Nieuwe versie iPadOS-achtige Linux-distro JingOS verbetert scaling

De ontwikkelaar van JingOS heeft een nieuwe developer-release beschikbaar gemaakt. JingOS 0.9 moet met name scaling verbeteren. De interface van de Linux-distro voor tablets heeft in deze nieuwe versie ook meer geluidseffecten gekregen.

JingOS 0.9 is beschikbaar voor apparaten met een x86_64-processor en is te downloaden via het forum van Jingling. Op het YouTube-kanaal van de ontwikkelaar wordt een demo van de nieuwe testversie getoond. Het besturingssysteem is een Linux-distributie gebaseerd op Ubuntu en lijkt sterk op iPadOS.

Het is de bedoeling dat het besturingssysteem ook een ARM-versie krijgt. Momenteel werkt Jingling aan een eigen tablet: de JingPad. Het is nog niet bekend wanneer het besturingssysteem of de tablet moeten verschijnen.

Eerder toonde de ontwikkelaar ook een werkende versie van JingOS 0.6 op een smartphone, al waren de functionaliteiten zeer beperkt. Zo kan het beeld alleen in landscape-modus worden getoond.

Door Robert Zomers

Redacteur

01-06-2021 • 20:38

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
22
0
0
13
Wijzig sortering
Er zijn 100e distros. Waarom zoveel aandacht voor deze? Wat maakt het zo uniek dat het al deze tweakers.net aandacht verdiend?
Ik denk omdat ze ook bezig zijn met hardware ervoor, in dit geval een smartphone en tablet. Veruit de meeste Linux-distro's maken niet eens hardware in de vorm van een pc of laptop, laat staan een smartphone of tablet (en als ze die wel hebben is dat vaak via externe partijen, zoals CompuLab of Dell).

Edit: omdat het blijkbaar niet duidelijk is: ik heb het over het maken van een eigen tablet en smartphone, niet dat distro's niet draaien op tablets en smartphones.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 1 juni 2021 21:59]

Ik heb anders een Pinetab. Meeste distro's ervoor werken gewoon.

Is denk ik meer. Waarom zou je een ontwikkelaar aannemen en die voor jouw specifieke hardware een Linux distro tunen. Als je een Android of Windows OS van de plank kan pakken en een paar drivers in kunt vliegen?
Ik heb anders een Pinetab. Meeste distro's ervoor werken gewoon.
Ik zei toch ook niet dat er geen distro's werken op tablets? Ik zei dat er bijna geen distro's zijn die eigen hardware maken. De PineTab wordt niet gemaakt door bijv. Red Hat, maar door een externe partij genaamd Pine64. Bij JingOS maken ze wél hun eigen tablet, dát is een belangrijk verschil.
Ik heb anders een Pinetab. Meeste distro's ervoor werken gewoon.

Is denk ik meer. Waarom zou je een ontwikkelaar aannemen en die voor jouw specifieke hardware een Linux distro tunen. Als je een Android of Windows OS van de plank kan pakken en een paar drivers in kunt vliegen?
Omdat voor jouw specifieke distro en hardware tunen misschien wel beter werkt en daardoor onderscheidend is in een tamelijk drukke markt?
Tsja, welke hardware had Microsoft voordat ze met de Surface kwamen/Nokia overnamen?
Nokia moest kapot omdat ze met een Linux distributie uit dreigden te komen. De ontwikkelaars ervan zijn in het bedrijf Jolla daarmee verder gegaan en ik zit dit nu, heel tevreden, in hun Sailfish OS in een Android browser in te typen. :)
Nokia moest kapot omdat ze met een Linux distributie uit dreigden te komen. De ontwikkelaars ervan zijn in het bedrijf Jolla daarmee verder gegaan en ik zit dit nu, heel tevreden, in hun Sailfish OS in een Android browser in te typen. :)
Ik betwijfel dat Nokia “kapot moest”. De incompetentie van de Microsoft top destijds heeft de mobiele tak van Nokia kapot gemaakt, waardoor ze miljarden weggegooid hebben. (En effectief Microsofts einde op de mobiele telefoon markt betekende).

Ik heb zo’n idee dat het onder de huidige Microsoft CEO wel eens anders had kunnen gaan. (Maar mogelijk nog steeds zonder succes, Microsoft was nogal laat om te reageren op de revolutie die iOS en Android daar veroorzaakte)
Ik geloof dat 'incompetentie excuus' niet meer zo. Hun oude OS (naam vergeten) was hopeloos uit de tijd en het op Linux gebaseerde kon gegarandeerd met z'n tijd mee.

"Dat nooit!", moeten ze bij MS gedacht hebben.
Natuurlijk heb ik hier geen wetenschappelijk bewijs voor maar het resultaat was er wel naar. Maar goed, aangezien we niet in de achterkamertjes kunnen meeluisteren zal dit wel voor altijd een kwestie van opinie blijven.
Linux distros zat maar tablet centric varianten zie je niet vaak.
omdat er geen enkele is die goed werkt op een tablet met een goeie touch ervaring.
veel halfslachtige pogingen wel met een virtueel keyboard dat meer niet automatisch opspringt wanneer het moet dan wel, of het gewoon vertikt zonder uitgreide tweaks aan systeemfiles.
deze distro belooft ( valt uiteraard te bezien ) een ipad of android os achtige ervaring maar met een volledige linux distro als core en ik alvast kijk hier wel naar uit.
Goeie vraag, misschien omdat het over op x86 gebaseerde tablets gaat?

Beetje jammer dat ze daar dan geen voorbeelden bij noemen, ik ben in de veronderstelling dat >>90% van de tablets gewoon op een ARM processor draait?
Is dan nog een distro die de gpl niet eens respecteert, zit echt niemand in de linux community op te wachten
Ik zie broncode op GitHub, dus ik weet niet waar je vandaan haalt dat ze de GPL niet respecteren?
Inderdaad, ze hebben daar eindelijk werk van gemaakt zie ik, vorige versies hadden dit nog niet beschikbaar.
Misschien dat ik het dan wel eens voor shits and giggles uitprobeer na zelf te compileren, ik vertrouw hun chinese builds niet zomaar (net als ik voor gevoelige zaken oog geen gebruik maak van windows of android en in beperkte mate nog net vertrouwen heb in mijn iphone).

Voor dat mensen me bestempelen als een China hater, ik heb niets tegen Chinezen, ik heb het gewoon niet zo voor de CCP, en ja de USA waar mijn iphone vandaan komt is ook niet heilig, but I prefer the Devil I know than the Devil I don't.
Hij lijkt op een iPad :P
Omdat je het woord "iPadOS" erin kan verstoppen

Mij hoor je niet klagen, ik vind soms wat nieuws over distros.
Ik kan persoonlijk zo geen (echte) tablets met een x86_64-processor bedenken, behalve de Surface's heeft 99% toch gewoon een ARM gebaseerde processor?
Tablets waarbij het toetsenbord los te halen is (buiten die van MS): Lenovo Yoga Duet, Lenovo Thinkpad X12, Acer Switch, Dell Latitude 2-in-1 (niet meer nieuw te koop).
Daarnaast heb je nog allerlei 2-in-1's. Al vraag ik me af hoe fijn dat nou echt werkt.
tsja, de vraag wordt natuurlijk wanneer is iets een "echte" of primair een tablet, en wanneer een laptop met touchscreen en afneembaar toetsenbord. Zodra een toetsenbord niet afneembaar maar omklapbaar is, is het voor mij persoonlijk toch echt een laptop en geen tablet.

Aan de andere kant bedenk ik me dat mijn eigen definitie van een tablet eigenlijk juist de processor is, juist omdat je op een tablet geen "gewone" x86 software kan draaien maar enkel apps.

Maargoed, apps heb je tegenwoordig ook op Windows 10/x86 (al snap ik daar het nut niet van) en wat is nu eigenlijk het verschil tussen een app en een programma....

weet je wat, ik ga maar eens slapen 8)7
Ik vind geen van beide een definitie voor een tablet. Een tablet kan prima x86 applicaties draaien als er dus een x86 SOC in zit. Ik noem het een tablet als je het met touch kunt bedienen zonder dat je met een toetsenbord hoeft te werken (dus ook met een omklapbaar toetsenbord).
Dat zijn toch Surface-klonen gebouwd in samenwerking met Microsoft (Dell/Lenovo)? Je kunt nog steeds een Latitude 2-in-1 kopen (met 10de generatie Intel), ze werken wel, maar ondersteuning in Windows is nog steeds bagger. Heb je nog steeds een USB toetsenbord en netwerk adapter nodig om ze op te zetten want zelfs de Windows SCCM omgeving werkt nog niet met tabletten.
Geen samenwerking, wel tablets/hybrids met Windows ja.
die zijn legio

ipados kan je niet installeren op een tablet ( tenzij het een echte ipad is ) en kan je niets aan tweaken

de meeste android roms die je kan compilen worden door teveel apps nog aanzien als niet officieel waardoor drm apps, bank apps etc gewoon niet werken ( workarounds werken ook maar deels )

dan heb je nog windows ( zat waarschijnlijk oorspronkelijk op de tablet ) wat eerlijk gezegd best goed werkt als tablet tegenwoordig maar als je hier toch van wil afstappen zit je al meteen bij linux.
en net hiervoor vind je gewoon amper een goede touch centric distro dus wat mij betreft welcome JingOS
Interessante distro, ze willen het graag met een eigen tablet gaan leveren.

Echter aangezien het om een x86_64-processor gaat, zou je er iedere willekeurige Linux distro op kunnen zetten. KDE Plasma 5 levert reeds een keus aan iOS/iPadOS thema's en het lijkt me dus veiliger om een van de reeds bestaande distro's te kiezen in plaats van JingOS.
Die thema's maken zo'n distro niet geschikter voor een touchscreen. Vooral scrollen is vaak een issue, dan moet je in de browser een plugin hebben die zorgt dat je kunt scrollen door te slepen. Of het onscreen toetsenbord wat niet mooi geïntegreerd is (ui wordt niet opgeschoven om plaats te maken voor het toetsenbord).
Een Surface voorzien van iets wat op iOS lijkt is gevalletje "omdat het kan" denk ik. Kan me niet voorstellen dat je zoiets echt zou willen.
Waarom niet? De voordelen van een volledige Linux distro en toch geschikt voor touch.
ik denk dan eerder dat ik voor een iPad zou gaan :P
Tja, het ziet er best leuk uit maar het nut ontgaat mij volledig. Het zal waarschijnlijk op alle fronten slechter presteren dan een iPad met dedicated apps.

Wat is de usecase los van leuk om een uurtje mee te stoeien?
Anoniem: 1351930
@vdws1 juni 2021 22:04
Het nut van dit soort distro's is oude hardware, ik heb bv een paar HP elitepads g2 1000 liggen, windows 10 draait maar is niet echt een tablet os, er zijn legio MS surface en andere tablet machines waar dit leuk op kan draaien. Geld uitgeven voor nieuwe spul is wel leuk maar het is zonde van de wat oudere meuk maar die wel leuk zijn voor browsen en email ect.
Sommige mensen, vroeger ook het gros van de bezoekers op deze site, willen net wat anders. In dit geval net wat anders als wat een conglomeraat met een dichtgetimmerd ecosysteem aanbiedt.
Uiteraard is dat meestal meestal net wat minder polished, maar vaak biedt het ook mogelijkheden die je op je default Android of iOS devices niet voor elkaar krijgt.
Wat is de usecase los van leuk om een uurtje mee te stoeien?
Dat je niet vast zit aan Apple maar zelf de baas bent over je hardware en software.
ik denk dan eerder dat ik voor een iPad zou gaan :P
De reden dat zo iets ontwikkeld wordt is zeker weten door de beperkingen dat iOS heeft. Of nouja... De beperkingen dat Apple oplegt.
Jij bent dan ook niet de doelgroep voor deze tablet.
Hopelijk wel met een terug knop. Die bug zit nog steeds in de appel producten.
Bug met een terugknop? Wat bedoel je precies? Ik heb me nog nooit geërgerd aan een bug met de terugknop op mijn iPad Air 4. Wel dat de schermherlderheid in volle zon tekort schiet. Op dagen als deze. Of dat TouchID een te beperkt aantal vingerafdrukken kan leren. Maar iets met de terugknop?
Bug met een terugknop? Wat bedoel je precies? Ik heb me nog nooit geërgerd aan een bug met de terugknop op mijn iPad Air 4. Wel dat de schermherlderheid in volle zon tekort schiet. Op dagen als deze. Of dat TouchID een te beperkt aantal vingerafdrukken kan leren. Maar iets met de terugknop?
Misschien doelt ie op het gebrek aan een terug knop. (Wat bij Android meestal een fysieke of interface soft is). Maar dat heeft Apple anders opgelost inderdaad. (En ik zie er ook niet echt een probleem mee)
Dat bedoelde ik ja.
Was provocerend bedoeld en zeker niet geheel eerlijk.
Het zijn twee compleet andere interfaces.
En ik heb de voorkeur voor de Android interface :-)
Het is een mening en geen feit.
dat is het met de keuze tussen android en ios/ipados. Het is 100% persoonlijke smaak/keuze/voorkeur.

over smaak valt niet te twisten. :)
Die is er toch waar nodig? Je weet dan ook altijd waar die knop je naartoe brengt (en dan heb je nog altijd de mogelijkheid om terug te swipen). Bij Android heb je een terugknop die in de ene app terug gaat in je history, en in een andere app juist naar een bovenliggend niveau. Je weet daar nooit gelijk welke van de 2 het is.
En vergeet niet dat diezelfde toets ook je toetsenbord weer uit beeld schuift als die actief zou zijn.
Dat ook, maar met onscreen knoppen draait de terugknop wel -90 graden zodat het wel wat duidelijker is dat je dan eerst het toetsenbord naar beneden schuift. Ik mis zoiets in sommige apps op mijn iPhone nog wel eens. Normaal kun je het toetsenbord laten verdwijnen door er buiten te klikken of te scrollen, maar in bepaalde apps werkt het niet zo goed.
Dat filmpje is niet bepaald reclame. Zit vol bugs en graphical glitches. Ziet er uit als een slechte emulatie van iOS, zoals we die een paar jaar geleden veel zagen met de eerste hybrid webapps. Ik snap dat het nog een developer versie is, maar dit is nog erg niveau amateur…
Welke glitches zie je zoal? De animaties van iPadOS ontbreken deels, maar ik zie geen serieuze bugs of glitches.
Op zich ziet het er grappig uit maar je ziet dat het op Plasma gebaseerd is. Als ze bijv een terminal openen zie je nog gewoon een desktop menu erboven. Als je echt een goed tablet OS wilt maken moet je van scratch beginnen lijkt me.
Wát een stumperds. Gewoon iPadOS volledig willen kopiëren en het presteren om zoiets baggers af te leveren. Als je dit OS als primair OS op je surface gaat draaien heb je gewoon de verkeerde keuze gemaakt; had dan gewoon voor een iPad gegaan.
Het is een development preview. Pre-alpha. De doelgroep die ze willen bereiken snapt dat. De doelgroep in kwestie zal ook niet voor een iPad gaan, die willen Linux, en dan bedoel ik niet Android. Pure linux.
Het is nog een hele vroege versie.
En die iPad kan geen Linux draaien. Dus nee, dan ga je niet voor een iPad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee