ASUS roept Z690-moederborden terug wegens verkeerd om geplaatste condensator

ASUS roept een deel van zijn ROG Maximus Z690 Hero-moederborden terug omdat een condensator verkeerd om geplaatst is. Op internet verschenen meldingen dat daardoor mosfets konden uitbranden.

ASUS start een terugroepactie voor ROG Maximus Z690 Hero-moederborden met productnummer 90MB18E0-MVAAY0 en een serienummer dat begint met MA, MB of MC. Gebruikers kunnen het serienummer vinden op de doos en op een sticker op het moederbord zelf. ASUS roept gedupeerden op contact op te nemen met de supportafdeling.

ASUS Z960 Hero serienummer

Het bedrijf meldt dat bij die modellen een probleem aanwezig kan zijn met een condensator die tijdens de productie verkeerd om geplaatst is op het moederbord. Daardoor kunnen gebruikers te maken krijgen met schade aan onderdelen en kunnen ze meldingen krijgen van debug-errorcode 53. ASUS heeft een pagina online gezet waarop gebruikers kunnen zien of hun moederbord getroffen is door het euvel. De fabrikant start de terugroepactie na meldingen ontvangen te hebben van incidenten uit de VS.

Afgelopen week meldden meerdere Amerikaanse gebruikers onder andere op Reddit dat hun ROG Maximus Z690 Hero uitgebrande mosfets had. Al gauw werd daarbij verwezen naar de verkeerde oriëntatie van de condensator bij die mosfets, waardoor de polariteit is omgekeerd. Op foto's is te zien dat het streepje op de nabijgelegen condensator bij getroffen moederborden aan de verkeerde kant staat ten opzichte van correct functionerende borden. Ook het YouTube-kanaal Buildzoid verwees al naar de onjuist geplaatste condensator als oorzaak voor de problemen.

ASUS ROG Maximus Z960 Hero mosfets
ASUS ROG Maximus Z960 Hero met uitgebrande mosfets, bron: u/HizFather.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-12-2021 • 10:21

72

Submitter: JWL92

Reacties (72)

72
71
29
5
0
27
Wijzig sortering
Goed dat de getroffen serienummers bekend zijn en je het SN kunt checken op de site.
Je kan het ook controleren aan de condensator op het moederbord.
Zit de min pool streep aan de rechterkant, geen probleem, zit hij links, dan terugsturen.
Zoals op de bijgevoegde foto zit hij dus ook verkeerd om geplaatst, nb het is het grote rechthoekige ding boven het 4e memslot. Je ziet daar een witte streep aan de linkerkant, die had rechts moeten zitten.
Dat is toch een diode?

De ronde units eronder zijn elektrolytische condensatoren.
Kleine condensatoren zijn vaak keramische condensatoren, maar ook die zien er anders uit en hebben geen polariteit.

Een verkeerdom geplaatste diode lijkt me ook eerder een reden om iets stuk te maken.

Bij een verkeerdom geplaatste condensator, gaat juist je condensator stuk.

Vaak zit een condensator er in als buffer, alleen als de 'mosfet' een voedingsregelaar (zonder ingebouwde beveiliging) is, is het logisch dat deze dan (wellicht eerder) stuk gaat.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 24 juli 2024 08:19]

Nee, dit is wel degelijk een condensator. Keramische condensatoren hebben inderdaad geen polariteit, maar er zijn genoeg grotere SMD condensatoren die dit wel hebben, zoals tantaal types.
Aah een 'tantaal' variant heb ik inderdaad wel eens gezien in eenzelfde form-factor (maar dan geel gekleurd).

Een snelle Google wijst uit dat ze niet altijd geel hoeven zijn.

Het is jammer dat de typenummers niet zo snel vallen te lezen op de foto.
lijkt of er een ander component op zit.
https://h3v2h5f6.rocketcd...ro-condensateur-brule.jpg

[Reactie gewijzigd door Durandal op 24 juli 2024 08:19]

Nee het is echt een elektrolytische condensator en wordt inderdaad gebruikt als buffer.
Je heb SMD elco's in meerdere vormen, denk aan de tantalum condensator.
( https://en.wikipedia.org/...-Chip-Case-Dimensions.jpg )
Ram geheugen heeft een lagere spanning nodig dan 12V dus moeten de mosfets switchen en daarbij heb je ook een buffer nodig.
Condensator verkeerd om > condensator stuk > sluiting > mosfets overload > boem/stuk/rook/vuur > geheugen geen voeding meer.
Dat is een tantalum condensator. Die hebben een beetje van beide werelden. De hogere capaciteiten zoals de elektrolytische condensatoren, maar lagere interne weerstand zoals keramische condensatoren.

Overigens valt een opgeblazen mosfet nog mee. Verkeerd georiënteerde Tantalum capacitors kunnen zich heel lang stil houden om vervolgens in de fik te vliegen.
Voor jou een eitje, maar voor die 13-jarige jongen die met kerst zijn game PC van zijn ouders heeft gehad, is het online checken van het serienummer misschien iets makkelijker :D
Klopt, maar wij zijn hier op Tweakers, niet op Tiktok. :Y)

Daarbij mocht je zo'n mobo hebben, en de condensator zit goed geplaatst, waarom omruilen, en moeten wachten op een nieuwe van ASUS?
Gezien de shortages die er nog steeds her en der zijn in onderdelen kan het maar zo zijn dat je mogelijk een paar weken tot meer dan een maand moet gaan wachten tot je de nieuwe mobo hebt van ASUS.

[Reactie gewijzigd door cHoc op 24 juli 2024 08:19]

Daarbij mocht je zo'n mobo hebben, en de condensator zit goed geplaatst, waarom omruilen, en moeten wachten op een nieuwe van ASUS?
Waarom zou Asus hem omruilen als hij niet tot de getroffen serie behoord?

Ik kan best zien of de condensator goed zit of niet, maar waarom zou ik in de kast gaan kijken als ik simpelweg het serienummer kan controlleren.... we zijn IT'ers toch? Lui van nature, en willen alles automatiseren..
Waarom zou Asus hem omruilen als hij niet tot de getroffen serie behoord?
Waarschijnlijk omdat Asus de productiefout in grote lijnen heeft weten te lokaliseren tot een aantal batches (MA, MB, MC) die ze steekproefsgewijs controleren en ze dus niet tot op het bord specifiek weten wanneer de productiefout begon en wanneer hij eindigde (tenzij het probleem vanaf het eerst geproduceerde bord ontstond en ze pas stopten met de productiefout door met een nieuwe batch te beginnen)
Het zou me niet verbazen als ze dat wel exaxt weten, afhankelijk van de oorzaak. Was het een verkeerd geladen/gelabelde tape met het component, dan weten ze waarschijnlijk exact wanneer deze in gebruik is genomen. Was het een programmeerfout? Ditto.
De reeks beginnend met MA/MB/MC zijn 3 maanden aan productie in 2021 oktober tm december, het lijkt me logischer dat 1 productie lijn verkeerd afgesteld heeft gestaan

Het kan echter ook zijn dat een deel in Taiwan is geproduceerd, wat dus wel goed was, dat gebeurt voor sommige (meestal in het begin van de productie, of voor high end producten)

Op het mobo staat land van productie normaal vermeld, China of Taiwan dus
Een 13-jarige pikt dit soort dingen juist veel sneller op dan een volwassene. En 13-jarigen die met kerst een game-PC krijgen, zullen in de regel geen ultra high end overclocking moederbord met kapitalen kostend DDR5 krijgen. Die mogen blij zijn met een 4e generatie Dell Optiplex met een GTX 1650.
Daar vergis je je nog best in, de game PC's vliegen toch best de deur uit en ook zeker in de hogere prijsklasse gaat het rap. Een Z690 niet zozeer, maar systemen van 2000-2500 euro zijn geen uitzondering.

Die "4e generatie Dell Optiplex met een GTX 1650" willen ze niet hebben, draaien geen Windows 11 of zijn niet goed genoeg voor spelletje X met Y FPS.

Bron? M'n eigen winkel en daarmee ook de diverse distri
Je maakt nu de fout door je eigen ervaringen te algemeen te trekken. Ja, er zullen zat 13-jarigen high end game-PC's krijgen van hun ouders. Al was het omdat er ongeveer 200.000 13-jarigen in dit land zijn, waarvan een relatief klein, maar in absolute zin groot, aantal strontverwende rijkeluiskinderen zijn. Maar die zijn alsnog niet de norm - er wordt door die leeftijdsgroep vooral gegamed op consoles en op PC's met relatief zwakke hardware.
Beetje jammer dat Buildzoid hier gewoon als zij dingetje word neer gezet. Ten eerste zijn Youtube kanaal is Actually Hardcore Overclocking niet Buildzoid. Dat is zijn eigen Overclock Handle. Ten tweede was Buildzoid juist als eerste, zover ik weet, die mensen op het feit wees dat de capacitor op 2 verschillende manieren geplaatst was en dus hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van het probleem was.
Het viel me op in de video waar je naar verwijst dat Buildzoid door een subreddit scrollt waar ze die conclusie (capacitor verkeerd om) al 7 uur eerder trokken dan dat buildzoid het filmpje op youtube had.

Zie screenshot. Enige credit mag ook naar depk1nmasta die dus al 7 uur eerder dan buildzoid hierover berichtte.

Screenshot uit filmpje van Actually Harcore Overclocking: https://tweakers.net/i/8_kJ34sIZqmFKXwgFSIdA8Gb8K8=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/495ZxIVyEkiiu8z4nNQH3Ix8.png?f=user_large
Maar het *is* ook gewoon een “zij dingetje”. Het nieuws hier is a) dat er in 2021 nog basale fouten worden gemaakt als het verkeerd om plaatsen van een condensator (wat je associeert met handwerk ipv een geautomatiseerd proces) en b) dat degenen met zo’n mobo als de wiedeweerga moeten controleren of ze zo’n exemplaar hebben voordat ie nog meer schade aanricht. Niet wie of wat het probleem als eerste gevonden heeft in een of andere social media rat race.

Er wordt op te veel plaatsen in de moderne samenleving teveel aandacht besteed aan nobody’s die toevallig een filmpje/post op youtube/facebook/whatever hebben gezet en zichzelf daardoor belangrijk voelen. Laten we dat hier vooral niet verder op gaan blazen. Ze hadden die hele buildzoid wmb uit het artikel weg mogen laten. Als hij het niet vond had iemand van Asus zelf dat wel gedaan. Sterker nog, misschien wist iemand van Asus het wel veel eerder, maar was te druk bezig met het probleem om zich druk te maken over het posten van meuk op social media.
Enerzijds zoals het hoort, maar tevens ook netjes dat ze zonder al te veel het probleem afhouden aan deze terugroepactie zijn begonnen.

De kwaliteitscontrole kan daarentegen wel wat beter. Dan hadden ze dit kunnen voorkomen.
Lijkt mij meer een menselijke fout. Het is zo goed als standaard dat PCBA's volautomatisch visueel gecontroleerd worden na het bestucken.

Misschien hadden ze de BOM of het ontwerp aangepast voor een ander type condensator, dat gebeurt de laatste tijd vaker omdat sommige componenten superslecht leverbaar zijn.
Er zijn twee verschillende condensatoren te zien op de foto's die ik van dit moederbord heb gezien:

https://i.imgur.com/OSk9WwV.jpeg
https://i.imgur.com/UH8EyuM.jpeg

Er is idd de kans dat ze die condensatoren hebben vervangen en de visuele controle van dit specifieke onderdeel niet goed hebben ingeregeld.
de 150uf en 157uf condensators hebben dezelfde capaciteit, alleen de 7 is soms wel verwarrend ;) enne, ik heb zo'n Z690 Hero bordje met gelukkig de streep aan de goede kant, heb trouwens de condensator met 157 erop.
De 7 is een multiplier, het betekent in dit geval dat je het getal ervoor maal 10^7 pF moet doen. Een miljoen pF is een uF, dus de 157 markering is 150 uF
zoiets ja, hehe.. heb ik weer wat extra's geleerd zo vlak voor 2022 ;)
Sjeeps, ik loop een beetje achter. ik zat met elco's nog in de axiale en radiale vorm te denken.

Zat daarom naar die zilverkleurige 'potjes' te kijken. :o
Kwaliteitscontrole is toch juist om menselijke fouten er uit te halen?
En je kunt dit ook in de ontwerpfase doen.
Engineer 1 maakt versie 2.4.1.3c van het bord, engineer 2 kijkt na of er hierbij geen fouten zijn gemaakt.
Tijdens het ontwerpproces doe je testen en validaties. Als dit inderdaad de oorzaak is dan is het slordig. Maar het kan ook een fout zijn in de fab en dan heb je inderdaad te maken met qc.
Ik neem aan dat de boel machinaal bestuct en gesoldeerd wordt.

Dan kan het inderdaad zomaar zijn dat het een menselijke fout is dat die elco verkeerd om in de machine is ingevoerd. Maar nogmaals, daar zijn controles voor. Ik neem tenminste aan dat die QC stickertjes die je vaak ziet er niet voor de vorm opgeplakt worden.
Dat is dus waarschijnlijk niet voldoende, want er gebeurt zo goed als altijd een volautomatische visuele controle. Als iemand de componenten verkeerd invoert (wat al lastig is, want ze zitten op een rol) worden de bordjes aan het einde van de lijn automatisch afgekeurd.
Waarschijnlijker is dat men een ander component heeft toegepast én de machine verkeerd heeft geconfigureerd (plus het feit dat de bordjes nog wel functioneel werkten tijdens een eindcontrole zodat de fout niet is ontdekt).

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 24 juli 2024 08:19]

Je maakt er een heel verhaal van, maar als de invoerder aangeeft dat de + van de elco links moet zitten terwijl het rechts moet zijn dan gaat het dus mis want dan draait de machine 'm 180 graden als ie van de rol afkomt. En als je van leverancier swapt van componenten wil je zeker controleren want die kunnen de componenten zomaar andersom op de rol hebben zitten (geen idee of de componentboeren hier een standaard voor hebben). Al vraag ik me af of elco's op de rol zitten maar dat terzijde.

Ergo, dergelijke dingen moet men dus na assemblage (beter) controleren.
Geloof niet dat Asus veel keuze had om het anders af te handelen dan transparant zijn.
Het was al snel een media dingetje en een paar grote name onder streamers hebben het uitgelicht.

De langer ze niks hadden gedaan de groter de kans, dat er nog meer aandacht aan geschonken zou worden door tech streamers en Asus in een negatief daglicht word gezet.
Kreeg een mail vanuit de leverancier om partnr en serienr te controleren. Gelukkig zit mijn bord buiten de range. Uiteraard ook de condensator (links onder het display) bekeken. De grijze streep moet rechts zitten en de tekst leesbaar, dus niet omgedraaid.
Wanneer de condensator niet goed zit, is de polariteit verkeerd en krijgt de MOSFET op z'n donder, dus brand door.
Tijdens de productie heeft een medewerker (in een specifieke batch) de condensatoren verkeerd geplaatst in de pick&place unit waardoor ze verkeerd op de mobo's zijn gezet. Mensenwerk, dus dat kan gebeuren. Wat ik echter niet begrijp is dat de automatische controlecamera dit niet ziet en het proces stopt, kwaliteitscontrole onder de maat voor een premium merk en product.
sterker nog, in moderne pick and place machines wordt bij gepolariseerde componenten met een zichtbare indicatie (zoals deze cap) met een ingebouwde automatische visuele check de polariteit gecontroleerd en, indien nodig (het gebeurt wel eens dat er op een reel componenten een part gedraaid zit), gecorrigieerd.
Doorgaans worden elcos machinaal op het PCB geplaatst. Hooguit de grotere onderdelen (IO/PCIe/RAM /USB aansluitingen/heatsinks) worden er handmatig opgezet. Pas later in de productie word de PCB optisch getest, waarna deze een fail zou moeten geven.

Ik weet niet waar je die info vandaan hebt, maar het lijkt me niet dat wat je zegt klopt.
Ik denk dat ze de controle op een lager pitje gezet hebben om de productie te verhogen mede door dat hele chiptekort. Evengoed geen goede zaak natuurlijk maar het kan wel een verklaring zijn waarom dit niet door controlecamera's gevonden is.
Nee, dit kan zeker niet de verklaring zijn. De controle gebeurt met een camera en beeldherkenningssoftware die in een fractie van een seconde alle componenten op het moederbord scant op correcte plaatsing. Deze controle heeft geen enkel effect op de productiesnelheid, omdat de camera zijn werk doet in veel minder tijd dan allerlei andere handelingen in de productieketen en daardoor nooit de bottleneck vormt.

In fabrieken wereldwijd wordt soortgelijke beeldherkenningssoftware ook gebruikt om bijvoorbeeld onrijpe of verkeerd gekleurde of misvormde noten, pitten of zaden te herkennen. Bij bijvoorbeeld maïskorrels voor popcorn kunnen de camera’s uit duizenden vallende korrels per seconde heel gericht zwarte korrels en steentjes herkennen, waarna ze met perslucht uit de stroom gele maïskorrels ‘geschoten’ worden.
Ja je ziet wel dat dan ondanks camera controle toch een serie moederboarden er doorheen geglipt zijn. Bij een betere camera check zou dit direct opgevallen zijn maar dit wel weer meer tijd zou vergen. Als zo'n camera fouten herkent moet het betreffende board van de band. Dit zullen maar enkele seconden zijn en geautomatiseerd gebeuren, maar elke seconde telt.

Neem van mij maar aan dat als ergens tijd bespaard kan worden voor een hogere productie dat een fabriek dit zeker doen zal. Vooral nu er toch al tekorten zijn op de chipmarkt proberen bedrijven zoveel mogelijk achterstand in te halen. En ja resultaat is wel dat er meer fouten ontstaan wat je ook wel kan terugzien en dit nog wel vaker zal gaan gebeuren.
Raar dat dit niet gevonden is tijdens de factory tests. Een AOI (automatic optical inspection) machine haalt dit er makkelijk uit. Ook bij een simpele functional test zou dit toch gevonden moeten worden zou je zeggen.
Als de optical inspection het toetst aan het verkeerde ontwerp gaat het daar toch ook fout?
MOSFET of condensator wat is het nu?
Als ik het goed heb, verkeerd geplaatste condensator, waardoor de MOSFET over de zeik gaat.
Afgelopen week meldden meerdere Amerikaanse gebruikers onder andere op Reddit dat hun ROG Maximus Z690 Hero uitgebrande mosfets had. Al gauw werd daarbij verwezen naar de verkeerde oriëntatie van de condensator bij die mosfets, waardoor de polariteit is omgekeerd.

[Reactie gewijzigd door Omemanti op 24 juli 2024 08:19]

Aha tijd voor koffie dus
De mosfets branden uit doordat de condensator verkeerd is geplaatst.
Als je een elektrolytische condensator verkeerd aansluit, polariteit omgedraaid, is de stroom veel te hoog, dan gaat de condensator waarschijnlijk kapot maar eventueel ook een Mosfet of een ander component die er vlak achter zit. Oftewel meer ampère door de componenten dan waarvoor zij bedoeld zij.
ASUS roept een deel van zijn ROG Maximus Z690 Hero-moederborden terug omdat een condensator verkeerd om geplaatst is. Op internet verschenen meldingen dat daardoor mosfets konden uitbranden.
Altijd mooi als het serienummer zwart gemaakt wordt maar de barcode gewoon te scannen is.

Maar dit is hoe een producent moet reageren als er een productiefout in hun product zit.
Inderdaad - ik maak er thuis een gewoonte van om de product stickers eraf te halen (bij voorkeur om te bewaren als dat kan anders dan maar een foto) alvorens de doos bij oud papier gaat. Anders maar een zwarte markeerstift.

Bij mijn buren is ooit een halve woonkamer leeggehaald nadat die net nieuw was. Dit was in 1 koop en vlak nadat oud papier was opgehaald... toeval of een creatieve dief, vanaf toen ben ik in ieder geval mijn oud waardevol papier anoniem aan straat gaan zetten :)

Ik heb de vorige serie van dit MoBo - ik had niet anders verwacht dat ze dit netjes gingen oplossen, wel vervelend dat je halve PC uit elkaar moet, want volgens mij is het dan weer niet geheel duidelijk wanneer dit fout gaat - of ik heb eroverheen gelezen op wat hier op t.net te vinden is.

@Accretion Papier wordt hier ingezameld aan de straat - dat ligt op 1 grote hoop, dus als je adres er niet meer op staat dan wens ik je succes met zoeken :)

[Reactie gewijzigd door logix147 op 24 juli 2024 08:19]

Als je een grote doos hebt van een TV, hoe kun je die dan aan 'anoniem' aan straat zetten? Ook met zwarte strepen is het te zien dat het een (grote) TV is.

Voor het huis van de buren of wat?

Op stoken of inleveren bij zo'n papier inzamelpunt bij sportclub/bouwmarkt/tuincentrum.
Bv. In stukken snijden en in een andere generieke doos zetten.
Ik snij dozen altijd in stukken
Kon ook niet anders, je verwacht niet dat je bord van + € 600,- doorbrand omdat er een condensatortje van € 0.50,- verkeerd om geplaats is...... :o

Las wel ergens dat deze borden alleen in USA geleverd zijn, dus hier niemand last ervan gehad ??
Ik hoop van niet :)
de prijs is eerder 0,02
Eerder 0.05€ of misschien zelfs lager duur foutje.
Is er eigenlijk iemand die ook gevolgschade heeft (ram of processor beschadigd?). Wat doet asus daaraan (als het voorkomt)
Een echte tweaker pakt dan toch gewoon de soldeerbout en draait die condensator zelf even om }>
Scheelt je een hoop vertraging met een RMA procedure.
Zijn meer dingen kapot he, doorgebrand.
Omdraaien voordat er iets stuk is natuurlijk
Zo te zien op dat mobo is er al iets doorgebrand.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.