Onbemand zonnevliegtuig dat jaar in de lucht moet blijven maakt eerste vlucht

Phasa-35, een zonnevliegtuig met een spanwijdte van 35 meter, heeft zijn eerst vlucht voltooid. Volgens een van de fabrikanten, BAE Systems, effent dit het pad voor het vliegtuig om een game changer te worden en het gat op te vullen tussen vliegtuigen en satelliettechnologie.

Boven het Australische testterrein van Woomera in de staat South Australia heeft de Phasa-35 zijn eerste testvlucht voltooid. Volgens onder meer Sky News heeft het vliegtuig een hoogte van zo'n twee kilometer gehaald. Het vliegtuig heeft een aantal cruciale functionele tests en prestatietests uitgevoerd, waarbij specifiek naar de aerodynamica, aandrijving en energie-efficiëntie is gekeken. Het vliegtuig vloog en landde geheel autonoom, schrijft Prismatic Ltd, een door BAE Systems overgenomen bedrijf. De twee bedrijven werken gezamenlijk aan het Phasa-35-project.

De Phasa-35 staat te boek als een High Altitude Long Endurance-voertuig. Het is een geheel op zonne-energie vliegend vliegtuig, waarbij de zonnecellen in de vleugels de accu's opladen. Het vliegtuig moet uiteindelijk tot een jaar lang in de stratosfeer, op een hoogte van zo'n 20km, kunnen blijven vliegen. Dat is mogelijk door de efficiëntie van het vliegen, de aandrijving en de energiesystemen. Phasa-35 maakt gebruik van lithium-ionaccu's en GaAs-zonnepanelen die een hogere efficiëntie halen dan panelen op basis van silicium. Het maakt het mogelijk om op grote hoogte in de lucht te blijven met een minimale hoeveelheid energie. Het vliegtuig is redelijk vergelijkbaar met de Zephyr S HAPS van Airbus, die in augustus 2018 bijna 26 dagen vloog.

Phasa-35Phasa-35

Het vliegtuig weegt 150kg, de maximale payload van 15kg meegerekend, en is inzetbaar voor een scala aan toepassingen, zoals maritieme surveillance of het detecteren van bosbranden. Dit soort taken kan Phasa-35 uitvoeren tegen een fractie van de kosten van satellieten, stelt BAE Systems. Ook kan het vehikel een rol spelen voor communicatienetwerken, waarbij de bedrijven ook aan 5g-toepassingen denken. Het project wordt gesponsord door het Britse Defence Science and Technology Laboratory en de Australische Defence Science and Technology Group. Dat heeft te maken met de verwachting dat Phasa-35 ook een rol kan spelen op militair gebied, bijvoorbeeld voor het Future Combat Air System.

BAE Systems zegt dat het het vliegtuig in twintig maanden heeft ontworpen, gebouwd en laten vliegen. In de loop van dit jaar moeten meer testvluchten plaatsvinden. Tijdens die nieuwe fase moeten langere uithoudingstests worden uitgevoerd. Zodra het testprogramma is afgerond, kan het vliegtuig volgens BAE binnen twaalf maanden aan de eerste operaties voor klanten beginnen.

Phasa-35

Door Joris Jansen

Redacteur

19-02-2020 • 15:25

49

Reacties (49)

49
49
30
0
0
18
Wijzig sortering
Ik ben een leek, waarom moet hij na een jaar weer landen?
Omdat dan de zonnepanelen minder gaan functioneren?

Edit: anders heb je een soort perpetuum mobile . . .

[Reactie gewijzigd door DaBomb2 op 22 juli 2024 14:48]

Het doel is minimaal een jaar kennelijk. Waarschijnlijk zal hij weer moeten landen voor onderhoud (schoonmaak, nieuwe olie, bewegende onderdelen vervangen).
Dank u allen voor de reacties, alles helder nu :)
Zijn elektromotoren, olie zal hier niet nodig zijn ;-)
Bewegende onderdelen hebben altijd beetje olie nodig dacht ik :)
Klopt, maar de motoren hebben hoogst waarschijnlijk sealed bearings. Onderhoudsvrij ;)
De bewegende delen zullen niet enkel uit de lagers van de motor bestaan ;)
Maar om te sturen moeten er wel flappen zijn aan de vleugels en staart, niet? Die hebben olie nodig af en toe?
onderhoud misschien ?
Ik ben een leek, waarom moet hij na een jaar weer landen?
Omdat dan de zonnepanelen minder gaan functioneren?
Er zitten nog altijd bewegende onderdelen in. Die zullen in de loop van tijd slijten (zeker als ze 24/7 actief zijn).
Edit: anders heb je een soort perpetuum mobile . . .
Dat is het uberhaubt niet, want het produceert geen energie uit het niets. Het ding heeft gewoon een externe energiebron, zijnde de zon.
(...)
Edit: anders heb je een soort perpetuum mobile . . .
Bij een perpetuum mobile wordt eenmaal energie toegevoegd om (in theorie) tot in den oneindigheid te kunnen bewegen... was dat hier het geval geweest, dan hadden ze die zonnepanelen wel weggelaten ;)
Een perpetuum mobile werkt zonder een externe energiebron en dat is hier de zon.
Vidange (een onderhoud in den Belgique ;))
Het vliegtuig heeft een hoog aspect ratio en kan daardoor niet makkelijk draaien, daarnaast vliegt het op lage snelheid. Ik denk dat de defensie toepassingen nog wel eens niet geheel goed uit de verf kunnen komen. Als het vliegtuig zo makkelijk neer te halen is...
Wat is een "aspect ratio"?
Als je dat ding neerhaalt schiet men aan de andere kant ook wel wakker, denk ik.
Op 20km hoogte heb je een zéér verre 'line of sight'
Slankheid (λ), vormverhouding of aspect ratio is de verhouding tussen de spanwijdte en de koorde van een vleugel. Het belang van de slankheid komt tot uiting in de fijnheid van de vleugel die de zweefcapaciteiten, of beter het rendement van de vleugel kenmerkt. Hoe groter de slankheid hoe groter de fijnheid en hoe fijner de vleugel. Hoe fijner de vleugel hoe groter het glijgetal. bron
"proportional relationship between its width and its height."
Zweefgetal dus ;)
Ik denk dat hier een gefocuste laserstraal wel wat schade kan aanrichten als dat lichte en dunne materialen zijn.
Ja, natuurlijk wel geen manueel gericht 'pistraaltje' maar een serieus krachtige laser die mbhv een targetcomputer even de boel opwarmt.
Geen idee wat de benodigde energie is om dit te bewerkstelligen en of dit zelfs enigszins haalbaar is, het is een denkpiste in ieder geval :p
20km ver, indien recht onder doel?
Star Trek fan? ;)
Nope, geen Star Trek fan. de afstand zou geen rol mogen spelen. geen idee waarom recht onder een doel een probleem zou zijn, tenzij dit een referentie is naar iets?
Ik zie het niet als een futuristische puls laser of iets dergelijks, eerder een laser waarvan de bedoeling is de buitenste omhulsing te beschadigen door warmte waardoor het toestel een enorme luchtweerstand krijgt of in het beste geval uit elkaar valt/een vleugel verliest.
Basic wiskunde :
Een rechte is de kortste afstand naar een punt en het ding vliegt op 20km. Dus hoe groter hoek hoe groter afstand + atmosfeer + ...
ow, je bedoeld dat de afstand op zijn minst 20KM is, ik denk niet dat dit een probleem is voor een laser, ik probeer even een correcte wetenschappelijk artikel te vinden over laser en de afstand dat deze kan overbruggen, maar 20KM zou niets moeten zijn voor een laser, voor de nauwkeurigheid heb je dus wel computer gestuurde hulp nodig maar zou moeten mogelijk zijn.
Er worden afstandsmetingen gedaan met lasers dmv spiegels op de maan maar die branden er geen gaten in ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Laser_Ranging_experiment
Logisch, er zijn veel verschillende soorten laser, indien volgend artikel een beetje accuraat is heb je er een idee van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Laser_(licht)

En ik weet niet of volgende bron enigszins correct is maar het geeft een indicatie van wat je met laser kan gaan doen: https://www.volkskrant.nl...n-gort-schieten~ba0c36a7/

Dus ik denk niet dat het moeilijk nog ver gezocht is.
Nog aanvullingen (vaak verouderde artikelen, dus technologie staat mogelijks al veel verder):
https://www.vrt.be/vrtnws...neertijdenstest-1-715242/
https://www.militairespec...or%20raketverdediging.pdf
Dank je om mijn punt kracht bij te zetten:
onder het punt cancellation:
By 2015, the Missile Defense Agency had started efforts to deploy a laser on a high-altitude UAV. Rather than a manned jetliner containing chemical fuels flying at 40,000 feet (12 km), firing a megawatt laser from a range of "tens of kilometers" at a boost-phase missile, the new concept envisioned an unmanned aircraft carrying an electric laser flying at 65,000 feet (20 km), firing the same power level at targets potentially up to "hundreds of kilometers" away for survivability against air defenses. While the ABL's laser required 55 kg (121 lb) to generate one kW, the MDA wanted to reduce that to 2–5 kg (4.4–11.0 lb) per kW, totaling 5,000 lb (2,300 kg) for a megawatt. Unlike the ABL, which required its crew to rest and chemical fuel to be reloaded, an electric laser would need only power generating from fuel to fire, so a UAV with in-flight refueling could have near-inexhaustible endurance and armament. A "low-power demonstrator" has been planned to fly sometime in or around 2021.[28]
Het lijkt me nog altijd een mogelijk verweer mocht het ooit nodig zijn.Zeker van op de grond ipv van op een vliegtuig.
Als je deze op 20km vliegt dan zijn ze al een stuk lastiger te spotten en zeer kostbaar om neer te halen.

Ook zullen ze niet bizar duur zijn omdat de hoeveelheid hardware en software die erin zit niet bijzonder groot is. Het is vooral een goede vorm vinden in balans met de motoren, de startup kosten zullen duur zijn maar de dingen zelf zullen meevallen gok ik.
Dat zal wel mee vallen, dat ding word ultra light gemaakt met materialen die heel dun zijn en vaak van (composiet) plastic , radar zal er gemakkelijk doorheen gaan, daarnaast vliegt hij heel langzaam. Radar systemen gebruiken de data verzameld om een identificatie te doen, zo langzaam en hoog met zo'n lage radar cross section, zal niet in de database staan van know toestellen. Totdat ze natuurlijk mijn bericht hebben gelezen. (of ze schieten alle ganzen in formatie uit de lucht die onderweg waren naar betere oorden)
Vraag me dan wel af hoe representatief deze test is, als de key features (vluchthoogte, vluchtduur) niet getest worden. "effent dit [de testvlucht] het pad" klinkt dan meer als marketingpraat.

[Reactie gewijzigd door Djordjo op 22 juli 2024 14:48]

Jij hebt kennelijk het idee dat een test pas een test is als je alles volledig test?
Nee, jij hebt me kennelijk niet begrepen; ik verwacht dat er iéts nieuws getest wordt, iets waarmee aangetoond wordt dat een volgende stap in de ontwikkeling gemaakt is. Dat haal ik niet uit het verhaal, dat een vliegtuig gedurende een korte periode op een relatief lage hoogte vliegt klinkt niet boeiend.
Dat het autonoom opstijgt en land dan?
Bovendien: dit is een revolutionair vliegtuig dat ontworpen is om iets te kunnen dat nog niet eerder is gedaan. Wanneer, welke test is dan voor jou reden om te zeggen: nú, dit is een representatieve test.
Het 'een jaar in de lucht kunnen blijven' is nog niet getest, zou je kunnen zeggen.
En als hij een storing krijgt of valt gewoon uit, ploft hij dan neer of hangt er een parachuutje aan😬?
Ik denk dat een vliegtuig van 150kg die desondanks een spanwijdte van 35m heeft, niet zo hard ploft, maar meer dwarrelt.
Bwa, in een storm zal die niet echt dwarrelen,stel die komt neer in een bewoond gebied.
Mwa, dan moet hij wel goed mikken. 95% van de oppervlakte van de aarde is onbewoond.
5G op een hoogte van 20km?
Is 5G het nieuwe buzzwoord in het rijtje van blockchaintechnologie geworden?
5G in de ruimte? Nee maar satellieten kunnen wel 5G op 0km hoogte leveren dus kunnen deze vliegtuigen dat waarschijnlijk ook.

In arme/rurale gebieden heb je de infrastructuur vaak niet om zendmasten aan te leggen, als je dan een paar van deze vliegtuigen de lucht in stuurt kan je een prima 5G netwerk opzetten.

5G is zeker een buzzwoord want er had ook gewoon mobiel netwerk kunnen staan maar je moet ook investeerders blij houden.
Die zendmasten zul je altijd wel willen hebben als grondstation. Directe stabiele verbinding met dergelijke vliegende objecten zonder zwaarder zend-ontvangst apparatuur is maar de vraag of dat gaat lukken.

Het grote voordeel is dat je niet ellenlange kabels hoeft te trekken of -tig grondmasten moet hebben die het signaal overbrengen.
Wat ik me altijd afvraag met dit soort vliegtuigen en drones. Hoe werkt hier de radiocommunicatie? Vliegtuigen zijn op de meeste plekken verplicht om contact te houden met een toren of ander type controller. Gaat het radiosignaal dan vanaf de piloot op de grond, rechtstreeks, wat niet praktisch omdat je afstand dan gelimiteerd is. Of gaat de spraak eerst naar het vliegtuig en wordt door het vliegtuig opnieuw uitgezonden alsware het een repeater. In dat geval zou de spraak van de toren ook opgevangen worden door het vliegtuig en doorgezonden worden naar de piloot.

Hoe doet bv amerika (en over een tijdje nederland) dit met de reaper drones? Ik verwacht dat die ook gewoon clearances en dergelijke moeten krijgen en moeten kunnen reageren op opdrachten van de ATC.
Hoe doet bv amerika (en over een tijdje nederland) dit met de reaper drones? Ik verwacht dat die ook gewoon clearances en dergelijke moeten krijgen en moeten kunnen reageren op opdrachten van de ATC.
Als die drones in een gecontroleerd gebied komen worden ze precies hetzelfde gezien en behandeld als elk ander vliegtuig. Normaliter blijven ze meestal in ongecontroleerd luchtruim en zijn dan zelf verantwoordelijk voor hun navigatie en het vermijden van ongelukken.
[...]


Als die drones in een gecontroleerd gebied komen worden ze precies hetzelfde gezien en behandeld als elk ander vliegtuig.
Hoe communiceert men dan? Het gaat mij specifiek tussen de communicatie piloot <-> ATC, wordt de spraak van de piloot eerst naar de drone gezonden die het vervolgens met zijn eigen antennes opnieuw uitzend?

[Reactie gewijzigd door Supermuskusrat op 22 juli 2024 14:48]

communicatie met onbemande toestellen wordt op beide manieren gedaan. bij veel toestellen stuurt het vliegtuig de communicatie door naar de piloot op de grond, direct als de piloot zich in een 'line of sight' bevind (VLOS, 'Visual line of sight'), of via een satelliet als de piloot zich op grotere afstand bevind (BLOS, 'Beyond line of sight'). Ook is er sinds vorig jaar een nieuw 'UAS-C' systeem waarbij het ATC center de communicatie direct over een beveiligde lijn naar de piloot stuurt.

Hoe de VS dit met de reaper drones doet weet ik niet, het lijkt me echter aannemelijk dat de VS BLOS-communicatie gebruikt aangezien voor UAS-C het ATC center aangesloten moet zijn.

[Reactie gewijzigd door Cerebrus op 22 juli 2024 14:48]

Kijk, dit zijn antwoorden waar ik wat aan heb, helaas kan ik je niet modereren, anders had je een +3 gekregen.

Het zou best kunnen dat Mil ATC wel aangesloten is op dat systeem. In nederland zou dat dan Dutch Mil zijn, het zou best kunnen dat die op een gegeven moment dan UAS-C krijgen denk ik zo?
Het doet me een beetje denken aan Facebook's Aquila drone (RIP nieuws: Facebook stopt met Aquila-'internetdrone')

Ben benieuwd of dit project wel door zal gaan op den duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.