Apple verhoogt korting voor terugsturen ontwikkelaarsversie Mac mini met Arm-soc

Apple heeft na kritiek van ontwikkelaars de korting verhoogd die ontwikkelaars krijgen als ze de Developer Transition Kit terugsturen. Dat is een Mac Mini met Arm-soc die Apple vorig jaar zomer verspreidde. Ontwikkelaars krijgen nu 500 dollar korting op een Arm-Mac, in plaats van 200 dollar.

Ontwikkelaars kunnen bovendien de code het hele jaar inwisselen en hoeven dat niet voor mei te doen, blijkt uit een mail die Apple naar ontwikkelaars heeft gestuurd en die Steve Troughton-Smith publiceerde. Apple bevestigt in de mail ook dat de ondersteuning voor de DTK stopt; macOS 11.2 zal de laatste versie zijn die voor de hardware verschijnt.

De stap volgt na kritiek van ontwikkelaars. Die kwam na de eerste mail, waaruit bleek dat ontwikkelaars een kortingscode van 200 dollar kregen voor het terugsturen. Ontwikkelaars moesten vorig jaar zomer 500 dollar betalen om de Mac Mini met A12Z-processor te ontvangen. De DTK was bedoeld om ontwikkelaars de gelegenheid te geven apps alvast klaar te maken voor Macs met Arm-socs. Die verschenen in november vorig jaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-02-2021 • 08:11

134 Linkedin

Submitter: WeeJeWel

Reacties (134)

Wijzig sortering
Het was ook zot voor woorden dat je zo n flink bedrag neer moest leggen voor een leentoestel zodat Apple er uiteindelijk beter van zou gaan worden.
Dit is dan wel weer een goede deal.
Maar zo flink is dat bedrag toch niet? Devkits zijn nooit goedkoop, en volgens mij nog wel eens duurder dan dit. Bovendien wisten ze van tevoren exact dat het toestel terug moest en dat ze er 200 euro korting voor terug kregen. Daar zijn ze zelf mee akkoord gegaan.
Dat non argument daar zijn ze zelf mee akkoord gegaan, alsof je een keuze hebt als je software wil ontwikkelen. Je zal wel moeten.

Het laat wat mij betreft gewoon zien dat apple weinig waarde hecht aan developers en ze gewoon wil laten betalen. Betalen dat zullen ze toch wel moeten bij appel. Die leuke 30% over hun verkopen en dat nog eens lekker voor een dev kit. Uitknijpen noemt men dat. Maar ja apple blijft maar appletjes voor de dorst opzij zetten.

Als normaal bedrijf investeer je ook zelf en dat doe je met behulp van developers die je liefst voor je weet te winnen. Maar ja met het duopolie dat apple in de USA heeft hebben ze dat niet nodig en zo gedragen ze zich dus ook. Nu maar hopen dat ze in de USA en EU haast maken om tech bedrijven aan te pakken.
Anoniem: 501293
@bbob8 februari 2021 14:13
Sorry hoor maar als 300 dollar teveel voor je is als ontwikkelaar omdat je de Mac mini in bruikleen hebt om je apps gereed te maken (waar je uiteindelijk geld aan verdiend) dan moet je denk ik achter je oren krabben wat betreft je cijfers of wat dan ook.

Niet alleen Apple let op de centen, ook al hebben ze een berg aan cash om te overleven. Microsoft, Amazon, elk Amerikaans bedrijf let op de centen terwijl ze dat niet hoeven. Of je nu een Fandroid, Applefan of Windhoos fan bent, dat Apple nu 500 dollar teruggeeft is alleen maar lof. Ik zie het namelijk al voor me dat ik een lens huur en dan uiteindelijk de huur terug krijg |:(

Een Playstation 4 devkit kost je 2500 dollar als ik de rumors mag geloven en die krijg je niet terug. Microsoft heeft ook lidmaatschapskosten aan zijn X-Box programma van 99,- en dan heb je nog geen X-Box, etc etc etc. Developers zijn belangrijk maar je moet wel samen investeren want je bent niet in loondienst van elkaar.
15% tegenwoordig ipv 30.
Is dat niet alleen bij lopende abonnementen na een jaar?
Nieuwe ontwikkelaars, en bestaande als ze minder hebben verdiend dan 1 miljoen dollar in het vorig jaar, betalen 15%. Er is dus een drempel van 1 miljoen voor 15%.
Niet helemaal juist. 15% gaat over het eerste miljoen. Ongeacht hoeveel je hebt verdiend als ontwikkelaar.
Nee, 15% alleen als de omzet na afdracht (nieuw voor mij) vlg. Reuters
"The iPhone maker said developers will automatically get the lower 15% rate if they generate $1 million or less in proceeds - defined as the portion of store purchases that the developer keeps - in a calendar year."
https://www.reuters.com/a...e-app-store-idUSKBN27Y1CF
Als jij daar niet mee akkoord ging... dan had je gewacht tot de MacBooks op de markt kwamen... maar dan ben je wel a) met achterstand bezig, b) veel meer geld kwijt.
Dit soort dingen zijn nooit cheap...
Je hoeft toch niks?
Alternatief is gewoon wachten tot het product op de markt is gekomen en dan je software aanpassen.
€ 500 euro is voor de normale ontwikkelaars peanuts als dat betekend dat je software bij release al klaar is.
Dan heb je wel kans dat de early adopters overstappen op software die wel geschikt is op een M1 CPU te draaien.
Oh, dus je wilt én dat Apple je matst zodat je vroeg kan ontwikkelen want anders heb je ook nog een streepje achter? Wow.
/c
Nee, simpel als een Apple user zijn nieuwe Mac koopt wil die zijn ouwe progs overzetten.Als er dan een paar niet werken omdat de developer zijn werk niet op tijd heeft gedaan gaat ie een alternatief zoeken. Dus dan is de developer een klant kwijt die is overgestapt naar de concurrent. Hierboven stond iemand die beweerde dat je gewoon moest afwachten tot de nieuwe versie ooit wordt bijgewerkt. Jaa, daag! Iemand die merkentrouw is heeft een gaatje in zijn/haar hoofd.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 9 februari 2021 18:35]

Een Intel app werkt gewoon op een M1 Mac met Rosetta2.
Als je als developer enigszins omzet genereert is een devkit van 500 met 200 retour niet zo’n enorme opgave, dunkt me.
Al zou het uniek bij Apple zijn (is het niet), dan nog moet je niet achteraf gaan klagen.
Met zo'n devkit krijg je als ontwikkelaar een voorsprong op de rest die dat niet heeft, en die kosten (500 dollar is best wel goedkoop voor zoiets) heb je er dan snel weer uit. Dat ze er 200 dollar korting voor terug kregen was al netjes (300 dollar voor zo'n kit is niks), en nu ze het hele bedrag in de vorm van een korting krijgen is echt heel netjes.
Neen, je moest helemaal niet. Ook niet als je uitsluitend voor OSX en iOS wilt ontwikkelen.

Je kunt prima ontwikkelen op een windows machine. Of op linux bak. Of desnoods op een reguliere Intel mac.

Het enige waarvoor je een Mac nodig hebt is om de software te compileren. En voor de M1 kun je dat op een Mac-Intel doen.

Alleen de compabiliteitstesten, daarvoor heb je een M1 mac voor nodig. En dat had je ook gewoon kunnen doen nadat Apple deze in de winkel had.
Als voorwaarden van iets van te voren bekend zijn, dan ga je er toch mee akkoord als je het doet? Okay, het is natuurlijk wel een gevalletje van 'slikken of stikken', maar het is niet zo dat het achteraf als verrassing komt.
Knijpen ze nu de consument/gebruiker uit of de ontwikkelaar?
Als een ontwikkelaar meer vraagt omdat Apple meer vraagt, is de gebruiker de pineut.
Je had ook gewoon kunnen wachten tot de ARM-socs te koop waren. Had je er zelf een moeten kopen en dan je app bouwen.
Apple is geen liefdadigheidsinstelling.

Zoals altijd: voor niets gaat de zon op.
Apple is toch geen overheid of monopolist op softwareplatforms? Als hun platform je niet bevalt zijn er legio andere waar je op kunt ontwikkelen. Als het om auto's repareren ging was de discussie toch ook niet geweest "Ja Hyundai heeft wurgcontracten voor monteurs met oneerlijke voorwaarden maar ja je zal wel moeten, je hebt geen keuze als je auto's wil repareren" 8)7
De keuze tussen automerken is in mijn ogen een stuk vrijer dan de keuze tussen besturingssystemen, met namen omdat het aanbod van automerken een stuk breder is. Dus Apple is dat misschien geen monopolist, maar ze kunnen hun positie wel misbruiken.
Het gaat hier ook met name om de software. Het merendeel van de Apple-kopers koopt vanwege de software, in dit geval macOS. In de autowereld heb ik nog nooit gehoord dat iemand een auto koopt omwille van het OS van het boordsysteem. Wel dat ze het prettige software vinden, maar het is zeker niet zo doorslaggevend als bij personal computers.
Apple heeft met mobiel/tablet in de USA een marktaandeel van 50%, google android is 49%.
Dat is een duopolie waarbij beide nu onder een vergrootglas liggen en onderzocht worden op misbruik.
Apple is toch geen overheid of monopolist op softwareplatforms?
Op het MacOS en iOS platform wel, het is maar net hoe je het opvat. ;)
Slechte behandeling? Ze hebben nu gratis gebruik kunnen maken van een devkit :+
Ik denk dat €300-€500 rekenen voor een half jaar gebruik van een development kit écht niet genoemd kan worden onder de noemer 'slechte behandeling'. Apple had ook
1) De dev kit NIET algemeen kunnen aanbieden (alleen voor hele grote partijen wellicht)
2) Er nog 10x zo veel voor kunnen vragen
3) Het zijn van geregistreerde developer (dat is nu toch iets van €100 per jaar?) veel duurder/ontoegankelijker kunnen maken
4) Ontwikkeling voor hun platforms alleen toestaan via speciale, extra dure hardware
5) Veel geld vragen voor Xcode

etc, etc - Het is natuurlijk overduidelijk dat ze dat allemaal niet doen om het laagdrempelig te houden. De toegangskaarten voor WWDC kosten een veelvoud van deze DTK en daar hoor je echt nooit iemand over - WWDC verkoopt dan ook altijd binnen no-time uit.
Ik bedoel juist ook dat het vanuit Apple juist een erg goede behandeling is :)

500 dollar voor een devkit die je later als korting krijgt op een nieuw device. Wat mij betreft kan het niet beter. Je zou zeggen; je geld terugkrijgen maar dan zijn die devkits natuurlijk niet aan te slepen en zullen ze ook door niet-devs worden gekocht.
Dus... omdat ze ermee akkoord zijn gegaan mogen ze niet over klagen? Je kan iets accepteren maar er alsnog niet tevreden over zijn.
Dat is raar. Waarom ga je iets accepteren waar je het niet mee eens bent? Dat is bijna hetzelfde als bij de loterij je geld terugvragen omdat je niet gewonnen hebt.

EDIT: onnodig vervelende opmerking verwijderd.

[Reactie gewijzigd door MitchellvB995 op 8 februari 2021 10:45]

Wat een kortzichtige reactie. Natuurlijk kan je ergens met tegenzin mee akkoord gaan. Dat de voordelen groter zijn dan de nadelen, en je dus intekent, wil toch niet zeggen dat je die nadelen niet mag aankaarten?

Ik heb een woning gekocht en ben dus akkoord gegaan met de idioot hoge notariskosten die puur artificieel hoog gehouden worden. Mag ik daarom geen commentaar hebben op die manier van werken?
Precies. Als je ergens mee akkoord gaat moet je niet achteraf gaan klagen tenzij het echt zeer onredelijk is. €200 terugvangen op een DevKit van €500 vind ik niet in die categorie passen.

Als de voordelen groter zijn dan de nadelen beantwoord je jouw eigen comment al.
Dus jij gaf nog nooit commentaar op het politieke systeem waarmee je als inwoner akkoord bent gegaan?

Jij gaf nog nooit commentaar op bv. de schoolwerking van je kinderen, hoewel je toch akkoord ging met het schoolreglement?

Jij gaf nog nooit commentaar op een verkeersregel, hoewel je als deelnemer aan verkeer akkoord bent gegaan met de wetgeving?

Ik durf beweren dat je je aan alledrie schuldig maakt. Kan je me uitleggen waarom je dat bij een devkit plots niet meer OK vindt?

EDIT: Graag onderbouwde reactie ipv. een emotionele downvote.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 8 februari 2021 11:20]

Dus jij gaf nog nooit commentaar op het politieke systeem waarmee je als inwoner akkoord bent gegaan?
Ik heb zelf niet veel te klagen. Er zijn altijd wel dingen die anders kunnen, maar als je echt wat te klagen hebt kun je niet veel anders dan stemmen, maar het verder wel accepteren.
Jij gaf nog nooit commentaar op bv. de schoolwerking van je kinderen, hoewel je toch akkoord ging met het schoolreglement?
Heb nog geen kinderen, maar ik zou alleen commentaar geven als het terecht zou zijn.
Jij gaf nog nooit commentaar op een verkeersregel, hoewel je als deelnemer aan verkeer akkoord bent gegaan met de wetgeving?
Bijna nooit, want zo moeilijk is het niet om je aan verkeersregels te houden. Ik heb natuurlijk wel eens commentaar op bepaalde verkeerssituaties, maar dat zijn vaak situaties die gewoon niet handig of zelfs onveilig zijn. Daar kan altijd wel wat aan gedaan worden als er maar genoeg mensen hetzelfde denken. Maar ook hier kun je verder niet veel doen dan accepteren zolang iets niet verandert.

Al met al, als ik ergens akkoord mee ga dan ga ik niet achteraf ergens over klagen, en anders geef ik het aan voordat ik akkoord ga. En nee, bij zo'n devkit zou ik dan niet gaan klagen, want 300 dollar is zo terugverdiend als je als ontwikkelaar groot genoeg bent dat je er echt voordeel aan hebt.
En als je wel wat te klagen hebt, je bent niet verplicht om zo'n kit te nemen.
Heb nog geen kinderen, maar ik zou alleen commentaar geven als het terecht zou zijn.
Dit dus. Iedereen heeft een andere mening wat terecht/onterecht is.

Fijn dat je zef bevestigt dat commentaar geven mag als je het terechte commentaar vindt.

Gezien de problemen met de devkits en de korter dan beloofde huurperiode, lijkt mij de commentaar zeker niet uit het niets te komen.
vergelijking met het politieke systeem, schoolwerking,... is niet helemaal correct in mijn ogen. Deze hangen namelijk allemaal samen door de samenleving waarin je woont.

Ja je kan kiezen om elders te gaan wonen. Maar je bent opgegroeid in een bepaald land en hebt daardoor vaak wel bindingen, echter heb jij er niet voor gekozen om daar op te groeien. Die bindingen doorknippen is 1 ding een ander ding is dan de taal, cultuur, werk,....
Wij zijn hier aan het kijken om naar het buitenland te verhuizen ifv het werk van mijn partner, naar een land dat ons beide zeer hard aanspreekt. Echter als je ziet welke bedenkingen zij en ik de laatste maanden reeds hebben gemaakt merk ik toch wel dat je heel zelfzeker overtuigd moet zijn om je bakermat los te laten en het ook een heel werk zal zijn om in het nieuwe land alles opnieuw op te bouwen.

Los van het feit dat je binnen de EU niet gigantische verschillen hebt op vlak hoe een samenleving is opgebouwd en dat het dus vaak maar kleine stappen naar "verbetering" zullen zijn en je nooit een 100% perfecte samenleving zal vinden voor jezelf.

Terwijl je hier voor de keuze wordt gesteld ben ik bij de eerste 100 softwarebedrijven (cijfer er opgeplakt zonder onderbouwing) die bij de release direct werkende software hebben of start ik de ontwikkeling pas als al de andere sofware bedrijven eraan kunnen beginnen, ongetwijfeld zal je een % nieuwe klanten mislopen omdat je niet de eerste maanden als een van de enige in de mac store bovenaanprijkt als ontwikkelaar die reeds zijn software heeft aangepast. Aan jouw als ontwikkelaar/bedrijf de keuze om in de vreemde kronkel van apple mee te stappen of niet. Nu laat me duidelijk zijn de gedachtengang van Apple lijkt me volledig van de pot te zijn gerukt.
Betere vergelijking dan: wie heeft er nu nog nooit de minste commentaar gehad op de baas/job/firma als werknemer?
ja lijkt me wel :-)
Klopt, ik ben geen klager. En als ik wel klaag, dan doe ik er niet aan mee.
Er bleken bovendien flink wat problemen te zijn met de devkits, waardoor ze de eerste maanden niet te gebruiken waren. Verder is de 'huurperiode' veel korter dan eerst voorzien.

2 elementen die het originele akkoord toch flink verstoren, waardoor ik de developers zeker begrijp.
Maar dan is er een totaal andere discussie gaande. En daarbij, Apple lost het goed op nu, nietwaar?
Waarom ga je iets accepteren waar je het niet mee eens bent?
Ik geef enkel antwoord op deze quote van jou.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 8 februari 2021 11:31]

Je mag best met tegenzin iets accepteren, maar dat wil nog steeds niet zeggen dat het onterecht is. De klachten zijn eerder onterecht. Het is ook zeker niet te zot voor woorden, maar heel gebruikelijk. Zoals ergens anders hier al gezegd: de PS4 devkit kostte 2500 dollar, en volgens mij mocht je die PS4 ook maar tijdelijk gebruiken, en dan moet je die 2500 ook terugverdienen. 500 Dollar is dan zo terugverdiend, laat staan 300 als je gebruik maakt van die 200 dollar korting.
Het idee achter een dev kit is dat deze gedurende de levensduur van het product bruikbaar blijft om software te ontwikkelen, dat is in dit geval niet aan de orde en de dev kit is binnenkort compleet nutteloos als dev kit. slechts 200 euro korting op een noodzakelijke vervanging is gewoon schandalig.
Een idee achter een dev kit kan natuurlijk per case verschillen. Bij een gameconsole zul je een apparaat willen hebben waarop een developer eenvoudig software kan deployen en debuggen. In het geval van de Apple Silicon DTK ging het om het bieden van een tijdelijke oplossing om developers hardware te geven waarop ze software voor Arm-macs kunnen ontwikkelen totdat de hardware voor eindgebruikers beschikbaar. De unit heet niet voor niets 'Developer Transition Kit'. Dat de DTK geretourneerd moest worden aan Apple was een duidelijke voorwaarden. Niet duidelijk was volgens mij of en welke tegenprestatie Apple zou geven voor het terugleveren van de DTK. In die zin is 200 dollar al beter dan de 0 euro waar je akkoord mee bent gegaan bij het bestellen van de DTK.

Voor die 500 dollar kosten van een DTK kreeg je overigens ook de ontwikkeltools en technische support van Apple.
De ontwikkelaars zijn er misschien wel akkoord mee gegaan, maar ik vind het wel een vreemde gang van zaken dat je 500 euro betaalt en 200 euro terugkrijgt. Stel je voor dat dat elders zo zou gaan: "u betaalde een borg van 50 euro, maar krijgt maar 20 terug ondanks dat u u keurig aan de regels hebt gehouden". Of "u kocht dit pak melk voor 2 euro en u krijgt er 1 euro voor terug, ondanks dat het ongeopend is en aan alle voorwaarden voor ruilen voldoet".
Raar, je snapt dat ze akkoord met de voorwaarden zijn gegaan, maar vervolgens vergelijk je het met een situatie waarbij je er vanuit gaat dat men het hele bedrag retour krijgt.

Appels en peren.
Raar, je snapt dat ze akkoord met de voorwaarden zijn gegaan
Ja, dat snap ik, maar dat wil niet zeggen dat ik de voorwaarden goed vind.
Het is geen borg, maar een investering om vroegtijdig toegang te krijgen tot een systeem wat nog niet 100% klaar was, om je apps klaar te krijgen bij de publieke release van het os en de hardware. Nu kregen ze al 200 dollar terug in de vorm van een korting, dus een deel van de investering heb je er dan al weer uit. Nu ze het hele bedrag terugkrijgen hoeven ze alleen de aanschaf van de nieuwe hardware weer terug te verdienen.
Ja, maar het apparaat werkte niet eens fatsoenlijk dus je betaalde honderden euro's maar je kon het apparaat niet gebruiken wegens problemen...
PlayStation 4 dev kit kostte 2500 dollar...
Die laatste mag je houden voor zover ik weet en kan je voor een langere periode gebruiken. Is tevens de enige manier hoe jij je custom developed spul kan draaien op PS4 hardware.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 8 februari 2021 12:40]

Volgens mij blijven ze volgens het contract eigendom van Sony. Maar er is volgens mij weten nog nooit een terugroep actie geweest.
Apple's met peren vergelijken. Je kan op een normale Mac Mini ook ontwikkelen. Dit gaat alleen om een aangepast apparaat waar een M1 chip op zit. Nadat de Mac Mini M1 uit is kan je gewoon als bedrijfzijnde dat gaan kopen.
Er zit geen M1 in de devkit maar een A12Z.
Klopt, normale Mac mini is veel duurder... dus een investering want jij wist al hoe het werkte, kreeg toegang tot een speciaal forum waardoor jij iets meer support kreeg van Apple.
Alles was van te voren duidelijk, zelfs...het was nooit omschreven hoe bedrijven als Facebook het doet qua contract teksten.
Dat het leen toestel was van 500 dollar en ooit terug moest naar Apple.
Wordt er gestraft dan? Even denken... volgens mij moet jij 18 in sommige landen zelfs 21 zijn om contracten te mogen ondertekenen.
Dan weet jij ook dat jij die moet lezen.
Als jij die dev kit kreeg, werd jij al beloond... jij had immers voorsprong op de rest en toegang tot een speciaal M1 forum.
A) dat weten de ontwikkelaars van te voren dat het dev kit van Apple terug moest, kon zelfs eerder dan een jaar zijn.
B ) het is een investering...

[Reactie gewijzigd door M3m30 op 8 februari 2021 10:35]

Ja boehoe, 500 betalen voor een devkit zodat je alvast kunt ontwikkelen en als de daadwerkelijke M1 mac er is 200 dollar bijleggen voor een mini met de processor die klanten gebruiken, ipv de 12Z die in de devkit zat. Een koopje lijkt mij, zeker als je je brood moet verdienen met het ontwikkelen van apps voor die macs.
Ontwikkelaars hebben hier ook gewoon belang bij.
Gegeven paard in de mond kijken. Bedrijven wisten van tevoren wat de deal was: $500 betalen voor een devkit in bruikleen. Deelname was geheel vrijwillig en de $200 korting (nu dus $500) is dan ook eigenlijk een "bonus".
Ten eerste, het is $500, dat is in de context van software ontwikkeling geen 'flink bedrag', dat is geneuzel in de marge. Het feit dat jij dit wel een flink bedrag vind is precies de reden waarom Apple dit doet: het is een drempel zodat niet elke wannabe-tech-blogger of geïnteresseerde nerd zo'n development machine bestelt. Meer niet. De kosten zitten 'm niet in hardware, de kosten zitten 'm in de tijd (loonkosten) van de developers.
Goede deal?

Je moet gewoon je geld terugkrijgen als je zo'n ding terugstuurt, geen Apple cadeaubon op een product waar Apple zelf weer voldoende winst op maakt. Ee product wat deze mensen zeer waarschijnlijk ook al hebben aangeschaft.

Je moet blij zijn met deze mensen, en ze de komende jaren tegen kostprijs Apple producten laten kopen.

Ik zie niet in wat je aan een cadeaubon zou hebben tenzij je deze devkit inwisselt voor de echte versie. Wat ze in mijn ogen gewoon zelf hadden moeten doen.

Waarom zou je zo'n ding wat waarschijnlijk prima werkt inwisselen voor de "echte" en 300 tot 1000 euro bijleggen?
Omdat het een aangepaste iPad is.

Ja het werkt, maar dit ding is zo beta dat je dit niet als daily driver wil gebruiken en al helemaal niet om je software op te maken.

Dit ding is bedoeld om bedrijven een eerste compilatie en debug ronde te geven. Niet om als desktop te gebruiken. Voor die devs is dit gewoon een luttele investering die een paar euros kost, maar duizenden oplevert.

edit: overigens ondersteund de Dev kit geen virtualisatie. Dat is best een probleem:

https://github.com/docker/for-mac/issues/4733

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 8 februari 2021 12:20]

Je kan het ook omdraaien. Het is voor Apple erg fijn als er vooraf goed getest is en alles goed werkt.

het spelletje werkt twee kanten op. Maar op een of andere manier is de tweakers mening vaak "je hoeft toch niet mee te doen".
En dat is dan ook de reden waarom Apple kennelijk toch besloten heeft het kortingsbedrag te verhogen naar de volledige waarde. Voor de rest is dit alleen interessant voor bedrijven als Adobe en andere grote spelers. Dan is dit gewoon een noodzakelijk kwaad. Als jij het niet doet doet je concurrent het wel. Dus loop je achter. Dat zag je met photoshop bijvoorbeeld toen affinity photo met een serieuze iPad app kwam. Mensen zijn helemaal niet zo apptrouw als bedrijven denken.
Ze moeten helemaal niets. Je bent toch niet verplicht mee te doen? Er wordt vermeld dat dit gaat om een devkit voor early access. Normaal gesproken ontwikkel je ook op een normale Mac Mini/iMac/Macbook.

Bijvoorbeeld bij mobile apps, komen er ook regelmatig nieuwe iPhones en Android apparaten uit. Moeten ze die ook maar voor een prikkie weggeven?
Nee, want die kan je netjes emuleren. Maar devkits van unieke hardware zoals nieuwe consoles ... dat is iets anders. En naar wat ik er van vernomen heb kan je als erkens ontwikkelaar die devkits wel gewoon gratis krijgen omdat MS/Sony de meerwaarde er van inzien om games op hun consoles te hebben.
Emuleren gebeurt nooit netjes, daarom heet het ook emuleren. Handig tijdens het ontwikkelen, maar je moet toch echt fysieke apparaten hebben als je dit per platform wil testen. Die bestaan trouwens ook als online diensten.
Moet? Volgens welke wet is dat zo dan? kom maar met die wet.... aangezien al die ontwikkelaars een contract aangingen met Apple.
Waarin stond dat dit een leentoestel was, wat 500 dollar kostte en ooit weer terug moest naar Apple.

Edit; wordt tijd dat tweakers dat minnen afschaft... ik zeg letterlijk een feit en hoppa een min...

[Reactie gewijzigd door M3m30 op 8 februari 2021 09:20]

Je gaat er met gestrekt been in en valt er dan over als mensen je minnen. Je reactie daarop is: minnen afschaffen? Zo werkt de wereld (nog) niet..
Dat is zeker waar, het weghalen van de minknop lost dat probleem niet op.
Opzich niet heel gek. Apple geeft aan dat er een processor wijziging komt, en dat in principe alle apps blijven werken. Je kan een Transition Kit bestellen om je apps te testen voordat dit live gaat voor het grote publiek, handig, helemaal als je er voor je inkomsten voor afhankelijk bent. Dit gaat om pre-release hardware.

Hiervoor betaal je éénmalig 500$, hiervoor krijg je 1 jaar lang hardware in bruikleen, toegang tot een afgesloten forum met Apple Engineers, en 1 op 1 sessies met Apple engineers.

Nu zijn hier twee kampen met problemen:

1) 10 jaar geleden deed Apple dit ook voor de Intel migratie, deze koste 900 dollar en aan het einde kreeg iedereen een iMac. Een hele groep mensen heeft deze kit gekocht terwijl ze het niet nodig hadden, met het idee 'ik krijg een gratis iMac aan het einde'. Dit werd nergens vermeld.

2) Het hele programma viel wat tegen. De hardware miste features, veel mensen hadden hele instabiele hardware, het forum was dood en er was geen Apple engineer te vinden, en na 6 maanden van de 12 maanden wordt je al gevraagd om hem terug te sturen. Het enige wat echt goed was waren de 1 op 1 sessies.

Groep 1 kan er in stikken, je hebt gegokt en verloren, wees blij met je $200

Groep 2 heeft een valide punt, 500$ is niet veel geld als als je er voor afhankelijk bent, maar de meeste mensen hebben hun waarde er niet uitgekregen. Daar kwam de grootste groep in elk geval vandaan.
Als je iets huurt dat geheim en schaars is, is het geheel vanzelfsprekend dat je dat geld kost. Apple heeft er voordeel van, correct. Maar de devs ook.
Dat los je niet met 500 dollar op maar met een NDA.
Toch bijzonder, je weet vooraf wat je koopt, wat het kost, dat hij terug moet en wat je er voor terugkrijgt als “restwaarde”.

Klaag dan vooraf…

Even goed vind ik dat alle ontwikkelaars die de machine ook daadwerkelijk hebben ingezet om hun apps om te katten zeker wel die 500 dollar “verdienen”.
Je koopt niets. De devkit moet terug dus werd in essentie aan je uitgeleend waarbij velen er van uitgingen dat die 500 dollar als waarborg moest dienen zodat Apple zeker was dat ze ook zouden terugkomen op het einde van het traject.

Verder kon je bijvoorbeeld ook opmaken uit de licentietekst dat het de bedoeling was dat de developers deze kit gedurende 1 jaar zouden mogen gebruiken, nu komt Apple deze na een half jaar al terug vragen. Hoewel dit hun recht is volgens de overeenkomst, zal dat vele devs ook wel verrast hebben.

En wie zegt dat er al niet van in het begin geklaagd wordt? Van die kortingsbon is zelfs nergens iets terug te vinden. Dat Apple die geeft moet ook ergens vandaan komen. Deze app makers die gebruik hebben gemaakt van de DTK hebben mee gezorgd voor het succes van de M1 chip, daar mag ook wel iets tegen over staan.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 8 februari 2021 08:48]

Waar stond dat dan? Er heeft altijd gestaan dat het steurt moest worden gestuurd, nooit dat je er geld of korting terug voor zou krijgen.
Ik zeg toch ook niet dat dat er stond. Ik zeg alleen dat er mogelijks velen vanuit gingen dat die 500 als waarborg zou dienen. Maar als je de kleine lettertjes leest dan staat er inderdaad dat ze niets zouden terugkrijgen.

En ik zeg dat er mogelijks al vanaf dag 1 discussie bestaat over een eventuele restitutie van dat bedrag. Niet dat Apple vanaf dag 1 al had toegegeven ook maar iets te geven.
Sorry, maar als dit echt de overeenkomst is dan zou wat mij aangaat iedereen die nu klaagt 500 euro boete voor luiheid mogen krijgen, het zijn 5(!!) pagina's met prima leesbare teksten zoals bijvoorbeeld:
"The Universal App Quick Start Program fee is non-refundable, unless otherwise agreed by Apple, and is not a sale of the Developer Transition Kitor any form of transfer of ownership rights in or to the Developer Transition Kit."
Of
You agree to promptly return the Developer Transition Kit to the Apple address designated by Apple no later than thirty (30) days after the end of the Term, or asotherwise earlier requested by Apple(including via email or announcement by Apple on developer.apple.com)
Zo klein zijn die lettertjes niet, en het koste mij 1 minuut om dit te vinden.

Ik vond eerst dat de discussie nog wel enige vorm van inhoud had, maar als je even de moeite neemt om de voorwaarden te lezen wist iedereen waar hij/zij aan begon. Om nog maar te zwijgen van het feit dat huismoeders of hobbyisten een dergelijke kit niet zouden kopen, of dat het niet alleen ging om de mac mini zelf, maar ook om alle leeromgevingen fora en informatie om voor de M1 te dev'en.....

Edit:
@Blokker_1999 Misschien schreef ik het wat passief agressief, maar we zijn het eens hoor, was niet negatief op jou bedoelt ;)

[Reactie gewijzigd door Markofnikoff op 8 februari 2021 11:42]

Je gaat mij niet horen tegenspreken dat de overeenkomst zeer duidelijk is. Aan de andere kant weten wij ook niet wat er wel of niet besproken is op het besloten forum waar de eigenaars van de DTK toegang toe hadden.

Apple was niet eens verplicht ook maar iets aan te bieden maar ze hebben het toch gedaan en dit was blijkbaar voor minstens 1 dev voldoende om de media op te zoeken en Apple, onterecht, aan de schandpaal te nagelen. Dit heeft dan weer tot gevolg gehad dat er een negatieve reactie kwam vanuit het grote publiek en dus een PR nachtmerie voor Apple daar je bij het grote publiek zelfs maar niet moet proberen om je te verschuilen achter de kleine lettertjes.
Een vreemde discussie, ik heb de 500$ altijd aanzien als een huurbedrag waarmee je een tijdelijke machine huurt om je software op te ontwikkelen. Van je huur zie je ook niets terug. Het is knap, maar eigenlijk ook vreemd dat apple zich zo snel toch heeft gezegd het volledige bedrag tegoed te geven, het voornaamste wat ik mij kan inbeelden dat ze zich daarmee kopen is goodwill van developers, en verkoopscijfers van m1 macs.
[...] eigenlijk ook vreemd dat apple zich zo snel toch heeft gezegd het volledige bedrag tegoed te geven, het voornaamste wat ik mij kan inbeelden dat ze zich daarmee kopen is goodwill van developers, en verkoopscijfers van m1 macs.
Op andere fora werd er veel geklaagd dat de voorwaarden minder gunstig waren dan tijdens de PowerPC naar Intel-transitie. Toen werden developers die hun Developer Transition Kit (een Pentium 4 in een PowerMac G5-behuizing) retourneerden uiteindelijk beloond met een gratis iMac. Er waren alweer personen die riepen dat Steve Jobs veel genereuzer was en Tim Cook toch maar een vrek is. Daar wordt dan weer niet bij vermeld dat het in die tijd een stuk prijziger was om een in aanmerking komende developer te zijn (US$499 per jaar), die ook nog eens US$999 betaalden voor de DTK. In elk geval is het wel duidelijk dat Apple haar developers graag te vriend wil houden.
Ze hadden het inderdaad gewoon kunnen laten, dat ben ik met je eens. De voorwaarden waren voor iedereen bekend. Maar voor Apple is deze compensatie natuurlijk wisselgeld en aangezien de hele techwereld niets liever doet dan clickbait koppen en reageren met hoe verschrikkelijk Apple wel niet is, is dit een kleine prijs om die slechte koppen weer te verdringen.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 8 februari 2021 09:18]

je weet vooraf wat je koopt, wat het kost, dat hij terug
Kopen en weer terug moeten sturen... dat klopt in ieder geval dus niet.
Nee je leased hem, er is nooit sprake geweest van kopen en dit wisten de ontwikkelaars van te voren. 300 euro investering (€500 af en €200 terug) lijkt mij echt peanuts voor een beetje app die je meteen compatible wil hebben met de launch.

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 8 februari 2021 09:49]

Dat was mijn reactie onder het vorige artikel ook, maar iedereen was van mening dat het onzin was.

Je krijgt een voordeel om de architectuur vooraf te gebruiken, en weet dat het terug moet.
Dat elke ontwikkelaar de tijd heeft gekregen om hun software alvast klaar te maken. Die ontwikkelaars verdienen gewoon geld aan het verkopen. Als ze niet zo'n dev station hadden gekocht, zouden ze een paar maanden later zijn, en misschien ingehaald door de concurrentie.
Die ontwikkelaars verdienen gewoon geld aan het verkopen.
Niet elke ontwikkelaar verdient geld
Je krijgt een voordeel om de architectuur vooraf te gebruiken, en weet dat het terug moet.
Een bedrijf gooit hun hele systeem om en dan mag je als developer god op je knietjes bedanken dat je de mogelijkheid krijgt om de nieuwe architectuur te mogen gebruiken?

[Reactie gewijzigd door Rob op 8 februari 2021 08:51]

Dat is wel erg negatief. Je software draaide gewoon op het nieuwe systeem, alleen in emulatie, wat goed gaat. En dat heeft Apple gewoon netjes verzorgt.
Je hoefde dus je software niet om te bouwen.
Zelfs Windows virtueel op de emulatie laag draait bijzonder goed.
Niet elke ontwikkelaar verdient geld
Als je een liefdadigheid of hobby app hebt, hoef je toch ook niet perse zo'n kit? Kun je prima wachten om zelf een M1 te kopen.
Een bedrijf gooit hun hele systeem om en dan mag je als developer god op je knietjes bedanken dat je de mogelijkheid krijgt om de nieuwe architectuur te mogen gebruiken?
Nee, laten we vooral de lei en griffel behouden opdat niemand zich achtergesteld voelt.

Echt hoor, ik begrijp niet hoe men zo in een slachtoffer rol kan kruipen. Of denken dat Apple elke developer wel even een nieuw systeem geeft om op tijd de software voor te bereiden. Die overigens ook gewoon draait zonder dat de developer een M1-systeem heeft om de app op te bouwen.

[Reactie gewijzigd door iAR op 9 februari 2021 07:41]

Als jij geen geld verdiende dan had jij al geen kans om die dev kit te krijgen...
Jij moest namelijk onder andere een app in de App Store hebben staan er er geld aan verdienen.
wat is daar raar aan? Zo voorkom je juist dat serieuze mensen hem gingen gebruiken.
Kijk eens in de app store naar gratis apps. Voorbeeld: Een slack ontwikkelaar zou dus geen ontwikkelaarsversie Mac mogen huren/leasen?
Dan heb je vaak iets meer snelheid in je donder om je app echt op tijd klaar te hebben.
Een betaalde app hebben is natuurlijk niet de eis. En https://www.google.com/am...on-slack-ipo-2019-4%3famp

Dus slack is niet echt het juiste voorbeeld voor een app waar niet aan verdient wordt.
En aan de andere kant zijn die ontwikkelaars mede verantwoordelijk voor de succesvolle lancering van de Apple producten met M1 soc. Niet alleen zijn zij beta testers geweest, maar ze hebben ook nog eens hun eigen software kunnen overzetten op deze Mac waardoor er vanaf dag 1, of vlak erna, veel software ook gewoon native beschikbaar was voor deze architectuur.

Apple heeft er zelf dus ook een groot voordeel uit gehaald, en dat mag ook gewoon beloond worden.
Niet ?
Goed nadenken ..... of het andere artikel even lezen
Gewoon houden en over 20 jaar voor 500k verkopen aan een verzamelaar.
Tot die tijd sta je op een vrij duidelijke lijst bij Apple waar je op gekomen bent omdat ze erkennen dat jij zo'n ding wel zou verdienen (oftewel, je ontwikkeld apps).
Dit zou idd best wel eens een verzamelaars item kunnen worden...
Als je het mij vraagt ook de enige eerlijke optie, anders laat je de developers betalen voor een groot deel van de architectuur switch...
Dat doen ze natuurlijk sowieso al. Al die man-uren die het kost om hun applicatie/game over te zetten, kost veel meer dan paar Development stations. Dus het was al vrij absurd dat je iets moest "kopen" om vervolgens weer terug te geven.
Ach de meeste game ontwikkelaars doen hetzelfde als met de 64-bit switch: helemaal niks. Games worden zelden nog geüpdatet na een paar jaar.
Vind het wel apart, vanaf het begin was het bekent dat je hem op den duur terug moest sturen. Dus die vijfhonderd was gewoon een investering om je apps op een nieuw platform te testen. Is al mooi dat ze je nog een korting aanboden aan het einde van de termijn en nu krijg je dus het heel bedrag terug (mits je het weer aan Apple uitgeeft).

Maar ja voor Apple zal het op de jaar balans niet echt te merken zijn.
Dit lijkt mij een betere zaak. Je leent een apparaat omdat je ook Apple wilt helpen met het nieuwe platform een boost te geven, dan mag je op zijn minst 'je geld terugkrijgen' als je het apparaat weer moet inleveren. Het is namelijk vooral voor Apple van belang om ontwikkelaars bevriend te houden. Als te veel ontwikkelaars zeggen: Ja dahaaaag Apple, met je nieuwe processor, dan kunnen ze zelf ook niet verder.
De 12Z processor. Daarvan zijn er vast maar heel weinig. Misschien wordt het wel een collector's item....
Grappig dat ik zoveel reacties kreeg toen ik hetzelfde zei allemaal in de trant van "dit is doodnormaal".
Wel blijkbaar vonden de ontwikkelaars zelf dit niet zo doodnormaal en ziet apple zich gehaast om in te grijpen en de schade te beperken.
Mocht er nu iemand een oude mac mini terugsturen - ipv. zo'n collectors-item - zou Apple dat merken?
Dat denk ik wel.
Wel interessante vraag: hoe doen ze de logistiek van die dingen én wat doen ze er vervolgens mee?
Ik bied 600 euro voor een dev kit. Wil er wel eentje hebben.
Het is een bruikleen product, tegen betaling dus. Alle exemplaren dienen teruggestuurd te worden naar Apple.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee