Spamfiltersoftware SpamCop blokkeerde mails door verlopen domein

Het domein van SpamCop was verlopen, waardoor gebruikers te maken kregen met geblokkeerde legitieme mails. Het Cisco-dochterbedrijf heeft inmiddels het domein met een jaar verlengd, waardoor de software weer werkt.

Door het verlopen van het domein blokkeerde SpamCop ineens alle binnenkomende mail, merkte onder meer Tweakers-systeembeheerder Kees Hoekzema op. De storing duurde enkele uren en leek zondagavond Nederlandse tijd opgelost. Het domein is met een jaar verlengd, blijkt uit de Whois. Het domein verloopt nu weer op 30 januari volgend jaar.

Het is onbekend hoeveel gebruikers SpamCop heeft en hoeveel gebruikers getroffen zijn. De oprichter van SpamCop, Julian Haight, zegt op Reddit dat hij het 'verontrustend' vindt dat het domein kon verlopen zonder dat iemand binnen het bedrijf het opmerkte. SpamCop bestaat sinds 1998, Haight verkocht het in 2007 aan Cisco. De oprichter verliet het bedrijf ongeveer 12,5 jaar geleden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-02-2021 • 07:57

84 Linkedin

Submitter: ketra90

Reacties (84)

Wijzig sortering
Wat ik ook verontrustend vindt is dat de failsafe is om alles te blokkeren.
Dat ligt aan de wildcard domain parking.
Bij een RBL doe je een DNS lookup naar ipadresachterstevoren.bl.spamcop.net, als je geen record terugkrijgt is het goed, krijg je iets terug is het spam. Nu verloopt het domein en komt er een *.spamcop.net wildcard record op. Alles wat je opvraagt bestaat ineens.
Een degelijk spamfilter doet regelmatig een query voor 127.0.0.1 , gezien deze nooit gelist zou moeten zijn, is dat een duidelijke indicatie dat er iets mis is.
De meeste spamfilters (nagenoeg alle) doen dat niet. Verder zijn er heel wat beheerders die bl.spamcop.net als RBL instellen in hun mailserver ipv als puntjes-ophoog-RBL in hun spamfilter. Zal vast heel effectief zijn, maar de reputatie van Spamcop is er niet naar dat je zoiets kunt veroorloven.
Ik moet zeggen dat ik het ergens wel vreemd vind dat Enom blijkbaar verlopen domeinen gelijk bij Sedo parkeert (om er nog wat aan te verdienen of iets dergelijks?); dat is de hele aanleiding dat mail delivery nu stuk is gegaan.

Als ze gewoon de nameservers hadden verwijderd dan was er geen result terug gekomen.
Het is eNom... slechte prijzen, slechte service en foute praktijken. Het feit dat Cisco daar klant is zal alleen maar zijn omdat ze te lui zijn om te veranderen (of hun domeinen degelijk te beheren).

Deels begrijpelijk, je steekt wel wat tijd in zo'n verhuis en voor je die tijd terugverdiend heb ben je 10 jaar verder :)
Wat ik ook verontrustend vindt is dat de failsafe is om alles te blokkeren.
Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Het systeem vindt op de site niet meer wat hij verwacht. Dat kan betekenen dat de site gecompromiteerd is of dat de client niet meer naar de juiste server gaat, maar wellicht naar een kwaadwillende server. De vraag is of je in dat soort gevallen: alles moet door laten gaan, alles moet blokkeren of alles moet voorzien van een tekst waaruit blijkt dat de mail niet is gechecked. Alle drie hebben voor en nadelen.
Precies. What als een spammer het domein van spamcop had weten te bemachtigen?
Kan niet. Na het vervallen van een domein gaat het eerst in een afkoelperiode. In die periode heeft de vorige eigenaar het recht alsnog te verlengen. Pas na die periode komt het terug beschikbaar voor vrije verkoop.
En afhankelijk van de registrar zit dat ergens tussen de 30 en 60 dagen. Best een lange tijd. Als dat onopgemerkt blijft is er iets niet goed. Vaak worden er dan ook extra fees in rekening gebracht als je hem in die tijd toch nog wil hebben. Voor .COM .ORG en .NET geldt een 150 USD fee in de tweede 30 dagen.
The Redemption Period occurs approximately 30 days after a domain has reached its expiration date. For 30 days after the expiration date the domain will be available for renewal during a grace period. After the 30 day grace period, the domain will enter a hold period known as the Redemption Period for another 30 days. To recover the domain during the Redemption Period the registry requires a $150 USD fee. After the fee is paid there is a 5 day period where the domain is Pending Delete from the registry. The Redemption Period applies to .COM, .NET and .ORG domains. Other TLDs may have different policies concerning expiration and renewal.
https://www.noip.com/supp...riod-what-does-that-mean/
Kan niet. Na het vervallen van een domein gaat het eerst in een afkoelperiode. In die periode heeft de vorige eigenaar het recht alsnog te verlengen. Pas na die periode komt het terug beschikbaar voor vrije verkoop.
Onder normale omstandigheden ja. Alleen weet Spamcop niet op voorhand dat dit aan de hand is. Ik denk zelfs dat men hier niet van uit gaat, omdat dit wel heel knullig is. Alleen kan bijvoorbeeld een hack ervoor zorgen dat de site niet meer naar het IP van Spamcop gaat. Daar wil je wel op voorsorteren.
Opzich is dat wel de snelste manier om erachter te komen dat er iets mis gaat.. ;)
Ben het eens dat zoiets als het verlopen van een certificaat bij zo'n bedrijf niet mag gebeuren. En wanneer het toch dreigt te gebeuren dan moeten er in de software zelf alarmbellen afgaan die systeembeheerders erop attenderen.

Edit: oei, lekker verkeerd gelezen dit artikel!

Verlopen domein zelfe als certificaat; hopelijk wel beschermd tegen domain hijacking.

Ik neem aan dat het server side gedeelte bij de klanten op hun infra draait en niet allemaal via spamcop zelf. Dat zou voor mij wel een reden zijn om er sowieso al ver van te blijven.

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 1 februari 2021 10:16]

Dat deed het waarschijnlijk ook, door ze een mailtje te sturen :+
Deze kwam wel laat bij me binnen :+
Niet ‘t certificaat, het hele domeinnaam.
Bestond niet het risico dat het domein gekaapt zou worden tussen het verlopen van de registratie en de verlenging? Dat zou lijkt me een veel groter probleem zijn geweest. Ik begrijp verder niet waarom het domein maar voor een jaar verlengd wordt en niet meteen voor 10 jaar of langer.
Volgens mij gaat zo'n domein eerst een maand in een verwijderingsperiode/quarantaine voor ie vrij komt op de markt. Maar tis wel een dingetje ja.
Een domein komt daarvoor eerst in een quarantaine modus. Je moet hier wel extra voor betalen om hem dan weer geactiveerd te krijgen. Anderen kunnen hem op dat moment nog niet claimen.
Bestond niet het risico dat het domein gekaapt zou worden tussen het verlopen van de registratie en de verlenging?
Normaliter wordt een verlopen domein geparkeerd en krijgt de oorspronkelijke houder nog de tijd om deze alsnog te verlengen. Pas na deze periode komt de domein beschikbaar voor registratie door anderen.
Ik begrijp verder niet waarom het domein maar voor een jaar verlengd wordt en niet meteen voor 10 jaar of langer.
Da's denk ik afhankelijk van het beleid binnen de organisatie.
Als je hem met tien jaar verlengd wordt het risico alleen maar groter dat iemand hem vergeet te verlengen.

Je moet gewoon intern procedures hebben die dit (en vergelijkbare zaken als TLS certificaten, abonnementen etc.) bijhouden.
Bestond niet het risico dat het domein gekaapt zou worden tussen het verlopen van de registratie en de verlenging?
Er is uiteraard altijd een risico dat zoiets gebeurd, hoeveel graceperiod je ook geeft. Want als dit niet opvalt zal de graceperiod ook een dingetje kunnen zijn.

voor veel domeinen geldt echter eerst een graceperiod en daarna nog een redemption period van beide 30 dagen. In de eerste periode kost het vaak niets, maar in redemption kan het rustig honderden dollars kosten.
Ik begrijp verder niet waarom het domein maar voor een jaar verlengd wordt en niet meteen voor 10 jaar of langer.
Omdat domeinnamen helaas niet voor eeuwig zijn. Het is beter jaarlijks te verversen dan voor de langere periodes vast te leggen. Dat eerste geeft meer incentive om het in processen te waarborgen zodat je niet na 10 jaar ineens een domein hebt wat niet meer werkt en niemand weet meer waarom en welke gegevens nodig zijn.
Nu heb ik mijn domeinen bij mijn provider op "automatisch vernieuwen" staan, maar ik krijg toch elk jaar herinneringen van mijn registrar dat mijn .com dreigt te verlopen. Een dag of 30 en een dag of 10 voordat het zover is.
Die mailtjes zijn (wederom volgens mijn registrar) verplicht vanuit de ICANN. Het lijkt me dat als je dan nog op zo'n manier onderuit gaat, dat er dus bij eNom en Spamcop nog niet het laatste woord over gezegd is...
Ik heb hier ook last van gehad. Diverse e-mails die terug kwamen. Aanvankelijk dacht ik dat mijn domein op een blacklist terecht was gekomen, maar inderdaad: een verlopen domein dus.
Zelfs outlook.com werd als geheel geblokkeerd. Zo wist ik toch wel dat ik er als verzender niets aan kon doen.
Als er 1 domein is welke een historie heeft van spammails verzenden en op blacklists terecht komen is het hotmail.com/outlook.com wel..... Dat zegt helemaal niks.
Het is tegenwoordig andersom, dat hotmail/outlook.com andere domeinen onterecht blacklist. Is me een puist aan werk om dat steeds op te lossen....
De puist oplossen, ik neem aan dat je de e-mails die verstuurd wordt allemaal hebt gecontroleerd zodat ze allemaal valide zijn en niet overkomen als spam? Dat de verzendende domeinnamen en ipadressen schoon zijn. Unsubscribe header. adressen die bouncen en/of waarvan de eigenaar ze geblokkeerd heeft uit je mailinglisten etc? En natuurlijk daarna monitoring. Heb ik ooit gedaan toen er melding was dat hotmail steeds alles blokkeerde. Was een hele kluif, maar daarna nooit meer hotmail/outlook problemen gehad.
Ik heb het meerdere keren geregeld, en het is niet op te lossen. Microsoft doet dit om de kleinere hosters kapot te krijgen zodat er meer mensen naar Office365 gaan.
De reputatie gaat nml niet specifiek om headers, SPF, DKIM, ham/spam, etc, maar om aantallen mails. De maandelijkse facturatieronde kan al voldoende zijn om het volume aan mail afwijkend te krijgen waarna je mail stiekem gedropt wordt of in de spam box terecht komt.
Probleem daarbij is dat je reputatie ook moet bijhouden. Als jij een maand geen mail stuurt aan Microsoft is je eerstvolgende mail automatisch spam, want je hebt na een maand geen reputatie meer.
Maandelijkse facturatierondes, verschillende notificatie e-mails e.d. wel via een gespecialiseerde e-mail relay service met dedicated ipadressen. Ik heb er werkelijk daarna nooit meer last mee gehad.
Ik heb helaas dezelfde ervaring als @_JGC_ , je kan er vrij weinig aan doen. Zelfs e-mail verstuurd via bijvoorbeeld SendGrid wordt gewoon geblokkeerd. Ik krijg regelmatig meldingen van Hotmail dat er "klachten" zijn van Hotmail gebruiker maar het zijn vaak gewoon bevestigingen van een bestelling bijvoorbeeld. Ik vermoed dat als Hotmail gebruikers zo'n e-mail naar de reclame of spam folder slepen dat Hotmail het al als een klacht ziet. En ja, vaak lijkt e-mail ook zelfs gewoon te verdwijnen. Komt het niet eens in een spam folder of wat dan ook. De MX van Hotmail accepteert het maar gooit het vervolgens gewoon weg. Ik heb het opgegeven en adviseer iedereen om Hotmail niet te gebruiken en adviseer klanten zelfs om een filter in hun website te bouwen om Hotmail adressen te weigeren. Helaas zijn er maar weinig die dat durven, bang om klanten te verliezen.
Facturen en offertes zou je niet via een gespecialiseerde mailrelay moeten hoeven sturen vind ik. Dat bedoel ik dus met de ellende die je hebt met ontvangers die bij Microsoft zitten. Die gespecialiseerde relay is ook maar net wat die eraan doen. Ik heb nu 2 klanten die via SpamExperts mailen, die hebben tenminste volume waardoor ze wel reputatie opbouwen.
Ja ik vind ook dat we geen virusscanners en spamfilters nodig zouden moeten hebben, maar ja dat is de realiteit. En wat is "tenminste volume", de partij waar ik het voor deed had ook prima volume.
Dat herken ik niet..

Spammers met hotmail/outlook accounts, sure, maar een provider als outlook of gmail daardoor als geheel, op domeinniveau geblokkeerd, echt?
Heb in het verleden vaak genoeg meegemaakt dat een complete regionale node van Hotmail/Outlook geblokkeerd is door spamfilters wanneer er te veel spammails van 1 node af komen, waardoor legitieme gebruikers ook geblokkeerd worden. Niet het complete domein, maar bv (ik verzin even het subdomein) eu3.hotmail.com als handler is vaak genoeg voorgekomen dat men zulke dingen blokkeert bij binnenkomende mails.

[Reactie gewijzigd door MicBenSte op 1 februari 2021 09:01]

In de tijd van hotmail inderdaad zeker wel. Ondertussen heeft Microsoft wel flink wat aanpassingen gedaan en zullen de IP reeksen van outlook.com niet zo heel snel meer op blacklists terecht komen.

Ook Gmail heeft vaak op blacklists gestaan, dit kwam omdat in Gmail het originele IP adres van de afzender niet werd opgenomen in de mail headers.
De eerste mail header was dus de communicatie tussen de Gmail SMTP servers zelf.
Gmail stuurt volgens mij nog steeds het IP adres van de verzender niet mee (ff snel de headers bekeken van iemand die Gmail gebruikt), maar ze hebben wel maatregelen genomen om van de meeste blacklists af te blijven.
Als er 1 domein is welke een historie heeft van spammails verzenden en op blacklists terecht komen is het hotmail.com/outlook.com wel.....
Sommige mailservers van Google / GMail staan hier soms ook op.
Stuur je een mailtje vanuit GMail, krijg je hem ineens terug, omdat de mailserver op een blacklist staat.
Kort daarna stuur je dezelfde mail nog een keer en gaat 'ie via een andere server uit de poule bij GMail naar buiten en is er niks aan de hand...
Knap slordig dat je een domein, welke je voor het verlenen van diensten in gebruik hebt, laat verlopen.

Afhankelijk van de gebruikte registrar, kun je reminders ontvangen als de vervaldatum in zicht komt.
Bij sommige registrars heb je de optie om het domein automatisch te verlengen.
Je kunt domeinen soms voor een periode van meerdere jaren verlengen.
Je kunt het in je agenda zetten.

Zou zomaar kunnen dat de verantwoordelijke binnen SpamCop meerdere malen is gewisseld, waardoor men dit uit het oog is verloren.

Dan zou men voor beheer een 'standaard' beheer mailbox en agenda moeten gebruiken, waarin je dit soort terugkomende acties kunt monitoren en plannen.

[Reactie gewijzigd door MarcAngel0 op 1 februari 2021 08:08]

Ben het met je eens hoor, maar waarschijnlijk hebben ze honderden? domeinen bij cisco die belangrijk zijn :)
Alleen die verlopen nooit met tientallen of meer in dezelfde maand. Je zou toch verwachten dat men binnen een bedrijf als Cisco wel een database ergens heeft met welke domeinen men in eigendommen heeft en wanneer de lease daarvan af loopt, hoeveel het kost etc.

Het zou vrij simpel moeten zijn om een automatische herinnering/memo uit te zetten op basis van group policy met de nota dat er een domein verloopt en vernieuwd moet worden mogelijk (indien het domein nog gebruikt moet worden).
Of zelfs gewoon een agenda herinnering voor de desbetreffende afdeling. Zo heel lastig is het niet. Kan natuurlijk ook een ongeorganiseerde medewerker zijn.
Of gewoon een verlopen creditcard die 5 jaar geleden ooit door iemand is ingesteld en diegene werkt niet meer bij cisco dus de mail dat het verlengen mislukt is komt bij niemand terecht.
Dat is stom. Je moet een algemeen e-mailadres hebben waar het binnen komt. Niet Kees@tweakers.net, maar inkoop@ of it@. domeinen die door bepaalde afdelingen beheerd worden. Ik mag er vanuit gaan dat bedrijven als Cisco dat wel op orde hebben.

Maar dit is een dochterbedrijf. Dus wie weet.
het is een dochter van Cisco.
Grote kans dat Spamcop een zelfstandige organisatie is, met eigen beheer en verantwoordelijkheden.
Dus het wijzen naar Cisco is wat voorbarig.
Ja, maar dan heb je de reminder en moet je nog een purchase order regelen. Die moet afgetekend worden die een budget houder met tekenbevoegheid voor dat bedrag. Dan moet je de purchase order (en waarschijnlijk een pre-invoice oid) sturen naar de afdeling inkoop. Die vergaderen iedere 3e donderdag van de maand. En nadat die een purchase order goedgekeurd hebben mag je de order definitief maken met het purchase ordernr. erbij zodat men bij het ontvangen van de factuur weer van welk budget dit geld gehaald moet worden.
Soms is het gewoon eenvoudiger het voor te schieten en dan te declareren (zou me niet verbazen als dat hier ook gebeurt is gezien de snelheid van handelen).
Reden te meer om dit fatsoenlijk te regelen lijkt me.
En vermoedelijk was dat ook gebeurt. Domein geregistreerd met kredietkaart en auto renewal, vervolgens verlaat de verantwoordelijke persoon het bedrijf en uiteindelijk verloopt de kredietkaart.
Daarom hebben grote bedrijven toch een administratie en centrale inkoop (zonder auto renew)? Dat gezegd hebbende kan het dan nog steeds fout gaan.

Ik heb dit eerder meegemaakt met licenties voor Elasticsearch. Netjes aangegeven dat er nog een maand op zit en vervolgens geen nieuwe licenties krijgen, dan ga je toch met je billen knijpen als je ziet dat ie verlopen is en je nog geen nieuwe binnen hebt.
Een van de weinig voorspelbare handmatige beheer taken is het vervangen van een (bijna) verlopen certificaat. Leuk dat je reminder mailtjes kan krijgen van je certificaat provider, maar nog leuker is als je servers zelf alarm slaan over de eigen certificaten. Want weet jij altijd waar certificaten uiteindelijk in gebruik zijn genomen? Denk bijvoorbeeld aan wildcard certificaten.

Ik heb monitoring op verlopen van certificaten voor serieuze servers standaard aanstaan. Pak 'm beet 4 weken voor verlopen komt er dan dagelijks een informele log melding dat verlenging er aan zit te komen. Een week voor verlopen een warning dat het er echt aan zit te komen. En na verlopen gewoon een error dat certificaat verlopen is. Op server dashboards zie je dan 1 een oogopslag dat er iets aan de hand is.

Veel makkelijker is het natuurlijk om Let's Encrypt te gebruiken waarmee je certificaten automatisch kan verlengen. Certificaten met de hand beheren vind ik niet meer van deze tijd. Tenzij je extra eisen stelt aan een certificaat dat niet wordt ondersteund. Zoals bijvoorbeeld een extended validation certificaat.
Een van de weinig voorspelbare handmatige beheer taken is het vervangen van een (bijna) verlopen certificaat.
Het gaat hier om een domein, welke niet op tijd is verlengd, niet om verlopen certificaten.
Hierdoor was het gehele Spamcop.net domein onbereikbaar.
Veel makkelijker is het natuurlijk om Let's Encrypt te gebruiken waarmee je certificaten automatisch kan verlengen.
Volgens mij werkt dat nog niet met wildcard (*) certificates, welke je via de DNS valideert.
Dan is het momenteel nog een handmatig proces. Mocht dat niet zo zijn, hoor ik graag welke commandline parameters ik daarvoor zou moeten gebruiken.


[EDIT: Antwoord uitgebreid]

[Reactie gewijzigd door MarcAngel0 op 2 februari 2021 07:59]

Ik vraag me toch af hoe dit kan gebeuren. In principe worden domeinen altijd automatisch verlengd? Lijkt me sterk dat je als bedrijf elk jaar je domeinen handmatig moet gaan verlengen. Bij mij verlengt TransIP netjes automatisch :+

[Reactie gewijzigd door Saven op 1 februari 2021 08:41]

In principe worden domeinen altijd automatisch verlengd?
Dat is niet in principe. Al zetten registars dat vaak standaard al aan. (Althans, je gaat er bijna automatisch mee akkoord) maar dat valt natuurlijk te weigeren en/of uit te zetten.

Maar goed, dan moet je er ook voor zorgen dat de afschrijving succesvol is. Kan bijvoorbeeld een verlopen CC aan vast hebben gezeten, of een Paypal (Zonder bankkoppeling) zonder saldo etc.

Zijn te veel redenen voor waarom dit zou kunnen gebeuren, maar netjes is het inderdaad niet.
als de afschrijving niet succesvol is, zal een beetje registrar eerst proberen je te bereiken, al dan niet per e-mail, dat de betaling is mislukt.
Maar als ze de registratie afronden, en straks niet betaald krijgen(bijv bij geen interesse), dan zitten zij met het domein en de bijhorende kosten..
Dus bij een mislukte betaling komt deze ook gewoon in de quarantaine terecht, spreek uit ervaring..
Dat is een keuze, je kan ze ook handmatig verlengen. Het kan best dat er in dit geval op de agenda stond om het domeinnaam te laten vervallen en een andere benaming te gebruiken. Alleen door omstandigheden is de software nog niet aangepast en is het langs elkaar heen gegaan.
Ik heb hier helaas nog steeds last van. E-mails die ik gisteren niet verzonden kreeg, krijg ik ook vandaag nog niet verzonden. Mail delivery error volgt na verzenden met de link naar bl.spamcop.net.

Een en ander is nog niet opgelost zo lijkt het, of moet nog wat herstel tijd krijgen.
De BL van Spamcop ligt er nog volledig uit, voorlopig is bij ons de RBL uit de MTA gehaald.
Volgens mij hebben de meeste providers dat nu wel gedaan.
Idem hier, ik heb ze even "afgeschreven" totdat de hele dienstverlening er weer goed uit ziet. De website komt zo nu en dan nog een cloudfare pagina lijkt het.
Waarom hebben ze het met slechts 1 jaar verlengd?
Het is triviaal om domeinen meerdere jaren te verlengen, dat lijkt mij voor zo’n service toch belangrijk?
En het is niet dat dat opeens onbetaalbaar is...
Wellicht is dat omdat het wat eenvoudiger is zicht te houden op een procedure die jaarlijks doorlopen wordt ipv 1 keer in de 5 a 10 jaar. Hoop dat ze nu wel auto-renewal actief hebben gezet.

Moeten ze er natuurlijk wel voor zorgen dat de gekoppelde creditcard niet verloopt :-)
autorenewal kan ook met 5 a 10 jaar. want met autorenewal heb je ook geen zicht meer op de procedure...
Ze mogen dit ook wel omdraaien. Als het offline is, dan niet blokkeren... Jammer dan voor de mensen die spamcop gebruiken als er ff iets meer spam doorkomt.
Momenteel zijn er weer problemen bij Spamcop. Dit keer niet met het domein maar met het platform zelf.
Volgens mij was er ooit een standaard mail-naam die bij ieder domain gebruikt wordt vanuit de domain registar. Iets met postmaster@domein of zo iets. Vanuit de registar worden alle noodzakelijke en administrative berichten daar heen gestuurd.

Daarmee is (was) dat natuurlijk een ideaal adres voor de meest gore spam. Dus die mailbox werd in de regel niet gelezen en mailtjes blind weggegooid of gewoon genegeerd. Ook weer een beetje bot. Met als resultaat dat berichten over verlopen abonnementen niet werden gelezen.

Ondertussen hebben grote bedrijven veel, heel veel domein namen. En een financieel expert die weet wat bezuinigen is. Dus de financieel expert bij Contoso heeft alle rekeningen voor domeinen waar geen Contoso in staat op een lijst gezet en het bedrijf in gestuurd met de opmerking dat die domeinen niet worden verlengd. Opbrengst: zo'n €60,- per jaar per domeinnaam. Het verbaast me nog dat ze niet netjes het abonnement hebben opgezegd. Vervang nu Contoso door een bedrijf naar keuze.
Er zijn 3 email adressen die in principe op elk domein horen te bestaan. De postmaster waarnaar je alle vragen en klachten mbt tot email kunt sturen, de hostmaster waarnaart alles wat met (web)hosting gestuurd kan worden en de administrator waar je alle administratieve vragen naartoe kunt sturen. In dit geval zou het dat laatste email adres zijn geweest.

Maar zoals je zelf aangeeft is het zinloos van die adressen vandaag aan te houden want er komt gewoon teveel spam op binnen. Daarom dat je vandaag bij je domein specifieke email adressen opgeeft voor die zaken.

Financiële experten gaan niet over operationele zaken. IT neemt in zijn budget een bedrag op voor domeinnamen, rekening houdende met eventuele schrappingen en uitbreidingen. Dat wordt gewoon mee goedgekeurd op de jaarlijkse budgetvergaderingen. Hier is gewoon ergens iets fout gegaan, en we kunnen alleen maar gokken naar wat dat zou kunnen zijn.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee