Ontwikkelaar 7-Zip brengt Linux-versie uit

Ontwikkelaar Igor Pavlov van het populaire 7-Zip heeft een Linux-versie van de archiveringsapplicatie uitgebracht. De port is vergelijkbaar met de eerdere applicatie p7zip, die niet meer onderhouden wordt.

7-Zip logo (45 pix)Pavlov kondigde zijn eerste versie van de port van 7-Zip naar Linux op Sourceforge aan. Het gaat om 64bit-versies voor x86-64 en ARM64 en 32bit-varianten voor armhf en x86. Het is niet de eerste port van 7-Zip voor Linux want er bestond al de applicatie p7zip, een commandline versie voor Linux en Unix van een andere ontwikkelaar.

De laatste versie van p7zip dateert echter van 2016 en die ontwikkelaar lijkt de software verder niet te onderhouden. Net als p7zip is 7-Zip voor Linux een console-applicatie. Deze bevat volgens Pavlov een benchmarkcommand om te testen of de applicatie correct werkt en om de processorprestaties te tonen: ./7zz b "-mm=*" "-mmt=*" -bt > bench.txt.

Google-ontwikkelaar Christian Blichmann adviseert de applicatie in een sandbox te draaien omdat nog niet zeker is dat beveiligingsproblemen van p7zip verholpen zijn en het hoe dan ook beter is om een archiveringsapplicatie die met veel bestandsformaten werkt in een sandbox te draaien. Daarnaast adviseert hij code in het openbaar te ontwikkelen via bijvoorbeeld GitHub en GitLab en niet om de zoveel tijd een codedrop op Sourceforge te doen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-03-2021 • 13:53

89

Submitter: TheVivaldi

Reacties (89)

89
77
30
4
0
11
Wijzig sortering
Voor de mensen die zich afvragen wanneer er een stable uitkomt, want voor windows is er al 2+ jaar geen stable uitgekomen:
https://sourceforge.net/p.../45797/thread/d401ab2966/
Special - 2 days ago
When can we expect a new "Stable" version?

Igor Pavlov - 2 days ago
This alpha version is near to "stable" status.
Only some new code that is specific to linux version was not tested enough.
So you can use this alpha for Windows as "stable" now.
And I plan that Windows version will get official "stable" status soon.
Vreemd dat 'ie het een alfa noemt als het volgens hem al bijna stabiel is... dan verwacht ik een bèta- of rc-label.
Misschien dat de ontwikkelaars meer aan doen wat zelf beter uit komt dan te letten op de achterliggende betekenis om iets alpha, beta of rc te noemen. Ik ben het ook gewend dat je code niet zomaar alpha of beta noemt, maar kennelijk is het gebruiken van bepaalde termen niet bij iedereen zo relevant als voorheen.

Ik zou in ieder geval een ontwikkelaar die zijn code alpha status geeft en dan beweert dat het near "stable" is niet al te makkelijk geloven. Zeker niet als de term stable vervolgens tussen aanhalingstekens staat en er ook nog het woord near bij is geplaatst om nog minder duidelijk te zijn wat ze precies bedoelen. Het komt op mij meer over als een poging om ontwikkeltermen als marketing te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door kodak op 25 juli 2024 09:35]

Het kan ook een teken zijn van perfectionisme. Een karaktertype waarbij men streeft naar perfectie, wat in software bijna onmogelijk is. Als de dev dan testen doet op bugs maar weet dat er testen zijn die misschien niet heeft kunnen bedenken, dan blijft het naar gevoel achter.
Dan is dat wel erg selectief perfectionisme door geen rekening te houden met de betekenis van alpha/beta/rc etc.
Waarschijnlijk omdat het niet belangrijk genoeg was. Als in- er was geen release of planning waarbij het over zou gaan naar beta, dus hij is gewoon lekker iedere versie de alpha nummer blijven verhogen.
Geen idee ook waarom, maar de afgelopen twee jaar waren er alleen maar alpha's en daarna weer een nummertje hoger in alpha. Ik heb nooit problemen gehad met de alpha's.
Dat er nu dus een stable komt is heel wat. :)
Ik vond 7zip heel interessant, maar ik denk dat dat al zeker 10 jaar geleden is. Optimale compressie is niet meer echt een doel met bandbreedte en opslag. Als ik iets moet uitpakken wat geen .tar.gz of .zip is moet ik altijd een beetje zuchten. Dan hebben mensen het verkeerde geoptimaliseerd, denk ik.
Al eens gebenchmarked? Als je voor cloud backup opslag en transport betaalt een maakt het zeker uit.

De xz compressie comprimeert een 2Gb JSON lines bestand tot minder dan 150MB gzip of bzip2 komen daar niet eens in de buurt. 7zip is vergelijkbaar. Bij versturen naar mensen die ik soms geen moeite en stuur ik meteen zip, anders vraag ik het.
Het geeft frictie in de communicatie. Mensen vinden het irritant om een "raar": compressie programma te installeren.
Wat eigenlijk raar is, ergens. Ik ga ervan uit dat jouw cloudopslagleverancier alle data comprimeert en/of dedupliceert. Transport wordt vaak ook gecomprimeerd.
Vast maar is niet zichtbaar voor mij of heel veel moeite doen ze er ook niet voor.
S3 compatible storage of daadwerkelijk AWS S3 storage. Ik weet dat deze specifieke data goed comprimeert.
Inderdaad niet zichtbaar voor jou, en dat is ergens goed want jij hoeft helemaal niet te weten hoe zij jouw data opslaan zolang het maar werkt. Maar zij rekenen 'kosten' op basis van fictieve megabytes. Waarschijnlijk zal compressie daar al in berekend zijn, maar als je data goed comprimeert dan betaal je dus relatief meer dan als je witte ruis opslaat, bij wijze van spreken.
Want?
Het is extreem waardevol om bestanden te kunnen comprimeren m.i. Nog steeds.
Arch is iig al een tijd over op de volgende p7zip fork, die enerzijds CVE's heeft gedicht en verbeteringen van de 7-zip code heeft geport en anderzijds meer codecs heeft toegevoegd: https://github.com/jinfeihan57/p7zip

Actieve development sinds 2020. De officiële p7zip-repo was wel al dood sinds 2016 geloof ik, maar in 2018 zijn er nog wel wat CVE's gepatcht.

[Reactie gewijzigd door guillaume op 25 juli 2024 09:35]

Ik vroeg me af wat voor CVEs op.een standalone executable van toepassing kunnen zijn: de.link verwijst naar een CVE waar iemand een 'crafted archive' kan maken waardoor er code execution kan plaatsvinden.

Nu is er op linux al jaren Address space layout randomization waardoor zo'n aanval me redelijk onpraktisch lijkt.
Zou leuk zijn als tar een optie erbij krijgt voor 7zip

"tar c7vf archive.tar.7z /dir"
Waarom zou je 7z gebruiken voor tar compressie? :?

Gebruik dan iets als LZMA (xz), wat vergelijkbaar is met GZip (gz) qua werking. Dat is wel geïntegreerd, en bevat dezelfde/vergelijkbare compressiealgoritmes als 7z.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 09:35]

Voor wie het niet op wil zoeken: die integratie gaat met de J optie:

tar cJvf archive.tar.xz /dir
Inderdaad, zoals wel vaker, is "7zip" met standaard instelling gewoon twee Linux-tooltjes (tar / lzma) samengevoegd en voor Windows gecompileerd, met een UI eromheen:

https://sourceforge.net/p...on/45797/thread/dd778f76/

Zoals @ACM ook al aangefet; kan je met tar zelf een willekeurig compressie-programma aangeven; dus wat 7zip eigenlijk doet is die Linux-tooltjes combineren in iets dat een gemiddelde Windows-gebruiker begrijpt.

7-zip kan wel handig zijn als je bij een Windows-bedrijf dat geen WSL heeft een e-mail-snuivend filter moet "omzeilen", of je data versleuteld wil opsturen naar iemand anders. In Linux / BSD een fluitje van een cent, maar in Windows loop je vaak nogal te prullen is mijn ervaring.
Unix filosofie:
doe 1 ding en doe dat goed.
tar cvf - /dir | 7z a -si archive.tar.7z
en maak daar een scriptje van.

edit: c vergeten

[Reactie gewijzigd door Dorank op 25 juli 2024 09:35]

Vertel er dan ook bij wat dat doet, want daar moet ik een paar meter manpage voor lezen.
Volgens mij heb ik trouwens laatst een 7z bestand gewoon uitgepakt met tar- en gunzip-afgeleiden zonder 7zip te installeren maar ik weet de details niet meer.
Je hebt gekeken? Die weten allebei niet wat het betekent. (Wat geen verassing is, zoiets is veel te expliciet om te automatiseren.)
Jazeker.

Voor de eerste:
tar cvf - /dir → tar -c -v -f - /dir (handje helpen)

De tweede herkent het wel out of the box.

De eerste herkent direct wat -si is bij 7z.

De tweede niet.

tl;dr Uit de combinatie heb je zelfs zonder handje helpen alle info.
Dus "/dir" staat voor iets in alfanumeriek, wat volgens mij met die 'A' bedoeld wordt + alle nog mogelijke resterende syntaxis? Dat is gewoon manpages filteren. Alleen het streepje en een file-referentie zonder expliciete parameter-aanduiding ervoor weet het geen raad mee.
Het zijn hulpmiddelen die je flink wat tijd kunnen besparen in vergelijking met iets als man tar, /, -c, nog steeds wat zoekwerk, en dan heb je nog maar één flag gevonden in de tijd dat je dankzij deze tools al tien keer wist wat alle flags doen. Het is inderdaad vrij dom manpages filteren, maar wat boeit dat? Negen van de tien keer werkt het uitstekend.

Het is natuurlijk jammer dat het programma niet aangeeft dat het streepje stdin of stdout betekent, maar qua syntax gaat dat min of meer samen met weten wat een pipe is. Alleen is het bij mijn weten enkel een conventie die veel programma's hanteren, terwijl een pipe standaard-POSIX-syntax is. Hoe dan ook, dat weet je zelf al, daarvoor heb je die tool niet nodig dus het is logisch dat hij dat niet aangeeft. Je kunt voordoen dat je niet weet dat /dir een voorbeeld is, maar overdrijven is ook een kunst.

Als je punt is dat je als totale noob niet weet wat al die zaken betekenen — ja, dat is natuurlijk waar. Maar waar het de meesten van ons om gaat is dat we niet precies weten wat zo'n verzameling flags als "cvf" precies betekent. Oké, slecht voorbeeld want create/verbose/file zijn nou net flags die wèl enigszins herkenbaar zijn, maar je begrijpt best wat ik bedoel. ;) Tar heeft een gebruiksonvriendelijke interface.

Terzijde, het lijkt me handiger om te vragen om lange opties te gebruiken i.p.v. aparte uitleg te schrijven. Dan legt het zichzelf uit:
tar --create --verbose --file - /dir

Het enige probleem is dat bv. busybox tar dat niet ondersteunt, dus dat is niet altijd een optie.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 25 juli 2024 09:35]

Maak er dan <dir> van zonder voorafgaande slash. Misschien ben ik een autist maar zo werkt de logica bij mij niet meer. Nog beroerder wordt het als mensen dan gaan doen alsof je the obvious niet ziet en dezelfde inconsistente uitleg gaan herhalen in een andere vorm.

Overigens moet een geautomatiseerde uitleg als deze wel kunnen maar het systeem moet dan de exacte syntaxis uit elkaar trekken zoals tar dat zelf ook doet. Het is alleen meer moeite omdat zoiets per programma verschilt. Ik zou het niet bij sed, bc of gpart willen moeten maken... ;)
Ik vind iets in de trant van <dir>, [dir] of [DIR] onduidelijker dan een realistischer voorbeeld, al helemaal als je van die matroska-misbaksels krijgt. Wel is /dir (te) summier. Dat had ik inderdaad beter kunnen aanpassen.

edit:
Bv. /in/te/pakken/map, /home/user/backup of /pad/huppeldepup

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 25 juli 2024 09:35]

Ik ging er in mijn naiviteit van uit dat een tweaker dit tar gebruikt dit wel snapt.
tar cvf - $1 | gzip -f9 > $1.tar.gz

Mijn targz inpak-commando, gebruik ik al jaren maar geen goed idee om die zonder uitleg aan anderen aan te bevelen. Uitpakken doe ik .met tar -xf

Waar is die /dir nou voor? Wat als mijn / niet beschrijfbaar is?

[Reactie gewijzigd door blorf op 25 juli 2024 09:35]

/dir is het voorbeeld van OP.

Als / niet beschrijfbaar is (wat wellicht niet relevant is aangezien er in de CWD wordt geschreven) gebeurd er hetzelfde als in jouw script zou gebeuren in dat scenario.
Nou, de naam /dir lijkt mij een bestand of directory in /. Anders moet het ./dir zijn.
Maakt niet zoveel uit, tar verwijderd die eerste "/":

$ tar -czf tsttgz /dir
tar: Removing leading `/' from member names
.
$
mkdir a
cd a
mkdir test
ls > test/abc

tar -czf tsttgz /test

tar: /test: Cannot stat: No such file or directory
tar: Error exit delayed from previous errors.

Dat is toch logisch? /test bestaat hier niet dus weet tar niet wat je wil inpakken.
Natuurlijk is een referentie naar de rootdirectory met een /-teken van belang. Je wijst ergens naar.

De correcte opdracht: tar -czf tsttgz ./test werkt hier zonder error. Doe je dit ergens anders vandaan dan moet je de directory test aanwijzen met het pad daarheen voorafgaand.

Het verwijderen van voorafgaande /-tekens is van toepassing bij uitpakken als er bestanden (niet directories) in de archive-root staan. Die zijn dan niet van belang omdat, technisch gezien het archive bestand nog geen directory is zolang het uitpak-proces niet voltooid is. Afhankelijk van hoe je het commando uitvoert kunnen die bestanden los in de directory waar je in zit terechtkomen.
Voor zover ik weet zie je die 'removing leading / chars' ook enkel bij uitpakken.
tar -c betekent inpakken. Volgens mij gooi je dingen door elkaar...

[Reactie gewijzigd door blorf op 25 juli 2024 09:35]

Je voorbeeldje is niet correct, je maakt "ergens" een directory "test". Het absolute pad is dan /lokale/directory/test waarbij /lokale/directory/ het pad is waarin je test aanmaakt.
In het tar commando gebruik je echter het absolute pad /test en dat bestaat uiteraard niet. Althans, het wijst niet naar de zojuist gemaakte directory (tenzij je direct op "/" werkt, en ik mag hopen dat dat niet het geval is).

Als je echter

tar -czf tsttgz /lokale/directory/test

uitvoert krijg je de melding die ik eerder liet zien.

Er zijn meerdere redenen waarom absolute paden in een (tar) archief onhandig zijn:
  • Uitpakken is niet gegarandeerd, doorgaand het je geen schrijfrechten op "/"
  • Als je al schrijfrechten hebt, en het archief bevat een file die al op je systeem aanwezig wordt die file overschreven.
  • Een potentieel security probleem, je kunt wel erg makkelijk systeem tools vervangen en wie zegt je dat die geen achterdeurtje hebben?
Dit is dan ook de reden waarom tar de leading '/' verwijderd.

[Reactie gewijzigd door PolkaDanser op 25 juli 2024 09:35]

idd had hij de test folder in root aangemaakt, dan werkte het wel 8-)
dus hij was gewoon vergeten de cd / vergeten in het begin van zijn voorbeeld. O-)
of het puntje

zoals steeds een computer doet exact wat jij zegt, maar jij moet dan ook correcte input geven.

en als je niet weet wat een commando of argumenten doet / doen, dan heb je voor mij 2 keuzes
geef toe dat je het niet en :
1. blijf weg van die dingen want toch veel te moeilijk
2. zoek op wat het dan wel exact doet en in het linux/unix verhaal lees de man mages, zo leer je nog wat bij.
die /dir is de input directory.

Uit het voorbeeld
tar cvf - /dir | 7z a -si archive.tar.7z
tar is het commando (en staat voor tape archive (jaja))
c -> create
v -> verbose
f -> file
Dan volgt er een -; wat zoveel wil zeggen de "file" gaat naar standaard output (stdout)
en dan de 'input': /dir

Oftewel: /dir is de "in te pakken directory"; is die niet schrijfbaar is er niets aan de hand, is die niet leesbaar, is het lastiger, dan zal je wel foutmeldingen krijgen :)

Die gaat door een pipe (|) heen en wordt dus standaard input (stdin) voor 7z;
-> a => create archive
-> -si => read from stdin
en daarna staat de te creeren file :)
Anoniem: 407645 @Dorank13 maart 2021 09:06
Ik zat hier ook een tijd mee hoe je dit mooi kon regelen, uiteindelijk een script gevonden die je in bashrc kan stoppen.

https://pastebin.com/W4HMxMt9
ACM Software Architect @laserve12 maart 2021 14:06
Op zich kan je met de -I (hoofdletter i) of --use-compress-program al een willekeurig compressieprogramma meegeven. En anders kan je altijd nog de uncompressed output weer pipen naar 7zip.

Maar helemaal geintegreerd zou het idd wel makkelijker maken.
Doelt die Blichmann op het probleem dat 7zip had mbt UDF-bestanden en bufferoverflows in HFS+ compressie systeem? Of doelt 'tie op lzma of zo? Of wellicht AES-256 algorithm? En dat wordt dan niet gepatched in een verlaten repo van p7zip? Is dat het probleem waar die op doelt?

UDF:
http://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=CVE-2016-2335

HFS+:
http://www.cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=2016-2234

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 25 juli 2024 09:35]

Linux word steeds aantrekkelijker, mooi om te zien dat zelfs oudere stukjes software up-to-date worden gehouden of andere versies van beschikbaar komen voor andere platformen.
Anoniem: 30722 @Owen130712 maart 2021 14:22
Steeds aantrekkelijker? dat is het al sinds de jaren '90 ;)
Op 2 planeten het meest gebruikte OS :+
Bedoelde ermee dat het aantrekkelijker word voor iedereen... Mensen die weinig verstand hebben van Linux gaan Linux geen pretje vinden als ze in een keer scripts moeten typen om software te kunnen downloaden of een specifieke game willen spelen die Linux niet ondersteund.
Mensen die weinig verstand hebben van Linux gaan Linux geen pretje vinden als ze in een keer scripts moeten typen om ...
Voor alle gangbare zaken hoeft dat al lang niet meer, neem een Linux Mint bijvoorbeeld, daarbij hoeft tante Truus of oom Joop nooit te weten dat er überhaupt zoiets als een Terminal bestaat.
Het is in ieder geval niet 'moeilijker' dan Win10, hooguit anders.
Maar goed, de kans is ook redelijk aanwezig dat tante Truus en oom Joop ook niet alles kunnen in Win10 uiteraard... ;)
Anoniem: 30722 @Owen130712 maart 2021 14:47
Dat is toch met alles zo?
Als je nooit met windows werk, ga je dat ook geen pretje vinden. 🤷🏻‍♂️
Al is het met Windows zo dat het een stuk gebruiksvriendelijker is. Tenminste ik denk wel dat mensen die van Linux naar Windows gaan makkelijker zich bekender maken met het OS dan als je van Windows naar Linux gaat.
Dat is natuurlijk ook gewoon een lulverhaal, gebruiksvriendelijk is op z'n best een subjectief dingetje, iemand die niet gewend is om software uit een centrale plek te halen zal de Microsoft Store niet zo snel weten te vinden. Dat geldt ook voor App Store op macOS en Software Center op Linux.

Hangt er ook sterk van af hoe je er naar kijkt, je kan stellen dat 'een mailtje lezen' altijd te doen is, maar 'ik wil outlook openen' lastig wordt op Linux. Maar dat is dan ook het hele punt: zodra je niet kan uit gaan van een taak, maar je uit gaat van een productnaam en een of ander spannend plaatje of icoontje is dat hele gebruiksvriendelijkheidsargument de deur uit.
Men roept dit ook over mac; het zou gebruikersvriendelijker zijn dan windows. Ik ben gewend alles met sneltoetsen en vooral zo min mogelijk muis te doen. De overstap valt me dermate zwaar dat ik, zodra de release er is, windows installeer op mijn m1 macbook air. Enige reden dat ik dat ding hou is omdat ie 100% stil en toch retesnel is, wat voor mijn muziekproductie erg goed van pas komt.
Klopt, heb dat ook gehoord. Het probleem alleen bij MacOS is dat Apple vooral eigen icoontjes of stukjes software gebruiken waar mensen in het dagelijks leven niet mee hoeven te werken.

Al denk ik wel dat als je even twee weken dagelijks bezig bent met MacOS je al een heel eind komt, maarja dat kun je dan ook weer zeggen over Windows.

Met Linux zal je wel even langer de tijd nodig hebben om beetje het OS onder de knie te krijgen, maar dan ligt het er ook aan welke je gebruikt. Kali is bijvoorbeeld erg lastig om onder de knie te krijgen (waarschijnlijk ook omdat het voor hackers/scriptkiddies is bedoeld) maar valt wel onder Linux.
Ubuntu/Suse is dan wat meer toegankelijker omdat de GUI simpel gemaakt is.

In ieder geval blijft het zo dat je liever een OS gebruikt waar je me vertrouwd bent en zal het altijd lastig zijn om tussen twee te switchen.
Het is ook gewenning, ik doe in MacOS ook HEEL veel met sneltoetsen.
Is dus maar net welke toetsen je weet ;)
Anoniem: 30722 @Owen130712 maart 2021 17:07
Windows gebruiksvriendelijk?
Verschillen we dus over van mening...

Liever een Mac of linux, windows is voor mij geen beginnen aan.
Met '95 geprobeerd, tot XP nog wel eens aangeraakt, maar het zit zo vol onlogica, dat ik er niet mee uit de voeten kan.
Tuurlijk, ik kan wat klikken net als ieder ander, maar echt lekker werken, nee, dat zeker niet. ;)
Maar meningen verschillen gelukkig :)
Deze 7zip port bevat ook alleen de cli, dus dat helpt nog niet zoveel.
Op Mars zelfs 100% van de Desktop markt! :+
Nuja, denk niet dat er desktopcomputers op Mars staan, en divide by zero geeft errors.

Embedded systemen, daar hebben ze vermoedelijk wel 100% van de markt in handen.
Het hangt er vanaf waarvoor je de desktop gebruikt. Ik werk graag met een tiling desktop manager en al mijn code die ik schrijf is getarget op Linux. Maw is Linux hier de beste optie

Om 's avonds lekker te gamen draai ik gewoon mijn Windows om dat die daar de beste ootb keuze is. (Gamen op Linux/osx gaat, maar met windows heb ik het minste zorgen)
Anoniem: 30722 @hadyas13 maart 2021 09:23
Windows en gemak 🤣
Nee sorry. Gemak krijg je bij macOS, niet bij Windows. Maar Windows krijgt iedereen door de strot geramd, dus ‘dat kennen ze’. (Leren omgaan met ongemak)

En er is meer dan de desktop waar je je spelletje speelt en een mailtje tikt. En op de servermarkt is het Linux wat de klok slaat. Gerust wel een beetje Windows voor wat kantoor spul, maar meeste Linux. Tot zo ver je bubbel.
voor mij het een eis dat er op elke server 7zip staat. werkt beter, makkelijker en altijd met bijna alle bestandsformaten.
Verder is 7zip supermakkelijk vanuit CLI en scripts te werken.
Dus alleen ooit met Windows servers gewerkt of bedoel je de port genaamd p7zip?
alle servers onder mijn beheer(op en 2 na, Zabbix) zijn allemaal windows bakken :-)
Fijn, nu hoop ik dat er nog een leuke GUI-fork komt, dan wordt het steeds gebruiksvriendelijker voor niet-ITers.

[Reactie gewijzigd door Aerkhanite op 25 juli 2024 09:35]

Interessant om er bij te vertellen dat 7-Zip meedoet aan het EU-FOSSA 2 bug bounty programma: https://ec.europa.eu/info/news/20-year-old-open-source-bug-found-and-fixed-under-eu-fossa-2-project-2019-dec-11_en.

De Europese Commissie zit met dit programma in op het stimuleren van open source software en dan is deze stap niet heel gek.
Ik gebruik p7zip-full vanuit de Debian repos al jaren om mijn bestanden met AES te encrypten voordat ik ze backup naar de cloud. Die linux versie werkt voor zover ik weet perfect. Maar ik heb kennelijk iets gemist.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 25 juli 2024 09:35]

Waar slaat dit nou weer op? Dit is ook geen reactie op mijn post, maar gewoon een extreem kinderachtige bash, echt heel zielig. Kijk eens naar de verhouding Windows - Linux op server niveau wereldwijd gast. Ik gebruik op al mijn servers Linux of FreeBSD (varianten).
Nu nog voor macos 🙂
Op macOS heeft Keka goede 7zip-ondersteuning; verder ook een prima archiveringstool met GUI.

p7zip is te verkrijgen via Macports en vermoedelijk ook Homebrew; ik neem aan dat het niet lang zal duren voor deze port daar ook in terecht komt.
Nu nog voor macos 🙂
Hear hear!
A. Ik ben pas sinds begin dit jaar over op MacOs, iOS en WatchOS. Dit omdat mijn perfecte os voor telefoon was doodgemaakt en ik Android & Google oprecht niet fijn vind werken & niet met mijn data vertrouw.
B. De surface book die ik gelijktijdig met mijn MacBook Air kocht was in verhouding traag, de fans maakten mij te veel geluid, hij was zwaarder en duurder dan de Apple tegenhanger. Ik heb ze twee weken side by side gedraaid en ondanks dat Windows mijn voorkeur heeft qua os is het de Mac geworden.
C. Hiervoor heb ik regelmatig gehackintoshed op goedkope hardware, er is geen dure hardware om geld tegenaan te smijten meer nodig.
D. Ik vind macos het minst goeie os als ik moest kiezen tussen Linux, Windows en Mac, maar ben gelukkig handig genoeg daar omheen te werken.
E. Natuurlijk heeft Mac wel prima archivers, alleen geen 7zip en laat ik die nu net gewend zijn.

Overigens uit nieuwsgierigheid: Als je zegt ‘mensen zoals jij’, wat bedoel je dan precies? Op basis van welke bewijzen concludeer je dat ik in dat plaatje pas? Heb je door hoe xenofoob (als in bang voor mensen die anders zijn) die opmerking is?
Volkswagen gebruikte het een poos voor kaart updates, aangezien er geen OSX versie was had ik het met een compatible tool uitgepakt. Bleken de fonts corrupt, reed ik dan zonder straatnamen door de stad 🙄🤣
Erg handig dat 7zip! 🙈
Dus je legt de schuld van het foutief uitvoeren van een procedure op een niet ondersteund platform bij 7-Zip, dat niet eens een (officiële) macOS versie heeft?

Probleem lijkt meer PEBKAC.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 09:35]

Hoe wil je het PEBKAC noemen als de tools er simpelweg niet zijn?
De tools bestaan, maar jij gebruikt die niet of niet goed. Eén daarvan heet Windows, wat waarschijnlijk in de instructies van Volkswagen genoemd wordt.
Er zijn wel community tools, maar die gaven dus een wisselend resultaat in de uitgepakte bestanden.
Met de ene tool ging het goed, de andere niet.
Wat niets te maken heeft met 7-Zip.

Ik gebruik zelf het .7z formaat nu zo'n krappe 20 jaar, en heb nooit compatibiliteitsproblemen gehad. Mijn belangrijkste tools waren 7-Zip zelf onder Windows, en (tot nu toe) p7zip onder Linux. Ook ik gebruikte dus wel eens onofficiële ports, en ben mij bewust van de risico's. Als iets niet zou werken, dan probeer ik eerst de officiële weg. Als die wel werkt, dan weet ik dat het aan mijn proces ligt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 09:35]

Ah ja, "Windows" als oplossing, beetje duur om er een licentie voor te komen: verkeerder standaard gekozen dus, er is geen support voor behalve op windows.
Als verwacht wordt dat je het gebruikt voor iets, en jij gebruikt het niet en hebt problemen, dan ligt het toch echt aan jou.
7zip is dus niet bruikbaar, behalve voor windows gebruikers. De rest moet gokken dat hun 3th party tools het doen. Totaal onbetrouwbaar dus, zeker geen standaard te noemen.
Lees het artikel nog eens. Linux gebruikers hebben nu ook officiële ondersteuning.
"It works on my machine!" is geen geldige reden ;)
Toch heb ik (als Linux gebruiker, niet eens primair Windows) geen probleem, en jij wel. Het zwaartepunt ligt daarom bij jou, niet bij mij of bij 7-Zip.
Probeer het eens op een Mac. ;) heb je het opeens wel, afhankelijk van de tool
7zip is gewoon niet volwassen genoeg om als universeel formaat te dienen.

En dat er na ruim 20 jaar nog geen releases voor alle major OS-en zijn, bevestigd dat gewoon.
Probeer het eens op een Mac. ;)
Waarom zou ik? Aan het einde van de dag moet ik voor mijn werk productief zijn. Tevens speel ik wel eens spellen.

macOS heeft mij voor mijn werk en voor het overige niets te bieden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 09:35]

Ach, ik werk er al jaren op, gamen ook trouwens. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.