ING heeft storing bij internetbankieren en app

ING heeft in Nederland een storing waardoor gebruikers niet kunnen inloggen bij internetbankieren of in de app. De webcare op Twitter bevestigt de storing, maar het is nog niet duidelijk wanneer die is opgelost. De storing begon rond 11:00 uur.

Op allestoringen.nl maken duizenden mensen melding van de storing. Inloggen bij de ING Bankieren-app is niet mogelijk en ook via de website inloggen op Mijn ING lukt niet, melden klanten. Volgens de statuspagina van ING zijn er geen storingen, maar de webcare van de bank bevestigt op Twitter dat er problemen zijn.

Ook zijn er 'telefonische problemen', bevestigt ING op Twitter. Klanten kunnen de bank niet bereiken om bijvoorbeeld een verzekering op te zeggen. De webcare verwijst de klant vervolgens door naar de website om dat te doen. Ook de telefonische klantenservice is niet bereikbaar. Technische details over de aard van de storing zijn niet bekend.

Update 15:21: Inmiddels staat ook op de statuspagina van ING dat er problemen zijn. De storing is nog niet opgelost en er zijn geen nieuwe details bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-06-2021 • 11:59

167

Reacties (167)

167
161
76
5
0
63
Wijzig sortering
"Volgens de statuspagina van ING zijn er geen storingen"...

Ik denk dat de ING beter kan stoppen met de statuspagina want dat lijkt meer een commercieel lokkertje te zijn dan dat het echt wat doet. Ze doen alsof ze vrijwel nooit problemen hebben, als er iets fout gaat het dan willen ze het niet aanpassen op de status website.
Mobile app geeft foutmedling dat het momenteel niet beschikbaar is. Er is een knopje 'info'. Druk je daarop gebeurt er niks. Ook zo handig.
Ik kreeg zelfs geen foutmelding. Inlogpoging gaf gewoon weer het inlogscherm, zonder melding of wat dan ook. Terwijl dit eenvoudig in te bouwen is. Komt daardoor op mij nogal amateuristisch over. Er is niet vaak een storing bij ING, Ziggo etc, maar als er wat misgaat zijn het dit soort ‘details’ die onnodig tijd verspillen van duizenden, misschien wel miljoenen klanten.
Inmiddels is er iemand wakker op de marketing afdeling:

Mijn ING Particulier:
Op dit moment zijn er problemen met Mijn ING. We werken hard aan het oplossen van dit probleem. Onze excuses voor het ongemak.

Via: https://www.ing.nl/partic...eschikbaarheid/index.html
Inmiddels wordt het tijd dat banken, net als energiemaatschappijen (netbeheerders), een schadevergoeding gaan betalen als de storing te lang duurt. Ik stond net in een paar winkels en ik kon geen geld overmaken naar mijn rekening, terwijl deze mensen al een broodje en een koffie voor me hadden klaargezet. Bij mij is het helaas nog niet opgelost.
En dit is al de enige maar ook direct belangrijkste reden waarom contant geld niet afgeschaft zou moeten en mogen worden.

ABN Amro is al lekker bezig om contant geld 'duur' te maken.. Als mijn privé bank (ING) daarmee begint ben ik weg als klant en ga naar een bank die dat (nog) niet gaat doen.

Wie is er nu de baas?

En de schadevergoeding, mja, zolang er een alternatief (contant geld) is, lijkt mij dat ver weg.
Tja, het is ook omdat veel banken voor een "dubbeltje op de eerste rij" willen zitten.

Heel veel development werk wordt outsourced naar partijen als Cognizant, Tata services en ga zo maar door want per development uur is dat nu eenmaal goedkoper. Ook op het gebied van infrastructuur zijn ze niet vies van zo goedkoop mogelijk outsourcen.

Natuurlijk weet ik niet of dat in dit geval te maken zal hebben met de oorzaak van deze storing maar als er iets complex is, is het wel de organisatie structuur van een bank,
Want vroeger met echte Hollandse IT'ers kwamen er nooit storingen voor?
Daar heb ik het toch niet over? Ik heb het er over dat veel banken hun IT processen erg (onnodig) complex maken door veel zaken te outsourcen en het dus ook langer kan duren om dit soort storingen te verhelpen. Ja ik weet heus wel waar het leeuwendeel van de mensen vandaan komen die voor dergelijke outsourcingclubs werken maar dat doet totaal niet ter zake.
Ik kende een ING-afdeling die hun hele data-analyse had ge-outsourced naar Oost-Europa. Zo van 'hier is een bak data, maak er komende maanden maar wat leuke grafiekjes mee' |:(
En dit is al de enige maar ook direct belangrijkste reden waarom cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn.
.. ik ben wel benieuwd of het nog 25 of nog 50 jaar duurt voordat alles vervangen wordt door crypto.
En dan maak je een foutje met je Wallet en ben je alles kwijt, bij wie kun je dan om hulp vragen om het op te lossen?
Als ik het antwoord op die vraag zou hebben dan zou ik niet gezegd hebben 25 of 50 jaar.

En for what it's worth:
Hoe werken geldverzekeringen en wat maakt dat deze niet helemaal kapot gefraudeerd worden?

Voor kleine bedragen denk ik dat dat goed zou gaan.
Immers, een hoge claimfrequentie valt meteen op.

Voor grote bedragen heb ik niet meteen een antwoord paraat over of het ooit haalbaar zal zijn om te verzekeren. Maar dat wil niet zeggen dat niemand daar in de komende 25-50 een antwoord op heeft.

We gaan het zien.
Dat is als je besluit zelf je private keys te bewaren en zelf het netwerk gebruikt.
Met QR codes scannen is het überhaupt vrij lastig om dán nog een foutje te maken met adressen invullen.

Ik denk dat we dat al wel voorbij zijn, zolang mensen weten waar ze mee bezig zijn.

Zelfde als zeggen: maar wat nou als mensen bankbiljetten in de brand steken? Dan is je geld weg, wie ga je dan om hulp vragen?

Zolang mensen weten hoe het gebruik moet worden is dat eigenlijk geen probleem meer.
Onderwijs.
Ik vind dit grappig omdat crypto net zo hard / nog harder afhankelijk zijn van een werkende internetverbinding.

De suggestie dat *alles* op termijn vervangen wordt door crypto is nog grappiger. Crypto drijft op opportunisme en zelfs na jaren van brede, warme belangstelling voor bitcoin in de media en honderden klonen in allerlei variaties, kun je nog steeds nergens ook maar een ijsje kopen met crypto.
ABN Amro is al lekker bezig om contant geld 'duur' te maken.. Als mijn privé bank (ING) daarmee begint ben ik weg als klant en ga naar een bank die dat (nog) niet gaat doen.
Ah? Daar is ING anders al geruime tijd mee bezig, hoor. Probeer voor de gein eens contant geld te storten op je eigen rekening.

Ten eerste mag dat nog maar 4x per jaar kosteloos, daarna mag je betalen. Ten tweede is het aantal vestigingen waar je uberhaupt geld heen kan brengen, ook drastisch verkleind. Bij mijn Bruna stond altijd een ING-automaat waar je geld kon storten, maar die is verdwenen. In de dichtsbijzijnde stad is wel een ING vestiging, maar ook daar waren ze niet in staat mijn geld aan te nemen. Werd doorgestuurd naar een kantoor 10km verder.
Bij de Rabobank moet je gelijk betalen bij het storten van contant geld.

[Reactie gewijzigd door marcovit op 24 juli 2024 06:01]

Bij onze Bruna is die veranderd naar een Geldmaat waar je zowel kan pinnen als storten.
Dat de grote banken steeds meer servicepunten opheffen is inderdaad een zorg. Daar ben ik ook niet blij om, maar daar is ING inderdaad geen uitzondering in, ze doen het allemaal.

Meer dan 4x per jaar contant geld storten is in mijn geval sowieso niet aan de orde, het is meer opnemen daarvan wat ruim toegankelijk zou moeten blijven.
Ik denk dat dit gedaan wordt om te voorkomen dat straks bij negatieve rente boven lagere bedragen dat mensen alles eraf pinnen zodat ze geen rente hoeven te betalen. Ik ga ervan uit dat contant geld alleen nog duurder gaat worden.

ot: Ik snap nog steeds niet hoe geld op je betaalrekening extra geld zou moeten kosten buiten de normale maandelijkse vaste bedrag voor de service. Ja je kan wel zeggen "maar de Europese bank" maar daar hebben wij als "normale" burger niets mee te maken.

"It's evolving, just backwards"

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 juli 2024 06:01]

Nee, het heeft vooral te maken met de verplichtingen in het kader van WWFT. Grote sommen geld die gestort worden en zijn een reden voor extra onderzoek van een klant. Dat onderzoek moet betaald worden.

Ik denk dat ABN AMRO hier een tweeledig doel heeft: überhaupt ontmoedigen om dat te onderzoeken contant geld naar de bank te brengen en dergelijke klanten naar andere banken duwen. Je verdient er geen stuiver op als je veel dure KYC analisten moet inhuren om die grote geldstortingen te verifiëren. Helemaal niet bij de huidige rentestand.
Ik ben het helemaal met je eens. Ik zie wel steeds meer een kanteling naar digitaal geld. Het alternatief is steeds minder goed verkrijgbaar (sluiting banken, sluiting pinautomaten, beperking in werktijden pinautomaten) en het wordt ook afgestraft (maximaal opnamebedrag, maximaal opnamefrequentie).
"Duur" maken is wat anders dan afschaffen. Het aantal mensen dat contant betaalt is enorm afgenomen, werkelijk overal kun je draadloos betalen, zelfs bij particuliere kraampjes op een braderie.
Waarom moet de bank dan elke klant voor die kosten op laten draaien, de gebruiker betaalt is dan eerlijker toch? Geef jij meer dan 10k op jaarbasis contant uit?
En dit is al de enige maar ook direct belangrijkste reden waarom contant geld niet afgeschaft zou moeten en mogen worden.
Het is niet dat je niet kan betalen met ING, je moet er alleen wel voor zorgen dat je genoeg saldo hebt. @Rhinosaur moest geld overmaken zodat hij genoeg saldo had, en dat gaat momenteel niet. Als hij wel genoeg saldo op zijn rekening had staan dan had hij wel kunnen betalen.
Als creditcard-houder bij de ING moet ik daar toch een kanttekening bij zetten: als je online aankopen wilt doen kan je nog zoveel credit-tegoed hebben, het gaat toch niet. Door een software-update. Van alweer enige maanden geleden dus dat dit het nog steeds niet doet...
? Het is toch een creditcard en dan hoef je geen positief saldo op je rekening hebben te staan?
Als ik met mijn ING creditcard iets wil kopen op een site, dan gaat dat altijd. Nooit problemen gehad met betalingen.
En dan is het handig als je een 2e rekening hebt waarmee je kan pinnen. En die zijn er gratis zoals:
N26, Openbank, Vivid, en nog een paar andere.
Ik pleit er niet voor om contact geld af te schaffen of zo, maar mensen gaan niet 365 dagen per jaar met een portemonnee met briefpapier en muntjes rondlopen, omdat er misschien een keer ooit een storing is met digitaal betalen.

De kans is gewoon te klein daarvoor. Als er bij de supermarkt niet gepind kan worden, waarschuwen ze klanten al bij de ingang.

Ik ben een typische particuliere klant bij ING. Ik betaal m’n hypotheek, vaste lasten etc vanaf m’n lopende privé-rekening en een paar keer per week boodschappen en zo.

In veel gevallen kan ik niet eens met contant geld betalen, want dan zou ik een uur onderweg zijn naar een belastingkantoor om € 25 of zo voor de automatische maandelijkse wegenbelasting van m’n motorfiets te betalen.

Dat is ook niet erg want dat komt dan morgen wel.
Geld overmaken naar je rekening lijkt me je eigen verantwoordelijkheid. Net als je portemonnee meenemen.
Als jij niet genoeg geld op je betaalrekening hebt staan en afhankelijk bent van de app dan had je dat zelf natuurlijk ook kunnen voorkomen.
Je kan immers nog wel pinnen.

Ik heb altijd wel geld op mijn betaalrekening, en als het echt fout gaat een creditcard als backup.
Alhoewel je in theorie gelijk hebt, is de praktijk weerbarstiger. Je moet niet vergeten dat je op een bepaalde manier "afhankelijk" gemaakt wordt (en nee dat is niet alleen maar je eigen schuld) van het gemak wat zulke apps bieden. Het moet immers allemaal opt-out zijn ipv opt-in en alles wordt door bedrijven default aangezet ipv andersom. Dus wanneer je "gewend" bent aan het gemak, omdát het allemaal zo snel 1,2,3 geregeld is, dán is ineens die ene keer dat je je distributieriem-reparatie moet betalen onmogelijk en sta je dus met lege handen.
De gedachte om een backup en daarnaast een backup van een backup te hebben wordt door al dat snelle gemak een beetje eruit geconditioneerd.

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 24 juli 2024 06:01]

Ik heb bij de klachtenafdeling van ING gewerkt, en hoewel ik je probleem wel snap, waren er altijd zoveel mensen die net tijdens de storing de administratie even wilden doen. Daarom was een vergoeding natuurlijk altijd op z'n plek.
Storingen zijn vervelend, zeker PIN-storingen. Maar ergens denk ik ook: waarom heb je niet voldoende geld op je betaalrekening? Er komen ook andere geplande overschrijvingen en incasso's aan. Waarom heb je niet een tientje in je tas, voor die keren dat je net niets kunt?
Vandaag kreeg ik voor ongeveer 600 euro aan spullen geleverd. De winkel was echter vergeten te melden dat de bank geen 10/12 weken levertijd had maar dat die nu al bij de levering zat ( 1,5 week gewacht ). Hierdoor had ik dus niet gerekend op die 1100 euro extra, dus dacht dan haal ik het snel ff van de spaar af. En je zult altijd net zien dat er dan een storing is :P

oh en nee, ik loop niet graag met duizenden euro's op de betaalrekening rond O-) mocht dat nog als argument gebruikt worden

Daarnaast vind ik dat digitaal betalen gewoon een gemeengoed is geworden. Er wordt niet voor niets constant geadverteerd met mobiel betalen, tikkie's of "ff pinnen". Dan mogen wij ook wel verwachten dat deze service 24/7 beschikbaar is, of bij een storing dat er snel een oplossing volgt
Niet dat ik je niet begrijp, maar toch een beetje perspectief: ik neem aan dat je wel ziet hoe uitzonderlijk deze situatie is ;)
Zonder te zoeken, wanneer had je de vorige keer last van een ING storing?
Oh ik klaag ook niet, was meer een reactie op jou die het raar vind dat iemand geen contant geld heeft als back-up. Ik zou de laatste keer niet eens meer weten wanneer een storing was, want "bugs"/enkele korte storingen tel ik dan niet mee ( waarbij een paar keer opnieuw inloggen voldoende was )

Overigens mocht ik later betalen zodra de storing over is en staan de spullen inmiddels al op de plek :Y)

[Reactie gewijzigd door hollandnick op 24 juli 2024 06:01]

Ik zou de laatste keer niet eens meer weten wanneer een storing was
De unieke situatie en de bereidwilligheid van de verkoper maken hier het probleem dus vervelend maar geen echt probleem.
Fijn dat je de spullen hebt!
Iedere keer als ik online iets wil kopen met m'n creditcard! XD
Ohnee, dat is geen storing, dat is een nieuw systeem dat nog niet helemaal optimaal werkt en waarvan men niet durft te zeggen wanneer het op orde is.
Dat is je te kleine limiet :+ :>
Het gaat niet om het formaat van je limiet, het gaat om wat je ermee wil doen :p
Waarom heb je niet een tientje in je tas, voor die keren dat je net niets kunt?
Ik vind dat je op zich wel een punt hebt. Deels worden we afhankelijk gemaakt van technologie. Banken dwingen ons tenslotte steeds meer zaken online of in de bankapp te regelen. Tegelijkertijd is contant geld nog altijd een wettig betaalmiddel en kost het weinig moeite om jezelf iets minder afhankelijk te maken van die technologie. Ik heb in mijn auto altijd wat muntgeld liggen en in mijn portemonnee zit meestal ook wel tien of twintig euro. Maar ik ken genoeg mensen die zelfs geen pinpas meer bij zich hebben, laat staan cash geld.
waarom heb je niet voldoende geld op je betaalrekening? Er komen ook andere geplande overschrijvingen en incasso's aan. Waarom heb je niet een tientje in je tas, voor die keren dat je net niets kunt?
Tja, je kunt natuurlijk niet voor anderen bepalen hoe zij hun financiële zaken regelen. Het kan altijd voorkomen dat je net even te weinig op je rekening hebt staan omdat je net een grote uitgave hebt gedaan, of bijvoorbeeld je salaris nog niet gestort is (vanwege een bankstoring ;) )

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 24 juli 2024 06:01]

"Tegelijkertijd is contant geld nog altijd een wettig betaalmiddel" - en toch wordt het lang niet altijd meer geaccepteerd... zeker in plekken waar ze koffie en broodjes serveren kan het al met gemak "only cards" zijn.

Dus ja dat 10tje op zak hoeft zelfs dan je niet met zekerheid te redden...
Meestal kun je achteraf prima terecht met contant. Vorige zomer, midden in de Corona bestel ik samen met een vriend op een klein terrasje (dat was toen nog open) een bak koffie en een appelgebakje. Achteraf krijg ik te horen "Sorry, enkel PIN ivm. Corona".

Dan is het écht kiezen voor de uitbater: Of cash, of niks. Dan ineens wil cash ook prima :)
Precies dit.

Het voelt bij banken voor mij altijd als dat ze zo veel mogelijk mensen en bedrijven dwingen naar digitaal geld only. Als het dan niet "werkt": Ja sorry, maar als verantwoordelijk burger, moet je altijd wat contant geld binnen handbereik hebben.

Het voelt voor mij dus als afschuiven van de verantwoordelijkheid van problemen waar ze zelf aan de basis van staan.
Tja, je kunt natuurlijk niet voor anderen bepalen hoe zij hun financiële zaken regelen. Het kan altijd voorkomen dat je net even te weinig op je rekening hebt staan omdat je net een grote uitgave hebt gedaan, of bijvoorbeeld je salaris nog niet gestort is (vanwege een bankstoring ;) )
Daarom zei ik ook: “zie je hoe uniek deze situatie is”
Ik wilde gisteren geld pinnen, uit een geld automaat.

Ik ben 3 dorpen langs geweest. Alle pin-automaten die ik op google kon vinden zijn weggehaald of stonden in gesloten vestigingen van winkels. De enige die wel te bereiken was, had een storing.

Ik heb niks aan een 10tje - wat als ik 11 euro nodig heb? Vervang de bedragen 10 en 11 door willekeurige andere bedragen en het argument blijft hetzelfde.

Ik loop liever niet met grote bedragen rond, en ik wil deze ook niet klaar hebben op mijn betaalrekening gezien het gemak dat je tegenwoordig kan pinnen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 06:01]

Dat is ook in de stad een probleem. In Rotterdam heb je weliswaar veel pinautomaten, maar er staan soms enorm lange rijen (zeker op dagen dat er een markt is) of de pinautomaten hebben een storing, niet voldoende briefgeld of staan uit na een bepaalde tijd (vanwege plofkraken). Er zijn door de jaren heen ook veel automaten weggehaald en voorheen was er een probleem dat ik met mijn ING pas niet kon pinnen bij een ABN-automaat. Onlangs zijn het vrijwel allemaal geldmaten en kan ik bij alle automaten terecht.
1 reden: veiligheid. Ik woon in de grote stad waar de kans dat je wordt overvallen groter is dan elders. Zelfs als ik ooit een keer wordt overvallen of door een oplichter in de val word gelokt, ben ik maximaal kwijt wat ik op mijn betaalrekening heb staan. Immers, om op mijn spaarrekening te komen, zullen ze eerst mijn 2FA moeten omzeilen. Ik heb ook een aantal cases gezien waarin de rechter stelt dat de klant van ING zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid (en de bank dus niet voor eventuele schade opdraait).

In mijn specifieke geval: Ik had absoluut een twintigje op zak, maar de winkel had geen wisselgeld meer. Uiteindelijk even naar de AH gelopen en daar een plastic tasje gekocht. Het probleem is niet alleen voor mij als consument, maar ook voor de ondernemer.
Bizar dat je je klanten niet serieus neemt, bij voorbaat al in twijfel trekt en over één kam scheert.

Ze zullen er vast bij zitten hoor die ineens een probleem maken terwijl dat er niet is. Maar er zijn ook genoeg mensen die wel degelijk wat te regelen hebben. Wat dacht je van mensen die vandaag (uiterste vervaldatum) een rekening moeten betalen?

Natuurlijk kan je je vragen alweer klaar hebben zoals "waarom niet op de eerste dag over gemaakt?". Maar misschien is er wel een geschil over de geleverde dienst, en stelt de persoon daarom de betaling uit tot de laatste dag. Misschien zit die persoon wel krap bij kas en kán diegene pas vandaag betalen. En we weten allemaal welke kosten er voort kunnen vloeien uit te laat betalen van rekeningen.

Het is niet aan jou om te beoordelen of de klant terecht klaagt over niet verleende service van ING. Feit blijft dat die klanten het bedrijf waarvoor je werkt gemiddeld behoorlijk veel geld hebben toevertrouwt, met de belofte dat ze er over kunnen beschikken wanneer dat nodig is. Als dat vervolgens niet het geval blijkt, dan hoor je uit alle macht de klant te helpen om tóch over zijn/haar/het geld te kunnen beschikken zonder daarbij je klant in twijfel te trekken.

Waarom heeft de ING geen noodprocedure zodat klanten die dat echt nodig hebben telefonisch opdrachten door kunnen geven?

Je zal maar een zakelijke rekening hebben en vandaag voor een slordige €18.000 moeten overmaken. Helpt echt vrij goed zo'n tientje in je tas, bedankt voor de tip :+
Je suggereert dat er mensen zijn die grote schadevergoeding eisen omdat ze o-zo-toevallig precies op dat moment met hun bankrekening in de weer wouden gaan.
Ik begrijp dat een bank niet meegaat in zulke ongeloofwaardige verhalen.

Maar tegelijkertijd is het juist omdat banken meestal goed bereikbaar zijn dat mensen hebben afgeleerd om back-up geld in hun portemonnee te hebben. Ik heb meestal wat losse muntjes bij, maar ik hou er echt geen rekening mee dat ik mogelijk contact moet betalen als ik een winkel binnenstap.
Het lastige is dat steeds meer zaken pin-only zijn:

-Terstal
-Happy italy
-Sommige Domino's pizza filialen

En zo steeds meer. Hoe moet je dan betalen als je pinpas niet werkt??
Steeds meer bedrijven maken blijkbaar de afweging in het voordeel van pinnen. Ik neem aan dat het ook kunt betalen door geld ter plekke over te maken / tikkie etc, op momenten dat de pin hapert?

De redenen voor deze keuze zijn vrij simpel: Contant geld gebruiken kost zo’n bedrijf vaak veel meer. Het kost meer tijd qua afrekenen, het storten van de kas en het ophalen van rolletjes wisselgeld. Elke dag moet de kas opgemaakt worden, er komen dieven op af dus je moet meer aan beveiliging doen.

Dan is het vaak veel goedkoper dus aantrekkelijker om pakweg een dag per jaar aan omzet mis te lopen.
En wat als internetbankieren er samen met pinnen eruit ligt? In natura betalen?
En wat als iemand geen smartphone heeft?
Dan heb je pech. :P

Met alle respect, maar je maakt nu de denkfout dat een bedrijf er alles aan moet doen om elke klant zoveel mogelijk tegemoet te komen. Dat is simpelweg niet zo. Dat is niet haalbaar en bedrijven proberen dat daarom ook niet. Ze maken keuzes.

Ik ben bijvoorbeeld gek op Domino’s pizza’s maar heb ze al jaren niet gegeten, omdat er in de wijde omtrek geen vestiging zit. Gemiste kans voor Domino’s? Of weten ze dat ze in mijn dunbevolkte gemeente nou eenmaal nooit zo veel pizza’s gaan verkopen als in zo ongeveer elke andere gemeente in Nederland? ;)

En ja, misschien ligt een bedrijf dan wel eens een paar uur stil of zelfs een belangrijke avond stil vanwege een pin-storing, maar het zou zomaar kunnen dat dat nog steeds een stuk goedkoper is dan het hele jaar met cash moeten klooien. Daar hebben ze echt wel over nagedacht.
De netbeheerder geeft geen vergoeding in de eerste vier uur. Wat zou een reëel time-frame zijn voor compensatie bij storing Internetbankieren?
15 minuten, ze halen overal de geld automated weg of er is een storing.

Bovendien geef je meer geld uit als je pint, dan fysiek uitgeven. Bij ons waren 4 pin automated, nu is er 1 gele die constant storing heeft.

Bovendien zijn de Meester supermarkten na 21:00 dicht, en is het niet vriendelijk voor ouderen onder ons die niet zo mobiel meer zijn.
Inmiddels wordt het tijd dat banken, net als energiemaatschappijen (netbeheerders), een schadevergoeding gaan betalen als de storing te lang duurt.
Voor zakelijke gebruikers gebeurd dit ook. Dit is onder andere in wetgeving opgenomen (banken hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid). In z'n algemeen. Als bedrijf X mij diensten aanbiedt en zij dat niet goed doen, en dat dit mij dan veel geld kost, dan kunnen zij verantwoordelijk gehouden worden voor die kosten.

De wetgever gaat er uiteraard vanuit dat er is iets mis kan gaan, en een ondernemer dient zelf zaken te regelen om gevolgen te beperken (ondernemersrisico). Als storingen echter te lang duren of te frequent gebeuren dan is het niet redelijk om van een ondernemer te verwachten dat zij dit allemaal kunnen afvangen en ontstaat er vanzelf een verantwoordelijkheid naar de dienstverlener (in dit geval een bank). De ondernemer moet natuurlijk wel kunnen aantonen wat de gemiste inkomsten zijn en de werkelijke geleden kosten.
Dat fijne gevoel van ‘schadevergoeding‘ ga je simpelweg zelf betalen.
Banken hebben al een uptime van 99,9%. Dus wat is te lang? En is er ook wel daadwerkelijk schade geleden? Deze uptime is daarbij geen contractuele afspraak met de klant, dus veel succes om dat als simpele particulier met een hypotheekje in een maatwerkcontract te krijgen.

En als het toch zover komt...dan worden de miljoenen die daar voor nodig zijn om een schadevergoeding te voorkomen simpelweg in de kosten voor klanten doorberekend. Want iedere IT-er weet dat de kosten om die 0,1% betrouwbaarheid te waarborgen exorbitant hoog zijn.
Precies dat laatste. Want als dan de stroom uitvalt, heb je nog niets aan je betaalsysteem met backup. Dus je moet ook de stroomvoorziening van een backup voorzien en niet alleen bij het betaalpunt, maar ook voor heel het netwerk er naar toe.

Natuurlijk is het vervelend als je een keer je boodschappen niet mee krijgt omdat er een pin-storing, stroomstoring of internetstoring is, maar als dat een paar uur per jaar voorkomt, wil niemand uiteindelijk daarvoor de kosten betalen van een ‘waterdicht’ systeem.

Bij de waterleiding of de stroomvoorziening etc doen we dat trouwens ook niet.
Het voorbeeld dat je geeft is simpel te voorkomen door iets meer geld op je rekening te laten staan voor het geval er een outage in de bank app is.
Aan de andere kant, is het niet slim om van tevoren te controleren of er geld op je rekening staat?
Daarom heb ik altijd wat cash bij me!
Een energiemaatschappij is niet hetzelfde als een netbeheerder. Netbeheerders betalen al een vergoeding voor uitval langer dan 4 uur. Verder ligt uitval bij gevallen als deze en bij storingen bij netbeheerders zelden binnen de macht van de beheerder. Een schakelaar die ontploft, een server + back-up die door samenkomst van omstandigheden down gaan. Er kan werkelijk van alles gebeurd zijn.
Ik heb een N26 rekening puur voor dit soort incidenten. Gewoon een paar tientjes op die rekening zetten en je kunt met je Maestro pas gewoon overal betalen. Of eventueel met Google Pay via je mobiel. Ideaal.
Als echter de gehele PIN infra er uit ligt heb je er nog niets aan natuurlijk, gelukkig komt dat niet zo vaak voor.
Ik kan me nog herinneren, "vroeger" toen dit soort berichten letterlijk wekelijks op tweakers stonden over ING/Postbank.

Het is natuurlijk niet goed dat het zo lang kapot is, een bank moet echt wel zorgen voor voldoende redundantie, maar het aantal verstoringen van ING ervaar ik op dit moment niet als erg hoog.
een bank moet echt wel zorgen voor voldoende redundantie
Dit is z'n algemeen uiteraard waar, maar aangezien we niks weten over de aard van het probleem is dit natuurlijk een beetje een vreemde uitspraak.

De ING heeft ongetwijfeld een hele zwerm webservers aan de voorkant hangen (mogelijk in de cloud). De web-applicatieservers zullen vast ook heel veel redundant zijn uitgevoerd. De databases die daar bij horen ongetwijfeld ook.

Maar in het geval van een bank is er natuurlijk veel meer dan een website. De betalingsgegevens en transactiegegevens, verzekeringsgegevens, enz. enz. enz. staan op compleet andere systemen. Die systemen voeden de websystemen, maar ook (indien van toepassing per onderdeel) de PIN-automaten, iDeal, ICS, de beurzen, de DNB, de ECB, Equens, enz. enz. enz.

Waar mogelijk zullen die systemen ook in clusters draaien en zal, bijvoorbeeld hardwarefalen, zeer weinig tot geen impact hebben. Dit is echter niet altijd even goed mogelijk voor alle applicaties, dus dan zit je al snel met hot stand-by, cold stand-by, enz in de 'achterlanden / achterkant' van de webservers.

Als één van die systemen of de verbinding er naartoe 'plat ligt', dan staat de website en/of 'de app' ook (gedeeltelijk) stil.
Dit is z'n algemeen uiteraard waar, maar aangezien we niks weten over de aard van het probleem is dit natuurlijk een beetje een vreemde uitspraak.
Ik weet inderdaad niet wat er kapot is, maar in algemene zin zou een bank van omvang van ING er technisch alles aan moeten doen om te voorkomen dat dit gebeurt. Redundante verbindingen, DNS, app servers, database backend, alles. En uiteraard zal de website volledig gescheiden zijn van dit soort betalingsportalen.

Dit soort storingen zijn vaak het gevolg van net dat ene component dat OF vergeten is, OF niet redundant gemaakt kan worden, OF te kostbaar is om redundant te maken, OF waar uit de risico inschatting gebleken was dat het echt nooit voorkomt (behalve dan vandaag). Het zal echt geen "vergeten vinkje" zijn.
Ik weet niet of je ervaring hebt met hoog beschikbare real time applicaties met een hoog beschikbaar landschap en bijpassende databases en middleware landschap, maar dat is altijd een afweging tussen integriteit en beschikbaarheid. Ook bij een gedistribueerde toepassing of database kan van alles mis gaan. De meeste "internet toepassingen" vinden het dan niet erg als er een transactie/tweet/etc in een andere volgorde binnenkomt, gecached wordt, e.d. maar een bank moet integriteit op 1 zetten en dus direct falen zodra er ergens een component (dus niet een infrastructuur component, die zijn, zoals je terecht zegt, vast wel redundant) omvalt. En inderdaad, dat is bijkomend voor een bank nog net iets lastiger vanwege legacy (ze bestaan vaak al heel wat jaar), verbindingen met equens, Ideal, etc, etc.

[Reactie gewijzigd door Loen op 24 juli 2024 06:01]

[verwijderd]

[Reactie gewijzigd door debom op 24 juli 2024 06:01]

Jemig dat mag wat kosten...
Jij snapt het.
Ouch!
Uiteraard heb je geen last van elke verstoring, maar dit had ik niet verwacht.

Hiermee is overigens meteen mijn punt gemaakt als het gaat om storingspagina's van bedrijven:
Update 15:21: Inmiddels staat ook op de statuspagina van ING dat er problemen zijn. De storing is nog niet opgelost en er zijn geen nieuwe details bekend.
Probleem ca 1030 begonnen en pas 5u!!! later staat er een melding op de site.
Iets met proportioneel? 10% van je jaar-omzet als boete is natuurlijk alle perken te buiten voor zoiets kleins.
Ik krijg de indruk dat dit gedrag opzettelijk is. Niet alleen bij ing, maar ook bij andere (grote) bedrijven, want het staat natuurlijk slecht, storingen... maar 10% is misschien wat veel ja.
Tja, altijd dezelfde opmerkingen van IT-ers die denken dat banksystemen net zo werken als een website. Zo vermoeiend.
had gelukkig geen probleem toen ik wilde afrekenen bij AH iets voor 10 uur.

Thuis wilde ik inloggen via pc maar dan heb je tegenwoordig toch de app nodig, maar nu kan dat dus niet. Gelukkig heb ik altijd wel mijn betaal pas bij me, maar het liefst betaal ik mijn mijn phone.

[Reactie gewijzigd door snrwo1 op 24 juli 2024 06:01]

Ik vind de verplichting van app om in te loggen een ongemakkelijk iets. Terwijl je met een korte pincode volledig toegang hebt tot je rekening zonder 2fa. Bij beroving van je mobiel kan je alles in 1 keer kwijt zijn zonder dat je kan bellen of inloggen om je rekening te blokkeren.
Nou, je telefoon zelf heeft meestal ook een authenticatie nodig om te ontgrendelen. Daarnaast zal het limiet in de meeste gevallen verhoogd moeten worden; een proces dat 4 uur duurt. Dus genoeg tijd om het een en ander te laten blokkeren.
Er zijn maar weinig maatregelen te treffen om "het onder dreiging van geweld afstaan van middelen en/of informatie" tegen te gaan.

Je pinpas en pincode kunnen ook van je beroofd worden, net als je auto, je huissleutel, etc.

Gelukkig komt het in Nederland nog maar relatief weinig voor.
Waarom zonder 2FA?
Je hebt nodig
- de telefoon (factor 1: iets wat je hebt)
- de pincode (factor 2: iets wat je weet)
Dat ís 2FA.
Ik log in d.m.v. de scanner, log toch alleen thuis in. Beide, app én scanner, kan dacht ik niet.
Bij ABN werkt dat prima. Gebruik dat reader ding eigenlijk nooit meer, app is een stuk makkelijker. Uiteraard met 2FA. Maar hij dot het gewoon wel, je kan kiezen welke methode je wil gebruiken.
Ook zijn er 'telefonische problemen', . Klanten kunnen de bank niet bereiken om bijvoorbeeld een verzekering op te zeggen. De webcare verwijst de klant vervolgens door naar de website om dat te doen. Technische details over de aard van de storing zijn niet bekend.
Dus over een uur hebben ze een storing op de website vanwege de drukte?
Offtopic, maar ik vind dat doorsturen naar de website altijd zó'n lachertje. Vooral bij providers, dat je een internetstoring helpt en naar ze belt en dat je dan te horen krijgt dat je beter en sneller op de website geholpen kunt worden. Ja, en hoe ga je dat doen als je de website niet kunt bereiken omdat je geen internet hebt? 8)7
Website van de provider via 4g openen? Of vanaf laptop met 4g hotspot op je telefoon? Bij de buren ff vragen of je online mag? "Geen internet hebben" betekent niet automatisch geen mogelijkheden hebben om op een andere manier het internet te gebruiken...
Of, binnen de corona regels, even een afspraak maken bij de bibliotheek. :+

Natuurlijk zijn er work-arounds, maar als je eerste lijn van internet het niet doet, is bellen toch vaak echt sneller dan toch op zoek gaan naar een manier om toch op internet te komen.

De enige echte oplossing die je biedt is, inderdaad, via je telefoon op mobiele data de site van de provider bezoeken.

[Reactie gewijzigd door Kjoe_Ljan op 24 juli 2024 06:01]

Natuurlijk zijn er work-arounds, maar als je eerste lijn van internet het niet doet, is bellen toch vaak echt sneller dan toch op zoek gaan naar een manier om toch op internet te komen.
Het snelste is even checken of er niet een algemene storing is in je postcodegebied via hun storingspagina en even kijken of er niks geks op allestoringen staat. Als dat het niet is zou ik pas gaan bellen.

Maar dat neemt verder niet weg dat hun klantenservice niet een storingsnummer is, het is een algemeen nummer voor allerlei vragen/klachten/problemen etcetera. Slechts een fractie ervan is mensen die geen verbinding meer hebben, dus zo gek is het niet dat je de suggestie wekt dat even online kijken of je probleem daar al mee kan oplossen zo gek nog niet. Ik zou het in ieder geval geen 'lachertje' benoemen zoals OP benoemt.
Wat wil je anders van een klantenservice? Dat er 400 mensen in de wacht staan is voor de meeste mensen geen duidelijk teken "Er is een storing". De mensen in de telefoon willen graag zo veel mogelijk mensen te woord staan en die wachtrij wegwerken, door gebruikers op te voeden en ze naar de website te verwijzen zorg je er voor dat de volgende storing minder mensen bellen, of tenminste, doet een poging daartoe.

Als mensen zelf een beetje logisch zouden nadenken, was dat afgewimpel niet eens nodig geweest.

Zodra mijn internet eruit klapt, ik mijn provider bel en merk dat er 30+ min aan wachtrij staat, dan weet ik genoeg. Bij velen valt dat kwartje alleen nooit.
Als de providers zouden besluiten fatsoenlijke service te leveren, was dat afgewimpel niet nodig geweest, bedoel je.
Je geeft wel een hele negatieve mening over providers. Ze zijn echt niet allemaal slecht.
De enkele keer dat ik is een storing heb is dat over het algemeen van tevoren al (geplant onderhoud) gecommuniceerd via email.

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 24 juli 2024 06:01]

Hee, ik zeg niet dat de providers slecht zijn! Maar wel of niet mensen verwijzen naar een website, soms zelfs met het verbreken van de verbinding tot je die website bezocht hebt en terugbelt, is echt een keuze van providers. Wel een keuze met gevolgen, het is ook een afweging klantvriendelijkheid en kosten. En provider zijn betekent ook diensten bieden aan mensen die technisch niet handig zijn en minder handig zijn in logisch nadenken.
Gelukkig hebben veel mensen keuze welke provider ze nemen, en hopelijk kan je er eentje vinden die dat misschien niet doet.
Idd. Hiier hebben we dat geautomatiseerd met de beide buren. Allebei oud, en it-onhandig. We geven elkaar toegang op ieders gastnetwerk. Een storing wordt niet eens opgemerkt. Het verkeer springt bij storing automatisch over naar een van de andere netwerken. Scheelt mij veel gedoe.
Hoewel je een punt hebt, is het tegenwoordig natuurlijk wel zo dat de meeste mensen wel een smartphone met 4G internet hebben. Dus als je thuisinternet plat ligt kun je met je telefoon meestal nog wel op internet en vice versa, dus zo heel raar is dat advies van die internetproviders toch niet.
Een storing duurt normaal erg snel voordat deze op een publieke storingspagina te zien is. Ondanks dat een provider prima kan zien of zijn toestellen/modems/whatever ineens wegvallen in een bepaald gebied, zijn ze vaak heel afwachtend en is de drempel "we hebben een storing" vaak zelfs nog afhankelijk van een bepaalde hoeveelheid klanten die in een bepaald tijdbestek telefonisch een storing melden. Dus als niemand belt, wordt het geen storing, en wordt beheer niet opgetrommeld om het op te lossen.

Maar ook als het geen storing betreft, ik heb al op de website gekeken (en op tig andere sites) voordat ik bel. Dus het bandje "kijk eerst op de website" zorgt er onder aan de streep alleen maar voor dat het langer duurt voordat mijn probleem/vraag opgelost wordt, ook al is het maar 10 seconden :)
Over welke isp heb je het?
In dit geval over Ziggo.
Daar krijg je altijd een standaard script, modem resetten, etc met bijbehorende waarschuwing/wijzende vingertje dat een monteur geld kost als het aan de binnenbekabling blijkt te liggen.

Nu begrijp ik dat het resetten van een modem 9.9 van de 10 problemen oplost, sterker nog dat is altijd stap 1 voordat ik uberhaupt ga bellen of opzoeken of er een storing is, maar als een wijkkast plat gaat dan moet de betreffende man/vrouw aan de lijn mij al direct kunnen vertellen dat er meer aan de hand is, en het dus NIET aan mijn modem of binnenkabeling ligt en ik gewoon wat geduld moet hebben.

Vodafone heeft er overigens ook een handje naar "oh meneer u heeft slechte dekking? Tsjaa dat ligt aan de constructie van uw huis en kunnen we niets aan doen" zonder verder onderzoek te doen, verder na te vragen, etc. In theorie klopt dit natuurlijk, maar een paar db extra signaal buiten zorgt ook voor een paar db extra signaal binnen.
Vodafone heeft er overigens ook een handje naar "oh meneer u heeft slechte dekking? Tsjaa dat ligt aan de constructie van uw huis en kunnen we niets aan doen" zonder verder onderzoek te doen, verder na te vragen
Omdat klanten ook een handje hebben om gelijk de telefoon te pakken en de leverancier te bellen als het niet werkt zoals zij het hadden verwacht. Ook zonder zelf onderzoek te doen of het niet aan wat anders ligt dan een te zwakke afstelling van de zendmast.
Maar je kunt toch niet verwachten dat elke klant maar weet hoe dat allemaal werkt?
Als mijn auto ermee ophoudt en ik sta langs de snelweg in niemandsland en bel de ANWB, dan zeggen ze toch ook niet “ga eerst zelf maar onder de motorkap sleutelen en loop desnoods maar door het weiland naar de dichtstbijzijnde garage”?
En als ik op 6 hoog woon en mijn sleutel vergeten ben en een slotenmaker bel, dan zegt die toch ook niet “probeer eerst zelf maar via de regenpijp omhoog te klimmen naar je raam”?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 06:01]

Maar toch, als een lamp niet aangaat in je huis bel je dan ook gelijk je energiebedrijf om te vragen of ze een storing hebben? Of check je even of in de rest van het huis er wel nog stroom is? Om vervolgens de zekeringen te checken als blijkt dat dit het geval is? Ook als je auto ermee ophoudt zal je waarschijnlijk eerst nog een paar keer kijken of die nog wil starten voordat je de ANWB gaat bellen. Als je je dan bedenkt dat het brandstofniveau al een tijdje laag stond ga je je toch eerst afvragen of je niet gewoon moet lopen naar een tankstation. En bij de vergeten sleutel check je ook eerst al je zakken en je tas etc of hij toch niet ergens zit waar je het vergeten was.

Er zit dus altijd een laag van dingen zelf kunnen doen en pas dan gaan bellen, zelfs bij zaken waar je verder weinige technische kennis van hebt, dat is het punt. Ook bij slecht mobiel bereik in je huis ga je ook even kijken hoe het vlak naast je huis is, en misschien op een andere verdieping anders is, of dat het bijvoorbeeld bij de buurman ook zo is, zo speciaal is dat allemaal niet. Dat is nog altijd meer dan gelijk bellen met 'ik heb slecht bereik doe er maar wat aan'.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 24 juli 2024 06:01]

In de inbel periode was dit ook al zo
Via je mobiele telefoon? Denk dat de meeste mensen toch wel een 4G abo hebben.

Overigens is de reden dat ze je doorsturen naar de website gewoon omdat ze zelf niet weten wat ze moeten doen. Heb zelf een aantal jaar bij de klantenservice gewerkt, en sommige collega's hadden gewoon geen idee hoe ze een internet probleem moesten oplossen.
Dat kan zo zijn maar vaak staat op de speciale ‘storingenpagina’ van zo’n website dan dat er geen storingen zijn, zelfs als een halve provincie offline is.
Ja, als je die kan bereiken.
De ING app werkt hier wel, alleen duurt het erg lang allemaal. :) (40 seconden om in te loggen)
Ik had ook een toevalstreffer. Half uur geleden ging een Ideal betaling er wel doorheen, maar de volgende daarna niet. Nu, 13:37 nog steeds niet...

EDIT:
14:47 app werkt nog steeds niet

EDIT 2:
16:49 app en website werken nog steeds niet

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 24 juli 2024 06:01]

Het werkt hier probleemloos met de scanner.
Komt van dat gedoe met apps, dat is waardeloos joh!

EDIT:
Ik had mazzel. Heb nog eens geprobeerd, maar krijg nu:
Sorry, er gaat iets mis. Dat ligt niet aan jou. We proberen het zo snel mogelijk op te lossen. Probeer het later nog eens.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 24 juli 2024 06:01]

Ze hebben een flinke storing gehad, al zou het nu weer moeten werken:
https://beschikbaarheid.ideal.nl/History?bank=ING
Neuh. alles is bagger traag of geeft timeouts. kan geen betalingen doen en inloggen op de app lukt vaak al niet.
Nope:
Sorry, er gaat iets mis. Dat ligt niet aan jou. We proberen het zo snel mogelijk op te lossen. Probeer het later nog eens.
Ligt er nog steeds uit :O
Ik kan momenteel geen betaling doen via mijn ing, inloggen lukt niet.
Als het een fikse storing was dan zullen ze de systemen wel in etappes weer opbrengen dus waarschijnlijk is iedereen nu aan het vechten om server aandacht. "Ik krijg al iets gedaan" is ongelijk aan "opgelost", zeg maar.
Ik merkte het vanochtend. Betalen via de app lukte nog wel in de winkel, maar even een snelle saldo check had hij geen zin in.
Nergens last van. Gewoon snel en binnen enkele seconden ingelogd. Zal wel al opgelost zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.