Technologiewebsites Hexus en bit-tech stoppen en oprichter David Ross vertrekt

De Britse techwebsite Hexus stopt met publiceren. Oprichter David Ross trekt de stekker uit de site, omdat hij het tijd vindt voor een nieuwe uitdaging. Ook vertrekt hij bij moddingsite bit-tech. De sites en fora blijven online, en twee redacteuren van Hexus starten een nieuwe nieuwssite.

Hexus.net werd 23 jaar geleden opgericht door de toen zestien jaar oude Ross als gameblog tijdens zijn middelbareschooltijd. De site groeide naar een hardwaresite en werd een aantal jaren een professionele technologienieuwssite. Hexus schrijft over tech, gaming, techbedrijven en schrijft technologiereviews. Moddingsite bit-tech schrijft voornamelijk over hardwaremodding en pc-hardware.

Oorspronkelijk was Hexus bedoeld als 'side project', schrijft Ross, en om bij zijn ouders de indruk te wekken dat hij bezig was met zijn huiswerk. In plaats daarvan schreef hij jarenlang over tech, vanaf de begindagen van het internet. "Inmiddels is Hexus de hoeksteen van mijn leven geworden. Ik brei er een einde aan, schrijft Ross in een nieuwsbericht. In de afgelopen jaren publiceerde Hexus 148.579 verhalen.

In een los nieuwsbericht neemt Ross afscheid van bit-tech. Daarin zegt hij dat de forums en de site advertentievrij online blijven staan, maar dat hij afscheid neemt. Ook Hexus blijft voorlopig online staan, evenals het forum van Hexus. Editors Tarinder Sandru en Parm Mann van Hexus starten samen een nieuwe techwebsite.

Op het forum van Hexus reageren gebruikers met trots en weemoed. Veel gebruikers zagen het einde van de site niet aankomen, maar wensen Ross veel succes met nieuwe uitdagingen. Sommige gebruikers zijn al vanaf het begin betrokken bij het forum.

Hexus

Door Stephan Vegelien

Redacteur

01-11-2021 • 16:59

41

Reacties (41)

41
34
10
3
0
9
Wijzig sortering
Hexus is al heel erg lang een marginale site.

Helaas weet ik uit ervaring wat het is als je "kindje' het niet red en je uiteindelijk moet stoppen.

Het is enorm moeilijk om een nieuws of content site commercieel haalbaar te maken. Dat was niet altijd zo, maar de komst van Facebook en andere nieuws aggregatiesites hebben het gedrag van bezoekers volledig veranderd (de gemiddelde bezoeker leest je artikel, sluit je website en vergeet je naam).

Als dat niet al lastig genoeg was heeft Google het internet volledig vercommercialiseerd. Google is geen content search engine meer (wat het wel was) maar een product search engine. Vanuit Google gezien klopt dat natuurlijk volledig, want content makers kopen geen ads. Maar het heeft het web wel kil en commercieel gemaakt.

Ik heb met pijn toegezien hoe grote gaming news sites als Avault, Gamespy, 1UP, Joystiq en Games Domain kapot ging mede omdat Google het verkeer naar die sites steeds verder dichtkneep omdat ze niks verkochten. En omdat het door nieuws aggregatie sites het niet langer nodig was om te bookmarken, verdwenen langzaamaan de vaste bezoekers ook.

Dit heeft vooral de middel-grote-tot-net-geen-top sites kapotgemaakt. Onderaan komen er nog steeds nieuwe sites bij, maar die groeien eigenlijk niet meer door. Polygon was zo'n beetje de laatste die het is gelukt (met een enorme investering ook).

Dat Hexus het nog zo lang heeft uitgehouden siert ze.

Helaas gaat deze trend nog steeds door en heb je straks alleen nog de Gamespot's en IGNs over.

Ik volgende deze trend als eigenaar van een gaming news/review site, maar ditzelfde is gebeurt in Tech, wereld nieuws etc etc.
Uit interesse: Waar denkt u dat het in de toekomst naartoe gaat?

Valt de middenklasse gewoon weg? Als de middelgrote sites er niet meer zijn, is er toch ook minder te aggregeren door de aggregators, heeft dat ook een negatief effect op de aggregators?
Ik vind het heel erg moeilijk om dat in te schatten, maar ik vermoed dat het internet nog verder zal verschralen.

Met AMP forceert Google websites om hun content op de manier te publiceren die voor Google het beste uitkomt. Onder het mom van "werkt beter voor mobiel" geven content makers eigenlijk gewoon hun content gratis aan Google. Doe je het niet, dan krijg je nog minder bezoekers. Eventuele advertenties leveren daarbij ook steeds minder op: Google rapporteert ieder jaar betere cijfers. Content makers die Google Ads voeren weten precies waar die winsten vandaan komen, die worden namelijk al sinds jaar en dag bij hun advertentie inkomsten in mindering gebracht.

Facebook dwingt content makers om die direct op hun platform te publiceren in plaats van artikelen op hun timeline te plaatsen. Een jaar of 5 6 geleden kon je middels je eigen Facebook timeline redelijk succesvol content promoten. Maar ja, dat levert FB geen geld op. In een paar stappen werd dat de nek om gedraaid. Het aantal engagements is door de grond gezakt. Oplossing? Publiceer het op Facebook.

Het revenue split model voor advertenties zou dat dan voor zowel Google als Facebook goed moeten maken. Ik kan je vertellen dat de enigen voor wie dat goed is, Google en Facebook zijn.

Andere modellen zijn vaak ook problematisch. Flipboard lijkt van buitenaf een van de beteren te zijn voor content makers, maar ook dat is niet ideaal. Ook daar heeft de bezoeker geen idee van op welke site ze het artikel hebben gelezen.

De reden waarom de grote sites het nog droog kunnen houden, is doordat ze heel erg veel content produceren, dus ze verschijnen vaak op de radar. Heb je al een grote naam en kun je content blijven produceren dan kun je dat ook wel blijven zolang je je blijft ontwikkelen (zoals Tweakers dat ook heel goed doet).

Er zal af en toe nog wel een kleine website doorschieten naar de top die alles net even iets anders doet. Dat zie je ook met Apps (denk aan TikTok vs Instagram).

Maar op de lange termijn zal denk ik de aanwas van nieuwe kleine sites gelijk blijven (meestal gestart door mensen met een passie voor iets), zal het aantal middelgrote sites nog verder teruglopen, en gaan we af en toe afscheid nemen van een grote site die het gewoon niet meer kan opbrengen.
Of het internet verder gaat verschralen ligt aan de gebruikers (wij zelf dus) en de creativiteit van contentmakers. Je kunt natuurlijk andere manieren gaan bedenken om je site onder de aandacht te brengen van potentieele bezoekers. Misschien ouderwets reclame maken of mond-op-mond-reclame?
Social Media de nek omdraaien zou een goede eerste collectieve stap zijn.

Los je een berg problemen in één klap mee op. We hadden vroeger dingen zoals startpagina.nl. Dat weer in ere herstellen voor de vindbaarheid van lokale ondernemers lijkt mij dan een mooie toevoeging. Je moet een soort Gouden Gids idee herstellen. Ook voor content makers.

Dan kloppen de verhoudingen weer. Als je dit bij of door big tech laat oplossen, is het binnen de kortste keren weer gecorrumpeerd door belangen die ons nooit zullen dienen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 06:45]

Ook lijken veel (medium) sites geen eigen zoekmachine meer te hebben maar Google als interne zoekmachine te gebruiken, of is de interne zoekmachine zo slecht dat Google beter werkt. (Zelfs tweakers heeft hier last van, maar ook MS technet).
Facebook dwingt content makers om die direct op hun platform te publiceren in plaats van artikelen op hun timeline te plaatsen. Een jaar of 5 6 geleden kon je middels je eigen Facebook timeline redelijk succesvol content promoten.
Word je hier dubbel hard in geraakt omdat mensen zonder facebook deze berichten tegenwoordig niet meer kunnen lezen, omdat je daarvoor ingelogd moet zijn?
Kan me herinneren dat ik vroeger wel eens informatie (aankondigingen, adres) van bedrijven op facebook vond via zoek-resultaten van google. Maar kwam er laatst achter dat zelfs oudere berichten nu gesloten zijn.

Zou het helpen om sociale media bedrijven te verplichten om hun berichten doorzoekbaar te laten zijn, of gaat dat alleen ten bate van zoekmachines?

nieuws: Chinese overheid wil techplatformen verplichten om inhoud indexeerbaa...
Search engines bouwen is enorm complex, zelfs als het alleen voor je eigen site is. Maar ik vermoed dat kleinere sites vooral Google Search gebruiken omdat ze hopen dat dit betekent dat hun artikelen beter worden geindexeerd. Of dat zo is... Echt uitmaken in bezoekers zal het niet denk ik. Je bent maar een content site, en onbelangrijk.

Facebook: Misschien, maar ik denk dat het niet veel uitmaakt. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die niet inloggen op Facebook.

Indexeerbaarheid verplichten: lastig in te schatten, maar misschien zet dat juist wel weer de trend door dat men FB niet meer echt af gaat. Heel veel mensen denken dat ze klaar zijn met lezen als ze de headline hebben geabsorbeert (ik betrap mezelf daar ook weleens op). Als de search results op FB verbeteren, dan wordt het makkelijker om headlines te lezen. :) Maar geen idee...

Dit zijn moeilijke dingen. De psyche van de mens is ook veranderd. We lezen amper nog. Niet zo lang geleden was "Skimmen het nieuwe lezen" maar headlines lezen kun je niet eens skimmen meer noemen.

En ook die headlines verschralen. Je bent bij veel sites als content schrijver veel meer waard als je een pakkende headline kan schrijven, dan een goed artikel.

Bij de middelgrote sites is de trend ook meer/meer/meer. Veel nieuws posters krijgen per post betaald. Vaak een belachelijk laag bedrag van 1 of 2 dollar. Het effect is slecht geschreven nieuws zonder diepte.

Tweakers begint echt een (positieve) unicorn te worden.
Bedankt voor je uitleg
Tja, met slechts 37 reacties op Hexus sinds de aankondiging kunnen we stellen dat de site het al langer niet meer goed deed qua bezoekers vasthouden. Helaas.
Hexus zegt me niets maar Bit tech des te meer.

Afgelopen week dacht ik ernog eens aan en heb voor de grap nog eens nostalgisch zitten bladeren. Vroeger (~2004 schat ik )was ik wel regelmatig op bit-tech.net te vinden omdat daar een community van case-modders "woonde" waar ik best een aantal builds gevolgd heb.

Van mezelf heb ik er ook een paar cases opgezet destijds waar toch vaak zinvolle feedback en tips op terugkwamen.

[Reactie gewijzigd door leon0013 op 23 juli 2024 06:45]

Enerzijds vind ik dit wel jammer, Hexus is door de jaren heen toch wel een begrip geworden, maar anderzijds snap ik ook wel dat je na 23 jaar het een beetje hebt gezien en een andere uitdaging zoekt. Ik wens David Ross veel succes!
Als alle mensen die klagen over DPG nu eens de handen ineen slaan en een alternatief voor tweakers gaan maken. Dat is uiteindelijk effectiever dan klagen over DPG.
"De Britse techwebsite Hexus stopt met publiceren. Oprichter David Ross trekt de stekker uit de site, omdat hij het tijd vindt voor een nieuwe uitdaging. Ook vertrekt hij bij moddingsite bit-tech. De sites en fora blijven online, en twee redacteuren van Hexus starten een nieuwe nieuwssite." & Ook Hexus blijft voorlopig online staan,

Dus de men trekt de stekker uit Hexus, maar Hexus blijft wel online en Hexus blijft voorlopig online????

Dan hebben we alle mogelijkheden wel gehad denk ik :P
Dus de men trekt de stekker uit Hexus, maar Hexus blijft wel online en Hexus blijft voorlopig online????
Tegenwoordig is alles mobiel, dus op de batterij kan het nog wel eventjes draaien ^_^

Ik verwacht dat het opgekocht gaat worden voor conversie naar zo een lijstjes-artikelen site a-la die trieste zooi die techreport tegenwoordig uitbraakt.

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 juli 2024 06:45]

Op de site zelf staat dat die verder gaat als archive.
Maar blijft hexus nu online, of blijft hexus nu online?
Als de stekker eruit trekken betekent dat een site online blijft, dan blijft die online :D
Altijd jammer als een website stopt. Vond het persoonlijk jammer dat hardware.info is opgekocht door DPG. Ik houd mijn hart vast voor de koers die Tweakers.net nu vaart. Ze laten keer op keer zien dat ze lak hebben aan de mensen die daadwerkelijk waarde bieden aan deze website: de gebruikers die al tig jaar reageren. Zonder het forum is Tweakers.net niet meer dan een nieuws aggregator.
Maar idd koen en femme zijn hem voor gegaan
Als DPG te ver gaat dan ontstaat er toch vanzelf ruimte voor een alternatief die meer is zoals Tweakers in het verleden was? Het leuke van internet is dat jij morgen gewoon een site kunt gaan bouwen die het gat opvult dat tweakers en hardware.info achter laten. En dan zie je vanzelf of er behoefte aan is.
Hardware.Info is ook compleet naar de maan gegaan. Enige wat je daar nu nog ziet zijn n hoop speculatieve artikelen en artikelen over geruchten. Daar waar het goed in was, de reviews, is allemaal overgegaan naar tweakers.

OT: Erg jammer dat hexus stopt, maar wie weet wordt de nieuwe techsite van de twee redacteuren een success.
Mensen die hexus denken te gaan missen kunnen natuurlijk zelf de handschoen oppakken en de site voortzetten. Gooi eens een balletje op bij David Ross en misschien wil jij de boel wel overdragen aan je.
Je wordt gemind, maar we moeten zeer zeker onze vraagtekens plaatsen bij DPG. DPG bezit zowat alle kranten en nieuwswebsites in NL en Belgie. We moeten ons bewust zijn dat dit kan leiden tot zeer eenzijdige informatie, waarbij de agenda van beleidsmakers en eigenaren van DPG zeer zeker een rol spelen. DPG is de Murdoch van de lage landen.
Ik ben niet bekend met DPG, laatste wat ik nog wist was dat Femme aan VNU had verkocht. Als DPG inderdaad het online medialandschap aan het opkopen is, zal er uiteindelijk wel een clubje ontstaan die zelf sites gaan opzetten. Het was nog nooit zo goedkoop en makkelijk om eigen sites te maken en betrouwbaar te hosten.

Maar dit hele DPG verhaal, is dat niet iets waar een waakhond tussen zou moeten springen?
DPG Media Nederland
Radio

Joe
Qmusic

Nieuws

Landelijke titels:

AD
De Ondernemer
De Volkskrant
NU.nl
Sportnieuws.nl
Trouw
Topics

Regionale titels:

BN DeStem
Brabants Dagblad
De Gelderlander
De Stentor
ED
Het Parool
PZC
Tubantia

https://nl.wikipedia.org/wiki/DPG_Media#Merken

[Reactie gewijzigd door n0elite op 23 juli 2024 06:45]

Ik ben echt geen hardcore Tweaker als professioneel of werkgerelateerd maar ben al enig jaar dagelijks bezoeker en heb een hoop geleerd hier. Ik heb ook gemerkt dat het hier steeds commerciëler aan het worden is. Steeds meer marktplaats praktijken op v&a met ditto gedrag, scalpers heaven is ook erg jammer, nieuwsartikelen die ik steeds minder interessant vind om door te lezen naast de conclusie en die zogenaamde premium artikelen die men door je strot probeert te duwen middels een paywall. Ook het azijnzeiken en betweterige lijkt erger geworden te zijn onder bezoekers. IPV elkaar te helpen is er nu vaker sprake van elkaar bashen.

Hardware.info was een site waar ik altijd naar toe ging na mijn bezoek op Tweakers om wat meer in depth te gaan, de interessante videoreviews/discussies en echt een beetje een andere sfeer.

Zoals hierboven al genoemd vind ik op hardware.info eigenlijk alleen nog maar speculatie artikelen en verwijzingen naar roddels. Ook het vaatje zout bij elk artikel begint nu wel erg oud te worden.

[Reactie gewijzigd door Tweakriez op 23 juli 2024 06:45]

vroeger was de comment sectie ook wel interessant om te lezen maar dat is ook verleden tijd, met al die fanboys die hun gal blazen overal.
Wat zijn op dit moment leuke sites zoals tweakers dit was? Klik er nog dagelijks op maar meer uit gewoonte. Mooie herinneringen zijn leuker dan de nieuwe die nu ontstaan. Wil dit hoofdstuk graag achter me laten. Wens jullie wel het beste na tig jaar plezier.
Laat het maar weten. Ik ga mee 😇

Maar goed. Ik heb nog nooit van Hexus gehoord maar wens hem veel succes.
Www.Techpowerup.com heeft ook goede reacties.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 23 juli 2024 06:45]

W1zzard van Techpowerup is er nog eentje die goed begrijpt hoe een tech forum / site moet werken.

De reviews zijn van hoge kwaliteit. Het forum is best OK.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.