Kobol, het bedrijf achter de opensource-nas Helios64, stopt. De makers zeggen dat dit deels komt doordat het nu lastig is om elektronica te maken en kosten te beheersen. Daarnaast is het team gedemotiveerd geraakt.
Dat gebrek aan motivatie komt volgens het team doordat ze vorig jaar, bij de eerste leveringen van de Helios64, te lang met z'n drieën hebben doorgewerkt zonder extra mensen aan te nemen. Daardoor kreeg het team 'een klein beetje een burn-out' en kon het bedrijf vermoedelijk niet meteen doorwerken aan bijvoorbeeld een opvolger.
Door die burn-outs heeft het team nu het gevoel dat ze niet genoeg hebben geprofiteerd van de 'populariteit' die ze toen kenden. Dit zorgde er allemaal voor dat de motivatie van het team weg is gezakt. Het team had plannen voor een verbeterde versie van de Helios64, maar nu vindt de groep dat het geen zin heeft om Kobol te 'forceren', aangezien de 'originele motivatie en passie' er niet meer is.
Verder wijst het bedrijf ook naar de problematiek rondom het maken van elektronicaproducten, waarmee ze vermoedelijk doelen op de chiptekorten. Daardoor is het volgens Kobol lastig om aan onderdelen te komen en om de kosten te kunnen beheersen. Kobol stopt daarom; de oprichters gaan nu naar ander werk zoeken.
Tegelijkertijd sluiten ze niet uit dat Kobol op een later moment terug kan keren. Ook willen ze alle blauwdrukken van de Helios64 online plaatsen. Zo moeten mensen kunnen werken aan de nas. Daarnaast willen de makers in hun vrije tijd nog steeds ondersteuning aanbieden.
Kobol is een bedrijf uit Singapore dat onder de naam Helios64 een nas met vijf bays en een itx-moederbord op de markt bracht. De complete nas was voor 295 dollar te koop, al konden consumenten ook het moederbord voor 189 dollar kopen. Eerder bracht het bedrijf de zelfbouwkit Helios4 uit. Kobol bracht open-spec-systemen uit, waarbij zoveel mogelijk technische data werd vrijgegeven en opensourcesoftware werd ondersteund.