Zoom gaat in september 27"-videoconferentiescherm in Nederland uitbrengen

Videoconferentiedienst Zoom gaat vanaf september een 27"-touchscreen verkopen in Nederland die geleverd wordt met Zoom-software. De dienst werkt voor het videoconferentiescherm samen met DTEN en richt zich met het product op de zakelijke markt.

De Zoom for Home DTEN ME is een aanraakgevoelig display met drie groothoekcamera's, acht microfoons en twee luidsprekers. Met de drie camera's heeft het display een horizontale fov van in totaal 160 graden. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Het display kan overweg met wifi 5 en heeft een ethernet- en een hdmi-aansluiting. De Zoom for Home DTEN ME is 62x39x10cm groot, weegt 6,5 kilogram en kan opgehangen worden met een vesa 75mm- of 100mm-bevestiging.

Met het apparaat richt Zoom zich op de zakelijke markt en op gebruikers die graag op een eenvoudige manier met de videoconferentiedienst willen werken. Daarom wordt Zoom vooraf op het display geïnstalleerd en kunnen er voor zover bekend geen applicaties van derde partijen worden gestart. Het gaat hier dus niet om een smartdisplay zoals de Google Nest Hub. Wel kunnen gebruikers het display inzetten als een tweede scherm, door de hdmi-poort.

Tegen TechCrunch zegt Zoom Rooms-baas Jeff Smith dat gebruikers het apparaat aan hun account kunnen koppelen via hun laptop of mobiele telefoon. Na het koppelen kunnen gebruikers eenvoudig een telefoongesprek of meeting starten, zo zegt Smith. Gebruikers kunnen daarnaast hun laptop- of smartphone-scherm via het display delen, door wat Smith ultrasonic pairing noemt. De laptop of smartphone produceert dan geluid tussen de 18kHz en 22kHz, waarmee het apparaat met het display wordt verbonden.

Zoom maakt de Zoom for Home-apparaten niet zelf, maar werkt hiervoor samen met DTEN. Zoom gaat volgens Smith ook met de Neat Bar en de Poly Studio X Series samenwerken om vergelijkbare producten op de markt te brengen. Tegen NU.nl zegt Zoom dat de Zoom for Home DTEN.ME in september op de Nederlandse markt zal verschijnen. Een Nederlandse prijs wordt niet genoemd, in de Verenigde Staten kost het apparaat omgerekend exclusief btw 525 euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

15-07-2020 • 20:46

70 Linkedin

Reacties (70)

Wijzig sortering
Ik vraag me af wat zoom hiermee wil bereiken.

In veel vergaderruimte hangt vaak al een 40” beeldscherm aan een muur al dan niet touch. Bedienbaar via eigen laptop en of een dedicated pc die aan het scherm hangt speciaal bedoeld voor video vergaderen.

Als ze 10 15 jaar geleden hadden gekomen had ik dit nog wel gezien als een tool. Momenteel ja leuk, maar de markt is al zo verzadigd met veel goedkope schermen en al software die het zelfde bereiken.

Hey extra geld uitgeven voor een systeem die alleen zoom kan worden gebruikt is zonde zeker als jij wel zoom gebruikt. Maar moet aansluiten bij een vergadering via Skype for business of na teams
Lijkt me een poging tot lock-in. Eenmaal in Zoom schermen geïnvesteerd zul je minder snel geneigd zijn over te stappen naar een concurrent.
Wel erg negatief zonder verdere onderbouwing.

Misschien is het bedoeld als eenvoudige totaal oplossing, om nieuwe klanten laagdrempelig over de streep te trekken?

Neerzetten, aansluiten, account invoeren en beginnen maar...

Zoom;s verdien model is toch het abonnement model. Dit is tegenwoordig het hippe verdienmodel voor steeds meer markten die vroeger verdienden aan de hardware en nu de dienstverlening.
voor 525 euro per scherm is het ook nog een concurrerende prijs vergeleken met de systemen dat ik gewoonlijk zie staan (dit is praktisch gratis in vergelijking).
Ben het met Niels eens: one trick pony die niets bijzonder bijdraagt t.o.v. normale PC/Scherm, maar vooral dient om mensen in zoom te trekken. de gedachte dat je videoconferenties alleen met Zoom - of wie dan ook - zou moeten maken is belachelijk: de praktijk die we denk ik allemaal kennen is dat met Zoom/Teams/GoToMeeting/Big Blue Button en weet ik veel wat nog meer werkt, afhankelijk van de groep.
Dit heeft meer van een TV waar je alleen Netflix kunt bekijken...
er is juist een gigantische markt voor videoconferencing oplossingen. Dus schermen die enkel kunnen videobellen. Ik snap juist heel goed dat zo'n systeem gemaakt wordt. Het systeem.kan maar 1 ding, en dat doet hij goed. Is voor de systeembeheerder juist geweldig, anders moet hij nog een extra pc gaan beheren waar iedereen aan zit. Het videosysteem dat ik thuis heb staan kost rond de 2000 euro
Je hebt gelijk: de markt is groot, maar ik verwacht niet dat ze morgen potten gaat breken.

Er zijn meer dan genoeg opties op de markt die gebruikers 'locken' in een beschermde omgeving met toegang tot 1 of enkele apps. Dat zou de systeembeheerders al gerust moeten stellen. En een goeie software experience geven kunnen de meesten ook, al is bandbreedte niet altijd even stabiel, vooral bij thuiswerkers.
Dit dus:
Zoom for Home - DTEN ME is an all-in-one personal collaboration device for your home office.

Ik heb geen aparte vergaderruimte thuis, jij wel?
Voor persoonlijke vergadering zie ik het device ook niet zitten jij wel.

Je pc inc webcam eventueel 2e scherm om dingen na te lezen. Pc kan natuurlijk ook laptop, telefoon, iPad of zo zijn.

Ik denk dat niemand ook geen zzper. Zo’n device zal aanschaffen zeker niet omdat het alleen zoom zou kunnen gebruiken.
Ik niet, ik merk wel dat Zoom in de US vele malen populairder is dan hier.
Al is het populair. 525 euro ex btw is voor thuis wel erg veel. Zeker voor een apparaat dat alleen 1 ding kan. Zoom
Ik heb het er voor over. niet prive. Wel zakelijk/zzp
alle internationale meetings klein/groot op een apart device. Thuis. Heerlijk.
Kan ik verder werken op mijn laptop, mijn kinderen op de tv/ ipad etc.

Ik was al aan het overwegen een DTen zakelijk aan te schaffen (5k)
Maar deze optie is veel beter.
Al is het populair. 525 euro ex btw is voor thuis wel erg veel. Zeker voor een apparaat dat alleen 1 ding kan. Zoom
Veel werkgevers zullen dit vergoeden, dan is die 525 zo gek nog niet.
In mijn home office werk ik alleen. Daar heb ik niets aan 3 webcams die samen een FOV van 160 graden hebben. Ook de 8 microfoons zijn overkill, want dan wordt ieder geluidje hier in huis (inclusief het spelen van de kinderen) opgevangen.

Voor home-office meetings zijn een laptop en een goede headset volgens mij gewoon voldoende.
Met 8 microfoons kan je juist noise en jouw zelf van elkaar onderscheiden doormiddel van slimme software die al in Zoom zit.
Nvidia kan dit al met 1 microfoon en de Valve Index doet dat met 2 microfoons. Ik weet niet of het aantal microfoons dit drastisch zal verbeteren.
Dan ben je niet de doelgroep :)
Ik ook niet, maar kan best voorstellen dat projectmanagers bijvoorbeeld die veel vanuit huis werken dit goed kunnen gebruiken.
Toch vraag ik me dan af wie of wat dan wel de doelgroep is.
Als het is gericht op home-office users (dus alleen als enige in het huis voor een werkgever), waarom dan zo'n enorme kijkhoek met 3 webcams?
90% van de thuisgebruikers gebruikt iets als background blur of een custom achtergrond, zodat de andere deelnemers van de meeting de inrichting van het huis niet zien.

Zo'n grote kijkhoek is alleen maar interessant als je met meerdere mensen bij het scherm zit/staat, en daarvoor is het scherm dan weer te klein.

Ik vind het idee leuk, maar de genoemde doelgroep en de uitvoering mag nog wat aan gewerkt worden.
Maak het scherm wat groter (zeg 42 inch), hang het op in een kleine meeting room (max 6 personen) en het kan prima gebruikt worden voor de daily, een weekstart of een sales gesprek op afstand.
Waarom denkt iedereen direct aan vergaderen?

Kijk alleen al binnen de IT branche, veel kantoren van IT bedrijven, vooral sales georiënteerd hebben vaak kleine overleg ruimtes. Dit voor 2-6 personen, korte meetings organiseren met klanten of interne overleggen met mensen thuis. Klanten benaderen middels beeldbellen i.p.v. normaal bellen. Als je ergens een dedicated apparaat hebt staan werkt dat altijd prettiger dan dat je met een laptop moet rondzuilen 'neem jij je laptop mee' -> nee, mijn batterij is bijna leeg. Moet je weer met je adapter moeilijk gaan doen terwijl de flex plekken alleen docking-stations hebben en alle adapters thuis liggen.

Overigens zou ikzelf geen Zoom gebruiken, eerder Teams. Maar goed, ik kan me wel voorstellen dat in de modern office dit soort devices gemakkelijk zijn en het ziet er ook nog eens gelikt uit.
Voor jou flex, docking, adapter probleem is USB-C een goede oplossing :)
Waarom iedereen aan vergaderen denkt? Omdat er 8 microfoons meegeleverd worden.
Hoezo speciaal voor video vergaderen? In de praktijk gewoon helemaal niet. Die schermen zijn geschikt om de deelnemers in de zaal een digitaal document te tonen en daar stopt het.

Voor deels fysiek deels online vergaderen heb je een hele goede camera nodig die de deelnemers in beeld kan brengen, en goede microfoons, want anders hoort de degene op afstand net helemaal niets.

Juist een apparaat wat je neer zet, aansluit op internet en het werkt is top. Want in de praktijk zijn die camera's en microfoons helemaal niet aanwezig in vergaderzalen.
Ik vermoed dat ze vooral op de thuiswerker willen inspringen. 27 inch is te klein voor een serieuze vergaderruimte. Voor een thuiswerkplek is het, voor die 500e, best een aardig idee.
Daar is niets raars aan in deze (vnl. enterprise) markt, waar men een all-in-one oplossing wil.
Cisco biedt ook al jaren eigen video devices aan:
https://www.cisco.com/c/e...ml#~explore-video-devices
Leuk voor kleine vergaderzaaltjes verder ook niet eigenlijk.
Mensen die jou een -1 geven kijken normaal gesproken met een verrekijker naar een presentatie denk ik..... 🤔

27” is hoogstens geschikt voor 3 personen tegelijk aan één bureau en dat lukt je nu niet als je die 1,5mtr afstand wil houden.
Inderdaad ik zou buiten een kleine vergaderzaal echt geen reden zien om dit mini scherm in te zetten. Dan kan inderdaad niemand meer iets zien...
Nou, in een kleine vergaderzaal zou ik dat hele scherm niet eens terugvinden.... (50 man beschouw ik “klein”).

Gewoon op 1 enkel bureautje op hoogstens een armlengte afstand maximaal
(50 man beschouw ik “klein”).
Met 50 of meer vergaderen? Brr...m'n nekharen gaan al overeind staan bij de gedachte. Bij dat soort aantallen zie ik toch meer presentaties, met 50 man kun je niet efficient vergaderen.
Sorry, ja, je hebt gelijk. Dat is inderdaad meer presenteren dan wat anders.

Hoewel er - zeker nu - ook meerdere teams op die manieren kunnen vergaderen omdat niet iedereen altijd op kantoor is.

Het ging me meer om het formaat van de ruimte: als je een zaaltje hebt waar 50 man in kúnnen valt die monitor gewoon weg. Ongeacht of je er ook 50 man hebt zitten natuurlijk... 😊

(“Man” mag ook “vrouw” zijn natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 15 juli 2020 21:20]

Gaat in het europees parlement toch ook goed met nog meer mensen?
*proest*
Het ging erom dat ze met meer dan 50 mensen vergaderen.
Met 50 man zou ik aan de slag gaan met een beamer en een projectiescherm, want dat is met een reguliere monitor eigenlijk niet meer te doen. Heul misschien met een supergrote TV, maar die kosten een klein kapitaal.
Vast een marketing-pipo die bedacht heeft op deze manier HUUUGE in hardware te gaan.
Dat deden ze eerder bij Microsoft...
Een 27 inch 1080p scherm met welgeteld één app voor waarschijnlijk zo'n 600 euro. Nou ik zal het wel niet snappen, maar ik kan me niet voorstellen dat hier echt markt voor is.
Voor 600 euro koop je een prima laptop waar je oneindig veel meer mogelijkheden mee hebt. Alleen geen 27 inch scherm, dat dan weer niet.
Ik zou dit zo kopen voor op kantoor, mits het goed werkt, gebruikersvriendelijk is en door 1 of 2 personen te gebruiken. De reden: Het kan maar één ding en geeft direct goed beeld en geluid. Niet meer iedereen die te hoog, te laag, in het donker, zonder geluid, en weet ik wat voor problemen ze verzinnen.
Dat bespaart tijd en draagt bij aan een professionele uitstraling.
Een 27" 1920x1080 scherm is er al vanaf 135 euro (zonder touch dat dan weer wel)
Ja en tevens zonder software, netwerk, groothoekcamera’s en audio.
Gooi er een raspberry pi achter en je hebt je netwerk en software. Voor de helft van het resterende bedrag heb je een erg leuke microfoon en webcam. Ja het ding kan qua specs niet veel, maar zolang het maar meer dan alleen Zoom kan draaien kan het al meer dan dit gedrocht.
Je kan als je dat los aanschaft en configureert, het veel beter optimaliseren voor de inrichting van die specifieke ruimte en de gebruikersbehoefte.

Daarnaast software staat al op de laptop, netwerk kan via WIFI. Blijft enkel de Camera en audio over. Dan heb ik toch voorkeur voor een 360 graden camera + speaker die je midden op de vergadertafel zet.

[Reactie gewijzigd door Goros op 16 juli 2020 00:58]

Wat voor apparaat is dat? Klinkt handig.
Erm zoeits:

pricewatch: Lenovo VOIP 360 CAMERA SPEAKER

Polygon heeft er ook mooie apparatuur voor.
Voor 600 euro koop je een 45” 4K TV met HDMI waarop je dan weer een laptop kan aansluiten met Zoom 😜
Volgens mij zie je de insteek verkeerd:
Dit is een vergadertool voor thuis: dus dit kan je baas betalen tijdens covid tijden.

DTen heeft voor vergaderzalen inderdaad al mooie producten gemaakt, en nu 1 voor thuis.
Zie het als een extra telefoon die je krijgt van je werk.

Prive zou ik dit ook niet kopen, maar als mijn werkgever mij dit als tool biedt:
Kan ik tijdens meetings mijn laptop volledig gebruiken,

Screenshare, documenten delen etc is echt met 1 druk op de knop, ook vanaf een andere laptop.
Google op het product, en je zult nog eens verrast zijn.
Met de slechte track record van Zoom op security vlak houdt ik mijn hart vast wanneer ik denk dat dit apparaat ook geupdate en gepatched moet worden.
Alle ogen zijn op Zoom gericht en ze hebben al veel verbeterd. Ze zijn er nu wel serieus mee bezig. Ze hebben een track record dus dat geeft houvast. I.t.t. tot de massareactie waarbij alles wat niet-Zoom was als absoluut veilig wordt beschouwd.
Ik snap niet zo goed wie ze met dit product willen bereiken. De kleinere ondernemingen halen hier toch nooit ROI uit en de grote partijen zijn vaak aan Google of Microsoft verbonden. Wij mogen op het werk niet eens Zoom gebruiken vanwege privacy bezwaren.

Op kantoor hebben we nu ook op elke locatie (70+ kantoren wereldwijd) meerdere van die Polycom systemen staan. Maar, ik merk toch dat vrijwel niemand daar gebruik van maakt. Skype en/of teams werkt veel beter. Daarnaast is het fijn dat iedereen zelf gewoon kan inloggen met eigen computer in plaats van dat mensen bij elkaar moeten gaan zitten om te video bellen met andere mensen in een andere ruimte.

Edit: Op basis van de video lijkt het een systeem dat geschikt is voor een enkele gebruiker? In dat geval zie ik de toegevoegde waarde wel in de extra functies maar niet zozeer in het apparaat zelf. Kunnen ze net zo goed al die functies (whiteboard etc) beschikbaar maken voor iedereen die de software gebruikt.

[Reactie gewijzigd door lasharor op 15 juli 2020 21:02]

De deuk die Zoom heeft opgelopen in de Nederlandse IT branche heeft zeker zijn sporen achter gelaten. Zodra je met klant gevoelige data werkte was Zoom ivm de privacy een behoorlijke tijd geen optie meer. Want zodra je klantgevoelige data deelt via Zoom met het privacy lek, heb je potentieel een klantdata lek die je als bedrijf moet melden.

Zoom heeft daardoor in de zakelijke markt inmiddels zijn momentum verloren aan Teams. Het Teams wat inmiddels een aantal van de gebruiksvriendelijke opties van Zoom heeft overgenomen en al die tijd wel aan bepaalde standaarden mbt privacy en beveliging heeft voldaan. Combineer dit met een zeker mate van compatibiliteit met andere microsoft office producten en gecombineerde licentiekosten in office en dan zie je dat dit op het moment het beste product is voor de grootzakelijke markt.

Daarnaast is mijn ervaring dat schermen en dergelijke op de zakelijke markt in vergaderruimtes vrij lang blijven staan, veel langer dan de economische levensduur. Zoals elders aangegeven is die 27" leuk voor een kleinere vergaderruimte voor kleine teams van 3 tot 4 personen. Heb je een groter team, dan heb je een grotere afstand en dus ook een groter scherm nodig. Maar dit kan je ook op elk ander beeldscherm doen van die grootte met een verbonden laptop. dus ik zie de meerwaarde niet echt.
Een resolutie van 1920x1080 is dan weer enigzins teleurstellend. Met een call met vier mensen is de maximale resolutie 960x540, bij 9 mensen 640x360 en bij 25 mensen slechts 384x216 (iets lager zelfs door tussenruimte en interface elementen).

Was deze resolutie 4k of zelfs maar 1440p geweest, kom je iedereen een stuk scherper zien. Dit is erg belangrijk voor non-verbale communicatie, om te kunnen zien of iemand iets begrijpt of het er mee eens is.
Ik denk toch dat je 24 verschillende schermpjes sowieso wat minder goed kan bijhouden dan een echt publiek. Vraag me af hoeveel dat scheelt. Het is sowieso ook een beetje de verantwoordelijkheid van de participanten dat ze aangeven dat ze iets niet begrijpen of het ergens niet mee eens zijn (als dat zo zou zijn). Ik gok dat die resolutie niet zo'n enorm verschil gaat maken.
Iemand die je moet zien die zet je gewoon full screen.
Zoom ondersteunt dacht ik geen 4K?
Ik denk dat dit eerder bedoelt is voor stilte ruimtes aka flexplekken. En niet voor conferencerooms zoals we die kennen met beamers en tv’s.

Op zich inventief daar je wellicht geen pc nodig hebt ervoor.
Ehm, de naam van het product is letterlijk Zoom for Home en de eerste regel op de webpagina is 'Perfect for your Home Office'
Zoom is geschrokken en heeft heel rap heel veel verbeterd mbt veiligheid. Ik gebruik zowel teams als Zoom. Stiekem heb ik echt een grotere voorkeur voor Zoom dan Teams.
Dat komt doordat Zoom simpelweg koploper is op gebied van gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit.
Anoniem: 715452
@Dramatic16 juli 2020 00:15
Je kunt met Teams echt veeeel meer. Ik zou niet weten wat ik met zoom moet als je teams hebt en volledig gebruikt.
Dat vraag ik mij af.
Ik loop juist bij teams altijd stuk
Vertel, wat kan je met Teams dat Zoom niet kan?

Ik kan je wel vertellen wat Teams niet kan en waar Zoom geen moeite mee heeft: veel mensen tegelijk laten deelnemen, in beeld.
Met Teams kan je niet normaal vergaderen. Er is altijd wel 1 of meer personen met problemen.
Dat Teams meer kan betekent niet dat het een beter product is?
Het eerste wat ik las: Zoom for home - DETAIN ME.
En dan ratelt het verder...

Ze hadden beter een partner kunnen nemen waar je geen grappen mee kan maken.
Jammer dat er geen privacy schuifjes op zitten, daardoor is het echt geen optie.
Dat is wel een goed punt, zo’n schuifje geeft een gebruiker meer het gevoel van controle over zijn/haar privacy. Snap niet waarom DTen dit niet gewoon meeneemt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee