Maker van 'opensource-nas-systemen' Kobol stopt

Kobol, het bedrijf achter de opensource-nas Helios64, stopt. De makers zeggen dat dit deels komt doordat het nu lastig is om elektronica te maken en kosten te beheersen. Daarnaast is het team gedemotiveerd geraakt.

Dat gebrek aan motivatie komt volgens het team doordat ze vorig jaar, bij de eerste leveringen van de Helios64, te lang met z'n drieën hebben doorgewerkt zonder extra mensen aan te nemen. Daardoor kreeg het team 'een klein beetje een burn-out' en kon het bedrijf vermoedelijk niet meteen doorwerken aan bijvoorbeeld een opvolger.

Door die burn-outs heeft het team nu het gevoel dat ze niet genoeg hebben geprofiteerd van de 'populariteit' die ze toen kenden. Dit zorgde er allemaal voor dat de motivatie van het team weg is gezakt. Het team had plannen voor een verbeterde versie van de Helios64, maar nu vindt de groep dat het geen zin heeft om Kobol te 'forceren', aangezien de 'originele motivatie en passie' er niet meer is.

Verder wijst het bedrijf ook naar de problematiek rondom het maken van elektronicaproducten, waarmee ze vermoedelijk doelen op de chiptekorten. Daardoor is het volgens Kobol lastig om aan onderdelen te komen en om de kosten te kunnen beheersen. Kobol stopt daarom; de oprichters gaan nu naar ander werk zoeken.

Tegelijkertijd sluiten ze niet uit dat Kobol op een later moment terug kan keren. Ook willen ze alle blauwdrukken van de Helios64 online plaatsen. Zo moeten mensen kunnen werken aan de nas. Daarnaast willen de makers in hun vrije tijd nog steeds ondersteuning aanbieden.

Kobol is een bedrijf uit Singapore dat onder de naam Helios64 een nas met vijf bays en een itx-moederbord op de markt bracht. De complete nas was voor 295 dollar te koop, al konden consumenten ook het moederbord voor 189 dollar kopen. Eerder bracht het bedrijf de zelfbouwkit Helios4 uit. Kobol bracht open-spec-systemen uit, waarbij zoveel mogelijk technische data werd vrijgegeven en opensourcesoftware werd ondersteund.

Kobol Helios64Kobol Helios64Kobol Helios64

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-08-2021 • 17:26

50

Submitter: Asterion

Reacties (50)

50
50
31
4
0
15
Wijzig sortering
Ik zit al redelijk wat jaren in de nas, server, san, truenas, virtualisatie omgevingen maar ik heb nog nooit van dit merk gehoord? Jullie?
Ik ook niet. Jammer want dit klinkt wel vrij ideaal. Maar ik heb er tot nu toe nog nooit van gehoord.

Klinkt alsof ze nogal wat steekjes hebben laten vallen op marketinggebied. Alleen kickstarter is echt niet genoeg. Een jaar of 5-6 geleden zat iedereen op kickstarter maar door de wildgroei van scams, 'money grabs' met rebranded China meuk, en andere rotzooi is er niet meer doorheen te komen daar.. Ik ken niemand meer die er ooit nog naar kijkt. Het is geen wonder dat er geen echte knallers als Oculus of Pebble meer uit voortkomen.

Ik vergelijk Kickstarter een beetje met AirBnB. Het was een geweldig idee, een beetje bijverdienen met je lege logeerkamer, af en toe leuke mensen over de vloer. Nu is het een hele schaduwindustrie geworden die binnensteden helemaal kapot maakt met illegale vakantieverhuur. Kickstarter heeft gewoon veel te weinig gedaan om de echt innovatieve produkten te promoten en de scams en oplichting te filteren. Uiteraard verdienen ze daar nu dik aan dus financieel zijn ze een succes maar de originele opzet is helemaal verloren gegaan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 09:51]

Aankondiging is nog op T.net geweest: nieuws: Kobol gaat 'opensource-nas' met vijf bays uitbrengen

Ik was op dat moment in de markt voor een NAS (inmiddels niet meer), en ik was geïnteresseerd in dit project maar niet in het wachten wachten wachten.
Echt heel bekend was dit project niet.
Ze hebben 2 maal een NAS uitgebracht via een Kickstarter project waarbij de laatste verschillende batches heeft gekend.
Ik kwam ze een keer tegen en zag dat ze wel een interessant product hadden.
Het was niet duur en de specs zagen er ook goed uit voor een DIY NAS.
Jammer genoeg geen kunnen bemachtigen omdat ze nog niet leverbaar waren.
Yep, dat was ook mijn probleem. De eerste batch was uitverkocht, ingetekend op de tweede batch. En die gaat dus niet meer komen...

Het is heel interessant om open hardware projecten te volgen. Als je bijvoorbeeld SoloKeys volgt, zie je wat er bij komt kijken om electronica te bouwen en supporten, en wat voor tegenvallers en domme verrassingen je tegenkomt. Petje af voor diegenen die het wel volhouden.
Ik kende ze via een aantal YT kanalen die ze getest hebben.

Maar zoals zoveel van dit soort initiatieven, is het vaak heel interessant, maar uiteindelijk komt er niet zoveel tevoorschijn.
Het grote aantal SBC's die ik voorbij zie komen, de één nog beter dan de vorige ....
Maar altijd is het "binnenkort" of "net uit voorraad"
Ik had ook nog nooit eerder van dit merk gehoord :/ Wel jammer dat ze ermee gaan stoppen want het klinkt wel als een leuk initiatief.
Het was een mooi project. Heb er zelf ook naar gekeken.
De prijs was oké, maar niet heel bijzonder. Wat wel vrij uniek is, is de Built-In UPS. Het nadeel van deze nas is dat het energie verbruik wel beduidend hoger ligt bijvoorbeeld een Synology. En dan komt de vraag of je niet net zo goed zelf iets in elkaar kunt zetten.
Het nadeel van deze nas is dat het energie verbruik wel beduidend hoger ligt bijvoorbeeld een Synology.
Beduidend hoger? Het bordje trekt 6W idle. Daar komen de schijven natuurlijk nog bij, maar die trekken in een Synology niet minder.
Idle trekt het bordje 29W volgens Kobol.
Suspende nog 9.7W.
bron: https://wiki.kobol.io/helios64/hardware/

Maar je hebt inderdaad gelijk, het scheelt niet veel met een Synology van 4 bays:
28.30 W (Access)
8.45 W (HDD Hibernation)
bron: https://www.synology.com/en-global/products/DS420+#specs

Ik heb toen waarschijnlijk vergeleken met een 2 bay nas. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk.
Idle trekt het bordje 29W volgens Kobol.
Dat is met met 5 disks. Hij is dus zuiniger dan die Synology. Zonder schijven trekt hij 6W, dus trekken de 5 schijven samen 23W, dat is 4.6W per schijf. Met 4 schijven trekt hij dus 24.4W
Er is no way dat een Intel Celeron J4025 zuiniger is dan een ARM64 van de afgelopen jaren.
Synology is allemaal x86-64, en dus altijd minder efficiënt dan een ARM qua W/performance.
Ik heb hier ook nog ernstig naar zitten kijken, de Helios64 was best een interessant product, maar de software was helaas niet stabiel (ik denk dat de kwaliteit van de code van de producent van de SoC daar ook voor iets tussen zit).

Jammer. Kobol leek zeker wel te luisteren naar z'n userbase.
Ik heb hier de Helios64 draaien met Armbian en OMV sinds oktober 2020 en geen enkele vastlopen gehad. De UPS batterij werkt ook goed bij stroomuitval dus de software is zeker wel stabiel. Het enige probleem bij deze eerste batch was dat de 2.5Gbs poort niet werkt op lagere 1Gbs snelheid. Hiervoor hebben ze instructies vrijgegeven om dit hardwarematig te maken. Voor mij geen probleem want er zit ook een 1Gbs poort op die wel werkt.

Al met al een mooi compact en degelijk product. Jammer dat het niet meer succesvol is geworden. Hopelijk heb ik er nog lang plezier van.
Ik heb hier ook een Helios64 draaien met Armbian en OMV en ZFS. Werkt super hier. Als ik het vergelijk met een 4 bay nas van een ander merk is deze Helios64 voor het zelfde geld wel een stuk sneller.
Bij mij is hij stabiel. Op het forum melden zich inderdaad nog al wat mensen met problemen, maar ik kan niet beoordelen of dat significant is, aangezien ik niet weet hoeveel er verkocht zijn.
Het was een leuk project maar het moederbord en processor waren niet heel interessant. Ik had liever de case kunnen kopen en er zelf een m-itx bord met een X86-X64 processor ingezet.
Inderdaad, erg nette case voor een compact zelfbouw nasje. Die lelijke meuk van Silverstone, InterTech, enzo wordt je niet blij van. Gelukkig komt pricewatch: Jonsbo N1 er aan.
Ik heb echter liever een lelijke hot-swap kast dan een design dichte kast die uit moet om een schijf te verwisselen wanneer er eentje kapot gaat, als ik eerlijk ben.

Ziet er prachtig uit dat kastje, maar ziet er naar mijn mening uit als een kast voor een low-end computer build met ruimte voor 2.5 disk fanaten. Daarnaast kun je natuurlijk elke willekeurige PC kast, groot of klein ombouwen tot een non hot-swap NAS, daar heb je niet specifiek de N1 voor nodig.

Juist een type kast met hot-swap bays is erg schaars op de markt.

[Reactie gewijzigd door drocona op 24 juli 2024 09:51]

De spec geven toch echt aan 5x3.5"en 1x2.5"

Alleen nog een mitx mobo vinden met 6 sata's
Dan word het wel interessant ...
Mijn huidige 'nas' is een desktop met 2x3.5 en een stel usb hdd's ...
Ik gebruik het volgende moederbord voor een off-site backup NAS met 8 (4xSAS en 4xSATA) disks:
pricewatch: Asus P10S-I (Zie dat ie nu wat duurder is dan toen ik hem kocht, januari 2021 heb ik er 145 euro voor betaald)

De SAS connector is aangesloten op een SATA controller dus daar gebruik ik een mini-SAS connector naar 4x SATA voor.
Voor de SAS disks die ik gebruik heb ik een LSI SAS controller er bij gekocht van marktplaats voor 5 tientjes.
Op Ebay een Xeon E3-1240L v5 met 25W TDP geplukt van ~100 euro.
En ik gebruik deze kast:
pricewatch: Silverstone DS380

Voor ~700 euro heb je een hele dikke professionele NAS met 8 hot-swap bays die energiezuinig is en 10x meer performance heeft dan de gemiddelde QNAP/Synology etc. Wat containers en VM's er op draaien is geen enkel probleem.

Ik heb zelf TrueNAS er op draaien met ZFS replicatie vanaf mijn storage hier thuis.

[Reactie gewijzigd door drocona op 24 juli 2024 09:51]

Alleen nog een mitx mobo vinden met 6 sata's
Die paar die er zijn zijn stervensduur en hebben meestal weer andere tekortkomingen. Beter gewoon een HBA'tje van een paar tientjes erin als je 5 of 6 schijven wilt gebruiken.
Nja, ook die zijn niet geweldig.
Ik heb er een aantal geprobeerd, en onder windows gaat dat relatief goed.
Maar zodra je Linux gaat installeren, willen ze nog wel eens onverwachte resultaten geven.
Heb enkel lsi zitten in een Linux Bakx toch geen klagen van
Ik had iets te snel gereageerd, alleen naar de afbeelding gekeken en dacht dat het een 120mm fan was, blijkt een 140mm te zijn.
De Jonsbo N1 biedt gewoon plaats aan 5 × 3,5” hot-swappable schijfjes hoor: https://www.jonsbo.com/UploadFiles/202171245498.jpg :)
Ah, blijkbaar is de kast dan niet zo klein als ik dacht, afgaand op de afbeelding konden die trays in de render nooit groter zijn dan 2.5 inch, blijkbaar een beetje vertekend beeld gezien ik de fan als 120mm aannam.
Had inderdaad niet naar de specs zelf gekeken, alleen naar de afbeelding.

Blijft nog wel dat er weinig hot-swap aan is als je de kast open moet maken natuurlijk, want het apparaat moet uit, dat is gewoon een cold swap.
Ik zie nergens uitsparingen in de behuizing om de trays er uit te halen.

[Reactie gewijzigd door drocona op 24 juli 2024 09:51]

Het is misschien niet duidelijk genoeg op die foto, maar de binnenkant is letterlijk een slede die je uit de behuizing trekt (of andersom ;)) met frontpanel en al, en de drives zitten op een backplane met hot-swap SAS connectors.
Dat begrijp ik, maar voordat je dat doet zet je dat apparaat toch uit. Draaiende disks verplaatsen/bewegen, brrrr!
Tenzij je allemaal SSD's hebt is dat een heel slecht plan.
HDD's kunnen daar tegenwoordig prima tegen gelukkig. En als je de behuizing om de slede wegtrekt dan bewegen de schijven niet eens echt. Enfin, of je het nu een goed idee vind of niet, het kan, het is er voor gemaakt. Iets minder handig en snel dan die andere afgrijselijke bakkies natuurlijk, maar voor die één keer per jaar of langer dat ik dat nodig heb heb ik toch liever een aantrekkelijk kastje.
Duidelijk, als je het zo benadert is het inderdaad een prima oplossing.
Ik blijf wel bij mijn hotswap waarbij ik niets hoef te bewegen, maar deze behuizing zal ongetwijfeld een goede oplossing zijn voor een groot deel van de thuisgebruik enthousiastelingen als ik hier zo lees.

Thanks voor de uitleg over de kast in ieder geval, ik had nog nooit van deze kast gehoord!
Komt er aan...

Hou deze al sinds de aankondiging in de gaten maar is hier nog altijd nergens te koop. Iemand al een adresje gevonden?
Ik houd 'm zelf ook al sinds de aankondiging in de gaten, maar hij lijkt buiten China nog nergens beschikbaar. Hij is wel een paar dagen geleden op deze Australische webshop verschenen als pre-order. Beschikbaar begin oktober, hopelijk geldt dat ook voor Europa.

Edit: wel hier een leuke build van iemand uit China.

[Reactie gewijzigd door lilmonkey op 24 juli 2024 09:51]

Tot nu toe had ik hem via CaseEnd alleen bij twee winkels in China gevonden.

Geen zin in alle moeite. Maar gezien de huidige problemen in de scheepvaart en logistiek kan het nog wel even duren voordat 'ie naar Europa komt.

Tot dan zullen we Case King en SI Computers in de gaten moeten houden...
Ik heb inderdaad Caseking en Si al gemaild een week of twee geleden, maar die konden me niets nuttigs vertellen :)
Jammer vond het een interessant project.
Oh zonde, dit zag er echt uit als een heel leuk iets. Het is een stuk goedkoper dan vergelijkbare NAS systemen en de specificaties zien er ook goed uit. Dat het opensource is, is nog een reden om het te kopen. Ik denk dat als ik hier eerder van had gehoord, dat ik er eentje had gekocht.
Spijtig! Vond het een leuk concept.
Jammer, ziet er leuk uit. En voor die prijs heb je niet veel andere keus qua NAS volgens mij.
Ook willen ze alle 'blauwdrukken' van de Helios64 online plaatsen
Hoop dat ze dat snel zullen doen, zie ze nog niet op hun github staan. Hopelijk is het wel een format waar je geen proprietary CAD software voor nodig hebt.
Daarnaast is het team gedemotiveerd geraakt.
:P
Geen idee wat voor prijsrange die NASsen zitten, maar waarom zoiets als je een HP microserver met truenas kan hebben voor (relatief) weinig. Dan wordt het wel hard knokken om 'er tussen' te komen als startup.
Ik heb zelf een gen8 met 8GB geheugen en een xeon E3-1260L processor. 4 x 4TB WD enterprise disks en gaan.....
Dat werkt perfect.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 24 juli 2024 09:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.