Alle mobiele apps van Microsoft zijn te beveiligen via MAM (Mobile Application Management) om vrijwel hetzelfde te bewerkstelligen als via MDM (Mobile Device Management) te doen is. Maar dat kan ook prima met Blackberry MDM. Maar het probleem is hier zowel technisch als beleid.
In een moderne werkplek leg je de verantwoordelijkheid bij de eindgebruiker en ga je niet lopen micro-managen wie iets mag copy/pasten tussen apps. Dit soort 'open' beheer past niet bij de overheid (en vele organisaties) en zoals je ziet kan je een minister toch niet vertellen om aan beleid te voldoen. Resultaat is dat wat je ook bedenkt het toch zal falen.
Nou nee, dat soort fijninstellingen is juist MAM voor uitgevonden. Een van de functies is dat je daarmee precies kan aangeven welke apps wel toegang mogen hebben tot bedrijfsinformatie en welke niet. Dat laat je absoluut niet aan de eindgebruiker over. Wij gebruiken dan ook een combinatie van MDM en MAM.
Zie ook zaken als conditional access, er wordt steeds meer focus gelegd op de beveiliging van het apparaat op dat moment. Zit je op een onveilige wifi? Heeft je antivirus een probleem gedetecteerd? Dan kan je niet inloggen op O365 web tot het is opgelost (zoveel mogelijk automatisch natuurlijk).
Als voorbeeld, wij hebben een policy dat je wel prive mobiele apparaten mag gebruiken (Android en iOS) maar absoluut geen PC of Mac omdat deze de afbakening tussen persoonlijke en werkdata niet goed regelen.
Ondanks dat we dit in de policy duidelijk vermelden en het in de jaarlijkse verplichte security training zeer duidelijk voorkomt, hebben we nog steeds dagelijks te maken met mensen die dit toch lopen te doen. Vaak klagen ze dan zelfs bij de service desk over dingen die niet werken (logisch want het mag niet dus die worden geblokkeerd). Als je ze daarop aanspreekt dan waren ze het 'vergeten'. Gebruikers vertrouwen werkt gewoon niet want die kiezen altijd de makkelijkste weg.
Het probleem is dat het security landschap bijna met de dag verandert. Zeker in tijden van oorlog zoals nu waarbij er enorm wordt geklooid met 'cyber' tools door spelers als Rusland. Van het rondsturen van mailtjes met "Let op, er is een zwakheid ontdekt in app A" worden gebruikers ook moe. Het is al lastig genoeg om ze niet op phishing te laten klikken, en als we een interne test doen dan doet een zeer groot percentage het toch.
Dus dat scherm je af zodat het gewoon niet kan. Sowieso is bijvoorbeeld knippen en plakken van bedrijfsdata naar diensten waar je geen dataverwerkingscontract mee hebt (denk Whatsapp) streng verboden en kan tot enorme boetes leiden.
Ik ben het er absoluut mee eens dat gebruiksvriendelijkheid zeer zwaar moet wegen in de balans. Maar het aan de gebruiker overlaten gaat helaas niet meer met de huidige dreigingen en ook de juridische situatie. Vergeet niet dat je als groot bedrijf tegenwoordig ook een cyberverzekering nodig hebt die bepaalde maatregelen gewoon eist. Die willen gewoon garanties hebben, die bij de werknemer leggen werkt niet want je bent als bedrijf zelf aansprakelijk.
Daarnaast zijn alle mobiele Microsoft apps en hun webapps in definitie niet compatible met wat de overheid wil. Alle Microsoft apps zijn namelijk gemaakt voor Office 365 en alle communicatie (zoals de spellingscontrole) verloopt via de cloud. Dat alle webapps in de cloud zitten lijkt mij geen uitleg nodig. De overheid wil dit niet en mag dit niet wat als resultaat geeft dat ze effectief alleen 'lokaal' gebruik mogen maken
Dit is niet het probleem van de overheid. Het is meer het probleem dat wat de overheid, niet alleen de Nederlandse maar de hele EU juridisch moet hebben (en wat veel van ons ook zouden willen) niet geboden wordt door de Amerikaanse softwareindustrie. Persoonlijk wil ik ook absoluut geen OS dat gekoppeld zit aan een cloudaccount bijvoorbeeld en ik snap heel goed dat de overheid dat niet wil. Het is een nogal dieper probleem, en eentje waar we echt aan zullen moeten werken door ons minder afhankelijk te maken van Amerikaanse oplossingen. Of op zijn minst die partijen dwingen om wel weer lokale of cloud-agnostische (gecombineerd met een EU based cloud) oplossingen te bieden. De meeste cloud opslag diensten in Amerika bieden bijvoorbeeld geen end to end encryptie dus je moet ze enorm vertrouwen.
De drive naar cloud komt niet alleen vanuit gebruiksgemak maar ook vanuit de wens van de grote softwareboeren om zoveel mogelijk richting abonnementen te sturen. Cloud is een goede onderbouwing voor een abonnementsmodel want dat is per definitie een dienst. Abo's zijn fijn voor ze want het brengt met weinig moeite continu geld in het laadje en bovendien geeft het een extra niveau van lock-in omdat je niet meer zomaar bij je data kan.
Om gewoon tegen de overheid te zeggen dat ze dan maar niet moeten voldoen aan de wet is natuurlijk ook erg kort door de bocht.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 april 2022 13:25]