Russische fabrikant demonstreert Arm-serverprocessor Baikal-S met 48 cores

Baikal Electronics heeft zijn Baikal S1000 succesvol opgestart. Het gaat om een Arm-serverprocessor met 48 Cortex-A75-cores. De Russische fabrikant wil volgend jaar 10.000 exemplaren produceren en een jaar later wil het bedrijf er 30.000 maken.

Er bestaat zowel een BE-S1000X als een BE-S1000, blijkt uit slides die ontwikkelaar Dmitrii Kuznetsov op Twitter heeft gezet. Baikal vergelijkt de X-variant in benchmarks met de Intel Xeon Gold 6148 en Huaweis Kunpeng 920. Laatstgenoemde is ook een Arm-serverprocessor.

Volgens Kuznetsov zijn de kloksnelheden van de processor beter dan verwacht. Het X-model gaat tot maximaal 2,5GHz. In een voorlopige datasheet werd de Baikal-S-processor nog omschreven met een kloksnelheid van 2GHz. De chip heeft een tdp van 120W en kan gebruikt worden in systemen met één tot vier sockets.

De Baikal-S-processors zijn bedoeld voor servers en worden gemaakt op een 16nm-procedé van TSMC. De chips hebben zes geheugenkanalen voor maximaal 768GB aan DDR4-3200 en zijn voorzien van 80 PCIe 4.0-lanes.

Vanaf april 2022 verschijnen er moederborden voor de Baikal-S-processors, schrijft persagentschap Rossa Primavera. In juni zouden leveringen van complete systemen op basis van de Arm-processors van start gaan. De productie van de chips moet eind 2022 toenemen; vanaf oktober wil het bedrijf er zo'n 3000 per maand maken. Dat moet goed zijn voor 10.000 chips in 2022 en 30.000 chips in 2023.

Baikal maakt ook al een Arm-processor voor desktops. Dat gaat om de BE-M1000, die sinds oktober wordt geleverd. Dat is een chip met acht Cortex-A57-cores en een Mali-T628-gpu. Deze chip wordt gemaakt op een 28nm-procedé van TSMC.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-12-2021 • 11:04

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Dit is natuurlijk een ontwikkeling voor zodat Rusland onafhankelijk is van o.a. VS & China voor gebruik in overheidssystemen, defensie, kritieke infrastructuur. EU is ook die weg in geslagen, en het is goed om te zien dat zo'n project z'n vruchten afwerpt: op vergelijkbare node size is er een processor neergezet met vergelijkbare performance.

Wel een opvallend lage performance op Linpack (ook wel weer te verwachten aangezien compilers & libraries waarschijnlijk niet geoptimaliseerd zijn), en met 80x PCIe4.0 lanes zal het echte HPC werk via GPU's of accelerators gaan gebeuren. Ben benieuwd of daar ook Russische initiatieven voor lopen!
Rusland is natuurlijk niet bepaald onafhankelijk van VS&China als ze de productie uitbesteden aan TSMC in Taiwan.
Taiwan is geen China
Correctie Taiwan is China.
China is geen China.
Even de history goed doorlezen...
https://historiek.net/china-en-taiwan/54381/

[Reactie gewijzigd door pdxnet96 op 21 december 2021 15:56]

Ja, duh. Maar China en Taiwan hebben een nogal gespannen relatie, zoals je misschien weet. Dus als China Taiwan onder druk wil zetten, dan kan dat nu dus indiect via Rusland. Rusland heeft door Westerse sancties een grotere afhankelijkheid op China.
Taiwan is de Republic Of China.
Ben ik met je eens, maar je moet ergens beginnen toch? Kip-ei probleem
Klopt maar eh pciexpress lanes tot over zijn oren, zullen wel veel m2 harde schijven aangesloten worden.Of magneet schijven met hoge opslag.
Valt het nu niemand op dat er 'ineens' veel chips/processoren op de markt komen uit allerlei hoeken? Zo gaan ineens mijn nekhaartjes omhoog bij dit artikel. Baikal maakt namelijk ook wapens.

Nu wil ik (eigenlijk) niks suggereren, maar de hele chip markt is natuurlijk een cruciaal onderdeel van een eventuele digitale oorlog. Ach ja, het zijn wellicht wat losse flodders die ik hier afvuur, maar ik heb er een weird feeling bij.
Als je daar verontrust over bent dan moet je al helemaal geen VS producten meer kopen want bijna alle tech bedrijven produceren ook voor de Amerikaanse, Saudische en ga zo maar door, oorlog ministeries. Of geloof jij nog in de benaming defensie, LOL.
Voor wat het waard is...Onder de naam Baikal vindt je duizenden hotels, shops, industrie, etc. De merknaam Baikal, is onderdeel van het Kalasjnikov concern. Ik kan nergens een link vinden tussen deze producent van chips en het kalasjnikov concern.
Waar heb je het in godsnaam over??? Baikal is een meer in Rusland waar heel veel dingen naar zijn vernoemd.

Jij linkt naar een merknaam die door de Sovjets is gecreeërd waaronder enkele wapens vallen.

Baikal is ook de naam van een bedrijf dat processors maakt, en is een dochteronderneming van T-Platforms, wat in 2002 is begonnen en zich met supercomputers bezighoudt.

Er klopt echt helemaal niets van jouw comment en het feit dat deze +2 heeft is echt absurd.
Kerel, je hebt letterlijk geen idee in wat voor een wereld we zitten haha
Ach ja, het zijn wellicht wat losse flodders die ik hier afvuur, maar ik heb er een weird feeling bij.
Is this you?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 december 2021 15:41]

'Kerel'. Misschien wat minder paranoia ontwikkelen.
Dat gevoel is precies het probleem. Je hebt google gebruikt of een paar headlines en nu heb je een gevoel.

Het slaat alleen nergens op. Zo ontstaat dus desinformatie.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 december 2021 15:04]

Dat gevoel is alleen zíjn probleem. En om dat direct aan te kaarten is alleen maar goed. Zo kom je met elkaar in discussie en kan het gelijk worden recht gezet. Zo voorkom je juist desinformatie.
Moderatie helpt in dezen niet mee aan de juiste exposure... kijk ook vooral even naar het vervolg en de reactie op antwoorden. Case in point want zeggen dat iemand ongelijk heeft is ook not done.

Triest maar waar. Gezond verstand versus ego ondersteund door algoritme, succes.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 december 2021 18:05]

Wat maakt dat in dit geval enger of slechter dan een Boeing die zowel passagiersvliegtuigen en wapens maakt dan?
Goed opgemerkt? Zijn comment klopt letterlijk van geen kant. Baikal is een Sovjet merknaam voor enkele wapens en is tevens de naam van een uit 2002 stammende onderneming die zich met supercomputers bezighoudt. Beiden zijn vernoemd naar een meer in Rusland en hebben geen enkele band met elkaar.

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 20 december 2021 15:01]

Wat ik ervan begrijp zit het redelijk simpel
 • Jarenlang was Intel de nummer 1 op het gebied van het fabriceren van chips. Ze lagen 1-2 nodes voor op de rest
 • Hierdoor had het als concurrent weinig zin om ergens anders een chip te fabben, behalve voor markten die Intel negeerde (of te laat instapte) zoals mobile
 • Maar, nu loopt Intel achter pure-play foundaries zoals TSMC
 • En, Moores Law komt teneinde -- een nieuwe node levert niet zoveel meer op. Nieuwe "more than Moore" technieken zoals hele specifieke accelerators en many-core systems (e.g. deze 48-core) zijn nodig om prestatiewinst te blijven halen
Dit beide maakt (1) ruimte voor nieuwe bedrijven, en (2) ruimte voor nieuwe (rare) ontwerpen. En dat is precies wat je ziet. Een element van "Rusland en China willen onafhankelijk worden" speelt ook mee, maar niet heel veel meer dan dat.

[Reactie gewijzigd door Huismus op 20 december 2021 15:25]

maar er is nu de chip op licht dus Moore's law wordt een andere law en de race kan weer van Start:
https://www.masterdc.com/...-the-future-of-computing/
Leuk voor hele specifieke toepassingen, maar dit is verre van een "standaard" server-CPU. Hierop zal alleen een aanpaste Linux-distro draaien & dan mag je hopen dat Baikal hierop goede support zal geven.
Volgens mij ondersteunen deze processoren gewoon SystemReady, waardoor iedere Linuxdistributie voor AArch64 hierop moet kunnen draaien. Als het doel is om Windows Server te kunnen draaien, is dit sowieso niet de juiste processor.
goeie ontwikkeling, hoewel de toekomst waarschijnlijk eerder RISC-V wordt, naar mijn mening.

het ARM voordeel is "kant-en-klare" cores, met andere onderdelen errond dat je ook nodig hebt.

Nu 48 cores komen in de buurt van 16 cores x86... mja. Er is nog wel een frequentieverschil (ongeveer een factor 2x).

