AMD krijgt patent op chip met ingebouwde Peltier

Bij HardOCP is te lezen dat AMD deze week weer een nieuw patent heeft gekregen. Het gaat om het gebruik van een thermo-electrisch koelelement, oftewel een Peltier, in de behuizing van een processor. Deze manier van koeling kan worden ingeschakeld zodra een deel van de chip te heet wordt. Hoewel het patent al bijna twee jaar geleden is aangevraagd is het nog nooit toegepast in een productie-processor. Ook is niet bekend of er plannen zijn om de uitvinding daadwerkelijk te gaan gebruiken. Wel zijn er geruchten geweest over Palomino's zonder luchtkoeling en heeft AMD verteld dat ze de hitteproblemen bestrijden. Het valt echter te betwijfelen of het nu al nodig is om naar zo'n drastische maatregel te grijpen:

A package for housing a device (e.g., an integrated circuit chip or die) is disclosed including a ball grid array substrate and a thermoelectric cooler (e.g., a Peltier effect device). The thermoelectric cooler is housed within the package. The thermoelectric cooler is coupled to the ball grid array substrate and includes a hotter portion and a cooler portion in response to an electric potential difference. The thermoelectric cooler receives the electric potential difference from the package.

Door Wouter Tinus

10-03-2001 • 16:07

45

Bron: HardOCP

Reacties (45)

45
43
39
20
2
0
Wijzig sortering
Anoniem: 21682 10 maart 2001 21:59
Wie de moeite neemt om het een en ander te lezen zal tot de ontdekking komen dat het weer eens een keer om een flut-patent gaat. IC's met ingebouwde TEC zijn *niet* nieuw, zoek op het web naar halfgeleider lasers en ccd's en ge zult vinden. De grootste giller is de referentie naar us pat 5,079,618, verdediging van AMD : ja, maar 5,079,618 gaat over rechthoekige ic's, en die van ons zijn vierkant. Er geldt bij vrijwel alle patent beoordelingen, zo ook die in amerika, een z.g. 'non-obviousness' regel.
Bij de software patent afdeling is deze regel al lang ten grave gedragen. Het lijkt erop dat men bij de halfgeleider afdeling het 'goede' voorbeeld heeft gevolgd.

Voor alle duidelijkheid, een cpu (want daar denken we hier aan) compleet met TEC aangeleverd krijgen is best wel makkelijk, maar een patent is het *niet* waard.
Het nadeel van deze peltier effecten is dat het erg veel stroom kost, dus moet de koeler meer warmte afvoeren. en betere koeler maken in het algemeen meer geluid.
Dat is niet helemaal waar. Er zijn best 80mm 220V koelers die bijna geruisloos zeer veel lucht kunnen afzuigen. Het zou dan wel handig zijn als computervoedingen een 220V aansluiting in de kast krijgen. (Wel goed beveiligd natuurlijk) Het rpm-signaal van zo'n fan kan dan gewoon nog in je mobo geplugged worden.
Het voltage waarop een koeler draait maakt hem niet stil. Sterker nog, dat heeft er niets mee te maken.

Een koeler is stil als die goed ontworpen is en niet te snel draait.
Precies: laat ze maar blaten! Het enige wat geluid produceert is rpm's en luchtverplaatsing, voltage staat daar los van. OK, ontwerp ook wel een beetje, maar als je bijvoorbeeld 80cfm wilt halen zul je met een 80*80mm koeler nooit een stil geval krijgen. Of je nu 220V of 12V draait. Bovendien zijn 12V koelers wel een beetje algemeen geaccepteerd geworden in computerland.

Wat kan 220V door je kast eigenlijk voor kwaad? Als je het maar goed aanlegt... Heb ik ook gedaan, ik heb 4 220V fans van Sunon erin hangen en gewoon de snoeren door een rubber aansluiting laten lopen zodat ze niet kunnen worden doorgesneden door het metaal.

Ik snap het toch niet helemaal... Nu heeft AMD al processoren die teveel stroom vreten (zie AMD certified cases en PSU's)... Die peltier zal het niet veel beter maken en dan ook nog een goede (12V) koeler erbij... pfff...

AMD moet maar eens goed research gaan doen om het stroomverbruik omlaag te krijgen, want straks heb je een 500W voeding nodig als je een AMD hebt :(

Nee, dit is geen flamebait, gewoon een hersenspinsel.
220volt zorgt voor veel elektromagnetische storing in je kast, en dat is erg slecht voor je computer componenten
ik heb 2 220 150mm gietijzeren papst koelers. die zijn geruislozer als mijn hd's.
alleen voorzichtig voor je vingers zijn
Anoniem: 5422 @0rbit10 maart 2001 16:49
Ik denk dat je componenten niet echt blij zijn met een kabel door je pjuter die onder 220 staat...

Waarom leg je niet meteen een krachtstroom-aansluiting naar je hobbykamer. Waar is die dan voor? Ohh voor mijn pjuter, beetje extra koeling :)
Het WAS vroeger niet anders met een AT-kast, daar liep ook gewoon 220V langs je moederbord af :)
i.d.d. blij dat we daar vanaf zijn. Zullen ze vast wel ergens voor hebben gedaan...
Iedereen begint nu al snel te brullen dat AMD te veel stroom vreet, en dat ze daar wat aan moeten doen ipv een brute koeling inbouwen. Maar dat is wat kort door de bocht. Bedenk wel dat niet voor de processors van vandaag is, maar in de toekomst is er bijna niet aan te ontkomen. Intel is bezig met projecten om binnen 5 a 10 jaar op 10GHz te kunnen zitten. Ook zij zullen een zware koeling toe moeten passen, want het maakt niet uit HOE je de 10GHz haalt, het staat bijna vast dat er een aardige hoeveelheid warmte geproduceerd wordt met de huidige technieken op die frequenties. AMD is Intel een stap voor met dit patent, en dat is zeker prijzenswaardig :) Hopelijk zullen ze er binnenkort ook in slagen om de huidige generatie CPU's zuiniger te maken, zodat toekomstige ontwerpen ook een hoger rendement halen wat stroomverbruik betreft.
Anoniem: 5422 @Exirion10 maart 2001 16:46
Ook zij zullen een zware koeling toe moeten passen, want het maakt niet uit HOE je de 10GHz haalt, het staat bijna vast dat er een aardige hoeveelheid warmte geproduceerd wordt met de huidige technieken op die frequenties.
De technieken veranderen ook. Die zorgen ervoor dat er steeds minder vermogen nodig voor een snellere CPU. Zie crusoe.
AMD is Intel een stap voor met dit patent, en dat is zeker prijzenswaardig.
Het is nu de vraag of het ook echt nuttig is. Een voorsprong neem je pas als je het toepast, anders is het alleen maar verspilde moeite.
Maar dat is wat kort door de bocht.
Waarom? Intel kan het, Transmeta kan het. Zonder peltiers wel te verstaan. Dus moet het AMD ook lukken lijkt me..
Je begrijpt me duidelijk niet goed. Ik zeg dat het mooi is als AMD de huidige generatie qua stroom verbruik op hetzelfde niveau als Intel en Transmeta krijgt, maar in de toekomst zal goeie koeling door de hoge snelheden toch onontbeerlijk worden. Ook al worden de Athlon nu ineens 4 keer zo zuinig (wat al erg onwaarschijnlijk is ;)), dan zal een CPU op enkele GHz'en toch aardig wat verstoken en warmte produceren. Meerdere wegen leiden naar Rome, en dit is 1 van de mogelijkheden om de problemen in te toekomst aan te pakken. En er zijn natuurlijk onderzoeken naar totaal andere principes voor chips. 10 jaar geleden was supergeleiding het sleutelwoord, maar ze zijn er nogsteeds niet in geslaagd om supergeleiders te maken die bij een redelijke temperatuur supergeleidend worden. Dus... voor massaproduktie zoals bij CPU's het geval is, kun je deze oplossing voorlopig wel vergeten.
Anoniem: 5422 @Exirion10 maart 2001 17:06
Ik zeg dat het mooi is als AMD de huidige generatie qua stroom verbruik op hetzelfde op hetzelfde niveau als Intel en Transmeta ...
Euhm ze zitten nu al 20 Watt hoger als Intel en vele malen hoger dan de Crusoe...
Volgens mij WIL je me gewoon niet goed begrijpen, want je verdraait WEER wat ik zeg. Ik bedoel: STEL dat de Athlon qua stroomverbruik op of onder het niveau van Intel of Transmeta zou komen, dan nog zullen met de veel hogere kloksnelheden in de toekomst koelproblemen blijven optreden. Dus dit is 1 van de oplossingen die misschien een goeie kans hebben om in de praktijk toegepast te gaan worden. Intel en Transmeta ontkomen er ook niet aan. Als je ziet wat een P4 op 1,7GHz er aan warmte uit jaagt, dan vraag je je af hoe dat op 10GHz moet zijn, ZELFS als de techniek grondig verbeterd wordt. Koeling zal een probleem blijven.
Het probleem is dat jij lijkt te denken dat als er eenmaal een groot hitteprobleem is (laten we zeggen, een disspatie van 300 watt), dat het dan neit meer relevant is of de procs van AMD 40-50% extra consumeren... en dat is natuurlijk wel zo.

Overigens zul je met zo'n peltie _nooit_ het warmtetransport beter kunnen krijgen, uitgaande van dezelf maximum coretemp. Core mag nu 90 graden worden, koelers wortden nu 60-70 max meestal, met een pelt erbij worden de koelers dan _minstens_ 140 graden uitgaande van dezelfde koelers.

Waar zo'n ingebouwde pelt bij kan helpen is de maximum temperatuur lager krijgen, met HELE extreme koelers (water, of lucht van de grootte van een 5 1/4" full height HD). Denk hierbij bijvoorbeeld aan toepassing in supercomputers ala cray T3E enzo (die gebruiken nu Alpha -- zelfde systeembus, dus vrijwel pijnloze overschakeling kwa hardware). Denk neit te vergeten ookm aan Alphas met deze technologie in Crays, de technologie uitwisseling tussen compaq en amd is behoorlijk goed aan het gaan de laatste tijd.
Anoniem: 5422 @Exirion10 maart 2001 17:23
Ik verdraai niks, ik quote je alleen. En met stellen komen we niks verder.
Als je ziet wat een P4 op 1,7GHz er aan warmte uit jaagt.
Intel's P4 heeft een nette dissipatie trouwens. Beter als de huidige AMD. No flame, maar waarheid.
Anoniem: 5422 @Exirion10 maart 2001 17:27
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij erg pro-Intel bent. No flame, maar waarheid
Nee hoor, ik neem de feiten zoals ze zijn. Jij draait feiten om, ik geef alleen de waarheid. Warmte is gewoon een probleem bij AMD verder toppie!!!
Maar ik zeg ook dat voor elke CPU op 10GHz warmte waarschijnlijk een probleem is.
Vroeger halveerde men de snelste CPU omdat hij te "snel" was. En tevens dachten ze dat 640 kb genoeg was voor je hele leven. In de de toekomst kijken van 10GHz CPU's kun je op dit moment niet.

Trouwens met deze technologie haal je de 10 GHz toch niet dus kun je ook niet voorspellen wat de warmte gaat doen...
Nee, ik want ontken absoluut niet dat warmte een probleem is bij AMD. Een behoorlijk probleem zelfs. Maar ik zeg ook dat voor elke CPU op 10GHz warmte waarschijnlijk een probleem is. Of het nou een AMD of een Intel is. Maar goed, discussie gesloten :)

Ik ben het met je eens dat de technieken in de komende jaren behoorlijk zullen veranderen, dus in de toekomst kijken is inderdaad een onbegonnen zaak. Waarschijnlijk zullen multiprocessor systemen een steeds grotere rol gaan spelen, maar daar zitten nog aardig wat haken en ogen aan om effeciente communicatie tussen de afzonderlijke CPU's te realiseren. Verder zullen de CPU's an sich ook erg veranderd, dus niemand weet nog hoe het er over 5 of 10 jaar uit zal zien. Maar wat voor CPU's we ook hebben, multiprocessing zal altijd een interessante optie blijven. Wordt ook veel onderzoek naar gedaan in de informatica wereld.
Die link in het artikel werkt niet helemaal...

Verder denk ik dat het best een interessant patent is, de palomino mag dan misschien nog niet zo heel veel stroom gebruiken, maar als je naar een processor als de nieuwe alpha of die 64-bit apparaten van Intel kijkt, dan komen die aardig richting 100 watt. Da's toch best veel op een oppervlak van net iets meer dan een vierkante centimeter!
Probleem is wel dat je dan ook een Peltier element van 1 vierkante centimeter moet hebben met een vermogen van 100Watt.

* 786562 TheGhostInc
De peltier mag best groter zijn als 'ie met een 'cold plate' op de Die bevestigd wordt. Dit heeft dan tevens het voordel dat de CPU (net als de P4) een groter contact vlak voor de externe koeling krijgt.
Anoniem: 17569 10 maart 2001 16:48
Ik denk dat warmte de belemmering word voor de procs van tegenwoordig. Je kan wel steeds grotere koelers toe gaan passen. Maar die zullen uiteindelijk zo groot worden enzo veel stroom gebruiken dat het gebruik van een computer onmogelijk word. Word dan veel te duur. Intel is van plan binnen 5 a 10 jaar op 10GHz te zitten. Tuurlijk! Geloof ik direct als je kijkt wat er in de afgelopen 5 a 10 jaar gebeurt is. Was iedereen een paar jaar geleden nog met een 486 aan het klooien, of niet?
Maar wil Intel de 10GHz halen, dan zullen ze een totaal nieuwe proc moeten ontwikkelen. Bijvoorbeeld een proc. die op een lager voltage meer handelingen kan verrichten.
10Ghz is in principe wel leuk, maar de echte revolutie wat dat betreft zit 'm niet in het verhogen van de kloksnelheid of het ver{smallen|breden} van de bus.
Op een gegeven moment zit je gewoon aan de max van zo'n kreng. Dan wordt het koelelement dadelijk warmer dan de proc(Duh!).

Mi. zit de grote winst voor de toekomst in de efficientie.
Een neuronen processor kan op 1 khz al meer dan een atlon. Dit heeft bijna geen stroom nodig.
Ben je gelijk van je hitteprobleem af.
Naast het stroomverbruik lijkt het me ook dat de productiekosten flink omhoog gaan van zo'n geintje en misschien ook de ontwerpkosten van de moederbord, als de processor meer pinnen heeft om stroom te zuigen voor de koeling.
Ze hebben nog wel wat speling richting de prijs van de Pentium 4. :-) Maar dit is inderdaad geen oplossing, meer verschuiven van het probleem.
Het klinkt natuurlijk best leuk, een chip met peltier. Ik vraag me alleen af wat dit voor AMD processors gaat betekenen. Als processors inderdaad zoveel warmte gaan produceren dat er standaard al een peltier bij zit, dan weet ik niet of overclocken nog wel mogelijk zal zijn.

Naar mijn mening kan AMD beter op zoek gaan naar manieren om de warmteontwikkeling te verminderen, zoals nog kleinere onderdelen op de chips. Dit (edit: 'dit' verwijst naar peltiers, de zin klinkt best krom :)) is natuurlijk véél goedkoper dan een nieuw type processortechnologie, maar het komt bij mij over als een beetje behelpen, om de prijs maar laag te houden.

Maar goed, we zullen zien...
Zoiezo, die peltier is natuurlijk goed voor de snelheid waar de processor dan op draait, maar het is nog maar de vraag of hij niet veel te warm word bij overklokken. Want om hem dan beter te koelen zal lastig worden, of word het ook mogenlijk om die Peltier te modden ;)
kweenie hoor. die athlon is nu lekker goedkoop. als ze dit doen denk ik niet meer. ook vind ik dat ze maar gewoon een koelere processor moeten maken in plaats van dit soort dingen gaan doen. die vreet gewoon NOG meer stroom. straks is je mooie AMD pctje een mooie vervanging voor je kachel. want 400watt aan apparatuur maakt wel wat warmte.

nieuw! AMD mobo+processor+doosje zekeringen. ik zie het al voor me.

ik vind het helemaal niks dus. als ze het nou op een next-gen processor doen okee. maar dit noem ik gewoon problemen omzijlen en niet oplossen. ik ben sowiezo een beetje teleurgesteld. nou komt die palomino ook pas een stuk later in het jaar. daar wou ik er eigenlijk wel 1 van. maarja. niet als ze het hitte/stroomverbruik probleem op zon manier gaan "oplossen"
nu niet om te lachuh hè, maar ik verwarm mijn kot dus echt met men overclockte amd cpu :o) blijftie mooi netjes 17° (men room hè) GF2 Ultra 64, Tbird900@1050, stuff like that, maken echt wel genoeg hitte, ik geloofde het zelf eerst niet, maar men verwarming springt echt maar eens per 2 dagen een paar minuten aan :o) Heerlijk die TBirdz, ik kan zeggen dat ik de optimale verwarming heb dus, namelijk }:O
Anoniem: 5422 10 maart 2001 16:43
Damn, ik dacht dat jullie wel een stukkie slimmer waren zeg. Een kwart denkt dat ze dit volgend jaar al gaan invoeren. Volgens mij is AMD nog niet echt actief hiermee bezig geweest en dus kan dit nooit in een jaartje klaar zijn.

Trouwens een peltier moet toch aan de andere zijde gekoelt worden? Hoe wil je dat dan doen zonder luchtkoeling?

Als AMD dit gaat invoeren dan stijgt het vermogen naar 100 Watt, wat neer komt op het dubbele van de P4. Lijkt me wat veel.

Ik denk dat je dit meer moet zien als, jongens we hebben de rechten en misschien hebben we het ooit nog nodig. Maar op korte termijn zien we dit echt niet terug in de CPU's.
Het zou echt fantastisch zijn als er peltiers in cpu's geintegreerd zouden worden. Bij hedendaagse (externe) peltier opstellingen moet je namelijk de grootst mogelijke moeite doen om condensatie tegen te gaan aande koude zijde. Bij een geintegreerd systeem is deze zijde afgesloten en kan er alleen dat condenseren wat door de fabrikant is ingesloten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.