Nuance: 'Tesla-eigenaren konden auto niet meer in door storing appservers'

In de afgelopen dagen was het veel op nieuwssites te lezen: Tesla-eigenaren konden hun auto niet meer in komen door een storing bij de appservers van het bedrijf. Geen enkele eigenaar was echter werkelijk buitengesloten. Of beter gezegd: niet buitengesloten door een falen van Tesla.

Op vrijdag 19 november vond een wereldwijde serverstoring plaats bij Tesla en gebruikers kregen een error 500-melding in de app. Deze kon daardoor geen verbinding maken en functionaliteit was daardoor beperkt. Nieuwsberichten spraken ervan dat de apps niet meer in staat waren om de auto's te ontsleutelen en dat talloze eigenaren wereldwijd daarom hun wagens niet in konden komen. De storing duurde ongeveer vijf uur en Tesla-topman Elon Musk bood zijn excuses ervoor aan.

Hieronder volgt een uiteenzetting van wat er allemaal wel en niet aan de hand was, naast de onbereikbaarheid van de servers.

De auto ontgrendelen met de app gaat niet altijd via het internet

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat niet alle Tesla's verbinding met het internet nodig hebben om te ontgrendelen. De Model X en S uit 2021 en de 3 en Y ondersteunen daarvoor bluetooth. Als een mobiele app geautoriseerd is om met een van deze wagens te communiceren, hoeft het ontgrendelen niet via het internet te gaan.

Desalniettemin konden die wagens toch met problemen te maken krijgen. Hoewel het ontgrendelen na autorisatie van de app lokaal via bluetooth gebeurt, is voor het vaststellen van die autorisatie wel verbinding met Tesla-servers nodig. Niet alleen dat, maar periodiek wordt die autorisatie ook ververst. Mocht een Tesla-eigenaar dus voldoende pech hebben, dan moest net die autorisatie ververst worden tijdens de storing en kwam hij of zij de wagen niet meer in met behulp van de telefoon. Precies dat ondervond een YCombinator-gebruiker vorig jaar bijvoorbeeld.

Alle Tesla's hebben sinds dag 1 oplossing voor dit potentiële connectiviteitsprobleem

Nieuwe modellen gebruiken dus bluetooth voor ontgrendeling. De pre-refresh Model X en S, van bouwjaren tot en met 2020, doen dat echter niet. Als je die wagens met de app ontgrendelt, gaat dat via het internet. Maar hoe gaat dat dan als er geen mobiel bereik of wifi is? Zelfs in Nederland, waar je doorgaans altijd mobiel bereik hebt, bevind je jezelf wel eens in een ondergrondse parkeergarage, bijvoorbeeld. Voor dat soort gevallen heeft iedere Tesla een alternatief op de app: de key card.

De key card is een rfid-pasje, zo groot als een gewone bankpas en ook net zo licht. Als je het pasje tegen de scanner in de pilaar tussen de voorste en achterste deur aan de bestuurderszijde houdt, ontgrendel je de wagen en kun je ermee wegrijden. Een internetverbinding is daarbij niet nodig. Iedere Tesla heeft standaard twee key cards. Een ander alternatief is de key fob, een meer traditioneel uitziend apparaatje. Bij veel modellen moet deze wel los gekocht worden.

De Tesla-eigenaren die concludeerden dat ze hun wagen niet konden gebruiken door de storing, liepen meer risico's dan alleen deze. Wie alleen zijn telefoon als Tesla-sleutel gebruikt, loopt ook risico op buitensluiting bij andere telefoonproblemen: accu leeg, schade, verlies of diefstal. Dat het buitensluiten door een serverstoring kwam, is dus slechts een in een reeks potentiële kwetsbaarheden waar deze auto-eigenaren mee te maken kunnen krijgen door hun keuze. Daar staat tegenover dat er geen officieel Tesla-bericht lijkt te zijn waarin geadviseerd wordt om altijd de key card op zak te hebben.

Hadden Tesla-eigenaren hun key card op zak, dan had de storing er alleen voor gezorgd dat men op afstand bijvoorbeeld niet de climate control kon bedienen, of de summon-functie gebruiken.

Storingen bij diensten komen veelvuldig voor, maar als deze zouden betekenen dat je je eigen auto niet meer in kan komen, zou de impact groot zijn. Dat blijkt in dit geval genuanceerder te zijn dan op het eerste oog lijkt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-11-2021 • 15:00

256

Reacties (256)

256
239
105
11
2
56
Wijzig sortering
De nuance vind ik goed om te melden, echter stoor ik me aan het kopje "De Tesla-eigenaren in kwestie plaatsten zichzelf in een kwetsbare positie door te vertrouwen op single point of failure". Sorry, maar dat is waar een nieuwsartikel opinie wordt.

Die single point of failure had net zo goed de key card kunnen zijn die een kleuter door midden brak, wat een stomme en subjectieve manier van berichtgeving. "De mensen die hier last van hebben zouden beter moeten weten" is victim blaming ten top. Een bestuurder die ingaat op het advertentiemateriaal en van een geadverteerde feature gebruikmaakt, zou niet moeten hoeven weten hoe Tesla's infrastructuur eruit ziet en welke auto's welke protocollen gebruiken om de deuren te openen.

De servers van Tesla gingen down en als gevolg ervan konden sommige mensen niet meer in hun auto's komen. De schuld ligt dan bij Tesla, waar de storing plaatsvindt, niet bij de gebruikers, die hier last van hebben.

Wordt er verkeerd gerapporteerd over dit nieuws? Ja, door sommige nieuwsbronnen wel ja. Het eerste gedeelte van dit stuk is daarom ook welkome informatie voor mensen die hier de details niet van wisten. Dit gaat echter te ver de andere kant op. Zou de redactie bij de eerstvolgende "Ziggo is down" melding toevoegen "gebruikers die hier last van hebben, hebben op een single point of failure vertrouwd door geen backuplijn te huren" toevoegen? Ik verwacht het niet.

Ik weet niet of de auteur fan is van Tesla of gewoon advocaat van de duivel wilde spelen, maar dit vind ik niet zo netjes. Je auto zomaar niet in kunnen is heel vervelend en kan levensgevaarlijk zijn, "eigen schuld, dikke bult" vind ik dan niet gepast.
Het lijkt wel alsof dit artikel geschreven is uit verdediging voor de opmerkingen die gegeven werden in nieuws: Honderden ev-laadkabels konden vrijdag 2,5 uur niet loskomen van pale... eerder vandaag met de vraag waarom het nieuws van die laadpalen wel gebracht werd maar het nieuws van Tesla niet. Het antwoord van Mark was hierop dat het bij Tesla de fout van de eigenaar van de Tesla is en daarom niet nieuwswaardig terwijl het laadpaalprobleem de fout van de laadpaalprovider is. Een mening die hij met dit artikel extra in de verf wenst te zetten.

En ja, die spof bestaat op vele plaatsen. Als ik morgen op stap ben en ik verlies mijn sleutels, of deze worden gestolen, dan is het ook niet mijn schuld dat ik niet thuisgeraak omdat ik de reservesleutel niet op zak heb.

Maar stek je even voor dat Tesla netjes zou adviseren dat je die kaart altijd op zak hebt. En in tegenstelling tot de auteur heb ik daar wel degelijk referenties van gevonden al moet je zeer goed zoeken, zelfs dan vind ik een artikel over dit probleem alsnog nieuwswaardig, al is het maar om Tesla eigenaren erop te wijzen dat dit probleem zich kan voordoen. En liefst zonder met een beschuldigende vinger naar die eigenaren te wijzen zoals hier spijtig genoeg gebeurd. Ik heb dan ook het gevoel bij dit artikel dat de objectiviteit plaats moet ruimen voor een beetje in bescherming nemen van het merk Tesla. Slecht nieuws over Tesla mag niet, het moet wel de schuld van een ander zijn.
Ja een traditionele autosleutel is ook een spof als je er maar 1 bij je hebt, maar als je die verliest dan geeft niet ineens iedereen de fabrikant de schuld, dat lijkt me het grote verschil hier.

Gebruikers hoeven zich ook helemaal niet te verdiepen in de infrastructuur zoals @GertMenkel stelt om zich te kunnen realiseren dat het niet verstandig is om je telefoon als enige manier om je auto te ontgrendelen te gebruiken. Iedereen mag toch wel geacht worden te weten dat telefoons nog wel eens een lege accu kunnen hebben of anderszins niet beschikbaar kunnen zijn. Om daar volledig op te vertrouwen vind ik eigenlijk ook wel gewoon een klein beetje suf. Ja het kan gebeuren, maar om dan zo hard de vinger naar de fabrikant te wijzen...
Een lege accu van je mobiel gebeurt veel minder vaak dan je auto proberen open te krijgen op een plek met matig of geen internet. Ik kan me best voorstellen dat er veel Tesla-rijders zijn die niet wisten dat hun auto via internet wordt ontgrendeld, je staat immers NAAST je auto op het moment dat je dat doet, dus hij zal wel via BT of Wifi verbinden en ontgrendelen, technisch gezien is er immers helemaal geen reden waarom dat "unlock" signaaltje de hele wereld over moet.

Het is een beetje vervelend dat kritiek op een fabrikant tegenwoordig zo'n wig drijft tussen de verschillende bezoekers. Al snel krijg je het gevoel dat er een heel leger Tesla-verdedigers opstaat om deze ontwerpkeuze goed te praten en aan de andere kant staat een heel leger klaar om Tesla eens lekker af te fakkelen.

Kunnen we niet objectief zeggen dat het voor de primaire manier van unlocken van je auto niet handig is om van een internetverbinding afhankelijk te zijn? Dat is mijn oprechte mening over dit incident.
Kunnen we niet objectief zeggen dat het voor de primaire manier van unlocken van je auto niet handig is om van een internetverbinding afhankelijk te zijn? Dat is mijn oprechte mening over dit incident.
Teslarijder hier die geen wig probeert te drijven tussen verschillende bezoekers :P, maar het is wel jammer dat jouw reactie een +3 krijgt, omdat het volgens mij niet klopt wat je zegt.

Volgens mij (en volgens de manual van Tesla, overigens) heb je voor het openen van de Tesla met je smartphone geen actieve internetverbinding nodig. Het unlocken gaat via bluetooth en vereist alleen dat je app op de achtergrond aanstaat, je bent ingelogd en bluetooth actief is. Een actieve internetverbinding is niet vereist.

Bovendien is de smartphone ook niet de primaire manier om je auto te openen. Je kunt letterlijk bij ontvangst van de auto alleen de key card gebruiken en je kunt vervolgens een smartphone toevoegen voor toegang en rijden. Tesla noemt het "the preferred method", doelend op dat het de makkelijkere optie is, maar zegt daar ook bij " Caution: Remember to bring both yourkey card and authenticated smart phonewith you whenever you drive Model 3.", omdat "The key card is necessary to allow,or "authenticate", a smart phone to workwith Model 3. It is also considered a backup key in case your authenticated smart phone runs out of battery power, oris lost or stolen.".

Ik neem overigens ook altijd de key card mee, maar ik kan mij voorstellen dat mensen zo goed van vertrouwen zijn dat ze die niet meenemen, ondanks de waarschuwingen van Tesla.

Ik hoop niet dat je me nu ziet als lid van het leger Tesla-verdedigers. ;) Ik merk alleen dat misinformatie snel de rondte gaat en dat dat vooral komt van mensen die zelf geen Tesla rijden.

[Reactie gewijzigd door mOrPhie op 23 juli 2024 08:55]

[...]


Teslarijder hier die geen wig probeert te drijven tussen verschillende bezoekers :P, maar het is wel jammer dat jouw reactie een +3 krijgt, omdat het volgens mij niet klopt wat je zegt.
Ik ben geen Tesla-rijder, dus ik probeer uit de wirwar aan informatie duidelijkheid te krijgen. Ik lees het volgende:
Hoewel het ontgrendelen na autorisatie van de app lokaal via bluetooth gebeurt, is voor het vaststellen van die autorisatie wel verbinding met Tesla-servers nodig. Niet alleen dat, maar periodiek wordt die autorisatie ook ververst. Mocht een Tesla-eigenaar dus voldoende pech hebben, dan moest net die autorisatie ververst worden tijdens de storing en kwam hij of zij de wagen niet meer in met behulp van de telefoon.
Dus ik snap dat het voor sommige auto's niet nodig is, maar voor sommige ook wel. En voor de auto's waarbij het niet nodig is, is het soms wel nodig. Met genoeg gebruikers (er rijden grofweg 1,5M Tesla's rond), gaat dat dus heel veel klachten opleveren.
Volgens mij (en volgens de manual van Tesla, overigens) heb je voor het openen van de Tesla met je smartphone geen actieve internetverbinding nodig. Het unlocken gaat via bluetooth en vereist alleen dat je app op de achtergrond aanstaat, je bent ingelogd en bluetooth actief is. Een actieve internetverbinding is niet vereist.
Niet vereist, tenzij... Toch? Nogmaals: ik ben geen Tesla-rijder, maar ik probeer uit de "je hebt dit niet nodig" en ", maar soms wel" uitspraken duidelijkheid te krijgen.
Bovendien is de smartphone ook niet de primaire manier om je auto te openen. Je kunt letterlijk bij ontvangst van de auto alleen de key card gebruiken en je kunt vervolgens een smartphone toevoegen voor toegang en rijden. Tesla noemt het "the preferred method", doelend op dat het de makkelijkere optie is, maar zegt daar ook bij " Caution: Remember to bring both yourkey card and authenticated smart phonewith you whenever you drive Model 3.", omdat "The key card is necessary to allow,or "authenticate", a smart phone to workwith Model 3. It is also considered a backup key in case your authenticated smart phone runs out of battery power, oris lost or stolen.".
Dat snap ik en ik kan me deels best vinden in het advies om altijd je kaart bij je te hebben, omdat dat een techniek is die bijna niet kan falen, maar als je mensen de mogelijkheid biedt om met de telefoon te ontgrendelen, gaan ze eraan wennen en aangezien Tesla-rijders gevoelsmatig toch al early adopters zijn, gok ik dat het ook de groep is die relatief vaak betaalt met mobiel of smartwatch en dus ook geen fysieke portemonnee meesjouwt, waar je zo'n "ouderwets pasje" in zou kunnen stoppen.

Dus ja, die eigenaren lopen al dan niet bewust een risico, maar de mens is ook een gewoontedier.
Ik neem overigens ook altijd de key card mee, maar ik kan mij voorstellen dat mensen zo goed van vertrouwen zijn dat ze die niet meenemen, ondanks de waarschuwingen van Tesla.
Of die na jaren mobiele telefoon unlock-praktijken helemaal niet meer denken aan dat pasje dat al jaren ligt te verstoffen in een lade
Ik hoop niet dat je me nu ziet als lid van het leger Tesla-verdedigers. ;) Ik merk alleen dat misinformatie snel de rondte gaat en dat dat vooral komt van mensen die zelf geen Tesla rijden.
Ik weet niet of het echt misinformatie is, of dat de informatie gewoon onduidelijk wordt gebracht. Wat @dmjdebruin ook al vraagt: volgens het artikel zijn er bepaalde modellen uit bepaalde jaren die geen internetverbinding vereisen, voor mij als buitenstaander suggereert dat dat er dus ook modellen zijn die dat wel vereisen.
Of die na jaren mobiele telefoon unlock-praktijken helemaal niet meer denken aan dat pasje dat al jaren ligt te verstoffen in een lade
Oh zeker. Die mensen nemen dan ook het risico zelf natuurlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat ze er zijn.
Ik weet niet of het echt misinformatie is, of dat de informatie gewoon onduidelijk wordt gebracht. Wat @dmjdebruin ook al vraagt: volgens het artikel zijn er bepaalde modellen uit bepaalde jaren die geen internetverbinding vereisen, voor mij als buitenstaander suggereert dat dat er dus ook modellen zijn die dat wel vereisen.
Die wagens (dus pre-refresh Model X en Model S) werden ook niet geleverd met een key card, maar met gewoon een sleutel (keyfob) met een batterijtje erin. Die hebben wel passive entry, maar ook dat gaat niet via de app. Het artikel is daarin extreem verwarrend vind ik en een goed voorbeeld van de misinformatie waar ik op doel. Een pre-refresh Tesla-rijder heeft doorgaans gewoon de keyfob op zak.

Openen via de app is wat anders dan keyless entry. Openen via de app gaat -altijd- via internet, maar dat is iets heel anders dan keyless entry. Openen van de auto via de app kan bij wijze van op 3km afstand, om iemand toegang te geven tot de auto. Een feature die ik overigens nooit gebruik, maar hij is er wel.

Keyless entry daarentegen, is wat passive entry met keyfob op de Model S en X was en de phone key op de Model 3 is. Dit is nooit via het internet. Altijd via bluetooth of radio.

Dus:
  • openen via app gaat -altijd- via internet
  • active én passive entry op pre-refresh X en S gaat via keyfob zonder internet
  • keyless entry op 3 gaat via phone key zonder internet
Welke Tesla heb je?
Een van de tesla's waarvan in het artikel al is gezegd dat ze geen internet verbinding nodig hebt? of die 2 X en S modellen voor 2020?
Die auto's hebben gewoon een keyfob en geen keyless entry. Je kunt de auto wel openen via de app, maar dat gaat -altijd- via het internet. Ook bij de nieuwere modellen. Echter, doorgaans open je gewoon je auto met de keyfob (al dan niet met passive entry, wat dus wat anders is dan keyless entry), je phone key of je key card. Al die opties werken zonder internet. Openen via de app is niet de primaire manier van het openen van je Tesla. dat is een extra optie en werkt dankzij internet ook op 3km afstand bijvoorbeeld.

Kort gezegd: openen met keyless entry != openen met app. Dat zijn twee verschillende dingen.

Het artikel scheert die over één kam en dat maakt het verwarrend. De termen die Tesla gebruikt zijn ook allemaal verwarrend hoor, daar niet van, maar belangrijkste is: de primaire manieren om je auto te openen zijn niet afhankelijk van het internet. Ook die van de pre-refresh modellen.

[Reactie gewijzigd door mOrPhie op 23 juli 2024 08:55]

Die Tesla verdedigers storen zich dan vaak ook aan allerlei onwaarheden die verteld worden. Zoals hier nu weer dat je internet nodig hebt om je auto te ontgrendelen..

Je hebt geen internet verbinding nodig om je auto in te komen…. De app en de auto gebruiken bluetooth. Bij sommige oudere modellen zit er een traditionele rfid keyfob bij de auto. Er is geen enkele Tesla waarbij de primaire manier tot ontgrendelen via het internet loopt.
I read the fucking manual, didn't find the reference. Please show me what I missed.
Uw auto ontgrendelen en starten met behulp van de mobiele Tesla-app

U kunt de mobiele app gebruiken om de Model S te ontgrendelen en te starten. Dit kan handig zijn in gevallen waarin u uw sleutel niet bij u draagt of fysiek niet in de buurt van de auto bent (als u bijvoorbeeld de auto wilt ontgrendelen voor uw partner vanuit de andere kant van de stad).

Let op: uw telefoon en auto moeten beide actief zijn verbonden met het mobiele netwerk en mobiele toegang moet zijn ingeschakeld op het touchscreen (Bediening > Veiligheid en beveiliging > Mobiele toegang toestaan) om de mobiele app met uw auto te laten communiceren. Tesla raadt u aan altijd een werkende fysieke sleutel mee te nemen wanneer u uw auto parkeert in een omgeving waar geen of slechts beperkte dekking van het mobiele netwerk is, zoals een overdekte parkeergarage.

Uw auto ontgrendelen met behulp van de mobiele app:

Open de mobiele app.
Tik op 'Bediening'> 'Ontgrendelen'.
Tik op 'Ja' in het bevestigingsvenster.

Uw auto starten met behulp van de mobiele app:

Open de mobiele app.
Tik op 'Bediening'> 'Start'.
Voer het wachtwoord van uw Tesla-account in het bevestigingsvenster in.

Let op: na het inschakelen van sleutelloos rijden hebt u twee minuten om te beginnen rijden. Als de periode van twee minuten is verstreken voordat u gaat rijden, moet u sleutelloos rijden opnieuw inschakelen.
https://www.tesla.com/nl_...el-s#app-unlock-and-start
Vond het een rommelig artikel.
De eerlijkheid gebiedt wel om te vermelden: in de loop van het onderzoek voor dit artikel heeft deze redacteur geen officieel Tesla-bericht gevonden waarin geadviseerd wordt om altijd de key card op zak te hebben.
Zo'n storing mag echter nooit betekenen dat je je eigen auto niet meer in kan komen, en dat is dan ook niet iets waar Tesla zich schuldig aan heeft gemaakt.
Er verwarrend. Ja met een keycard kan je altijd de auto in, nee tesla adviseert niet om deze altijd op zak te hebben.

Laat ik nu denken dat je als fabrikant ook een taak hebt je klanten op te voeden en duidelijk op dit probleem te wijzen.

Het artikel beschrijft ook moi, je accu kan ook leeg zijn dan werkt het ook niet meer.

Is dit de schuld van tesla. Nee maar je klanten beter opvoeden en ze wijzen op eventuele problemen lijkt me ook taak van een fabrikant.
nee tesla adviseert niet om deze altijd op zak te hebben.
Wel dus.
En ja, die spof bestaat op vele plaatsen. Als ik morgen op stap ben en ik verlies mijn sleutels, of deze worden gestolen, dan is het ook niet mijn schuld dat ik niet thuisgeraak omdat ik de reservesleutel niet op zak heb.
Ingewikkelde manier van communiceren.... Thuis geraken doe je wel, alleen niet met jouw Tesla (bezit of eigendom doet er niet zo heel veel toe in deze situatie en ja, juridisch zit daar wel degelijk verschil in). Bovendien: wat is er mis met het aanwijzen van een oorzaak en een gevolg? Ik moet toegeven, het woord schuld doet mij ook huiveren, maar toch: waarom lopen we massaal (ja ook Tesla) weg voor verantwoordelijkheid???
Een bericht nieuwswaardig omdat Tesla omdat jij in de handleiding niet kan vinden dat je de hardware key altijd bij je moet hebben?
Als je slim genoeg bent om een auto van 50k of meer te rijden, dan mag je toch wel verwachten dat je snapt dat alles wat je via je smartphone kunt bedienen aan je auto, dat dat over internet gaat (tenzij je zelf dat bluetooth profiel aanmaakt)? En dat daar een bepaalde onzekerheid in zit? Nu was het Tesla zelf, de volgende keer is het de mobiele provider waar jij je abonnement hebt afgesloten.
Renault levert al sinds jaar en dat sleutelkaarten. En in die sleutelkaart zit voor nood een fysiek sleuteltje. Mercedes idem dito. Dit is gewoon basiskennis voor de automobilist.
Hahaha, ik moest meteen aan je reactie denken toen ik de kop las! Spot on.
Hahaha, ik moest meteen aan je reactie denken toen ik de kop las! Spot on.
"Vroeger", tot ergens in 2007 (?) stond er altijd een bronvermelding in het artikel. Maargoed, bronnen zijn zó pre-internet...

-- edit, dit had ik als reactie op @BramVroy willen schrijven, misgeklikt en blind doorgetypt.

[Reactie gewijzigd door wankel op 23 juli 2024 08:55]

Het artikel leest als een vertaling van een Engels artikel. Ben benieuwd wat het oorspronkelijke is.
Dit nieuwsbericht is inderdaad wel een hele letterlijke vertaling van het artikel op Taylor Daily Press:
In fairness, it should be noted: in the course of researching this article, this editor did not find an official Tesla letter advising you to always carry the key card with you.
De eerlijkheid gebiedt wel om te vermelden: in de loop van het onderzoek voor dit artikel heeft deze redacteur geen officieel Tesla-bericht gevonden waarin geadviseerd wordt om altijd de key card op zak te hebben.
Dat is eigenlijk credits pakken voor een onderzoek wat je uiteindelijk helemaal niet hebt uitgevoerd.
Het is net omgekeerd, die site heeft ons artikel door een vertaalmachine getrokken.
@WoutF Gaan jullie nu bij andere merken ook nuance artikelen plaatsen of doe je dat alleen bij Tesla?
Kan de urgentie niet helemaal duiden namelijk. Hoogst opmerkelijk dat er tijd en energie in gestoken wordt.
Mijn god wat een plagiaat. Het las ook al raar.
Plagiaat van die Engelstalige site inderdaad, niet van ons.
Mea Culpa dan.
Maar eerlijk gezegd blijft het artikel als een opinie lezen.
Ik denk eerder de andere kant op, lees het Taylor Daily Press artikel maar. Zelfs de plek waar Tweakers een link heeft staan naar excuses staat "Elon Musk presented … Excuses So." Lijkt een vertaling van het Tweakers artikel naar Engels.
Dit lijkt eerder een vertaling van Nederlands naar Engels:
Concerned Tesla owners put themselves in a vulnerable position by relying on them One point of failure
Het hele artikel las voor mij ook als een grote verdediging van Tesla, waarbij elke nuance ontbreekt.. Geschreven door een puber met een sterke voorliefde voor Tesla. Tweakers onwaardig.
GIGANTISCH brakke vergelijking dude.

M'n fob heeft een batterij. Als deze plat is, dan is er nog NFC. Als dat niet lukt om welke reden dan ook is er nog altijd een sleutel in m'n fob.

DAT is de vergelijking dat je moet maken. Als je apparatuur niet werkt zoals verwacht, welke INGEBOUWDE redundancies heb je dan?

Or rij jij altijd met je reserve sleutel moest je fob plots niet werken? Je kind je kaart breekt? Een huftertje je sleutels steelt? Komaan, wat realistisch blijven aub.
Note vooraf: ik ben niet voor of tegen Tesla.

Kan me an sich zeker in je reactie vinden. En wellicht heb je enigszins gelijk in je eerste alinea in de zin dat het anders verwoord had kunnen worden.

Echter, als ik naar de supermarkt ga kan ik in principe mijn bankpas thuislaten aangezien Apple Pay robuust genoeg is. Echter heb ik uit de tijd van toen ik nog een Android had geleerd dat het raadzaam is een backup mee te nemen. Wat ik hiermee wil zeggen is, als je je bankpas thuislaat heb je eigenlijk ook een single point of failure. Is dat perse slecht? Nee. Is het een risico, zeker.

Wellicht, en zo lees ik het dan ook was het niet perse een bash naar gebruikers die hun key niet meenemen. Maar meer een objectieve mededeling dat je op deze manier een single point of failure creert. Je bent immers afhankelijk van een ding, waar je meerdere opties hebt
Ik denk wel dat het verschil maakt of je een all-in-one device hebt met erg veel points of failure, tegenover "Oh, maar ik kan ook m'n sleutel vergeten". Dat is echt een foute vergelijking vind ik.

Mijn vader zei vroeger altijd "Hoe meer het kan, hoe meer er fout gaat" en deze woorden zijn tot nu toe naar mijn ervaring altijd waar gebleken.

Ik persoonlijk ben dan ook niet zo'n fan van hoeveel zaken aan telefoons worden gekoppeld. Ja, je kunt je sleutel of bankpas vergeten, maar dat is jouw verantwoordelijkheid.

Een telefoon kun je niet alleen ook vergeten, maar de batterij kan leeg lopen, hij kan stuk vallen, je internetverbinding kan er mee stoppen, je provider kan een storing hebben, de app welke je gebruikt kan een storing hebben, de google cloud kan een storing hebben, de apple cloud kan een storing hebben, je touch screen kan stoppen met werken, je kunt je in een gebied bevinden waar de verbinding ver te zoeken is, je internetbundel kan op raken (toegegeven, dit is minder van een probleem tegenwoordig), je kunt een random smsje/appje ontvangen waardoor je hele telefoon blokkeert en zo kun je vast nog heel veel meer redenen bedenken voor wat er allemaal mis kan gaan met een device als een smartphone.

Je bankpas heeft één functie en enkele point-of-failure redenen welke eigenlijk globaal zijn voor werkelijk alles in de wereld. Een smartphone heeft 9403 mogelijke points of failure waar jij totaal geen enkele controle over hebt.

Slechte vergelijking dus, als je het mij vraagt.
Zelfs een bankpas heeft meerdere points-of-failure;
  • pas kan breken / defect raken (mechanische verstoring zeg maar)
  • de verbinding van de winkel met de bank kan wegvallen
  • storing in de kaartlezen
  • bank kan storing hebben in eigen systemen
Het grootste probleem is wellicht de Internet verbinding over-the-air daar deze niet bepaald 100% betrouwbaar is en weinig garanties kunnen worden gegeven. En buiten dat; Tesla is na aankoop (en zeker na verloop van garantie) geen partij meer in het verhaal.

Voorbeeld van bankpas zijn de winkel en de bank een partij (naast jezelf). Dus die zullen actief blijven.

Bij het rijden in een auto zou jij de enige partij moeten zijn... (naast misschien de wegbeheerder maar dat is wat vergezocht).
Er kan ook een pinstoring zijn, iets wat toch wel voorkomt, dus contant geld op zak hebben is een beter voorbeeld.
Tesla geeft officieel in de handleiding aan dat je steeds de sleutelkaart moet meenemen:

https://www.tesla.com/own...8F-9492-CACF301304D2.html
"Draag de sleutelkaart altijd bij u in uw tas of portemonnee als back-up voor het geval dat uw geauthenticeerde telefoon een lege batterij heeft, of is zoekgeraakt of gestolen."
Er staat nog net niet bij dat je deze moet meenemen omdat de backend van Tesla onderuit kunnen gaan, maar de aanbeveling om steeds je keycard mee te nemen is er wel degelijk. Er wordt voor gewaarschuwd, dus het is wel degelijk deze gebruikers hun eigen fout. Er valt helaas niet veel anders over te zeggen; er zijn tal van mogelijkheden om niet 100% te vertrouwen op je smartphone. Het is een afweging van gebruiksgemak (99% van de tijd werkt het prima) en die 1% waarin het eens mis kan gaan en je aangewezen bent op backup.

[Reactie gewijzigd door KingFox op 23 juli 2024 08:55]

Wie leest er nou de gehele handleiding van zijn wagen? Dat is hetzelfde als zeggen 'had je maar de 200 paginas tellende terms and conditions moeten lezen'.
Als men iedere klant hierover informeerd bij het ophalen of ingebruik nemen van zijn wagen, dan kan ik het absoluut snappen.
Je krijgt geen telefoon mee van tesla maar 2 keycards...

Je moet zelf instellen als je het met de app van je phone wil doen.
Inderdaad, als de batterij van je gsm leeg is ben je er ook aan voor de moeite als je die keycard niet bij hebt. Het is gewoon heel makkelijk met je gsm, maar toch best gewoon die keycard in je portefeuille en je heb nooit dit probleem.
Inderdaad, als de batterij van je gsm leeg is ben je er ook aan voor de moeite als je die keycard niet bij hebt. Het is gewoon heel makkelijk met je gsm, maar toch best gewoon die keycard in je portefeuille en je heb nooit dit probleem.
Daarom gebruik ik ook niet me smartphone om te betalen.

Ontopic: Al die computer troep in auto's en ook laadpalen maken het alleen maar slechter, heb liever een Auto die zo dom mogelijk is, waar je zelf van alles aan kan repareren, en waar je dit gedoe nooit heb, dat je niet kan rijden omdat je je auto niet meer in kan komen, of ook vandaag, dat je niet de kabel los kan krijgen uit de oplaad palen, dit allemaal is echt slechter geworden en niet beter.

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 23 juli 2024 08:55]

Een voordeel voor elektrisch, er is überhaupt minder om te repareren omdat het een stuk simpeler is. Geen ingewikkelde verbrandingsmotor met cilinders, allerlei vloeistoffen etc.

Dus ja minder te repareren, maar er is ook minder dat stuk kan gaan.
Een voordeel voor elektrisch, er is überhaupt minder om te repareren omdat het een stuk simpeler is. Geen ingewikkelde verbrandingsmotor met cilinders, allerlei vloeistoffen etc.

Dus ja minder te repareren, maar er is ook minder dat stuk kan gaan.
Ja het is zo simpel dat veel garages niet auto's kunnen maken, omdat ze speciale apparatuur moeten hebben en speciale scholing, of dat de auto fabriek het niet to laat, sorry ik ken genoeg mensen die met hun ogen dicht auto's kunnen repareren, maar auto's met allemaal computer spul er in kunnen ze niks mee, nee het is alleen maar moeilijker of onmogelijk geworden voor de gewone mensen, die heel handig zijn met hun handen, en sorry een computer is veel gevoeliger om stuk te gaan dan auto's zonder dat er in.
Dat klopt. Dat ontken ik ook niet. Maar electrische auto's hebben veel minder bewegende delen, gaan minder vaak stuk en hebben dus veel minder vaak reparatie of vervanging van onderdelen nodig.

Ja een computer kan stuk gaan, en een auto zonder computer kan de computer niet van stuk gaan.

Maar een auto zonder verbrandingsmotor kan de verbrandingsmotor niet van stuk gaan. Een auto zonder uitlaat hoef je de uitlaat niet van te repareren, vervangen of lassen. Een auto zonder kleppen hoef je de kleppen niet van af te stellen

Een elektrische auto heeft 7 tot 11x minder onderdelen die stuk kunnen gaan.

Laatst nog een video gezien daarover. Waarbij een monteur benadrukte dat ook bij een elektrische auto wel eens wat herstelwerkzaamheden nodig zijn. Maar veel verder dan de Ruitenwissers en remmen kwam die eigenlijk niet :Y) hij keek ook een beetje als een hert die in de koplampen keek :Y)

[Reactie gewijzigd door Waah op 23 juli 2024 08:55]

Dat klopt. Dat ontken ik ook niet. Maar electrische auto's hebben veel minder bewegende delen, gaan minder vaak stuk en hebben dus veel minder vaak reparatie of vervanging van onderdelen nodig.

Ja een computer kan stuk gaan, en een auto zonder computer kan de computer niet van stuk gaan.

Maar een auto zonder verbrandingsmotor kan de verbrandingsmotor niet van stuk gaan. Een auto zonder uitlaat hoef je de uitlaat niet van te repareren, vervangen of lassen. Een auto zonder kleppen hoef je de kleppen niet van af te stellen

Een elektrische auto heeft 7 tot 11x minder onderdelen die stuk kunnen gaan.

Laatst nog een video gezien daarover. Waarbij een monteur benadrukte dat ook bij een elektrische auto wel eens wat herstelwerkzaamheden nodig zijn. Maar veel verder dan de Ruitenwissers en remmen kwam die eigenlijk niet :Y) hij keek ook een beetje als een hert die in de koplampen keek :Y)
Je weet toch wel dat computer printplaten uit VEEL meer onderdelen bestaan dan welke oudere auto dan ook?

En letterlijk kan een van die duizenden dingen er op stuk gaan, en die zijn zo klein dat je een microscoop nodig hem om het te kunnen zien, en helemaal als er iets stuk is, nee het is veel ingewikkelder geworden, en ja een monteur zo als wij die kunnen zullen ook gaan verdwijnen, want steeds meer kunnen ze niet meer maken.

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 23 juli 2024 08:55]

Yep, maar die gaan dus niet zo vaak kapot. Terwijl bv. een uitlaat vrijwel gegarandeerd gaat doorroesten op een gegeven moment.
Meerdere auto's tot 300.000+ gereden en zien worden slechts 1x een spruitstuk reparatie gehad wat voor uitlaat gas verlies zorgde, dus het is zeker niet gegarandeerd.
Goed, misschien waren mijn Opel en Toyota pech t.o.v. andere modellen. Maar een ICE heeft gewoon veel reparaties en onderhoud nodig als ze ouder zijn. Daar heeft een BEV denk ik echt voordelen, ook al moet zich dat nog bewijzen.
Haha lijkt me wel leuk als ik over 15 jaar deze discussie nog een open moet maken en blijkt dat de BEV-oldtimers nog minder betrouwbaar zijn :) :) :)
Ik gok dat er relatief vaak kortere stukken meegereden zijn en jouw auto's niet/weinig onder een afdak danwel garage stonden. Dan blijft er uiteindelijk vocht in de uitlaat staan en roest dat op termijn door. Maar ook de altijd in het open en bloot staande Alfa Romeo GT had slechts een spruitstuk gaatje, vermoedelijke oorzaak steenslag/pekel, blijft normaal gesproken geen water in staan. :)

Ik gok wel dat vrijwel alle 15+ jaar oude BEV's straks een range issue gaan krijgen en mogelijk zelfs oplaadstandaard problemen als daar een beweging in komt naar 800v/2kV laadstandaarden en de regulieren alleen nog maar 220 zijn.
Dan moet je wel kiezen voor een elektrische auto die verder weinig toeters en bellen heeft.
Die zijn er ook wel, maar dat is toch wel wat schaars.
Als je kijkt wat de gemiddelde jaarijkse reparatiekosten aan een Tesla zijn, dan schrik je toch best wel.
Misschien minder vaak stuk, maar goedkoper is het er niet op geworden.

Ik weet niet hoe bijv de MG het doet, maar dat is een relatief simpele elektrische auto, waarbij ik me kan voorstellen dat de onderhoudskosten relatief laag zijn.

Zelf heb ik die ervaring ook met mn Chevrolet volt. Weinig onderhoud, maar als er iets stuk is wel duur en vaak lang zoeken naar het probleem.
Ja dat klopt, omdat ze het 'verkeerde' personeel hebben. Ze hebben nog veel te veel automotive personeel in dienst. Meerdere keren meegemaakt in een ICE, dat bij een storing aan elektronica, ze gewoon niet wisten waar ze moesten kijken. Ook autobedrijven moeten meegaan met de tijd, en naast automotive personeel moeten ze ook monteurs met elektronica en ICT kennis aannemen. Anders bestaan ze over 10-20 jaar niet meer. Er is meer dan alleen lassen, olie, ...
Het is een wilde gok, maar volgens mij zit er minder electronica in een elektrische Dacia dan in een pakweg recente BMW of Mercedes. Het gaat toch die kant op, met alle auto's (en niet alleen auto's), dat kan je niet tegenhouden. Probeer maar eens bijvoorbeeld een TV te vinden zonder "smart" gedeelte. (offtopic: die dan na 2 jaar belachelijk traag is want goedkope te trage processor en te weinig geheugen wegens te duur...)
Het is een wilde gok, maar volgens mij zit er minder electronica in een elektrische Dacia dan in een pakweg recente BMW of Mercedes. Het gaat toch die kant op, met alle auto's (en niet alleen auto's), dat kan je niet tegenhouden. Probeer maar eens bijvoorbeeld een TV te vinden zonder "smart" gedeelte. (offtopic: die dan na 2 jaar belachelijk traag is want goedkope te trage processor en te weinig geheugen wegens te duur...)
Ja zo blijft het, maar mensen konden hun eigen auto's met gemak vaak repareren, +/- 21 jaar geleden, maar toen kwamen er steeds meer computer spullen in en toen ging snel het omlaag de aantal mensen die hun auto helemaal kunnen repareren, en helemaal met elektrische auto's.
Je smartphone kan nog prima betalen met een lege accu. Om dezelfde reden dat je pinpas geen accu nodig heeft.
Bijna elke auto van minder dan 30 jaar oud heeft minstens een immobiliser/startblokkering... dus ook al kom je (mechanisch) de auto in dan start deze nog niet denk ik.

De ellende is dat het dieven gilde nauwelijks tegen te houden is met alleen mechanische middelen. Precies wat je zelf wilt als er ellende is [alleen mechanische beveiliging]...

Als je echt een simpel vervoermiddel wilt moet je toch echt een ouderweste fiets gebruiken met een los kabel slot... :Y)

[Reactie gewijzigd door Tintel op 23 juli 2024 08:55]

Zoals je zelf op het einde aangeeft, dit is iets wat bijna nooit voorkomt, in die 1% dien je dus een keycard op handen te hebben zoals de fineprint aangeeft. Maar daar ga je als gebruiker toch nooit van uit. En het is toch kwalijk dat dit uberhaubt kan voorkomen, hoe zelden dan ook.

Ik vind het dan ook een rare stelling de schuld bij de gebruiker zoals mezelf neer te leggen. Ik heb m'n chauffeur nog nooit een keycard zien meenemen juist omdat hij gewend is dat het altijd werkt. Dit is gewoon een heel slechte oplossing voor een probleem dat niet had moeten bestaan. Welke gek ontwikkeld diens beveiliging op deze wijze?
Als je voor het rijden in een auto internet nodig is is er iets goed fout. Hoe meer voorzieningen je nodig hebt, des temeer risico je loopt. En dat voor een auto die de pretentie heeft om "autonome" (zelfstandig) te rijden.

Ik hoop van harte dat in de toekomst auto's kunnen blijven rijden zonder hulpmiddelen. De bestuurder moet ten allen tijde de controle over het vervoermiddel kunnen overnemen. Daarbij hoort veiligheid inherent aan het ontwerp te zijn.
Voor het rijden zelf is geen internet nodig, gelukkig. Ja, sommige Tesla's bricken zichzelf soms als er een update misgaat en ja dat gebeurt ook als je even een korte stop maakt, maar dat vind ik anders dan "internet nodig hebben", eerder het tegenovergestelde.

Er zijn een hele hoop dingen mis met die auto's, maar zolang je zelf stuurt en niet uitgaat van hun lane assist op steroïden heb ik van nog geen enkel inherent veiligheidsprobleem gehoord.
Een update gaat helemaal niet zo maar installeren. Je moet toch echt zelf handmatig goedkeuring geven om een software update te installeren.
Oh kom op er staat toch duidelijk bij die pasjes dat je er altijd een bij je moet hebben?

Wat ik ervan heb gezien op foto’s iig, heb zelf geen tesla.

Als je dan zo eigenwijs bent om te denken “oh dat doe ik niet want dat met de telefoon zal altijd wel goed gaan” dan vind ik het geen victim blaming als het een keer niet goed gaat.
Tesla geeft daar geen waarschuwing voor op hun website, waar ze drie "keys" introduceren en daarna alleen over keys praten. Dat doen ze voor de Model 3 (met Bluetooth) maar ook voor de Model X (waarvan sommigen geen Bluetooth hebben). Ook geven ze het volgende advies voor de Model S (geen Bluetooth dus) als de batterij van de sleutel leeg raakt:
Note: Although you can still use your key, you should consider using the mobile app to remotely unlock and start the vehicle. Then, replace your key's battery when convenient.
"When convenient" en "as soon as possible" zijn hele verschillende dingen, natuurlijk.

Tesla wil niet de illusie wekken dat hun technologie kan falen en in hun documentatie ontbreekt het daarom aan waarschuwingen voor dit soort situaties. Ze zijn daarom vaag en af en toe zelfs tegenstrijdig in hun documentatie.

Tesla is hier overigens niet de enige in, de concurrentie kan er ook wat van. Ik vind dat hier uitdrukkelijkere waarschuwingen over moeten worden gegeven, helemaal voor een product dat zo ontiegelijk duur is.
Zal ook hier eventjes commenten, Tesla geeft wél een waarschuwing dat je steeds je backup moet meedragen.

https://www.tesla.com/own...8F-9492-CACF301304D2.html
"Draag de sleutelkaart altijd bij u in uw tas of portemonnee als back-up voor het geval dat uw geauthenticeerde telefoon een lege batterij heeft, of is zoekgeraakt of gestolen."
Ergens halverwege een lange handleiding tussen de vele andere 'Opmerkingen', 'Attenties' en 'Let op's'. Voor een cruciaal element zou het toch duidelijker kunnen.
En dan hebben ze het enkel over een fout bij de gebruiker, dat hun eigen infrastructuur de oorzaak kan zijn wordt mooi vermeden.
Ik denk dat het ook prima is om te stellen dat primair de eindgebruiker het voertuig op de voorgeschreven wijze moet gebruiken en die kaart op zak moet hebben zoals de instructies stellen. Als je dat aan je laars lapt, dan moet je op de blaren zitten. Echter, Tesla lokt dit wel uit door die ontgrendeling via de telefoon zo prominent aan te bieden: Gemak dient de mens, ik kan me goed voorstellen dan mensen zonder kaart de deur uit gaan, zeker als ze die niet meteen kunnen vinden. Het is dan ook denk ik ook niet terecht dat Tesla hier geheel vrijgepleit wordt: Een sleutel bedenken die via centrale internetservers werkt, is en blijft een krankzinnig idee.
Wat een onzin, hoe veel mensen zijn er nu bekend met hoe een Tesla geopend wordt? Het is toch goed om te vermelden hoe het werkt. Dat is precies wat ze hier doen.

Ik heb altijd mijn telefoon en keycard bij me. Ik denk dat dit iets is wat veel Tesla rijders doen. Hoeveel mensen nemen een reservesleutel mee in hun auto?
De auteur is dan ook ‘nieuwsposter’ en geen journalist. Je kan dus niet verwachten dat feiten en meningen gescheiden blijven.
Die single point of failure had net zo goed de key card kunnen zijn die een kleuter door midden brak, wat een stomme en subjectieve manier van berichtgeving.

Maar dat treft niet gelijk alle gebruikers. Daarbij valt dat onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker hoe die met zijn kaart omgaat. Denk niet dat dit dan vergelijkbaar is.
Tesla’s worden gewoon geleverd met 2 keycards. Oudere Tesla’s werden geleverd met 2 keyfobs.
Met de keyfobs wordt de auto al ontgrendeld als je in de buurt komt wat natuurlijk veel sneller is dan met een app want bij die modellen werkt het niet puur door met de telefoon in de buurt te komen. Dat de app een tijdje niet heeft gewerkt is vervelend maar de app was dus voor niemand de enige manier om in de auto te komen. Daar heb je de echte nuance.

[Reactie gewijzigd door igorio op 23 juli 2024 08:55]

De eerlijkheid gebiedt wel om te vermelden: in de loop van het onderzoek voor dit artikel heeft deze redacteur geen officieel Tesla-bericht gevonden waarin geadviseerd wordt om altijd de key card op zak te hebben.
Dan heb je niet heel erg je best gedaan. Dit staat namelijk gewoon in de handleiding van in ieder geval mijn model 3.
Gevalletje kopiëren, Google translatie en op Tweakers plaatsen?

https://www.taylordailypress.net/nuance-tesla-owners-can-no-longer-enter-the-car-due-to-a-glitch-in-the-application-servers-picture-and-sound-news/

En welke redacteur heeft er nu onderzoek gedaan? Die van Tweakers of die van de andere site?
In fairness, it should be noted: in the course of researching this article, this editor did not find an official Tesla letter advising you to always carry the key card with you.
Valt me tegen, dit soort artikelen op Tweakers....
Zoals hierboven ook al aangegeven is Tweakers het originele artikel.
Waarom ben jij er eigenlijk vanuit gegaan dat Tweakers niet het origineel is? Je had ook iets kunnen schrijven, zoals: "Dit artikel lijkt erg op dit artikel. Welke is het origineel?" Dan ga je niet meteen van het slechtste uit.
De reden dat ik ervan uit ging is omdat er een kromme zin in staat, die lijkt uit een automatische vertaling te komen: "Alle Tesla's hebben sinds dag 1 oplossing voor dit potentiële connectiviteitsprobleem"

Daarnaast komt het hele artikel mij over al een 'we pleiten Tesla vrij'-nieuwbericht, waarbij ik me verbaas dat het op Tweakers staat. Dat je 2 kanten van een zaak belicht is prima, maar in dit geval mis ik dat wel en mis ik juist de nuance en de kritische blik.

Maar blijkbaar worden artikelen dus van Tweakers geript en direct op andere sites geplaatst. Daar zat ik fout, dat wist ik niet. Wel kwalijk hoor. Ik heb even een ander artikel van Tweakers geprobeerd en kwam die ook weer direct ergens anders tegen.

Ok, geen plagiaat dus, maar naar mijn mening wel inhoudelijk zwak ;)
De reden dat ik ervan uit ging is omdat er een kromme zin in staat, die lijkt uit een automatische vertaling te komen: "Alle Tesla's hebben sinds dag 1 oplossing voor dit potentiële connectiviteitsprobleem"
Maar in het artikel waar je naar linkt staan nog veel meer kromme zinnen, dus je logica gaat niet helemaal op.
Gaan we nu goedpraten dat een dienst die niet beschikbaar was geen probleem had geweest als de gebruiker niet zelf zou vertrouwen op alleen de app.

Tsja dan moet je dat duidelijk vertellen want ja we kiezen voor gemak
Je telefoon kan ook leegraken, kwijtraken of stuk gaan. Daarom zou ik er sowieso niet op vertrouwen nee, gewoon de key card als ‘credit card’ in je portemonnee als backup en er is niks aan de hand.
Anoniem: 562971 @HitDyl21 november 2021 15:32
Daarom zou ik er sowieso niet op vertrouwen nee, gewoon de key card als ‘credit card’ in je portemonnee als backup en er is niks aan de hand.
wat eigenlijk ook niet nieuw is, was dat niet de Renault Mégane die ook een keycard gebruikte in plaats van een sleutel.
Alleen had dat het zo goed een standaard sleutel kunnen zijn want die paste toch niet in de portemonnee. Eigenlijk was dat gewoon een gigantisch onding.
Dat komt doordat het een actief component bevatte naast een daadwerkelijke reserve sleutel voor als de batterij leeg was.
De sleutel van de Renault zag er wel uit als een (zeer dikke) keycard, maar was een gewone autosleutel.
Zonder de keycard kan je een Renault niet starten (ik neem aan bij alle merken met een dergelijk systeem), het is dus duidelijk geen backup maar in feite een gewone sleutel.
Dat is niet waar, in de card zit ook een sleutel, hiermee kan je de bestuurders kant van de auto openen en sluiten, en als je op de stuurkolom een kapje weghaald, kun je de auto zelfs starten en rijden. Bij de megane die ik reed tenminste wel.
In de keycard zelf zat een backup sleutel. Moest je het palletje aan de kant doen dan kon je de 'backup' sleutel uit de keycard halen. Voor als de batterij leeg was ofzo, want dat gebeurd niet alleen met je telefoon.. maar ook met een reguliere sleutel wel eens.
Klopt, onze Mégane heeft inderdaad alleen een keycard.De sleutel zit in de keycard...

[Reactie gewijzigd door Andy Wachelder op 23 juli 2024 08:55]

Klopt,

Daar kan je de bestuurder deur bij de Clio mee open maken. Echter niet de bijrijder deur op slot doen als de batterij leeg is.

Je moet dan dus bijrijder laten uitstappen, alle deuren vergrendelen uitstappen en dan handmatig de bestuurder deur op slot doen.

Met andere woorden het is zo irritant dat je binnen een dag op YouTube hebt uitgezocht hoe je die batterij moet wisselen.
Dat is vreemd. Want in principe zou het systeem automatisch moeten gaan. Bij het gebruik van de 'backup' sleutel is het gewoon centrale deurvergrendeling wat zou moeten werken.
Dus als je uitstapt en de bestuurdersdeur dichtdraait met de sleutel, dan zou de rest automatisch mee op slot moeten gaan. Dat is het hele idee achter centrale vergrendeling. Dat staat los van je keycard. Zo werkte dat in mijn Megane (uit 2010 al) en zelfs mijn eerste autootje (een Nissan 100NX uit 1991) had dit al zo, dus lijkt me sterk dat dit niet op de Clio zit.
Als je de fysieke sleutel gebruikt doet die dat dus niet.
Met de automatische sleutel of met keyless entry wel.

En waarom ik heb geen idee.
Mijn Laguna had dat ook, inclusief klein sleuteltje om de deur mee te ontgrendelen aan de bestuurdszijde in geval van lege batterij oid. Ik vond het altijd wel een mooi systeem, zeker voor die tijd.
Punt is dat je steeds vaker niet meer een portemonnee hebt. Laten we zeggen dat je in Maryland woont, waar je rijbewijs en id kaart in je mobiel kunt hebben. Je betaalpassen heb je sowieso al in je mobiel... dus ja, portemonnee met fysiek rijbewijs en beetje cash heb je misschien maximaal thuis of in de auto liggen als fysieke backup mocht je mobiel gestolen worden... dat is niet iets wat je de hele tijd mee wilt dragen.

Een portemonnee altijd bij je hebben is ver van standaard vandaag de dag.
En dat is een risico dat je zelf neemt, want het is nogal onhandig als je je rijbewijs niet kunt laten zien omdat je telefoon leeg is.
Gezien m'n telefoon ongeveer 40 uur meegaat en iedere dag wordt opgeladen... is dat niet voor iedereen een probleem. En zelfs met een normale telefoon... m'n vrouw heeft een iphone die bij iets zwaarder gebruik niet de hele dag meegaat, maar volgens mij is die telefoon max een paar uur uitgestaan in de laatste 3 jaar. Ze zorgt er gewoon *altijd* voor dat ze bereikbaar is, en als hij 'bijna' leeg is (in haar ogen is dat 20%) dan begint ze hem minder en minder te gebruiken. En mocht hij echt bijna leeg zijn dan zet ze hem in airplane mode (gebeurt max paar keer per jaar).

Punt is: 'telefoon leeg' is niet voor iedereen een risico. Telefoon gestolen natuurlijk wel, maar dat is hetzelfde met sleutels.
Anoniem: 562971 @AlRoke21 november 2021 20:07
Opvallend vaak dat Tweakers met een lege telefoon zitten, valt je dat ook op? Eeuwig pasjes gebruiken of contant geld, want stel dit of stel dat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562971 op 23 juli 2024 08:55]

Nouja. Ligt ook een beetje aan je gebruik natuurlijk. Mijn gemiddelde SOT is 10,5 uur per dag. Dan gaat het rap.
Misschien moet je naar een verslavingskliniek ? 10 uur is echt extreem
Opvallend vaak dat Tweakers met een lege telefoon zitten, valt je dat ook op? Eeuwig pasjes gebruiken of contant geld, want stel dit of stel dat.
Wat ik veel opvallender vind, is dat die knappe koppen dan nooit zelf het idee hebben gehad om een powerbank mee te nemen...

:+
Toch is het meenemen van 'backups' niet zo ongewoon. Heel veel auto's hebben een reserve wiel. In Duitsland moet je een reserve tankje brandstof bij je hebben dacht ik.

Dat de een 'reserve' niet altijd op je persoon draagt is weer een ander verhaal.
En je kentekenbewijs dan? Geen idee hoe dat in de VS (per staat) is geregeld, heb daar altijd de papieren van de verhuurmaatschappij in de tas zitten.

Mijn "portemonnee" is 7.5 bij 11 cm en 2cm dik, compleet gevuld met alle mogelijke pasjes die ik minstens 1x per week nodig heb of altijd bij me moet/wil hebben. Denk ook aan pasjes van de verzekeringsmaatschappijen e.d.
Net twee mensen gevraagd die een auto bezitten (in Nederland) en beide (allebei families met 1 gedeelde auto) laten het in de auto liggen. Zit nu op internet te lezen of dat wel of niet een slecht idee is... en de informatie is tegenstrijdig. Lijkt er op neer te komen dat sommige verzekeraars moeilijk kunnen doen bij diefstal van de auto, dus check je polis mocht je het in de auto laten liggen.
Leeg raken, okee, maar stuk gaan en kwijtraken kan met autosleutels natuurlijk ook. Dat lijkt me niet bepaald een risico.

Qua beveiliging zie ik de telefoon juist als een verbetering, aangezien je daar niet zomaar een relay attack op kan uitvoeren. Mensen die altijd een powerbank op zak moeten hebben, zouden in mijn ogen altijd prima op de geadverteerde features van een auto moeten mogen vertrouwen.

Het probleem hier is mijns inziens dat Tesla een auto verkoopt zoals men een stuk software verkoopt: foutje aan onze kant kan gebeuren, in de tussentijd kun je de workaroundmethodes gebruiken. Die insteek vind ik voor een autofabrikant heel storend.
De workaround methode? De key card wordt als sleutel aan je meegegeven. De telefoon is extra voor convenience.

Het viel mij toevallig op omdat ik de verwarming niet meer aan kon zetten na een update (die een nieuwere app versie nodig heeft) dus ik dacht dat ik de app nog even moest updaten, maar dat was het dus niet.

Ik kon de auto verder gewoon gebruiken, maar een aantal app features werkten niet.

Dus ja ik vind het helemaal prima dat dit artikel even goed de nuance neerzet dat dit niet een probleem is wat niet voorkomen had kunnen worden door handelen van de eigenaar. Er staat namelijk vrij duidelijk in de handleiding en op de houder van de keycards dat je er altijd eentje bij je moet hebben.
Kon je de verwarming wel binnen de auto aanzetten?
Ja alles in de auto werkt verder gewoon. Alleen remote via app niet. Jammer, maar niet anders dan vroegâh.
Gebruik m'n tesla al sinds aankoop zonder de app, geen vuiltje aan de lucht. De keycard is gewoon je sleutel, en als die onverhoopt kwijt raakt / kapot gaat bestel je 2 nieuwe voor 25 euro die je zelf in een minuut weer kunt koppelen.
Dus jij neemt ook de reservesleutel van je wagen mee als je op pad gaat want je kan de primaire sleutel ook verliezen bijvoorbeeld?

Tesla heeft de app net in de markt gezet als een vervanging van de gewone sleutel waarbij de RFID kaart gebruikt kan worden in noodgevallen of om bijv. de wagen even uit te lenen zonder dat de persoon die hem leent ook de app moet hebben.
Nee, niet de reservesleutel maar wel gewoon de sleutel van de auto (in dit geval keycard). Reservesleutel gaat niet op in dit geval, omdat die precies dezelfde werking heeft als de primaire sleutel. App en keycard is iets heel anders.

Vertrouwen op alleen je telefoon die bijv. leeg kan raken lijkt me niet het meest verstandige, hoe handig het ook is. Ik gebruik zelf 99 van de 100 keren mijn telefoon om te unlocken, maar die ene keer dat unlocken via Bluetooth net even niet werkt ben ik blij dat ik mijn keycard altijd bij me heb.
En als je telefoon je sleutel is heb je dus met je telefoon de sleutel mee ....

En nee, de app en keycard zijn niet hetzelfde. De app kan meer en is handiger. Waarom zou ik dan de keycard nog meenemen? Ik vind dat ik nu al te veel kaarten op zak heb. Fun fact, mijn kaarten zitten bij mijn telefoon. Als ik die verlies of als die gestolen wordt sta ik nog altijd even ver. Telefoon met lege batterij? Dat overkomt mij bijna nooit. Ik mag niet zeggen nooit maar kan me niet herinneren wanneer dat dat de laatste keer was.
Ik begrijp het niet. Toen ik 2 keycards kreeg, ging er een onmiddellijk in m’n portefeuille naast men id card en credit card. De andere heeft mijn vrouw. En dat jouw telefoon nooit plat is, is heel fijn voor jouw maar de mijne is constant plat en meestal op de meest onmogelijke momenten. Geen backup hebben en 100% vertrouwen op je telefoon….dit slaagt toch op niets?? Morgen steelt iemand je telefoon en daar sta je dan te schilderen. Kortom, met een beetje gezond verstand had je hier dus 0 hinder van gehad.
Dus jij nam bij je vorige auto ook altijd je reservesleutel mee, want morgen steelt iemand je hoofdsleutel en daar sta je dan te schilderen.
Jup, ik heb zo’n kleine reserve sleutel in m’n portemonnee. Heeft mij al een keer gered. Wat is daar mis mee. Bovendien kan ik mijn auto nog op een ‘alternatieve’ wijze starten.
Slaagt toch op niets? Keycard is de sleutel, je telefoon is een feature.
Neem jij dan nooit je telefoon of je passen mee?
Trouwens, ik geraak via de telefoon in mijn auto als hij op island mode staat en op reddit had er iemand het hele process in kaart gebracht en daaruit bleek dat er geen connectie is met Tesla.
Wat wel zo is, is het feit dat wanneer je de auto via de APP open doet, dan is er contact met de servers maar dat doe je eigenlijk nooit dus deze mensen hebben iets niet goed begrepen.

Let wel, over oudere modellen spreek ik mij niet uit. (Classic)

Ps: in jouw automatische sleutel, zit 9/10 ook een kleine reserve sleutel (bmw,merc,…) dus ja, jij neemt zonder het te weten ook een sleutel mee of dacht je dat die sleutelgaten er voor de show opzitten 😉
Dat, en bij het in gebruik nemen van de app/auto wordt er ook gewoon bij vermeldt dat je ondanks dat je de app koppelt je altijd je keycard mee moet nemen.
Een telefoon is niet plots leeg, als je ook maar een heel klein beetje op let dan kan je dat gewoon zien aankomen en op anticiperen. Als het gebruik van je auto daar van afhankelijk is neem ik aan dat je je telefoon gebruik daar makkelijk op moet kunnen afstemmen.

Desondanks heeft Tesla hier juist een SPOF die gewone autos doorgaans niet hebben. Want naar mijn weten hebben bijna alle auto sleutels waarmee je op afstand de deuren kunt ontgrendelen (keyless danwel knopje) ingebouwd gewoon een traditionele sleutel waarmee je fysiek de deur kan ontgrendelen. Zodat als of de batterij van de sleutel of de auto zelf op is, je nog steeds niet buiten gesloten bent.
Het is geen spof aangezien je zonder telefoon nog steeds met je keycard erin kan.
Dan moet je wel beide altijd meenemen, iets wat dus niet nodig is bij normale auto sleutels waar beide in 1 geïntegreerd zijn.
Nee, het is nergens voor nodig om je smartphone mee te nemen, aan de keycard heb je voldoende.

De keycard is geen alternatief voor je smartphone, je smartphone is het alternatief voor de keycard.

Dat gebruikers zo snugger zijn om de feitelijke autosleutel thuis te laten en te vertrouwen op een extra feature maakt het bestaan van die feature geen spof
Weet je waar PAAK voor staat? Adverteren met telefoon als sleutel staat haaks op wat jij hier zegt.
Ik neem ook altijd cash mee voor het geval dat!, zelfde idee.
Des te meer reden om de keycard mee te nemen toch?
Ik rijd al 8 jaar Tesla. Vanaf dag 1 gebruik ik de sleutel die er bij zit en niet enkel mijn telefoon. Precies om deze reden.

Als de sleutel zijn batterij leeg is kan je deze nog tegen het raam aanhouden en unlocked de auto alsnog.
De smartphone key is een feature, de keycard kun je altijd kwijt in je portemonnee, of het hoesje van je telefoon.

Het is jammer dat één methode van unlocken een paar uur niet werkte, maar de keycard is je backup.

Bij andere auto's heb je gewoon een sleutel, bij Tesla een kaartje. Anders mag men ook wel eens klagen over al die auto's die je niet eens met je telefoon kunt unlocken, nu niet en nooit niet.
Maar de smartphone feature is dus helemaal niet nodig als je altijd de keycard bij moet hebben.
De keycard gaat gewoon makkelijk tussen alle andere pasjes. Net zoals ik 95% van de tijd met m’n horloge betaal maar wel een bankpas mee heb voor als dat niet werkt.
Tsjah, mijn autosleutels blijven ook in mijn zakken zitten hoor. Ik heb geen 2 entry methodes nodig. 1 voor keyless en de andere voor als de ene het niet doet.
Je hoeft de app ook niet te installeren... Gebruik je gewoon alleen de key card ;-)
Nee is ook niet nodig. Het is handiger. Dat is het hele punt van veel dingen en zeker keyless entry. Het hoeft niet, maar het is wel makkelijker.
De telefoon functies is dus niet handig, als het via een server moet. want op een aantal moment werkt de functie niet. En blijkbaar hadden ze het met bluetooth wel goed voor elkaar, maar het moest weer "" beter "" lees goedkoper.
het is wel nuttig tijdens oorlog of economische sancties, je kan de wagens allemaal in één keer utischakelen in dat land Patriot act zou dat toelaten om in te grijpen bij Tesla.
Ifso kunnen eigenaren altijd nog (via een omweg, true), de VPN naar tesla killen, Dan houdt het verhaal vanuit de VS op.
Smartphone levert keyless entry en kun je gewoon de deur open doen en de auto starten. Met de keycard moet je die eerst tegen de b-stijl houden om te unlocken en neerleggen op de middenconsole om te rijden. Voordeel is dat een relay aanval daardoor bijna niet mogelijk is.
Kom zeg, mensen die maar 1 sleutel meehadden vroeger hadden geen extra sleutel in ene rugzak steken...

Dat het tot 2021 geduurd heeft tegen dat het openen niet meer via internet gaat is al zielig, dat hun sleuteluitwisselingsprotocol dan nog eens op het moment van het vervallen van de sleutels valt, toont aan dat ze niet hun beste software ontwikkelaars hierop gezet hebben.

Heb al genoeg systemen gezien die robuuster aan authenticatie en sleuteluitwisseling doen, dat is geen high tech.
Tsja ik heb in automotive ook al meer dan genoeg systemen gezien die totaal het tegenovergestelde zijn en zo lek als een mandje. Denk daarbij aan grote namen als BMW, Chrysler/JEEP, Renault en Volkswagen.

Er is een reden dat BMW in zee is gegaan met Apple om dit wel op orde te krijgen. Maar ws ook daar zul je een reserve rfid tag wel op zak “Moeten” houden.
Als je hem bij je houd dan moet hij eigenlijk ook nog in iets met RF afscherming, want die RFID kaart kan gebruikt worden met een radio relay om je auto te openen (net als de fob met "passive entry" aan).
Kan best zijn, dit blijft een booboo, of andere automotive fabrikanten het slechter doen of niet. Tesla komt vanuit de software wereld en claimt de weg te leiden...
De keycard kan je kwijt in het hoesje van je telefoon zodat als je je telefoon verliest of gestolen wordt je alsnog geen stap verder bent...
Nuanceren is niet goedpraten.

En ik ken de marketingmaterialen van Tesla niet, maar op zijn minst zal in de kleine lettertjes iets staan van “internetverbinding nodig”.

Anno 2021 mag iemand echt heus wel snappen dat als je ergens internet voor nodig hebt, dat dat soms niet beschikbaar is. Al is het maar omdat je telefoonprovider een storing heeft, of je batterij op.
Dat zeg je wel, maar het snappen en er maatregelen tegen nemen zijn twee verschillenden dingen. De overheid wist ook dat pandemieen kunnen uitbreken maar deed veel te weinig aan voorbereiding. Alle bedrijven weten dat hun IT-systemen geraakt kunnen worden door hacker en toch geven een groot deel van de bedrijven niet genoeg geld uit aan om dit te voorkomen. En Tesla weet ook dat hun IT systemen kunnen uitvallen maar deed er blijkbaar ook niet genoeg aan om het te voorkomen en had niet eens een backup bij de hand.

Het probleem is dat mensen (nagenoeg iedereen) slecht is in het juist inschatten en plannen op zeldzame gebeurtenissen en dat is bij individuen een nog veel groter probleem dan bij bedrijven en overheden (die er immers specialisten voor hebben die over het algemeen tenminste de juiste adviezen geven - of die dan worden opgevold door politici of managers is altijd een tweede natuurlijk, daar komt dan het individue weer aan te pas).

Het doet er niet toe of er een alternatief was om in je auto te komen. Als je iets dermate gemakkelijks als oplossing aanbiedt, dan zullen mensen er aan wennen en met de tijd zullen alle voorzorgsmaatregelen vallen (zelfde ongeveer als dat er kort na (grote of gevaarlijke) epidemieën elders in de wereld altijd tijdelijk een piek is in de staat van voorbereiding op epidemieën dan wel pandemieën maar dat nooit langdurig doorzet)

Anno 2021 moet elk bedrijf zich van deze psychologische effecten bewust zijn en is het dus uitermate belangrijk dat het groot wordt uitgemeten dat het bedrijf dit willens en wetens voor lief heeft genomen ten laste van hun klanten. Die nuance verandert weinig aan dat alle verantwoordelijkheid in deze zaak bij Tesla ligt.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 08:55]

Bullshit
Je wist het, en de oplossingen voor deze situatie zijn bovendien aangereikt. Het is dus een non-probleem, tenzij je dat er zelf naar hebt gemaakt.
De auto heeft geen internet-verbinding nodig. Het werkt immers ook gewoon in een parkeergarage. En met het meegeleverde pasje (waarvan meteen bij het koppelen van de app wordt aangegeven dat je hem bij je moet houden) kun je gewoon lokaal je auto openen en starten.
Ook als je mobiel leeg is, verliest of stuk valt; kom je niet meer je auto in. De auto wordt voorzien van keycards en er wordt gezegd dat je deze bij je moet dragen. De mobile toegang is een extra dienstverlening. Ik vind deze nuance van dit stuk goed. Je mag zelf gerust even nadenken.
Onhandig is het zeker en het laat zien de afhankelijkheid van cloud-diensten. Maar de auto is gewoon nog te gebruiken, echter met iets minder comfort.
Er is gewoon geen technische reden voor om zo'n systeem zo afhankelijk van een permanente verbinding te maken. Zal ook wel gefixed worden met een update.
Het is geen goedpraten. Het gaat er om dat Tesla eigenaren en nieuwssites berichtten dat Tesla eigenaren buiten gesloten waren en hun auto niet meer in konden. Dit is dus onjuist, omdat ze wel degelijk hun auto in konden met behulp van keycard of keyfob. Een nuance dus.
Gemak maakt dom en lui, getuige die opmerking in deze context.
Inderdaad, dit artikel lijkt mede te zijn geschreven door Tesla.
Het is erg naïef om volledig op het 'gemak dient de mens' te leunen, terwijl dit soort services duidelijk op best effort gebaseerd zijn. Iedereen zou toch kunnen bedenken dat deze situatie allicht een keer voor gaat komen, b.v. waarom maakt men anders backups van data? Inderdaad, voor het geval dat...
Dom antwoord, aangezien de keycard je primaire sleutel is, altijd werkt met en zonder internet.
De Telefoon werkt (meest) ook zonder internet, want via BT zoals je al kon lezen in het artikel.
Dus hoezo 'best effort' auto... Stemmingsmakerij dit soort reacties.
Natuurlijk hebben tesla-klanten een eigen verantwoordelijkheid om zich bewust te zijn dat ze een backup hebben.
Alleen lees ik in dit nieuws geen redelijke nuance waar de verantwoordelijkheid van Tesla dan ligt als ze klanten standaard afhankelijk maken van hun service om te ontgrendelen.

Het probleem is namelijk niet dat er een backup is, maar hoe Tesla de klanten in de positie duwt dat de afhankelijkheid van een backup uren lang wereldwijd massaal nodig is. Want anders had Tesla gewoon eerlijk en open moeten zijn dat je die backup er niet alleen is voor onmacht maar gewoon standaard maar bij je moet hebben. Maar dat stelt Tesla kennelijk niet om hun dienst aan te prijzen. Dit soort storingen van uren (die zich ook in 2020 en 2019 voor deden) zijn dan geen onmacht meer, maar een verschil tussen een gemaksservice als standaard laten gebruiken en betrouwbare services slechts als backup toepassen. Als bij een klant een sleutel en slot een keer niet samenwerken dan is naar verantwoordelijkheid van de klant voor beschikbaar zijn van de backup redelijk. Niet als Tesla een service als standaard aanprijst waar ze wereldwijd uren honderdduizenden klanten tegelijk duperen terwijl ze die klanten afhankelijk maken van een dienst die daar niet op gemaakt blijkt maar wel zo verkopen.

Het argument dat je altijd een storing kan verwachten is niet redelijk als je betaald en Tesla waarschijnlijk ook nog voordeel heeft bij het nodige inzicht in de frequentie van gebruik, locatie, tijdstip etc. Even een storing voor een klant is dan wel wat anders dan zo lang zoveel klanten afhankelijk maken van een backup die er meer lijkt te horen te zijn voor onmacht. Dit is geen onmacht meer, dit is spelen met verantwoordelijkheid door zonder duidelijke redelijke grenzen te stellen.

De nuance van dit nieuws is nu geen nuance, het is verantwoordelijkheid naar klanten verschuiven door te makkelijk te doen alsof klanten die hun auto niet meer in konden vooral af hing van de klant en de rol van Tesla te bagatelliseren.
Het argument dat je altijd een storing kan verwachten is niet redelijk als je betaald en...
Het is absoluut onredelijk om geen storingen te verwachten. Daarom dat SLA's in 'negens' uitgedrukt worden, bijv. 99,99%. En 100% al zeker niet voor consumer-materiaal...
Als je in het bedrijfsleven al één van 100% tegenkomt, dan zal de compensatie aan de kleine kant zijn, anders zal daar een relatief gigantisch supportbedrag aan vasthangen. Absoluten zoals 'volledig veilig' en 'volledig risicoloos' bestaan niet.
Full disclosure: Ik heb zelf een Tesla en ben er zeer tevreden over, maar ik vind de toon van dit artikel veel te veel veronschuldigend klinken. Er is gewoon iets fout gegaan bij Tesla dat niet fout had moeten gaan. Punt. En ja, veruit de meeste Teslarijders hadden er geen last van, omdat de auto vrijwel altijd alleen met bluetooth wordt ontsloten (behoudens dan tijdens het updaten van de autorisatie zoals genoemd in het artikel), maar toch waren er genoeg Tesla rijders die er wel last van hadden. Als je klanten je product niet kunnen gebruiken door een storing, dan is dat gewoon slecht, dus de excuses waren terecht. Dit soort services horen gewoon altijd te werken.

Jouw reply is echter weer het andere uiterste. Jij suggereert dat Tesla niet open en eerlijk communiceert over je keycard die je standaard bij je moet hebben, terwijl dat nu juist EXACT is wat Tesla adviseert:

"Draag de sleutelkaart altijd bij u in uw tas of portemonnee als back-up voor het geval dat uw geauthenticeerde telefoon een lege batterij heeft, of is zoekgeraakt of gestolen."

Wat wil je nu eigenlijk? Het gebruik van het ontsluiten is een optie die de meeste gebruikers (inclusief ondergetekende) erg handig vinden, maar die hoef je niet te gebruiken. Je krijgt gewoon 2 sleutels (keycards) zoals bij elke auto. Je kunt ervoor kiezen om de app te gebruiken, maar dat is een optie. De standaardmanier op je auto te openen en te starten is via de keycard. Tesla waarschuwt daarbij nog expliciet dat je keycard altijd bij je moet hebben en nog is het niet genoeg voor jou. Nee, "Tesla duwt klanten in een positie van afhankelijkheid". Wat een onzin zeg. Dit is echt het zoeken van een stok om de hond te slaan. Hoe had jij dit probleem aangepakt als je Tesla was? Wat kunnen ze meer doen dan nadrukkelijk adviseren om ook altijd die keycard mee te nemen?
Je krijgt gewoon 2 sleutels (keycards) zoals bij elke auto. Je kunt ervoor kiezen om de app te gebruiken, maar dat is een optie.
Hoe werd het ontsleutelen je bij aankoop eigenlijk verkocht? Was het duidelijk dat het een gadget was maar dat je nog altijd je keycard bij moest hebben?
Het advies van Tesla in de handleiding vind ik toch maar matig, ergens verborgen halverwege een lange pagina verdient geen schoonheidsprijs. Ja het staat erin, maar mensen lezen geen handleidingen, dat zouden ze bij Tesla ook moeten weten.
Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Bij Tesla is er niet zozeer een verkoopervaring met showsrooms etc. Sowieso is de mijne een leaseauto, dus die is gewoon aan huis bezorgd. Ik wist dat de optie er was (ik was best enthousiast over het krijgen van de auto en had op verschillende youtube filmpjes gezien etc) dus heb ik die ingesteld, omdat het een hele makkelijke optie is. Mijn telefoon heb ik altijd bij mij, dus ik loop naar de auto toe en rij weg, zonder verder handelingen. Het "open moment" en "start moment" zoals bij veel andere auto's heb je dus niet. Hoewel er naturlijk veel andere auto's zijn die keyless openen. Mijn 2 (3?) vorige auto's hadden dat ook al.

Ik heb de instructies in de handleiding ook echt gelezen, dus ik heb deze tekst ook bewust gezien. Maar los van dat realiseerde ik me ook zelf hoe het werkt en dat het daarom handig is om altijd ook de keycard bij je te hebben. Ik ga altijd van huis met mijn telefoon, pasjeshouder (met daarin dus mijn Tesla keycard, maar ook rijbewijs, laadpas, bankpas etc) en huissleutel. Voor mij is het meenemen van de keycard logisch en geen probleem.

Punt blijft denk ik dat de keycards gewoon de sleutels van de auto zijn en dat je daarnaast een extra sleuteloptie toe kan voegen. Die extra optie is echter gebaseerd op een minder betrouwbaar mechanisme (je telefoon) en daarom is het ook logisch om de eerste optie altijd bij je hebben. Tesla noemt dat expliciet en duidelijk, dus ik weet niet wat ze hier meer hadden kunnen doen, behalve die extra optie gewoon niet aan te bieden, maar dat mis je als rijder ook het dagelijks gemak van die extra optie.

Daarnaast hebben ze bij de implementatie gekozen voor de meest betrouwbare optie (behalve blijkbaar voor wat oudere modellen), namelijk bluetooth, zodat de impact van downtime van hun servers zo klein mogelijk is. Alleen als toevallig net je autorisatie ververst moet worden heb je dus bij gebruik van bluetooth alsnog pech. Natuurlijk horen hun servers altijd up te zijn, maar ik denk dat iedereen op Tweakers zich realiseert dat echt 100% uptime niet haalbaar is.

Dus samenvattend:
1.- De standaardsleutel werkt altijd
2.- De extra optie werk vrijwel altijd (tenzij er een probleem met je telefoon is, of de Tesla servers toevallig net down zijn als je bluetooth autorisatie ververst moet worden)
3.- De Tesla servers zijn vrijwel nooit down
4.- Tesla adviseert duidelijk en expliciet dat je de standaardsleutel (die de vorm heeft van een practisch keycard) altijd bij je te hebben.

Als ik de vier punten op een rijtje zet, kom ik niet tot de conclusie dat "Tesla de klanten in de positie duwt dat de afhankelijkheid van een backup uren lang wereldwijd massaal nodig is". Vandaar mijn reactie op jouw post.
Artikels als deze zijn waarom steeds meer mensen een hekel aan Tesla en Tesla rijders krijgen, want wee je gebeente als je ook maar een klein beetje kritiek uit op Tesla.
Inderdaad, Tesla is heilig en kan niks fout doen. Het is de schuld van de bestuurder.
Tja je koopt een auto omdat ze de modellen S 3 X en Y uitbrengen, de reliability index ergens onderaanbungelt en je een klap geld uitgeeft aan features die waarschijnlijk nooit op de openbare weg aan mogen..
Een duidelijk verhaal (met één kanttekening, zie onderop).

Ik kan me best voorstellen dat een gemiddelde Tesla bezitter niet doorheeft dat zo'n app ook nog een internet-connectie nodig heeft. Waarschijnlijk hebben ze nu wel hun lesje geleerd dat die ontsleuteling via de telefoon niet meer dan een gimmick is en dat ze altijd een key-card bij zich moeten hebben.

Het had natuurlijk handiger geweest als de app hetzelfde zou werken als de key-fob; eenmaal gepaard blijft hij werken voor die auto. Maar dat zullen we maar indelen bij design-features. (Men had er ook voor kunnen kiezen om bij verkoop de tesla terug naar fabrieksinstellingen te zetten en opnieuw installeren met een nieuwe app/telefoon pairing).

Kanttekening: wat het dat stukje over internetofshit met de storing te maken?
Wat dus met de nieuwe modellen ook zo is: dat de app werkt zoals de keyfob. volledig lokaal zonder internet. Dat is precies de nuance die het artikel duidelijk maakt.
Niet volledig lokaal, er moet ook periodiek contact met internet gelegd worden. Als Tesla morgen failliet gaat en de servers uitvallen, werkt de app dus na een tijdje (dagen? weken?) niet meer. Tijdens de storing trof het natuurlijk hooguit een paar mensen die dikke pech hadden, maar een langere storing kan ook de Bluetoothbestuurders treffen.

Ook is de feature gebackport naar oudere apparaten die geen Bluetooth hebben zonder onderscheid te maken in de functionaliteit. Die auto's hebben wél een internetverbinding nodig ondanks dat ze dezelfde app gebruiken om dezelfde taak te verrichten. Ik kan zien hoe mensen zich daarover bedrogen voelen.
Dan begrijp ik deze zin niet:
"Hoewel het ontgrendelen na autorisatie van de app lokaal via bluetooth gebeurt, is voor het vaststellen van die autorisatie wel verbinding met Tesla-servers nodig."

Ik lees hieruit dat de afhandeling van de actie's door de app lokaal gebeuren, maar dat de app toch internet nodig heeft om te bepalen dat de app-user inderdaad die autorisatie heeft. En dat het periodiek opnieuw gecontroleerd wordt. Met andere woorden, je hebt nog steeds een 'probleem' als internet of de servers niet beschikbaar zijn (op het moment van her-autorisatie).

En voor zover ik begrijp is dat bij de key-fob niet het geval. Eenmaal gekoppeld blijft gekoppeld.
Toen ik nog een Model 3 had, had ik een keer een storing ondervonden. De auto stond opeens niet meer in mijn account. Aangezien ik het toch wel een must vind om een backup te hebben, kon ik netjes met mijn pasje erin. Ik snap dat mensen zo min mogelijk mee willen sleuren, echter zorgen mensen over het algemeen dat ze een reservesleutel ergens hebben. Doe dat zeker ook met zo'n systeem.
Ik neem normaliter geen extra sleutels mee van mijn auto. Het is toch zot dat je 2 of meer sleutels moet meenemen om te kunnen rijden?
Geen 2 sleutels, je mobiele telefoon en een pasje. Dat zijn geen 2 sleutels. Ik heb zelf ook gewoon altijd mijn keycard bij me. Een mobiele telefoon is gewoon iets wat uit kan vallen of leeg zijn. Dus vandaar altijd iets wat passief is en altijd werkt bij me. Zelfde voor bankpas en telefoon. Toevallig wilde de betaal terminal net mijn mobiele telefoon én mijn horloge niet accepteren, dus toen weer ouderwets mijn pinpas gebruikt.
Telefoon en pasje. Je noemt 2 dingen op die alle twee als sleutel kunnen dienen. Dat zijn dus wel degelijk 2 sleutels.
Het is niet te vergelijken met twee autosleutels mee te nemen. Je telefoon heb je eigenlijk altijd wel bij je en een keycard past gewoon in je portemonnee. Twee reguliere autosleutels zijn ook veel onhandiger om mee te nemen. Dit is een compleet andere ervaring.
Beiden geven toegang tot de wagen, hoe zijn dat dan geen 2 sleutels.
Dat heb ik hierboven uitgelegd waarom ik dat anders zie. Ik ga mijzelf niet nog een keer herhalen.
Je geeft gewoon comments om dwars te liggen. Er is een groot verschil tussen tweemaal 'dezelfde' sleutel mee te nemen (als in: 2x hetzelfde 'toestel' van een reguliere auto, dewelke meestal groot in omvang zijn), dan wel je gsm (die je normaal ook altijd meeneemt) en een backup in de vorm van een bankpasje. Deze laatste is net zo groot als je identiteitskaart, bankkaart of rijbewijs. Mensen die dit omschrijven als 'meesleuren', komop zeg. Onbegrijpelijk.

Je gsm moet maar 1x vallen, leeg raken, stuk gaan en je bent buitengesloten. Dat is nu eenmaal standaard aan deze manier van ontgrendelen. Bij Tesla ben je daarom aangewezen op dat lichte kaartje van enkele gram en je kan opnieuw in je wagen. Kon dit anders? Zeker, bij Ford hebben ze op de Mach-E een PIN-code slot gezet. Of dat natuurlijk failsafe is (vingerafdrukken op glas langs buitenzijde), da's een ander verhaal.

Bij de Model S/X had je standaard de keyfob. Ben met de Model 3 echter zeer blij dat het lukt met smartphone en kaartje als backup. Kaartje zelden nodig gehad, maar steeds bij me, want je weet nooit.
ach man, waarom lig je zo dwars. Wat @KillGhost zei is een vrij logische beredenering.
Die andere ervaring is vrij relatief te noemen, ik heb bijvoorbeeld geen auto, dus voor mij zal die ervaring van jou in gemakzucht van even een sleutel omdraaien of een pasje langs de deur houden totaal niet relevant zijn en is een luxeprobleem wat je jezelf wijs maakt ;)
Als ik een telefoon met betaalfunctie, een horloge met betaalfunctie en een bankpasje bij me heb, zeg je toch ook niet dat ik 3 bankpasjes bij me heb.
Voor ik EV ging rijden heb ik diverse keyless auto’s gereden en altijd had ik een reserve sleutel bij me. In vrijwel elke key fob zit namelijk ook nog gewoon een ouderwetse sleutel. Bij mijn Renault en Peugeot in ieder geval wel.
Ik heb niet echt verstand van Tesla's, maar ik vind het een opvallende ontwerpkeuze, dat je de auto kunt ontgrendelen terwijl je er niet bij bent (via internet).
Buiten de afhankelijkheid die hiermee ingebouwd wordt, lijkt het me überhaupt een beveiligingsprobleem.
Kan handig zijn als iemand iets in of uit de wagen wil laden terwijl jij niet in de buurt bent. Maar dit zou altijd een extra feature moeten zijn en geen noodzaak inderdaad. Lokaal kunnen ontgrendelen is een must en zou standaard moeten zijn.
Dat kan echt in al jaren in tientallen moderne auto's en zit in elke auto app.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.