Zou je nu x86 cores op 2.5GHz max draaien, en daarop je design aanpassen (spanning & type gates), kan je volgens mijn de power delen door 4 of nog meer. Neem bijvoorbeeld de E-cores van Intel tegenwoordig.
Dit zijn dan ook Cortex A75 cores en niet Neoverse V1 en/of N2 cores die in bijvoorbeeld Amazon Graviton3 terecht komen. Waarschijnlijk is het moeilijk om aan capaciteit te komen op kleinere en betere productieprocessen, terwijl dat op oudere geen probleem is.
misschien een belangrijk detail maar zowel de amd en intel x86 cpu die ze heer gebruiken in de vergelijking komen uit 2017 en zijn dus een redelijk stuk langzamer dan de huidige generatie
relevante informatie idd :)
Vanwege de Krim en MH17 heeft Rusland te maken met sancties. "dual use" onderdelen staan ook op die lijst.

Als reactie daarop, worden er miljarden "ge-investeerd" in onderdelen van Russische bodem. Maar dat gebeurt niet altijd even overdacht.

In dit geval heb je nog steeds een buitenlands processor ontwerp, wordt de chip nog steeds buiten Rusland gemaakt. Heb je het over een kleine fabricage van slechts 30000 chips (wat duur is vanwege reticles).

Dus wat hebben ze bereikt?
Dacht ik ook. Tenzij het is van grond af is ontworpen.
Als ik zou een chip industrie opstarten, zou ik met iets klein beginnen. En natuurlijk zoveel mogelijk zelf produceren, in niet in Azie.
In Rusland wordt gewerkt aan volledig eigen processoren gebaseerd op RISC-V en natuurlijk de Elbrus 16-S die elders in de reacties al genoemd is. Eerlijk gezegd zou ik liever zien dat Elbrus processoren op grote schaal geproduceerd en verkocht worden om meer mensen met de VLIW architectuur bekend te laten raken.

Qua productiefaciliteiten vergt het natuurlijk een enorme financiële inspanning die Rusland op dit moment waarschijnlijk niet op kan brengen. Daar is wellicht ruimte voor een samenwerking met bijvoorbeeld India of China.
10.000 per jaar. Zo komen we niet van de chipstekorten af.
Dude, het gaat om 28 nm procede.
Of was het sarcastisch bedoeld?

[Reactie gewijzigd door umbrella1982 op 20 december 2021 11:19]

Baikal levert hoofdzakelijk aan het russische leger,

bewezen technologie is belangrijker dan iets compleets nieuws.
Daarnaast is de kans ook vele malen groter dat er zonder discussie’s geproduceerd kan worden. Hoofdzakelijk de VS kijkt alle landen met een scheef oog aan die bepaalde technologieën naar bepaalde landen uitleveren.

In casu betekent kleiner vaak zuiniger en kleiner chip-oppervlak. Voor millitaire doeleinden heeft dat niet altijd de hoogste prioriteit en ARM is sws en wat zuiniger en huidige koeltechnieken voldoen ruimschoots. Koelers van Intel/AMD/Nvidia kunnen met gemak +50W afvoeren.
Ik denk niet dat dit een chip is dat in veel apparaten gbruikt gaat worden.
Waarom denk je dat deze niet veel in app... gebruikt gaat worden?
Had nog nooit van deze Russische fabrikant gehoord
Misschien wel in Rusland ;)
10k in (2e helft) 2022, 30k+ in 2023.

Hou er rekening mee dat dit server CPUs zijn (met een heel specifieke functie), welke primair binnen Rusland gebruikt gaan worden. Daarnaast ook nog eens nieuw zijn, dus niet iedereen zit er direct om te springen. Hoeveel ARM server procs zijn er al en hoe breed is daar momenteel de adoptie van in het westen (=niet super).
Er zijn ontwikkelaars en bedrijven die overgeschakeld zijn op Apple M1 (Pro/Max) machines aan de clientkant en Amazon Graviton instances aan de serverkant.

ARM serverprocessoren staan nog maar aan het begin van hun ontwikkeling en lijken zich nu al te kunnen meten met x86 processoren van AMD en Intel.
Ik voorzie al vele opmerkingen als 'wie wil dit nou' maar Russische processor bakkers zijn de laatste jaren enorm aan de weg aan het timmeren. Zie Baikal, MCST, Elbrus. Ze begonnen met een giga achterstand maar hebben volgend jaar prima desktop CPUs voor dagelijks gebruik. En Russische overheidsinstellingen zijn een giga afnemer van pctjes voor op kantoren en fabrieken. En de overheid kan niet wachten om met een flinke pot subsidie al deze instanties 100% op eigen hardware te laten draaien.

Interessant artikel over de Elbrus-16c (op de hyperbole titel na) :
https://www.techradar.com...epyc-on-one-vital-feature
https://semianalysis.com/...ompany-with-their-own-ip/

Dus Intellectueel eigendom stelen werpt zijn vruchten af

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee