GitHub stopt in december met Atom-tekstbewerker

GitHub trekt de stekker uit zijn tekstbewerker Atom. Na 15 december wordt de ontwikkelaarstool gearchiveerd. Dat geldt ook voor alle projecten die onder Atom vallen. GitHub wil de focus verleggen naar GitHub Codespaces.

GitHub stopt naar eigen zeggen met zijn tekstbewerker Atom omdat de betrokkenheid van de Atom-community zou zijn afgenomen. Dit zou te wijten zijn aan de komst van meer en verbeterde cloudgebaseerde tools door de jaren.

In de afgelopen maanden heeft GitHub enkel wat beveiliging- en onderhoudsupdates doorgevoerd. Er zijn geen grote updates meer verschenen. Het platform voor ontwikkelaars wil zich door te stoppen met Atom meer focussen op de cloudomgeving GitHub Codespaces.

Atom werd in 2014 officieel geïntroduceerd en heeft gediend als de basis voor het softwareframework Electron. Apps zoals Microsoft Visual Studio Code, Slack en GitHub Desktop zijn ontwikkeld met Electron. Atom is nog te downloaden en te gebruiken tot 15 december 2022, daarna wordt de tool gearchiveerd.

GitHub geeft aan dat er een grote kans is dat de opensourcetool Atom door andere ontwikkelaars wordt geforkt en raadt andere gratis alternatieven aan, zoals VS Code. GitHub benoemt daarnaast dat Atom-ontwikkelaars aan de slag zijn gegaan met hun eigen tekstbewerker genaamd Zed.

Door Sabine Schults

Redacteur

10-06-2022 • 12:38

69 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (69)

69
68
49
4
0
15
Wijzig sortering
Na 15 december is de ontwikkelaarstool niet langer te gebruiken.
Waarom? Je kan toch gewoon je handen er af trekken zonder de applicatie ook eigenhandig de nek om te draaien?
Dat staat trouwens ook helemaal niet in de bron.. Er staat dat de Atom repo's zullen worden gearchiveerd.
De source blijft daardoor ook gewoon beschikbaar.
Today, we’re announcing that we are sunsetting Atom and will archive all projects under the organization on December 15, 2022.
On December 15, 2022, we will archive the atom/atom repository and all other repositories remaining in the Atom organization.
Verder zal het ook wel te maken hebben met dat Github nu van Microsoft is en zij hun eigen open source editor hebben.
GitHub benoemt daarnaast dat Atom-ontwikkelaars aan de slag zijn gegaan met hun eigen tekstbewerker genaamd Zed
Ook zie ik Github dit nergens benoemen, het ziet er voor mij uit dat Zed een los staand project is van oud Atom ontwikkelaars, (die wel nog steeds werkzaam zijn voor Github).

Edit:
Er is zelfs geïnvesteerd in Zed, lijkt mij niet nodig als dit onder Microsoft/Github zou vallen.
https://www.matchstick.vc/companies/zed

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 10 juni 2022 13:42]

Nee want Microsoft wordt wel aangekeken als er iets mis is met Atom, dus dan is gewoon helemaal kapotmaken veiliger
Wordt Microsoft aangekeken als je nog Windows XP heb draaien?
Het gaat er niet om of je het draait, het gaat erom als er iets mis mee is. Als er nu ineens een lek in XP wordt gevonden, dan kijkt bijna niemand Microsoft aan omdat die hebben gezegd in principe geen ondersteuning meer te leveren. Zo ook bij Atom nu.
Nee want die hebben ze ook allang afgeschoten. Niks let je om Atom te blijven gebruiken, het wordt alleen niet meer ondersteund of ontwikkeld
Eigenlijk zou dat wel moeten. Want zij hebben ooit een kapot OS verkocht(vanwaar het nu niet veilig meer te gebruiken is) en ze willen het niet oplossen en de enige oplossing is dan om hun nieuwe OS te kopen.

Zou je dit accepteren als je een auto koopt? Dat de fabrikant zegt:"Ja productiefoutje, koop de nieuwe versie maar"
Denk dat het hun servers gebruikt voor extensies repos.
idd, Github heeft een prima systeem voor het uitgeven van releases, en d'r zijn vast wel ontwikkelaars of organisaties te vinden die het beheer over willen nemen. Mogelijk heeft het te maken met merknamen en beeldmerken?
Waarschijnlijk omdat het slecht voor hun reputatie is als de tool nog steeds gebruikt word en er bugs opduiken. De code is open source en kan geforkt worden, dus dan is het al helemaal safer.
Dat gebeurt ook. Men gaat er vanuit dat open source ontwikkelaars er verder mee gaan.
Veel gewerkt met Atom en vond de look & feel altijd erg prettig. Ook mijn grootste bezwaar was de snelheid. 3 jaar geleden overgestapt naar VScode. VScode biedt met de uitgebreide hoeveelheid extensies alles wat ik nodig heb.
Duidelijke beslissing... Het is ook een beetje raar om deze naast VS Code te voeren, omdat GitHub nu van Microsoft is.

VS Code en Atom richtten zichzelf gewoon heel erg op dezelfde doelgroep en nu ze onder hetzelfde bedrijf vallen vind ik het logisch dat ze de minst populaire optie laten vallen.

Niettemin heeft het met Electron wel zijn stempel gedrukt op de software industrie. Wel niet zo'n hele fijne stempel moet ik zeggen, ik vind Electron apps over het algemeen niet goed binnen de native OS interface passen en bovendien is het vaak langzaam tenzij je er veel zorg aan besteed om het te optimaliseren (VS Code is een goed voorbeeld van uitstekende optimalisatie maar de meeste Electron apps zijn helaas erg traag).

Maar zoals de voorstanders zeggen: Door het makkelijke cross-platform ontwerp en de shared codebase met web tools is het wel iets wat in elk geval app opties geeft aan platforms waar men anders waarschijnlijk geen tijd in had gestoken voor een echte native app.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 10 juni 2022 12:44]

Over VS Code gesproken, een leuk alternatief daarvoor is VSCodium, wat aangeraden wordt door privacyguides. Het is hetzelfde als VS Code, maar zij compileren echt de open source code. Microsoft doet dat kennelijk niet en levert nog telemtrie mee.
Heb een tijd VSCodium gebruikt, totdat ik bemerkte dat er problemen zijn met plugins. Veel (voor velen essentiele) plugins zijn wel beschikbaar in VSCode maar niet in VSCodium.
De telemetrie kun je uitzetten in VS Code.

[Reactie gewijzigd door trommelaap op 10 juni 2022 22:41]

Wat het ook raar maakt is dat Atom trager is dan VSCode. Hoewel het een simpelere textverwerker is, is de startup en performance gewoon soepeler in VSCode.

Ik zal ook langzaam mijn dingen migreren.
Dat was het idd wel, VS Code kwam niet heel lang na Atom uit en was al snel op alle vlakken beter; sneller, betere editor, meer ontwikkelaars en ontwikkelsnelheid, etc. Het valt me nog mee dat ze nog zo lang doorgegaan zijn.

Achteraf gezien had ik trouwens gewoon bij Sublime Text moeten blijven, misschien.
Achteraf gezien had ik trouwens gewoon bij Sublime Text moeten blijven, misschien.
Ik ben geen software ontwikkelaar verder, maar ik gebruik Sublime Text al jaren om COnfigfiles te openen en dat soort zaken.

Voor mij oogt sublime text als een wat uitgebreidere notepad(Misschien is dat ook de intentie) en Atom voelde voor mij meer als een VScode alternatief. Maar volgens mij sla ik de plank dan een beetje mis.

Of heeft Sublime Text de mogelijkheid om door te groeien dmv plugins/extensies die men kan downloaden er voor?
Sublime text kun je als je wil optuigen tot een bijna volledige IDE met plugins. Mijn ervaring is wel dat die plugins soms brak zijn. Ik werk zelf liever met echte IDE's, van JetBrains bijvoorbeeld.
Mja sublime heeft het verloren door gewoon een paar jaar geen updates uit te brengen. Dr was veel vraag naar bepaalde features, ook om plugins mee te schrijven, maar die kwamen niet. Dus nu is het idd nog wel handig als editor voor config files, maar voor daadwerkelijk programmeren ben ik gewoon helemaal over naar VS Code.
Sublime Text wordt gewoon doorontwikkeld hoor.

Blijft ook een aantal pluspunten hebben tov VS Code, waaronder snelheid. Voor sommige mensen is een native UI ook gewoon wat prettiger.

Ik ben al zeker 10 jaar trouw Sublime Text gebruiker en verwacht dat ook in de toekomst blijven.

Het is gewoon een snelle, stabiele applicatie.
Ja hij krijgt updates omdat de developer weer begonnen is, maar er zitten flink gaten in de update history`. Eind vorig jaar is ie weer met versie 4 gekomen (waar volgens mij ook weer een nieuwe betaalde licentie voor nodig is), maar daarvoor zijn er tijden geweest dat de community zich afvroeg of ie nog wel leefde. Want het is gewoon een enkele ontwikkelaar. En hoewel ie goed werk verricht, is het er maar 1. VS Code is hem imo voorbijgestreefd in features en gebruiksgemak. Het enige voordeel is nog het snelle openen van hele grote bestanden, maar dat is het dan ook wel.
Sublime is niet gratis, Atom en VSCode wel.
Volgens mij was in het begin Atom wel iets sneller dan VS Code, maar dat was na een paar versies alweer de andere kant op. Verder had ik het idee dat de community van Atom ook altijd kleiner was en meer door Webdevelopers gebruikt werd, dan de overige ontwikkeltalen en mede daardoor de community ook veel sneller bepaalde handige functionaliteit heeft ontwikkeld met de plugins. Atom had dan wel weer meer thema's en dergelijke in de eerste tijd, dan VS Code, maar ook dat is inmiddels weer rechtgetrokken.

Ik ben verder wel blij dat qua usability VS Code nog wel prima bezig is. Veel IDE's worden ontwikkeld door puur programmeurs en die hebben daardoor vaak weinig kaas gegeten van een bruikbare UI. IntelliJ vind ik typisch zo'n product wat wel een nieuw likje verf mag gebruiken en op bepaalde plekken gewoon teleurstelt qua UI.
IntelliJ vind ik typisch zo'n product wat wel een nieuw likje verf mag gebruiken en op bepaalde plekken gewoon teleurstelt qua UI.
Dat klopt zeker, maar wat me wel keer op keer verbaasd is hoe veel features er wel niet in IntelliJ zitten waar ik nooit überhaupt over gedroomd zou hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een verbinding met een database te leggen door een SSH-tunnel heen zodat de MySQL queries in je PHP broncode gecontroleerd kunnen worden.

Dat het een nieuw likje verf verdiend ben ik zeker wel met je eens.

[Reactie gewijzigd door TooMuchRAM op 11 juni 2022 02:22]

Goed nieuws, Jetbrains is bezig met een UI rework! Zie het nieuws artikel hier.
Ah nice, ik wist wel dat ze met zo'n nieuwe editor bezig waren, maar daar zat nog niet echt veel progressie in. Al gaat dit zo te zien ook nog wel even duren. Ben benieuwd. Wist dit niet, dus bedankt voor het delen.
Ik gebruikte atom altijd al, jammer dat ze er mee stoppen.

De UI van Atom is stukken beter mijn inziens.

[Reactie gewijzigd door bones op 10 juni 2022 12:44]

ik heb mijn vscode destijds gewoon ingesteld als atom lookalike. Er is een thema: "Atom one dark" die er erg op lijkt, verder heb ik die meest linker balk (waarmee je kan switchen tussen bepaalde schermen) weggehaald zodat ik alleen nog mijn mappenstructuur links heb staan. Ik heb een icon pack "Material icons" en gezorgd dat er wat meer indenting in de mappenstructuur zit. Boem, vrijwel atom qua UI
vergeet ook niet de extensie atom-keymap :D
Zover ik weet is Atom open-source, dus jij of iemand anders kan het forken en het onderhouden. :)

M.a.w. hoewel het einde van Atom is door GitHub, zou ik nog even wachten of het niet wordt voorgezet door andere in de open-source community.
Ah, dat vind ik eigenlijk wel jammer. Ik vond Atom een leuke editor voor zaken die de meeste mensen in notepad++ doen. Coding deed ik er niet zo zeer in, dat doe ik inderdaad in VScode. Maar zaken zoals plain text editing en markdown deed ik eigenlijk altijd in Atom.
Markdown is heel makkelijk in vscode met hun inbuild previewer
Ctrl+K, Ctrl+V :)

We zijn op het werk recent (eindelijk) overgestapt op Markdown voor onze documentatie en het werkt inderdaad erg goed met vscode. Heb ook een extensie geïnstalleerd voor die paar keer dat ik het moet omzetten naar PDF.
Ik vond Atom altijd ongelofelijk langzaam/traag - vooral tijdens opstarten, dus zelfs simpele text-editing doe ik tegenwoordig in VSCode.
Ik vind Electron een geweldig idee, heb er zelf ook wel wat kleine dingen mee gemaakt die snel en cross-platform moesten. Maar het is meestal wel duidelijk langzamer. Bij Atom viel het nog mee, bij VSCode lijkt het zelfs nog meer mee te vallen, maar als basiseditor ben ik toch altijd blijven hangen op Sublime. En die werkt nog steeds prima en een stuk sneller, omdat het native is. Zo zijn er nog wel veel meer native alternatieven - ook gratis, waarom koos men dan voor Atom of kiest men voor VS Code? Zijn dat specifieke functies? Oprechte vraag, geen sneer want het maakt me niet uit welke editor iemand gebruikt.

Vraag me wel af waarom het niet meer zou werken na december? Is dat wel zo, zit daar iets van een check in of is het gewoon EOL maar nog wel te openen?

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 10 juni 2022 13:29]

Ik vind Electron een vreselijke verspilling van resources. Iedere Electron applicatie gebruikt standaard 500MB+ geheugen, omdat de ontwikkelaar persé z'n 200 regels code in Javascript moest schrijven.

Vergelijk dat met een Qt applicatie die hetzelfde doet met kilobytes aan geheugen...
Je hebt tegenwoordig bijvoorbeeld Tauri, bedoeld als een alternatief voor Electron omdat ontwikkelaars ontevreden waren over die grote overhead van Electron en Node.js.
Dat vind ik ook in de uitvoering, naast geheugen is het ook qua opslag een drama, zelfs voor een applicatie met maar 1 regel JavaScript ben je al honderden MBs kwijt. Nou is dat bij een enkele app best te doen, al heb ik al best wat apps die gebruik maken van Electron. Maar als straks iedere app Electron is dan gaat dat wel voor problemen zorgen. Daarbij kan zoiets normaal prima in een standalone .exe, maar moeten er nu in principe de bestanden van een volledige Chromium browser bij. Dat maakt gewoon rotzooi en is minder fijn "leveren".

Ik denk ook dat er vaak voor wordt gekozen wanneer er vooral kennis van JavaScript in huis is en niet voor native talen, en ook omdat zo'n team goedkoper is dan voor alle platformen een apart team. Moet wel zeggen dat ik de reactie van @jj71 dan interessant vind, want die kende ik nog niet. Dat lijkt een directer alternatief, want hoewel ik Qt ken van andere crossplatform apps werkt dat volgens mij niet met webtalen. Tenminste niet wat ik me herinner van de sources die ik heb gezien.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 10 juni 2022 14:35]

Jammer, vind het een ontzettend fijne editor voor het beetje programmeer werk dat ik doe.
Zal maar weer eens rond gaan kijken naar alternatieven.

Edit: Wat ik wel ontzettend apart vind is dat Atom straks gewoon niet meer te gebruiken is. Je kunt toch gewoon de support droppen maar de software laten werken?

[Reactie gewijzigd door Rabb op 10 juni 2022 14:08]

De lokale editor gaat gewoon blijven werken veronderstel ik, alles wat met hun repositories moet connecteren (updates, addons) niet meer. Beetje raar verwoord in het artikel inderdaad, de blogpost spreekt enkel over archiveren van de repositories en sunsetting (wat ik interpreteer als het droppen van support) .
VSCode kan precies hetzelfde wat Atom doet, alleen een andere UI.
VS Code en Atom zijn beide van Microsoft, dus niet heel gek :+
atom is gemaakt toen github nog een onafhankelijk bedrijf was...
Klopt en nu is het van Microsoft, en zij hebben al VS Code, dus gaan ze Atom afstoten. Gebeurt met meer acquisities van Microsoft dat de populaire tools de nek om draaien.
Gebeurt met meer acquisities: één van de dubbele tools de nek om draaien.
fixed that for you, niks microsoft specifieks aan dit gedrag
Er zijn meerdere open-source varianten van VS Code zonder alle MS meuk.
Welke Malware? Het is een open source project, kun jij aanwijzen waar de malware staat?
> Zal maar weer eens rond gaan kijken naar alternatieven.

Suggestie: 1 keertje Emacs serieus proberen (stijle leercurve) en je hebt een editor dat de rest van je leven meegaat.

Na 40 jaar wordt het nog steeds actief ontwikkeld en het lijkt me onwaarschijnlijk dat daar een 'bedrijf' besluit zomaar de stekker eruit te trekken, want het is een community project. Het draait niet op de laatste hypes dus van de typische churn uit bijv Javascript land heeft het geen last.


Ik ben in 2018 overgestapt en Emacs en doe daar nu alles in
Ah, Zed heet het nu dus. Ik heb het jaren geleden een beetje gevolgd toen ze een concept hadden bedacht van een editor waar de UI van los gekoppeld was. Heel slim systeem maar de ontwikkeling staakte al snel een beetje.

Nu heet het dus blijkbaar Zed en krijgt het hopelijk een "zedje" in de rug :Y) Het is namelijk niet wéér een VScode/Atom kloon maar echt een andere blik op hoe je een editor maakt.

Maar goed, ergens ook wel jammer dat Atom er dan mee stopt al snap ik het ook wel. Qua UI is het echt de fijnste editor die ik ooit gebruikt heb, jaren met liefde mee gewerkt. Maar de snelheid was toch wel ondermaats en eigenlijk heb ik gewoon een IDE nodig (nu dus PhpStorm/Rider etc.). Het nut van Atom is er voor mij er dus wel een beetje af. Als ik snel een editor nodig heb tover ik wel even in een paar ms Sublime Text op mijn scherm.
van een editor waar de UI van los gekoppeld was
Dat kan VSCode ook: https://code.visualstudio.com/docs/remote/remote-overview
Op zich begrijpelijk dat Microsoft zich liever richt op VS Code.
In het verleden dankbaar gebruik gemaakt van Atom, maar zelf ook al lang geleden geswitcht naar VS Code.
Dit vind ik niet heel raar, gezien Atom en VS Code allebei onder de grote Microsoft paraplu vallen, al dan niet met wat extra stappen.

Beiden zijn het in essentie Electron applicaties, maar VS Code heeft een veel grotere user-base en extension repository. Dan is het efficient om de minst gebruikte versie te laten vallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee