'EBay-divisie met Marktplaats is overgenomen door Adevinta voor 7,9 miljard'

Marktplaats wordt overgenomen door het handelsplatform Adevinta, meldt Reuters. Het Noorse bedrijf neemt eBays Classified Groups-divisie over, het onderdeel van de veilingsite waar Marktplaats sinds 2004 onder valt. Adevinta betaalt 7,9 miljard euro voor de onderneming.

Twee bronnen zeggen tegen Reuters dat Adevinta een bieding heeft gewonnen om eBay's Classifieds Groups-divisie over te nemen. Marktplaats valt daar sinds 2004 onder. Ook het Belgische 2dehands valt onder die afdeling.

De Raad van Bestuur van eBay zou dit weekend akkoord zijn gegaan met de overname. Een voorwaarde daarbij is dat eBay een minderheidsaandeel in het bedrijf blijft houden. Volgens Reuters is dat 'om klanten te behouden en concurrentie tussen zijn classified- en marktplaatsdivisies te voorkomen.' Adevinta zou bijna negen miljard dollar of 7,9 miljard euro voor de divisie betalen. EBay zou door het behoud van aandelen ook nog twee miljard euro belastingvoordeel krijgen.

Adevinta is zelf een bedrijf dat verschillende lokale online marktplaatsen in Europa beheert. Het Noorse bedrijf heeft een waarde van 79 miljard Noorse kroon of 7,46 miljard euro, en zou met de overname meer dan verdubbelen in waarde. Zowel eBay als Adevinta willen tegen Reuters niets kwijt over de overname. Ook Marktplaats was niet direct bereikbaar voor commentaar. De overname komt niet uit de lucht vallen; in februari zei eBay al dat het in gesprek was met verschillende partijen voor een overname.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

20-07-2020 • 17:28

120 Linkedin

Submitter: Legoblokje

Reacties (120)

Wijzig sortering
Dan mag ik hopen dat ze marktplaats.nl eens grondig onder handen nemen. Wat een waardeloos platform is dat zeg. Het is dat er naast Marktplaats geen fatsoenlijk alternatief is (Tweakers V&A uitgezonderd).
Het is altijd maar een gok of je opgelicht wordt en de gemiddelde marktplaatsgebruiker kan wel een lesje communicatie- en fatsoensnormen gebruiken

[Reactie gewijzigd door yorroy op 20 juli 2020 17:59]

Nee bedankt. Dat is juist het hele voordeel aan marktplaats, het is gewoon een internet frontendje voor onderlinge handel. Niks geen fees en alles. Je kan al lang Ebay gebruiken als je dat soort product zoekt (doet dus ook niemand in Nederland).
Dingen waar mensen mee opgelicht worden zijn producten die eigenlijk helemaal niet thuis horen op een digitale rommelmarkt.
Niks geen fees? Er zijn gratis categorieën ja, maar een hoop is gewoon betaald hoor, zeker bijvoorbeeld een auto kost je rustig 20-50 euro.

Plus het aantal betaalde advertenties van bedrijven is gewoonweg belachelijk, soms paginas lang voordat je uberhaubt iets ziet van een particulier. Los van alle banners en het design uit 1990, matige categorisering en zoekfuncties, slecht reviewsysteem, etc.

Heb liever dat ze dat weren en gewoon een nette kleine fee vragen per gewone ad, of dat je het zou kunnen filteren.

Mooi dat het overgenomen is, misschien gaat er wat gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Navi op 20 juli 2020 18:16]

Ja, het design is wat oubollig, maar heb je Ebay dan wel eens gezien? Dát is pas een design uit de jaren '90, vooral als je in de spelonken komt. Iedereen gebruikt maar wat bij elkaar geraapte HTML codes in zijn advertentiebeschrijvingen, je moet bijna altijd met Paypal betalen (extra kosten) en het filtersysteem is zo matig dat je beter gewoon kunt gokken op de juiste trefwoorden in je zoekopdracht. Bovendien hebben alle landen allemaal weer een íets andere versie van Ebay, met andere fees en andere voorwaarden.

Marktplaats laadt snel, schaalt mooi op mobieltjes en heeft een duidelijke interface, vind ik. De app werkt ook erg goed en ze voegen steeds meer moderne zaken toe als chats, betalen via iDeal, notificaties op basis van zoekopdrachten enzovoorts. En die advertenties van bedrijven haal je makkelijk weg door bij de conditie "Nieuw" uit te vinken. Ik weet trouwens niet of Marktplaats banners heeft, ik gebruik een adblocker.
En voor de meeste categorieën betaal je geen fees. Alleen als je een zakelijke gebruiker bent, of dure objecten wilt verkopen (bijv. auto's) betaal je geld.

Als er een marktplaatsplatform in Nederland is met een betere categorisering, een betere zoekfunctie of een beter reviewsysteem en min of meer hetzelfde aanbod dan ben ik benieuwd welke.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 20 juli 2020 18:43]

Het meest waardeloze aan marktplaats is dat als je zelf een bank op marktplaats zet om te verkopen, je vervolgens van marktplaats de melding krijgt van andere tweedehands banken die op die bank van jouw lijken met de vraag of je daar toevallig in geïnteresseerd bent..

Wat ook vervelend is, is dat marktplaats enorm vrijblijvend is. Van de 10 mensen waar je mee afspreekt komen er 6 te laat en 3 komen überhaupt niet opdagen.
Wat ook vervelend is, is dat marktplaats enorm vrijblijvend is. Van de 10 mensen waar je mee afspreekt komen er 6 te laat en 3 komen überhaupt niet opdagen.
Dat mensen niet komen opdagen kan marktplaats niet aan doen. Vrijblijvend klopt maar dat het het systeem waarmee ze werken. Als je er niet mee kan of wil werken pech.

Enige dat ze beter zouden kunnen doen is waarderingssysteem, dat is nu brak.
En dat is dus niet zo; je mag nu alleen mensen beoordelen waar je de definitieve verkoop mee afrond.
Een beter reviewsysteem zou zeker de helft helpen
Marktplaats weet helemaal niet of de koop gesloten is als het opgehaald wordt. Marktplaats probeert dit op te lossen door het laatste contact te pakken, maar dat is lang niet altijd de juiste.
En dan nog, als je het verkochte ding op “vervallen” zet en niet “verkocht via marktplaats” dan kan de koper ook geen beoordeling geven.
Ik schrijf toch:
Enige dat ze beter zouden kunnen doen is waarderingssysteem, dat is nu brak.
Jijk zeg dat is niet zo en een beter review systeem zou zeker helpen. Volgens mij zeg ik dat toch ?
Dat is helaas wel zo. Zelf aan de hand gehad. Een meneertje ongeduldig vond dat ik binnen 5 minuten moest reageren, daarna allerlei gescheld.
Item verkocht aan iemand anders, maar deze eerste lieve meneer liet wel slechte feedback achter.
Ga dat maar eens oplossen. MP helpt je daarbij niet, want klaarblijkelijk is laster toegestaan op het platform.
Daar kan marktplaats wel wat aan doen. Mijn negatieve ervaringen op eBay zijn op 2 vingers te tellen. Altijd wordt er geleverd, nooit gezeur met betalen. Dat is namelijk veel meer geïntegreerd in eBay. Met Marktplaats is het aantal positieve ervaringen op 2 vingers te tellen. Zelfs gratis ophalen (Airco's) was een drama. 3 mensen die zeiden langs te komen, alle 3 niet geweest. Met 1 afgesproken om iets te ruilen voor kratje bier.. komt ie langs, "had geen geld meer voor kratje"... Ja jongens...

Of je spreekt een prijs af, komt iemand langs, en gaat dan opnieuw onderhandelen.

Marktplaats is 'Ik bied een tientje'.. Als ik zeg 'Oke is goed' kan het heel goed zijn dat de bieder niets meer laat horen. Of 5 dagen later. Als hij zegt 'Ik kom morgen langs', geen idee of hij komt. Meestal niet.

Dat kan een stuk strikter: Prijs akkoord? Prima, dan betalen via MP/eBay. Geen klacht binnen 10 dagen? Dan gaat geld door naar de verkoper. Koper niet komen opdagen en niet afgemeld? 10% fee inhouden.
Je hebt helemaal gelijk maar hoe verklaar je dan toch het succes van marktplaats ?
Schijnbaar doen ze iets waar vraag naar is en ondank negatieve ervaringen die jij en vele naderen hebben blijven mensen adverteren en worden spullen toch verkocht.
Ik weet niet of er echt sprake is van een succes. Ik denk dat het qua omzet een succes is maar dat zal vooral komen van de zakelijke klanten die betalen voor advertenties. Dat merk je ook duidelijk, niet zelden zijn de 1e 3 pagina's alleen maar advertenties van zakelijke verkopers.

Het echt consumer 2 consumer handelen, ik weet niet of dat wel zo'n enorme business is op Marktplaats. Ik gooi niet zelden iets liever weg dan dat ik het op MP zet, vanwege het gezeur met kopers. Dat is misschien ook wel het probleem, er is niet echt een alternatief.

eBay is een mooi product, maar is misschien wat te internationaal georiënteerd.
Voor sommige rubrieken zul je gelijk hebben voor anderen weer niet.
Maar ook al zijn er betalende zakelijke klanten, die zijn er als er ook omzet uitkomt dus vervult MP daar ook weer een vraag.
En het zoeksysteem zou wel op de schop mogen. Want je kan dan wel veel aanbieders hebben - als zje ze niet kan vinden...

En dat het inmiddels stikt van de advertenties in het zoekresultaat die betaald worden (vooral marktplaats heeft hier last van) betekent hoogstens dat het eerder ten onder gaat...

Alsof het ouderwetse prikbord in de supermarkt met handgeschreven briefjes wordt volgehangen met commerciele advertenties op A3 formaat... Dat werkt ook niet.
Marktplaats heeft niet zo gek veel data over jou. Als ze dan ads tonen of jouw spam sturen, kunnen zij het beste mikken op iets wat je waarschijnlijk nu nodig hebt: namelijk een bank. Dat je marktplaats gebruikt legt namelijk de volgende conclusie voor de hand: jij koopt ook wel eens tweedehands producten, je bent krenterig, want je wilt voor je xx jaar oud bankstel nog een paar tientjes zien en je bent niet bereid het platform voor meer zekerheid en gemak een commissie te betalen (anders zat je wel op ebay).

Als je vastere situaties wilt moet je gewoon bij ebay zijn (dat zijn bindende contracten - als iemand daar iets koopt, koopt ie het ook echt) of op marktplaats keiharde afspraken maken met een formeel verkoopcontract dat met legitimatie en handtekening op en neer wordt gestuurd alvorens een ophaalmoment te plannen.
Nouja, als Marktplaats iets van data nuttig zou inzetten, dan zouden ze zien dat ik nooit iets koop omdat ik geen bod plaats of contact opneem met verkopers.
En omdat de kans dat jij iets koop gering is moeten ze je maar geen berichten sturen? Je weet zelf ook wel dat marketing zo niet werkt.
Niet? ik dacht dat die wel bekender zijn met dingen als laaghangend fruit en vraag- en aanbod. Zonder die twee snap ik óók wel waarom zo veel verschillende marketingafdelingen de planken radicaal op de muur weten te spijkeren ipv in de vloer...

Vooral met het voorbeeld; waarom zou je aannemen dat iemand die zijn/haar bestaande bank verkoopt niet al een nieuwe op het oog heeft? wil je aannemen dat iemand een verzamelaar/handelaar erin is? tsja, dan is mp eigenlijk ook niet de juiste plaats... hierdoor krijg je alleen maar meer bedrijfsadvertenties waar mensen eerder voor naar en beslist.nl oid horen te gaan.

Als je het mij vraagt is dat allemaal wel erg makkelijk vergooide moeite die zondermeer beter in te zetten had moeten kunnen zijn. Met zulke limietloze overhead is het nogal wiedes dat marktplaats het niet als een probleem lijkt te zien dat de verhouding particuliere en bedrijfsmatige advertentie compléét uit de klauwen loopt... dat soort inkomsten zijn dan enkel broodnodig om het vergiet te dichten... in plaats van een emmer/bak te gebruiken.
Wat ook vervelend is, is dat marktplaats enorm vrijblijvend is. Van de 10 mensen waar je mee afspreekt komen er 6 te laat en 3 komen überhaupt niet opdagen.
Dat is geen Marktplaats probleem, maar meer een gebruikers probleem. Hier kan Marktplaats werkelijk waar niets aan doen.
Marktplaats laadt snel, [...] Ik weet trouwens niet of Marktplaats banners heeft, ik gebruik een adblocker.
Dat laatste is je redding. MP is echt niet vooruit te branden met die honderd banners die je overal op je scherm gesmeten krijgt. Ik weet niet of het aan MacOS ligt, maar het is echt een draak van een website waarbij volgens mij 90% van het dataverkeer op een pagina uit reclame bestaat.
Over de website kan ik weinig zeggen aangezien ik die nauwelijks gebruik, maar de app is bijna volledig reclamevrij.

Mogelijk is de website ook traag omdat je één van de filter plug-ins probeert te gebruiken, dat was bij mij in ieder geval het probleem de laatste keer dat ik de site op mijn laptop probeerde.
Grootste probleem van Marktplaats zijn de gebruikers. Klootjesvolk dat altijd voor duppie op de eerste rij wil zitten. Ik moet echt in hele goede bui zijn om iets te verkopen op Marktplaats. Al zet je met dikke letters in de advertenties (overigens tussen bold en bold is er geen verschil te zien in de advertentie tekst) dat ophalen niet mogelijk is, krijg je als nog 20 berichten en biedingen van half of zelfs nog minder jou vraagprijs en of ze het kunnen afhalen. Nee Truus, ik blijf niet thuis wachten voor een klein bedrag zodat jij iets kan komen afhalen, met tal van berichten dat je het niet kan vinden of nog ergers; uur van te voren bericht sturen dat ze toch afzien van aankoop.

Nee. Het grootste probleem van Marktplaats zijn de gebruikers. Nipt gevolgd door de waardeloze interface, de idiote hoeveelheid van betaalde advertenties, voor de verkoper echt nul komma nul gebruikersgemak van maken/herplaatsen van advertenties.

Marktplaats moet gewoon afsterven. Een auto/brommer/motor kopen doe je maar via Gaspedaal, je verzameling Donalds Duck verkoop je via Facebook Marketplace en voor je speciaal spul vind je wel een specifieke website (T.net V&A bijvoorbeeld).
Maar de gebruikers dan zijn wijzelf toch? Je kan nu wel zeggen dat bijna iedereen voor een duppie op de 1e rang wil zitten - maar dat wil je als verkoper feitelijk ook; zoveel mogelijk opbrengst.
En ja - dat bepaalde fatsoennormen niet eens worden opgevolgd - dat is in het algemeen al verwerpelijk...
je verzameling Donalds Duck verkoop je via Facebook Marketplace
Ja, daag. Je wil Facebook zo veel mogelijk vermijden als verstandig persoon, en hoe meer dingen zoals dat soort verkopen of uitjes of evenementen daarlangs georganiseerd worden, hoe moeilijker dat wordt.
Koop best regelmatig via Ebay en je hebt gelijk. De verschillen tussen de diverse landen kunnen voor rare situaties zorgen tijdens het afrekenen.

Verder zijn de community/het forum echt om te janken. Heb nog nooit een antwoord gezien van een Ebay medewerker.
Ik weet niet of het nog steeds zo is maar Marktplaats was er traag door de advertenties. Adblocker maakt de pagina snel. Tenminste dit was een keer de oplossing bij iemand vaak op Marktplaats zat
Als je van PayPal gebruik maakt dan heb je niet goed geld terug garantie. Dat is bij Marktplaats wel anders..wordt je opgelicht dan kun je ALTIJD naar je geld fluiten.
Niet als ze het verzonden hebben en het niet/verkeerd wordt bezorgd ( En postnl blijft volhouden dat je bij verzender moet zijn..). Vergeet dan maar om het te krijgen....
Ik heb eigenlijk altijd mijn geld teruggekregen bij niet ontvangst PayPal aankopen, op Marktplaats krijg ik zelden mijn geld terug bij niet ontvangst..ben ook al meer als 500 euro kwijt daar ($000 op Ebay). Ik koop veel met PayPal, en op Marktplaats ook. Al zo'n 10 keer geld teruggekregen met Paypal (Zelf als ik na niet ontvangst wel ontving en de verkoper daarover mailde kon ik geld en item houden). Dus wat jij beweerd is niet mijn ervaring.
Facebook marketplace ondanks de haat is een super goed alternatief naast tweakers imo, Sterker nog in heb recent meer producten verkocht via facebook marketplace dan marktplaats.
Er is geen business model om particulieren te laten verkopen of kopen, immers je moet het heel instap vriendelijk houden zodat de doorsnee consument er een advertentie kan plaatsen, dat werkt zo lang je niet populair bent. Maar van het moment je een naam krijgt dan komen de fraudeurs (namaak inclusief) en bedrijven als vliegen op je af om vervolgens heel de boel over te nemen.

Daardoor ben je verplicht maatregelen te nemen, maatregelen die de kosten omhoog duwen welke je originele doelgroep niet wenst te betalen maar bedrijven wel. En op het einde van de rit eindig je met Ebay, wat begon als iets zuiver particulier naar particulier eindigt in een webshop van bedrijven waar een doorsnee particulier zijn handen niet aan wil verbranden of het is simpelweg veel te complex geworden.

De enigste manier waarop je dat particulier naar particulier in stand kan houden is door een afgeschermd platform te hebben met een community errond, V&A op Tweakers is daar een voorbeeld van maar evengoed alle V&A op gespecialiseerde auto forums. Maar het moment dat de doorsnee consument standaard naar de V&A grijpt van Tweakers als die een telefoon wilt kopen, dat is het moment dat je de V&A van Tweakers kan begraven naast Ebay, Marktplaats, 2dehands en al de rest.
Je kunt gewoon filteren op gebruikers. Als je commerciële partijen/webshops niet toelaat kom je al ver.

Maar dat doen ze niet want het brengt te veel op. Marktplaats is zelf een commercieel bedrijf geworden. Het originele doel is al lang vergeten.

Edit: Ik bedoel dat Marktplaats kan filteren op gebruikers. Als zij commerciële partijen/webshops niet toelaten kom je al ver. Maar dat gaan ze niet doen.
Alternatief is inderdaad die browser plug-ins. Die ga ik nu ook eens proberen.

[Reactie gewijzigd door Rabb op 21 juli 2020 15:32]

Gewoon de categorie "nieuw" op marktplaats uitvinden. Dan komen alleen particuliere advertenties in beeld. En een goede ad blocker gebruiken zoals "marktplaats zonder spam"

[Reactie gewijzigd door dutchdaun op 21 juli 2020 13:58]

Of je gebruikt de browseraddon "marktplaats zonder spam".
Werkt als een trein.
https://chrome.google.com...gaoakphligfonjmaodh?hl=nl

[Reactie gewijzigd door Zynth op 21 juli 2020 14:33]

En jij denkt dat de commerciële gebruikers vervolgens braaf gaan zeggen wij zijn commercieel? Het is best handig om te doen alsof je particulier bent, geen consumenten recht van toepassing, niemand vraagt een factuur, geen gedoe met garantie en ombuds diensten terwijl je vrij goed je anonimiteit kan bewaren, beter nog, je geniet van privacy regels die niet van toepassing zijn als bedrijf. Desnoods onder een naam van iemand van de familie. Ook handig om van namaak goederen af te geraken, die ga je uiteraard niet als een ingeschreven bedrijf gaan verkopen.

En dat valt dan nog niet eens onder de noemer daadwerkelijke oplichting. Van het moment er geld te rapen valt trek je dit soort publiek aan en een filtertje gaat je niet helpen, integendeel.
Ik wordt ook niet goed van die bedrijven die hun hele assortiment uploaden naar Marktplaats.

Gelukkig is er een goede extensie voor Chrome: ‘Marktplaats zonder spam’ , daarmee kun je alle bedrijfsadvertenties verbergen.
Ik wordt ook niet goed van die bedrijven die hun hele assortiment uploaden naar Marktplaats.

Gelukkig is er een goede extensie voor Chrome: ‘Marktplaats zonder spam’ , daarmee kun je alle bedrijfsadvertenties verbergen.
Thanks voor de tip! _/-\o_
Daar heb ik een hele mooie chrome plugin voor die al die firmas blokkeerd :D
Er is een firefox extensie welke alle 'spam' zoals bedrijfsadvertenties etc filtert. Het werkt niet helemaal top maar het scheelt echt een hoop ellende ;)
Oh dat wist ik helemaal niet, wat ideaal zeg. Ik ben die 5837 dubbele Serverhome advertenties zo zat wanneer ik onderdelen voor een server zoek. Ok 1 keer prima maar waarom zo veel dubbelen en ook nog eens iedere dag opnieuw plaatsen. Vreselijk irritant!
Er bestaat een een hele mooie plugin voor je browser: Marktplaats zonder spam

dan heb je er geen last meer van.
Er is een fantastische plugin voor Chrome: 'marktplaats zonder advertenties'. Wat een uitkomst!

Edit: ik ben niet de enige die er zo over denkt zie ik ;)

[Reactie gewijzigd door T-!-M op 20 juli 2020 22:06]

Ben het hier zo mee eens! :)
Check dan deze chrome extension even...
Geen advertenties van bedrijven meer, en nog verschillende andere handige tweaks.
Misschien in beginsel bij de meeste rubrieken geen "fees", maar dan nog win je er zo goed als niets mee.

Naar mijn ervaring is je gratis advertentie in de eerste 2-3 weken maar voor een fractie van de bezoekers van marktplaats in hun zoekresultaten is te vinden.

Pas als je advertentie verlengd of een van de promotie-services gebruikt (zoals Omhoogbellen), krijgen meer bezoekers de advertentie te zien in hun zoekresultaten.
Die fraude is niet de schuld van het platform. Dat kan net zo goed via ouderwetse advertenties bij de supermarkt. Ik koop al jaren van alles via marktplaats en ben nog nooit opgelicht. Gewoon gezond verstand gebruiken. Als iets te mooi is om waar te zijn is het niet waar. En als mensen niet willen dat je het bij hun thuis komt ophalen moet je het niet kopen.
Ik koop al jaren veel op Marktplaats en ben ondanks gezond verstand vele malen opgelicht. Als je handwerkzaak spullen koopt loop je minder kans om opgelicht te worden :+

Zeker de schuld van het platform. Oplichters en mensen die rommel verkopen komen met veel weg. Dat is alleen maar erger geworden nu ze de helpdesk voor zulk soort problemen hebben wegbezuinigt.

Er zijn allerlei initiatieven die ze kunnen nemen om dit tegen te gaan maar dan maken ze minder winst..gaat dus niet gebeuren. Marktplaats is een geld graai operatie..nooit anders geweest.
Helemaal eens, waardeloos concept en altijd als er iets misgaat is het jou schuld en pakken ze nooit de dader. Die 1 dag later onder andere naam weer eenzelfde adv neerzet om andere weer op te licht. Mooi zou kunnen zijn om ze op ip nummer te blokkeren, dat zou al schelen denk ik
Ach ik heb best vaak via MP gekocht.
Wel koos ik er altijd voor om het bij mensen thuis op te halen.
Kon ik het item zien werken en dan betaalde ik.

Slechts 1 keer gehad dat iemand spontaan heel ergens anders dan Assen woonde, het was Eindhoven....
Ik: "Oh.... oké, ben je over 40 minuten thuis?"
Op IP blokkeren past wel bij het retrodesign van deze sites. Maar helpt helemaal niets. Als je mobiel internet gebruikt heb je geen vast IP-adres, en als je het nog anoniemer wilt doen gebruik je een gratis hotspot. En je kunt moeilijk alle hotspots van McDonalds blokkeren....
Op IP doen ze vaak ook. Had tijdje terug ergens op gereageerd en kreeg paar uur later melding dat de adverteerder verwijderd was vanwege mogelijke fraude.
Hoe gek ook, 1 van de weinige reden dat ik wél op Facebook zit: marketplace. Dat werkt nog verrassend goed in mij ogen.
Mijn ervaring met Marketplace is dat er allemaal boekjes voor 1 euro worden aangeboden, een moeder die alle kinderkleding per stuk er op zet en als afsluiter de laptops voor 8999 euro zonder specs te vermelden.

Misschien is het mijn buurt.. maar het aanbod lijkt enorm beperkt en vooral troep.
Specifieke groepen werken wel goed - en het allerbeste: studentengroepen. Ik ben lid van een studentengroep en dan raak je daadwerkelijk alles kwijt als je wilt ;)
Dat Marktplaats eigendom was van Ebay bracht met zich mee dat Martkplaats niet in het vaarwater van Ebay mocht komen. Ebay liet Marktplaats bestaan zoals het was omdat de concepten van beide websites niet eenvoudig te verenigen waren, maar was tegelijkertijd weinig geïnteresseerd in het verbeteren van Marktplaats. Dat kan nu gaan veranderen.
1e wat ze deden was de prijs omhoog van de categorieën
Er zijn al veel meer sites, het gaat hier niet alleen over computers.
Dat ligt er een beetje aan hoe je het gebruikt, denk ik.

Voor goedkoop spul kun je goed op Marktplaats zijn, soms haal je voor een paar tientjes iets heel moois in huis en er is superveel aanbod.
Voor waardevolle artikelen (telefoons en dergelijke) filter ik altijd op een straal van ~40 km en dan rijd ik erheen om het af te halen.
Dure zaken kopen en dan laten opsturen is niet handig. Dan kun je inderdaad beter Tweakers V&A gebruiken, alhoewel je daar net zo goed opgelicht kunt worden; of iets minder Hollands zijn en het gewoon nieuw kopen.
Nou, ik ben een grootgebruiker en kan je vertellen dat reuze mee valt..
Ik ben al 12 jaar lid en nog nooit opgelicht, je moet gewoon goed letten op wat en bij wie je wat wilt kopen.

Enige nadeel is dat er tegenwoordig ontzettend veel advertenties van catawiki tussen staan. Maar met een chrome extensie kan je die ook makkelijk verwijderen.
Mee eens. Wel ben ik nu opzoek naar ouderwetse lego blokjes voor m'n zoontje, want die kan met de blokjes echt leuke dingen maken. (huidige lego dozen bevatten vooral specialistische blokjes). Heb nog nooit gehad dat ik zoveel verkopers aanschreef en helemaal geen reactie terug krijg :| (en ik vraag alleen wanneer ik het op kan halen, doe geen onzin bieding ofzo)

Kennelijk zijn oude lego collecties een bizarre categorie waar ik de omgangsregels niet van snap :P
Ik ben sowieso van mening dat MP een particulieren 'only' platform dient te zijn. Maarja, dat schuift natuurlijk niet genoeg.

Zoek ik eens een keer wat word ik doodgegooid met reclame en aanbiedingen van bedrijven, zit ik helemaal niet op te wachten.

Zie dat overigens niet veranderen met deze overname.

[/offtopic]
daar kan je dus die chrome extentie voor gebruiken, kan je alle advertenties mee uitzetten
Die is er al, ebay....
Was het niet zo dat veel mensen die van Ebay verwijderd waren/zijn nu vaak op marktplaats zitten?

Het is inderdaad uitkijken geblazen op marktplaats. Zelf ophalen is het beste, laat je het opsturen, kun je nog wel eens een zeperd krijgen.
Marktplaats is zeker een inkomstenbron voor duizenden criminelen in Nederland alleen al, dat is een feit.
"de gemiddelde marktplaatsgebruiker kan wel een lesje communicatie- en fatsoensnormen gebruiken"

Daar doe je niks aan, maar da's toch juist de charme van tweedehands kopen.. Ik vind het altijd wel grappig.

MP is wel superkut idd met minimalistische communicatie en duidelijk zo min mogelijk behulpzaam willen zijn in bestrijding van oplichting.
Helemaal mee eens.. platform voor, meestal, kleine, zielige oplichtertjes.. Gaat daar zelden of nooit fatsoenlijk aan toe, Op marktplaats van prive-personen kopen is vragen om belazerd te worden, iets zelf verkopen is vaak eindeloos gezeur en gezeik.... Echt Nederlands op zn slechtst... Ben zelf al tientallen jaren een tevreden ebay.de gebruiker... In 2003 !! één keer mis gegaan , maar zelfs dat risico is er , mede dankzij paypal , niet meer..
In 2005 voor 225 miljoen gekocht en15 jaar later 7,9 miljard waard, dat is toch een goede deal. Zeker voor een zeer matige website die steeds meer vol staat met troep en oplichting maar blijkbaar toch nog erg populair is/veel geld verdient?

EDIT: in 2018 bruto winst van 129miljoen, toch wel een heftige verkoopprijs.

[Reactie gewijzigd door Homeland op 20 juli 2020 17:49]

Ja, ze hebben Marktplaats destijds voor 225 miljoen gekocht. Maar Adevinta betaalt die 7,9 miljard natuurlijk niet voor alleen Marktplaats. Ze kopen het gehele eBay Classifieds Group. Daarin vallen diverse Marktplaats-achtige sites. Zie http://www.ebayclassifiedsgroup.com/brands.html.

[Reactie gewijzigd door D vd V op 20 juli 2020 18:00]

Met name mobile.de is ook een giga site!
Daar zal ook een flink deel van de waarde in zitten.

Fijne site ook als je op zoek bent naar een auto. Die filters kan marktplaats nog wat van leren..
Heb ik mijn auto en motorfiets inderdaad goed op verkocht gekregen. Niet al te veel aso's ook, maar dat hangt van de prijs van de auto af geloof ik.
Het is niet alleen marktplaats, het zijn meerdere websites.
http://www.ebayclassifiedsgroup.com/brands.html
Ebay draait goed, marktplaats weet ik zo niet.
Maar de koper is dan toch wel opvallend, net zoveel betalen als je zelf waard bent. Zo te lezen is het wel een goede aanvulling op de huidige portefeuille marktplaats achtige bedrijven.
Kan je zo helaas geen voorbeeld noemen, maar het is wel eens eerder voorgekomen dat "kleinere" bedrijven grotere concurrenten dan hunzelf kochten.
Porsche is in het recente verleden bezig geweest om een meerderheidsbelang in Volkswagen te krijgen en daarmee de deur te kunnen openen om Volkswagen in zijn geheel over te nemen.
Uiteindelijk is het niet zo ver gekomen.
Maar ze maakte veel meer winst, en hadden een betere toekomst in vooruit zichr
Dat meer of minder winst maken is onderdeel van het creatief lenen van geld op een (grotere) conculega over te nemen:

Zelf kan ik ook meer lenen (en/of tegen lagere kosten) als ik iets wil kopen om winst mee te maken dan als ik iets wil kopen waar ik uiteindelijk op moet inleveren.
Er zal best wel een moment zijn geweest dat ze meer winst maakte, maar zodra een volumemerk de boel weer goed op de rit heeft kan vliegt daar de winst weer omhoog.

Dat is net zo iets als zeggen dat mijn auto sneller is dan een Porsche omdat ik er een keer 1 inhaal...
Idd en toen heeft vag Porsche overgenomen
Dat ging on de co2 uitstoot die de eu wilde gaan opleggen. Die van Porsche was natuurlijk gemiddeld over alle modellen hoog. Als ze vag kochten zaten ze daar weer dik onder. Daarom heeft lamborgini ook laten kopen door audi
En vervolgens zal het geleende geld op de balans van het gekochte bedrijf komen. Met andere woorden, eigenlijk nemen ze zichzelf over en vallen ze ineens onder een ander management.
Saab is een bekende.
Vaak gaan er ook aandelen van (in dit geval) Adevinta naar Ebay als deel van de overname. Is nu nog niet publiek, maar dat is vaak hoe het geld wordt gecreeërd. De vraag die ik me altijd stel bij dat soort overnamens is "wie koopt wie?".

Het zal niet de eerste keer zijn dat het kleinere bedrijf het grotere koopt voor belastingvoordelen. Nogmaals - hier is nog te weinig bekend om dat met zekerheid te zeggen, maar het is een goede mogelijkheid.
ik vraag me dan ook af in wat voor financiële goochel-constructies overheden nog geld blijven verliezen, want dit kan toch echt niet de bedoeling zijn??
Als er een goed plan is, zijn er altijd wel investeerders te vinden die geld willen steken in zo’n project.
Een gigant als deze wordt namelijk moeilijk van de troon te stoten en je belegging zou dus relatief veilig kunnen zijn.
Ach, niks is gek meer!!! Ik zag laats een studio van 25 vierkante meter voor twee honderd tachtig duizend euro verkocht zien worden... Dat ruikt ergens naar geld wit wassen.want dat is natuurlijk niet de werkelijke waarden, de markt is overspannen, zo ook in de tech industrie.

Niet dat ik zeg dat de tech industrie geld aan het witwassen is, het is wel een vorm van criminaliteit vind ik.de overnames van tech bedrijven zijn ook overspannen, maarja het is wat een gek er voor geeft en of er markt is.
Hoeft geeneens witwassen te zijn: stel je hebt 280.000 euro op een spaarrekening staan met 0% rente (bijvoorbeeld een boomer die zijn rijtjeshuis heeft verkocht en nu op z'n oude dag is gaan huren om geen gedoe met een eigen huis te hebben).

Die kan dan een studio van 25m2 van kopen die je 200 nachten per jaar verhuurt via Airbnb o.i.d. voor 100 euro per nacht. Dan maakt je 7% rendement op je geld. En van dat geld kan hij een heel comfortabel appartement huren zonder z'n spaargeld aan te spreken.
Dan heeft ie nog steeds gedoe met een eigen huis(studio) en gedoe met een huurder...
En binnenkort weer een paar nieuwe "exceptions" in ublock toepassen. ;)

Maar wel (hopelijk) beter dan Amazon als nieuwe eigenaar.
Dan in het snel niet gratis meer. :(
Laat ze een halt toeroepen aan alle commerciële aanbieders die de boel vervuilen.ja, ik weet dat er browser add-ons voor zijn maar die werken niet in de app of in veel mobiele browsers.
Het probleem is dan dat alle advertenties betaalde advertenties gaan worden ben ik bang. Waar dat nu alleen nog voor duurdere spullen is (bv auto of caravan), zal het straks voor alle advertenties worden.
Als daar tegenover staat dat oplichters en tokkies worden geweerd dan ben ik daar zeker voor. Als ik iets verkoop dan zou ik graag een klein bedragje willen overmaken naar Marktplaats. Zolang er actief en hard word opgetreden tegen oplichters, en dat het tokkie gehalte omlaag gaat (je weet wel, die lui die 100 euro bieden op iets van 600 euro, of mensen die een uur voor de verkoop afzeggen, we kennen ze allemaal).
Ja maar dat gebeurd er dus niet. Markplaats is al jaren een bron voor oplichting. Facebook ongetwijfeld ook. Daarom geldt altijd: als iets te mooi is om waard te zijn...

Overigens kun je mensen natuurlijk ook zelf weren bij advertenties door niet "vrij bieden" of hoe het heet aan te zetten. Je kunt altijd invullen: bieden vanaf... Dus dan ben je daar alvast vanaf op Marktplaats.
Als “ze” überhaupt afzeggen, dan behoor je tegenwoordig nog tot de gelukkigen... Niet lang geleden weer een treurig voorbeeldje ,,receiver verkocht (dacht ik) afspraak gemaakt , vervolgens komen ze niet opdagen, reageren niet op berichten.. man man
Er is op Marktplaats sprake van niet ophoudende oplichterij en ookal wordt die persoon (tijdelijk) van Marktplaats afgegooid je geld krijg je niet terug. Iedere paar weken wordt de site opgeleukt maar iets doen aan oplichters en mensen die rommel verkopen (amateur verkopers) dat ligt al vele jaren plat. Zal ook echt niet veranderen. PayPal verplichten zoals op ebay zou zeker helpen.
Als ze PayPal verplichten krijg je het omgekeerde probleem waar verkopers vogelvrij zijn verklaard omdat iedereen die een dispuut opent doorgaans in het gelijk wordt gesteld. Ook schrik je daar de niet professionele verkopers juist weer verder mee af en creëer je een tweede Ebay. Zolang je geen dure elektronica probeert te kopen kan je oplichters over het algemeen prima ontwijken, en "mensen die rommel verkopen" is juist hetgeen waarvoor deze online rommelmarkt ooit is gemaakt.

Ik gebruik al jaren Marktplaats om allerlei dingen te kopen en laat het ook vaak versturen. Tot nu toe ben ik één keer opgelicht, en zelfs dat leek meer te komen door complete incompetentie van de verkoper dan door daadwerkelijke intentie om iemand op te lichten (het ging om ongeveer € 30,-).
Ik ben al voor meer als 500 euro op Marktplaats opgelicht..betreft ook echt geen dure electronica (begrijp niet goed hoe je daarbij komt). allemaal kleine dingetjes...en dan heb ik het nog niet over de rommel die ik daar heb gekocht.

Ik koop /verkoop veel op Marktplaats waarmee ik veel geld bespaar dat is de enige reden waarom ik daar nog koop. Ook koop ik een grote verscheidenheid aan producten. Ik heb ruime ervaring aldaar. Ik praat hier vanuit mijn ruime ervaring betreffende verkoop/ aankoop op Marktplaats.

Heb ook veel contact met Marktplaats zelf gehad, hebben ze nu wegbezuinigd. Ik moest volgens MP contact bijvoorbeeld een oplichter mijden die daar items aanbood, ook werd mijn account geblokkeerd omdat ik vervelend deed tegen iemand die mij rommel had verkocht. Het is daar echt een zooitje. Het is zo erg dat Marktplaats feitelijk onder toezicht geplaatst zou moeten worden.
Een EBay-veiling? Ben benieuwd wat de 'nu-kopen' prijs was en of je dan ook via PayPal moet betalen.
Price + Shipping: lowest first
Dat is goed nieuws hoplijk gaat marktplaats dan eens goed informeren en functioneren: we shall see.
Ik ben benieuwd of ze dan eindelijk eens gaan zorgen dat het doen van een bod op iets een bindende koop is zoals dat op Ebay het geval is. Ik ben het zo spuugzat om advertenties keer op keer opnieuw te moeten plaatsen omdat een stelletje clowns achterlijke biedingen plaatsen die serieuze kopers wegjagen.

En maak dan meteen betalen via gelijk oversteken bij aankopen boven de 50 euro ook verplicht dat scheelt een hele hele hoop oplichting.

[Reactie gewijzigd door Y-Foxy op 20 juli 2020 19:01]

Voor zover ik de inschatting kan maken, lijkt het me toch ernstig overprijst.

De kleinste partij haar kapitaal verdunt, de grootste partij ziet haar kapitaal groeien.

Kapitaal dat ze direct op de markt van de kleinere partij weer uit kan geven.

De kleinste partij heeft waarschijnlijk een stuk minder liquiditeit om haar markt te beschermen danwel uit te bouwen.

Ik had hier niet zoveel geld aan uitgegeven, het is een enorm risico.
eBay heeft het zelfde business model als Getty Images. Gewoon zorgen dat je alle concurrentie opkoopt en vervolgens langzaam net zo kut maakt als alle andere platforms die je al hebt, zodat niemand een alternatief heeft. Zo ken ik verhalen van mensen die drie keer achter elkaar een stockfoto site begonnen zijn die echt zo'n beetje letterlijke adverteerde met "Niet zo kut als Getty Images" en vervolgens bij een redelijke marktpenetratie het aan Getty verkocht, die vervolgens de klanten en fotografen net zo slecht begon te behandelen als ze al op Getty Images werden. Drie keer achter elkaar.

Ze kunnen het zich gewoon veroorloven om een slechte site te hebben aangezien 90% of meer van alle tweede hands advertenties zich daar op bevinden en bovendien vaak ook nergens anders. Komt er een concurrent met meer dan 20% marktaandeel wordt die gewoon opgekocht voor een heel leuk (denk vroegtijdig pensioen op een tropisch eiland) bedrag.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 21 juli 2020 09:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee