Grote storing bij Microsoft treft verschillende diensten zoals Office - update

Een groot deel van Microsoft-diensten heeft op woensdagochtend last van een storing. Microsoft onderzoekt de grote netwerkstoring waardoor diensten als Teams, Outlook, Office 365 en Azure slecht bereikbaar zijn.

De storing begon volgens allestoringen.nl iets voor 09.00 uur op woensdagochtend. Vrijwel alle Microsoft-diensten lijken problemen te hebben; er komen klachten binnen over storingen in de Store, videobeldienst Teams, maildienst Outlook en de online officesoftware op Microsoft 365. Op Gathering of Tweakers melden verschillende gebruikers ook dat er problemen zijn met clouddienst Azure en apps die daarop draaien.

Microsoft zegt dat het de problemen onderzoekt. Beheerders kunnen in hun admincenter onder code MO502273 op de hoogte blijven van de problemen. Op zijn statuspagina schrijft Microsoft dat het probleem ligt bij een netwerkconfiguratiefout. Het bedrijf probeert een mitigatie te vinden, maar weet nog niet wanneer die komt. Om 13.00 uur woensdagmiddag Nederlandse tijd komt er een nieuwe update.

Update: volgens Microsoft zijn de problemen ontstaan door een recente update voor het Wide Area Network. Daardoor worden verbindingen tussen clients en Azure-diensten en tussen servers in datacenters getroffen. Dat gebeurt volgens Microsoft in golven van een halfuur. Het bedrijf gaat de update terugrollen.

Update 2: de verstoring is inmiddels opgelost.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-01-2023 • 10:05

288 Linkedin

Reacties (288)

288
280
99
2
0
107
Wijzig sortering
Ik vind het toch vrij frappant dat een grote tech site als Tweakers hier zo laat over bericht. Waar dit toch een grote wereldwijde storing is.
Dit verwijt krijgen we vaak als we schrijven over storingen. Maar als we bij iedere storing van een kwartiertje iets online zetten, krijgen we juist weer het verwijt iedere kink in de kabel teveel aandacht te geven :) Het is bij storingsnieuws altijd een balans wanneer we iets over storingen publiceren. Deze had inderdaad best wat sneller online kunnen komen ja, maar je wil ook wel weer afwachten hoe wijdverspreid en langdurig iets nou duurt.
Sorry, maar een storing als deze is geen "storing van een kwartiertje". Het was vrij snel duidelijk dat deze wijdverspreid was en als je op de status pagina kijkt, zie je dat elke regio (zelfs Duitsland) hier last van heeft. Bij Azure is dit eigenlijk bijna nooit het geval omdat Duitsland los staat van de rest. Daarnaast weten we allemaal dat als dit soort zaken gebeuren, het vrij lang kan duren voor het opgelost is.
Toen ik vanochtend van collega's klachten kreeg over Teams en PowerBI, was nog geen enkele statuspagina van Microsoft up to date. Zowel de pagina van Azure als van Microsoft 365 gaven alleen maar groene bolletjes.

Het was dus niet vrij snel duidelijk: het duurde even voordat Microsoft zelf liet weten hoe groot de storing was.
Jep, ook hier merkte ik niets vanmorgen tot de 1e collega's gingen klagen maar toen gaven de statuspagina's van zowel Office als Azure gewoon alles groen. Via twitter kwam ik erachter dat er een storing was.

Deze 2 zijn wel handig:
https://twitter.com/AzureSupport
https://twitter.com/MSFT365Status
Hier merk ik er nog steeds niets van, het is dat mijn vrouw niet in kon loggen op haar werk vanwege de storing. Maar al mijn diensten via MS werken gewoon (Outlook, Office, Onedrive, SSO etc). Als ik niks had gehoord vd vrouw had ik er nu nog steeds niets van gemerkt.
Even op Reddit zoeken naar O365, kreeg direct hits van de storing deze ochtend, bij het lezen van de reacties werd wel duidelijk dat dit inderdaad internationaal is.

Niet altijd hoef je naar de statuspagina's van Microsoft te browsen ;)
status paginas bezoek ik niet meer; in theorie ideaal, in praktijk blijkt of de informatie is onjuist/onvolledig. Of vaker; de status pagina wordt gehost op de dienst waar het om gaat; werkt die niet, werkt de status pagina niet :F

//edit; https://cachethq.io/ vond dit wel een praktische status tool voor eigen projectjes

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 januari 2023 11:28]

Die status pagina's worden steeds vaker handmatig bijgewerkt om te voorkomen dat iedere poep en scheet een rood bolletje geeft. Het interne (eigen) MS dashboard laat dan rood zien, men zet mensen aan het werk en ondertussen gaat de PR afdeling vergaderen over de kleur die het bolletje op de statuspagina moet krijgen ;-)
Reddit is zoals alles op het internet rond "social" media geen echt betrouwbare bron van informatie. Drukte daar kan net zo goed de echo zijn van 1 roepende gebruiker. Als je tweakers.net bent kun je daar niet op af gaan, buiten wellicht een indicatie dat er iets speelt.
Iedereen die in de IT werkt die dit soort meldingen krijgt en vervolgens ziet dat de pagina admin.microsoft.com onbereikbaar is kan 1+1 wel bij elkaar optellen
ik werk in de IT en ik heb nog nooit van admin.microsoft.com gehoord
Daar wordt je naartoe geleidt als je als admin inlogt op login.microsoftonline.com of office.com en dan naar "beheer" gaat.
Hmmm vreemd, maar misschien gebruik je geen Microsoft Cloud, dan snap ik 'm. Anders zou je er toch vaak geweest moeten zijn ;)
Lang niet iedereen werkzaam in de IT heeft wat te zoeken op een Microsoft365 admin portaal.
Daar zit zeker wat in inderdaad. Meer alleen voor sys admins
Maar dan heb je ook geen last gehad van de storing :P
Ik ken admin.microsoft.com ook niet, maar m’n Teams, Outlook en OneDrive waren gisterochtend echt stuk hoor :).
Ik ben netwerk beheerder. Zolang m’n switches, routers, firewalls enz. netjes reageren op ping, ben ik tevreden. Voor desktop zaken ben ik echt een gebruiker en moet de beheerspartij van m’n werkgever zorgen dat het werkt :). Toen ik ze rond half 9 belde dat het stuk was gaven ze ook direct aan dat het een probleem bij MS was en dat het een kwestie van afwachten was.
Niet iedereen in de IT werkt met MS$
Iedereen die in de IT werkt die dit soort meldingen krijgt en vervolgens ziet dat de pagina admin.microsoft.com onbereikbaar is kan 1+1 wel bij elkaar optellen
Licht dan eens een tipje van de sluier op voor mensen die niet in de IT werken of gewerkt hebben zoals ik.
You wouldn't get it... ;)
Wat bedoelt U??
Dit is een "meme" quote die veel op het internet gebruikt wordt.
Hij bedoelt hiermee, dat zelfs als hij het uitlegt, je het nog steeds niet begrijpt.

Maar ik wil wel een poging doen, de website admin.microsoft.com is de Admin omgeving voor een Tenant (iedere office 365 omgeving heeft zijn eigen tenant en je kan als admin inloggen per tenant)

Wat je ook sloopt aan een office omgeving, dit is de ingang voor de Administrator om de hele tenant in te richten, dus zonder DNS, zonder dat er een account of licentie bestaat kan je op deze manier in je tenant.

Als zelfs deze pagina het niet doet, terwijl alle gebruikers klagen, dan kan je bij elkaar optellen dat het probleem bij Microsoft zit en je hier als IT niks aan kan doen behalve wachten.
Daarnaast vind ik de opmerking "You wouldn't get it..." behoorlijk denigrerend. Het is in eerste instantie gewoon Engels en betekent letterlijk "Jij zou het niet snappen/begrijpen". Die aanname klinkt behoorlijk arrogant als iemand zoiets tegen iemand zegt die hij/zij niet kent. Zeg dan gewoon dat je geen zin hebt om het uit te leggen. Of zoals ik denk... niet bij machte bent om het uit te leggen omdat je de kunst van complexe dingen simpel uitleggen niet verstaat.

Veel moeilijker dan vertellen dat het "een soort beheerpagina is voor de clouddiensten die een bedrijf afneemt bij Microsoft en dat het niet benaderbaar daarvan zijn, samen met meldingen van gebruikers bij dat bedrijf, impliceert dat er een probleem bij Microsoft is" is het niet!
En eventueel een linkje (waarvan er duizenden zijn te vinden op het internet) met wat extra uitleg als je vriendelijker wil zijn voor een medetweaker.
Compliment voor jou dat jij wel de moeite hebt genomen om het uit te leggen. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door conces op 25 januari 2023 13:46]

Dit is een "meme" quote die veel op het internet gebruikt wordt.
Hij bedoelt hiermee, dat zelfs als hij het uitlegt, je het nog steeds niet begrijpt.

Maar ik wil wel een poging doen, de website admin.microsoft.com is de Admin omgeving voor een Tenant (iedere office 365 omgeving heeft zijn eigen tenant en je kan als admin inloggen per tenant)

Wat je ook sloopt aan een office omgeving, dit is de ingang voor de Administrator om de hele tenant in te richten, dus zonder DNS, zonder dat er een account of licentie bestaat kan je op deze manier in je tenant.

Als zelfs deze pagina het niet doet, terwijl alle gebruikers klagen, dan kan je bij elkaar optellen dat het probleem bij Microsoft zit en je hier als IT niks aan kan doen behalve wachten.
Dank je wel, het is mij duidelijk geworden.
Is dat niet juist het moment om dat te onderzoeken als site? Wat ik aangaf: Half 9 kwam MS er mee en twitter stond vol met meldingen.
De vraag is dus hoe betrouwbaar is Microsoft ivm reportage over uptimes, iets waar managent en beleidsmakers graag mee uitpakken als het gaat om aan te tonen hoe “superieur” ze wel zijn.
Om 08:39 zijn wij geïnformeerd door Microsoft over deze storing, dit artikel is geplaatst om 10:15 dus het duurde al wel langer dan een kwartier.
Idem hier toen ik rond 9u aankwam vanochtend.

Gelukkig werkt koffiemachine niet op MS 8-)
Het duurde tot zeker 08:30u voordat de statuspagina's iets gingen vermelden. Toen was de storing al minstens een uur aan de gang.
Ik heb gedurende de nacht al meerdere health alerts gehad van MS over Storage, SQL databases en Databricks.

Overigens was om half 9 al duidelijk dat het een grote storing was, dus 1.5 uur later is dan wel laat. Zeker als je ziet dat RTL en NU.nl eerder waren.
Dat zouden wel eens twee heel verschillende storingen met verschillende oorzaken kunnen zijn.
Mwa, meestal niet.

Meestal zie je bij Azure dat zodra Storage eruit klapt, dat andere diensten die ook iets met Storage doen (Alle databases, Alles wat op databases draait zoals Automation accounts / Function apps en soms VM's) er ook uit klappen.
Sorry, maar doe even relaxt. Alle statuspagina's gaven groen licht en niemand bij Tweakers kan in een glazen bol kijken. Tweakers != Statuspagina

[Reactie gewijzigd door skaars op 25 januari 2023 11:04]

Ik ben relaxed, ik zie niet in waarom dat niet zo zou zijn. Nogmaals: de sites hebben 1.5 uur op rood gestaan voor dit bericht kwam. Pure feedback, meer niet. Kritiek is blijkbaar niet wenselijk.
Ik denk dat de meesten een beetje moe zijn van dezelfde discussie elke keer. Letterlijk bij elke grote storing staan de comments vol met klagende mensen die vinden dat Tweakers dit eerder had moeten melden. De redactie reageert altijd geduldig met dezelfde uitleg, maar men kan op een of andere manier niet accepteren dat Tweakers geen storing site is want elke keer klaagt men weer. Daarbij zijn de comments niet bedoeld voor klachten, daar hebben we GOT (Geachte Redactie) voor. De redactie staat wel degelijk open voor kritiek, maar wel binnen het redelijke en gebruik de correcte kanalen hiervoor.
Pure feedback, meer niet. Kritiek is blijkbaar niet wenselijk.
Feedback is weldegelijk wenselijk, maar voor alles is een plaats, en de plaats voor feedback is hier: forum: Geachte redactie. Als je dat, net als ruim 300 andere tweakers, omslachtig vindt, geef gerust een duimpje bij het voorstel om dit te moderniseren.
Zojuist gedaan! Dank voor het attenderen :)
Waarom staat het dan (nog) niet op nos.nl? Soms ben je er snel bij, soms niet, soms is tweakers sneller, soms de nos. Dit is tweakers.net, geen allestoringen.nl
En juist omdat het tweakers.net is, verwacht ik hem sneller dan NOS,NU of andere mainstream site.
tja, ik blijf er bij, tweakers is geen storingsdienst die a la minute storingen moet doorgeven. Daar heb je andere kanalen voor. Wat ik wel verwacht van tweakers is een artikel hierover met de gevolgen van deze storing, de oorzaak enz. Zoals gezegd, copy cat nieuwsberichten hebben voor mij 0 toegevoegde waarde. Bovendien, het bericht op bijvoorbeeld nu.nl bevat minder informatie dan dit bericht op tweakers waar meer (vervolg)bronnen worden gemeld. Daar heb ik meer aan dan het bericht op nu.nl.
Daar ben ik het mee eens

Ik heb ook liever iets later een bericht op Tweakers met meer achtergrond info etc dan maar een kort berichtje "Er is een storing en we weten nog niks" daar heb je andere kanalen voor. Ik zou het als het een grote storing is graag een analyse zien op Tweakers met wat er precies is gebeurt.
en helaas missen we vaak dan ook die diepgang en achtergrond zo ook hier gezien er op diverse plaatse meer detail bekend zijn,

Dus later en minder info.
Ja de analyse mag ook morgen of over 3 dagen wat mij betreft zodat de redactie even tijd heeft er een mooi (plus)artikeltje van te maken.
Ik heb dan blijkbaar een andere verwachting van een techsite dan jij hebt, das niet erg verder als we maar gewoon in gesprek kunnen:). Je hebt mij nooit ala minuut horen zetten, enkel dat ik 1.5 uur erg laat vind. Juist ook de kracht van de community er onder, waarin de discussie ontstaat is dan waardevol. Gelukkig is die op het forum wel ontstaan en zal ik me in het vervolg daarheen bewegen.
Ik heb dan blijkbaar een andere verwachting van een techsite dan jij hebt, das niet erg verder als we maar gewoon in gesprek kunnen:)
Dat is absoluut waar, dat we gewoon in gesprek kunnen hierover :) . Ik denk dat de redactie van tweakers ook met dit dilemma zit, meteen melden of toch afwachten en meer onderzoek doen. In beide gevallen krijgen ze kritiek denk ik, te weinig achtergrond info of te laat melden. Ik wist ook niet van het bestaan van Serversoftware en clouddiensten community, dus ik ben ook blij met deze "bron"

[Reactie gewijzigd door david-v op 25 januari 2023 11:06]

Tsja, mijn verwachting op een site als tweakers is inderdaad dat er wat meer te melden is dan "het is down". Op zijn minst een overzicht van de 5 grootste cloud providers en de downtime in Nederland erbij. Een achtergrond artikel met 'waarom ging het down' kun je niet verwachten aangezien MS zelf nog aan het zoeken is. Daarbij is de relevantie van de downtime per lezer verschillend. In mijn geval gniffel ik een beetje en werk cloudloos door.
Blijf er lekker bij, ik denk dat 80% van de mensen hier deze diensten op 1 of andere manier gebruiken dus het lijkt me zeer nuttige informatie.
NOS en NU zijn juist sensatie websites die overal snel bij willen zijn ook al is de kwaliteit dan minder.
Valt wel mee met NOS, die hebben 5 minuten geleden de storing gemeld ;)
Hoezo minder? Zijn meestal dezelfde persberichten.
Tweakers is anders ook behoorlijk mainstream. Dat is geen diskwalificatie.
Tweakers.net is voor mij een nieuws/review/forum en niet zo zeer een site die ik kan gebruiken voor monitoring doeleinden. Daarvoor zijn totaal andere sites bedoeld en is mijn ogen niet de taak van Tweakers. Wat ik wel van Tweakers verwacht is een recap van wat er nu is gebeurd en hoe het is opgelost, dus meer het informatieve eraan.
Duitsland staat al vrij lang niet meer los van de rest, zie de melding op https://learn.microsoft.c...e/germany/germany-welcome
Ah tof! Wist ik niet. Ik dacht dat ze nog steeds los stonden.
Ik vind niet dat Tweakers een verkapte site moet worden van storingen, daar zijn er al zoveel van. En een beetje beheerder watched de status pagina van cloud diensten die ze afnemen. De meeste helpdesks hebben een scherm hangen met allerlei statussen, inclusief cloud diensten.

Straks heeft Tweakers het gedaan als mensen niet tijdig op de hoogte waren....
Daar ben ik het compleet met je eens. Wat ik vooral mistte, is de discussie die onder het artikel gevoerd kan worden. Daar heeft het forum in voldaan gelukkig en ik zal in de toekomst daar ook gaan kijken.
Als je azure/office gebruikt en dit zo belangrijk vind om het direct te weten, dan houd je de azure/office status pagina toch in de gaten.
de twitter pagina is ook een goeie bron voor status office 365
Vanuit mijn werk als Azure Engineer heb ik er al last van voor de status melding. Daar kreeg ik al meldingen van vannacht.

Zoals eerder genoemd: Ik kom hier voornamelijk voor de discussie mogelijkheid.
Alsof Tweakers de site is voor storingsmeldingen. Als admin moet je toch andere resources hebben
Dat is inderdaad het geval. Als je Microsoft anders niet kunt bereiken, bel je ze maar.
Duitsland staat niet los van de rest. In dit geval was alleen China en het platform voor overheden niet betroffen.
Wat maakt het nou uit? Achteraf makkelijk praten.

Ik hoop alleen niet dat je voor je storingsinformatie afhankelijk bent van tweakers. Daar zijn betere manieren voor.
Sorry, maar een storing als deze is geen "storing van een kwartiertje". Het was vrij snel duidelijk dat deze wijdverspreid was en als je op de status pagina kijkt, zie je dat elke regio (zelfs Duitsland) hier last van heeft.
Alsnog kan een wijdvespreide verstoring maar 10 minuten duren?
Is Tweakers de officiële storingsdienst van Microsoft ? :) Sinds wanneer moeten zij zich verantwoorden voor een Microsoft-storing ?
Maar als we bij iedere storing van een kwartiertje iets online zetten, krijgen we juist weer het verwijt iedere kink in de kabel teveel aandacht te geven
Microsoft (een groot tech bedrijf!) heeft naar mijn mening minder (grote) storingen dan de maandelijkse storingen van de Nederlandse bank ( minder tech gerelateerd ), waarbij van elke "scheet" een nieuwsartikel te vinden is.
Microsoft heeft juist dagelijks honderden storingen, alleen niet op dit niveau. Tegen de tijd dat duidelijk is wat de omvang van de storing is en dat deze langer gaat duren dan een minuut of 5 zou Tweakers al 'te laat' zijn
Voor de 'hardcore' IT gerelateerde informatie ga ik niet eens meer naar Tweakers. Maar volgens mij is dat (helaas) ook niet meer de strekking van Tweakers. Tweakers is wat dat betreft (voor mij dan) net zo informatief als een gemiddelde Bright aflevering:
Het "actuele" nieuws over storingen is ook best saai, want de media (en dus ook Tweakers) heeft domweg weinig informatie beschikbaar om te delen.

"Er is een storing"
"Er is een storing"
"Er is nog steeds storing"
"Voor sommige mensen doet 'ie het weer"
"Het lijkt opgelost"
"Organisatie X geeft aan dat de storing verholpen is".

Als actualiteit is storing vooral een non-event (pun!) en beetje vergelijkbaar met verslaggeving over het weer: "Zoals je uit je raam kunt zien, regent het buiten heel erg hard".

Wat leuker/interessanter is, is de analyse achteraf. (te) weinig bedrijven die echter dat soort informatie willen delen, wat er nou echt gebeurd is.

Dat is begrijpelijk, omdat het heel specialistisch is vaak en heel erg afhankelijk van de omgeving en dat niet iedereen die complexiteit waardeert (je zou de Tweakers de kost moeten geven die bij een storing roepen "waarom is er geen backup-systeem"). Of als het menselijke fout is, wil je niet je werknemers voor de leeuwen gooien.

Aan de andere kant is het jammer, want je kunt zoveel leren van een verstoring.
Laat nu net best veel van die informatie gewoon al beschikbaar zijn als je even goedzoekt,

Maar helaas is geen van die info te vinden in het artikel, als het nu de NOS is ok , maar van een tech site verwacht je dan toch die diepgang info waardoor het artikel iets later is.
maar van een tech site verwacht je dan toch die diepgang info waardoor het artikel iets later is.
Uit interesse en om het volgende keer beter te doen, hoe zie je dit concreet voor je? Welke diepgaande info hadden we hier kunnen bieden? Ook even gelet op wat er op dat moment beschikbaar is op aan info uit storingspagina's en admincenters?
Hoi @Tijs Hofmans

De info en storings paginas zijn vaak niet de diepgaande berichten hiervoor dien je toch over te gaan op de andere microsoft resources en communities, vaak wordt daar veel eerder diepergaande info gedeeld,

Zo ook hier waar al snel bekend werd dat het een storing in de WAN was door een update die elke 30min pulseerde en die inmiddels is terug gedraait maar daardoor dus nog 30 min tijd nodig had eer alles weer correct zou gaan werken.

Dat is cruciale info voor veel tweakers omdat er diverse geruchten gingen over AAD of Teams , maar netwerk is dus iets totaal anders en verklaard ook hoop issues bij 3rd parties.

Vaak door dus idd later te publiseren en dan de preliminary causes mee te nemen die meer tijd en onderzoek kosten voor julie als redactie omdat je diverse netwerken na moet gaan tracen geven wel de diepgang die je zou verwachten van tweakers als meerwaarde.

Hoop dat dit helpt

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 25 januari 2023 12:29]

Er is nu echt niks dat iemand buiten Microsoft weet over de echte oorzaak van de storing.

En aangezien ik op dit moment naast lummelen op Tweakers verantwoording aan het afleggen ben tegenover klanten en management over onze eigen diensten die verminderd presteren (presteerden) hierdoor, denk ik dat ik toch behoorlijk ‘goedzoek’

@Tijs Hofmans
Dit soort storingsmeldingen op Tweakers zie ik vooral als “Service-journalistiek”, de meerwaarde voor mij zit hier vooral in de comments. Techies willen (net als met het weer) vooral met elkaar een beetje kunnen kleppen over zo’n gebeurtenis.

Om kritiek te voorkomen, zou Tweakers ook best een disclaimer van die aard kunnen plaatsen: “Deze post is vooral voor jullie, de community”

Ben je als redacteur van het gezeur af :D

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 januari 2023 13:46]

Kan je ons even een lesje "goedzoeken" geven dan?

Hoewel ik ook niet perse hoef te leren vissen, ben ook tevreden met gewoon vis in de hand.

[Reactie gewijzigd door dok33 op 25 januari 2023 12:09]

Ik ben het hier mee eens. Ten eerste het is een storing. Iedereen weet het app je collega's.

(ik heb er overigens bijna niks van gemerkt). gewoon kunnen bellen met teams.

daarnaast is het zelfs met een uurtje niet echt interessant tenzij je achtergrond info hebt. Maar zo lang het dat niet is. Er is storing begon om 9 uur. Het is wereldwijd(boeie ik heb er last van of niet) en is rond 10 uur opgelost?
Groot gelijk, mensen hebben altijd wel wat te klachen. Ik vind dat Tweakers het prima deed
Het eerste wat ik ging doen was hier kijken. Misschien was er al iets over geschreven. Dat was nog niet het geval. Begrijpelijk dat niet iedere storing hier komt te staan, maar Office365 wordt zo veel gebruikt, dat dit net zo vervelend is als KPN er bijvoorbeeld uit ligt.
mijn eerste zoekopdracht is meestal op twitter en een blik op allestoringen.nl :)
Maar Microsoft heeft het eerste bericht hierover ook al 1,5u geleden verstuurd en onze interne IT zelfs al een half uur eerder dan dat.
Allestoringen.nl bij dergelijke pannes moet je zeker met een korrel zout nemen.
Momenteel staat bij allestoringen.nl dat diensten zoals Telenet, Orange, Proximus (Belgische internetproviders) ook storingen hebben. Echter is het probleem dat consumenten melden dat hun internet niet werkt, dit terwijl dat het vb. Outlook is die niet functioneert.
Bijgevolg staat op allestoringen de helft van de diensten nu als "in storing".
Dus eigenlijk niet met een korrel zout, maar je moet context begrijpen. Weten waar je naar kijkt.
ik filter daar zelf wel uit. Er zijn altijd mensen die ergens de schuld leggen en het bij hun zelf ligt. Dat zijn echter maar kleine piekjes. Maar als er ineens een enorme piek ontstaat dan is er wel iets aan de hand.
Maar daarom check ik altijd 2 bronnen :)
Daar heb je wel gelijk, maar je kunt beter naar het grote plaatje kijken. Als er gemiddeld 0 meldingen per uur worden gedaan en het uur daarop 5500 meldingen zoals nu bij MS het geval is. Dan kun je ervanuit gaan dat er echt iets aan de hand is.
Allestoringen gaf op het moment dat ik keek aan, dat er niets aan de hand was. Pas later was dit gewijzigd.
De website Allestoringen, hoe handig deze site zou kunnen zijn, is niet helemaal betrouwbaar.
daar heb je het forum voor... active topics en bingo...
Als je afhankelijk bent van diensten, dan gebruik je ten eerste de (officiële) online storingspagina's naast eigen monitoring. Pas daarna ga je verder kijken. Zo reduceer je FUD.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 januari 2023 10:22]

Nou, mijn ervaring is dat de GoT community sneller is dan officiële storingspagina's. Vast niet altijd maar dit is zo 'groot' dat het vast veel meer tweakers raakt dan wel als user dan wel als systeembeheerder.

Bovendien ben ik vrij snel op GoT en zou een zoekmachine moeten gebruiken om de officiële storingspagina te vinden. Er zijn gelukkig meer wegen die naar Rome leiden :)

Edit: ah, maar zie deze post hieronder:
jp in 'Grote storing bij Microsoft treft verschillende diensten zoals Outlook en Office'

[Reactie gewijzigd door Lordy79 op 25 januari 2023 10:23]

Bovendien ben ik vrij snel op GoT en zou een zoekmachine moeten gebruiken om de officiële storingspagina te vinden. Er zijn gelukkig meer wegen die naar Rome leiden :)
Als je werkelijk afhankelijk bent van bepaalde diensten, dan weet je waar de officiële storingspagina's/bronnen zijn en hoef je er niet naar te zoeken. Zie ook:

JeroenV_ in 'Grote storing bij Microsoft treft verschillende diensten zoals Outlook en Office'

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 januari 2023 10:40]

Wij nemen een significant deel van onze hosting bij Azure af. Onze eigen monitoring weet het sowieso eerder dan Azure het op de statuspagina kan plaatsen, maar in het verleden zijn fora als Tweakers en r/sysadmin ook vaak sneller en betrouwbaarder gebleken.

De Azure-statuspagina heeft wat mij betreft een vrij hoog "wij van WC-eend"-gehalte.
De lol was dat hun eigen status-pagina ook getroffen was! }>
officiele storingspagina's lopen vaak achter. Voordat daar iets wordt gemeld moet namelijk eerst onderzocht worden wat er is en hoe lang ze denken dat het gaat duren. Daarnaast heeft dat zoeken naar het probleem en het vinden van een oplossing vaak voorrang op de storingspagina.

Ziggo, Allego.. vaak kijk ik op de website waar niets staat, bandje meldt niets en dan na 20 minuten wachten krijg je de melding "ja er is een landelijke storing".
Fijn, update je sources sneller dan hoef ik niet te bellen en lang in de lijn te hangen.. maarja, snap hun technische dienst ook wel :)
ik ga altijd op twitter zoeken...
Sorry hoor, het was al heel snel duidelijk dat dit een wereldwijde storing betrof. Ik vind het dan ook bijzonder dat Tweakers.net (een site vooral voor de techies onder ons) als -laatste- hierover bericht. Terwijl NU.nl en het AD.nl er allang over gepost hadden. Nieuwsgeving gaat toch niet over de frequentie van berichtgeving maar over relevante informatie delen wanneer het er toe doet?
Een groot deel van het bedrijfsleven en daar buiten zijn sterk afhankelijk van de diensten van Microsoft, het lijkt me zeer relevant om dergelijke zaken te melden.
Een groot deel van het bedrijfsleven en daar buiten zijn sterk afhankelijk van de diensten van Microsoft, het lijkt me zeer relevant om dergelijke zaken te melden.
Daar is de statuspagina van Microsoft voor. Ik mag toch hopen dat bedrijven zich niet afhankelijk maken van nieuwssites om achter dit soort storingen te komen.
Oneens, daar ga je naartoe naar aanleiding van een bericht voor gedetailleerde informatie. Alsof we niets beters te doen hebben dan statuspagina's van diverse dienstverleners af te struinen.
Maar als je een storing ondervindt, en je gaat naar Tweakers om te kijken of het een bekend probleem is, dat is toch net zoveel werk om de statuspagina te openen van Microsoft en gelijk alle informatie te zien die bekend is en vrijgegeven wordt? Je hoeft geen diverse statuspagina's af te struinen.
Als je als bedrijf gebruik maakt van online diensten zou ik verwachten dat de it afdeling dat beheert en draaiende houdt voor zover mogelijk, en in ieder geval bij problemen gaat onderzoeken wat de oorzaak is. Dan is de snelste manier toch bij de bron zelf?
Een beheerder zet bij aanvang van zijn dienst de statuspagina van zijn provider open op een tweede scherm. (Of desnoods het 10e scherm als je zoveel providers hebt). En hangt bij de eerste 'offline' aan de telefoon met die provider. Juist bij een storing heb je geen tijd voor allerlei nieuwssite zoals tweakers.

Leuk dat tweakers zo'n storing meldt maar zonder achtergrondinformatie is het volstrekt overbodig.
Maar gelukkig hebben jullie wel genoeg tijd om te kijken op Tweakers, het AD.nl en NU.nl en daarover in een topic iets te gaan posten :-)
Yep. Dat is het voordeel als je gepensioneerd bent. :) Hoef me niet echt druk meer te maken over een storing.
Sorry hoor, het was al heel snel duidelijk dat dit een wereldwijde storing betrof. Ik vind het dan ook bijzonder dat Tweakers.net (een site vooral voor de techies onder ons) als -laatste- hierover bericht. Terwijl NU.nl en het AD.nl er allang over gepost hadden. Nieuwsgeving gaat toch niet over de frequentie van berichtgeving maar over relevante informatie delen wanneer het er toe doet?
Een groot deel van het bedrijfsleven en daar buiten zijn sterk afhankelijk van de diensten van Microsoft, het lijkt me zeer relevant om dergelijke zaken te melden.
Wellicht moeten we ons afvragen of het bedrijfsleven en daarbuiten niet te afhankelijk is van Microsoft.
Las van een bedrijf die konden geen offertes verzenden want dat doen ze met Outlook.
Dan vraag je erom na mijn idee, er zijn tig e-mail programma's die prima met Microsoft samen kunnen werken, had je wel op een hele simpele wijze gewoon verder kunnen gaan met verzenden van e-mail.
Nee, zeker niet. Je kan een andere mail client gebruiken, maar de netwerk problemen bij Microsoft blijven het zelfde.
Nee, zeker niet. Je kan een andere mail client gebruiken, maar de netwerk problemen bij Microsoft blijven het zelfde.
Dat gaf ik aan, het een kan los staan van het andere, het ging over offertes, die vaak vanuit een boekhoud of facturatie programma worden opgesteld.
Die kun je met elk mail programma verzenden.
Die mailserver waarlangs dat loopt (de bedrijfs exchange instance) draait nog steeds op de MS365 omgeving en heeft dus ook last van de netwerkverstoringen. Daar gaat een andere mailclient je niet bij helpen.

Leuk dat je de offertemail kunt opstellen, maar die blijft gewoon hangen in de outbox.
Die mailserver waarlangs dat loopt (de bedrijfs exchange instance) draait nog steeds op de MS365 omgeving en heeft dus ook last van de netwerkverstoringen. Daar gaat een andere mailclient je niet bij helpen.

Leuk dat je de offertemail kunt opstellen, maar die blijft gewoon hangen in de outbox.
Hoe moet ik dat zien?
Je maakt een offerte in een facturatie programma, die kun je toch als een pdf versturen met eender welk e-mailprogramma, heb MS365 toch niet voor nodig.

Of zie ik wat over het hoofd?
Ja... de mailserver die het moet versturen namens de client.. die draait voor veel bedrijven ook in M365

[Reactie gewijzigd door aikebah op 25 januari 2023 14:39]

Deze ervaring heb ik niet alleen met storingen maar überhaupt met het nieuws dat op T.net geplaatst wordt.
Zowel Nu.nl als de grote Engelse techsite's zijn soms uren, al dan niet een dag eerder met nieuwsberichten die best noemenswaardig zijn.
De vraag is of dat goed is of niet. Copy Paste van berichten in andere media is niet bepaald waar ik op zit te wachten. Liever iets later informatie krijgen waar redactie naar gekeken heeft (fact checking) dan puur copy cat gedrag tonen.
Mee eens, maar dan moet dat ook wel gebeuren. Ik zie hier toch ook vaker weinig meer dan wat kopieerplakwerk danwel het vertalen en verhalen van een persbericht. (niet altijd hoor, maar vaak wel)
Ik vind het wel flauw om deze storing af te doen met zo'n bericht. Heel de wereld bericht erover maar op een techsite als Tweakers niets. Wel inmiddels een paar andere nieuws berichten.
Voor een storing op deze schaal ga je echt niet afwachten hoe wijdverspreid en langdurig...
Ik ben een van de mensen die dit jullie wel eens verweten heeft. Misschien hebben jullie vaak gelijk hierin, maar deze keer niet. Ik zou in dit geval een kort artikel verwachten dat aangeeft dat de storing er is en dat de impact en duur nog niet bekend zijn en dat updates volgen als er meer bekend is. Als Microsoft dit zelf al aangeeft op de statuspagina van Azure, dan is er geen gevaar dit over te nemen.

[Reactie gewijzigd door jandirks op 25 januari 2023 10:42]

we willen zsm hier een storing gemeld hebben en dan updates erbij in hoeverre de toestand is
Het is ook maar net waar de prioriteit ligt natuurlijk.
"Gerucht: iPhone 15-telefoons hebben afgeronde schermranden"
Dat is geen 'verwijt', dat is feedback. Als sites zoals HLN, NU.NL zulke berichten eerder publiceren dat een gespecialiseerde website lijkt er mij toch iets niet te kloppen...

Dit was ook geen storing van een kwartiertje hé, was meteen duidelijk dat het vrij ernstig was :)
Dat is geen 'verwijt', dat is feedback.
Mooi, dan hoef je niet naar het verwijten-forum, maar kun je genoegen nemen met het feedback-forum. :)
edit:
Ik zie dat je die moeite inderdaad genomen, goed bezig @Tricolores

Als je dat te omslachtig vond, dan hoop ik dat je al een duimpje hebt gegeven bij dit voorstel, of het anders snel wilt doen:
forumtopic: Feedback op nieuwsberichten moderniseren

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 januari 2023 11:25]

Ik heb letterlijk een topic geopend in het feedback-forum, nog voor ik de reactie geplaatst had op dit nieuwsbericht :)

Geen reden om zo hevig te reageren hoor. Zitten geen slechte bedoelingen achter mijn bericht.
Geen reden om zo hevig te reageren hoor. Zitten geen slechte bedoelingen achter mijn bericht.
Mijn reactie was niet hevig bedoeld, excuus als het zo over komt, ik hoop dat een knipoog het goed maak.
Ik heb letterlijk een topic geopend in het feedback-forum
Mooi dat je je best doet van Tweakers een nog betere site te. Ik heb er helemaal geen mening over, dus ik zal me er in dit geval niet mee bemoeien, maar ik ben blij dat Tweakers de mogelijkheid bied dit soort input te leveren en hoop dat ze er iets mee doen. Zoals ik hoop dat ze ook op een dag het geven van feedback makkelijker zullen maken.
Dit was ook geen storing van een kwartiertje hé, was meteen duidelijk dat het vrij ernstig was
Tja, als techneut weet ik dat je niet altijd direct weet wat de impact is van een storing. Voordat je alles in beeld hebt kan er zo 5 tot 15 minuten voorbij zijn. Dan moet je flink escaleren om bericht op te stellen en te publiceren, gaat er weer 5 tot 15 minuten duren. Binnen 10 a 30 minuten is het duidelijk dat het ernstig is en krijg je de publicaties. Dan krijg je nog de copy cat berichten van de websites die dit willen melden, gaat ook weer wat minuten aan voorbij. Voor je het weet is de eerste publicatie die voor iedereen op standaard media te lezen is 1 uur nadat de storing is begonnen. Bij tweakers was dit 1.5 uur.

Ik denk overigens dat de redacties van HLN én NU.nl iets groter zijn dan die van tweakers ;)
Sorry maar vind dit maar een slap excuus, men spreekt hier van een wereldwijde storing over verschillende applicaties die enorm veel mensen treft. Het zou niet mogen uitmaken of zulke storing 5 minuten of 3 dagen duren. Vanaf dat dit bekend is hadden jullie z.s.m. moeten publiceren, in die 15 minuten dat het niet werkte hebben waarschijnlijk honderdduizenden mensen zitten Googlen of er storingen waren...

Zulke storingen horen helemaal niet thuis in het rijtje 'als we iedere kink in de kabel', dit is geen storing van HLN.be waardoor mensen even het nieuws niet konden lezen hé.

Denk dat je als nieuwssite zijnde eerder een beoordeling op impact moet maken om al dan niet te beslissen er over te rapporteren i.p.v. de duurtijd zoals hierboven gezegd.

Mijn post is trouwens bedoeld als constructieve kritiek moest het voor sommigen niet duidelijk zijn en géén verwijt op hoe Tweakers een keuzen maakt in het wat/wanneer m.b.t. publiceren van nieuw.
Dat lijkt mij dan ook een goede keuze.

Wie tweakers gebruikt voor het volgen van grote verstoring in een bepaalde dienstverlening moet zich maar eens achter de oren krabben. Je kan dan beter de statuspaginas van de diensten zelf open hebben staan. We hebben toch geen sla met tweakers, of wel?
Maar als we bij iedere storing van een kwartiertje iets online zetten, krijgen we juist weer het verwijt iedere kink in de kabel teveel aandacht te geven :)
Eens als we het over de nightly release pipeline van de Zuid-Armeense versie van WinZip hebben.

Een van de grotere cloud providers en de grootste dienstverlener in Office suites daarentegen?
Jullie doen prima werk hoor, we weten snel genoeg of er een storing is. Wat ik wel kan waarderen is het achtergrond verhaal als jullie dat kunnen achterhalen. Prima zo, ik kijk toch pas 's avonds naar Tweakers.
Als je het echt snel wil weten, moet je het zelf monitoren.
Ik begrijp je standpunt, maar deze storing was al even gaande en ik zocht juist hier op tweakers vergeefs naar info/updates, en moest ze krijgen van rtlnieuws... maar goed, ook teken dat tweakers direct een go-to is in dit soort gevallen
volgorde vanochtend:
Tweakers (geen nieuws)
allestoringen.nl 3800+ meldingen
10 minuten later linkte allestoringen ook naar de twitter feed
van daaruit status.microsoft.com die inmiddels ook een update klaar had staan

10:30 tweakers gecontroleerd

Je moet inderdaad niet per se rekenen op Tweakers als first responder, maar de inhoudelijke updates in het Nederlands kunnen volgen is dan wel fijn.
Het is inderdaad aan Tweakers.net om hier over te berichten, maar niet als eerste meldpost/snelste. Als jij een issue heb met je IT ga je naar je IT afdeling, als je de IT afdeling bent ga je kijken in je eigen storingskanalen. Het is niet Tweakers.net zijn job om als IT/allestoringen te fungeren!
Als storingen voor je baan relevant zijn (omdat je systeembeheerder bent in een bedrijf dat office3000/google workspace gebruikt), gebruik je neem ik aan wel een andere site om dat te monitoren. :)
Als je alleen van Tweakers afhankelijk bent voor een update bij storingen kun je maar beter eerst bij jezelf te raden gaan of dat wel zo handig is.
Misschien, maar als het je raakt dan heb je toch geen tweakers.net nodig om op de hoogte te geraken?
Jaa maar tweakers vind daarop het volgende blijkbaar:
Bedrijven hebben wel eens vaker een storing, niet noemenswaardig.
Iedere kleine storing hoef je niet voor te berichten, maar iets dat heel veel mensen wereldwijd treft is wel nieuwswaardig vind ik. Net zoals berichten dat iDeal weer eens compleet stuk is. Dat wordt ook vermeld in een nieuwsbericht. Zelfs laatst dat de ING problemen had met het laten zien van de afschrijvingen was blijkbaar nieuws.

Wil je het tech nieuws zo snel mogelijk krijgen dan moet je eigenlijk naar NU.nl Tech gaan, die zijn met de meeste nieuwtjes sneller dan T.net.
Maar wat je vergeet is dat het zeer zeker niet alle gebruikers zijn. Zo zijn er vaker wereld wijde storingen geweest waarbij iedereen riep in de comments, helemaal niets van gemerkt!

Je kan dus prima een wereldwijde storing hebben, maar als je nog niet weet wat de impact is...

Nogmaals, het is alleen relevant als je er last van hebt. Vervolgens als je er last van heb dan ga je eerst naar je ITer, als je zelf de ITer bent zou Tweakers.net niet je eerste stop moeten wezen!
Nogmaals, het is alleen relevant als je er last van hebt.
Dat is gevaarlijk om te zeggen wanneer het gaat over "wat is nieuws en wat niet". Tuurlijk kan dat nieuws dan minder relevant zijn voor jou, maar het maakt het niet minder nieuwswaardig als vastgesteld is dat het toch wel een grote impact heeft (ook al zeggen 20 comments dat ze er geen last van hebben). Anders zou je ook kunnen zeggen dat je geen last had van die aardbeving in Zuid Amerika, dus waarom heeft het NOS het er over? Nou, omdat het wel nieuwswaardig is. Net zoals dat grote wereldwijde storingen op een tech site als T.net ook nieuwswaardig kunnen zijn.
Dit hebben ze al eens aangekaart.
Ze willen een "Jump the gun" voorkomen.

Zodra er info beschikbaar is van officiele bronnen, dan komen ze meestal met een artikel.
Als de storing zo groot is dat ongeveer elke werkende in nederland zich er al bewust van is, wat is dan nog het belang van een "snelle" melding op tweakers.net?
Geen, inderdaad. Wel tweakers-artikel-waardig is het zo massaal afhankelijk zijn van 1 bedrijf, naar mijn mening.
Misschien heb ik het gemist, maar over het Shortcut fiasco van 2 weken terug heb ik hier helemaal niets gelezen. Storing waarbij Intune/Defender overal Snelkoppeling verwijderde en startmenu's sloopte.
Microsoft is zelf laat gewees in het offficeel noemen dat het om een wereldwijde storing betreft. Dont blame the messenger
Ik vind het toch vrij frappant dat een grote tech site als Tweakers
Dat lijkt me typisch iets voor het feedback-forum. Als je dat omslachtig vindt, dat ben ik helemaal met je eens, dus geef gerust een duimpje bij het voorstel om dit te moderniseren.
Waarom is dat frappant?
Jammer genoeg is Tweakers niet betrouwbaar als je wil kijken of er een storing gaande is ...
Grote non-tech websites hadden het al gedeeld rond 9u (HLN, Nieuwsblad, ...), terwijl het hier pas meer dan een uur later stond en de outage sinds 8u begonnen is.
Jammer genoeg is Tweakers niet betrouwbaar als je wil kijken of er een storing gaande is
8)7

Voor "consumenten" is het denk ik prima om binnen een paar uur te zien dat er "iets" gaande is waardoor je problemen kan ondervinden. Maar als je ICT beheerder bent binnen een organisatie en je afhankelijk bent van tweakers, nu.nl of nos om grote storingen te volgen dan ben je niet goed bezig. Daar heb je andere kanalen voor. Ik heb tweakers dan ook nooit beschouwd als "de bron" voor storingen. Wel voor een plek waar ik wat meer achtergrond informatie kon nalezen over een ernstige storing. Bijvoorbeeld dit artikel of als klap op de vuurpeil dit achtergrond artikel

In beide artikelen (zeker de laatste) zie ik het bestaansrecht en de nieuwswaardigheid van een medium als tweakers.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 25 januari 2023 13:38]

Daarvoor moet je bij Microsoft zijn en niet bij Tweakers. Je bericht over het nieuws meestal achteraf, je gaat speculeren over het nieuws. 8)7
Zij kregen de memo ook niet via hun mail binnen ;)
En konden ook niet overleggeb via teams :+
Ben het totaal met je eens, het lijkt erop dat andere sites (geen Techsites) soms eerder Technieuws posten dan Tweakers... Helaas... :'(
In het verleden was Tweakers altijd als eerste, dus ging je meteen bij storingen hier kijken.

Natuurlijk hoeft niet elke poep erop maar als de grootste Tech site in Nederland, mag er toch iets sneller gereageerd worden.

Is het misschien een optie om een storing overzicht binnen Tweakers te integreren?
Dan blijft de hoofdpagina schoon en als er genoeg stemmen zijn, kan het een uitgebreider artikel worden? :)
@Tijs Hofmans
En dit is dus de exacte reden waarom always online software onzin is.

gewoon alles lokaal draaien, en NIET in de cloud
Ja, want een onpremise oplossing heeft natuurlijk nooit een storing. Ow, wacht....

Doorgaans is de hoeveelheid storingen in een cloudoplossing aanzienlijk lager dan in een on-premise oplossing, en scheelt het je nog een hoop kosten ook (energiekosten, housing, onderhoud, personeel etc).
vaak zijn het storingen die je zelf maakt, of als er geen internetverbinding s etc.
Hier ben je gewoon afhankelijk van een 3de boer. En maakt het zeker wel interesant om dus een eigen oplossing te hebben.

Waarom denk je dat Microsoft alle offline software, alles probeert te pushen naar online? Niet voor jouw maar voor hun. Windows S is een goed voorbeeld, en dan later nog bijvoorbeeld Office wat dan ook volledig weggaat. Nee zie zwart voor me ogen.
Het maakt het maar in beperkte situaties interessant. Ik ben nog geen serieuze aanbesteding tegengekomen waarbij gevraagd werd naar een on prem hosting solution van de opdrachtnemer, in plaats van continuïteit en security te willen "borgen" bij grote namen zoals Azure/AWS.
Office offline werkte gisteren, vandaag en morgen.
cloud valt weg, en het is gedaan met de pret.

Idem betreft alles online moeten betalen etc, er moet gewoon een alternatief zijn waar we vanuit de kunnen dat altijd werkt, aka cash.

Online office is puur abbo's slijten
Sinds den beginne is dit in IT-land een cyclisch fenomeen. Van lokaal naar remote en weer terug. Het zal nooit stoppen, vrees ik.

Vroeger hadden we mainframes, toen citrix, webservers en het heet nu de cloud. Ben vast het een en ander vergeten, maar sinds de jaren 80 houd het argument "dit is exact de reden dat je het lokaal/remote moet draaien" gewoon geen stand.
Klopt, want 'recurring revenues' is gewoon de beste manier om veel geld te verdienen. Dat verdient beter dan iets verkopen, onderhoudsabonnementje erop en dan maar hopen dat ze over een aantal jaren een herhaal aankoop bij jou doen.

Natuurlijk omkleed je het ook met de nodige technische argumenten, zodat niet alleen finance en control er heil in ziet, maar ook de IT afdeling van de bewuste klant.

Bijkomend voordeel is dat je je klanten ook veel 'loyaler' kunt maken door zoveel mogelijk te integreren en het niet al te gemakkelijk te maken over te stappen naar de competitie.
En dan is ineens elk klein probleempje ook jouw probleem. Er speelt een heel pak meer mee dan simpelweg zeggen: zie je wel, had je het nu lokaal gedraaid, had je er geen last van gehad. Want ik kan het omgekeerde argument maken telkens wanneer ik weer een issue lokaal moet oplossen, hadden we het in de cloud gezet was het waarschijnlijk niet misgelopen.

Heel die zaak is gewoon een heel stuk complexer. Grote voordeel van de cloud is dat problemen vaak een stuk sneller opgemerkt en opgelost worden en dat je 24/7 coverage hebt bij problemen. Iets wat ons on-prem absoluut niet lukt.
Dat is natuurlijk een dooddoener dus je beweert dat on premise nooit storingen heeft? Een storing is juist geen reden om wel of niet naar de cloud te gaan.
ja, want de servers bij ons in het datacenter hebben een uptime van 100%... En worden gratis onderhouden en up to date gehouden door kaboutertjes :-)
Ik ben altijd voorstander van hybride omgeving. zo verdeel je critical workload tenminste en ben je niet afhankelijk van 1 dienst
maar dit heeft niks met hybride te maken, als jij diensten als M365 gebruik heb je dit soort problemen ongeacht je hybride omgeving hebt of niet.

Wij hebben ook hybride, alle servers van ons draaien hier lokaal, maar de MS diensten zijn plat 8)7 8)7 8)7 8)7
idd, je maakt je afhankelijk van derden, waar je geen invloed op hebt.
Dit heeft echt nul te maken met in de cloud draaien of lokaal.
"De storing begon volgens allestoringen.nl iets voor 09.00 op woensdagochtend". Dit moet 8:00 zijn ;-).
Je was me net voor! :)

Sommige mensen maken in het topic zelfs melding van tussen 4 en 5 vanochtend icm databases.
Dat was een (mogelijks niet-gelateerd) probleem met Azure Databricks:
https://status.azure.com/nl-nl/status/history/
Via Microsoft zijn de problemen zelfs vanaf 7:05 UTC begonnen. (bron: https://azure.status.microsoft/nl-nl/status)
Dat is UTC (Coordinated Universal Time), wij zitten in een tijdzone (+01:00) ;)
Hier begon het pas om een uur of 9:30, daarvoor was alles OK.
Het lijkt ook alleen de thuiswerkers te treffen, op kantoor draait alles prima.
Om 08:45 uur kon ik nog de mobiele browserversie van Outlook benaderen. Een halfuur later niet meer.
Om 8:05 lag bij ons Outlook plat en om 8:15 was teams aan de beurt.
Idem hier, wij hebben een telefooncentrale in Azure draaien. Ik zag rond 8:05 dat alle connecties abrupt werden beëindigd. Was vrij snel duidelijk dat het Azure was.
Mail op mobiel, via ActiveSync, leek bij ons gewoon te blijven werken, en ik had ook niet echt een issue om op outlook.office.com aan te melden en mails te zien binnenkomen. Enkel de desktop client was niet in staat om mails op te halen, maar die gebruikt dan ook weer een ander protocol.
Hier om 8:00 leek het nog te werken (Azure VM's) 8:05 klant connecties van VM naar klant werkten niet goed. 8:50 werkte die connecties juist weer.
Wellicht dat er nog wel andere problemen zijn die intern nog niet bij ons zijn gemeld ;)
Hier lijkt alles ondertussen weer te werken. Berichten en meetings gaan allemaal weer zoals normaal en inloggen via Graph geeft ook geen errors meer.
https://allestoringen.be/storing/microsoft-365/ bevestigt ook dat gebruikers geen (of toch zeker minder) problemen ondervinden nu.
ik zie juist sinds 10 minuten alles instorten.. Microsoft Defender die geen links meer kan verifieren, Teams berichten die niet verstuurd worden, exchange disconnected, azureAD die niet meer reageert..
Iemand al gezien dat tegelijkertijd Citrix ook een omvangrijke storing meld.
Zie ook https://status.cloud.com/
Er zijn wel meer services, grote en kleine, die nu ineens een storing melden. En dan weet je direct dat ze in de achtergrond waarschijnlijk gebruik maken van Azure voor (een deel van) hun infrastructuur.
Dat is ook wat ik bedoel, je ziet Citrix problemen melden en verwijzen naar een 3rd party netwerk issue.
Tegelijk valt een deel van het Microsoft platform uit.

1+1 =2 en maakt Citrix kennelijk (deels) gebruik van een Azure Infra
Citrix maakt inderdaad ook gebruik van Azure diensten voor Citrix cloud
Weet dat je ook Citrix kunt afnemen in/via Azure. Het zou mij niks verbazen dat de "eigen" gehoste diensten met het Citrix label onderwater ook (deels) op Azure draaien...
Die kans is erg aannemelijk nu ze beide tegelijk deels "down" zijn gegaan.
Bij allestoringen kun je zien wie er last had van de storing. Dat kunnen bedrijven/instellingen zijn die gebruik maken van Azure in de breedste zin van het woord
Er is ook een topic over op het forum, voor wie hierover wil discussiëren :)
forumtopic: Bijna heel Microsoft plat?

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 25 januari 2023 10:08]

Staat gewoon in het artikel.
Op Gathering of Tweakers melden verschillende gebruikers ook dat er problemen zijn met clouddienst Azure en apps die daarop draaien.
Fijn om het ook eens hier te lezen. De storing is al zeker gaande vanaf 8:30 uur. Toen kreeg ik de eerste meldingen van gebruikers. Vervolgens lees ik het op Nu.nl, om het uiteindelijk op Tweakers te lezen.

Het verbaast mij dat uitgerekend een techsite zo lang op zich laat wachten om dit nieuws kenbaar te maken. Of maakt Tweakers geen gebruik van Office365? ;)
Sinds wanneer is tweakers verantwoordelijk voor acute storingsmeldingen voor microsoft? Ik zou zeggen hou je Service Health in de gaten op https://status.office.com/ of voor diegene die diensten afnemen in azure https://azure.status.microsoft/nl-nl/status. Oh en subscribe via je admin center even op health notifications https://portal.office.com...cehealth/:/shdpreferences
Die statussen heb ik bekeken en die gaven aan dat er niets aan de hand is. Klik je verder dan verschijn een foutmelding dat er iets niet goed is. Veel wijzer wordt je niet.

Ik zeg niet dat Tweakers verantwoordelijk is om storingen door te geven, maar in dit geval, omdat het om een grote storing gaat, had ik verwacht wel iets op Tweakers te lezen.
Storingen bij Facebook en Instagram worden immers ook besproken...
Nou ik weet niet hoe je kijkt, maar ik heb toch echt wel heel veel informatie gezien over de netwerk issue. Sterker nog ze hebben zeer gedetailleerde status updates gegeven zoals deze:

" customers may experience issues with networking connectivity, manifesting as network latency and/or timeouts when attempting to connect to Azure resources in Public Azure regions, as well as other Microsoft services including M365, PowerBI. We've determined the network connectivity issue is occurring with devices across the Microsoft Wide Area Network (WAN). This impacts connectivity between clients on the internet to Azure, as well as connectivity between services in datacenters, as well as ExpressRoute connections. The issue is causing impact in waves, peaking approximately every 30 minutes. We have identified a recent WAN update as the likely underlying cause, and have taken steps to roll back this update. Our latest telemetry shows signs of recovery across multiple regions and services, and we are continuing to actively monitor the situation."

Dit klinkt toch best wel als iets waar je wijzer van wordt?
Misschien nu inmiddels. Vanmorgen vroeg was er nog geen informatie zichtbaar. Niet via de omgeving van Microsoft. Op hun servicepagina kon ik doorklikken en verscheen een melding "Something went wrong". Nou daar heb je wat aan.

Maar in ieder geval bedankt voor deze informatie :)
Maar hoe definieer je 'grote storing'?

Als de definitie 'Langdurig' is, dan moet je een bepaalde tijd wachten en berichten als de storing aanhoudt na X uur.

Als de definitie 'grote impact' is, dan ben je afhankelijk van externe bronnen om te kunnen kwantificeren. Kost ook veel tijd aangezien veel informatie aan het begin van de storing niet aanwezig is.

Het vergelijk met Facebook gaat niet op: Als Microsoft een storing heeft, pakt men snel zijn telefoon om Facebook of Insta te checken. Tot de storing voorbij is. Zolang dat werkt hoor je de eerste tijd 'niemand'.

Maar als Facebook of Insta niet werkt, ga je niet snel even bij Office365 online om nog even aan dat laatste omzetoverzicht te werken. Dan schreeuw je moord en brand, want je 'socials' doen het niet, en nu ga je zaken missen. ;)
Niet verantwoordelijk, maar de storing is behoorlijk groot. Bij de minste of geringste storing bij een bank wijden ze er ook een artikel aan.
Bedankt voor de subscribe-tip. Ik heb wat emailadressen toegevoegd in het admin center _/-\o_
Nee ze wisten het wel, alleen de redactie reageerde niet op de interne mail om dit te publiceren :+
:D

Daarom is bijvoorbeeld een Whatsappgroep om dit soort zaken (storingen) aan collega's te melden, wel handig.
Scheelt een hoop telefoontjes.
whatsapp is nogal opdringerig. Ik plaatste het op de interne facebookgroep voor medewerkers
Deze groep wordt alleen gebruikt in geval van storingen. Gebruikers kunnen zelf niets terugsturen. Het is eenrichtingsverkeer met als doel alleen te informeren.
Nee, volgens de podcast gebruiken ze G-suite.
ad en nu.nl hadden dit al een uur geleden gemeld.ben ook best wel verbaast dat Tweakers er zo laat bij is.
Zouden ze nog aan de uptime van 99,999% komen ?
Wat mij verbaast is de impact hiervan. Niks doet het Sharepoint, teams, azure devops, linkedin, xbox.
Dit had toch goed getest moeten worden en daarna gefaseerd uitgerold moeten worden ?
En waar zijn de backup services ? Ze hebben alles in regios opgedeeld zodat je kan uitwijken maar nu kan je niks.
Dit is heel simplistisch: maar stel je heb je hele server infra 10x redundant uitgevoerd, maar als ik je internet lijntje doorhak kom je er nog niet bij. Je heb altijd een knelpunt waarbij als dit voorkomt, je niet makkelijk kan omswitchen naar je redundantie.

En vergeet niet: Niet iedereen had er last van, een hoop, maar zeker niet iedereen, dus ergens werkte er wel wat in redundante systemen/regios...
Inderdaad begon rond 8 uur all. Outlook en teams die traag werden.
Overgestapt naar google meet en daar de hele ochtend de sessie voortgezet. Eigenlijk was iedereen wel verrast hoe goed dat eigenlijk werkte.

...geeft je te denken.
Xbox services ligt immers er ook nog steeds uit. Aanmelden lukt niet. Dus niet alleen de office producten die er last van hebben.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee