Bedrijf achter Google-loze Volla Phone wil dit jaar opvolger uitbrengen

Het Duitse bedrijf achter de Google-loze Volla Phone wil een nieuwe versie van het toestel maken. De makers geven nog geen details over het nieuwe toestel, maar zeggen dat later dit jaar een crowdfunding begint en dat de telefoon in ieder geval drie camera's krijgt.

Het toestel wordt gemaakt door dezelfde makers die in 2020 geld ophaalden voor een Android-smartphone zonder Google-diensten. De makers schrijven nu dat ze later dit jaar met een opvolger willen komen, de Volla Phone 22. Details daarover zijn nog niet bekend, maar de makers willen het geld net als bij het vorige toestel via een Kickstarter-campagne ophalen. De vorige keer haalden de makers dat doel pas na een eerdere mislukte poging. Hoe hoog het nieuwe doel is, is niet bekend.

Specificaties over de telefoon ontbreken ook nog. De makers zeggen met name een duurzaam toestel te willen maken. De accu zou vervangbaar moeten zijn en 'lang moeten meegaan'. Ook zouden er lange tijd software-updates worden uitgebracht. De originele Volla Phone kenmerkte zich door op eigen software op basis van Android Open Source Project te draaien, maar dan zonder Google-diensten. Ook was de telefoon verkrijgbaar met Ubuntu Touch. De Volla Phone 22 wordt ook geleverd met dat Volla OS of Ubuntu Touch.

Het enige concrete dat de makers noemen is dat de telefoon drie camera's krijgt. Naast de hoofdcamera moet het ook gaan om een ultrabreedbeeldcamera en een macrolens. Die zouden in het frame verzonken moeten zijn en dus niet uitsteken. Het is nog niet bekend wanneer de Kickstart-campagne begint en wanneer de telefoons vervolgens geleverd moeten worden, maar de makers zeggen van beide dat dat nog 'in 2022' moet gebeuren.

Vollaphone 22

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-04-2022 • 17:09

75

Submitter: TheVivaldi

Reacties (75)

75
75
37
0
0
32
Wijzig sortering
Zelf een grote fabrikant als Huawei lukt het maar ten dele om een redelijk succesvolle Google-loze Android phone te maken, dus ik zou niet weten waarom zo'n kickstarter het wel zou lukken.

Puur vanwege het feit dat je niet om Google heen kan, ook al zou je het willen. Ik ken iig geen goede alternatieven voor YouTube, of Google Maps.
Freetube is een vrij goed alternatief voor Youtube. Voor Google maps zelf geen idee
Newpipe ook! Gebruikt wel de "echte" youtube maar hij beperkt de tracking nogal. Al heb ik sowieso niet zoveel met youtube.

Op die manier gebruik ik ook push notificaties: Niet ingelogd dus Google weet veel minder. MicroG is ook nog een optie. Echt Google vermijden is erg zwaar maar dit is wel een fijne middenweg.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 06:40]

Zelf hier een telefoon zonder gapps en geen microG, al jaren zo. Ik mis niets en vindt er niets "zwaar" aan.
Kan jij toelichten wat er dan zwaar aan zou zijn?
Geen centrale push berichten wat meer accu kost om je apps het zelf te laten doen (als ze dat al kunnen), en als je Google helemaal wil vermijden dan moet je nog veel verder gaan. Geen door Google gehoste sites bezoeken, Analytics overal blocken (in websites en apps) enz. Dat vind ik best zwaar om dat allemaal te regelen.

Ook zou ik apps van Google play teveel missen. Ik gebruik er toch nog wel enkele. Ik download ze niet via Google play maar daar komen ze wel vanaf.

Misschien kan jij er wel helemaal zonder maar ik helaas niet
Ach, hoeveel batterij zal het extra kosten? De meeste mensen die het hebben over dat extra verbruik streamen wel 4 uur achter elkaar netflix, dan is de verhouding zoek. Verder zijn er maar 2 apps die echt notificaties geven bij mij.

En ik draai inderdaad blokada die alles blokkeert. Super handig.
Ik gebruik Youtube ook niet meer, juist vanwege de reclame. Geldt btw ook voor Dumpert, als ik een filmpje van 17 seconden wil zien maar eerst een reclame van 20 seconden, dan ben ik pleite. Alle linkjes die naar Youtube verwijzen (bijv. Reddit), kijk ik niet meer.
Ik wil maar zeggen als je youtube bekijkt gewoon een ad bloker extensie gebruien poof alle reclame van youtube weg
Zoals uBlock Origin?
Op mijn Android TV heb ik STube, omdat die automagisch reclames skipt. Maar goed, het blijft behelpen & de vraag is altijd hoe lang blijft zo'n alternatieve app goed werken. Bovendien willen veel mensen een stukje gemak & niet uren hoeven te zoeken naar alternatieven.
al met een pihole als dns server in huis proberen werken?
Reclames worden door YouTube vanaf hetzelfde domein geserveerd als de video's. Pihole blokkeert die dus niet zonder de video's ook te blokkeren.
Vertel.. Ik krijg met pi-hole nog steeds mega veel reclame "blokken" tijdens filmpjes.
Youtube vanced en microG
Vanced is helaas gestopt op verzoek van Google.
Jammer, zo had de YT app moeten zijn, wordt weer rippen en lokaal afspelen, podcasts op Spotify komt goed.

Misc Firefox met Sponsorblock, etc apart straks proberen.

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 23 juli 2024 06:40]

Bij F-droid kun je OsmAnd+ downloaden. Prima app voor karten en navigatie. Biedt verschillende kaarttypes en werkt on- en offline.
Vimeo en Apple Kaarten of OpenStreetview is prima. Maar het blijft behelpen ja…

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 06:40]

Vimeo is sowieso geen alternatief & Apple Maps & OpenStreetview zijn redelijke alternatieven, maar lang niet zo goed als Google Maps.
In mijn ervaring is OSM een stuk beter dan Google Maps. Het enige fantastische in Google Maps is voor mij Street View en in sommige gevallen een betere satellietfoto, maar op alle andere vlakken werkt OSM veel beter en toont ook veel meer details en huisnummers.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:40]

Als het puur om de kaarten gaat is OSM vaak beter (maar vaak ook niet). Maar Google Maps is ondertussen veel meer dan online wegenkaarten. Het is steeds meer een zoekmachine om bijvoorbeeld winkels en bedrijven te vinden. Of een OV planner (in veel landen is Google Maps stukken beter en nauwkeuriger dan de officiële OV apps. En zo zijn er nog veel meer zaken die je alleen in Google Maps vindt.
Op OSM groeit het aantal winkels en bedrijven behoorlijk. En qua OV moeten ze bij Google in Nederland nog even wat beter hun best doen, want er zitten nog steeds veel fouten en bugs in, die zelfs na meerdere meldingen niet altijd worden opgelost. drgl.nl is voor het OV nog altijd koning te rijk.
Ik vind OSM beter omdat er meer details in zitten, ik vind OSM ook slechter omdat er te veel details in zitten. :Y)

Ben er nog niet helemaal aan gewend wat ik wel en niet wil laten zien en hoe/wat/waar allemaal in te stellen.
OSM heeft zeker voordelen maar ik krijg het niet werkend op Android auto. En da's voor mij toch een probleem
OSM is zeker gedetailleerder. Prive gebruik ik voor navigatie (auto en fiets) Magic Earth.

Zakelijk net bij mijn werkgever honderden smartphones uitgerold met een app voor persoonsbeveiliging (gehandicaptenzorg). Voor locatiebepaling buiten gebruiken we OSM: die is gedetailleerder en vaak beter up-to-date dan Google Maps. Google hadden we op de vorige oplossing draaien: sommige nieuwbouw of sloop stond er na 3 jaar nog steeds niet op.
Als ik ergens ga wandelen waar ik niet bekend ben, doe ik dat bij voorkeur met OSM, veel overzichtelijker en nauwkeuriger. En ik kan evt gpx bestanden downloaden en die over mijn kaart heenleggen. Zeker als je een wandeltocht doet waar de bewegwijzering wat matig is, is dat een uitkomst; heel vaak gekeken op een routebeschrijving en me dan afgevraagd wat ik er mee moet. Een blik op je navigatie vertelt je dan gelijk of je wel of niet linksaf moet.
Ik vind OpenStreetMap veel beter dan Google Maps. Vooral met hiken, met Google Maps loop ik dan in een groene rechthoek zonder detail. OSM heeft de kleinste paadjes erop staan. Echt subliem.

OSMAnd+ is ook een veel betere app dan Google Maps. Wel veel toeters en bellen, moet je van houden. Maar alles kan je aanpassen.

Alleen dingen als live traffic zal je wel missen maar ik heb sowieso geen auto :P

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 06:40]

OSMAND is echt een goed alternatief voor google maps.

Ik zit al jaren met een degoogled phone, ik mis niets.
in china zijn miljarden smartphones verkocht, vrijwel allemaal ungoogled.
Ja en? China is geïsoleerd van Google, dus dat zegt heel weinig over de Westerse wereld die smartphones koopt.
Dat zegt niks; die hebben een volledig ander ecosysteem
Puur vanwege het feit dat je niet om Google heen kan, ook al zou je het willen. Ik ken iig geen goede alternatieven voor YouTube, of Google Maps.
Voor YouTube zijn er zat alternatieve clients.

Voor Google Maps als navigatie heb je bijvoorbeeld Waze. Als je echt zonder Google wilt leven voor navigatie, dan is er HERE WeGo.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:40]

Natuurlijk heb je alternatieven, maar feit is dat het behelpen blijft. Bovendien willen mensen ook een stukje gemak & niet uren lopen zoeken naar alternatieven.
Ik gebruik al jaren Mapfactor navigator voor navigatie (met OSM kaarten) en bewust niet Google maps. Die laatste heeft tenslotte internet nodig om geregeld stukjes van de kaart op te halen. Ik ben onderweg niet graag afhankelijk van de beschikbaarheid van internet..
Fijn voor jou dat je iedere keer de tijd neemt om kaarten te updaten, maar dat wil de gemiddelde consument niet. Bovendien mis je dan actuele verkeersinfo.
De tijd nemen om te updaten? je bedoelt ongeveer maandelijks een minuutje of zoiets voor NL, BE en een westelijk deel van Duitsland?

En waarom mis ik de actuele info? Files en omleidingen worden ook netjes gemeld hoor.. ok, dat kost je een abonnement van zo'n €10 per jaar..
Waar ga je dan allemaal heen dat je bang bent om niet te kunnen navigeren omdat er geen internet zou kunnen zijn?
De bergen bijvoorbeeld. Er zijn echt nog zat plekken waar internet gebrekkig is.

Overigens kun je in Google Maps ook gewoon maps downloaden en opslaan. @Trashed
Aha, dat wist ik niet: kan zijn dat ik dat gemist heb of destijds, toen ik me oriënteerde, dat nog niet kon.. al vind ik het voorbeeld op https://support.google.co...=GENIE.Platform%3DAndroid niet echt geweldig: kun je alleen maar kleine gebieden downloaden, zoals in dit voorbeeld Amsterdam? Dan ben je ff bezig als je, zoals ik, de Benelux en West Duitsland bij de hand wilt hebben..
Die mensen kunnen gewoon bij Apple of Google blijven. Voor de rest is het goed dat er alternatieven zijn.
Ja, het is altijd goed dat er alternatieven zijn. Ik sta hier ook zeker niet negatief tegenover, alleen lijkt het mij heel erg moeilijk om voldoende klanten hiervoor te vinden.
Here WeGo was tot een jaar geleden een geweldige navigatie-app. Maar die nieuwe versie is niet minder dan rampzalig.
Qua privacy en navigatie vind ik magic earth ook best goed
Huawei is een groot bedrijf en wil miljarden omzet draaien. Dat lukt nu alleen nog in China, daarbuiten niet meer.
Volla is een kleine partij en heeft geen miljarden aan omzet nodig. Ze zullen wat meer marge nemen per toestel en de gebruikers betalen dat blijkbaar.
Als het zo simpel was dat een klein bedrijf een volwaardig product kan ontwikkelen dan zou een bedrijf als Huawei ook een klein team op de ontwikkeling kunnen zetten en nog veel meer miljarden kunnen verdienen. Ze gaan niet veel mensen op zo'n project zetten omdat ze groot zijn. Ze gaan veel mensen op zo'n project zetten omdat je veel mensen nodig hebt om een volwaardig product te ontwikkelen. Doe je dat niet, dan zou je best wel een werkend producten kunnen ontwikkelen, maar dat zal nooit geschikt kunnen worden voor een grotere markt dan die van een klein aantal hobbyisten en idealisten.
Ze hebben een product dat Huawei niet zal maken omdat Huawei enkel voor de grote markt gaat. De Volla is voor een kleine markt die graag betaalt voor wat je bij Volla krijgt. Een klein product als dit is meer zoals een familiebedrijf, als je er van kunt leven is het prima, maar miljardair wordt je er niet van.

Dat het nooit geschikt zal zijn voor een grote markt vind ik wel wat stellig. Wanneer/Als dat wel gebeurd dan zullen de grote partijen deze markt ook gaan bedienen. Bij laptops is het inmiddels heel gewoon dat een Dell ook versies met Linux verkoopt. Voor telefoons bestaat er ook een markt, al is die nu nog niet heel groot, deels omdat de software nog niet volwassen genoeg is.

Edit: de hardware is trouwens ontwikkeld door of samen met Gigaset (vroeger Siemens), het wordt herkend als de Gigaset GS290.

[Reactie gewijzigd door mpol op 23 juli 2024 06:40]

Huawei is een groot bedrijf en wil miljarden omzet draaien. Dat lukt nu alleen nog in China, daarbuiten niet meer.
Dat lukt ze wel degelijk hoor. Ze doen een stuk meer dan wat telefoontjes.
Onzin, dat is maar wat jij denkt. Hier in het westen is dat misschien zo maar in een klein landje genaamd China waar 1,6 miljard mensen wonen daar is GEEN google , alle telefoons komen zonder play store maar met alternative en spyware .
En zelfs als je geen spyware op je telefoon hebt, kom je in China nergens zonder WeChat (het is niet alleen voor chats maar ook om te betalen, navigeren enz). En dat is echt de ultieme spyware :)
Google's Playstore en andere apps vallen ook onder spyware, dus er veranderd dan weinig.
Alternatief voor google is bitchute ofzo, maar ik moet toegeven dat ik geen video diensten ala youtube gebruik.

Verder is OSMAND een zeer goed alternatief voor google maps.

Ik draai al jaren een telefoon zonder gapps, het is een kwestie van 1 keer doen en niet meer terugkijken.

En als je echt ECHT youtube wilt kijken, kan je gewoon newpipe gebruiken, desnoods de fork met sponsorblock erin.
Eum je kunt het altijd kijken in een browser
Zeker waar, maar de meeste mensen weten niet dat je op de firefox browser op mobiel gewoon extensies kan installeren.
mijn Poco F1 draait al Googleloos met /e/OS

https://community.e.foundation/

Zou tweakers sieren hier ook eens aandacht aan te schenken
Dat hebben ze vorig jaar uitgebreid gedaan.
Je bedoelt waarschijnlijk dit plus-artikel, waarin een niet goed geïnstalleerde versie van /e/OS is getest waardoor veel apps niet werkten en het dus niet het lof kreeg dat het verdiende. /cc @init

Voor de volledigheid een klein citaat uit mijn reactie:
Voor een goed werkende Android heb je GMS, GCM, NLP, een lookup backend, een reverse geo backend, een fake store, signature spoofing en waarschijnlijk een "privileged extension" voor F-Droid of Aurora* Store nodig. Als MicroG op de juiste manier is geinstalleerd dan werkt bijvoorbeeld de CoronaMelder wel. De door @arnoudwokke geprobeerde versies van LineageOS en /e/OS bevatten volgens mij dus geen correct geinstalleerde MicroG, anders zou CoronaMelder wel werken.
Ik heb zelf niet echt een idee wat voor OS /e/ is, maar is /e/ en ander soort OS, zoals Graphene OS, niet gewoon een soort van hardened/clean android? Iets wat vergelijkbaar is met Lineage OS?
Of is het fundamenteel een ander OS met een Linux kernel dat geen gebruik maakt van AOSP/LOS upstreams?
Het is "gewoon" gebaseerd op AOSP, net als LineageOS en net als GrapheneOS, maar alle phone home van Google is eruit gehaald, en dat is meer dan je denkt. GMS, FCM, NLP, een lookup backend, een reverse geo backend, al deze onderdelen zijn vervangen. Firebase cloud messaging is vervangen door MicroG, net als in GrapheneOS.

Het verschil met GrapheneOS is dat GrapheneOS vooral voor Google Pixel telefoons bedoeld is, maar /e/OS voor een veel breder scala aan telefoons.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 06:40]

Het e/OS zou misschien meer aan de weg moeten timmeren
Het hele gebeuren op de site blinkt namelijk niet uit in eenvoudigheid.
De Pocó F1 draait op een officiële versie Android 11
De Samsung Tab A (2016) Op de onofficiële Android 10
En voor de Poco F3 is er ook al een versie alhoewel installeren dan weer een probleem is vanwege de A/B partities
Durf dus nog niet de Poco op e/OS te zetten
Het businessmodel van /e/OS is voornamelijk het verkopen van 2e hands of refurbished telefoons met /e/OS erop geflashed. Dat ze alle versies ook gratis beschikbaar stellen is meer een stukje teruggeven aan de community.

Daarnaast is van sommige telefoons geen broncode beschikbaar van de kernel of hardware drivers. Dus dan is er geen enkele officiële versie beschikbaar.

Wat helpt is om te kijken of er een LineageOS-versie beschikbaar is. Als dat niet zo is, dan is er waarschijnlijk geen enkele officiële versie naast de meegeleverde software beschikbaar.

Zo te zien is er geen officiële LineageOS-versie voor de Samsung Tab A (2016), dus ook geen /e/OS. Volgens mij worden de Poco F1 en F3 gewoon officiëel ondersteund door zowel LineageOS als /e/OS.

Dat flashen op sommige toestellen zoals de Poco F3 lastiger is, dat ligt aan het toestel en zal je hebben met alle custom roms voor dat toestel. Daar kan /e/ niets aan doen, en het is ook een beetje je eigen keuze of onwetendheid dat je zo'n A/B smartphone koopt.

Overigens maakt de community soms ook onofficiële versies van /e/OS voor telefoons die officieel niet ondersteund worden, maar die komen niet op de website.

Ik zou geen onofficiële versies van welke ROM dan ook installeren, want dat is vaak gedoe. Maar ik weet wel dat ik nooit meer een smartphone ga kopen die niet officieel ondersteuning heeft voor LineageOS, en bij voorkeur ook geen A/B partities, want je telefoon is echt een stuk waardelozer als je voor altijd aan de software-meuk van de fabrikant gebonden bent.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 06:40]

Wat me aan /e/ zo tegenstaat is dat ze nogal achterlopen met hun android versies. En te veel customisen.

Maar het is ook wel meer gericht op mainstream gebruikers en dat ben ik niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 06:40]

Google-loos en met een MediaTek SoC, zoals hun vorige smartphone? Nee, bedankt. Dan ben je nog steeds afhankelijk van de fabrikant. Dan neem ik liever een Snapdragon met unlocked bootloader.

Mensen met een beperkt budget kunnen bijvoorbeeld kijken naar bepaalde Xiaomi toestellen. Ideologische mensen kunnen de Fairphone 4 overwegen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:40]

nou ja met snapdragon heb je de pech dat de drivers enzo vrij snel niet meer updates krijgen en het nog wel eens lastig kan worden nieuwe android versies te krijgen
nou ja met snapdragon heb je de pech dat de drivers enzo vrij snel niet meer updates krijgen en het nog wel eens lastig kan worden nieuwe android versies te krijgen
Kijk naar LineageOS en /e/, en zie welke familie SoC's breder en dieper ondersteund worden door de community.
Maar dat kan ook komen omdat er meer ontwikkelaars een Snapdragon-apparaat kopen. Als meer ontwikkelaars een Intel-computer kopen, dan wil dat ook niet zeggen AMD slecht is, maar gewoon dat de interesse elders ligt.
Het lukt custom rom developers vaak wel om met blobs van android 6 een werkend systeem te maken dat android 10/11 draait. Voorbeeld hiervan is de OnePlus 2. Mediatek apparaten hadden vroeger in ieder geval zeer gelimiteerde custom development. Het enige wat je vaak zag is een recovery (twrp/cwm). Ik hoor nu wel dat mediatek apparaten vaker ook custom roms krijgen, dus dat is wel iets goed.
Ik heb anders geen enkel probleem met mijn inmiddels 3 jaar oude Mediatek-soc op mijn Cosmo. Ubuntu Touch blijft update na update als een zonnetje draaien.
Ik heb anders geen enkel probleem met mijn inmiddels 3 jaar oude Mediatek-soc op mijn Cosmo.
Waarvan je afhankelijk bent van Cosmo als fabrikant. Als die stoppen, zit je aan een bepaalde kernelversie vast.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:40]

Nee hoor, UBports zorgt op Ubuntu Touch voor de updates. De Cosmo krijgt gewoon nieuwe kernelversies van de LTS-tak en er komt als het goed is dit jaar nog ook een grote kernelupgrade aan naar een nieuwere LTS, waarbij de Cosmo nog altijd ondersteund wordt door Ubuntu Touch. Je zit dus helemaal niet aan "een bepaalde kernelversie vast".

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:40]

Als beiden in 2022 moeten gebeuren geeft dat bij voorbaat al weinig vertrouwen in het product imho. Overigens ben ik niet de doelgroep.
Zo stond ik er ook in bij het eerste model. Veel bla-bla, maar dan wel een Mediatek gebruiken. Wonderlijk genoeg zijn veel van hun beloftes uitgekomen. Ubuntu Touch werkt er op, ook andere Linux-distributies kunnen er op zoals Sailfish. De community heeft het best goed opgepakt en ik hoor lovende berichten.
Wat een goed idee deze telefoon. Ik wil er ook een dus ik heb net op hun site gekeken.
https://volla.online/en/volla-phone/
(scroll helemaal naar beneden voor specs)
Beetje kouwe kermis; dat ding is fekking groot 157mm x 75mm :o en heeft maar 64gb intern geheugen.
Ik wil niet zo'n tablet in m'n broekzak dus ik hou het voorlopig bij m'n Unihertz Jelly 2 maar hou het zeker in de gaten
Interessant, ik zie maar twee camera's en een vingerafdrukscanner? https://puu.sh/ITimU.png
Of zit er mogelijk geen flitser op?

Jammer dat die vingerafdrukscanner dan wel weer uitsteekt :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.