Arduino kondigt Portenta H7-module met Cortex M7- en Cortex M4-core aan

Arduino heeft de Portenta-familie van industriële internet-of-things-producten aangekondigd met de H7-module als eerste familielid. De module is opgetrokken rond een processor met een zuinige Cortex M7- en een Cortex M4-core, die parallel werken.

De Portenta-productreeks is bedoeld voor gebruik door het mkb en voor veeleisende industriële iot-toepassingen en de Portenta H7 zou moeten kunnen functioneren in componenten op temperaturen van -40 tot 85°C, aldus de Italiaanse fabrikant. De basis is de STMicro STM32H747XI, die een arm Cortex M7 op 480MHz en een Cortex M4 op 240MHz bevat.

De Portenta kan Arduino-code, Python en javascript draaien en als besturingssysteem behoort Arm Mbed OS IoT tot de mogelijkheden. Daarnaast is voor connectiviteit van de module het additionele Portenta Carrier Board in ontwikkeling.

De aankondiging is onderdeel van Arduino's streven om de zakelijke markt te bedienen met een all-in-one Pro-platform voor internet-of-things.

Arduino PortentaArduino PortentaArduino Portenta

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-01-2020 • 17:22

40

Submitter: thvd

Reacties (40)

40
40
28
1
1
12
Wijzig sortering
overgestapt naar NodeMCU en wil voorlopig niet meer terug
Esps (Waar NodeMCUs op draaien) zijn mooi voor veel hobby projecten, het grote nadeel is de slechtere support (de esp8266s compiler komt uit 2013!!, die van de esp32 is iets recenter 2015) en je moet een aantal binary blobs gebruiken voor wifi (waarvan je niet bij de sourcecode kan). Daarnaast is de reliability van je supply chain en het product zelf niet erg hoog. Wat zeker voor de zakelijke markt een afschrikker kan en zou moeten zijn. Verder is de power consumption van esps absurd hoog voor wat het doet (komt misschien deels door de slechte kwaliteit voltage regulators die gebruikt worden op veel van de modules waar een esp op zit).
Een 480 MHz Cortex M7 is natuurlijk wel een heel stuk krachtiger dan de 80 MHz controller op de NodeMCU. De uitrusting aan peripherals is ook veel uitgebreider (ethernet, audio etc.). Maar er hangt ook een stevige prijs aan. Voor veel hobbyprojectjes is de simpelste Arduino al geschikt, en als je de rekenkracht en uitrusting nodig hebt kun je in veel gevallen goedkoper uit zijn met een Raspberry Pi (Zero, Compute module).
Al met al denk ik niet dat dit de allerpopulairste Arduino(-achtige) ooit gaat worden.
Anoniem: 951889 @Brousant9 januari 2020 18:43
Ik denk dat Teensy 4.0 momenteel de beste optie is voor mensen die een krachtige arduino zoeken. Voor hobbyisten die van arduino naar iets professionelers willen overstappen of professionals die iets goedkoops nodig hebben is het ook perfect omdat er ook RTOS voor beschikbaar is en hij ingebouwde RTC, DMA en FPU heeft.
Voor de meeste hobbydingetjes heb je helemaal niet zo heel veel computerkracht nodig. Dan voldoet een nodemcu / wemos ESP8266 of ESP32 erc. meer dan voldoende. Ze zijn sowieso al gigantisch veel krachtiger dan die 8 bit Atmels. Het mooie van een ESP32 is dat het ook nog Bluetooth en wifi heeft, daarnaast kosten die modules geen drol op eBay.
Anoniem: 951889 @satoer9 januari 2020 20:08
Het nadeel van ESP is dat je nauwelijks controle hebt over de hardware. Als je als hobbyist meer wilt leren over hoe microcontrollers werken of hele excentrieke timing gevoelige code wilt schrijven of een energiezuinige toepassing hebt kan je ESPxxxx's beter vermijden. Ook als je bijvoorbeeld embedded software development ervaring wilt opdoen voor een carrière switch kan je maar beter C / C++ voor ARM32 op je CV hebben staan.

Als je een specifiek doel voor ogen hebt en dat razendsnel in elkaar wilt zetten is ESP natuurlijk geniaal.
Het zou een geniale move zijn van ESP om naar RISC-V te gaan...
Ik denk dat Teensy 4.0 momenteel de beste optie is voor mensen die een krachtige arduino zoeken. Voor hobbyisten die van arduino naar iets professionelers willen overstappen of professionals die iets goedkoops nodig hebben is het ook perfect omdat er ook RTOS voor beschikbaar is en hij ingebouwde RTC, DMA en FPU heeft.
RTOS is niet zo heel bijzonder, de allersimpelste Arduino ondersteunt al FreeRTOS.
Die Teensy 4.0 heeft inderdaad wel een heel krachtige microcontroller en het bordje is zeker niet duur. Jammer wel dat er geen mogelijkheid is om een debugger aan te sluiten.
Nadeel van Teensy is dat Paul delen niet open source maakt, dat bemoeilijkt het ontwikkelen van varianten. SAMD21 of anders 51 is voor veel toepassingen een mooie middenweg.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 22 juli 2024 22:05]

En waarom? Default Wifi? of ..?
Of omdat ze voor een bizar lage prijs verkrijgbaar zijn?
default wifi, meer geheugen, meer I/O, spotgoedkoop
Misschien zie ik het verkeerd maar de zekeringhouder lijkt me toch wel sterk uitvergroot ivm de andere componenten.
Of is dit geen zekeringhouder?
Misschien een batterijhouder?
Misschien een batterijhouder?
Ik vermoed voor een cylindrische Lithium-ionaccu. Daar moet het bordje wel een tijd op kunnen draaien.
Een echt goede low power mode zou wel fijn zijn. Al die bordjes met spanningsregelaar en powerledjes doen het geen jaar op een knoopcel...
Voor low power neem je niet zo'n krachtige microcontroller, er zijn uC's die daarvoor veel beter geoptimaliseerd zijn.
ik gok een 18650 batterij houder, niet een zekeringhouder. zou inderdaad idioot grote zekering zijn voor zn apparaatje.
Anoniem: 551631 9 januari 2020 17:30
Ik ben wel nieuwschierig naar prijzen hiervoor.
Ondanks dat ik nog nooit een crashend bordje heb gehad, zou het mij meer gemoedsrust geven dat zo'n bordje gewoon 24/7 zou moeten blijven werken.

edit: laat maar staat gewoon in de arduino store vermeld. 89,- ex.btw

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 551631 op 22 juli 2024 22:05]

Dit is meer gericht op industriële toepassingen dan op de hobbyist.
Anoniem: 551631 @Erasmo9 januari 2020 19:49
ja, exact.
Ik snap je punt niet.
Een standaard arduino ga je niet (als je er goed over nadenkt ten minste) in je meterkast hangen wat jaren en jaren zal moeten functioneren.

Want aangezien het een hobbyisten product is heb je geen enkele garantie dat het ding of simpelweg stopt met waar je het voor gebouwd hebt. of in het ergste geval je huis in de brand steekt.

Een industrie gestandariseerde variant hiervan zal in die zin dit nooit hebben. en mocht dat wel gebeuren sta je heel sterk aangezien er industrie ge'spec'te standaarden op zitten.

Als het aan je eigensoldeerwerk afhangt ben je met een pro variant net zo ver van huis als een standaard arduino, maar ik ben nogal zeker van mijn eigen bak,bouw en braadwerk
Mooi alternatief op de STM Nucleo bordjes!
Maar wel een stuk duurder. Een leuk nucleo bordje met een M4 op 180 MHz kost maar zo'n €17.
Doe mij maar de Itsy Bitsy M4, niet zo'n rare grote plank, en de bootloaders zijn bij Adafruit prettiger. Van STM krijg ik niks aan het werk.
Exact, SAMD51 is gewoon een super controller, goede ondersteuning e.d. Lady Ada weet ook wel wat ze doet hoewel er inmiddels ook STM varianten van de Feathers beschikbaar zijn, het gaat uiteindelijk grotendeels op de Toolchain, want op uC niveau komt het op zich grotendeels op zelfde neer.
Flink aan de prijs. Qua form factor vergelijkbaar met een Esp32-bordje. Qua functionaliteit eerder vergelijkbaar met een Raspberry Pi, maar dan trager en zuiniger. Maar 3x zo duur als een Pi en 10 tot 15x duurder dan een Esp32-bordje.

Zullen vast toepassingen zijn waar deze Arduino perfect voor is, maar een gat in de markt? Denk het niet :)
Als je niet direct internet nodig hebt kijk dan eens naar een bordje met een kendryte k210 erop (bv. van sipeed). Specs: dual core RiscV64, dubbele floating point unit, 8MB ram, 0,25Topps NN-accelerator, camera+display interface, SPI/I2C/I2S/Serial. Bijkomstig voordeel is dat deze leuk overklokken (ik heb de mijne op 1GHz draaien, op 1.2GHz werkt hij ook). Arduino ide/PlatformIO/Linux compiler aanwezig.
Dit is de toekomst. RISC-V gaat Cortex Mx compleet wegvagen in de nabije toekomst. Misschien wel heel ARM.
Arduino moet het vooral van de software hebben. Dat klinkt gek, want de hardware is immens populair. De concurrentie komt vooral van STM32 bordjes, heb ik het idee. Het kost geen knoop en het zit in allerlei embedded toepassingen. Een Ledger Nano S, om maar iets te noemen. Helaas heeft STM een software model, waarbij je hun programmatuur 'huurt' voor bepaalde tijd. Dat maakt het onaantrekkelijk, omdat je dan afhankelijk bent van de grillen van de fabrikant. Arduino heeft daar geen last van. Dat is retestabiel en kent een grote achterban.
Dus alles is een beetje overgestapt naar de Cortex M architectuur in de hobby wereld. Opzich wel mooi dat je daar ook gewoon dezelfde compiler kan gebruiken bij verschillende processors.

Echter denk ik dat Cortex M ook maar een X periode aan de macht blijft.

Mijn visie is dat RISC-V dominant zal gaan worden in de Microcontroller wereld straks. Niet vanuit het westen... maar als een storm aan goedkope Microcontrollers uit China waardoor China de mogelijkheid krijgt om andere westerse fabrikanten weg te blazen als het westen niet gauw op RISC-V gaat duiken. Soort nieuwe Nokia momentje zeg maar in de Microcontroller wereld.
De afgelopen jaren was het onwijs populair om een Armpje te drukken. En waarom niet? De ontwikkelkosten komen neer op ca. 1 miljoen dollar en dan heb je helemaal je eigen processortje, met je eigen specs.

Terwijl een Arduino Uno een achterhaalde 8 bits technologie uit de jaren 90 is.
Wat is wijsheid? Voor wie is het populair om iets te vinden? Zolang er maar een software ondersteuning op de een of andere manier blijft.
Dat is het mooie aan ARM en RISC. Geen vreemde compilers meer. Gewoon GCC the compiler der compilers.
Ik programmeer al sinds de eerste STM32 zonder enige software te huren of afhankelijk te zijn van de fabrikant. Kun je toelichten welke software je bedoelt?
Ik haat dat soort pakketen. Waarom niet gewoon een GCC compiler met HAL library.... echt zo ouderwets dat soort tools. Vaak niet platform onafhankelijk. En je moet dan in hun IDE werken.

Daarnaast vind ik persoonlijk de STM32 microcontroller het fijnst en het meest open. Als je voor Cortex M gaat.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 22:05]

Recentelijk heeft ST de CubeMX configurator geïntegreerd in Atollic Studio onder de naam STM32CubeIDE (https://www.st.com/en/development-tools/stm32cubeide.html)en hoewel inderdaad niet platform onafhankelijk is het toch een verdomd fijne toevoeging om de setup van je timers en peripherals via drop-down menu's te regelen en daarna code te kunnen genereren. HAL library en alle andere relevante libraries worden automatisch toegevoegd.

De populariteit van Keil voor STM32 controllers is me echt een raadsel: òf je gaat voor de IDE van de fabrikant zelf (Atollic/STM32Cube), òf je gaat voor een open IDE zoals Platform.IO (persoonlijk snap ik niet zo goed dat mensen werken met iets als emacs of VIM en daar dan zelf een compiler/seriële monitor/debugger bij gaan zoeken).

Waarom zou je betalen voor een IDE van een third party?
Ik ben wel een fan van open IDE's met daarin de plugins van fabrikanten. En ook graag de plugins opensource zodat de community de plugin fabrikant kan wijzen op de fouten in de code. En je hebt zelf de vrijheid om alles aan te passen naar eigen wens.

Ik snap misschien wel dat bepaalde mensen Atollic/STM32Cube graag gebruiken.. Ben er zelf niet echt een fan van. Maar uiteindelijk als je met iets commercieels bezig bent wordt je vaak gedwongen tot bepaalde manier van werken. Iets met kapitalisme versus idealisme.

Vaak zie je bij de proprietary systemen dat als je tegen een bug aan loopt in hun systeem je vastzit. Terwijl je in een open systeem hun bug direct kunt oplossen en verder kunt gaan met je ding. Dit is hedendaags helemaal interessant omdat men de gebruiker vaak als tester gaat zien. Dat werkt niet goed in combinatie met closed source software, en je deadline van je product die je aan het ontwikkelen bent.
Wat gebruik jij dan graag?
Visual Studio Code. En het liefst een GCC compiler, Cortex-Debug. STM32 open source HAL libraries.
Echter zijn er ook wel goede redenen om de IDE's van de fabrikant te gebruiken, alleen niet om in te programmeren etc.
Ik ga het eens proberen. Dank.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.