Ik weet niet of we exact hetzelfde zeggen eigenlijk.

Jij lijkt, althans zo kwam het op mij over, te insinueren dat Apple doelbewust lekken in de software laat zitten zodat die bedrijven hun werk kunnen doen. Daar ben ik het niet mee eens en het lijkt me ook nogal stug.
Apple kan lekken gewoon dichten, het is aan die bedrijven om er een weg omheen te vinden. Soms lukt dat, soms lukt dat niet. Soms lukt het pas na lange tijd weer. (Zie ook checkra1n bijvoorbeeld, dat heeft er ook jaren ingezeten als bug maar is pas vorig jaar ontdekt. En dat was blijkbaar ook nog niet bekend bij sommige security firms, want die zijn er daarna pas mee aan de haal gegaan om nieuwe aanvalsvectoren te proberen te ontwerpen na de release van deze bombshell.) Kunnen die bedrijven dat niet? Dan hebben ze pech en geen bestaansrecht meer. Dan doen ze immers hun werk niet goed en hebben ze niets te verkopen... Apple hoeft die bedrijven echt niet in stand te houden en gezien bijna niets 100% veilig te krijgen is in consumentenproducten, immers moet het ook nog bruikbaar blijven en kom je automagisch uit bij trade-offs), staat er veelal uiteindelijk toch wel weer een ander op die het wel kan en is die weer even binnen qua geld.

Apple doet haar best en ik denk dat ze GrayKey uiteindelijk ook de nek omdraaien, het is ze een tijdje ook prima gelukt, maar het is simpelweg erg complexe materie en het helemaal waterdicht maken is echt heel moeilijk.
Als jij wilt stellen dat Apple bewust lekken inbouwt om een encryptieverbod/ontsleutelplicht te vermijden: daar geloof ik niet in. Daar zijn de stakes te hoog voor en zoiets lekt uiteindelijk echt wel een keer uit. Weet je hoeveel medewerkers daar dan medeplichtig bij zouden moeten zijn? En geen een die er iets over lekt naar de media...? Zelfs geen vage geruchten van "anonieme bronnen" dat het zo zou zijn? Nee... Nee ik denk dat het gewoon een kat en muisspel is, waar de ene keer Apple wint en de andere keer die bedrijven. En vanuit het oogpunt van law enforcement is dat een prima compromis. Apple noch de eigenaar van de telefoon hoeft eraan mee te werken, maar als de overheid zelf een lek vindt/inkoopt bij een specialist: dan mogen ze die, met gerechtelijk bevel, uiteraard gebruiken. Maar een decryptiebevel naar de fabrikant en ze verplichten een backdoor in te bouwen? Heeeeel slecht idee.
En als Apple wijzigingen doorvoert waardoor (tijdelijk) geen enkel bedrijf op de telefoons kan inbreken? Jammer dan. Door blijven zoeken en veel succes... En uiteindelijk vinden ze vast wel weer een weg, en dicht Apple het lek weer zodra ze uitvogelen hoe die bedrijven waarschijnlijk binnenkomen. (En dat was met GrayKey ook het probleem trouwens. De lekken die daarvoor gebruikt werden zijn niet aan Apple medegedeeld (for obvious reasons

) Ik weet niet of je de F1 volgt, maar dat is een beetje vergelijkbaar met de situatie met Ferrari... Iedereen weet dat er iets niet klopt, maar vinden wát er niet klopt zonder de blauwdrukken en software is een erg lastige zaak en heeft maanden geduurd. (En nu is het nog niet zeker of het gevonden is noch OF er uberhaupt werd valsgespeeld.

) En volgend jaar vinden teams wel weer een manier om de regels heen/op het randje... Zo gaat dat. Zo ook in de soft/hardware wereld, het is een kat- en muisspel.)
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 18:11]