Facebook test manier om gelezen berichten opnieuw te bekijken

Facebook is bezig met het testen van een weergave waarin tabs verschillende soorten feeds tonen, waaronder een feed met eerder gelezen posts. Twitter-gebruiker Jane Wong heeft daarvoor aanwijzingen gevonden in de code van de Android-app.

Facebook is deze weergave intern aan het testen, zo meldt Jane Manchun Wong op basis van haar bevindingen en bevestigd door een woordvoerder aan TechCrunch. Het bedrijf zegt dat het overweegt om de nieuwe weergave ook extern te testen, maar of en wanneer dat gaat gebeuren, is niet bekend.

Wong heeft een screenshot gemaakt van de nieuwe weergave, waarbij gebruikers de mogelijkheid krijgen om de op een Facebook-algoritme gebaseerde categorie van relevantste berichten in te ruilen voor een tabblad met posts op basis van een omgekeerde chronologische volgorde of een tabblad van berichten die de gebruiker al eerder heeft gezien. Dat laatste kan op de desktop overigens al.

Alexandru Voica van Facebook bevestigt op Twitter dat zijn bedrijf bezig is met deze test om het eenvoudiger te maken om berichten te vinden die gebruikers al eerder hebben gelezen. Hij benadrukt dat het nu al mogelijk is om de Facebook News Feed chronologisch te bekijken.

Screenshot van Jane Wong

Door Joris Jansen

Redacteur

19-02-2020 • 11:57

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
19
2
0
24
Wijzig sortering
Eén van de redenen dat ik zo goed als geen tijd meer doorbreng met Facebook, is dat het zo goed als onmogelijk is gemaakt om je tijdlijn chronologisch te krijgen en daarmee het probleem dat je nooit eens wat terug kunt vinden als je voor de verandering wél eens wat interessants had gevonden. Naast dat het platform he-le-maal volgebaggerd is met allerlei meuk waarvan Facebook denk dat het voor mij wel interessant zou zijn. Saillant detail, ik had toch verwacht dat een bedrijf dat zo belachelijk veel data over me heeft verzameld, mijn interesses blijkbaar alsnog zo ontzettend slecht kan inschatten...

Leuk dat Facebook dat nu wat eenvoudige gaat proberen te maken om spul terug te kunnen vinden, maar is het niet een beetje 'too little too late'?
Gewoon deze url bookmarken: https://www.facebook.com/?sk=h_chr
(daar kom je door je feed op "most recent" te zetten, maar daar gaat ie later niet naar terug.)
Ik weet het, maar als ik die pagina bekijk, kan ik dus niet eindeloos door scrollen. Na één of twee keer nieuwe posts inladen houdt hij er gewoon mee op en kan ik dus niet meer verder. Zowel in de app als op de site zelf werkt dit dus niet volledig naar verwachting, helaas.

Wat betreft de app, dat is helemaal een gedrocht; Waarom moet die app gewoon een GB groot zijn?
Ellende ja..
Oke laatste tip: Je hebt de FB-Purity plugin (iig voor chrome, firefox weet ik niet). Deze plugin verklapt je ook als iemand je uit hun vriendenlijst heeft verwijderd, dus moet je dan ff uitzetten (want dat wil je vaak toch niet weten).
Meh, ik heb grotendeels opgegeven om het platform sowieso nog te gebruiken. Het is totaal ongeschikt geworden voor de manier waarop ik het graag zou willen gebruiken en dan wordt dat gebruik gewoon vanzelf minder. Plus, ik kan nou niet echt zeggen dat ik het erg mis. Zoals ik al zei, too little too late, in ieder geval voor mij.
Ik weet het, maar als ik die pagina bekijk, kan ik dus niet eindeloos door scrollen. Na één of twee keer nieuwe posts inladen houdt hij er gewoon mee op en kan ik dus niet meer verder. Zowel in de app als op de site zelf werkt dit dus niet volledig naar verwachting, helaas.
En als je wel doorscrollt, krijg je 9 van de 10 keer herhalingen van de berichten die je bovenaan al hebt gezien en je dus al 10 keer tegen bent gekomen.

Ook in de 'chronologische' feed worden berichten gewoon random door elkaar gehusseld en verstopt, het komt vaak genoeg voor dat ik ergens een nieuwsbericht tegen kom waarvan ik denk van 'daar wil ik zo nog even op reageren', en als ik 5 minuten later doorscroll dan is het verdwenen.
Ik hekel Twitter die hetzelfde doet. Daar is ook geen manier meer voor te krijgen dat die chronologisch is. Echt heel vervelend.
Toch slimme mensen daar bij Facebook. Het terug vinden van interessante dingen zou geen probleem zijn als je 'feed' (zeer toepasselijke naam) chronologisch was.
Maar als gebruiker ben je het product, dus om jou verkapte advertenties te voeren willen ze je in de war houden. Constant refreshen, dat je zeker niets mist!
Dus bij deze creeëren ze goodwill, dat ze een 'missende' feature toevoegen wat eigelijk een zeer ingewikkelde oplossing is voor een probleem wat ze zeer bewust zelf hebben veroorzaakt.
Ik kan het best wel respecteren, snugger volk.

[Reactie gewijzigd door fuse.core op 19 februari 2020 13:56]

Juan Bahama, serious contender against Trump? :+

Dit zijn toch dingen die je verwacht dat al opgenomen zijn in je tijdlijn? In plaats van dat je continu maar alle dingen dubbel voorbij ziet komen. Of gewoon als Instagram laten zien wanneer je alle berichten sinds je laatste bezoek hebt gezien, lekker makkelijk.. Dan weet je ook hoe ver je terug moet scrollen voor nieuwe content.
Verschil is dat Instagram chronologisch is, en Facebook niet.
Twitter was vroeger ook chronologisch, later werd dat veranderd. De grote bedrijven denken te kunnen bepalen wat jij graag als eerste wil zien.
(Volgens mij kan je bij Twitter wel weer sorteren op chronologische volgorde)

Wat ik enorm vaak voorbij hoor komen over Facebook (Relatief gezien, hoor steeds minder mensen over Facebook) is dat ze iets leuks hadden gezien, en dat willen delen. Maar het niet meer terug kunnen vinden.
En dat komt dus doordat Facebook die post voor jou als gelezen zet. En vindt dat jij vervolgens dat niet meer zo makkelijk hoeft te zien.
Blijkbaar hebben ze dit zelf nu eindelijk door. Denk dat dit een hele goede toevoeging is voor Facebook.
Ja je kan twitter weer chronisch laten sorteren, en een paar dagen later staat het 'ineens' weer uit, mega-irritant
Instagram is ook niet meer chronologisch.
Bij mij wel. Ik zie alle nieuwe posts. Tot ik door scroll en dan komt er een melding dat dat alle nieuwe posts waren. En dan zie ik de posts die ik al gezien heb, in chronologische volgorde.
En oninteressante berichten krijg ik dan weer rustig 4x te zien. Er zit gewoon geen (duidelijke) logica achter.
Logica zit er natuurlijk wel degelijk achter. Het blijft een algoritme.
Maar inderdaad is deze niet duidelijk. Voornamelijk vanwege 2 redenen
1) Continue veranderingen
2) Misbruik. Net als Google. Anders komt iedereen bovenaan. En dan is het een kwestie van een (schijn)goede post met de juiste metadata ipv wat "echt belangrijk" is voor de gebruiker.
Facebook is de laatste tijd echt een gedrocht. Meeste posts die je te zien krijgt zijn voorgestelde nieuwsberichten (lees verkapte reclames). Adblockers helpen hier niet tegen.
Toch waren Myspace en Hyves destijds beter, vooral Myspace was leuk om indie muziek artiesten te kunnen volgen.
Waanzin ja, en de nuttige berichten zijn na een verversing spoorloos verdwenen. Gebeurd vaak zat dat als je een bericht met een link hebt en je terug wilt om de reacties te lezen deze nergens meer te vinden is.
Ik krijg als ik sporadisch een keer inlog (max 2 keer per maand) een hoop "grappige" filmpjes te zien en zogenaamde "gameplay" video's van games die ik nooit zou spelen.
Daar naast ook een hoop anti vaxer posts met allerlei complot theorieën over vaccinaties, tot aliens toe...

Facebook is voor mij HET platform voor en door Tokkies, het is alleen zo jammer dat mensen in mijn omgeving mij soort van "verplichting" gaven een account aan te maken. Zelfde verhaal met Whatsapp...
Het liefste blijf ik gewoon helemaal weg bij social media. Na Hyves is voor mij social media gestorven. Had daar heel veel vrienden door Nederland die ik ook jaarlijks in het echt zag bij bijvoorbeeld concerten, evenementen of verjaardagen.
Nja, Whatsapp is toch wel echt een ander kaliber dan het gedrocht van een Facebook. Gewoon een no nonsense chat in feite, daar is niks mis mee imo. Al begint dat ook steeds meer bloated te worden.
Dat bedoel ik en met SMS was er eigenlijk niets mis, op groepsgesprekken na dan. Maar had liever mensen gezien op een alternatief zoals Signal, maar daar wil niemand in mijn omgeving aan. Blijven liever bij Facebook producten.
Ik vond het ook moeilijk Facebook op te zeggen met 'wat ga ik missen' oftewel dikke onware FOMO. Events in de buurt? Was toch altijd troep. Concerten mis ik niet want ik volg de venues en artiesten al. Zo veel troep op dat platform, blij dat ik eraf ben. Scheelt mij ook weer tijd op social media.
Die 2 x in de maand dat ik even kijk ben ik maar 5 minuten van mijn tijd kwijt. Scroll scroll skip skip... zo waardeloos is dit platform.
Ik heb nog geen betere manier gevonden om binnen één app het lokale nieuws, gemeente-informatie en de lokale politiek te volgen.
Dit is een van de hoofdredenen waarom ik zo goed als niet meer op FB kom. Op zich vind ik het best grappig en ook leuk om updates te zien van vrienden en familie (tussen de onzin door), maar één keer van de pagina wegnavigeren en de post die je net hebt gezien verdwijnt in een zwart gat. Never to be seen again.
Anoniem: 486069
19 februari 2020 12:08
Een lijstje waarin alle gelezen posts worden opgeslagen? Kan me eigenlijk bijna niet voorstellen dat dit nog niet bestaat, wat mij betreft is dit een van de basis functionaliteiten. 8)7 Maar goed, ik werk dan ook niet bij facebook
Als posts nou eens op chronologische volgorde stonden, dan was die aparte lijst niet eens nodig.
Laat ze eens beginnen met het blijvend chronologisch aanbieden van de berichten. Wat een hel is dat ... |:(
Dat is slecht voor de apps. Gaat niet meer volledig terugkomen.
Dat is slecht voor de apps adverteerders.
Niet alleen adverteerders.

Als je het chronologisch houd, kun je dus 'klaar' zijn met een tijdlijn omdat je alles hebt gezien. Door het door een algoritme te gooien zie je bij elke keer dat je de app opent een combinatie van iets populairs en iets nieuws waardoor je aandacht bij de app blijft. Het ultieme resultaat uit Fomo, fear of missing out en verveling.

Bij iets als Instagram vind ik dit niet eens zo erg, want daar scroll ik op zoek naar leuke content en filmpjes en ben ik vaak op de explore page. De enigste social media waar ik de chronologische tijdlijn echt mis is Twitter. Omdat ik daar alles live wil kunnen volgen qua nieuws updates.

Soms werkt het algoritme je hierin tegen door bijvoorbeeld eerst met een tweet te komen dat een brand is geblust, en even later de tweet dat er ergens brand is met brandweer onderweg.
Paar dingen van FB die rete irritant zijn:

- als je een video van een van je vriendjes op FB bekijkt, is de rest wat er achteraan komt tegenwoordig totaaal niet meer gerelateerd, schreeuwerig en vaak commercieel. vaak zijn het ook allemaal dezelfde soort filmpjes, alsof FB ineens denkt laten we je nu helemaal plat gooien met box filmpjes, of voetbal filmpjes, of andere zooi die me niet interesseert
- als je een link op FB volgt van iemand die iets gepost heeft (naar een externe site), en je spendeert daar wat tijd, teruggekomen bij FB refresht de app dan en dan ben je de originele post voor altijd kwijt (ok ok het is vindbaar maar vaak erg lastig). en nee ik wil niet de interne browser gebruiken. FB straft je daarvoor ofzo.
- dat ik voorgestelde posts/personen niet kan blokkeren (ie blokkeren van commerciele pagina's). je blijft die rijke Instragram typjes tegen komen in dure auto's met zogenaamde 'reviews' en ik druk ze steeds weg maar FB blijft ze door mijn strot duwen

Ok ,feel a bit better now.
Interessant om te zien dat er een overwegende afkeur jegens Facebook is op Tweakers maar tegelijkertijd dit soort 'nieuws' wordt gepubliceerd.

Aan de ene kant promoten veel Tweakers alternatieven zoals Signal, aan de andere kant produceert de redactie gratis reclame voor Facebook met dit soort artikelen.

Mocht FB met een heel nieuw product komen zou ik het begrijpen. Dit is echter een vrij minieme feature. Ik gok zo maar dat er erg veel grote bedrijven zijn die dit soort kleine features toevoegen waar geen 'nieuws' berichten op Tweakers over te vinden zijn.
Facebook (kiritiek) scoort, daar is opzichzelf ook niets mis mee. Spyware - het bewust misleiden en voorliegen van gebruikers en het verzamelen van allerlei data van niet-gebruikers (en het omkopen van) maar ook verantwoordelijk (EU) bestuurders moet je op allerlei manieren om zeep helpen. Iedereen met enig realiteitsbesef snapt dat als facebook in Chinese handen was en het op deze manier zou 'werken', het allang verboden was geweest. Losstaande van het heel smerige markt kapotmaak principe (zie ook deze uitzending van Lubach omdat te snappen.)
Facebook wil maar 1 ding, het internet zijn en bepalen wat u en ik te zien krijgen, al dan niet op basis van commerciele danwel politieke belangen. Dat is het al in tal van derde wereldlanden.

Tweakers (maar de gehele Persgroep Online) zou zo'n mooi statement kunnen maken (dat wereldwijd aandacht kan krijgen) door helemaal geen facebook meer te gebruiken. Plaats ipv een facebook button een fel rode button met een S en de tekst erachter "Like Spyware." En als je er dan op klikt kom je op een pagina waarin in heel duidelijke taal wordt uitgelegd waarom Tweakers (DPG) stopt met het gebruik van facebook.
Signal is geen alternatief voor Facebook (platform), maar een alternatief voor WhatsApp als je net iets meer veiligheid wil. :) Signal is ook een goede vervanger als je van onveilige diensten zoals Telegram en Facebook Messenger afwilt. :)
Je verwart een schreeuwende minderheid met heftige Facebook afkeur met een overwegende Facebook afkeur onder Tweakers.

Het Facebook gebruik zal onder Tweakers niet veel anders zijn dan onder niet Tweakers. Tweakers zullen zich wel iets beter bewust zijn van wat ze wel en niet op Facebook zetten en van wat ze wel en niet volgen.
Offtopic:

Zie foto:
Juhan bahama lijkt op barack obama

Ontopic:

Tevens ga ik mij nu even ventileren aangezien er wanneer facebook de minste aanpassing toepast dit gelijk hier als nieuws verkondigt word het gaat hier om een aanpassing in de interface van de gebruiker dit gebeurd continu overal.

Zal wel weer een opmerking gemaakt worden over dat het aantal gebruikers relevant is voor zulk niewswaardig item.

[Reactie gewijzigd door Nostalgmus op 19 februari 2020 14:55]

Moet niet lastig zijn, deze functie zit immers al lange tijd in groepen. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee