Starship Troopers-strategiespel van Belgische maker komt volgend jaar uit op pc

Het spel Starship Troopers: Terran Command komt ergens volgend jaar uit voor de pc. Deze rts-game wordt gebaseerd op de sciencefictionfilm uit 1997, die gemaakt is door de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. De ontwikkelaar van het spel is de Belgische studio The Artistocrats.

Slitherine brengt Starship Troopers: Terran Command samen met Sony uit. De uitgever zegt bij monde van Iain McNeil dat het spel te beschouwen is als een omvorming van de film in een strategiespel, waarin het draait om overleven. Daarbij worden klassieke rts-elementen, tower defense en het tactisch plaatsen van eenheden gecombineerd. In het spel is een campagne met een verhaallijn beschikbaar, met verschillende technologieniveaus en leidende figuren die zijn op te waarderen en aan de eenheden zijn toe te voegen.

Het spel speelt zich af in hetzelfde universum als de film. Spelers belanden in een menselijke kolonie die overlopen wordt door Arachnids. Ze moeten hordes van deze uit de kluiten gewassen insecten het hoofd bieden en het gevecht verplaatsen naar het territorium van de Arachnids, waarbij spelers een groep elitesoldaten moeten leiden. Zij moeten op strategische locaties worden geplaatst om knelpunten te blokkeren. Ook kunnen spelers verdedigingswerken bouwen, om zodoende vanaf een hogere positie de overhand te krijgen.

De uitgever zegt dat tijdens het maken van het spel het doel was om de essentie van de originele film en het universum na te bootsen. Dit hebben ze naar eigen zeggen gedaan door een 'coherente set van eenheden en scenario's te maken', maar ook door de taal, de visuele elementen, dialogen en kleine details uit te film na te bootsen. Verhoevens film is overigens gebaseerd op een gelijknamig boek van de schrijver Robert A. Heinlein.

De Belgische ontwikkelstudio The Artistocrats is verantwoordelijk voor de Order of Battle-reeks en het spel Commander: The Great War. Lukas Nijsten, hoofdontwerper en de eigenaar van de studio, werkt volgens Slitherine al meer dan twee jaar aan Starship Troopers: Terran Command.

Wanneer Starship Troopers: Terran Command precies uitkomt is nog niet bekend. Op de Steam-pagina van het spel staat ook nog alleen een release voor 2020 genoemd.

Door Joris Jansen

Redacteur

03-12-2019 • 11:31

73 Linkedin

Reacties (73)

Wijzig sortering
Ik heb echt enorm genoten van de film. De vervolgen vond ik wat minder, maar toch ook inspirerend. Het lijkt me wel lastig om de sfeer (would you like to know more?) te vatten in een spel. Voor mij maakte dat de film wel voor een groot gedeelte, dat je echt naar een verziekte maatschappij zit te kijken waarbij extreem geweld wordt toegepast (en verheerlijkt) en je eigenlijk niet zo goed weet wie nu precies de veroorzaker van het geheel is.

Ik bedoel, wat Starship Troopers onderscheidt van soortgelijke actiefilms zou het spel moeten onderscheiden van soortgelijke spellen.
Ik ben ook een van de weinige die de eerste film dus enorm leuk vind. Ik hoop ook echt dat zij die vibe van de film een beetje in de game weten vast te leggen. Maar inderdaad het wordt vrij lastig. Uiteindelijk was een groot deel van de film natuurlijk gewoon het super cheesy verhaal over de pretty boy en girl van highschool die in een long distance relatie belanden doordat zij allebei een andere vervolg studie gaan doen, met alle standard american movie cliches en B actors die je maar kan bedenken. Dat gemixt met een enorme dosis aan gore en acties maakte voor mij deze film zo enorm vermakelijk. Would you like to know more?

[Reactie gewijzigd door ro8in op 3 december 2019 14:05]

https://www.imdb.com/title/tt0120201/

Een dikke 7 op IMDB en een kassucces voor Verhoeven, er zijn er wel meer die deze film leuk vonden hoor, sterker nog, ik vind het bijna een klassieker. Uit mijn jeugd dan toch ;)
Ja ik dacht dus altijd dat ik de enige ben die deze cheesy film echt als een van mijn jeugd klassiekers zie. Maar ben toch niet zo raar als ik dacht blijkbaar haha.
Meer mensen vonden deze film leuk lol.
En Denise RIchards heeft daarin ook zeker een rol ;)
Dat maakte de film zeker niet slechter nee.
Zeer zeker niet. Ik heb de triologie boxset en Starship Troopers is zeker een van mijn klassiekers.

De droge donkere humor en de melancholische vibe van de film zijn perfect, ik hoop echt dat ze die goed weten te recreëren in dit spel! :)
Er zijn er drie? :o De eerste vond ik fantastisch dan heb ik nog een horror-film gezien die zich in een toren afspeelde. Deze had jammer genoeg bijna niets gemeen met de originele film.
Het is ook express super cheesy gemaakt. De Amerikaanse films van Verhoeven zijn ook meer satire dan serieus. Vooral Starship Troopers. Verhoeven vond het boek fascistische kul en heeft dus express een soort parodie van gemaakt om de hak te nemen met het fascistisch toontje van het boek. Het is ook niet toevallig dat de speciale troepen in de film als SS-ers er uit zien. En de film zit vol met propaganda zoals dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=SMTz9nIUkGc
Dat was mij dus eigenlijk nog nooit opgevallen. Ik lees er nu inderdaad over op
https://www.historynet.co...-of-starship-troopers.htm

Best wel interessant eigenlijk.
Heinlein was/is nogal een controversiële auteur in der daad.
Voornamelijk omdat hij conservatief/'rechts' was en er een sport van maakte om linksen/liberalen op de kast te jagen met zijn werk. Starship Troopers is daar het perfecte voorbeeld van.
Het is een boek uit 1959, ten tijden van de start van de Vietnam oorlog en nét voordat de hippie movement begon (als protest tegen diezelfde oorlog). Om het maar even wat context te geven. ;)

Ik heb dát boek niet gelezen, maar Stranger in a Strange Land wel en dat is in der daad ook een 'conservatief' boek dat zich vooral focust op 'traditionele' normen en waarden, religie en dat soort zaken.

Zelf ben ik ook rechts/conservatief en ik vond het boek toen ik het las dan ook niet noemenswaardig 'repulsief' zoals sommige critici gedaan hebben maar hij had wel degelijk een overtuiging en die schijnt zeer zeker door in zijn werk.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 4 december 2019 14:21]

Voor mij maakte dat de film wel voor een groot gedeelte, dat je echt naar een verziekte maatschappij zit te kijken waarbij extreem geweld wordt toegepast (en verheerlijkt) en je eigenlijk niet zo goed weet wie nu precies de veroorzaker van het geheel is.
In een beetje Red Alert stijl (cutscenes, etc.) zou dat prima moeten lukken. Het belangrijkste is dat het spel zich niet te serieus neemt. Het mag gerust... Nee, moet campy zijn. ;)
Dat zou idd ideaal zijn maar vrees ik budgettair onmogelijk voor zo een studio.
Tot nu toe zie ik alleen een marauder als grondvoertuig, ze gooien nog steeds miljoenen soldaten tegen een hopeloze strijd aan (maar geen tanks? beetje goed bepantserd voertuig doet zo'n arachnid toch niks tegen ...), zo te zien. Dus zo lang het echt om de infanterie blijft gaan, dan hebben ze dat punt in ieder geval al juist.

Stop dan nog wat moraal onzin van die derde starship troopers erin, een of andere militair figuur die pop liedjes zingt en shit, en het zit wel goed.
De film was geweldig, flink over the top op sommige momenten. Een scene, waarbij soldaten kogels uitdelen aan enthousiaste kinderen, een flinke uithaal naar de militaristische/nationalistische V.S. Volgens mij deed de film het ook een stuk beter in Europa.

Voor mij persoonlijk de inspiratie voor mijn nick, naar de fameuze drill-sergeant, die uiteindelijk de grote held is. Ik hoop dat drill-sergeant Zim ook toegevoegd wordt aan de game!
Het boek van Heinlein was zoveel beter, maar enfin: de film was vermakelijk en een redelijke klassieker in het genre.
Het boek was extreem militaristisch en zeker geen parodie. Heinlein, die zelf als officier in de US Navy gediend heeft (voor de tweede wereldoorlog) heeft in dit boek een aantal thema's en filosofische discussies verwerkt die sommige critici ertoe bewogen hebben om het boek als een fascistische fantasie te bestempelen. Vreemd genoeg werd Heinlein zelf door vrienden en collega's gezien als een liberaal. Ook latere werken van Heinlein lijken veel liberalistischer te zijn dan Starship Troopers.

Wat Verhoeven en zijn scenario schrijver briljant gedaan hebben met hun versie van het verhaal is het militarisme en fascisme extreem te overdrijven en daarmee een geweldige de satire te creëren waarin het verheerlijken van de militaire macht en het gemakkelijk gebruik van geweld dat leeft in de Amerikaanse maatschappij aan de kaak te stellen.

Dat daarmee het boek qua insteek geweld aangedaan wordt is voor hun niet zo belangrijk, zij wilden hun punt maken. Je moet deze film dan ook zien als een soort spirituele opvolger van Robocop wat op een soortgelijke manier de gewelddadige aspecten van de Amerikaanse maatschappij op de hak neemt.

[Reactie gewijzigd door CrazyJoe op 3 december 2019 15:02]

Ik heb eerst de film gezien en daarna het boek en ik vond het boek onwijs suf. Ik snap ook werkelijk niet over welke "filosofische discussies" jij het hebt. Ik kan me niet herinneren dat dit boek diepe vraagstukken bevatte ofzo.
De filosofische discussies zitten in de stukken in de klaslokalen waarin de filosofie van de maatschappij in het boek uiteengezet worden en waar de leerlingen met hun leraren discussiëren over deze ideeën.
Oooh bedoelde je dat. Toen ik het las hoopte ik dat het militaristische propaganda was om bijzondere acties of interacties die later zouden komen te verklaren. Maar dat was tot mijn teleurstelling niet zo. Eerlijk; die schoolklas stukken zijn in het verleden en heden best vaak gebruikt. Nazi Duitsland, Sovjet Rusland, Keizerrijk Japan, Groot Britannië... Je vindt die stukken overal terug op momenten dat jonge mensen aangespoord moeten worden om een oorlog in te duiken.
Een niet blanke hoofd persoon was erg liberaal in die tijd.

In weinig van zijn andere boeken moet een samenleving zich verdedigen tegen vernietiging. De revolutie in Moon is a hard mistress gaat niet echt soepel met een hoop bedrog van de maanbewoners door de centrale computer. Fascisme werkte beter, het enige echte alternatief dat Heinlein presenteerde was massale incest ;)
Het boek was inderdaad veel beter en Verhoeven heeft het hele politieke spectrum omgedraaid, omdat hij het boek niet snapte.

Dit lijkt me wel een leuke game. Je kan alleen maar hopen dat sommigen van de crew ook het echte verhaal kennen.
Hij heeft het boek niet gelezen...

Wiki:
I stopped after two chapters because it was so boring … It is really quite a bad book. I asked Ed Neumeier to tell me the story because I just couldn't read the thing. It's a very right-wing book.[5][dead link]

Erger nog, het is niet gebaseerd op het boek, want het script bestond al voordat de rechten voor de titel waren verkregen:
Because the film originated from an unrelated script, with names and superficial details from the novel being added retroactively, there are many differences between the two.[7] While the novel has been accused of promoting militarism, fascism, and military rule,[8][9] the film satirizes these concepts by featuring bombastic displays of nationalism as well as news reports that are intensely xenophobic and propagandistic.[7]

Verhoeven wilde een film maken waarin de karakters zich niet bewust zijn van hun fascisme. De laatste hint was dat NPH op een gegeven moment in het uniform van een SS officier te tonele verschijnt.
Oh ja, dat was het. Niet gelezen zelfs. Het punt is dat het boek juist NIET op fascisme duidt. Er zijn veel dingen in het boek die in een fascistische staat juist helemaal niet kunnen. De recensies van het boek en de accusaties zijn veelal onjuist. Verhoeven nam daar een loopje mee. Verder leuke film hoor.
"Het boek was inderdaad veel beter en Verhoeven heeft het hele politieke spectrum omgedraaid, omdat hij het boek niet snapte."

Stellen dat hij het boek niet snapte gaat nogal ver. Het is eerder een bewust besluit geweest, van iemand die tijdens de tweede wereldoorlog is opgegegroeit, om er satrie van te maken. Daar kun je achter staan of niet, dat is wat anders.

[Reactie gewijzigd door Melkunie op 3 december 2019 13:38]

Mwah, ik heb niet veel boeken gelezen vroeger. Ik was er zo een die de uitreksels las voor z'n boekenlijst, omdat ik niet door de droge (vooral voor Nederlands) materie heen kon komen. Maar deze kon me juist wel bekoren. Het valt te stellen dat Heinleins boek juist NIET over een fascistische staat gaat, maar precies het tegenovergestelde. Dat is het probleem met de film van Verhoeven, hoe vermakelijk die ook is.
Verder is Verhoeven niet opgegroeid tijdens WO2. Hij is geboren in '38. Dus de laatste 3 jaar van de oorlog heeft hij enigszins bewust meegemaakt, maar zeggen dat hij de oorlog heeft onderleefd is meer marketing dan waarheid.
Onjuist hij schijnt het boek niet eens gelezen te hebben

"I stopped after two chapters because it was so boring," says Verhoeven of his attempts to read Heinlein's opus. "It is really quite a bad book. I asked Ed Neumeier to tell me the story because I just couldn't read the thing. It's a very right-wing book. And with the movie we tried, and I think at least partially succeeded, in commenting on that at the same time. It would be eat your cake and have it. All the way through we were fighting with the fascism, the ultra-militarism. All the way through I wanted the audience to be asking, 'Are these people crazy?'

bron: https://www.empireonline.com/movies/features/paul-verhoeven/
En jij denkt dat Verhoeven het boek niet snapte... think again... omdat hij iets anders gemaakt heeft dan het boek wil nog niet zeggen dat hij het boek niet snapte...
Ziet er wel dik uit. Die wil ik wel een poging geven.

"I am doing my part!"

https://www.youtube.com/watch?v=SMTz9nIUkGc Voor wie niet weet wat m'n quote betekende.
Would you like to know more?
Haha die Quote gebruik ik ook nog af en toe.

Net zoals dat we de film nog steeds `tari roopers` noemen, aangezien de bioscoop kaartje´s niet goed afgedrukt waren toen :)
De hele film was toch niet eens echt bedoeld als actiefilm maar meer als maatschappij-kritische beschouwing van een samenleving die geweld verheerlijkt? En ook de strijd tussen invaders versus native-populatie expres scheef neer zet. Ik vraag me af hoe ze dat in het spel gaan verwerken.
Nou, het zou leuk zijn als ze dit zouden verwerken door je bonuspunten en extra "reputation points" te geven als je een aanval afslaat op de meest macho (lees: domme) mogelijke manieren. Denk bv aan alleen lichte infanterie gebruiken, zonder hulp van logische hulpmiddelen zoals RPG's, artillerie, pantservoertuigen of vliegtuigen.
Ja, dat klinkt als een geniaal en uniek spelelement dat ook past bij de film.
De vraag is: moeten ze dat in het spel verwerken? Of lenen ze gewoon de props van de film om een actieshooter te maken.
In dat geschetste geval zou ik het gebruik van de licentie dus een wassen neus vinden. Het voldoet dan slechts voor een heel oppervlakkig deel aan de verwachting van mensen die de film waarderen om zijn totale boodschap.
Ik zag het voor de eerste keer toen ik nog jong was, pas vele jaren later kwam ik er achter dat de hele film een parodie is van het Amerikaanse leger :P .
Ik zag er net als Verhoeven eerder een satire op het derde rijk in, compleet met gestapo afdeling en propaganda :)
Starship troopers...
Ik kan mij nog een deleted scene met Denise Richards herinneren die mijn 13 jarige hoofd aardig op hol bracht...
Nu ik er over nadenk mijn 35 jarige hoofd nog steeds trouwens.

Leuk dat daar een game van uit komt. Ik vraag mij alleen wel af of ze de rauwe maatschappelijke randjes, voor de film van enorm belang, ook een beetje weten te raken. Ik zou niet goed weten hoe als ik heel eerlijk ben.
Denise Richards was absoluut de reden dat ik die film keek toentertijd wahahha. Nog steeds :Y)
Denise zag er zeker goed uit , maar geeft mij maar Amy Smart ook al had ze maar een kleine rol.
Amy Smart in Crank. <3
Legendarische film! Was zijn tijd ver vooruit.

"Jean Rasczak: Figuring things out for yourself is practically the only freedom anyone really has nowadays."
Ziet er best goed uit! Ga ik zeker in de gaten houden.
Ik vond de satirische draai, het gebruik van B en C acteurs en de combinatie van humor, actie en heel veel gore een schot in de roos en maakte het voor mij 1 van de betere films in zijn genre.

Ik ben wel benieuwd wat dit wordt en of er genoeg diversiteit in de gameplay en enemy design zal zijn.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee