Nederlanders kunnen na uitspraak rechter servicekosten Airbnb terugvorderen

Airbnb mag geen servicekosten of andere bemiddelingskosten in rekening brengen aan Nederlandse huurders. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Door de uitspraak kunnen klanten betaalde servicekosten terugvorderen.

Volgens de Nederlandse wet mogen bemiddelaars die zowel voor de verhuurder als voor de huurder optreden, geen kosten in rekening brengen aan de huurder. Dat geldt bijvoorbeeld voor makelaars, maar volgens de Amsterdamse rechtbank dus ook voor Airbnb. De desbetreffende wet staat bekend als 'het verbod op het dienen van twee heren' en is bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen.

De rechtszaak werd aangespannen door een Nederlandse huurder die ruim vijfhonderd euro aan servicekosten had betaald aan Airbnb. De uitspraak is online gezet door de Rechtbank Amsterdam. Daaruit blijkt dat Airbnb geen servicekosten in rekening mag brengen aan Nederlandse klanten. Airbnb verweerde zich onder andere door te stellen dat zijn diensten onder het Ierse recht vallen, omdat het bedrijf daar gevestigd is. Ook stelt de dienst dat het 'verbod op het dienen van twee heren' alleen geldt voor permanente woonruimte. De rechtbank ging daar niet in mee.

Volgens de advocaat van de huurder leidt het verdienmodel van Airbnb tot belangenverstrengeling. "Hoe lager de prijs is die verhuurders instellen op het platform, hoe hoger de servicekosten worden en hoe meer winst Airbnb maakt", stelt de advocaat. In 2016 werd de maximale service fee verhoogd van twaalf naar twintig procent en vorig jaar is de beperking op de hoogte geschrapt. Volgens de uitspraak zijn de servicekosten gemiddeld vijftien procent.

De kantonrechter stelde de huurder in het gelijk en Airbnb moet de servicekosten terugbetalen. Airbnb kan in principe niet in hoger beroep gaan. Het bedrag dat met de zaak is gemoeid, is daarvoor te laag, zegt bedrijfsjurist Nicolaas Huppes tegenover Tweakers. Airbnb meldt volgens Nu.nl dat de uitspraak ingaat tegen Europese regels en dat het bedrijf in beroep gaat. Het is nog niet duidelijk of dat beroep wordt toegewezen.

Het gevolg van de uitspraak is dat ook andere Nederlanders die sinds juli 2016 een vakantiewoning in binnen- of buitenland hebben gehuurd via Airbnb, de servicekosten kunnen terugvorderen. Een initiatief met de naam Dienen van Twee Heren heeft daarvoor een voorbeeldbrief online gezet. Volgens hen gaat het om ongeveer een miljoen Nederlandse huurders, die gemiddeld tweehonderd euro per persoon kunnen terugvorderen.

Om hun geld terug te vorderen, moeten klanten een brief sturen naar Airbnb in Ierland. Als het bedrijf niet betaalt en dat ook niet doet na een herinnering, moet een procedure begonnen worden bij de kantonrechter. Klanten kunnen zich voor dat proces ook melden bij het initiatief dat de huidige zaak gewonnen heeft. Dienen van Twee Heren werkt daarvoor op no cure no pay-basis en houdt dertig procent van de teruggekregen vergoeding in.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-03-2020 • 14:48

179

Reacties (179)

179
177
131
8
1
31
Wijzig sortering
Wat is het risico voor aanstaande boekingen? Dat airbnb je reservering kan annuleren of je account opzeggen?

Bij mij gaat het om ca. 300 euro, maar dat is het me dan niet waard.
Wat is het risico voor aanstaande boekingen? Dat airbnb je reservering kan annuleren of je account opzeggen?
Ik ben geen advocaat, maar mijn gezond verstand zegt dat ze zich wel twee keer bedenken voordat ze tot zulke streken overgaan. Ondanks een hoop poeha waarmee ze ongetwijfeld hun gebruikersovereenkomst opgeklopt zullen hebben, moeten ze echt goede geldige redenen hebben om jouw account op te gaan zeggen.

Er is geen enkele situatie mogelijk waarbij zij via een contractueel beding eenzijdig het recht zouden kunnen hebben om jouw account te sluiten als je hen aanklaagt. In de EU geldt namelijk dat conctractuele bedingingen die in strijd met goede trouw het evenwicht van rechten en plichten in een contract ten aanzien van de consument te ver verstoort, een oneerlijk beding is - wat de consument niet kan binden.

Als Airbnb een account zou sluiten simpelweg omdat de houder hen aanklaagt of een onrechtmatige betaling terugeist, dan kan de houder dat aanvechten en terug laten draaien. Op dat moment kan men waarschijnlijk zelfs stellen dat Airbnb hun zijde van de contractuele verplichtingen niet is nagekomen en er wellicht nog schadevergoeding op toe krijgen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 09:40]

Het lijkt me niet dat alle accounts gaan sluiten die een claim zullen indienen.
Hier ben ik ook wel benieuwd naar! Kan ongeveer 450 euro claimen, maar wil wel van AirBnB gebruik kunnen blijven maken...
Aangezien Airbnb dus geen servicekosten mag rekenen aan Nederlandse klanten betekend dit dat als ik bij mijn volgende trip iets huur via Airbnb dat ik geen service kosten betaal?
Airbnb gaat in beroep, dus zij zijn het er blijkbaar niet mee eens. Het lijkt me daarom ook niet dat ze op korte termijn de Nederlandse website gaan aanpassen.

En: stel dat ze er uiteindelijk in mee gaan om niet langer 2x kosten in rekening te brengen, dan kunnen ze er ook voor kiezen om het niet meer bij de verhuurder in rekening te brengen. Reken je dus niet rijk.
Ook als Airbnb het voor de verhuurder bij een Nederlandse huurder op 0 service fee zet, dient Airbnb alsnog overduidelijk de verhuurder. De huurder is Airbnb veel minder intensief bij betrokken.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 09:40]

Ook als Airbnb het voor de verhuurder bij een Nederlandse huurder op 0 service fee zet, dient Airbnb alsnog overduidelijk de verhuurder. De huurder is Airbnb veel minder intensief bij betrokken.
Inderdaad.

De wetgeving omtrent het "dienen van twee heren" is in de loop der jaren aangepast en tegenwoordig is het zo dat als een bemiddelaar de zaak behartigt van de verhuurder, deze geen courtage in rekening mag brengen bij de huurder.
Het Burgerlijk Wetboek Boek 7 schrijft:

Artikel 417
d Indien een der lastgevers een persoon is als bedoeld in artikel 408 lid 3, en de rechtshandeling strekt tot koop of verkoop dan wel huur of verhuur van een onroerende zaak of een gedeelte daarvan of van een recht waaraan de zaak is onderworpen, heeft de lasthebber geen recht op loon jegens de koper of huurder. Van deze bepaling kan niet ten nadele van de koper of huurder worden afgeweken, ongeacht of de verkoper of verhuurder ter zake van de door hem gegeven last loon is verschuldigd.
Waarbij de referentie naar 408.3 luidt: "Een natuurlijk persoon die een opdracht heeft verstrekt anders dan in de uitoefening van een beroep of bedrijf," oftewel een consument.

Het is dus niet alleen zo dat Airbnb de verhuurder geen bemiddelingskosten mag berekenen, het is zelfs zo dat ze de verhuurder totaal geen kosten mogen berekenen. Ze mogen enkel doorrekenen wat de verhuurder opstelt; meer niet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 09:40]

Hoe zou dat dan moeten gaan werken? krijgen verhuurders bij een boeking te horen "huurder is nederlands, dus u betaald geen service kosten"?

Of gaan ze "huurder is nederlands, dus u betaald meer service kosten" omdat ze de nederlande klant geen kosten rekenen maar de verhuurder alles ter compensatie?

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 23 juli 2024 09:40]

Anoniem: 219080 @wild_dog10 maart 2020 09:05
Eh, ja? Het is wel vaker zo dat prijzen om ergens zaken te doen anders liggen dan het land er naast.
Verschil is dat deze wet geld als er Nederlandse huurders zijn, en alle verhuurders wereldwijd moeten dit dus te horen krijgen. De uitspraak gaat over boekingen door een Nederlander in Nederland en het buitenland, dus buitenlandse verhuurders zullen er ook me te maken krijgen.
Er staat ook in dat ze tegen deze zaak niet in beroep kunnen gaan.

Dus het wordt afwachten hoe ze dit gaan doen en of dat wel mogelijk is.

Als zij dit in vinden gaan tegen Europees recht, zullen ze dus de Nederlandse staat moeten aanklagen voor dit precedent.
> Airbnb gaat in beroep, dus zij zijn het er blijkbaar niet mee eens.

Op zich ook logisch. Ze vinden zich allemaal geen traditionele verhuurder of traditioneel taxi bedrijf, of uitzendbureau. Ze zijn allemaal anders, en staan boven bestaande wetten en vergunningen etc want ze zijn een app of ze zijn -de- Airbnb, -de- Uber- etc, en daarom anders.
Dat kan, maar waarschijnlijk verhoogt Airbnb dan de servicekosten voor de verhuurder, en gaat deze een hogere prijs vragen. Per saldo blijf je dus hetzelfde betalen.
Vraag ik mij af want dit is naar te regelen voor AirBnB.

Want dan moet je voor verschillende nationaliteiten verschillende prijzen gaan hanteren en dat mag weer niet volgens de Europese wet (zie steam die andere prijzen in Polen had bijvoorbeeld).
Ik neem aan dat je hierbij doelt op de Europese richtlijnen met betrekking tot Geo-blocking. Platforms zoals steam pasten dit toe om hun producten tegen lagere prijzen in minder welvarende lidstaten te verkopen en tegelijkertijd te voorkomen dat inwoners van welvarendere lidstaten vervolgens daar hun games gingen aanschaffen.
Die EU richtlijn verbiedt het niet om verschillende prijzen in verschillende lidstaten te hanteren. Wat wel verboden werd is om een blokkade op te werpen om te voorkomen dat een aankoop uit Polen speelbaar is in Nederland.
Het zou ook vreemd zijn als er binnen de EU geen verschillende prijzen zouden mogen gelden. Er zijn nu eenmaal verschillen in welvaart binnen de EU en het hanteren van één uniforme prijs binnen de gehele EU zou een dienst ofwel veel te goedkoop in sommige delen van de EU ofwel veel te duur in andere delen van de EU maken.
In tegen deel, het is net juist vreemd dat er in europa zoveel verschillen zijn, wij zouden als EU met de rest van de wereld moeten concurreren en niet met elkander.
Er zijn nu eenmaal verschillen in welvaart binnen de EU en het hanteren van één uniforme prijs binnen de gehele EU zou een dienst ofwel veel te goedkoop in sommige delen van de EU ofwel veel te duur in andere delen van de EU maken.
In de praktijk werd dit ook misbruikt om bijvoorbeeld oplaadbare batterijen van A-merken voor Nederlandse adressen op sites als eBay en Amazon meer dan twee zo duur te maken dan voor Duitse adressen.

Misschien dat de levensstandaard in Nederland iets afwijkt van Duitsland, maar het dubbele is het zeker niet.
Waarom zou je andere prijzen moeten rekenen per land? Ze kunnen dit globaal toepassen,
Omdat de wetten per land anders zijn. voor Nederland mag het niet voor Duitsland misschien weer wel.
Maar het hoeft niet in Duitsland...
Maar het is de basis van hun verdienmodel wat tot nu toe alleen in Nl niet toegestaan is: denk je echt dat ABnB hun hele verdienmodel gaan omgooien voor een klein land? Weinig kans
Waarom zouden ze dit globaal gaan toepassen als alleen de Nederlandse wet zo is?
Iedereen op hun platform zal dan boos worden want hun servicekosten worden met een factor 2 verhoogd.
Of de huur komt dichterbij de prijs van een hotel. 15 tot 20% bovenop de prijs vind ik best significant.
Was de prijs nu dan ook al te hoog? Waarom is er dan wel geboekt?
te laag, niet te hoog.
Airbnb dus geen servicekosten mag rekenen aan Nederlandse klanten
Dat lees je denk ik niet goed.
Airbnb mag in nederland geen servicekosten in rekening brengen.
Ga jij als nederlander in een ander land airbnb-en dan mogen ze dat dus nog wel.
"Het gevolg van de uitspraak is dat ook andere Nederlanders die sinds juli 2016 een vakantiewoning in binnen- of buitenland hebben gehuurd via Airbnb, de servicekosten kunnen terugvorderen."

Wat bedoelen ze hier dan mee?
Hmm, dat had ik niet gezien.
Maar het lijkt me raar dat de nederlandse wet gaat over hoe een huis in het buitenland moet worden aangeboden.
Mischien dat het komt omdat de dienst zelf in nederland wordt aangeboden ofzo.
Ja en Airbnb richt zich op de Nederlandse markt. En moet het zich ook houden aan de Nederlandse wetgeving.
Ik denk dat dat valt te verduidelijken met een vergelijking met bijvoorbeeld tui vakanties. De vakantie mag dan wel in Spanje zijn, het wordt in Nederland aangeboden en verkocht en daarom zal het onder Nederlandse regels vallen.
Ik zie het in ieder geval zo voor me.
Dat is niet raar. De transacties die worden uitgevoerd op ons grondgebied vallen onder deze wetgeving.

Zo werkt dat ook met hotels en vakantiereizen. Die moeten gewoon voldoen aan onze wetgeving. Of dit nu in Zeeland is of Nieuw Zeeland.
Het geld voor alle transacties waarbij de huurder in/vanuit Nl de dienst gebruikte. In het algemeen gebruikers van de Nederlandse webversie of gebruik maken van Nl betaalprovider (ideal) of evt als iemand doorklikte vanaf een advertentie op een Nl website.
Als je als nl-er via de (bijv) poolse versie van ABnB gaat zoeken en boeken zou het evt niet gelden tenzij het duidelijk is dat de klant in Nl woont.
Ik als Nederlander die in Ierland woon heeft er niets aan
Dat lees je denk ik niet goed.
Airbnb mag in nederland geen servicekosten in rekening brengen.
Ga jij als nederlander in een ander land airbnb-en dan mogen ze dat dus nog wel.
Dit lees jij ook niet helemaal correct. In de uitspraak (inzichtelijk op rechtspraak.nl) staat het volgende:
[...]

De klant boekte tussen 2016 en 2018 via Airbnb zeven vakantiewoningen in Nederland en het buitenland. Daarvoor bracht Airbnb hem in totaal 470 euro aan servicekosten in rekening.

[...]

Dit alles leidt de kantonrechters tot de conclusie dat de bemiddelingskosten voor de zeven boekingen van de man in strijd zijn met de wet zijn en daarom dienen te worden terugbetaald.
Ziet er dus naar uit dat dit om alle transacties op het platform gaat van Nederlandse consumenten; óók woningen die niet in Nederland liggen.
Nope, dat valt nogsteeds onder de uitspraak want dan heb je nogsteeds Nederlandse huurders die onder de Nederlandse wet vallen. Het maakt niet uit waar het huisje is gehuurd.
Anders kan je ook zeggen dat Corendon niet onder de Nederlandse wet valt omdat ze huizen verhuren in Croatië of iets dergelijks.

Ze richten zich actief op de Nederlandse markt en dus moeten ze zich ook aan de Nederlandse wet houden.
"Het gevolg van de uitspraak is dat ook andere Nederlanders die sinds juli 2016 een vakantiewoning in binnen- of buitenland hebben gehuurd via Airbnb, de servicekosten kunnen terugvorderen. "

Letterlijk uit de tekst gekopieerd.
Ja, ik lees het net ook. Rare uitspraak dan. Ik hoop dat het overeind blijft.
Als jij als Nederlander via de Nederlandse airbnb site een appartement huurt in bijvoorbeeld Frankrijk, mogen ze het nog altijd niet rekenen.
Aangezien Airbnb dus geen servicekosten mag rekenen aan Nederlandse klanten betekend dit dat als ik bij mijn volgende trip iets huur via Airbnb dat ik geen service kosten betaal?
Het betekent waarschijnlijk dat je ze wel moet betalen, en achteraf mag proberen je geld terug te krijgen.
Mooi, toevallig had ik het hier met een aantal vrienden over een week of twee geleden dat dit niet klopt bij Airbnb. In het verleden hebben mijn vrouw en ik bemiddelingskosten betaald voor een huurhuis, waarbij de makelaar ook betaald werd door de partij die eigenaar was van het huis. Via rechtsbijstand toentertijd geld teruggekregen, want twee herendienst. Idem voor Airbnb, als huurder betaal je servicekosten en als verhuurder betaal je een bijdrage per keer dat iets wordt verhuurd.

[Reactie gewijzigd door Orangelights23 op 23 juli 2024 09:40]

Jouw verhaal klopt niet helemaal. Bemiddelingskosten zijn inderdaad illegaal maar wordt grotendeels nog gedaan omdat simpelweg degene die het niet betaald de woning niet krijgt en dan gaat de woning naar de volgende persoon. Dus inderdaad eerst betalen en dan in beroep gaan is ook precies wat ik heb gedaan.

Maar in het geval van Airbnb zijn de service kosten die betaald worden niet dubbel. De gast die boekt betaald 1zijdig deze service kosten waarbij de prijs voor de kamer en de schoonmaak kosten compleet door de verhuurder zijn besloten en in zijn geheel worden ontvangen. Er word dus ook geen service kosten van het te ontvangen bedrag afgetrokken. De gast betaald gewoon apart voor service kosten.
Ik schrijf ook niet dat servicekosten dubbel betaald worden, maar dat Airbnb per verhuurd object van zowel de huurder als verhuurder een bedrag ontvangt. Dit mag dus niet volgens de Nederlandse wet- en regelgeving.
Probleem wat je alleen nu gaat krijgen is als dat niet mag, hoe gaat men dan om met het verdien model. Moeten verhuurders dan ineens een abonnement nemen om de dienst te mogen gebruiken? Fijn dat we de service kosten terug kunnen krijgen maar ik weet niet of het model hiermee verbeterd wordt. Waar verdiend Airbnb nu nog aan en wat zijn hiervan de gevolgen? En hoe zit het met Booking.com?

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 23 juli 2024 09:40]

Verhuurders betalen al aan AirBNB. Dat is het hele punt.
Als ik terugkijk naar een willekeurige Airbnb boeking die ik eens deed, paar jaar geleden, vingen ze € 40 voor een boeking van € 240. Dat is dus zo’n 16%.

Ik weet niet wat de verhuurder af moet dragen, maar het artikel lezende zou me niets verbazen als dat nog een keer 16% zou zijn.

Kortom dan harken ze wel 1/3 van heel het bedrag binnen, alleen maar door site in de lucht te houden. Nul risico te nemen..

Heb niet echt medelijden met ze.
In het verleden hebben mijn vrouw en ik bemiddelingskosten betaald voor een huurhuis, waarbij de makelaar ook betaald werd door de partij die eigenaar was van het huis.
Hoe heb je kunnen vaststellen dat de eigenaar ook servicekosten betaald?
Daar kwamen we achter door de monteur van de eigenaar, die gaf aan dat de eigenaar maandelijks een bedrag gaf aan de makelaar om het huurhuis actief aan te bieden op hun website. Vervolgens zijn we wat gaan graven en heeft de makelaar dit ook bevestigd. Dit was voldoende voor de rechtsbijstand om de zaak volledig over te nemen en de bemiddelingskosten alvast retour te sturen naar ons.

Achteraf kregen we te horen dat het tot een rechtzaak is gelopen met de specifieke makelaar, en kwam er aan het licht dat hij iets van 50 gevallen had waarbij hij 'werkte' voor twee partijen. Een jaar of vier geleden zag ik de makelaar nog voorbij komen op internet als financieel adviseur en was hij geen makelaar meer, mooie overstap had hij gemaakt :)
Een jaar of vier geleden zag ik de makelaar nog voorbij komen op internet als financieel adviseur en was hij geen makelaar meer, mooie overstap had hij gemaakt :)
Tja als je al weinig normen en waarden hebt als makelaar moet je je denk ik ook afvragen wat voor een advies je van iemand krijgt die financieel adviseur is. Daar waar hij het meeste kan verdienen ?
De ironie is, dat mensen een financieel adviseur inhuren om precies dat: de grens opzoeken van wat mag. Dus ja… dat deed hij toch al graag blijkbaar…

Begrijp me goed, de meeste financiële adviseurs houden zich waarschijnlijk op aan de veilige kant van de wet, en N=1 maar ik heb in al die jaren maar een paar keer een financiële aanvaring gehad (niet willen (terug)betalen voor een opdracht, schade of sleutelgeld) en opvallend vaak was het een financieel adviseur, boekhouder of zelfs advocaat / financieel advieseur.
Ik heb dat destijds ook geprobeerd bij mijn makelaar. Die opereerde in opdracht van de verhuurder (vastgoedbeheerder) en benaderde mij. Vervolgens moest ik alsnog makelaarskosten betalen van rond de 400 euro. Ik protesteerde maar het was "graag of niet". Toch maar betaald om het huis niet mis te lopen en geprobeerd achteraf terug te vorderen maar zonder succes. Ze gaven aan dat het kosten waren voor het invullen van de noodzakelijke documentatie. De wet zegt hierover dat dit wel door de huurder betaald moet worden maar moet wel "redelijk zijn". Dit laat natuurlijk een hoop ter interpretatie over. In de praktijk is het belachelijk dat je 400 euro moet betalen voor een stagiair die in 15 minuten een template invult. Ben er geen zaak om begonnen maar heb uiteindelijk m'n verlies genomen. Nu ruim 7 jaar verder zie ik pas eigenlijk hoe sterk mijn zaak destijds was.
ze mag al sterk zijn... een advocaat er op zetten voor een kwartiertje een template in te vullen kost u ook 400 euro...
Tot hoe lang terug kan je vorderen, weet iemand dat?
Ik kan dat niet uit het artikel of de brief halen.

Wij hebben in 2013 (ja...lang geleden...) 75 euro aan service kosten betaald.
Tis dan wel 'maar' 75 euro en geen 500 als het voorbeeld in het artikel, maar knaken zijn knaken...
Juli 2016.
Het gevolg van de uitspraak is dat ook andere Nederlanders die sinds juli 2016 een vakantiewoning in binnen- of buitenland hebben gehuurd via Airbnb, de servicekosten kunnen terugvorderen.
Anoniem: 1350568 @tweakertjee9 maart 2020 15:12
Je kan vorderen tot 3 jaar geleden, dus maart 2017.

https://www.dienenvantweeheren.nl/uitspraak-rechtbank-amsterdam :

"De overeenkomst van opdracht met daarin het beding dat [verzoeker] aan Airbnb kosten verschuldigd is indien de huurovereenkomst tot stand komt, komt elke keer tot stand zodra [verzoeker] een reservering maakt voor een bepaalde accommodatie, althans zodra via Airbnb de huurovereenkomst daarvoor tot stand komt. De verjaringstermijn voor het inroepen van de vernietigbaarheid van het betreffende beding op grond van het bepaalde in artikel 7:417 lid 4 BW vangt telkens op dat moment aan, omdat pas op dat moment de bevoegdheid om de vernietigingsgrond in te roepen de huurder ten dienste is komen te staan als bedoeld in artikel 3:52 lid 1 sub d BW. De verjaringstermijn bedraagt drie jaar. De opdrachten waarvoor Airbnb kosten in rekening heeft gebracht die in de onderhavige procedure worden terug gevorderd hebben plaatsgevonden minder dan drie jaar vóór 9 mei 2019, de datum waarop [verzoeker] jegens Airbnb schriftelijk een beroep heeft gedaan op de vernietiging van de betreffende bedingen.
De vorderingen zijn derhalve niet verjaard."
Uit het artikel: "Het gevolg van de uitspraak is dat ook andere Nederlanders die sinds juli 2016 een vakantiewoning in binnen- of buitenland hebben gehuurd via Airbnb, de servicekosten kunnen terugvorderen."
Tja... Ik heb zelf vorig jaar 80 euro servicekosten betaald. 2x een aangetekende brief naar Ierland is in totaal 28 euro. Beetje jammer dat dit niet digitaal kan.
Je kan ook bij dat advocatenkantoor onder no cure no pay een aanvraag doen, krijg je wel maar 70% van het bedrag terug.
Dat mogen advocaten eigenlijk helemaal niet doen. Dat levert mogelijk een belangenverstrengeling op. Zo heeft de tuchtrechter althans geoordeeld. Ik denk ook niet dat een advocaat er voor zo'n gering bedrag aan zou beginnen, en al helemaal niet op no-cure-no-pay-basis.
Gelukkig is Twee Heren B.V. geen advocaat.
Volgens de KvK valt het onder "Rechtskundige adviesbureaus"
Ze sparen een x aantal verzoeken op (class action model) waarschijnlijk, dan kan het wel uit. Pakketje met aanmaningen richting Ierland sturen, hoppa. (of door een bevriend advocatenkantoor in Ierland laten printen / bezorgen)
dat is trouwens wel echt DÉ grap van de eeuw, want No Cure..... is in nederland een verboden praktijk ;) **


** op enkele 'niet van toepassing zijnde' uitzonderingen na...

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 09:40]

Het is helemaal niet verboden in Nederland, het is verboden voor advocaten.
Dat was al duidelijk in de context. Je gaat er toch ook niet bij vermelden dat het gaat om Nederland *op Aarde*. En alleen *voor mensen* en niet voor eekhoorns en dwergmuizen.
Ligt het aan mij of is het een beetje raar dat dit ook direct via een aangetekende brief zou moeten? Lijkt me dat als eerste stap een gewoon mailtje naar de klantenservice hier toch ook prima voor zou moeten zijn.
Aangetekende brief is hoe het nu eenmaal werkt als je iemand op zijn rechten wil wijzen, via de mail kan geclaimed worden als "niet ontvangen". Je kan altijd proberen, maar aangezien Airbnb zich zo hard verzet ertegen denk ik dat ze elk detail gaan aannemen om maar niet te hoeven uit te keren.

Zelf even gekeken en had inderdaad 133 euro aan service kosten betaald bij 2 verblijven, voor 40 euro mag dat advocatenkantoor zich er lekker op stuk bijten ;), is me het geld niet waard om aangetekende brieven te sturen.
Waar vind je het overzicht inclusief servicekosten zo snel? Vorig jaar toevallig op reis geweest met enkel AirBnB.
Je krijgt een email met Airbnb met als onderwerk het woord factuur erin. Daar staan de servicekosten benoemd
Die emails heb ik helaas niet meer allemaal. Ik heb wel nog een andere (omslachtige) methode gevonden voor andere mensen met dit probleem:
  • Log in op de website en ga naar je "trips" overzicht
  • Selecteer de locatie van je appartement en selecteer je "appartment reservation"
  • Klik op de "get receipt" knop ergens onderaan
Dit moet je dus wel voor elke stay herhalen, wat voor de rondreis die ik afgelopen jaar gemaakt heb wel wat werk is. Je moet er iets voor over hebben :)
Ah had even gemist dat het inschakelen van dit kantoor ook al direct kon. Dat is een stuk interessanter :)
Kan voor mezelf maar één factuur vinden met €39,02 aan servicekosten er op. Ben benieuwd of ze die wel willen aannemen :+
Ik gok dat ze eens per zoveel tijd 1 brief de deur uit doen met een verzameling van facturen. Dat is voor alle partijen makkelijker.
Geldt dit dan ook voor bijvoorbeeld Landal, die verhuren huisjes van consumenten op sommige van hun parken aan andere consumenten en vragen daar o.a. 28,95 reserveringskosten voor.

@emile @jiriw @jongetje
Thanks voor de verduidelijking, reserveringskosten <> bemiddelingskosten

[Reactie gewijzigd door db I Delirium op 23 juli 2024 09:40]

Reserveringskosten zijn geen bemiddelingskosten. Dit zijn kosten om de reservering te maken (zoals kosten voor het boekingssysteem, incasseren van de kosten, versturen van een mail, opnemen van de telefoon, etc.)
wat @jiriw hier aangeeft is als die reserveringskosten uitgedrukt wordne in % van de huurprijs zou je het wel als bemiddelingskosten kunnen zien. Als de kosten echter altijd hetzelfde zijn ongeacht de huurprijs kun je het wel als reserveringskosten zien.
Als je de uitspraak erop naslaat, zou dit inderdaad voor álle partijen gelden die bemiddelen voor zowel huurder als verhuurder. Als Landal dus óók bemiddelingskosten aan de verhuurder in rekening brengt, mogen zij dat niet ook in rekening brengen aan de huurder.
Het ligt er wel aan of die reserveringskosten als bemiddelingskosten gezien kunnen worden. Als zij zeggen, 'dat zijn administratiekosten' of zo, dan kan je met een bedrag van drie tientjes nog wel wegkomen. Als het bedrag gebaseerd is op een percentage van de totale huur is het al weer een heel ander verhaal...
Airbnb verweerde zich onder andere door te stellen dat zijn diensten onder het Ierse recht vallen, omdat het bedrijf daar gevestigd is.
Zo werkt dat dus niet, maar dat weet iedereen ondertussen wel op Tweakers.
Blijkbaar weet alleen Nederland dat, maar de rest van de wereld niet?
Met Google ook, de HC is i n USA, maar moet alsnog voldoen aan het NL/ europees rechtsysteem. Knap dat zulk soort bedrijven zoveel heren in dienst hebben maar dit niet ''weten'' dat dit niet mag in NLD bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 09:40]

Ze weten het natuurlijk best, maar doen of hun neus bloedt...
Knap dat zulk soort bedrijven zoveel heren in dienst hebben maar dit niet weten dat dit niet mag in NLD bijvoorbeeld.
Dat willen ze niet weten* Ze proberen het gewoon.
Je hebt niet weten en je hebt niet willen weten...
De hele wereld weet dit, vooral de filmstudio’s. Hoeveel mensen zijn ondertussen al niet door buitenlandse organisaties lokaal aangeschreven.

Bedrijven roepen te makkelijk dat ze iets niet weten.
[...]

Zo werkt dat dus niet, maar dat weet iedereen ondertussen wel op Tweakers.
Dat is echt tekort door de bocht.
11. De stelling van Airbnb met verwijzing naar haar algemene voorwaarden dat de rechtsverhouding tussen [verzoeker] en Airbnb wordt beheerst door Iers recht op basis van een geldige rechtskeuze in haar algemene voorwaarden, wordt verworpen. In de hiervoor weergegeven bepaling (zie 1.3) staat immers dat de rechtskeuze voor Iers recht voor consumenten als [verzoeker] niets afdoet aan de geldigheid van dwingendrechtelijke bepalingen naar Nederlands recht en dat [verzoeker] het recht houdt om aanspraak te maken op gunstiger bepalingen in het Nederlandse recht. Tussen partijen is niet in geschil dat het Iers recht geen regeling als artikel 7:417 lid 4 BW bevat waarbij het, als sprake is van een consument, niet is toegestaan dubbele bemiddelingskosten te innen bij de verhuur van woonruimte. Daarmee kwalificeert deze Nederlandse dwingendrechtelijke bepaling als gunstiger in de zin van de algemene voorwaarden voor [verzoeker] als consument en kan [verzoeker] een beroep daarop doen.
Het belangrijke punt is dat het Ierse recht geen bepaling kent omtrent de dubbele bemiddelingskosten en het Nederlandse recht wel in de vorm van een dwingend recht bepaling. De rechter heeft verder geen uitspraak gedaan of het Ierse recht van toepassing was vanwege dit onderdeel van de uitspraak.
Wat er ook in die voorwaarden staat: als nederlander heb je altijd recht on NL recht als de verkoper zich op de NL markt begeeft. Anders koop ik een of ander afrikaans land. Zet daar in de wet dat klagers bij klachten een nekschot krijgen en verklaar ze bindend voor de NL consument.
Hiervoor hoef je helemaal geen afrikaans land op te kopen, gewoon Sealand overnemen Dmv een revolutie.

De huidige koning geeft er namelijk niet veel om.
en gezien je ook nog in internationale wateren zit, kunnen ze al helemaal niets doen tegen jouw wetten
Dus ik mag weer films van The Piratebay downloaden? Kan Ziggo dan even heel snel die blokkade eraf halen.

Maar goed, dit is ondertussen achterhaald door de EU wetgeving.

Het was een sneer, maar de recht is natuurlijk altijd lokaal van toepassing waar je handelt, dat was destijds ook zo met illegaal films downloaden. Wat dacht je van online Casino’s, ze mogen geen Nederlandse klanten bedienen (ze weten dit oa creditcard informatie of bank gegevens, ja je hebt paar aparte gevallen tussen zitten).

[Reactie gewijzigd door Fermion op 23 juli 2024 09:40]

Zou dit ook gewoon via de mail kunnen? Ik denk dat beide kanten niet zitten te wachten op duizenden aangetekende brieven.
Je kan het altijd proberen, onder het motto "baadt het niet, dan schaadt het niet".

Als je er geen reactie op krijgt, kan je alsnog een aangetekende brief sturen.
Net een email gestuurd en de klantenservice gecontacteerd, ben erg benieuwd.
Laat even weten hoe dat afloopt, ben erg benieuwd naar of de klantenservice hier op reageert.
(...)onder het motto "baadt het niet, dan schaadt het niet".
Ah, het kan dus toch geen kwaad als je nooit in bad gaat! :o :9~

On topic: als iedereen in Nederland die kosten gaat terugvragen, zal dat wel een grote kostenpost voor AirBnb worden. Ik alleen al zou van 4 verblijven geld kunnen terugvragen.
Een aangetekende brief heeft juridische waarde.
E-mail ook: http://www.wetrecht.nl/is-e-mail-rechtsgeldig/

Afhankelijk van waar je precies beroep op doet. Van een kant schriftelijk, maar hoe bewijs je de inhoud van de brief?
Van de andere kant e-mail: Hoe bewijs je dat de tegenpartij de mail heeft ontvangen (hopen op een bevestiging).

En anders stel je toch een ondertekende brief op en stuur je die _eerst_ via e-mail? Mocht dat niet baten dan stuur je'm alsnog op (en je hebt meteen een soort van "bewijs" van de inhoud).

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 23 juli 2024 09:40]

Ik snap dat AirBnB niet bij beide partijen reserveringskosten mag rekenen, en terecht. Maar servicekosten zijn toch voor schoonmaken en zo en gaan toch naar de verhuurder?
Nee service kosten zijn voor de service die Airbnb verleent en dat staat er ook gewoon bij. Dat gaat niet naar de verhuurder.
Servicekosten worden apart gerekend en zijn voor AirBnB. Schoonmaakkosten worden door de verhuurder zelf ingesteld en zijn dus ook voor die partij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.