Online survivalgame Rust komt op 21 mei naar Xbox One en PS4

Online survivalgame Rust komt op 21 mei naar de PlayStation 4 en Xbox One. De consoleversie van het spel wordt ontwikkeld door een andere studio en zal een aangepaste doch aan het origineel getrouwe ervaring bieden.

De game zal ook cross-play tussen de Sony- en Microsoft-consoles ondersteunen, maar doordat de game niet geheel hetzelfde is als de pc-versie, wordt die niet meegenomen in de cross-play-ondersteuning. De game zal verder wel de aanpassingen en veranderingen van de Windows-versie meekrijgen, maar ook zijn 'eigen experimenten'.

De consoleversie is in handen van gamestudio Double Eleven. De studio heeft rollen gehad bij de ontwikkeling van Minecraft Dungeons, Prison Architect, Crackdown 3 en meer. De studio werkt sinds 2018 aan deze versie van Rust. Een roadmap van hoe de updates van deze versie eruit gaan zien, moet nog volgen, vertelt de studio in een blogpost over de ontwikkeling.

De consoleversie van Rust werd in 2019 aangekondigd en zou aanvankelijk in 2020 uitkomen, maar door de coronapandemie en het feit dat het hele ontwikkelteam daardoor vanuit huis moest werken, liep de game vertraging op.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

27-03-2021 • 10:31

50 Linkedin

Reacties (50)

Wijzig sortering
Lang geleden gespeeld. Meest toxische community die ik ooit ben tegengekomen.
Heerlijk spel! Alles moet kapot! Iedereen moet dood! Trust no-one!
Het is alleen jammer dat ze dat zo niet adverteren. 8)7
Je hebt ook wel community servers. Die zijn over het algemeen niet toxic en toxic mensen worden vaak gebanned. Daarnaast zijn er ook PvE servers... Voor ieder wat wils.

Het mooist is om met een grote groep op een official server te gaan. Dikke chaos, je lacht je dood bij elke play die je maakt. Je hebt er ook een giga groot gevoel van accomplishment als je iets bereikt of vindt wat je nodig hebt.

Alleen is het spel niet zo leuk... maar daar heb je weer SOLO servers voor _/-\o_
Community servers niet toxic?

...welcome to rust!
Klopt, altijd kill on sight. Loop je alleen met niks anders dan een steen wat hout te verzamelen om een simpele hut te bouwen, komt er een full gear gast met een AK langs die je om zeep helpt. Alleen spelen is echt niet te doen bijna.
En hoe moet die gast met een AK weten dat jij niks hebt? Er zijn genoeg mensen die naakt met een steen lopen en volle inventories hebben. Verder snap je toch wel dat PVP het hele doel van het spel is he? De grootste en sterkste worden.
Je wordt ge-min1-d terwijl je precies zegt zoals het in elkaar zit. Jammer dat er weer mening-moderatie plaatsvindt.

Je kunt van de buitenkant niet zien wat iemand heeft. Er bestaat zoiets als een sash, een stuk stof om je lichaam zodra je een wapen vast hebt gehad, a.d.h.v. Die sash kun je zien of iemand echt naked/leeg is of er kans is dat je wat hebt. Maar regel 1 in dit spel: don’t trust anyone, dus gewoon KoS-en die nakeds. Het hoort er gewoon bij
Speel je toch gewoon solo servers? Dit spel is niet voor mensen die KOS niet leuk vinden, dan ga je maar lekker wat anders spelen. Het is een sandbox PVP game, geen sandbox PVE game met roleplaying.

Ik heb er 1000 uur op, ondertussen al jaren geen tijd meer voor, maar wel me rot geamuseerd. Nooit zoveel thrill ervaren in andere games nét omdat alles gevaarlijk is en je alles kan verliezen wat je hebt. Ook wanneer je niet online bent. Ideaal voor studenten met teveel tijd of werklozen.

Nu zou ik het nog eens durven knallen wanneer ik 3 dagen vrij heb (echt vrij) maar ondertussen ben ik ook niet goed meer in de gunplay, dus winnen lukt niet meer. Rust zit voor mij dus echt wel in de oude doos ondertussen.
same hier... super vet spel, maar niet te doen als je een leven hebt naast Rust :)
Klinkt als elke multiplayer survival game.
Mwa, op veel servers wel, maar er zijn ook zeker servers die een hele goede community hebben. Wel is het ook een beetje het spel. Het is een type spel waarbij je nagenoeg niemand kan en moet vertrouwen, en dan krijg je automatisch zo een community.
Dan heb je nog geen Rocket League gespeeld :D
Ik speel praktisch alleen maar op PVE survival servers (sommige hebben alsnog PVP zones rondom bepaalde monuments); veel leukere sfeer. En bouwen wat je mooi vind ipv altijd dezelfde bunker moeten bouwen.
Dan heb je nog geen League of Legends gespeeld. Veruit de meest toxic community die er is.
LoL is er niets bij, echt niet. In werkelijk iedere server waarop ik heb gespeeld wordt de global chat vooral gebruikt om te trashtalken. Dat heb je niet in iedere LoL game.
League of Legends en Call of Duty staan qua toxiciteit van de community op gelijke hoogte ,helaas.

Vooral omdat CoD een betaalde game is
En daar is sinds vorig jaar gratis Warzone aan toegevoegd wat de toxiciteit nog eens flink verhoogd heeft.

[Reactie gewijzigd door !dragon! op 28 maart 2021 10:14]

Legacy rust was geweldig, daarna is het drama geworden. Nog steeds wordt elke server maandelijks gewiped, ook de blueprints om de zoveel tijd zodat je weer uren moet grinden voor simpele dingen. In je eentje is dit spel niet meer te spelen aangezien iedereen je aanvalt zodra ze je zien. De lol is er al jaren vanaf. Hooguit leuk om in eenn groep te spelen maar dan nog moet je er vele uren insteken elke dag.
Nou, sinds de laatste paar updates ben ik het pas weer leuk gaan vinden.
Je hebt nu een soort skill tree voor het leren van blue prints, leuke gratis skins via twitch, leuke plekken om loot te vinden dmv cards + vechten tegen NPCs en leuke communities. Ook is er een ondergronds metrostelsel, elektriciteit, zijn er auto’s, helicopters, boten en voegen ze komende maand poker toe aan de game.

Enige waar bij mij de lol vanaf gaat is geraid worden door no-lifers (mensen die de hele dag en nacht kunnen spelen en je dus weinig tegen kan doen als avondspeler). Als iemand een server kent met een goede regel daarvoor, count me in. :*)
Er bestaat een plug-in die raiden alleen toelaat tussen bepaalde uren... geen idee hoe die heet en welke servers ze gebruiken.

Ook heb ik wel eens een plug-in gezien die het maar toelaat om x uur per dag op die server te spelen. Daarna wordt je gewoon automatisch gekickt.

Je komt sws in de modded servers terecht hiervoor
Volgens mij bedoel je Local Time Damage Control. Heb ooit eens op een server gespeeld die dat heeft draaien, en was eigenlijk best een leuke ervaring.
Na legacy heb ik ook nooit meer echt Rust gespeeld. Legacy was echt leuk _/-\o_
Rust is een 2e baan van 36u per week, geen game ;)
Op de officiele servers worden de blueprints niet gewiped, behalve als het systeem er achter veranderd. Dat is een paar maanden geleden gebeurt, en daarvoor bijna twee jaar eerder.

De maandelijkse wipe is wel iets waar ze vanaf willen, maar voor nu hangt het er mee samen dat er maandelijks een enorme content update komt. Vaak vergelijkbaar van wat bij een andere game een DLC zou zijn. Ik heb er geen problemen mee.

That being said, ik speel praktisch alleen maar op een low upkeep PVE server met PVP zones rondom een aantal monuments. Erg goede sfeer en door de lage upkeep niet zulke issues. En buiten de PVP zones kun je lekker bouwen wat je wil, ipv altijd dezelfde bunker.
Ok wist niet dat officiele servers geen BP wipes had. Maar die map wipe is echt irritant.
Al sinds legacy zeggen ze dat ze daar vanaf willen, dat is nu dik 5 jaar geleden?
Het is ook wel lastig; er komen nog steeds nieuwe monuments uit - je kan moeilijk een map niet wipen in dat geval. Er zijn wel servers met custom maps die geen map wipe hebben, maar die zijn zeldzaam.
Hetzelfde hier.... Ook dat je gebouw vervalt om de halve klap... In het begin met veel plezier met vrienden gespeeld.. nu vind ik er niks meer aan.
Ja dat is ook mega irritant. In legacy kon je gewoon bouwen zonder zorgen. Het bleef maanden staan en als je wilde raiden moest je echt mega veel C4 verzamelen om een beetje vooruit te komen.

Nu zijn er gewoon groepen van 10 man die alle resources harvesten en binnen een paar dagen een mega fort hebben gebouwd en full gear de map domineren. Ze zitten op bergen C4 en rockets.
Zoek een low-upkeep server ;)
Ik zou zeggen probeer Valheim eens met een groep vrienden. PVE, dat wel. Maar in alle rust (no pun intended:p) wat bouwen, questen, farmen en alle vooruitgang blijft behouden. Heerlijk ontspannen game
Ik zie alleen niks over de next-gen. Ook niet op hun site. Beetje jammer dit.
Geen next gen maar kan je wel op de PS5 spelen bijv.
Rust is sowieso een vrij intensieve game dus ik denk dat ze hem zullen limiteren voor performance redenen.
"intensive game". Al sinds jaar en dag laat de optimalisatie van Rust te wensen over. Ik heb bijna 2000 uur in het spel zitten, in die periode heb ik verschillende RAM/CPU/GPU combinaties gehad. En het is altijd lastig geweest om een beetje solide frames te behouden.
Ja het is minder intensive en eerder gewoon zo diep triest slecht geprogrammeerd dat bijna alles op zijn minste stottert tijdens het spelen.
Die ervaring heb ik nooit (zelfs niet in vanilla) gehad. Andere oorzaak?
Cognitieve dissonantie.
Speel je op een grote multiplayer game met veel slots? Veel gehoste games met een destructible omgeving of veel speler gebouwde structuren krijgen last van lag stutter of andere performance problemen. Bij 7days to die is dit al jaren een probleem. Als ik een blok zet moet mijn medespeler dat direct zien. Voor PVP is dit gewoon verre van ideaal, voor pve gaat dit nog.
Mijn ervaring na jaren PVP 7days to die admin op een grote server. Je zag gewoon naarmate er meer speler joinen de server FPS van 200-300 naar 6 zakken bij 64 spelers. Als die dan ook nog wat uitvraten zakt de FPS nog verder en wordt het huilen. Gek genoeg helpt het om de grafische opties naar beneden te zetten aan de client kant.

Edit: en de server was echt geen lullige Celeron, maar een zeer sterke xeon en inmiddels i9, vanwege de hoge single core performance.

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 27 maart 2021 13:03]

De optimalisaties zijn inderdaad niks, waardoor ik het ook intensief noem.
Rewrite it in Rust, zou ik zeggen :+
Heerlijke game, maar enorm tijdrovend. Hoewel dat ook wel afhangt met wat voor een groep je speelt, en wat voor een server (monthlies heb je vaak wat meer ruimte bijv, en Facepunch-servers hebben slechts sporadisch een Blueprint-wipe itt tot elke maand).
Heb al een paar uur in de beta zitten en als PC speler met 2000+ uur kan ik echt wel zeggen dat de console versie beter is dan PC. mooiere/betere UI, bruikbare serverbrowser (zelfs sorteren op wipedate!) en nog geen enkele flyhacker gezien.
Ziet er nogal roestig uit, brakke graphics, houterige animaties en super irritante muziek.
Muziek kan uit :D.

Doel is volgens mij ook niet de mooiste graphics, e.d.
Gameplay in de kern is super-vet. Echter de community / no-lifers maken het lastig om casual te spelen.
Ik heb vaak gehad dat ik als Rust programmeur(de taal, niet het spel) ook keek naar game engines of iets anders, en dat ik dan bij dit spel kwam bij Google.

Ken het spel verder niet, maar het is erg verwarrend wat nu bedoel wordt met een "Rust game engine".
Anoniem: 562971
28 maart 2021 10:17
Zoals Gerard Joling het wel eens verwoord "O Jezus, wat slecht..."
Heel dik spel vroeger heel veel gespeeld.
Alleen tegenwoordig met de decay van gebouwen is er niks meer aan als je een grote base wilt bouwen dan ben je 4 uur per dag aant farmen om de base up te houden.
Echt jammer van de game.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee