Intel wijzigt logo en beeldmerken voor productseries

Intel heeft tijdens de presentatie van zijn Tiger Lake-processors nieuwe beeldmerken voor zijn series van chips gepresenteerd. Ook krijgt het bedrijf een nieuw logo, voor de tweede keer in de geschiedenis.

Het vorige logo komt uit 2006, meldt The Verge. Het blauw met witte logo met cirkelvorm heeft veertien jaar dienstgedaan, korter dan het eerste logo dat het bedrijf 38 jaar lang heeft gebruikt. Het nieuwe logo is daarmee het derde logo in de geschiedenis van het bedrijf.

Het logo toont de naam met een kleine letter aan het begin en een gekleurde punt op de i. De beeldmerken voor de series zoals Core, Xeon en Iris zien er ook anders uit. Die liggen in lijn van het nieuwe logo met vereenvoudigde logo's. Intel presenteerde woensdag ook zijn Tiger Lake-laptopprocessors van de elfde Core-generatie.

De drie Intel-logo's. Vlnr: 2020, 2006-2020 en 1968-2006

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-09-2020 • 19:11

79 Linkedin

Reacties (79)

Wijzig sortering
Dus de achtergrond is onderdeel van het logo? Dat ziet er weer wat minder mooi uit bij sponsoring imo
https://www.intel.com/content/www/us/en/homepage.html

Niet echt, bij hun eigen website is de achtergrond namelijk effen blauw.
Dat is natuurlijk in eigen website. Martinspire had het over sponsering. Oftewel eigen bedrijfskleuren waar dit logo dan op komt. Dan kan het er inderdaad iets minder mooi uitzien.
Niet op mobiel. Daar is de achtergrond wit met een blauw logo linksboven.
Hij had het over het logo. Daarvan is de achtergrond wel effen blauw.
Ah, ik dacht dat ie bedoelde de website, had even geen desktop om handen.
hij kan op meerdere achtergronden aldus intel zelf: https://newsroom.intel.co...d-karen-walker/#gs.elrpq4

ze hebben er ook een slick filmpje voor: https://youtu.be/qCUAEDvaJsY

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 3 september 2020 13:34]

Ah, ook een zwarte variant. Ik dacht al dat ie alleen maar wit zou zijn, maar dat maakt het wel een stuk makkelijker voor publicatie idd.
yes, ik probeer nog het perskit met de nieuwe logo's op te duikelen, maar dat zit blijkbaar achter een secure partner login. helaas, die heb ik niet, kan dus ook niets verder meer op dit moment. ;_(
Hoewel dit natuurlijk al een tijdje in de pijplijn zit intern, is de timing natuurlijk eigenaardig. Er is een klein beetje brain-drain aan de gang daar, en qua tech zitten ze in het nauw tussen AMD op hun traditionele markten, en ARM op hun andere markten. Gisteren kwam natuurlijk nVidia (die dus mogelijk ARM willen overnemen en qua datacenter via de GPU's sowieso al een concurrent waren) bij die een "consumer" product lanceert wat als een van de kern functies een techniek heeft die niet eens met hun CPU's werkt, namelijk: een techniek om via PCIe (mits er geen gare PCH tussen zit) rechtstreeks de CPU te omzeilen qua data naar de GPU...

Hoewel ik het aan de ene kant wel aan Intel gun na jaren op hun raid zitten (pun), is het in het algemeen slecht voor consumenten als het slecht gaat met Intel, immers, we zijn gebaat bij een theoretische concurrentie strijd voor betere producten.
Ik zou zeggen kijk eens naar het marktaandeel Intel vs. AMD en de winst afgelopen jaar en roep nog eens dat het zó slecht gaat met Intel.

Het gaat na jaaaaaren eens niet volledig voor de wind op zo'n beetje elk vlak en opeens moeten we ons zorgen gaan maken om de concurrentie positie van Intel :?
Ik vraag me af of het echt zo voor de wind gaat;

- Mobiel krijgen ze niet echt voet aan de grond, zijn ze zelfs niet gestopt met modems?
- Het nieuwe productieproces krijgen ze maar niet lekker werkend.
- Apple stapt over naar ARM
- AMD heeft nu toch al een behoorlijke tijd de betere CPU's
- Ondanks de vermoedelijke sponsering van Intel aan alle fabrikanten beginnen zelfs de serieuze fabrikanten AMD producten te leveren incl. laptops.
-De GPU's die al jaren beloofd worden blijven ook slechts beloften.
- De console markt gebruikt al jaren geen Intel.

Ik zie eigenlijk maar weinig echte lichtpuntjes. Natuurlijk zullen ze nog lekker verdienen, ze zijn de grootste chipboer ter wereld maar om nou te zeggen dat het ze voor de wind gaat......
"AMD heeft nu toch al een behoorlijke tijd de betere CPU's"
Dat is persoonlijk toch? Ik zweer al tijden bij Intel.

[Reactie gewijzigd door fastbikkel op 3 september 2020 12:59]

Dat hangt natuurlijk van je beweegredenen af. Een van de weinige dingen waaring Intel momenteel nog iet voor ligt op AMD is de single core performance. In zo'n beetje alle andere taken komt AMD momenteel als de betere CPU uit de bus.
Dank! ik bekijk ze gewoon weer beide opnieuw als ik een nieuwe pc ga samenstellen.
Ik had altijd het idee dat AMD cpu's meer energie verbruikten, maar dat kan achterhaalde info zijn.
Mn laatste zelfbouw pc komt uit 2014 en daar zit een i5 in, maar wel met AMD videokaart.
Hier zweer ik dan wel weer bij, ik kies eigenlijk elke keer wel een Radeon ofzo.
Heb in het verleden iets te vaak "shizzle" gehad met ATI kaarten.
Je weet dat ATI door AMD is overgenomen? :)
Oh nee dat wist ik niet. thanks.
en vergeet niet dat gaming intel nog steeds de koning is :)
de intel modem divisie is idd naar apple gegaan.
Nou ja, mijn eerste reactie was ook: huh, hebben ze niks beters te doen bij Intel? Lijkt me dat er genoeg problemen op te lossen zijn daar en het logo lijkt me nou niet de meest dringende.
Pure speculatie met als basis vele jaren bij verschillende bedrijven gewerkt te hebben (wat op zich nog niets hoeft te zeggen): Doelen moeten gehaald worden en bonussen verdienen gaat niet vanzelf. Door een logootje aan te passen heeft er vast iemand van de PR haar of zijn bonus dan wel salarisverhoging binnengeharkt.
Over hak-op-de-tak gesproken, wow :P. Van logo naar brain-drain naar markt positie naar nieuwe producten van een partner die bedreigend zouden kunnen zijn, om vervolgens concurrentiepositie aan te stippen.

Het enige wat ik denk te weten is dat men geen logo zou aanpassen als alles waar het voor staat louter positief is.
Anoniem: 617899
@Ayporos2 september 2020 19:56
Ik ben grafisch vormgever en maak merken, logo's en verpakkingen. Daarnaast heb ik een lieve dochter met het syndroom van down. Ik heb zelf wat moeite om down syndroom in het logo te zien. Kun je dat toelichten? ;)
Mag ik jou als grafisch vormgever vragen naar jouw mening over de logo's, niet alleen het Intel-logo maar ook de logo's van de producten?

Want op zich vind ik het bedrijfslogo wel ok, maar de producten... Ik vind het altijd onrustig als ze hoofdletters en kleine letters door elkaar gooien (iRIS, XeON, CORe, OPTANe, PeNTIUM). Helemaal als ze in hetzelfde logo de "intel"-merknaam voeren, met kleine letters n en t (die hoofdletters zijn in de productnamen). En de letters van 'intel' lijken dikker dan die van de producten zelf.

Zit ik hier te autistisch naar de logo's te kijken, of is dit in de grafische wereld wel in orde?
Allereerst denk ik dat we de nodige achtergrondinformatie missen. De identiteit van een merk kun je moeilijk beoordelen op basis van de plaatjes in dit artikel. Eigenlijk zou je dan de brandmanual moeten bekijken om het beter te kunnen begrijpen (nog niet kunnen vinden).

Ik vond het volgende filmpje waarbij ik al een completer beeld kreeg. Zo kan ik me nu voorstellen hoe ze bijvoorbeeld uitingen gaan opbouwen met een grid op basis van het blokje.

Het logo zelf is prima en volgt de (saaie) trend van beeldmerken die omgezet worden naar woordmerken. De submerken in combinatie met het hoofdlogo beoordelen is wat lastiger omdat het vaak losse afdelingen / bedrijven zijn met een eigen merkidentiteit / brandmanual. Zo heb ik bijvoorbeeld bij een reclamebureau voor zowel Philips als zo'n submerk gewerkt. Die identiteiten combineren kan soms echt een uitdaging zijn.
Ayporos moet even aan zijn eigen hoofd voelen of daar alles binnenin wel goed zit voordat hij andere mensen gaat beledigen. Alleen het oudste heeft iets weg van het probleem wat hij probeert te maken (INTeL)
.. en dat is geen probleem maar een bewuste keuze van het bedrijf.

Intel dankt zijn naam door een samenvoeging van de woorden integrated electronics. De verlaagde e is dus gewoon het begin van het tweede woord en verduidelijkt de naam voor de consument.

Dit kan je teruglezen in het boek Inside Intel: How Andy Grove Built the World's Most Successful Chip Company op pagina 15
tja, en in dit geval is het nieuwe logo all-lowercase, ook niks mis mee als je het mij vraagt
Anoniem: 617899
@Jogai2 september 2020 20:20
Ah. Als je zijn reactie zo interpreteert is het inderdaad niet eens zo gek bedacht. Alleen wat knullig verwoord.
Het nieuwste logo is het logo links. Anders begrijp ik niet wat je bedoelt

[Reactie gewijzigd door AmazingDreams op 2 september 2020 19:54]

Oh, nou je het zegt!

Hahaha wat stom van mij (en tweakers!).
Ik ging er van uit dat chronologisch van links naar rechts zou zijn, niet andersom (want dat is raar). :P

Ik had het dus in der daad over het rechtse (oudste) logo.

Dat nieuwe logo vind ik trouwens écht niet passen bij de tijd van vandaag.. maarja.
Ik moest ook twee keer kijken, niet heel handig geplaatst. Verder is het een kwestie van smaak natuurlijk.
Zoals meerdere (ik ook) heb je de logo's in verkeerde volgorde gezien. Die met de lage e is de oudste logo. De meest linkse is de nieuwste.
...
mAnIEr

DeNkEND
...
Verder is het niet zozeer down syndroom - het is vooral breezer taal. Het heeft een wiki pagina dus het bestaat (helaas) :+

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 2 september 2020 19:51]

Beetje suf dat ze het registered icoon deel maken van hun logo. Het komt op mij extra formeel en legal-hijgerig over. Een logo != merknaam. Facebook Insta Twitter AMD Amazon (om even een paar grote jongens te noemen) hebben het ® symbool er niet erin staan.
En ik denk dat dit ook meespeelt:
Use of the federal registration symbol, however, is regulated by federal law. You may only use the symbol with a federally registered mark and as applied to the goods and/or services listed in the registration. While you are not legally required to use the symbol, failure to use it is not without consequence. In an enforcement action, you will forfeit your right to recover lost profits and money damages unless you can prove the defendant had actual knowledge that your mark was registered prior to the infringing activity.
https://www.forbes.com/si...ark-symbols/#49f87537c0af
Ik hoop dat ze in ieder geval zo slim zijn om het op bijv. de stickertjes voor op je PC-kast weg te laten, daar lijkt het snel op een klein mislukt puntje
Op het plaatje van de processor series staat het R-etje wel. Lijkt inderdaad een mislukte punt.
Op de huidige processor logo's staat het R-etje niet.
Enige logo dat op mijn kast zit is het corsair logo dat bij m'n AX1500i zat, en dat omdat ik dat een kwalitatief mooi logo vind en ik corsair een tof bedrijf vind.

Die blauw/witte felle intel logos staan écht niet op een zwarte stijlvolle kast.
Lijkt normaal te zijn bij naam logo’s. AMD wordt altijd gevolgd door hun ‘vierkantje’. Facebook, insta en Twitter hebben niet hun naam als logo. Facebook heeft het ‘f’-logo, insta de camera en Twitter het vogeltje.

Om voorbeelden te noemen van grote merken die het ook hebben: ibm, McDonald’s, Starbucks, Nintendo, Ikea, diesel, Levi’s, lego.
De ® behouden komt mij ook formeel over, ondanks een kleurtje op de punt van de i wat dan weer wat 'speels' doet overkomen.

Hoe dan ook, bij een wijziging van logo denk ik aan en wijziging van koers voor het betreffende bedrijf. Vermoedelijk gevoed door de prestaties/groei van AMD in de laatste jaren.
Dat is bij het huidige logo ook. Dus heel nieuw is het niet.
Dat zullen ze wel gedaan hebben omdat het nieuwe logo nou niet bepaald uitbundig is.
De lezer van het woord intel met het R'etje begrijpt dan dat het om een merk gaat en niet om (militaire) inlichtingen :P

In Nederland hoeven al die tekentjes niet. Typisch Amerikaans merkenrechtdingetje.
Ik dacht juist altijd dat het R'etje stond voor Rated R ;)
Nee maar het is wel AMD RadeonTM, en dat overal in elk stukje text, zelfs in de zoekresultaten van Google.

En als ik Google op Facebook kom ik ook alles met de R tegen in elk zoekresultaat op hun site.

Het stoort mij in elk geval niet zo in het logo, maar laten we wel eerlijk: ze zijn allemaal even erg.
Mooi strak en fris logo. Past helemaal bij deze tijd en kan weer jaren mee. :)
Bedoel je de eerste? Ik vind het juist helemaal niet van deze tijd, ouderwetse gradient en schreeuwend oid. Strak en niet teveel poespas is juist van deze tijd. Hadden ze beter weer naar het eerste logo (rechts in het artikel) terug kunnen gaan.

[Reactie gewijzigd door faim op 2 september 2020 20:18]

Ik dacht op het eerste gezicht dat het eerste logo (dus helemaal rechts) het nieuwe was haha. De nieuwe oogt echt gigantisch gedateerd.
Dat dacht ik eerst instantie dus ook, totdat ik de caption las. :+
Dan ben ik dus niet de enige :*)
Die van 2006-2020 vind ik eerlijk gezegd toch mooier
Juist niet. Het past bij de designtrend dat alles veel simpeler moet zijn. Intel heeft gekozen voor een logo met alleen tekst. Dit maakt het logo ook tijdloos, omdat het geen trendy vormen verder heeft. Hiermee kunnen ze dus nog jaren vooruit.
Uhm...Hun eerste logo was ook enkel tekst...En ik vind het dus wel gedateerd met die color gradient...

Edit: zie net dat ze het logo ook zonder gradient gebruiken. Dat oogt al een stuk beter...

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 3 september 2020 11:12]

Die gradient achtergrond moet je niet meerekenen. Is geen onderdeel van het logo. ;)
Zoals je dus kunt zien op de homepagina van Intel: https://www.intel.com/

Het gaat om de tekst Intel met een afwijkende kleur als puntje op de i.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 3 september 2020 11:40]

Ik vindt het weinig charme hebben. Op de gekleurde punt na (die overigens niet overal wordt gebruikt) is er niks unieks meer aan. Het lettertype lijkt erg op de vorige alleen de schuine onderkant van de i en l is nu ook helemaal normaal en saai geworden. Ook geen beeldmerk meer in het logo zoals de cirkel of de lage e... zo blijft er weinig over.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 2 september 2020 22:12]

Los van de reacties over smaak. Vind ik het huidige logo ook de pay-off 'Intel Inside' duidelijk benadrukken.

Dus tenzij Intel meer wil zijn dan een chip 'inside' een product, en daarmee het product ook een positieve kwaliteitsstatement mee te geven, vind ik dat dit wel erg makkelijk overboord wordt gegooid.
Is dat logo met de gradient? Het oogt nogal jaren 90, ik vind het er niet mooit uit zien. Het oude logo was netter.
Ik vind dat het logo in de loop der tijd steeds minder karakter heeft gekregen. Het is nu echt een duizend in een dozijn logo. Ik ben geen nostalgist, maar wat mij betreft hadden ze beter het eerste logo kunnen houden.
Anoniem: 192266
2 september 2020 20:25
Op de officiële website van Intel wordt het nieuwe logo ook gebruikt zonder gradient. Ziet er wat mij betreft iets rustiger en mooier uit.
Het logo is er niet op vooruit gegaan, op z'n zachtst gezegd.
Ik snap niet waarom intel hun logo zo nodig moet aanpassen, hun belangrijkste taak in mijn ogen is toch wel herkenbaarheid en het oude logo was toch ook prima?
Dit zijn weer allemaal extra kosten die voor rekening voor de klant komen.
Tsja, als je moeite hebt om je producten te verbeteren, kun je altijd nog de verpakking aanpassen...

Misschien iets cynisch en ik vind die wegzakkende E nogal suf (dat verbeeld de gemiste ticks uit hun tick-tock strategie?)

[ed.] Ah, ik vergis me, die supersaaie linker is het nieuwe logo. Niks mis mee, maar nogal generiek...

@Pepppie Had inderdaad gezien dat ik me vergist had. ik ben gewoon zuur iedere keer dat Intel niet een succesvolle die-shrink aankondigt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 september 2020 19:20]

Misschien iets cynisch en ik vind die wegzakkende E nogal suf (dat verbeeld de gemiste ticks uit hun tick-tock strategie?)
Je bedoelt dat logo dat in 2006 al vervangen is door de vorige versie?
Dacht ook dat het derde logo de nieuwste was. Vind de nieuwe best mooi
Dit is wel een goede graadmeter denk ik. Je ziet het veel meer, als er geen goede ideeën zijn dan doen we maar iets waar we *wel* invloed op hebben.

Doen we tenminste nog iets!
Bijzondere timing zo vlak voor de introductie van Apple silicon en het einde van Wintel.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 2 september 2020 20:07]

Ziet er weer fris uit. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee