Ontwikkelaar: uitgever Nacon heeft onze game gekraakt en op Steam gezet

De Oekraïense ontwikkelaar Frogwares zegt dat uitgever Nacon zijn game The Sinking City heeft gekraakt en illegaal op Steam heeft uitgebracht. De twee partijen hadden eerder een overeenkomst, maar die is opgezegd. De bedrijven hebben al langer onenigheid.

The Sinking City staat sinds eind februari op Steam, op naam van uitgever Nacon en met als ontwikkelaar Frogwares. De ontwikkelaar zegt sinds het verschijnen van de Steam-versie dat spelers die niet moeten kopen, omdat het niet de officiële versie is.

Volgens Frogwares heeft uitgever Nacon de game gekocht op Gamesplanet, die versie gekraakt en vervolgens een illegale kopie ingediend bij Valve, die versie is nu beschikbaar op Steam. In een video op YouTube en in een blogpost zet de ontwikkelaar uiteen hoe dat volgens hen precies gelopen is.

Nacon, een jaar geleden nog bekend onder de naam Bigben Interactive, probeert al langer de master van de game te bemachtigen via rechtszaken, maar tot twee keer toe heeft een Franse rechter bepaald dat Frogwares die niet aan de uitgever hoeft af te staan. Er loopt nog een rechtszaak over het publiceren van de Steam-versie door Nacon, die wordt volgens Frogwares pas in de komende maanden of jaren beslist.

Frogwares heeft de versie die nu op Steam staat geanalyseerd en ziet sporen die bewijzen dat het gaat om de versie van de game die de ontwikkelaar op Gamesplanet heeft uitgebracht. Nacon heeft de game gekraakt, logo's verwijderd en de executable aangepast. Daarvoor had de uitgever ook een encryptiesleutel nodig en Frogwares zegt dat bekend is hoe het bedrijf die in handen heeft gekregen. Details daarover geeft de ontwikkelaar niet, maar in een rechtszaak wil de studio dit als bewijs aanleveren.

Volgens Frogwares heeft Nacon de Deluxe-versie van de game gekopieerd en op Steam gezet. Die bevat dlc die is uitgebracht nadat de samenwerking tussen Frogwares en Nacon tot een einde kwam. De Oekraïense ontwikkelaar beschuldigt de Franse uitgever dan ook van het stelen van deze inhoud.

Nacon zegt volgens Eurogamer in een reactie dat op Steam enkel de reguliere versie van het spel staat en dat de uitgever het recht heeft om die te publiceren. Nacon zegt meer dan tien miljoen euro betaald te hebben aan Frogwares voor het ontwikkelen van de game. De studio wil volgens de uitgever de voorwaarden in het contract in hun eigen voordeel herzien. Volgens Nacon is de Steam-versie een officiële uitgave en geen illegale kopie.

The Sinking City kwam in 2019 uit, maar nadat het spel verscheen, kregen Frogwares en Nacon ruzie over uitbetalingen en rechten. Frogwares verbrak daarmee de samenwerking met de uitgever en haalde de game uit digitale downloadwinkels. Volgens de studio liepen betalingen honderden dagen achter en had Nacon alleen het recht om de game te publiceren, terwijl de uitgever zegt ook rechten te hebben op intellectuele eigendommen.

Update, woensdag: De game is inmiddels van Steam verwijderd. Het is niet bekend of Valve dat gedaan heeft. De betrokken partijen hebben daar niets over gemeld.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-03-2021 • 13:49

39 Linkedin

Submitter: Rafe

Reacties (39)

Wijzig sortering
Dit zal uiteindelijk bij een rechter uitgevochten dienen te worden, maar waar sta je ondertussen met je support & patches als consument?
Als ze inderdaad een gekraakte versie online hebben gezet en ook overhoop liggen met de ontwikkelaar, lijken updates of enig support me vrijwel onmogelijk. Tenzij ze een andere ontwikkelaar hebben gevonden en de hele game op een of andere wonderlijke wijze gedecompiled hebben zodat er aan doorgewerkt kan worden. Maar dat is dus allemaal zeer onwaarschijnlijk als je het mij vraagt.
Nacon meent intellectuele eigendom te hebben, maar dat betwist Frogware, dus als dat door de rechter gelijk gegeven wordt aan Frogware, zit Nacon totaal fout, want die heeft content aangepast, wat niet mag, en dat kan nog zwaar vervelend uitpakken dan voor Nacon. Maar goed, we zullen zien.
Wel het probleem is minder zwart-wit:
Frogwares wilde de verkoop van het spel op alle platformen stopzetten, om Nacon te dwarsbomen. De rechter heeft dit echter in een uitspraak verboden. Frogwares vertikt het echter nog steeds om het spel terug op Steam te plaatsen, waardoor ze dus min of meer illegaal bezig zijn.
En Nacon vindt het dus zijn recht om alle middelen te gebruiken om dit spel weer op Steam te koop aan te bieden, omdat de rechter hen gelijk gegeven heeft. Waarna ze dus een gehackte versie online zetten.

De advocaten zullen hun nieuwe Ferrari alvast aan het bestellen zijn :D
Volgens mij hadden ze Nacon gedwarsboomt, juist omdat ze geen $$$ kregen.
Dat lijkt me dan meer dan logisch dat ze Nacon dwars gaan zitten...
Dus jou bericht mist ook weer een gedeelte waardoor niet Frogwares, maar Nacon toch echt fout zit.

YongYea heeft er ook een ding over gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=_beD3APgzG8

[Reactie gewijzigd door Power2All op 3 maart 2021 11:32]

Dan als nog rare bewegingen van Nacon, Zijn nog wel een paar games van hun waar ik sterk naar uit kijk.
En als ze dit soort domme dingen doen dan heb ik weinig hoop.
Je staat nergens denk ik, want Frogware zal geen updates uitbrengen.

Ik mag aannemen dat de game snel door Valve zal worden teruggetrokken. En dan hopen dat je als koper je geld terug kan krijgen.
Als het zaakje echt zo lijkt te stinken, dan gun je Nacon natuurlijk geen cent.

En pijnlijk voor Frogware, dat een game waar je zo veel tijd in hebt gestopt gewoon wordt gejat.
Een flinke schadepost, want de warez versie zal ook vast al te vinden zijn.
In mijn ervaring met soortgelijke dingen op Steam laat Valve je de "illegale" kopie gewoon houden, jij als consument en zij als winkel hebben ter goeder trouw gehandeld. Tenzij ze echt geen andere optie hebben en dan krijg je het volledige aankoopbedrag teruggestort of als Wallet tegoed als je daar voor kiest. Je bent dan wel de licentie kwijt.
In mijn ervaring met soortgelijke dingen op Steam laat Valve je de "illegale" kopie gewoon houden
Bij welke games is dit eerder voorgekomen?
Dit specifieke scenario is bij mijn weten nog niet eerder voorgekomen, maar er zijn al wel meerdere spelen die om uiteenlopende redenen niet meer via Steam verkrijgbaar zijn, maar die nog wel via Steam gedownload en gespeeld kunnen worden door mensen die er eerder voor hebben betaald. Rocket League is daar een voorbeeld van, dat spel is enige tijd geleden een Epic Games Store exclusive geworden maar is nog gewoon via Steam te downloaden en spelen als je hem daar ooit hebt gekocht. De Steam versie verplicht je overigens wel om in het spel in te loggen op de online services van Epic Games voor multiplayer matchmaking.
Right, de game rechtmatig terugtrekken en beschikbaar laten voor kopers is 1 ding, maar een gestolen spel verkopen een ander.
IANAL, maar ik vermoed dat het als volgt zal gaan: zoals @PepijnK al zegt hebben Valve en huidige kopers van de game in principe te goeder trouw gehandeld. Valve zal waarschijnlijk, in afwachting van een gerechtelijke uitspraak, de game niet meer te koop aanbieden op de Steam store maar mensen die het reeds hebben gekocht wel de mogelijkheid blijven geven het spel te downloaden in hun library en te spelen. In de tussentijd zal Valve de inkomsten die het spel heeft gegenereerd achter houden. Als Valve wordt verplicht het spel van hun platform te verwijderen zullen ze dit doen en de kopers hierover informeren en hun geld terug geven. Afhankelijk van de gerechtelijke uitspraak zal Valve daarna dit geld alsnog uitkeren aan de rechtenhebbende, minus de uitgekeerde refunds. Als het spel wel op Steam mag blijven zal het gewoon terug keren in de Steam store.
'gewoon gejat', het is echt wel genuanceerder, zeker als nancon 10 miljoen heeft betaald voor de rechten. Er is hier echt ook wel wat meer aan de hand.
Die vraag is prima te stellen voor het meerendeel van de shovelwaregames op Steam, daar is geen onenigheid voor nodig :+
waar sta je ondertussen met je support & patches als consument?
Als je het spel gekocht hebt van Nacon (of Bigben Interactive; een naamswijziging is niet relevant), dan ga je voor klachten naar Nacon. Als ze zeggen "ja maar, onze leverancier, bla bla bla" dan is je antwoord "dat is jullie probleem, niet mijn probleem; ik heb jullie geld gegeven, dus het is jullie verantwoordelijkheid om jullie kant van de overeenkomst te leveren".
Helaas is het bij digitale producten (zoals games) ontzettend lastig om een beroep op garantie te doen, want digitale informatie kan eenvoudig gekopieerd worden, zodat het ontbinden van de koop (product terugsturen, geld terugeisen) nogal moeilijk is. Ik durf niet te zeggen of blufpoker ("geef me mijn geld terug, of ik ga naar de rechter", terwijl je helemaal niet bereid bent zover te gaan) een goed idee is of juist een ontzettend slecht plan, dat zul je zelf moeten beslissen.
Het komt op mij over alsof beide partijen hier maar wat aanrommelen. De developer met het weghalen van de game uit de store terwijl de rechtszaak loopt en de uitgever die het er op een vreemde manier weer in gooit. Het lijken me beiden geen fijne partijen om mee samen te werken.
Met zulk getouwtrek is het voor de gamer duidelijk: wegblijven totdat het stof van de strijd gedaald is.

Zo moeilijk is dat niet. Er zijn zat andere spellen zonder drama tussen ontwikkelaar en uitgever.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 maart 2021 18:06]

Als ze het weghalen, en een zaak loopt, en Nacon zomaar de game, aangepast en gemodificeerd zonder toestemming, weer in de steam gooit, zit naar mijn mening Nacon op dit moment hardstikke fout.
Ze hadden in principe moeten afwachten op de uitkomst van de rechter, alvorens dit te doen. Het aanpassen van assets en modificeren van binaries, zonder toestemming en verkopen, zover ik weet mag dat niet, tenzij ze toestemming hebben.
Ik vind de handelswijze van beide partijen fout, Het lijkt me ook niet handig om de game van steam te halen als er nog een zaak over loopt.
Ik kan goed begrijpen dat ze de game van steam gehaald hebben als het geld naar Nacon gaat en die het niet uitbetalen of het dan een goed idee is on de game ergens anders te koop aan te bieden is misschien nog wel de vraag. Maar als mijn baas honderden dagen achterloopt met het uitbetalen van mijn loon dan blijf ik ook niet komen om te werken.
Dat ligt geheel aan de situatie. Ze zullen wel advies gekregen hebben van advocaten. Ze weten maar al te goed dat er grote financiele gevolgen aan vast zitten als ze iets illegals doen.
Gestolen of niet ik kende dit spel nog niet, en moet zeggen ziet er uit als een leuk spel.
Dus maar even goed kijken dat ik wel de goeie koop :)
Ik heb het begin vorig jaar gespeeld. Het is geen AAA game en best 'janky' hier en daar, voornamelijk op het gebied van combat, maar qua verhaal, atmosfeer en schrijfwerk is het een prima game. Misschien geen €70 topspel, maar zeker de €20 waar hij nu voor te koop staat.
Ze krijgen nu wel gratis reclame natuurlijk
Maar 70 euro zal sowieso niet snel voor een spel betalen, maar goed hij staat voor 16 euro op steam nu.
Alleen dit is dus even gezegd de gekraakte versie ?
Eerst was ik licht verbaasd wie Nacon is, toen lees ik dat het vroeger BigBen was.

Het zou mij niet verbazen als wat de dev beweert waar is, ik herinner mij nog dat verhaal van een Tennis World Tour game tijd terug.

Echter dat is mijn mening, het is dus afwachten wat de rechter hiervan vindt.

Tennis World Tour was advertised right up until release as having online multiplayer available in the game from launch. However, when the game launched, critics and players found that the "online multiplayer" component of the game was not present, and that a statement had been issued from the developer that it would be added in at a later date.

Bron: Wikipedia

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 2 maart 2021 14:06]

Maar dat zegt niet veel over het al dan niet begaan van diefstal van intellectueel eigendom.

Mijn eerste smart TV was bijv. een Sony Bravia waar op de doos geadverteerd werd dat deze opname-functionaliteit aan boord had; waar in de handleing stond dat dit de dato een half jaar na de originele lanceerdatum van de TV toegevoegd zou worden; wat werkelijk pas ca. 1 jaar na het verstrijken van dat halve jaar toegevoegd werd; en wat daarna nog eens een half jaar lang aan wachten op updates gekost had, voordat de feature ook daadwerkelijk ook maar enigzins bruikbaar was. En later nog bleek dat het nog steeds een tikkende tijdbom was omdat de TV de aangesloten externe HDD onder niet-begrepen omstandigheden op een willekeurig moment permanent kon bricken.

Extreem voorbeeld wellicht, maar geeft duidelijk aan dat gevallen van incompetentie mbt het uitbrengen van een feature en het niet nakomen van verkoop-belofte op werkelijk alle lagen plaatsvinden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 maart 2021 18:50]

Long story short:
Ze hebben een meningsverschil, gooien momenteel met modder, gaan naar de rechter en daarna pas weten we wie de echte eigenaar is.
Ze kunnen het beter nu verkopen en later via rechtzaken de zooi uitvechten, dan eerst vechten en dan pas in de verkoop.
Games verouderen.
Maar de hamvraag is: is die game een beetje het spelen waard?
Hmmz... voor ik mijn portomonee trek eerst maar eens even een repack proberen, kijken of het wat waard is. (puur omdat er nu een FITtie is tussen dev en pub ;) )

[Reactie gewijzigd door deuzige op 2 maart 2021 15:32]

Iedere malloot?

Dat Valve erop hoopt te vertrouwen dat een grote publisher als Nacon (BigBen Interactive ervoor) niet zo'n stunt uithaalt, lijkt mij niet Valve hun schuld dat achteraf anders blijkt.
Ik heb de op geplust. De bewoording is wat wrang maar het klopt grotendeels wel. Je kunt met een legitimatie en 100 euro upfront een publicatie positie 'kopen' bij steam . De publicatie wordt wel door steam gemodereerd , echter wordt daar vooral naar techniek gekeken en niet naar licentie en eigendomsrecht. Overigens krijg je de initiele 100 euro terug zodra je game meer dan een bepaald bedrag aan verkopen gerealiseerd heeft
Ik kan me totaal niet voorstellen dat valve je niet vooraf laat verklaren dat je de rechten hebt om te publiceren wat je de store zet.

Ze kunnen moeilijk van elke game de hele juridische wirwar rondom rechten en dergelijke tot op de bodem gaan uitpluizen.
Anders kan Valve toch ook voor heling aangeklaagd worden?
Dat iedereen een game op Steam kan uitbrengen klopt ook, maar daar doel ik niet op.

Deze "malloot" is Nacon, en dat is niet iemand die uit het niets een game uitbrengt, maar een publisher die al paar jaar bestaat.

En voordat iemand roept "een grote boze publisher kan de boel ook flessen", ja dat klopt maar Valve kan daar naar mijn mening niet van te voren vanuit gaan, tenzij er voor de publicatie al duidelijk is geweest dat in dit geval Nacon, het recht niet had om het spel op Steam uit te brengen.

Ik vind wel dat indien dit juridisch mogelijk is, Steam deze spel van hun store afhaalt tot er meer duidelijkheid is.
Als blijkt dat het inderdaad een gestolen kopie is dan kunnen de opbrengsten toch simpelweg bij valve worden opgevraagd en vervolgens geclaimed via de rechter?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee