WD schakelt in april 2022 remote toegang uit voor My Cloud OS 3-apparaten

Western Digital stopt per 15 april 2022 met de ondersteuning van NAS-apparaten met My Cloud OS 3. Apparaten die niet geüpgraded kunnen worden naar My Cloud OS 5, zijn vanaf dan alleen nog lokaal te gebruiken. De oudere OS-versies hebben kwetsbaarheden.

WD My Cloud EX4

Gebruikers moeten voor 15 januari 2022 upgraden naar My Cloud OS 5, schrijft WD op zijn communitywebsite. Oudere versies worden daarna niet meer ondersteund en vanaf 15 april 2022 sluit WD functionaliteit af voor NAS-apparaten die draaien op My Cloud OS 3 en ouder.

In een e-mail aan gebruikers geeft WD daar meer details over. Apparaten die niet geüpgraded kunnen worden, zijn halverwege april niet meer op afstand te benaderen en kunnen alleen via een lokaal netwerk gebruikt worden. De webinterface en My Cloud-app werken dan niet meer. Er komen daarna ook geen updates meer en technische ondersteuning is niet meer beschikbaar.

WD stopt naar eigen zeggen met de ondersteuning van de oudere NAS-apparaten omdat kritieke beveiligingsupdates alleen geschikt zijn voor My Cloud OS 5. Het bedrijf raadt gebruikers van oudere apparaten die niet geüpgraded kunnen worden, aan om die af te koppelen van internet en te beveiligen met een sterk uniek wachtwoord.

WD heeft een overzicht online gezet van My Cloud-apparaten en de beschikbaarheid van updates. Bepaalde versies van de My Cloud- en My Cloud Mirror-apparaten kunnen niet voorzien worden van de nieuwe software. Dat geldt ook voor de My Cloud EX2 en EX4. Die NAS-systemen kwamen rond 2014 uit.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-10-2021 • 14:55

50 Linkedin

Submitter: RobinFM

Reacties (50)

50
50
30
0
0
6
Wijzig sortering
Dit vind ik nou net het grote nadeel van al die apparaten die met de cloud verbinding maken. Net als al die andere apparatuur wat via een app aangestuurd kan worden. Ook Sonos is een mooi voorbeeld. Hardware nog prima maar nieuwe software dus het kan bij het afval.

Dit is precies de reden dat ik mijn eigen besturing voor de tuinverlichting gemaakt heb (met een arduino zodat ik het zelf kan programmeren/aanpassen etc).
Mee eens. Heb zelf ook wel eens zo'n NAS overwogen maar toch gekozen om oude pc te voorzien van ssd en nieuwe schijven, nieuwe Windows er op en externe toegang alleen indien nodig via vpn. PC kan ik op afstand aanzetten indien nodig via domoticz, en alleen via vpn. Dat heeft nog tijden op Windows 7 gedraaid tot ik dat laatst eens heb overgezet op Windows 11. Vpn via de router, ubiquiti router update regelmatig. Mocht dat stoppen dan is router vervangen stuk makkelijker dan hele nas, of vpn uit en alleen nog via teamviewer o.i.d.

Andere dingen met domotica ook altijd lokaal. Ik vermijd dat "cloud" spul voor thuis ook als de pest, zakelijk is het wel fijn.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 19 oktober 2021 15:21]

Een oude PC als NAS werkt prima maar vreet wat mij betreft voor het doeleinde toch teveel stroom. Je domoticz ding draai je neem ik aan ook lokaal en had net zo goed ook op diezelfde NAS-hardware kunnen draaien.
Een oude PC als NAS werkt prima maar vreet wat mij betreft voor het doeleinde toch teveel stroom.
Met goed afstellen kun je makkelijk zo rond de 30 watt komen dus valt mee.
30 Watt 24/7 is ongeveer 5% van het totale elektriciteitsverbruik van een doorsnee gezinnetje... valt eigenlijk helemaal niet zo mee!
Ja, een wasmachine verbruikt meer als hij aanstaat, maar die draait maar een paar uur per week.
De WD My Cloud EX4 gebruikt ongeveer 15 watt en daarmee is het maar 15 watt meer. Kom je uit op 131kWh per jaar. Echt drie keer niks. Een doorsnee gezin met twee volwassenen en een kind verbruikt ongeveer 3300kWh. Ongeveer 3,9%. Niet echt schokkend met 30 euro aan kosten. De PC heb je al, een NAS moet je kopen. Dus met een NAS van 200 euro heb je 6,6 jaar nodig om op het zelfde kosten niveau te komen.

