Professionele Belgische dronegebruikers moeten via app hun vluchten aanmelden

In België hebben de FOD Mobiliteit en Vervoer en skeyes, verantwoordelijk voor het beheer en de controle van het luchtverkeer, een uitgebreidere versie van de Droneguide-app uitgebracht. Vanaf vrijdag zijn professionele dronegebruikers verplicht om hun vluchten via deze app aan te melden.

De nieuwe versie van de Droneguide-app bevat voornamelijk aanpassingen voor professionele gebruikers. Bezitters van een Klasse 1A- of 1B-drone kunnen hun vluchten voortaan via de app aanmelden, opmerkingen toevoegen en gebruikmaken van de gegevens die beschikbaar worden gesteld door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. De app maakt het ook mogelijk om vluchten te bekijken via Droneguide Maps en om de vlieghistorie te raadplegen.

Voor nieuwe vluchten met een Klasse 1A-drone moet in principe vanaf vrijdag 13 september via de app een aanvraag worden ingediend voor een validatieproces. Er komt evenwel een overgangsperiode die loopt tot 11 december. Tot die tijd kunnen gebruikers hun administratie ook nog op de oude manier in orde brengen, te weten via een online formulier of per e-mail. Ook documenten met betrekking tot bestaande aanvragen kunnen nu via de Droneguide-app geraadpleegd worden.

Gebruikers van een Klasse 2-drone hebben eveneens de mogelijkheid om hun vluchten te plannen via de Droneguide-app. Zij zijn echter niet verplicht om een aanvraag voor de vlucht in te dienen of om de autoriteiten op de hoogte te stellen van hun vliegactiviteiten. Voor recreatieve dronegebruikers verandert er niets.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

13-09-2019 • 11:55

56

Submitter: Valkske

Reacties (56)

56
54
26
3
0
17
Wijzig sortering
https://www.youtube.com/w...continue=87&v=QnhGRgAtvbw misschien is de Vlaamse versie toch beter. Even verder zien dan je neus lang is 8)7

[Reactie gewijzigd door johnnydebelg op 23 juli 2024 12:58]

Mooi zo! Nou alleen nog wat meer doen aan recreatief gebruik, want ik heb het idee dat het daar juist vaak fout gaat omdat mensen zich niet bewust zijn van regelgeving, no fly zones etc.
By default, DJI's GEO limits flights into or taking off within zones that raise safety or security concerns. If a flight within one of these locations has been authorized, GEO allows users with verified DJI accounts to temporarily unlock or self-authorize their flights. This unlock function is not available for sensitive national-security locations.
Een kwestie van als regering het bovenstaande (of vergelijkbare) hardware/software platform te verplichten voor alle drones
Daar ben ik het mee eens, maar helaas gebeurt er nog (relatief) niet bijzonder veel in deze hoek. Het is misschien een knee-jerk reactie en overdreven, maar ik krijg haast de neiging te zeggen dat die dingen gewoon (voorlopig) verboden moeten worden voor consumentenverkoop, als je ziet wat er voor gevaarlijke dingen gebeuren soms.
Ik snap dat je het met je opmerking neiging enigsinds nuanceert, maar dat verbieden van andermans hobby vind ik altijd zo jammer. Ik heb niets met drones maar laat men gewoon lekker genieten van die dingen als ze het leuk vinden. Ontstaat er een gevaarlijke situatie? Spreek ze er op aan en instrueer hoe het wel moet.
Zo zijn er meer hobbys waarvan sommigen het nut niet inzien en dan direct maar willen verbieden.

Je kunt net zo goed auto's gaan verbieden. Gebeuren soms gevaarlijke dingen mee en zijn bestemd voor consumentenverkoop..
Het enige jammere is dat er ook consumenten/idioten zijn die rond vliegvelden gaan vliegen. Nu kan ik me voorstellen dat een vliegtuigmotor niet opknapt van een drone erin. Wat als er een vliegtuig hierdoor neerstort? "We willen u graag condoleren met het verlies van uw familie, maar wees gerust. We hebben de piloot van de drone aangesproken en geïnstrueerd dat hij niet meer vlakbij een luchthaven mag vliegen!"

Nu kan je inderdaad ook aardig wat schade aanrichten met aan auto, daar niet van. Maar zoals gezegd zijn hier toelatingstesten voor voordat je een auto mag besturen en zelf dan gaat het mis.

Dus laten we drone's alsjeblieft reguleren, lukt dat niet, verbieden voor consumenten.

[Reactie gewijzigd door Poenzkie op 23 juli 2024 12:58]

Ik heb het geloof ik een hele tijd geleden bij een dergelijk artikel over drones en veiligheid etc ook gezegd. Maar ik heb een idee hierover.

Om te beginnen. Ik vraag me af hoeveel problemen er nu daadwerkelijk zijn met drones. Dan bedoel ik hoor er eigenlijk niets over. Maargoed ik ben evengoed bereid het als een probleem te zien. Want anders zou ik er ook niet veel van kunnen zeggen.

Kijk je hebt in vrijwel iedere sport, hobby of wat dan ook figuren rondlopen die je er eigenlijk NIET bij wilt hebben. laat ik een voorbeeld geven. Ik doe zelf aan airsoften. Zover ik weet is dat een van de zwaarst geregulierde hobbys van heel nederland. Alleen wapenbezit is strenger. Je hebt de nederlandse wet die het strengst is in heel europa op dat gebied. Daar bovenop heb je de NABV waar je lid van MOET zijn. dat is een verplichting.

Die NABV heeft dan ook weer regels. Je mag bijvoorbeeld geen airsoft apparaat zichtbaar in het openbaar hebben. Nou je snapt het wel. Waarom zou die NABV er nog bovenop zitten kan je je afvragen. Nou kijk: Je hebt mensen die airsoften leuk vinden en mensen die gewoon zon apparaat willen om mee te klieren. Die laatste groep wordt geweerd omdat A ) je moet lidmaatschap betalen. B ) VOG C ) tis nog best wat moeite

Dus degenen die gewoon willen klooien (en de hobby een slechte naam geven) nemen dan de moeite niet meer. Ik durf mijn handen in het vuur te steken voor de volgende opmerking. Ik weet namelijk 100% zeker dat op het voetbalveld vaker mensen met elkaar op de vuist gaan dan bij airsoft. Want als je bij airsoft dat soort gedrag vertoond is het gelijk wieberen. Het is altijd gezellig eigenlijk.

Waarom doe je dat met drones tot op zekere hoogte niet ongeveer hetzelfde. Stel verplicht dat je Droneclublid moet zijn. Vraag een beetje abogeld per jaar (ik bedoel je wilt ook voor netflix betalen dus whatever) en stel verplicht dat je lid moet zijn van de vereniging om zon ding te mogen hebben. Vervolgens heb je een vereniging en die kan dan vanalles organiseren. droneraces en vliegshowtjes etc etc ik bedoel verzin iets. En daar komen dan nieuwkomers op af en het is gezellig. En de klootzakjes blijven weg want er is enige sociale controle. Daarnaast kan de vereniging dan instrueren over regelgeving en veiligheid. Dan weet iedereen het en heb je vrijwel geen incidenten.

[Reactie gewijzigd door Torakk op 23 juli 2024 12:58]

Anoniem: 310408 @Torakk13 september 2019 15:36
Om te beginnen. Ik vraag me af hoeveel problemen er nu daadwerkelijk zijn met drones. Dan bedoel ik hoor er eigenlijk niets over.
Dan luister je niet op de juiste plekken. In Nederland alleen al hebben ambulance helicopters dit jaar al twee maal moeten uitwijken voor drones en andere helicopters van politie en dergelijke hebben ook al incidenten gemeld. In 2018 waren er dertien meldingen van piloten die drones zagen waar ze niet moesten zijn en inderdaad een gevaar vormden.

Op dit moment is het gewoon wachten op de eerste ongelukken.
En dan denk ik direct: gaan mensen die dit soort stomme dingen doen zich ook maar iets aantrekken van strengere regelgeving?
Nee, de mensen snappen echt wel dat dit niet kan en mag, de mensen die zich niet aan regels nu al houden gaan dat ook niet doen als er meer regels zijn.
Nee die drones blijven wel in de lucht gaan, als iemand een drone met camera heeft en er is een zwaar ongeluk gebeurd om de hoek dan zal de kans groot zijn dat hij of zij toch even met de drone gaat kijken terwijl er een ambulance helicopter mischien moet gaan landen.
Een geheugen opfrissertje. Dat had ik me op moment van schrijven niet bedacht. Heb je inderdaad gelijk in. Ik heb hier echter wel rekening mee gehouden met de rest van mijn verhaal.
Daartegen heeft regelgeving geen zin. Die is er namelijk nu al. Kennelijk wordt die dus ook aan de laars gelapt. Iedereen met een rf vlieg apparaat kan logischerwijs op de hoogte zijn van die regel. Mensen zonder drone zijn dat immers ook.

Ik zou juist willen aanmoedigen dat bijvoorbeeld staatsbosbeheer duidelijker is in de regels op locatie. Zet nog ff een bord neer ofzo.
Alleen kun je iemand verplichten om een rijbewijs te hebben voordat deze persoon auto de openbare weg op mag. Bij recreatieve drones ligt dat anders.
En hoe ga jij iemand verplichten eerst een rijbewijs te halen? Ik moet mijn rijbewijs namelijk niet aan mijn wagen laten zien. Er zijn voldoende mensen zonder rijbewijs die zich alsnog achter het stuur begeven. Soms al op heel jonge leeftijd.
Dus jij vind rijbewijzen dus maar onzin, omdat er een paar zotten tussen zitten die rijden zonder rijbewijs.

Ik vind dit toch zo'n non-argument, aangezien de echte brokkepiloten zonder rijbewijs vrij snel tegen de lamp lopen, en diegene die jaren lang al rijden zonder rijbewijs hebben minimaal even veel rijervaring onder tussen als iemand die wel een heeft, anders waren ze al tegen de lamp gelopen, Dan bij eerste de beste ongeluk komt het alsnog naar boven ze geen rijbewijs hebben, en dan zijn de rapen echt gaar voor ze (helaas meegemaakt, ben van achteren aangereden door iemand zonder rijbewijs, en weet precies welk gezeur je hebt daardoor, gelukkig was ik all-risk verzekerd).

Zo krijg ik dit als argument wel vaker te horen, Ja maar er rijden ook mensen rond zonder rijbewijs, dus waarom zou er een certificering voor wat anders dan nut hebben.
Het zelfde nut een rijbewijs heeft dus.... En ja er zullen altijd zotten zijn die zonder zullen gaan rijden/spelen maar als ze dan gepakt worden, kan er ook opgetreden worden, en verbaliseert/gestraft.

Met niets aan certificering is er ook niets te controleren of te handhaven.
Niks non argument aan, het is een valide argument van @Blokker_1999 de mensen die dit nu al doen en zich niet aan de regels houden gaan dit ook niet doen, de veiligheid en regels van drones wordt al een paar jaar door de strot gedrukt, iedereen weet echt wel wat niet mag en wat wel....

Je hebt toch ook niet voorlichtingen over de regels van auto's naast het halen van een rijbewijs? En denk je echt dat iemand die het nu verpest ... naar.een training voor brevet gaat?

Oké dan.
Welke regels... er schijnen regels te zijn... maar toen ik een drone kocht is mij niets verteld, uitgelegd of wat dan ook, alleen uitkiezen betalen spelen maar. Terende op gezond boeren verstand waar ik er mee speel of niet.

Het is nog moeilijker om mijn 3.5cc Nitro Stockcar op de openbare weg te laten rijden als een drone, en voor die RC auto heb ik vergunningen nodig om de zender te mogen gebruiken. Voor mijn drone Niets.

Maar ik vind je hebt gelijk, omwege die paar idioten die het niet doen, kunnen we alles wel afschaffen, ben ik helemaal voor, kan morgen mijn vriendin gewoon beginnen met autorijden, dan hoef ik in 2021 mijn rijbewijs ook niet meer te verlengen, er rijden toch al mensen zonder toch... heb ik de mijne ook niet meer nodig.

Mag er dus ook vanuitgaan jij geen rijbewijs hebt en gewoon auto rijdt, idem blokker1999 dus..
Om de reden je zelf zegt dus, er zijn een paar die het flikken dus welk nut heeft het dan.. en de felheid waarmee mensen zeggen dat het onzin is om te certificeren, omdat enkele zonder het ook doen, vraag ik me af of ze over zich zelf praten.

Certificering help echt wel, probleem is echter handhaving en controle, die is nagenoeg niet bestaand, en pas als het fout gaat loop je pas tegen de lamp vaak.
Als ik een auto koop dan worden mij ook geen verkeersregels verteld of een controle uitgevoerd, dit is precies het zelfde...

Het is dan ook de plicht van de burger om deze dingen zodoende op te zoeken, en ja regels voor drones bestaan zeker wel.
Nog wel. Maar met de nieuwe regelgeving zal een certificaat/brevet in de meeste gevallen wel verplicht zijn.
https://www.easa.europa.eu/easa-and-you/civil-drones-rpas
Er is een standaardmethode in de industrie om uit te rekenen hoe gevaarlijk een vallend object in potentie is. Let wel op dat hierbij wordt uitgegaan van het dragen van volledige bescherming (valhelm, etc) en dat een object van 1,1 kg dat van 10 meter hoog valt al als dodelijk wordt beschouwd. Als je dat weet denk je wel twee keer na voor je bijvoorbeeld boven een (grote groep) mensen gaat vliegen.
en motorfietsen worden soms gebruikt om heel hard op te rijden en dat is gevaarlijk. Laten we gewoon (voorlopig) alle motorfietsen op de openbare weg verbieden..
Hoe wou je dat doen met Chinese of DIY drones?
"omdat mensen zich niet bewust zijn van"

Omdat ze liever doen alsof hun neus bloedt...
Ik zie dat er veel mensen dit toejuichen, maar hoe vaak en hoe ernstig is het nu uiteindelijk mis gegaan dat er zulke dramatische regels voor nodig zijn?

Wellicht dat ik wat gemist heb.
Wil je echt wachten tot er een 737 omlaag komt voordat we erover gaan nadenken?
Heel slim antwoord, maar het is allang verboden om drones rond luchthavens te vliegen, deze regels voegen daar niets aan toe.

Overigens zal het mensen niet lukken en 737 met hun kleine drone neer te halen, drones hebben een zeer lage snelheid en massa vergeleken met een passagiersvliegtuig. Dit soort idiote uitspraken helpen weinig om uit te vinden waar dit nu over gaat.

Ik vraag mij af waar deze regels dus specifiek voor bedoelt zijn.


En voor de modderateurs: Hoera voor grote broer. Alles goed nu?

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 23 juli 2024 12:58]

Hooguit beschadigd, ik mag hopen dat een 737 een beetje robuust is....
Volgens mij worden vliegtuigmotoren nog niet getest op dronecollisions maar ik weet zeker dat de schade enorm zal zijn wanneer er één wordt opgezogen.

Robuust zijn ze wel al wil je bovenstaand scenario toch echt niet aan de hand hebben.
mensen daarentegen ...
Hooguit beschadigd, ik mag hopen dat een 737 een beetje robuust is....
Gaat heel het huidige Belgische systeem volgend jaar niet op de schop bij de komst van de Europese drone wetgeving (die geen onderscheid meer maakt tussen professioneel of recreatief)?
ja idd, vanaf zomer 2020 veranderd alles compleet
Er moet niets op de schop. Het systeem uitbreiden naar recreatief is net heel eenvoudig.
Het gaat dan nog niet direct op de schop. Er is een overgangsperiode waarin de Europese wetgeving samen met de Belgische van kracht zal zijn. Ik heb nog geen idee hoe dat dan in zijn werk gaat gaan. De strengste beperkingen uit beide gaan gelden ? Of net de minst strenge ? Of moet je vooraf bepalen binnen welk systeem je je vlucht zal uitvoeren ? Maar na die periode is het echt wel gedaan en wordt de Belgische wetgeving volledig vervangen door de Europese. België heeft mee invloed gehad op de inhoud van de Europese regels maar die is totaal niet gebaseerd op de nu geldende regels. De nieuwe wetgeving is veel meer gebaseerd op reële risico's.
Jammer dat je tegenwoordig steeds vaker wordt verplicht een smartphone te gebruiken.

Technologische vooruitgang is leuk, en smartphones kunnen heel handig zijn, maar er zijn genoeg redenen om er niet aan mee te willen doen. De laatste jaren merk ik dat het steeds moeilijker wordt om niet altijd zo'n ding op zak te hebben. Mijn docenten gaan er vanuit dat ik een smartphone heb om met de interactieve colleges mee te kunnen doen. Voor groepswerk wordt er van uitgegaan dat je Whatsapp hebt. Werkgevers die verwachten dat je een bepaalde app installeert. Informatiebordjes die vervangen worden door QR-codes..

Ik begrijp dat bijna alle professionele Belgische dronegebruikers een smartphone op zak zullen hebben, maar ik vind het geen fijne ontwikkeling dat alternatieven steeds meer verdwijnen.
Jammer dat mensen steeds vaker eerst klagen, dan pas lezen (en deze opmerking bedoel ik niet zozeer persoonlijk maar vooral als constatering van een trend). De applicatie bestaat ook gewoon als webportal.

https://www.skeyes.be/med...droneguide-qa-v01-ven.pdf
2. How do I install the new extended version of Droneguide?
The new version of Droneguide is available in two forms:
1) The web app: No installation needed for the web app, only a web browser and an internet
connection. For optimal user experience it is recommended to avoid Microsoft Internet Explorer as
browser, and use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla FireFox, Opera or Safari instead.
2) The mobile app: Use your mobile device specific installation procedure (i.e. the Play Store app on
Android and the App Store app on iOS) to download and install the mobile app. You can easily locate the
app in the Apple or Android app store by searching for "Droneguide”.

[Reactie gewijzigd door Anders op 23 juli 2024 12:58]

Mea culpa. Het Tweakers-bericht noemt het online formulier als 'oude manier', dus ik ging er vanuit dat je vluchten niet meer via een browser aan kon geven en dat met 'app' een smartphoneapp bedoeld werd. Ik had web-apps daarbij over het hoofd gezien (naast dat alle programma's tegenwoordig apps genoemd worden). Van wat ik in de handleiding zie lijkt de web-app meer dan simpelweg een veredeld online formulier. Blij dat smartphone niet verplicht is :)
Je zal toch zo i zo moeten, aangezien ze cash geld iets van het verleden willen maken.
Banken, politici, etc.

Paar jaar geleden hadden we hier in belgie regering dirupo die cash verkopen boven de €2000 verbood...
Die ze willen cash er uit omdat ze het geld willen volgen en zeker geen belasting missen het misdadigers moeilijk willen maken.

(regering Michel 1 heeft dat plafond weer verhoogd)
Klasse 1 A/B of klasse 2 slaat niet op het soort drone maar op de vlucht en welke risico's eraan verbonden zijn. Een piloot die zijn brevet klasse 1 brevet behaalt heeft kan perfect met bvb zijn Inspire een klasse 2 vlucht uitvoeren. Die zou hij dan, volgens wat ik lees in het artikel, niet moeten aanmelden in droneguide.
Toch wel
https://belgiandronefederation.be/nl/wetgeving/klasse-1
Klasse 1 A/B of klasse 2 slaat niet op het soort drone maar ....
Ik zie het niet ? Ik zie het ook niet in mijn cursusmateriaal ? Mijn Mavic kan net zo goed voor recreatieve, klasse 2 of klasse 1 vluchten gebruikt worden. Alleen heb ik maar een klasse 2 attest. Wat wil zeggen dat ik een aantal dingen niet geleerd heb die je geacht bent te kennen om klasse 1 vluchten te doen + ik heb geen theoretisch examen gedaan.

[Reactie gewijzigd door lapps op 23 juli 2024 12:58]

In de regels en wetten mag ook wel eens rekening gehouden worden met het soort drone. Er zijn drones die niet stil kunnen hangen (zelfde geldt voor de meeste RC vliegtuigjes) en die vormen potentieel een groter gevaar dan de gemiddelde quadcopter zoals aan DJI Mavic Pro bij voorbeeld. Met drones die stil kunnen hangen vind ik een afstand van minimaal 50 meter van mensen en dieren zwaar overdreven, maar met continu vliegende drones kan ik mij wel weer vinden in zo'n regel. Dan is er nog het onderscheid tussen race drones en camera drones. Beide worden compleet anders ingezet en het risico dat ze vormen voor de veiligheid verschilt aanzienlijk.

[Reactie gewijzigd door Major_ton op 23 juli 2024 12:58]

Het probleem wat je krijgt als je onderscheid gaat maken tussen "stil hangende" drones en anderen is dat het nogal afhankelijk is van bv. weersomstandigheden of een drone ook echt stil blijft hangen. Een plotselinge windvlaag en je drone ligt 50m verderop. Wordt ook lastig qua handhaving.
Dan is er natuurlijk altijd nog een groep mensen die het gezoem in hun directe omgeving niet bepaald waarderen.
De Europese regelgeving die volgend jaar van kracht wordt is veel meer opgedeeld op gebied van welk soort drone je gebruikt. Maar het is een complexe matrix en ik vraag me af of politiediensten die correct gaan kunnen interpreteren en toepassen. https://euka.org/wp-conte..._eu_drone_legislation.png
Gelukkig mag je in Aziatische landen nog gewoon rondvliegen zonder al te veel regels
Nog eventjes en een hele mooie hobby is naar de kloten geholpen.

Multirotor/ rc helicopter / rc vliegtuig / rc boot of rc auto...en zelfs de voerboot van de sportvisser.
Dag modelbouw.
Je beseft dat dit alleen over drones gaat en dat geen zinnig denkend mens voerbootjes aan banden wil leggen omdat ze een gevaar vormen? Als je dat niet snapt denk ik dat het inderdaad beter is dat je niet met vliegende modelbouw aan de gang gaat!
Zijn RC boten en auto's ook al drones tegenwoordig?
Wat is een drone?
In de letterlijke zin zijn die multirotors ook geen drones.
Maar hebben ze die naam nu eenmaal in de volksmond en de media gekregen.
Onder die definitie kan je alle rc spul wegschrijven.
Het maakt niets uit of het nu vliegt, vaart of rijd.
De Europese regelgeving heeft het over "unmanned aircraft systems" dus dat lijkt me duidelijk.
[...]
Als je er echt niets van weet, doe iedereen dan een plezier en post niets.
U zei?

Ik denk dat ik al langer vlieg dan dat jij ademhaalt.
Ik bouw en vlieg al vanaf mijn 13e levensjaar.
Ging als kleine jongen al op de fiets naar het naburige modelvliegveldje.
Dus een kleine veertig jaar of zo
Heb zelfs ooit nog eens een vliegbrevet van de Knvvl gehaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.