Als belangrijke patches zowel aan betalende als niet betalende klanten ter beschikking worden gesteld, waarom zouden klanten dan nog betalen voor support?
Precies: je betaald support. Ondersteuning dus. Dat kan zijn dat je recht hebt op nieuwe features. Het kan zijn dat je ondersteuning krijgt als er ergens een missconfiguratie is of er iets plots niet meer werkt door een configuratiefout. Het kan zijn dat er een dienst geleverd wordt die kijkt of alle patches wel geïnstalleerd zijn. Noem het maar op. Daar betaal je support voor. En ná de lifecycle van een product kan support er voor zorgen dat je nog recht hebt op bepaalde kritieke patches die je anders niet meer had. Maar dat mag niet zo zijn bij een product welke je een maand daarvoor hebt aangeschaft.
Vergelijken met een auto raakt kant noch wal. Dat is hetzelfde als een terugroepactie op gaan starten voor een oldtimer, omdat er geen ABS systeem op zit. Die auto rijd ook nog gewoon op de openbare weg, net als die router nog steeds actief is op het internet.
Mijn Mitsubishi Galant uit 2003 werd in 2017 nog teruggeroepen omdat de airbag mogelijk niet goed functioneerde. Dit is bij een Firewall minder, maar zeker geen paar maanden.
Je vergelijking met ABS raakt kant nog wal: dat zou in het geval van een Firewall een feature zijn die later is toegevoegd. Dat heeft niets met de originele functionaliteit te maken.
Als je dit soort support gaat afdwingen, dan dwing je ontwikkelaars ook om véél minder produkten uit te brengen, want elk produkt kost jaren later nog bakken geld aan support en patches en onoplosbare en overwachte beveiligingsrisico's. Kans bestaat zelfs dat het met de huidige hardware niet eens is op te lossen. Dat valt toch niet te verkopen?
Jawel hoor. Cisco doet dit, CheckPoint doet dit in mindere mate, Microsoft doet dit, etc.. En als reactie op je 1e zin: dan dwing je ontwikkelaars om veel minder producten uit te brengen. Klopt. Lijkt me ook goed, als je telkens producten op de markt brengt om deze te vervangen door een andere als er bugs in blijken te zitten dan vraag je daar ook om. Het testen van software lijkt tegenwoordig wel gedaan te worden door de eindgebruiker. Slechte zaak.
Als je als bedrijf een router koopt voor 5 jaar, moet je daar gewoon 5 jaar support bij inrekenen. Als je dat niet wilt, dan moet je op zoek gaan naar een alternatief, maar dan kan je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.
Die afweging is aan het bedrijf zelf. Maar je dient in beginsel wel een deugdelijk product te kopen. Stel je voor dat ik dé Expert ben op het gebied van Fortigates. Niemand weet er meer van. Ik heb nooit ondersteuning van een helpdesk ofzo nodig: die bellen mij. Vervolgens moet ik een support contract afsluiten om toegang te krijgen tot een kritieke fix?
Cisco, Microsoft, Checkpoint, etc.. Allemaal bedrijven die kritieke fixes leveren buiten een support contract om. Daar zit natuurlijk wel een grens aan: als je product meer dan 10 jaar oud is en je het hebt aangeschaft nadat de end of life al bekend was bijvoorbeeld. Maar daarvan is hier geen sprake.