Google werkt aan techniek voor handschriftherkenning op recepten van artsen

Google werkt aan een techniek om het handschrift van artsen op recepten te herkennen en de correcte diagnosen en medicijnen eruit te halen. De zoekgigant heeft al jaren technologie voor handschriftherkenning, maar deze techniek moet specifiek werken op recepten.

De techniek is nog in ontwikkeling, zei een topman van Google op de Google for India-keynote. De zoekgigant toonde een demonstratie van de techniek die uit een recept de namen van de drie genoemde medicijnen haalde.

Google legde niet uit hoe de techniek werkt, maar vermoedelijk probeert de software vooral te zoeken op patronen die matchen met medicijnen en diagnosen, wat een kleine fractie is van het totale aantal woorden in een taal. Vervolgens zal de software sneller bij een bepaald patroon een gevonden woord als medicijn of diagnose herkennen, terwijl het daar in de nu gebruikte software in Lens niet zeker van is.

De techniek is nog niet klaar, zei de topman tijdens de presentatie. Het is onbekend wanneer dat wel zo is en op welke manier en voor wie ze dan beschikbaar komt. Handschriftherkenning gebeurt nu via Lens, maar in de demonstratie leek Google een aparte app te gebruiken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-12-2022 • 12:02

123

Reacties (123)

123
121
55
3
1
56
Wijzig sortering
Hier in Belgie zijn tegenwoordig alle voorschriften digitaal beschikbaar via het centrale Helena platform. Vind ik echt super handig. Er is geen verwarring meer omwille van onleesbare briefjes, of geen gedoe meer i.v.m. voorschriften die je vergeten bent.
Ja tof enkel de €4 betalen en pasje aan de apotheker geven en klaar. Zo een vooruitgang tegenover al die papieren.
De laatste handgeschreven recept van mijn huisarts kan ik me inderdaad ook niet meer herinneren. Het gaat allemaal digitaal naar de apotheek. Zodra je je daar aanmeld weten ze welke medicijnen je allemaal hebt, welke nieuw zijn en of er eventueel ook bijwerkingen zijn met andere medicijnen.
Net nog gebruik van gemaakt, bij een dokter geweest die had een medicijn voorgeschreven en zei tegen me, "zo dat staat op je identiteitskaart. Je identiteitskaart laten lezen bij de apotheek en dan ziet die wat ik heb voorgeschreven."
Zo gezegd zo gedaan, de apotheek wist meteen wat ik moest hebben.
Eigenlijk wordt het centraal opgeslagen.

[Reactie gewijzigd door AnD op 24 juli 2024 00:13]

In NL ook: als ik iets voorgeschreven krijg, krijg ik niets mee, het wordt doorgestuurd naar de apotheek waar ik alles op naam kan afhalen.
Dan denk je waarom niet gewoon digitaal? Maar als je dan bedenkt dat in Nederland de huisartsen ook nog vaak recepten doorfaxen dan denk je welk tijdperk leven we?
Gelukkig is het in België verplicht dat de meest courante artsen een elektronische versie maken. Enkel als de arts een bepaalde leeftijd heeft of bij een huisbezoek valt de verplichting weg.
https://www.inami.fgov.be..._u_elektronisch_opstellen?
Dat gaat al lang digitaal.
Nee, ontzettend veel huisartsen gebruiken nog dagelijks de Fax.
Hier een apotheekhoudend huisarts. De fax wordt nog wel gebruikt voor recepten. Maar het is absoluut niet meer de hoofdmoot. 99% van de huisartsrecepten gaat digitaal. Een klein deel is handgeschreven, bijv bij terminale eigen patiënten waar we niet direct bij de computer kunnen, en de familie wel naar de dienstapotheek moet.
Recepten van de medisch specialist zijn wel allemaal digitaal, maar worden uitgeprint en dan aan de patiënt meegegeven.
Enige reden voor de fax is als patiënten hier in het dorp op vakantie zijn een een recept opvragen van hun eigen huisarts waar geen goede koppeling mee is. In de praktijk worden alleen die recepten gefaxt.
De fax stuurt in principe de digitaal uitgeprinte recepten door. Handgeschreven mag nog wel, maar is zeker niet meer de norm en wordt weinig gedaan.
Hand geschreven mag niet, sterker nog een fax mag niet eens.
Elektronische voorschrijven is verplicht een fax kan daar niet aan voldoen, er namelijk een controle op interacties met andere medicijnen verplicht als ook controle op onjuiste dosering e.d. maar blijkbaar zijn er huisartsen die zich niet aan de richtlijnen die zijn opgesteld houden.

https://www.igj.nl/onderw...lectronisch-voorschrijven
Ik werk in het ziekenhuis en ik kan je vertellen dat er nog veeeel gefaxt wordt. Maar eens, het hoort niet.
Het mag zeker wel. De richtlijn stelt een aantal uitzonderingsgronden, wat ongeveer neer komt op 'als het echt niet anders kan'.

https://www.knmg.nl/advie...ronisch-voorschrijven.htm
Ik denk niet dat dat nog 'de norm' is tegenwoordig
't Is ook gepresenteerd bij Google for India. Dus daar is informatisering naar apothekers heel wat anders dan hier in NL. (maar je zal zien dat meer mensen hier meteen (alleen) op de NL situatie gaan betrekken)
Er hoeft toch niet meteen een compleet IT-systeem uitgerold te worden? Hoe moeilijk is het om een recept te schrijven op een laptop, desnoods met stem-naar-tekst functie, en dan uit te printen / whappen / mailen / whatever?

Nee, je wil dit niet als authentificatie of zo gebruiken, maar je hebt in ieder geval kraakhelder wat de medicus voorschrijft.
Vanwege privacy en medisch geheim zitten hier allemaal voorwaarden aan verbonden. Dit doet men dus niet "zo maar even".
Arts spreekt het uit, wordt lokaal door app uitgetypt, of arts of assistente typt het zelf uit. Print het daarna uit. Geeft mee aan patiënt. Klaar. Nul privacy-problemen.
Niet denken met onze luxe in je achterhoofd. Dat is een valkuil.
Ik vind een smartphone / laptop geen luxe voor een huisarts.

Als ik https://www.indexmundi.com/map/?v=105&l=nl mag geloven hadden in 2019 1,105 miljard van de 1,366 miljard inwoners een smartphone.

Niet om bij de hand (terug) te doen, maar we denken te zwart/wit over tweede/derdewereldlanden. De meeste van de 8 miljard aardbewoners hebben intussen wél een mobiele telefoon.

5,1 van de 8 miljard heeft intussen internet en dat aantal groeit snel.
Het gaat wel om medische gegevens... Dit wil je niet zomaar even mailen ofzo. Printen zou kunnen inderdaad.
En zeker niet door Google laten lezen
't Is ook gepresenteerd bij Google for India
Zo, daar had ik echt niet naar gekeken. Vandaar dat iedereen hier los gaat dat het in NL en BE al lang digitaal is, met hier en daar wat uitzonderingen. Nu snap ik de context beter.
India is toch mega geautomatiseerd? Die gasten werken allemaal voor microsoft... :+
Weet je zeker dat faxen nu nog in huisartsenpraktijken wordt gebruikt?

[Reactie gewijzigd door RogerSch op 24 juli 2024 00:13]

Jazeker. Fax wordt nog dagelijks gebruikt bij (vele) huisartsenpraktijken.

Heeft overigens te maken met de ontvangstbevestiging die een fax geeft.

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 00:13]

Hoe kan een fax voorzien in controle op contraindicaties en interacties met andere medicijnen die door andere zijn voorgeschreven? lijkt me niet te kunnen en mogen.
ALS er een recept wordt gefaxt dan is dat vrijwel altijd een uitgeprint recept, dus een recept die via het HIS of ZIS (de informatiesystemen voor huisarts resp. Ziekenhuis). Daar vindt de controles plaats.
Dat het gebeurt wil niet zeggen dat het mag. Faxen van welke vorm van medische gegevens is niet toegestaan. Voldoet niet aan avg.
Hier in Duitsland is het gewoon nog de standaard.

Briefjes en faxen. Denk dat Nederland toch wel een stuk meer geëvolueerd is dan Duitsland.
Ik kom zelden bij de dokter maar het recept ging digitaal naar de apotheek.
Electronisch voorschrijven is al jaren verplicht in Nederland.

https://www.igj.nl/onderw...lectronisch-voorschrijven

Ik hoor ook nog vaak de term faxen maar als ik een recept maak is dat een pdf die ik print met als printer een fax server.

Vaak wordt hij nog wel uitgeprint maar vaak voor registraties die niet patiënt gebonden zijn zoals bij opiaten.

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 24 juli 2024 00:13]

Dan denk je waarom niet gewoon digitaal? Maar als je dan bedenkt dat in Nederland de huisartsen ook nog vaak recepten doorfaxen dan denk je welk tijdperk leven we?
In een tijdperk dat je verder kan als internet eruit ligt, of bijv apotheek, ziekenhuis door ransomware geblokkeerd is.
Mij lijkt het verstandig om een alternatief achter de hand te hebben,
Als je internet eruit ligt en je PC's geblokkeerd zijn door ransomware dan is de fax het allerlaatste waar je mee bezig bent. Ziekenhuizen hebben allerlei noodprocedures voor storingen aan het EPD. De fax maakt daar geen onderdeel van uit.
Alsof nieuwe huisartspraktijken nog een analoge telefoonlijn hebben voor een faxmachine.... Het enige praktische alternatief is dan een papieren recept wat je zelf meeneemt naar de apotheek. En dan maar hopen dat de apotheek de medicijnen kan uitnemen als de systemen het niet doen.
Anoniem: 1028301 @Frame16419 december 2022 22:12
Alsof nieuwe huisartspraktijken nog een analoge telefoonlijn hebben voor een faxmachine.... Het enige praktische alternatief is dan een papieren recept wat je zelf meeneemt naar de apotheek. En dan maar hopen dat de apotheek de medicijnen kan uitnemen als de systemen het niet doen.
Heb ik het over recept(en) gehad?
Ik gaf aan dat een fax achter de hand hebben wel eens handig kan zijn, als je internet eruit ligt kun je gewoon met fax communiceren, bestellingen doen, verslagen versturen, etc.
Overigens zijn er nog zat bedrijven instellingen die de fax hebben aangehouden.
In Nederland moeten recepten ook digitaal.
Misschien dat je huisarts het zo noemt maar maar kan geen NL geen apotheek vindt die nog faxen ontvangt. Dat doorsturen gaat volgens mij gewoon via EPD
https://nl.m.wikipedia.or...sch_pati%C3%ABntendossier

[Reactie gewijzigd door xbeam op 24 juli 2024 00:13]

Gelukkig loopt dat faxen ook op z'n eind en zijn er ook initiatieven om hier sneller een halt aan toe te roepen: https://www.knmp.nl/actue...mp-steunt-manifest-faexit
https://www.faexit.nl/
Ik vind het nogal een gevaarlijk idee als veredelde OCR mijn medicijn zou moeten bepalen. Er zal altijd een handmatige controle stap aan vast zitten, maar gevoelsmatig ben je eerder geneigd 'ja klopt' te zeggen wanneer je de tweede stap bent, als wanneer je de eerste stap bent en je de ontcijfering dus echt nog moet doen.
Waarom schrijven artsen overigens in de regel zo onduidelijk? Het is wel opvallend dat veel artsen er een kunst van maken. Dat werkt decryptie fouten maken toch alleen maar in de hand?
Ja, je zal maar een recept voor oxazepam willen uitschrijven, maar ocr denkt dat er oxazecram staat. Uiteraard bestaat laatstgenoemde niet, maar stel dat dat wél zou bestaan en een heel ander medicijn zou zijn, dan zou dat best gevolgen kunnen hebben voor de patiënt in kwestie. Vooral omdat bij dingen als dit en weinig tijd (artsen hebben steeds minder tijd tegenwoordig) je nog wel eens over een klein foutje als dat heenkijkt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 00:13]

ik had er geen idee van, maar ff gezocht en er is een bepaalde naamgeving net om zulke problemen te voorkomen.
Pharmacologische suffixes hebben elk een specifiek klasse en gebruik:

Suffix Class Clinical Use Example
-azepam, -zolam Benzodiazepinea Anxiety Lorazepam, midazolam
-caine Local anesthetics Anesthesia Lidocaine
Klopt, daarom zei ik er ook bij dat oxazecram niet bestaat. Het ging mij alleen om het theoretische, dat er een ander recept van kan worden gemaakt dat wel bestaat, maar niet geschikt is voor de patiënt. En dat moet de arts dan maar net zien.
Als men diazepam leest ipv oxazepam is er wel een probleem. Diazepam bestaat namelijk wel (spierverslapper ipv pijnstiller).
ja stel je voor dat de apotheker er oxazecram van maakt omdat hij het handschrift niet kan lezen..
Een arts of apotheker denkt er nog bij na of doet navraag. Als het goed is...

Daarnaast hebben zij zich te houden aan hun gedragscode en ethiek. Iets wat Google niet doet.
Dat zou je denken, maar mensen maken ook fouten. Je zal maar net je dag niet hebben of bent chagrijnig of hebt net een vervelende klant geholpen. Je maakt zo fouten. Digitaal zullen er ook vast fouten zijn, maar het recept moet nog altijd gepakt worden door een apotheker en gepakt worden. Die kan dan altijd nog de laatste check doen toch?
Er gebeuren in een apotheek verschillende checks alvorens een medicijn afgeleverd wordt, zowel door de apothekersassistent als door de apotheker.
De computer doet ook wat controles, maar het is een hele keten van controles om fouten te voorkomen.
Zijn er echt artsen die een handgeschreven briefje doorgeven aan de apotheker? Is er gewoon niet een assistent (of de arts zelf) die dat intypt en dan pas verstuurd?
In Nederland en België zijn de handgeschreven briefjes allang naar het museum gestuurd.
In Nederland stuurt de arts de recepten rechtstreeks naar de apotheek.
Niet alle artsen sturen het direct naar de apotheek. Mijn huisartsenpraktijk is best groot en lokaal (in een redelijk grote stad) zeer bekend en de apotheek zit in hetzelfde gebouw, maar je moet altijd met een briefje langs. Wel met een uitgetikt briefje, dus geen doktershandschrift, maar toch.

Handgeschreven komt ook nog voor bij bepaalde praktijken, maar meer bij uitzondering.
De dossiervorming (waaronder het uitschrijven van recepten) moet sinds deze zomer verplicht digitaal.
Het digitaal doorsturen van recepten naar de apotheek wordt ook verplicht (zie https://icthealth.nl/nieu...lichting-digitaal-recept/). De meerderheid van de huisartsenpraktijken en ziekenhuizen doet dat al, maar een getekend printje van het recept voldoet (nog) aan de eisen.

Ook in Duitsland moet het recept digitaal worden (was gepland op 1 jan 2022), maar daar moet her via een QR-code die jaar je telefoon gestuurd wordt.
Er zijn aparte regels voor het voorschrijven van middelen die onder de opium wet vallen, in NL althans en meeste westerse landen, voor het opstellen van een dergelijk recept. Maar ik begrijp je punt, met name bij patient met bijv nier- en of leverfunctie stoornissen is een correcte dosis nogal van belang, en dat mag niet fout gaan
Schrijf en leesfoutjes bestaan al zolang er geschreven wordt. Eigenlijk is dat nooit een probleem geweest. In Nederland en België bestaan de handgeschreven recepten al niet meer. In andere landen nog wel.

De naamgeving van medicatie kent gelukkig een soort standaard, waardoor een apotheker bijna altijd wel kan opmaken wat er bedoeld wordt. Als dat niet lukt kan deze altijd even vragen waarvoor het medicijn is voorgeschreven of even met de arts bellen.
Als de OCR van Google het recept niet kan lezen zal het aan de hand van een lijst bestaande medicijnen een beperkt aantal onbekende letters nog wel kunnen invullen. Anders zal het (net als bij normale OCR) de onleesbare tekens door vraagtekens (of iets anders) vervangen.
Ik ben zelf arts, en het aantal handgeschreven recepten is gelukkig zeer minimaal. Ik kan begrijpen dat men hier even over doet trouwens, mijn eigen handschrift is een soort cyrillisch spijkerschrift, in dialect vorm. lol
Ondanks dat google 'goede intenties' heeft met veel dingen denk ik, is het onder aan de streep iets wat op den duur van waarde moet zijn denk ik.. Medische data is natuurlijk erg waardevol, en de regels omtrent het delen zijn gelukkig erg streng. Denk dat men dit wel in de gaten moet houden
Ik denk dat je bij dit soort ontwikkelingen altijd in je achterhoofd moet houden dat Google goede intenties heeft voor zijn eigen business en winst. Dat hoeft niet te betekenen dat je het per definitie niet moet gebruiken, maar het is een bedrijf en de meeste dingen die bedrijven doen, uitzonderingen daargelaten, doen ze niet uit louter filantropische overwegingen.
Nee helemaal mee eens, echter met het feit dat ze toch veel open source maken, kan natuurlijk de technologie anzich een boost geven. Tevens is dokters handschrift herkenning een mooie test case om te zien hoe ver de tech is haha
In Nederland zijn er misschien weinig handgeschreven voorschriften maar in veel delen van de wereld zijn handgeschreven voorschriften en medische facturen zeer vaak voorkomend. Dat vormt een grote uitdaging bij het proberen te lezen en digitaal te verwerken van deze documenten.
Dan vraag ik me af he, had je op school les in dat handschrift, waar komt dit vandaan? :9
Je krijgt tijdens de opleiding college in onleesbaar kunnen schrijven haha
Het probleem wordt steeds erger. Omdat artsen bijna alles digitaal doen, verdwijnt de handigheid van het schrijven. Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar als arts ik heb weken waarin ik niets op het werk schrijf (alles digitaal doe). Als ik dan iets moet opschrijven, merk ik dat mijn handschrift wat minder is.

Google zal dit mogelijk niet voor liefdadigheid doen en uiteindelijk op 1 of andere manier geld met die medische data willen verdienen.
Ik ben zelf arts, en het aantal handgeschreven recepten is gelukkig zeer minimaal. Ik kan begrijpen dat men hier even over doet trouwens, mijn eigen handschrift is een soort cyrillisch spijkerschrift, in dialect vorm. lol
Ik dacht gelijk bij het begin van het artikel: dat gaat Google nooit voor elkaar krijgen.
Huisartsenhandschriften zijn alleen te ontcijferen door collegiale insiders.
Ik moest ooit (vroegah) naar een lab met een verwijsbriefje van een dokter. De dame die me daar hielp zei: "Men zegt wel eens, hoe slechter het handschrift, hoe beter de dokter. En jij hebt een hele goede dokter." Denk dus dat je jezelf een een vakman mag noemen ;)
Dit noem ik nou eens nuttige vernieuwing. Ik kan echt niks begrijpen van mijn dokter z’n handschrift. 😀
Moet jij dan ook de medicijnen uit de apotheekkast halen? Of doe de apotheker dat?
Je kunt ook gewoon vragen wat hij/zij je voorschrijft, toch?

In mijn huisartsenpraktijk wordt recept ook digitaal bij de apotheker afgeleverd, dus weinig/minder handgeschreven briefjes nog.
niet overal in de wereld zijn ze al zo ver mee dat er een centraal systeem is waar alle voorschriften in zitten.
Als je ziet hoe archaïsch het betalingssysteem in de VS is kan ik me wel voorstellen dat OCR voor voorschriften sneller ingevoerd is, omdat het op kleine schaal (tot op het niveau van een enkele apotheek) kan worden geïmplementeerd.
Daarom schreef ik ook in mijn huisartsenpraktijk omdat het inderdaad niet overal zo is.

Interessant is wel of er nu dan zoveel fouten gemaakt worden dat deze vertaalslag nodig is, of is het inderdaad een slinkse manier om meer data te verzamelen?
Bij het eerste is de makkelijkste oplossing is dan natuurlijk dat de bron, de arts, duidelijker schrijft, scheelt een tussen stap van ocr.
Helemaal mooi zou zijn als het van de bron digitaal zou zijn, maar snap dat dat niet overal haalbaar is.

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 24 juli 2024 00:13]

het is en blijft google en dat is geen filantropische instelling, dus eerst hun bottom-line, dan pas de rest ;)
Dat is niet anders dan alle andere leveranciers in de keten. Van de pleister en handschoenen fabrikant, de leverancier van medische apparatuur tot aan de medicijnfabrikant. En niet te vergeten de artsen maatschap en apotheker. Geld is voor iederen drijfveer nummer 1. Vervolgens doet men iets waar men goed in is, of waarbijen zich goed voelt.
er zijn gelukkig nog veel mensen die met hun medemens inzitten en niet voor het geld kiezen. Dat wil niet zeggen dat ze er niet voor betaald mogen worden. Zelfbehoud kan je in een economie nu eenmaal enkel met geld voorzien, maar dat wil niet zeggen dat het drijfveer nummer 1 is. Moest dat wel zo zijn, dan deed iedereen enkel de job waar hij het meest voor betaald werd en dat is bij heel veel mensen niet het geval.
Ik krijg wel een briefje mee, maar daar staat inderdaad niets op.
De apotheker neemt het briefje aan, vraagt mijn naam en geboortedatum en ziet dan inderdaad direct wat ik moet hebben. De apotheker is ook degene die dan uitleg geeft over hoe vaak, hoe veel, etc.
Ja, ik snap het ook niet. In Nederland gaat het bij bijna alle praktijken digitaal.
Ja, ik snap het ook niet. In Nederland gaat het bij bijna alle praktijken digitaal.
Maar Nederland is maar een klein deeltje van de wereld en ik het grootste deel van de wereld gaat dit nog gewoon zoals in 1900. Zonder veel problemen.
Klopt, maar het ging hierboven om iemand die het had over “mijn dokter”. Nu kan dat ook een dokter in een ander land zijn, maar de meeste tweakers wonen in Nederland, dus denk ik het eerst aan Nederlandse dokters.
Precies. Nederland is redelijk ver met digitalisering, maar in veel andere zelfs West-Europese, landen is dat niet het geval. Zo wordt er in Duitsland nog veel gebruik gemaakt van de fax en wordt er in de Franse supermarkten nog volop betaald met betaalcheques ( ;( ).
Misschien kunnen we ook terug naar de basis en de dokter vragen of hij in leesbaar Nederlands iets op papier kan zetten.
In Nederland gaat het bijna altijd digitaal. Ik kan me niet herinneren wanneer ik ooit een handgeschreven briefje kreeg.
sowieso ga ik gewoon terug en vraag of hij in nederlands schrift kan doen (daar waar tegenworodig gelukkig vaker getypt wordt)

ik wordt er persoonlijk -niet- zo blij van deze vernieuwing, is niet vanwege etisch of praktische overwegingen ontwikkeld; puur voor 'meer en meer' (medische) data van de $user

schrijven is zo 1990 :+
Als ik zo jouw post lees is typen ook niet zo jouw ding ... :+
Heb jij dan nog handgeschreven voorschriften in 2022?
Hier gebeurt alles digitaal. Niks papier meer...
Ik snap niet zo het nut hiervan. Als je de hardware/software techniek hebt om geschreven recepten te lezen, waarom dan niet in plaats daarvan een techniek ontwikkelen waarbij je de recepten direct al door de arts in digitale vorm laat intypen/aanleveren? Dan kan je direct al heel wat controles doorvoeren op naam en hoeveelheid. Zelfs al waarschuwen voor gevaarlijke combinaties, kortom een beetje een electronische apotheker.

Bij het teruglezen van handschrift bestaat er altijd de kans dat je fouten maakt; als je een nulletje over het hoofd ziet, of de 'm' van milli over het hoofd ziet.
Verder zijn er best veel medicijnen met bijna gelijke namen. Zoek maar eens op 'look-alike drugnames'o.i.d.

[Reactie gewijzigd door avlt op 24 juli 2024 00:13]

Vermoedelijk is dit nog goedkoper voor de artsen die nog handgeschreven recepten doorgeven en voor Google is het meer medische data verzamelen (of ander dergelijk voordeel).
Google heeft een handschriftherkenning projects en dit is gewoon een volgende stap daarin.

Het is niet hoe los ik mijn probleem zo goed mogelijk op maar, "ik kan speeltje x gebruiken om een probleem op te lossen"
Euh recepten worden toch al lang digitaal naar de apotheek gestuurd?
Lang niet alle artsen of apotheken doen dat, er komt ook nog volop aan handgeschreven recepten binnen. Of uitgeprinte recepten die je dan bij de apotheek inlevert.

Zo heb ik een apotheek hier in Roosendaal, mijn huisarts (zelfde plaats) kan daar digitale recepten aanleveren. Maar ik ben ook in behandeling bij een ziekenhuis in Terneuzen, en die kunnen dus niet digitaal communiceren met mijn apotheek. Krijg daar altijd een geprinte uitdraai mee die ik zelf bij de apotheek moet inleveren.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 24 juli 2024 00:13]

Ok fair point, maar ik neem aan dat de print niet zo moeilijk is om te lezen voor de apotheek.
Dus zelfs in jou geval komt er geen handgeschreven briefje aan te pas.
Elke ziekenhuis zou aangesloten moeten zijn op het LSP voor het uitwisselen van Medicatie. Hoe kan een ziekenhuis anders controle doen op contra indicaties en interacties met andere niet door het ziekenhuis voorgeschreven medicijnen?
Sterker nog het is een wettelijke verplichting. tenzij er Nauwelijk medicatie voorgeschreven wordt. maar dat lijkt me in het geval van een ziekenhuis niet van toepassing
In de regel doe je als zorgverlener een medicatieverificatie met de patiënt. Niet elke patiënt geeft toestemming voor het delen van informatie met het LSP, de informatie is niet altijd actueel of juist, een patiënt kan medicatie uit het buitenland gebruiken, niet-voorgeschreven medicatie gebruiken (viagra van het internet is een berucht en gevaarlijk voorbeeld), medicatie van de drogist etc. etc.

Zoals je begrijpt is die controle op contra-indicaties niet waterdicht, wat een reden is dat er zoveel incidenten zijn met medicatie. Maar die zijn niet altijd te voorkomen.
"Killed by Google" wordt zo misschien wel erg letterlijk wanneer er bij het lezen van het recept iets mis gaat.
Ik heb liever dat Google, Microsoft en Facebook zich als "advertentiebedrijven" niet met medische zaken bezig houden. Ik vertrouw ze niet met gevoelige medische data. Bovendien zijn het amerikaanse bedrijven en vallen dus onder amerikaanse wetgeving qua privacy etc.
Mijn vader oud-huisarts maakte altijd de grap: "Een goede huisarts herken je aan zijn onleesbaar handschrift." Maar ook in NL worden recepten digitaal doorgegeven aan aan apothekers, volgens mij is handgeschreven recept wel geldig maar komt zelden voor.

Er werden bij handgeschreven recepten wel eens recepten bloknoten ontvreemd en dan door verslaafden gebruikt om drugs op te halen. Ook werd wel eens de verkeerde dosering uitgereikt of moest er telefonisch overleg plaatsvinden. Tenslotte is het verwerken van een papieren recept ook omslachtiger dan een digitale versie.

Dus digitale recepten hebben echt wel een meerwaarde.
Sinds een paar jaar (1 januari 2014) zijn handgeschreven recepten niet meer geldig in Nederland, precies om de reden van onleesbaar handschrift. Daarvoor mocht het bij wijze van spreken nog op een bierviltje.

Gelukkig spreken we de apotheek nog dagelijks, nu niet omdat het niet te lezen is, maar omdat het niet leverbaar is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.