The Elder Scrolls-mod die Oblivion toevoegt aan Skyrim verschijnt uiterlijk 2025

De door fans gemaakte Skyrim-mod Skyblivion verschijnt uiterlijk 2025. Dat claimen de makers. De mod, die de wereld en het verhaal van The Elder Scrolls IV: Oblivion toevoegt aan Skyrim, krijgt daarnaast een nieuwe trailer met gameplaybeelden.

Skyblivion-hoofdontwikkelaar Rebelzize maakt op YouTube bekend dat de mod 'op zijn laatst' in 2025 verschijnt. "Skyblivion verkeert in een staat waarin we een release in 2025 kunnen beloven", schrijft de modmaker. Het team vrijwilligers dat aan Skyblivion werkt, vraagt daarbij om extra hulp van fans. Met die extra hulp kunnen ze naar eigen zeggen 'misschien hun eigen schatting van 2025 overtreffen'.

In Skyblivion wordt de volledige The Elder Scrolls IV: Oblivion-game nagemaakt in de engine van Skyrim, de meest recente singleplayer-rpg in de franchise. Skyblivion is sinds 2012 in ontwikkeling. Het TESRenewal-team claimde in 2017 al dat een bèta of de volledige release in 2018 gereed zou zijn, schrijft ook Eurogamer. In 2019 stelde het team dat de mod in de laatste ontwikkelfase verkeerde.

Skyblivion is onderdeel van het TESRenewal-vrijwilligersproject, waarmee oude The Elder Scrolls-games opnieuw worden gemaakt met nieuwere engines. Onder datzelfde initiatief werkt een losstaand team ook aan Skywind, een mod die The Elder Scrolls III: Morrowind moet overbrengen naar Skyrim.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-01-2023 • 17:55

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
30
0
0
18
Wijzig sortering
Krijgt de Skyrim engine dan ook nog een opfrisbeurt? Of bestaat daar al wat voor? Vind het out of the box er niet super mooi meer uit zien in vergelijking met iets als Horizon Zero Dawn (pc) bijv.
De graphics maken me niet echt wat uit. Ik speel Skyrim nog steeds, zonder mods. Ik zou qua graphics ook best Oblivion vanilla kunnen spelen, maar wat me aan die game dwars zit zijn de game mechanics (vooral op de manier hoe de wereld op een vervelende manier met je mee-levelt.). Als die game zou werken zoals Skyrim, zou dat al een hele verbetering zijn.
Volgens mij zijn daar hele simpele creature level list mods voor. Destijds zelf ooit gebruikt om te voorkomen dat struikrovers ineens full glass armor aanhadden wat in principe zeldzaam had moeten zijn. O wat verlang ik ineens terug naar Morrowind. Daar had je nog écht unieke items en moest je de hele wereld rond en een hoop geluk, of een tip van een vriend krijgen, om een volledig Daedric armor bij elkaar te zoeken. Daar was er letterlijk maar 1 van in het hele spel. En om die echt compleet te krijgen had je ook de Tribunal expansion nodig voor iig 1 pauldron.
Ja. Alleen in Morrowind was je dan weer voornamelijk met ongedierte aan het vechten. Daar sta je dan met Daedra armor. Vooral de vervloekte Cliff Racers of Nix Hounds, eindeloze hordes van die krengen. Pas late game wil de game meer spawnen en dan ben je weer non-stop met ash ghouls en dergelijke aan het vechten. Zucht. Een klein gebrek aan variatie, vooral als je van Daggerfall afkomt wat overladen is met de meest brute RPG schepsels. Ancient vampire, ancient lich, daedra lord, waar zijn ze gebleven met de bijbehorende enorm herkenbare geluiden.
Er waren mods tegen de cliffracers ;) Of je kon een constant effect ring maken waarmee dieren op afstand blijven/niet aanvallen. Dat de gevaarlijker schepsels niet overal rondhingen vond ik juist wel logisch. Veel ervan enkel in dungeons, sommige bij (Daedric) tempels en weer andere in hun natuurlijke habitat in een regio; denk Golden Saint, Winged Twilight, Ogrim.
Het maakt het ook leuker als je bijzondere items in bepaalde dungeons kunt vinden. Bij Oblivion vond je dan eindelijk een glass sword, vervolgens loop je buiten en zie je elke bedelaar in compleet glass armor rond wandelen. Bij Skyrim is het wat dat betreft iets fijner met bijzondere items. Al is het toch bijzonder wanneer je in een eerste era dungeon komt die sinds dien nooit open is geweest en je vindt daar allemaal Empire stuff of boeken over derde era onderwerpen.
Met Morrowind vond ik het juist wel mooi dat je vooral niet in je hoofd moest halen om naar het midden van het eiland te gaan tot je tenminste een bepaald level bent. Het gaf het levelen ook een bepaald doel. En als je een dungeon raid die eigenlijk iets te moeilijk is, is de beloning ook leuk.
tja, dan maar niet slapen he :z
Het zou wel echt een héle berg werk zijn maar het zou echt prachtig zijn om een UE5 remake te zien en dat ze niet alleen wat aan de graphics daarmee doen maar ook dat de beweging wat minder clunky aanvoelt.
Heb ik ook wel eens aan zitten denken, maar dan meer voor Fallout. Wat zouden deze games er enorm bij gebaat zijn als ze een fatsoenlijke game engine zouden hebben...

Kijkend naar Starfall, wordt dat wederom een buggy CreationKit game (zal ongetwijfeld alsnog garant staan voor uuuren plezier). Als de overname van Microsoft doorgaat/blijft, hoop ik dat Microsoft wellicht wat meer eisen gaat stellen van Bethesda op dit vlak.
Er is natuurlijk een reden waarom ze voor hun eigen engine gaan en niet voor UE.

Voor zover ik weet (en zeker ten tijde van originele release van Skyrim) was het vooral omdat de Creation Engine goed is in het renderen van grote environments: in Oblivion kon je absurd ver kijken, dat lukte in die tijd niet met elke engine. Het laten streamen van maps was vrij uniek voor Gamebryo. Het bijhouden van state is iets waar de engine heel goed in is (meer zelfs, indertijd konden er issues ontstaan doordat de save-files te groot werden omdat er zoveel bijgehouden werd. Dat is een van de dingen die gefixt zouden moeten zijn in de 64-bit versie).
De beste kanten van de Creation Engine is hoe mod-friendly ze is.

Andere engines zijn ondertussen wel een pak verder ontwikkeld dan de Creation Engine, welke voortbouwt op Gamebryo, en dat merk je gewoon. Maar vergis je niet, ook UE5 en andere engines hebben hun sterkere en zwakkere punten. Het kan zelfs zijn dat een significant verder ontwikkelde Creation Engine een betere keuze is voor Bethesda dan overschakelen naar een UE5.
Ze hebben jaren ervaring met hun eigen engine, omschakelen naar een andere engine is nooit gratis en houdt mogelijk in dat we met andere mogelijkheden qua modding te maken hebben en dat zou wel eens kunnen tegenvallen. Maar de lighting, asset streaming en animaties van de Creation Engine moeten echt aangepakt worden. En het zou leuk zijn mochten we op wat hogere FPS kunnen draaien zonder dat de physics engine haywire gaat x)
Unreal engine heeft sinds ue2 al support voor streaming maps wat gigantische levels mogelijk maakt, dat was een van de usp's van ut2003 en later gepoogd toe te passen in een gamemode in 2004, Onslought, grote maps met vehicles, hoge skybox voor vliegtuigen, interiors die gewoon complex kunnen zijn als een map op zich, en fatsoenlijk lodding om dat mooi te houden van een afstand.

De creationkit engine daarentegen moet het puur hebben van lowpoly LOD objects om ze van een afstand te kunnen tekenen wat zorgt voor lelijke pop-ins, en als je ver gaat zoomen (verrekijker, sniper etc) kan je een character (jn vol detail) zien staan in dat lod object, wat er niet uitziet. Kom je dichterbij, dan vormt er ineens een proper huis (want dat 10 polygonen tellende blob moest blijkbaar een huis van een afstand voorstellen) om dat character heen. Verder heeft dat ook nog invloed op physics, want die worden niet berekend op een grote afstand (of in ieder geval, in veel lager detail), dus als je gezoomed zit te kijken, zie je mannetjes muren negeren enzo, helemaal zuur in fallout4 als je allerlei defense walls met gun turrets erop heb gebouwd, maar als je te ver weg bent, loopt de ai er zo doorheen alsof het niet eens bestaat.
Een van de eerste dingen om te modden in deze games, mits je de performance hebt, is dat soort draw distances vertienvoudigen om dat enigszins op te lossen. Zeker indrukwekkend wat een gigantische gebieden creationengine kan handlen, maar dit was eigenlijk toch altijd een tikkeltje te zwaar (en dus concessies waardoor er lelijke dingen ontstaan). Een jaar of 5 later (waardoor er betere hardware is) en mods om deze limitaties op te heffen en het draait eindelijk een beetje zoals het zou moeten.

Het bijhouden van states is wel een ding, al deed creationkit dat ook niet bepaald efficiënt (genoeg bugs die daarvandaan komen), maar doet het wel. Menig engine moet het dan van memory dumps hebben (zoals je een savegame zou maken).

Grootste probleem met Bethesda is hun gebullshit. Voor FO74 claimde ze dat de lighting van de engine compleet van scratch opnieuw gebouwd was (er zit wellicht een andere lichting engine in, maar het ziet er wel gewoon nog steeds uit als FO4). En nu weer met Starfield een hoop geblabla hoe ze de engine onder handen hebben genomen, maar ze kunnen nog niet eens een promo gameplay filmpje laten zien dat vloeiend loopt. Hun marketing roept harder dan dat ze waar kunnen maken in hun games, keer op keer. Todd Howard lult echt te veel uit zn nek. Als ze gewoon zouden zeggen "we hebben fo4/skyrim verbouwd tot een scifi space exploration game" dan was ik waarschijnlijk (en menig ander bethesda fan) al hooked. Ik ben bang dat je echt niet veel meer dan dat er van moet voorstellen. Maarja, dat is niet fancy genoeg voor de aandeelhouders, waarschijnlijk. Puur het feit dat een gigantisch deel van het budget van Oblivion naar Sean Bean en Patrick Stewart zijn gegaan en alle andere personages in de wereld (honderden!) allemaal gevoiced zijn door een handjevol voice actors, zegt wel genoeg waar de prioriteiten van het bedrijf lijken te liggen.

Met mods is het overigens mogelijk om physics los te trekken van de graphics, waardoor je gewoon 300fps kan draaien zonder problemen (dit zijn van die typische dingen waar je afvraagt "waarom is dat per default niet zo"), in fallout 4 iig, geen idee voor skyrim maar zal ongetwijfeld iets soortgelijks hebben.

Voor wat het deed in zijn tijd, best knap wat ze hebben weten te bouwen, maar de technological debt is nu toch te veel aan het worden, ik had gehoopt dat ze voor Starfield hier eens goed tijd aan hadden besteed, maar ziet er naar uit van niet. Betekend wel goede mod support waar grotendeels de tools al voor bestaan en dat een aantal mods vanuit skyrim/fallout geport kunnen worden. Maar ik ben bang dat ze grafisch te veel verwachten van de engine.

Maar om terug te komen op je startzin, natuurlijk is er een reden om deze engine te blijven gebruiken en dat is simpelweg: Geld. Het zou een behoorlijke investering zijn om opnieuw op te bouwen in een nieuwe engine en daarbij ook nog eens al het personeel om te scholen dat al decennia gewend is te werken met creationkit. Talloze assets die gebouwd zijn de jaren, mogelijk wat er op de plank ligt, allemaal spul dat of overnieuw of weggegooid moet worden.
De hele modding community houdt Skyrim prachtig up to date. Het is zelfs mogelijk om DLSS met HDR in te zetten in Skyrim tegenwoordig. Animaties upgraden en toevoegen, het is echt fantastisch.

Helaas is er door een recente update (Anniversy Update) van Skyrim een harde versnippering van mods die werken op specifieke versies. Zo uit mijn hoofd zijn er 4 versies waarbij dus uitmaakt welke mod wel en niet werkt... inclusief de VR versie.

Check NexusMod als je meer wilt weten ;)
Mijn playthrough van Skyrim, en dat probeer ik echt steeds opnieuw te doen...: ik ga nu écht de game spelen. Vervolgens trek ik een berg mods van NexusMods, zie er nog meer, en dan total overhauls en vervolgens zit ik een halve dag in de mod manager te kutten om het allemaal in te stellen. Hype building. Oh wat wordt het vet.

Dan speel ik de intro, heb een uurtje lol en dan besef je je dat het dezelfde game blijft :D De combat blijft houterig, en het merendeel van de game blijft ook echt gewoon Skyrim. Ik weet het niet. De story pakt me nooit, en ik heb de game nog nooit helemaal uitgespeeld.

Maar Oblivion daarentegen... ja ook daar is het allemaal clunky as hell. Maar wat een verschil in de content zelf. Factions zijn ontzettend tof. Spellcrafting. Assassins. De storyline is groots. Ik kan daar moeiteloos nog een keer helemaal doorheen. Ik begrijp het zelf ook niet... Skyrim werd het nooit.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 17 januari 2023 23:12]

Aangezien het een fan-made-mod is verwacht ik niet dat ze de hele engine revampen, ik vermoed dat Bethesda de enige is die dat echt kan.

Wel kun je honderden mods installeren, en een hoop daarvan pakken dingen als textures, models en shaders aan, waardoor het er beter uit kan gaan zien.
Je hebt gelijk.
Skyrim is pas 12 jaar oud......
Je kunt ook niet van een team vrijwilligers verwachten dat ze een game net zo mooi maken als Horizon Zero Dawn.
Volgens mij gebruiken ze gewoon de Skyrim engine, met moderne textures en uiteraard allerlei eigen verbeteringen. Ze werken al ontzettend lang er aan, ik weet eigenlijk wel zeker dat dit echt heel gaaf word. Geen crappy remaster maar echt een waardige remake.
Kijk meer uit naar Skywind aangezien Oblivion nog redelijk vers in het geheugen zit en met name Morrowind matige gameplay mechanics heeft ten opzichte van de opvolgers. Wel knap dat ze het aandurven een release window bekend te maken. Is voor mods toch vaak enorm lastig aangezien je nooit weet hoeveel en in welke mate mensen met de ontwikkeling blijven mee helpen.
Ik raad je aan eens te verdiepen in de gameplay mechanics van Morrowind ;) Zo veel diepgang en mogelijkheden vindt je namelijk niet in Oblivion noch Skyrim.
Misschien had ik het beter moeten formuleren. Met name het RNG gedeelte is wat het matig maakt voor mij. Je hebt wel veel meer opties en customisation voor je karakter. Oblivion and Skyrim zijn overigens maar een klein stukje beter maar voor mij wel een reden om Morrowind niet opnieuw te willen spelen.
Ouderwetse dobbelsteen RPG gameplay inderdaad. Lekker 20 keer op een vijand slaan en 19 keer missen ook al staat het recht voor je neus :) Om eerlijk te zijn mis ik het ook niet meer.
Naarmate je levelt wordt de kans steeds kleiner dat je mist. Dat gaat zelfs vrij snel. Maar goed ik doelde niet enkel op het skill systeem, vooral ook op het magic systeem; werkelijk alles is mogelijk.
Oblivion nog vers in het geheugen? Zelfs Skyrim is 12 jaar oud, Oblivion is uit 2006, bijna oud genoeg om te mogen stemmen :P
Misschien leuk om te vermelden dat meneer Rebelzize een Nederlander is.
Heb met m op school gezeten.

Leuke interview kandidaat Tweakers?
Staat op Gamekings een aflevering met hem :) zoek even op Rebelzize
Linkje :)

[Reactie gewijzigd door mdaf_2 op 17 januari 2023 14:14]

Wauw, dat zou een tof artikel zijn.
Nooit gespeeld, dus lijkt me een leuke manier om te doen. Ben mega fan van het Enderal project, niet heel erg van Skyrim zelf, dus het kan zeker wat worden :D
Enderal is/was een geweldige mod voor Skyrim. Heb in zowel Skyrim als Enderal ruim 400 speeluren zitten. In Oblivion ook zoiets. Werd een stuk beter na het toepassen van een HD graphics mod. Destijds was de 'look' van de gemodde Oblivion bijna gelijk aan een niet gemodificeerde Skyrim. Mijn videokaart was toendertijd niet zo geweldig, misschien dat dit de vergelijking beinvloedde, maar ik was van Skyrim en Oblivion danig onder de indruk.

Totdat ik de Enderal mod in Skyrim installeerde. Heb daarna geen Skyrim of Oblivion meer gespeeld. Nu speel ik helemaal niets meer, maar ben toch uitermate benieuwd naar SkyBlivion. En zit dus ook te wachten op TES 6. Dat is zo'n beetje het enige spel waar ik nog wel in de buidel wil tasten voor een videokaart upgrade.
Het toeval wil dat ik kort geleden eindelijk Skyrim weer eens heb opgepakt. Dit is zo'n game nl die je bijna nooit helemaal uitspeelt, zoveel is er te doen. Goed nieuws om te horen dit want ik heb Oblivion (ondanks dat het een fantastische game was) ook nooit uitgespeeld. Dus Skyblivion is een mooie gelegenheid. :)

[Reactie gewijzigd door Rolfski op 17 januari 2023 12:57]

Hetzelfde had ik met Morrowind, Oblivion en Skyrim, hoewel ik jaren later Morrowind dmv een guide toch een keer de main questline heb uitgespeeld, maar alles doen in een van deze games is bijna onmogelijk. En dan heb je nog officiële uitbreidingen, onofficiële quests, mods en vr.
De huidige trailer even gezien. Ik mis de stem van Sir Patrick Stewart. :P
Cool ik waardeer het werk van Patrick Stewart heel erg in Star Trek The Next Generation. Dat is mijn favoriete televisieserie. Wist niet dat hij die trailer toen insprak.
Wist niet dat hij die trailer toen insprak.
Hij heeft een (kleine maar belangrijke) rol in het spel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 januari 2023 08:18]

Dat was geloof ik de grap destijds, dat 90% van het budget voor de voice acting naar Patrick Stewart (de keizer die in de intro vermoord wordt) en Sean Bean (diens bastaardzoon) is gegaan, en dat daarom de rest van de NPC's door een klein clubje is gedaan, twee VA's per ras, één man en één vrouw. Wat leuk is als je constant andere rassen tegenkomt, maar in Cyrodiil lopen voornamelijk Imperials rond...
Het grootste probleem is dan ook dat alles in Oblivion gevoiced is en dan hoor je constant diezelfde paar stemmen...

Oblivion had overigens 20 voice actors (met Shivering Isles meegeteld, zonder zijn het er maar zo'n 15). Van die lijst spreken er een aantal maar 1 voice in:
- Patrick Stewart = Uriel Septim
- Sean Bean = Martin Septim
- Terence Stamp = Mankar Camoran
- Jeff Baker = Haskill

Ik vond het altijd al vreemd dat cruciale NPC's in het verhaal geen eigen stem hadden (zoals bijvoorbeeld Jauffre).

Ook leuk is dat Todd Howard zelf ook 2 rollen gespeeld heeft. In de Shivering Isles zijn de Golden Saints, Dark Seducers ook voorzien van een eigen voice actor (dus dat zijn nog 3).

Bijna 90% van alle voice acting is gedaan door dezelfde 10 actors, waarbij vooral de stem van Ws Johnson overal is in Oblivion.

Maar, Oblivion had een absurde hoeveelheid voice acting voor in die tijd, en hoewel er flaters in het spel zitten, zit het diep in mijn hart.

Skyrim heeft daarentegen ongeveer 70 voice actors in totaal.
Maken ze gebruik van de assets van Oblivion? Zou tof zijn als alle quests ingesproken zijn.
In de originele oblivion zijn ook alle npc's/quest gevoiced. Deze voice files gaan mee over naar skyblivion, vandaar dat je zowel skyrim als oblivion nodig bent.

Alle andere assets zijn opnieuw gemaakt, van zeer hoge kwaliteit voor deze engine moet ik zeggen.
Voor zover ik weet wordt er gebruik gemaakt van assets van Bethesda: bijna alle items/weapons en zelfs locations zijn opnieuw gemaakt, maar een groot deel van de meshes is wel identiek. Textures zijn bijna allemaal opnieuw gemaakt.
Voice acting zou de oude voice acting hergebruiken, maar de trailer heeft wel nieuwe voice acting, dus wie weet. Ik denk niet dat ze alles opnieuw gaan voicen, wel.

Er is echter ook gekozen om dingen compleet opnieuw te doen, zo gaan de forten er heel anders uit zien en zal bijvoorbeeld het moeras bij Bravil helemaal anders zijn.
Het was niet hun doel om een HD-versie van Oblivion te maken, maar een triple-A Elder Scrolls experience neerzetten, en dat lijkt hun aardig te lukken.

[Reactie gewijzigd door Kevjoe op 17 januari 2023 12:23]

Iedereen overigens al bekend met deze? Morrowind ‘remake’ als demo voor Nvidia RTX Remix.

https://youtu.be/R37VjsMgWP8
wow, fantastisch! bedankt voor de tip
De titel doet (mij) vermoeden dat je dan beide games kunt spelen, dat je ze bij elkaar hebt ge-intergreerd, maar het is gewoon een remake die skyrim vervangt lijkt me ?
Volgens mij wordt het een losse installatie boven op skyrim, via een eigen launcher misschien, of een modmanager. Je zou dan skyrim nog via de originele launcher kunnen starten. Volgens mij kun je niet van cyrodiil naar skyrim gaan ingame, dat zou kwa tijdlijn ook niet kloppen.
In theorie zou je kunnen toevoegen. Cyrodiil ligt aan de zuidgrens van Skyrim en de bergpas bij Helgen is bij mijn weten de Serpent's Trail die ten noorden van Bruma uitkomt. Op dezelfde manier zou je Morrowind kunnen toevoegen naar het oosten.
Zal met een simpele mod snel klaar zijn ja. En die zal er dag 1 wel komen.
Edit: Oeps, was bedoeld als reactie op Derice.

[Reactie gewijzigd door Paul op 16 januari 2023 18:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee