Newton Mail blijft voortbestaan met nieuwe eigenaars

E-maildienst Newton Mail blijft voortbestaan. De dienst was in handen van smartphonemaker Essential, die is opgeheven. Daarmee zou er ook een einde komen aan Newton Mail. Twee fans van de dienst hebben deze overgenomen.

Maitrik Katiara en Justin Mitchell zijn de nieuwe eigenaars van Newton Mail. Katiara is productontwerper bij een softwareontwikkelaar en Mitchell is medeoprichter van een softwareontwikkelbedrijf. De twee schrijven in een blog dat ze grote fan zijn van Newton Mail en daarom de dienst willen redden.

Volgens de nieuwe eigenaars blijft de dienst met de bijbehorende apps werken zoals in het verleden. De prijs van vijftig dollar per jaar verandert ook niet. Als het Katiara en Mitchell niet lukt om de dienst succesvol voort te zetten, beloven ze de dienst vrij te geven en een manier te zoeken waarop mensen Newton zelf kunnen hosten.

Ook wil de dienst onder de hoede van de nieuwe eigenaars de privacystandaarden verbeteren. Per direct worden de privacyvoorwaarden aangepast zodat de dienst volledig aan de GDPR voldoet. Gebruikers kunnen hun account eenvoudig volledig verwijderen. Ook zeggen de nieuwe eigenaars te overwegen om pgp-versleuteling toe te voegen.

Verder willen de twee duidelijker communiceren naar klanten en bugs sneller oplossen. Nadat bestaande bugs zijn opgelost, moeten er over drie tot zes maanden nieuwe functies naar de dienst komen, waaronder een donkere modus.

De e-maildienst ontstond in 2013, toen nog gratis en onder de naam CloudMagic. In 2016 werd de naam aangepast naar Newton Mail en werd het abonnement van vijftig dollar per jaar ingevoerd. In 2018 moest de dienst stoppen, omdat hij niet meer rendabel was. Mitchell zegt dat hij toen ook al probeerde om Newton Mail in handen te krijgen, maar dat ging niet door.

Smartphonemaker Essential kreeg Newton Mail in handen en integreerde de dienst in zijn telefoon. Toen Essential eerder dit jaar bekendmaakte te stoppen, werd ook gezegd dat de Newton Dienst werd afgesloten. Daar is nu een stokje voor gestoken door de overname. Wat de nieuwe eigenaars betaald hebben, is niet bekendgemaakt.

Newton Mail

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-05-2020 • 15:24

28 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (28)

28
28
14
1
0
13
Wijzig sortering
Opmerkelijk, de eerste twee reacties bevatten beide de volgende aspecten:
- Wat was dat een fijne dienst! Heb nog niet zoiets kunnen vinden
- Ik ga echt niet betalen voor een mail-app.
Niet erg, ieders goed recht, maar wel opmerkelijk.

[Reactie gewijzigd door NovapaX op 11 mei 2020 16:45]

Dat viel mij ook op. Aan de andere kant als je van gratis naar $50 per jaar gaat is het gat wel erg groot. Hadden ze $12 gevraagd in eerste instantie dan was het denkelijk aantrekkelijk genoeg geweest om ervoor te betalen. En hadden ze waarschijnlijk meer klanten overgehouden.
Zo is het precies. Ik gebruikte deze app ook met veel plezier, maar de manier waarop de betaaldienst werd geïntroduceerd stuitte op veel verzet destijds. Er kwam toen zelfs nog een extra mailtje van de makers om het allemaal uit te leggen, maar dat was mosterd na de maaltijd. (Vandaar waarschijnlijk ook de belofte “betere communicatie” van de huidige bezitters). $50 per jaar voor iets wat aan de voorkant niet veel méér is dan een e-mailclient is ook lastig uit te leggen. Ik vond ook de naamswijziging geen slimme zet.
Bij Gmail is een betaald account volgens mij ook 50 dollar per jaar. Dat is denk ik nog wel een normale prijs, voor 2 dollar (1,60 euro?) per maand kun je ook niet veel verwachten.
Een GSuite account is €62,40 p/j incl btw. Dat is dus niet alleen gmail, maar drive e.d. er bij.
1 van die reacties is van mij, en zeg explicitiet betalen voor een mail app. Ik snap je punt, wel features willen maar niet betalen, maar in het geval van Gmail is het een volledig gratis service. In mijn geval heb ik een premium Microsoft account waar ik voor de volledige Office 365 suite betaal.
Gmail is niet gratis, je betaald met je gegevens.
Gratis als in geen geld. Ik snap dat je dan met iets anders betaald want voor niets gaat de zon op.
Gegevens zijn ook geld. Uiteindelijk worden die gegevens gebruikt om je ergens anders (meer) geld te laten betalen voor iets. En meer dan dat je betaald zou hebben voor de originele dienst, want anders is de koehandel niet winstgevend en zouden ze het niet doen.
Damn, log ik snel in om hetzelfde te zeggen, ben je met voor ;-)
Het is inderdaad het gat tussen gratis naar 50 euro per jaar.
Ik geef ook aan best bereid te zijn te betalen, maar van niets naar 50 euro is gewoon te veel.
Wat synoniem ook aan geeft, denk ik dat ze meer klanten hadden overgehouden.
Als het Katiara en Mitchell niet lukt om de dienst succesvol voort te zetten, beloven ze de dienst vrij te geven en een manier te zoeken waarop mensen Newton zelf kunnen hosten.
Hmm, self-hosting van email is niet echt fijn.

Ik had enorm veel problemen met Microsoft (live/outlook.com, niet de zakelijke O365 variant) die me elke maand blokkeerde. Bij nader onderzoek bleek dat dit kwam doordat ik te weinig email stuurde waardoor mijn mailserver geen 'reputatie' opbouwde.

Uiteraard werd er geen spam door mijn server verstuurd, was er geen open relay en was the hele SPF/DKIM boel goed ingeregeld. Het was ook alleen MS die een probleem had, en ik stond op geen enkele blacklist, zeer goed gecheckt allemaal. Maar ik had 2 gebruikers die vaak met iemand met een live adres mailden. Eentje daarvan was nogal activistisch op milieugebied en stuurde vaak van die irritante petities door, dus ik heb het idee dat er door de ontvangers ook vaak op 'report' werd gedrukt. Maar op zich is dat geen spam natuurlijk, het waren echte contactpersonen van deze persoon.

Uiteindelijk ben ik ook maar overgegaan op een betaalde service. Het self-hosten was vooral omwille van privacy redenen, maar nadat ik inzag dat 90% van mijn mail van of naar een grote datagraaier ging (denk aan MS/Google/Amazon), had dat door het gebrek aan E2E encryptie eigenlijk weinig zin.

Het wordt sowieso tijd voor een complete vervanging van SMTP. Het hele systeem is zo enorm kapot dat niemand het meer vertrouwt: Mensen zijn (terecht) bang voor fake emails (door gebrek aan goede sender authenticatie), bedrijven sturen geen mailtjes meer maar alleen nog maar notificaties om op hun portal in te loggen (vanwege gebrek aan E2E encryptie) en het spam probleem is ook nog steeds een kat en muisspelletje dat nooit ophoudt. SMTP is gewoon te naief gebouwd en past niet meer in deze tijd.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 11 mei 2020 18:26]

Klopt, het opzetten van een emailserver is het makkelijke gedeelte, het moeilijke gedeelte komt daarna pas.

Het is niet voor niets dat professionele emailbedrijven deliverability teams hebben die niets anders doen dan zorgen dat verstuurde email niet geweigerd, geblokkeerd en dergelijke wordt. Daar moet je eigenlijk 24/7 bovenop zitten als je een wat grotere club bent.

Ik droom ook nog wel eens over een nieuw protocol. Of eigenlijk twee, eentje die het s2s verkeer afhandelt, en eentje die ontvangen én versturen tussen de client en je eigen server doet. Nu hebben we voor dat laatste POP, IMAP en SMTP maar wordt SMTP ook voor het s2s verkeer gebruikt. Het veel logischer om client verkeer anders te behandelen en dan weer niet aparte client protocollen te hebben voor ontvangen en zenden.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 11 mei 2020 21:29]

Cloudmagic heb ik met veel plezier gebruikt. Het was een fijne dienst om verschillende mailaccount in te beheren. Ik had best eenmalig een x bedrag willen betalen voor de dienst. Maar een abonnement weerhoud mij toch van het gebruik. Zo te zien velen met mij. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat!

Tegenwoordig gebruik ik maar gewoon gmail, maar toch een stuk minder fijn...
Helaas geen goede alternatief kunnen vinden.

[Reactie gewijzigd door Pctje91 op 11 mei 2020 15:58]

Ik heb totdat het Newton Mail werd flink gebruikt gemaakt van CloudMagic, vond het toen de beste mail app die er was. Veel features, heel veel was te customizen en de app zag er erg goed uit.

Best wel apart, zoiets oogenschijnlijk simpels als een email app, waar er minstens 100 miljoen miljard van zijn, en toch zijn er maar een paar echt goed en compleet (naar mijn mening). Vond het dus ook heel jammer dat ik CloudMagic niet meer kon gebruiken (was niet van plan geld neer te tellen voor een email app). Heb toen een tijdje Gmail gebruikt, tegenwoordig heb ik alleen nog maar Outlook op m'n telefoon. En dat werkt prima na enige configuratie. (Focussed inbox? Echt niet! Ik wil juist mijn mail gescheiden houden...)

Wel goed om te zien dat de nieuwe eigenaren de GDPR fatsoenlijk implementeren.

[Reactie gewijzigd door keranoz op 11 mei 2020 16:04]

Het irritante aan Outlook app is dat die om de haverklap alles moet opschonen en emails opnieuw gaat laden, waarbij je naar je scherm zit te turen omdat het toch wel even duurt.
Heb je daar ook last van? Bekend probleem + oplossing?
Nee geen last van, maar ik krijg ook maar een stuk of 5 emailtjes per dag, maximaal. Misschien dat dat uitmaakt.
Deze melding.. Ik krijg hem best vaak. En heb alleen mijn echte mail hierop, dus daar krijg ik maximaal 10 emails per week op.
Die melding zie ik eigenlijk alleen na het updaten van de app (Android).
Zelfs dan zie ik die melding nooit. Alleen na een schone installatie (bijv. op een nieuw apparaat).
Heb je Android of iOS?
"Helaas" wordt de app wekelijks geüpdatet en dan heb ik hem ook nog op de telefoon en tablet. Dus misschien dat ik daarom "vaak" die melding krijg.
Net als @TheVivaldi zegt, ik zie die melding nooit, alleen als ik een map in ga die ik nog nooit geopend heb, en dan is het logisch.
Daar heb ik nog nooit last van gehad in al die jaren dat ik Outlook gebruik.
Aan de ene kant mooi nieuws dat het blijft bestaat, maar voor hoe lang? Bij dit soort diensten vraag ik me altijd af hoeveel het waard is als het nog een jaar of, zeg, twee kan bestaan, en dan? Dan wordt het weer opgeheven, maakt het weer een andere doorstart... Klinkt als veel gedoe om zo vaak te moeten overstappen als gebruiker.
Mooi dat de dienst gered is maar ik denk dat t verstandiger is om de abonnementsprijs wat omlaag te brengen want 50 euro per jaar vinden veel mensen vrij veel, vooral als je t in 1 keer moet betalen. Als je dat over 12 maand uit zou kunnen spreiden denk ik dat je meer succes hebt dan het ze in 1x laten betalen. Maandelijks een klein bedrag vinden mensen minder erg om te betalen dan in 1 keer zo'n hoog bedrag.
Ik heb vroeger ook Cloudmagic gebruikt. Was een goed progje..niks mis mee. Toen het betaald werd (Newton) ben ik afgehaakt. Ik heb toen een dik jaar lang gezocht naar goeie vervangers en ben terrecht gekomen bij Aquamail (betaald met een lifetime payment van 10 euro of zo) en de gratis mail app van Yandex;beiden op Android. Die vind ik beiden echt ook zeer goed en gebruik die dagelijks.

Met alle respect maar voor de meeste gebruikers is 50 USD per jaar echt teveel hoor.
Kansloos dit van Newton denk ik zo.Ik geef het er in elk geval niet aan uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee