Online sparen en beleggen steeds populairder

Uit een onderzoek van MetrixLab blijkt dat Nederlandse internetgebruikers steeds meer online sparen en beleggen. Van de financiële 'beslissers' onder de internetgebruikers heeft 36 procent een online spaarrekening en belegt 20 procent via internet. Deze spaarders en beleggers zijn van mening dat zij ook na 12 maanden nog over een online rekening zullen beschikken. Maar groei is er nog niet uit; MetrixLab verwacht dat het aantal online spaarders en beleggers in 2002 nog aanzienlijk zal toenemen. Verder heeft men ook de diensten en faciliteiten van diverse aanbieders van internetsparen en -beleggen onder de loep genomen. De site van de Postbank komt als beste uit de bus:

De site voldoet aan de verwachtingen, is nuttig en biedt het merendeel van de bezoekers een plezierige ervaring. Ook zijn de respondenten te spreken over het niveau van de privacy op de site. Het is vooral het uiterlijk van de Postbanksite, dat de goedkeuring van de respondenten kan wegdragen. Ruim 70% waardeert de site als positief tot zeer positief. SNS Bank komt hier op de tweede plaats met een percentage van 66,7%.

[...] De site van ABN AMRO scoort goed op het vlak van informatievoorziening. Internetgebruikers zijn positief over de kwaliteit en de dosering. Ook wordt de site als nuttig bestempeld. Dat laatste geldt ook voor de site van de Rabobank, vanwege het brede scala aan producten en diensten dat wordt aangeboden. Verder heeft deze site genoeg snelheid en is de perceptie rond de veiligheid goed.

Concluderend kan worden gezegd dat alle sites de toegankelijkheid van de beleggingsinformatie in veel opzichten nog aanzienlijk kunnen verbeteren. Zeker gezien de groeiende populariteit van online financiële diensten is het de moeite waard verder te investeren in de gebruiksvriendelijkheid van de websites.

We bedanken jelmo voor dit nieuws.

Door Guus Besuijen

Nieuwsposter

05-12-2001 • 21:36

44

Bron: MetrixLab

Reacties (44)

44
44
30
5
1
6
Wijzig sortering
Anoniem: 42273 6 december 2001 01:10
Ik denk dat het met de veiligheid van online sparen en beleggen wel goed zit. Banken garanderen zelfs dat je je geld terugkrijgt in het geval er iets van je rekening gestolen(gehacked) wordt.
Dat is geen reden om aan te nemen dat het wel goed zit! Dat is puur een maatregel zodat mensen niet zo snel afgeschrikt worden door de potentiele gevaren van online bankieren. Je eventuele schade wordt nu vergoed, maar dat zegt niets over het risico dat je loopt.
Er zit een verschil in sparen en handelen (betalen, beleggen ed).
Bij sparen is het (net als bij de telefonische rekeningen) een schaduwrekening gekoppeld aan een "gewone" rekening.

De enige transacties toegestaan zijn met de gekoppelde rekening. Oftewel: zodra er iets afgeschreven wordt, kan het alleen maar naar de gekoppelde rekening gaan.

Bij het hacken van zo'n rekening kan het dus eigenlijk alleen over privacy gaan (of alles naar de gekoppelde rekening boeken en zo rente-verlies veroorzaken).
Ik vind het systeem wat de Rabobank gebruikt zo ongeveer de veiligste bankieren/sparen/beleggen methode wat je op internet kan krijgen, iedereen heeft immers een eigen soort rekenmachine + een pincode waardoor je als cracker geen kans maakt om illegale dingen uit te halen.

Als je wilt betalen krijg je verschillende code's die je in het rekenmachientje moet invoeren die op basis van die code's een nummer berekend wat je vervolgen weer moet invoeren om te kunnen betalen/overboeken etc.

Veel veiliger kan het dan volgens mij ook niet.

Verder is het niet zo verassend dat online beleggen steeds populairder wordt als je naar het gebruikersgemak kijkt wat je hebt als je het online doet. Je hoeft niemand meer op te bellen als je een order hebt, er gaat geen tijd verloren bij diegene die de order voor je uit moet voeren etc. Het is dus veel gemakkelijker dan op de oude manier.
Anoniem: 37722 @Beaves5 december 2001 23:35
ik heb sinds 2 jaar een beleggersrekening bij de rabo en bevalt me uitstekend, super handig die real-time koersen :) alleen raar dat je van iedere order een bevestiging via de POST ontvangt.
Dat zal ook wel een keer via mail gaan :7
Beaves: "een eigen soort rekenmachine + een pincode"
Niet alleen de rabo heeft zo'n digipas, de SNS heeft er ook een, die van de SNS kun je voor het beeldscherm houden, in de pas zitten sensoren en die lezen de code van het scherm :) :) echt top!

edit:
typo
Anoniem: 24000 @Beaves6 december 2001 08:58
Een van de laatste virussen was een "keylogger", dat houdt in dat al je toetsaanslagen worden opgeslagen en doorgemailt naar de auteur van het virus.

Veilig is dus maar relatief...... :*)
Ehm, ik wil niet veel zeggen maar de ABN doet dat dus ook op die manier. :)
Doe nu ook al enkele maanden aan bankieren via het internet (ABNAMRO) en ik moet zeggen dat het toch wel makkelijk en simpel werkt met de e.dentifier en je bankpasje, even je pincode en de code invoeren, geg. van bijv. acc.giro of je spaarrek. etc en de betaling is gelijk gebeurt/overgemaakt. En wat de veiligheid betreft...., Tja zolang m'n pincode geheim blijft kan niemand er verder wat mee :z
Tja zolang m'n pincode geheim blijft kan niemand er verder wat mee
Das dus niet waar. Enkele jaren terug heeft in CID een artikel gestaan over de onveiligheid van Rabank Internetbankieren. Daarvoor hoefde je helemaal niet de pincode van de gebruiker te weten. Ze mirrorden gewoon de site van de bank, waardoor de klant dacht met de bank verbonden te zijn. Ondertussen speel je mooi al je gegevens door!
Daar speelden de mensen van die mirror in op de onwetendheid van de rabobank telebankierders.
Ik heb zelf rabobank internetbankieren en op verschillende plaatsen wordt je gewaarschuwd dat je alleen je identificatie code mag invoeren als je www.rabobank.nl in het begin van de url ziet staan (dit hebben ze gelijk toegevoegd toen ze hier achterkwamen).
Dat weet ik, maar het blijkt dat die waarschuwing toch niet duidelijk genoeg is. Dat blijkt uit het feit dat mensen denken dat ze compleet veilig bezig zijn zolang hun pincode geheim blijft. Dat is dus niet zo en dat wilde ik even duidelijk maken.
Overigens vind ik het maar een halve oplossing van de Rabobank. In plaats van het probleem op te lossen, waarschuwen ze er alleen voor en laten ze de klant zelf controleren of er iets aan de hand is...
Die mirror staat niet onder hun beheer en staat zeer waarschijnlijk in een of ander klein vaag landje waar ze hiervoor geen wetten hebben.
Die mirror stond gewoon in Nederland hoor. Het waren namelijk collega's van me die dat (eenvoudige) trucje uit wilden halen :)
De Rabobank heeft nog uit alle macht proberen te voorkomen dat hun verhaal gepubliceerd werd, gelukkig zonder succes.
Maar het valt bij mij zeer zeker op als ik op het foute website dit heb ingevuld omdat ik een java versie van internetbankieren bij mij op de computer heb staan.
Met andere woorden: jij zult er niet intrappen omdat je weet waar je mee bezig bent. Maar dat geldt niet voor elke klant! Je kunt moeilijk van iedereen verwachten dat ze bijv. het verschil tussen [url="http://"]http://[/url] en [url="https://"]https://[/url] weten.
Hoe willen ze dit dan oplossen?
Die mirror staat niet onder hun beheer en staat zeer waarschijnlijk in een of ander klein vaag landje waar ze hiervoor geen wetten hebben.
Het enige wat je kunt doen in zo'n situatie is de gebruiker waarschuwen voor dergelijke mirrors.
Maar waarom dan niet meer ruchtbaarheid geven aan zoiets denk je dan? Zeer simpel, slechte reclame voor internetbankieren. Er zullen dan veel mensen denken van zie je, het is niet veilig. Terwijl het even controleren van de url dit kan voorkomen.

Ik geef toe, ik doe dit ook niet altijd. Maar het valt bij mij zeer zeker op als ik op de foute website dit heb ingevuld omdat ik een java versie van internetbankieren bij mij op de computer heb staan. Die geeft een melding nadat de bank mijn opdrachten of de bevestigingen heeft binnengekregen (win venster en geen html pagina).

Maar ik vindt dat de beveiliging van de Rabobank (en de ABN-AMRO) voldoende voor mij. En ze zullen zeker betere beveiligingsmethoden uitbrengen als deze er zijn. Als ze dit niet doen dan worden ze uiteindelijk uit de markt gedrukt door producten van andere banken die veiliger zijn.

<edit>
van 'het' 'de' gemaakt
</edit>
Ze mirrorden gewoon de site van de bank, waardoor de klant dacht met de bank verbonden te zijn
Ja, en dan gaf je dus je code aan de verkeerde.. Wat je quote klopt dus gewoon. :)
Waarna degene van de mirror alsnog de transactie met de echte bank uit konden voeren, maar dan wel naar hun eigen rekening. Dat noem ik niet veilig!
Anoniem: 42267 @macho5 december 2001 22:20
Zelf ben ik al onlinespaarder sinds het begin. Iedereen zat je toen uit te lachen en nu is het bijna de normaalste zaak van de wereld. Ikzelf heb vele mensen af zien haken door de onveiligheid. Bijv. de ABN Amro met dat 'Onze software is perfect' en toch te kraken. Dat is gelukkig helemaal veranderd nu. Er zijn natuurlijk steeds meer mensen online die naar verloop van tijd steeds vertrouwder raken en om zich heen horen dat mensen het gebruiken. Nu verwacht ik wel 4 punten voor dit creatieve verhaal :)

joepie 2 punten, nu nog 2 en het zijn er 4 zoals het hoort
juist ja, de 1e echte veilige was de postbank kan ik me herinneren :) Die hadden een wedstrijd om te kijken of het te hacken was. Niemand gelukt :)
Het is ook wel de moeite waard aangezien je bij een standaard spaarrekening 3,75% rente ofzow krijgt.
Bij "internetsparen" van de ABN krijg je minimaal al 4,3% en dan hebben we het nog niet over het aandelen werk gehad.
Internet sparen of gewoon sparen, veel meer dan een inflatiecorrectie is het op dit moment toch niet.
De beurs is vooral omlaag gericht de laatste tijd, dus of het echt zo de moeite waard is, dat is redelijk persoonsgebonden.
Het grootste voordeel is gewoon het gemak en snelheid, geen gedonder met brieven op de bus doen, en duidelijk een overzicht met betalingen.
Ik vind het altijd grappig dat mensen door die paar tienden procenten meer rente over te stappen.

Er zijn zoveel rekeningen waar je niet mag opnemen, geld moet vast staan enzo. Bij internetsparen krijg ik bij spaarbeleg 0,25% meer. Al zou ik 10.000 piek hebben (als student heb ik dat dus niet) zou dat net een geeltje zijn.

Mijn advies: kies voor een rekening met voorwaarden die je aanstaan, kijk dan pas naar rente.

:*)
Anoniem: 42268 5 december 2001 22:23
vreemd dat de postbank er zo goed uit komt. Ik gebruik meerdere internetrekeningen. de postbank is na 23.00 niet meer bereikbaar. Schermopbouw is tergend langzaam. en de verbinding komt vaak niet tot stand. Alleen als je gewend bent om in de rij te wachten, is dit een verbetering...........
Ik heb al vanaf het begin Girotel en dat gaat prima hoor. Ik geloof dat ik zo eens in de 3 maanden een mislukte verbinding heb. En dan is nog een keer op de knop drukken voldoende.
Er is een reden dat ze na 23:00 niet meer bereikbaar zijn. De postbank is nl de enige bank die geen 'rentedagen' heeft. Ze maken direkt over. Op de 17e van jouw rekening is op de 17e op mijn rekening. Dus moeten ze 's nachts al die dingen verwerken. Bij bv de Rabo trekken ze daar 2 dagen voor uit. De Rabo haalt het op de 17 van mijn rekening. Laat het op de 18 ergens zweven, dat is de 'rentedag' Daar leven ze van. Ze storten het op de 19e bij de Amro en die schrijft het dan op de 20ste bij de ontvanger bij, want die wil ook een rentedag. Dus maakt het ze niets uit wanneer jij het overmaakt. Ze hebben 2 volle dagen om het te verwerken. De Postbank in principe maar een paar uur. Dat het tussen postbank en sommige andere banken zo moeizaam gaat komt omdat de banken dan gebruik maken van hun maximale overschrijftermijn. De postbank is immers veruit hun grootste concurent die ze constant dwingt om goedkoper te werken.
Dat is dus gewoon gelul. Het is JUIST de postbank die zo traag werkt. Als ik via Internet bankieren van de ABN AMRO een betaling naar iemand met een rekening bij een andere bank (dus NIET de postbank( stuur, dan staat het binnen de kortste keren bij diegene erop.
Postbank onderling is dezelfde dag overgeschreven. Ik heb meerdere PB rekeningen en maak daar ook geld tussen over. De 17e er af is de 17e er bij. Het gaat pas mis zodra andere banken er bij komen. Ze leven van de rentedagen. Dat is de manier waarop ze winst maken. De postbank maakt winst door op de betaalrekening GEEN rente te geven. Ze doen het vanzelf ook niet gratis. Maar dat is wel een duidelijke manier.

Van Amro naar RABO is minimaal 1 dag 'zoek' en maximaal 5 (werk) dagen Dat staat gewoon in hun voorwaarden. Lees ze maar eens. De banken onderling zijn wel redelijk snel, maar uit concurentie overwegingen vertragen ze de overschrijvingen van/naar de postbank tot de maximale 5 (werk)dagen.

De postbank heeft geen enkel voordeel te halen bij het vertragen, ze kennen immers het begrip rentedagen niet. De banken wel, die krijgen de rente er over. En reken maar dat dat veel is. De Postbank is veruit de bank met de meeste klanten. En als je alle overschrijvingen van al die mensen een dagje mag houden hoef je binnen een week niet meer te werken. Dat gaat om honderden miljoenen aan overschrijvingen
Ik ben de afgelopen maand twee keer bij een postkantoor geweest, en twee keer moest ik ruim 20 minuten wachten. Ik denk dat postbank-klanten inderdaad al gewend zijn aan dat wachten :z

Geef maar ook maar de Rabo!
Aandelen bij een normale Bank is schreeuwend duur.
De kosten per transactie zijn veel te hoog!
de goedkoopste aanbieder die ik heb kunnen vinden is Alex. Verschil kan op lopen tot meer dan 100 Euro per transactie. Dan moeten je aandeeltjes nogal wat stijgen wil je dat terug kunnen verdienen.
Valt wel mee. Ze zijn te hoog om te gaan speculeren ja, maar da's ook niet de bedoeling van het systeem. De bedoeling is om in grotere pakketten aandelen, opties, of whatever, te handelen op langere termijn. Dan is er zeker ook rendement op te behalen.
't Is uiteraard niet winstgevend om vandaag een paar aandeeltjes KPN te kopen en deze volgende week weer van de hand te doen. (ff daargelaten wat het aandeel doet :P )
Begrijpelijk; zouden banken dit wel mogelijk maken door lage transactiekosten te berekenen, dan zouden ze enorm veel transacties te verwerken krijgen, waar ze nauwelijks iets aan zouden verdienen.
Dat is dus wat er gezegd wordt: Alex kan dat blijkbaar wel. Ik gebruik het ook. En als Alex dat kan, waarom kunnen de banken dat niet? De Postbank doet een poging om de goedkoopste te blijven. En meestal lukt ze dat ook wel. Maar echt sensationeel is het niet.
Wat zijn dan eigenlijk de prijzen die Alex hanteerd?

Bij de ABN-AMRO rekenen ze (via internet opgeven van orders) 10,20 Euro transactie kosten (minimaal) en dan een opslag van 0,65% over het bedrag dat je aandelen koopt als dit bedrag over de 2.000,- Euro gaat. Voor aandelen fondsen rekent ABN-AMRO 0,5% zonder minimale aankoopkosten.
Jah, kan ik me voorstellen dat het steeds populairder wordt. Ze maken de balies ook zo ongeloofelijk gebruikers onvriendelijk, dat het ook bijna een verademing is, om geldzaken te regelen op internet.

Als je daarbij nog een half procentje extra rente bij het internetsparen extra aanbied, kun je binnen de kortste keren mooi alle baliemedewerkers de deur uit doen en hoef je lekker helemaal geen service meer te verlenen. Da's pas lekker achteroverhangen en geld verdienen...

Ik ben pro automatisering, maar wel met beleid....
Leg eens uit wat voor een alternatief de banken hebben, als er internet bedrijf(jes) als EUBOS en ALEX goedkoper hun producten kunnen aanbieden??
Deze hebben geen dure overhead zoals kantoren.

Als dit soort bedrijven de krenten uit de pap halen (hypotheken, aandelen/opties), en deze goedkoper aanbieden, wat blijft er dan nog over voor de banken?
Anoniem: 39880 5 december 2001 22:39
ik heb sinds een paar weken het random access banking pakket van de rabobank... ideaal! je hoeft de deur niet meer uit voor overschrijvingen, acceptgiro's etc. en de beveiliging zit ook wel goed.
Anoniem: 11269 6 december 2001 00:42
MetrixLab verwacht dat het aantal online spaarders en beleggers in 2002 nog aanzienlijk zal toenemen.
Die "voorspelling" had ik ook wel kunnen doen. Om maar even ABNAMRO als voorbeeld te nemen: Het grootste gedeelte van de kantoren gaat (of is) al dicht. Van de 'kleine klanten' (lees: klanten onder 't miljoen) wordt verwacht dat ze hun zaken niet meer op het kantoor komen regelen, maar dit via internet gaan doen. Deze klanten krijgen absoluut niet meer de persoonlijke aandacht die ze eerst kregen, maar krijgen kant-en-klare oplossingen aangeboden. Vandaar dat er bijv. ook groépen woedende bejaarden zijn, omdat zij niet meer geholpen worden aan het loket, maar geacht worden te pinnen. Dat er van die mensen verwacht wordt dat ook zij aan het hele internetgebeuren deel gaan nemen is ook te belachelijk voor woorden, maar het gebeurt. (Mijn Oma denkt nog steeds dat mijn monitor een televisie is en dit zal ook nooit meer veranderen).
Kortom, het is dus geen "voorspelling" dat online bankieren gaat toenemen; het is een feit.
Ik gebruik het ook vaak. Net weer ff 200 CDRetjes besteld en dan ff snel via internet betalen, da's wel zo handig.

Het was ff wennen in het begin ivm nieuwigheid en gedachten over security, maar nu zou ik niet anders meer willen.

Het zal even duren, maar ik denk dat het heel gewoon gaat worden en over een tijd weten de mensen niet beter en gebruikt iedereen het.

O ja, ik maak dus gebruik van de Postbank voor de volledigheid.
Zou volgens mij voor sommige mensen inderdaad best handig kunnen zijn.

Ik gebruik er geen, maar dat is puur omdat ik het niet nodig heb. Trouwens, ik vertrouw het betalen over internet niet helemaal. Ik ga nog steeds liever naar de pinautomaat. Ik koop ook liever bij winkels waarbij ik de mensen die mij helpen ook echt kan zien.
Postbank site en ING Bank site, beiden gebouwd door Lost Boys Business Solutions

Lost Boys Rulezzzzzz in bankland !!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.