[Reactie gewijzigd door ELD op 19 oktober 2021 16:20]

Ja, je gaat er waarschijnlijk niet aan failliet.... maar 4 % van je stroomrekening voor een NAS?
Tja, ik denk dat er apparaten zijn die een hoger percentage voor hun rekening nemen, ik vind het niet schokkend hoor. Het is maar net hoeveel nut het ding voor je heeft en waar je plezier aan beleeft. Alles kost geld.
Als je nu opnieuw af moet sluiten ligt het omslagpunt al een heel stuk dichterbij.

En het voorkomt dat je uiteindelijk een PC aan je NAS moet hangen om die nog via internet te benaderen.
Je kon er op wachten dat je hier een reactie op ging krijgen op een website als Tweakers, maar....

Volgens Google is het gemiddelde gezinsverbruik 2730 KWh per jaar
Toevallig verbruikt mijn server in de buurt van de 30 Watt en is die aangesloten op een slimme schakelaar met stroommeter. Ik kan dus bijhouden wat het totale verbruik is (die verschilt namelijk als de workload op de server toe- of afneemt).

Ik kom dan niet uit op 5% van de stroomrekening, even afgezien van dat ik een lager verbruik heb, en op mijn dak zonnepanelen liggen.

Tevens heb ik eenzelfde schakelaar op mijn wasmachine aangesloten. Die verbruikt (in ieder geval in ons huishouden) meer dan de server (net geen 1,5 keer zoveel), maar ook hier verschilt het per maand.
Maar waarom klopt dat dan niet? verbuikt hij wel echt 30 W over de volle tijd? Ik reken met 30W 24/7, oftewel 30*365*24=263 kWh. In jouw geval dus bijna 10% van je netto jaarverbruik (totaal verbuik-zonnecellen bijdrage).
Is dit inclusief of exclusief de schijven? Een enkele 3,5" WD Red schijf verbruikt rond de 4W, dus ik zit dan zelf al op de 24W met alleen al de schijven. Met 30W heb je het m.i. gewoon heel netjes voor elkaar als dat het totale verbruik is.
De pc staat alleen aan voor backups, verder sporadisch. Domoticz (en wat andere software) heb ik op een aangepaste NUC draaien (vanwege het stroomgebruik) die minder dan 5 watt neemt, daar passen geen 6 schijven in...
oude pc die w11 ondersteunt?
curieus :)
Core2quad, officiële iso, tpm eis via cmd uitzetten tijdens installatie. Qua drivers niks bijzonders nodig voor gebruik als nas, liever een up to date besturingssysteem dan de snelste/beste drivers, doe toch alleen maar rdp. Zijn genoeg voorbeelden te vinden van mensen die het op veel mindere hardware werkend hebben.
Dit is inderdaad precies de reden waarom ik hardware vermijd die steunt op (cloud)functionaliteit die wordt aangeboden via de fabrikant. Yamaha heeft bijvoorbeeld ook al een "smart piano", die geen bedieningspaneel meer heeft, zodat deze uitziet als een "echte piano". Het instrument wordt volledig via Wifi geconfigureerd met behulp van een app. Wat nou als die app niet goed werkt? Of niet meer functioneert op een nieuwere Android / iOS versie op je nieuwe telefoon? Dan kan je piano van een paar duizend euro bij het grofvuil, of je moet voor altijd een oude telefoon in de buurt houden.

Als een stuk hardware vast zit aan een app of aan een clouddienst, dan wil ik het niet, net zoals ik geen media of spellen aanschaf die DRM erop die ik niet kan verwijderen.
redelijk offtopic:
Shelly heeft ook leuke hardware met een ESP8266 er in die je redelijk makkelijk kunt flashen voor arduino of Tasmota. Softwarematig werkt het standaard met MQTT, of gedocumenteerde local webAPI (naast hun cloud).

Zelf was ik altijd huiverig om met 220V te hobbyen en chinese zooi van ali in te bouwen, maar durf het nu wel aan met zo'n relay. (volgens mij werken ze ook op 12v, 24v als ik het goed heb)

Toch een beetje on-topic:
NAS werkt nog lokaal, maar er zijn veel domme smart apparaten die een app hebben die niet lokaal kan communiceren en alleen werkt als er internet is, en dat komt vaker voor dan ik zou verwachten.
ook redelijk offtopic:

Ik heb toevallig de ESP32 WROOM 4Mb Devkit V1 Board met WiFi Bluetooth en Dual Core processor besteld om eens uit te gaan proberen. Ben erg benieuwd!

Verder heb ik liever dat apparaten gewoon binnen mijn netwerk werken. De connectie van buitenaf is dan heel simpel maar toch veilig met OpenVPN (PiVPN op mijn RPI4) te doen.
Zelf haal ik altijd losse ESP8266 bordjes. Specifiek de D1 mini. Kost geen fluit, haal er 10 voor 20 euro uit China of via Amazon van het Duitse AZdelivery (maar ook deze komen neem ik aan uit China en 5 voor 18 euro destijds)
Het grote voordeel - voor mij - is dat je er verschillende sensoren en relays aan kunt koppelen en zelf dus kunt configureren. Je moet ze wel op 5v aansluiten, maar had nog wat oude telefoonladers liggen pre-smartphone, waar ik het bordje uit heb gehaald.

Specifiek voor deze methode gekozen zodat ik alles lokaal kan benaderen via homeassistant. Voor de verschillende led-strips gebruik ik WLED software, die ik ook via tasker op mijn smartphone direct kan benaderen via een http-api call.

Ander voordeel van zon los bordje is dat een usb kabeltje voor de voeding eraan kan solderen. 5v, dus via usb van de TV als voeding, hyperion draait op de hass en op android tv de hyperion screengrabber, dus diy ambilight. Ging zo makkelijk dat ik ook maar een dyi ambilight voor mijn PC gemaakt heb. Gezien ik alles al in huis had, kost het toevoegen van zon extra dyi-ambilight zo'n 5 euro :P
Voor losse projectjes geef ik je volledig gelijk.
Voor iets wat achter een schakelaar in de muur zit met 220V toch liever niet.
Shellys kunnen op zowel 12-120 dc als 110-230v ac.

Heb laatst tijdens de verbouwing al mijn lampen en schakelaars met shellys voorzien. Ik was alle domotica hubs van diverse merken gewoon helemaal zat. Nu werkt het met 1 merk en kan moeite loos geintegreerd worden in smart home applicaties juist vanwege de verscheidenheid aan mogelijkheden die je benoemde (mqtt, local webbased, api).
Qua NAS ben ik het met je eens WD Mycloud 4TB thuis staan die zometeen niet meer bruikbaar is, maar SONOS draait bij mij thuis nog prima op de originele app en ik kan gewoon nog alle functies gebruiken?
De meeste van deze "obsolete" apparaten maken gebruik van het Kirkwood-platform of vergelijkbaar en kunnen nog prima Debian-armel Buster draaien. Ik ben sowieso geen fan van al die merk-specifieke NAS-distributies. Het enige voordeel dat ik bijvoorbeeld van de oude QNAP versies had was een beter performende NTFS-driver.

Helemaal kwalijk is afhankelijkheid van externe servers afdwingen die na 5 jaar uit de lucht gaan en vervolgens je apparaat onbruikbaar maken.

[Reactie gewijzigd door Killemov op 19 oktober 2021 17:20]

Volgens mij klopt het artikel ook niet, mijn ouders hebben een EX2 en die heb ik ongeveer een half jaar geleden voorzien van OS5..
Precies dit dacht ik dus ook. Ik heb een My Cloud Ex? 2 en voorzien van OS5.
Qnap noemen is niet zo netjes. Die hebben soms meer dan tien jaar support zo langzamerhand en dat is absoluut geen WD en ook totaal niet te vergelijken. Ook NAS apparaten van 6 jaar oud krijgen gewoon de nieuwe QTS5.0 en veel oudere apparaten krijgen nog beveiligingsupdates.

Pak een beter voorbeeld in het vervolg. Niet juist het bedrijf dat het ver bovengemiddeld goed aanpakt met een semi open Linux gebaseerd OS. Qnap en Synology laten juist wel zien hoe het moet en velen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Al hebben we het hier bij WD ook over een product uit 2012 en 2014...

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 19 oktober 2021 16:35]

Huh, Ik noem slechts het apparaat waar IK ervaring mee heb. QNAP levert overigens prima hardware. En ook best aardige NAS-software maar zeer gelimiteerd als je wat meer wilt, op de command-line bijvoorbeeld met een busybox uit het jaar kruik.
Meer wilt zoals wat? Tegenwoordig kun je alles met zo'n ding. Qnap is ook de enige die native containers doet op de ARM NAS varianten. Bij Synology moet je dan alsnog de Intel varianten hebben. Met die containers kun je alles doen wat je wilt en zijn enige beperkingen wel weg.

Verder scheer je Qnap over één kam met WD in je verhaal en dat is niet passend.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 19 oktober 2021 16:54]

Oh, laat ik dan eerst maar even bekennen dat ik al heel lang geen QNAP-specifieke software meer gebruik. Zie: https://gathering.tweaker...message/35742581#35742581 (Let op de datum!) of eigenlijk beter: https://gathering.tweaker...message/33993464#33993464
Maar het was destijds echt bedroevend. Wilde je een "find" doen zoals je gewend bent, werd nog niet eens een kwart van de opties ondersteunt. Dus wat ik al zei een oude en uitgeklede busybox, toen al. Fijn dat QNAP ook met de tijd is meegegaan en ik wil QNAP en WD zeker niet over 1 kam scheren, maar dat soort bedrijven in het algemeen hebben toch de keuze om bijvoorbeeld standaard Debian als basis-OS te gebruiken en daar hun eigen software/web-interface op te draaien? Daar zou imho iedereen beter van worden. Een voorbeeld dat me te binnen schiet is Buffalo die routers levert met DD-WRT. (Wel weer een aangepaste versie, zucht, maar toch.)

[Reactie gewijzigd door Killemov op 19 oktober 2021 17:23]

Tja en zo op die manier zie je dat fabrikanten ongemerkt eigenlijk mede- zo niet de hoofdoorzaak zijn van e-waste. Door dit geintje van WD worden alweer een heel aantal apparaten onbruikbaar en zullen uiteindelijk weer in het milieu terecht komen als e-waste. Snap dan ook niet dat WD mensen niet de mogelijkheid bied dat ze dan van andere cloudservices gebruik kunnen gaan maken. Nee ze sluiten gewoon de boel af en maken zo'n apparaat simpelweg onbruikbaar, of ja, alleen nog als externe harddisk dan lokaal te gebruiken.

Was voor mij dan ook wel een rede om geen WD Nas te kopen en ik al jaren altijd Synology NASsen gebruik die wel gewoon ook op oudere apparaten ondersteuning blijven bieden. Of als dan een DSM versie ( het OS van Synology ) niet meer word ondersteund op een oudere NAS blijft evenzogoed de NAS functioneel. Deze zal dan wel minder veilig zijn doordat je dan beveiligingsupdates mist maar in elk geval niet onbruikbaar.

Vind ook gewoonweg dat fabrikanten veel te veel bepalen wat je met jou eigen gekochte apparatuur wel of niet kan en mag doen. Hetzelfde als dat fabrikanten het soms b.v. onmogelijk maken dat mensen zelf reparaties kunnen uitvoeren door alles dicht te lijmen. Snap wel de gedachte erachter namelijk fabrikanten willen winst maken en nieuwe hardware verkopen. Evenzogoed moeten ook fabrikanten de verantwoordelijkheid dragen voor e-waste en beseffen dat blijkbaar nog niet.
Deze zal dan wel minder veilig zijn doordat je dan beveiligingsupdates mist maar in elk geval niet onbruikbaar.
Dat is wel een beetje onverantwoord. Je wilt niet dat al je bestanden worden geencrypt of dat je NAS onderdeel word van een botnet.
De WD manier is dan eigenlijk nog wel zo verantwoord.
In mijn geval heb ik gewoon een oude PC omgebouwd tot NAS, automatische updates aan, eens in de zo veel jaar even een major upgrade doen, net zo makkelijk.
Het gaat nu niet om de kwestie of het wel of niet verantwoord is maar om het feit dat WD bepaalde functionaliteiten van die oudere NASsen onbruikbaar maakt. Plus dat daarbij ook nog wel andere manieren bestaan om een verbinding te beveiligen zodat niemand gemakkelijk van buitenaf op de NAS kan.

En tja, laten we ook wel wezen dat er genoeg NASsen online zijn waarbij mensen zelden tot nooit de firmware geupdate hebben. Ook dat vind ik een vrijwillige keuze en mag een fabrikant niet voor iemand bepalen wat ie met zij apparaat doet.

Ik persoonlijk gebruik b.v. mijn NAS geeneens 'buitenshuis' en alleen puur hier via mijn lokale netwerk voor het afspelen van media. Evenzogoed kijk ik regelmatig of er updates zijn en installeer altijd de laatste updates. Maar daarbuiten zou een WD NAS ook zeker niet mijn 1ste keuze zijn en al een hele tijd alleen Synology NASsen gebruik.
geld ook niet meer voor de: My Cloud EX2 en EX4 laten dat nu net de 2 apparaten zijn welke ze hebben aangeboden als alternatief om je gehackte mybook mee te vervangen 3 maanden geleden, zag de bui toen al hangen dus niet aan mee gedaan. (Die van mij was gelukkig ook niet gehacked)
En in plaats van het probleem op te lossen zoals genoeg andere doen, zeggeb ze makkelijk "hier heb je twee tientjes ter compensatie en koop een nieuwe". Dikke vinger getrokken naar de consument, ik ga geen nieuwe WD meer aanschaffen.
Je kan niet aan de gang blijven met alle devices te blijven ondersteunen, nu weet ik de gemiddelde leeftijd niet hiervan.
Maar als ik de WDBWWD bekijk deze komt uit 2013 en de WDBACG uit 2010, het houd een keer op met software ondersteuningen.
Maar de WDBWWD is zeker tot en met 2016 verkocht. Dat maakt het dus een schamele 5 jaar voor een NAS, ik hoop toch echt dat m'n Synology langer dan 5 jaar ondersteund wordt ;)
Is dat hoe we tegenwoordig rekenen? Niet wanneer de verkoop begon, maar wanneer deze stopte? Als die in 2013 uit kwam, dan is deze 8+ jaar ondersteund. Niet 5. Ja, het is zeker mogelijk dat je deze aan het einde van beschikbaarheid hebt aangeschaft, maar dat verkort niet opeens hoe lang deze beschikbaar en ondersteund was.
De werkelijkheid ligt natuurlijk ergens in het midden, niet iedereen koopt het op de releasedatum, en niet op de laatste verkoopdag.
Ik reken altijd met de middenweg en dat is wanneer de fabrikant een product uit de productie haalt. Wanneer een product geïntroduceerd is boeit mij totaal niet aangaande ondersteuning, als een fabrikant iets produceert zorgt die maar voor voldoende ondersteuning en niet gaan wijzen naar wanneer een product in de markt is gezet en dan vindt ik het ook niet meer dan normaal dat je er zelfs 1 jaar bij optelt want het duurt altijd een tijdje voor een product vanaf de productielijn bij de consument thuis staat en importeurs/ketens kopen vaak voor een paar maanden tegelijk in. Dat er ergens in wat kleine winkels na 2 jaar nog altijd zo'n ding te scoren is mogen we om mij verwaarlozen, zulke winkels gooien het maar flink in de aanbieding zodat de verwachting redelijkerwijs naar beneden kan worden gesteld.
Mijn 1812+ wordt nog steeds ondersteund, en die is van 2012. Krijgt geen DSM7 meer, maar 6.X wordt nog wel bijgehouden.
Synology produceert nog steeds updates voor DSM 6.2
Ik heb twee oer- oeroude NASiballen nog geupdate een tijdje terug.
Ja goed maar je kan nu waarschijnlijk ook nog wel een iphone 7 of 8 kopen, welke toch al weer 4 a 5 jaar oud zijn.
Je moet niet kijken tot wanneer ze verkocht worden maar productie datum, zeker met zulke devices moet je wat onderzoek doen als je het lang wil gebruiken.

Maar Synology doet het wel lang mijn DS216Play uit eind 2015 krijgt nog DSM7, en daarna ondersteunen ze de laatste versie ook nog wel een tijd.
Synology en Apple doen het op zich nog best heel erg netjes, maar ik vind dat een product die in 2010 of 2013 verkoop begonnen is nu ondersteund volledig stopt toch geen issue en nog vrij netjes.
Precies, en dan kun je meestal nog wel terugvallen op Debian alhoewel Bullseye officieel(!) ook niet meer op de meeste Kirkwood-apparaten wordt ondersteund. Dit vanwege de gegroeide kernel die niet meer in het flashgeheugen past. Je kunt dus OF een Buster kernel blijven gebruiken OF zelf een gestripte Bullseye kernel flashen. Ik blijf vooralsnog een Buster kernel gebruiken omdat me dit gedoe bespaart.
Ja, is die mogelijkheid aanwezig ?
zgn jailbreak van zo'n device, om er een 'kale' debian op te zetten ?
Want dat maakt het natuurlijk interessant om het apparaat nog (even) bij te houden.

Ik heb zelf nog een Synology 211j, en zoalng je de interface niet oproept, werkt het prima ;)
NFS, SMB en FTP werken nog relatief afdoende ( de chipset op netwerkdoorvoer was altijd al relatief traag, maar voor een nachtelijke backup is het gewoon in orde )
Mijn hoofdnas is nu de 920+, maar dat is een héél ander beest uiteindelijk ( meer geheugen, en x86 cpu )
Dat is toch ideaal,
Dan kan je alle cloud-meuk er af halen, en met een schone Debian het systeem opbouwen

Tante Truus is er niet mee geholpen, maar de gemiddelde 'sleutelaar' kan hier mee uit de voeten.

Ik heb er géén, maar vind het altijd bijster interessant als dit soort dingen kan worden hergebruikt.
Zo had ik een Xtreamer-NAS, deze zou ook ALTIJD ondersteund worden, door open source software ..

( geheimpje .... dat was niet zo ;) )
Zelfs tijdens de normale lifecycle waren de updates beroerd en steeds slechter
Voor zover ik het me kan herinneren had Xtreamer wel degelijk de intentie om de software open source te maken maar zijn ze teruggefloten door Realtek. Zelf nog een Xtreamer Mk1 player gehad en daarin zat een lek in de PHP-software zodat je daar eigen software op kon installeren.
Geen updates ok, maar saboteren??
Leuk...een schijf offline door hacking poging . En nu mijn nieuwere wdcloud die ik ook mag afzetten.

Ik denk niet dat ik die kortingsbon van 40% ga gebruiken die ik na hun eerste stunt kreeg
WD Stopt naar eigen zeggen met de ondersteuning van de oudere NAS-apparaten omdat kritieke beveiligingsupdates alleen geschikt zijn voor My Cloud OS5
Ze maken ze alleen geschikt voor OS5. Dat is wat anders.
Maar goed. Na een jaar of 7 kun je verwachten dat sommige functionaliteit beperkt is of gaat worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee