Spotify gaat waarschijnlijk periodiek locatie verifiëren bij Family-abonnees

Spotify heeft een wijziging in zijn voorwaarden doorgevoerd waardoor de primaire abonnee en alle eventuele overige gebruikers van het Premium for Family-abonnement van tijd tot tijd gevraagd kan worden om het adres te verifiëren.

De wijziging in de voorwaarden is in Nederland en België sinds 19 augustus van kracht en werd door CNet opgemerkt. Gebruikers die een Premium for Family-abonnement nemen kunnen toegang tot dat account aan maximaal vijf andere familieleden geven en om misbruik daarbij te voorkomen, zegt dat Spotify dat het van tijd tot tijd kan vragen om het thuisadres opnieuw te verifiëren. Het bedrijf zegt dit te doen om te bevestigen dat de gebruiker blijvend voldoet aan de criteria voor deelname aan het Family-abonnement.

Uit de vernieuwde voorwaarden blijkt dat Spotify Google Maps zal gebruiken om gebruikers 'te helpen het adres te vinden en in te stellen'. Het is onduidelijk hoe vaak Spotify deze periodieke controle zal inzetten; de wijziging geeft het bedrijf enkel het recht om dit af en toe te doen. Zodra een gebruiker zich registreert voor het abonnement, vraagt Spotify alle gebruikers om een thuisadres aan te leveren via Google Maps, of ze kunnen locatiediensten voor Spotify aanzetten.

In een verklaring aan CNet zegt Spotify dat de locatiedata van encryptie is voorzien en dat die data door de abonnee kan worden aangepast. Ook zegt het bedrijf dat de locatiedata die verzameld wordt tijdens het aanmaken van een Premium for Family-account alleen gebruikt wordt voor het omschreven doel. Volgens het bedrijf wordt na een locatieverificatie de locatiedata niet opgeslagen, niet voor advertentiedoeleinden gebruikt en vindt er ook geen locatietracking plaats.

Spotify heeft het controleren van de locatie van gebruikers van het Premium for Family-abonnement in het verleden getest. Zo bleek dat het bedrijf in september vorig jaar e-mails naar Duitse gebruikers stuurde met de vraag om het adres te bevestigen. Na doorklikken zou men via gps de locatie hebben moeten doorgeven. Vrij snel daarna beëindigde het Zweedse muziekbedrijf dit testprogramma, waarschijnlijk mede omdat er de nodige kritiek kwam toen de introductie van het vragen naar de locatie bekend werd.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-09-2019 • 08:33

329 Linkedin

Submitter: Luca

Reacties (329)

329
306
117
8
0
162
Wijzig sortering
Als jullie het artikel even goed lezen staat er dat er geen gebruik wordt gemaakt van GPS data van je telefoon. Er wordt gevraagd om handmatig een locatie op google maps te selecteren.

Het lijkt mij dus dat deze actie vooral bedoeld is om het sharen met onbekenden te stoppen.
Vriendengroepen weten van elkaar wel welk op adres de hoofdaccount staat lijkt mij
Zodra een gebruiker zich registreert voor het abonnement, vraagt Spotify alle gebruikers om een thuisadres aan te leveren via Google Maps, of ze kunnen locatiediensten voor Spotify aanzetten.

In een verklaring aan CNet zegt Spotify dat de locatiedata van encryptie is voorzien en dat die data door de abonnee kan worden aangepast. Ook zegt het bedrijf dat de locatiedata die verzameld wordt tijdens het aanmaken van een Premium for Family-account alleen gebruikt wordt voor het omschreven doel.


Waar lees je dat je handmatig je locatie moet selecteren.

Ze kunnen ook thuisadress uit google halen.
Ik stel me de vraag hoe ze zullen omgaan met de situaties zoals ikzelf die spotify meer dan 90% van de tijd dus beluister op kantoor (en dus op een andere locatie dan wat er in m'n thuisadres staat) indien de locatiediensten aanstaan...
Dan zal je waarschijnlijk toch even moeten bevestigingen wanneer je wel op je thuisadres bent o.i.d.
Het gaat niet om waar je beluistert, gaat erom dat je het kan bevestigingen dat je daar woont.

Groot deel van de Spotify gebruikers gebruikt Spotify meer buiten dan thuis.
Zelfde voor mij. YT thuis, Spotify onderweg, Spotify/YT op werk.
Hopelijk doen ze dit soft (als ze dit al doen) en blokkeren ze je account niet als je het voor langere tijd niet zou kunnen (bvb als je op reis zou zijn)
Dat doet Spotify nu al. Als je langer dan 2 (of 3, ben niet zeker) weken in een ander land bent dan het land waarin je je account hebt aangemaakt, kan je niet meer luisteren.
Lijkt me sterk. Ik ben wel eens een paar maanden buiten Nederland geweest zonder hier last van te hebben.
Het ligt mede aan het land waar je bent en of in dat land Spotify verkrijgbaar is. Zo doet mijn Spotify het maar zeer matig op Curacao, kan daar niet bij mijn afspeellijsten.
Onjuist. Ik ben al 3 jaar buiten NL en zit op een NL family abonnement. Nog nooit 1 probleem gehad. Enige wat ze doen is bij aanmelding eerste maal family abonnement vragen om het volledige adres. Maar als je dat weet kan je dat gewoon met elkaar delen.

Alsof diensten als Spotify opsporings autoriteit hebben. Worst case bannen ze je als blijkt dat je gelogen hebt, dan zijn ze sowieso een klant kwijt dus dat zie ik ze niet zo snel doen. Genoeg goede alternatieven.
Zoals hierboven: als je een abonnement hebt, kan je altijd en overal luisteren. Enkel gratis gebruikers zijn gelimiteerd tot 14 dagen muziek in een land dat niet het land van registratie is. https://support.spotify.c...ings/travel-with-spotify/
Moet gewoon kunnen lijkt me. Er is geen beperking aan de locatie waar je luistert.
Wat ze waarschijnlijk bedoelen is, dat ze gaan controleren of het adress van de gebruikers van het familie account overeenkomt met het thuisadress wat bekend is bij google maps.

Google weet van jou wat je thuisadress is en bijvoorbeeld je werkadress, a.d.h.v. gegevens die je zelf hebt ingevuld.

Als je gekoppeld bent aan een familieaccount van iemand die niet op jou woonadress woont, dan zullen ze dat er op die manier uit gaan halen.
Niet in elke land is het adres in Google zo netjes als de realiteit. Mijn Turkse adresgegevens hebben totaal niks te maken met wat er in Maps staan bv. Alleen de stad klopt. Adressen heb ook vaak 1 of 2 niveaus extra waar veel westers software niet mee kan omgaan.

-Stad
-District (elke stad heeft ook nog een district met dezelfde naam)
-Wijk (een wijk is ong even groot als een stad in NL)
-Hoofdstraat
-(Soms nog een substraat/wijk)
-Straat (soms hebben de straten ook weer geen naam, maar alleen de wijk en dan met doorlopende nummers).

Veel succes Google maps met 100x dezelfde straatnaam in een stad, voorlopig klopt er nog erg weinig van en dit verhaal krijg ik denk ik niet verkocht bij Spotify of ik moet mijn adres wijzigen in wat Google zegt dat het is, wat het eigenlijk niet is dus.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 14 september 2019 07:38]

No offense maar ik denk niet dat Spotify's doel is om misbruikers van Family abonnement in Turkije op te sporen. Die leveren relatief toch niet veel op. De focus ligt neem ik aan op VS en Westerse landen. Die leveren immers meer op.
Ik denk niet dat ze voor elk land een apart systeem gaan invoeren. Is toch geautomatiseerd, pak je gelijk alles in 1x mee. Elke euro telt. Van de week deze email ontvangen:
Je Family-abonnement is nu leuker en muzikaler dan ooit. Kijk maar eens wat je allemaal te wachten staat...
Bevestig of je adres klopt om de nieuwe functies van je abonnement te gebruiken.
Ja, elke EUR telt, maar je legt wel de focus op een bepaalde doelgroep. Ik denk niet dat ze bij Spotify AB waar dit beleid is besloten verstand hebben van de chaos van adressen in Turkije. Ze zijn dus aan het vissen. Als inwoner van Turkije zou ik mij geen zorgen maken. Als je onrechtmatig in de problemen komt door dit beleid, dan zou ik ze aanklagen middels kort geding.
Zo had ik het nog niet bekeken. Moet je natuurlijk wel je thuisadres ingevuld hebben in google maps
Helaas heb ik dat. Zit op familie account van mijn moeder maar tijdens abbo ben ik verhuisd.
Zou jammer zijn als ik toch meer moet betalen.
Helaas heb ik dat. Zit op familie account van mijn moeder maar tijdens abbo ben ik verhuisd.
Zou jammer zijn als ik toch meer moet betalen.
Maar wel terecht, je woont immers niet meer op hetzelfde adres.
Ja maar dit is wel typisch zo’n dingetje wat je ook gemakkelijk kan vergeten met een verhuizing. Ik heb er zelf ook nooit bij stilgestaan tbh.
Het is niet erg dat je het vergeet. Je gaat er ook niet voor aangeklaagd worden. Je krijgt alleen vanzelf de melding dat het familie abonnement niet meer werkt :)
Meh ja dat, óf ze schrappen je account en je bent al je playlists kwijt.. Ik heb twee playlists van >3k nummers en ik zou ze niet heel graag kwijt zijn.
Kan je makkelijk een back-up van nemen hoor. http://www.spotmybackup.com/
En dan heb ik een JSON file als backup. Kan je die vervolgens weer naar Spotify imporeren? Of hoe werkt dat?
ja dat kan. Je raakt alleen je folder structuur kwijt(volgens mij).
Tja dat kan, maar dan heb je totaal geen incentive meer om terug te gaan naar Spotify. Als je moet rebuilden, kan dat net zo goed bij een concurrent. Dus lijkt me echt niet dat ze zoiets gaan doen, het uiteindelijke doel is om jou als (volledig betalende) klant te behouden.
Als je de reactie van tailfox leest, is dat niet het argument van tailfox.
Hij vond het enkel jammer als meer moest betalen.
Wat als je kind op kamers gaat? Of wanneer ze een half jaar op reis naar Australie gaan?
Met deze regels is het dus een adres abonnement en geen familie abonnement.
In theorie kan je als je in een appartementengebouw woont, met elkaar 1 abbo nemen op deze manier.
Het is een huishouden abonnement.
Het is Spotify Family en niet Spotify Familie.
https://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/EN/NL/family
Leg me het verschil dan maar eens uit.

Punt is dat je met deze controles naar mijn idee de plank mist als Spotify. Er zijn veel situaties te bedenken waar iemand wel is ingeschreven op het adres van de ouders, maar daar toch voor langere periodes niet fysiek aanwezig is. Is deze persoon dan geen onderdeel van het huishouden?
Een kennis van me werkt op een baggerschip. Hij is vaak 5 weken of langer niet thuis. Is hij dan geen onderdeel van het huishouden? Moet hij dan een tweede account aanmaken voor het adres van het baggerschip?
https://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/EN/NL/family
Leg me het verschil dan maar eens uit.

Punt is dat je met deze controles naar mijn idee de plank mist als Spotify. Er zijn veel situaties te bedenken waar iemand wel is ingeschreven op het adres van de ouders, maar daar toch voor langere periodes niet fysiek aanwezig is. Is deze persoon dan geen onderdeel van het huishouden?
Een kennis van me werkt op een baggerschip. Hij is vaak 5 weken of langer niet thuis. Is hij dan geen onderdeel van het huishouden? Moet hij dan een tweede account aanmaken voor het adres van het baggerschip?
Dan ben je nog wel onderdeel van het huishouden.

Heb je echter een nieuw huis gekocht en blijft de rest van de Family in het oude huis wonen ben je geen onderdeel meer van dat huishouden.
Kom je dan niet terug bij de vraag waarom je je locatie moet aangeven?
Leuk dat je de betekenis van Family probeert uit te zoeken, maar wat Spotify bedoeld is lijdend voor hun diensten, of te wel;

6 Premium-accounts voor gezinsleden die op hetzelfde adres wonen. €14,99 per maand. Annuleren kan op elk moment.

Niets meer of minder, en dat een huishouden of familie heel breed kan zijn is dan niet langer relevant. Net zo min of familie al dan niet gelijk kan worden gesteld aan hoe in de Vereonigde Staten "Family" wordt geïnterpreteerd.
Is deze persoon dan geen onderdeel van het huishouden?
Een huishouden is mensen die staan ingeschreven op het zelfde woonadres. Daarbij is de wet eigenlijk gewoon zo simpel als maar kan, namelijk;

het woonadres:

1°het adres waar betrokkene woont, waaronder begrepen het adres van een woning die zich in een voertuig of vaartuig bevindt, indien het voertuig of vaartuig een vaste stand- of ligplaats heeft, of, indien betrokkene op meer dan één adres woont, het adres waar hij naar redelijke verwachting gedurende een half jaar de meeste malen zal overnachten;

2°het adres waar, bij het ontbreken van een adres als bedoeld onder 1, betrokkene naar redelijke verwachting gedurende drie maanden ten minste twee derde van de tijd zal overnachten;


Al het andere valt in principe onder de definitie postadres/briefadres
Bron: W.B.P. Artikel 1.1
Moet hij dan een tweede account aanmaken voor het adres van het baggerschip?
Zie hierboven. Als hij meer dan x-maanden niet aanwezig/verblijft/slaapt op het woonadres, is hij volgens de W.B.P. in feite eigenlijk een persoon zonder vaste woon- of verblijfsplaats WANT het schip ligt niet voor anker in een haven met een huisnummer o.i.d.
Volgens mij gaat het er meer om dat die uithuizige persoon wel weet op welk adres het abonnement staat en dat adres zonodig handmatig kan invoeren. Zo weet Spotify dat de persoon geen volkomen vreemde is die via via inloggegevens heeft bemachtigd, maar wel degelijk gerelateerd is aan het abonnement.
Wat een onzin argument. Dat is gewoon omdat het niet naar NL vertaald is.
Of consumenten wijzigen hun strategie. In plaats van met vrienden te delen, met de buren delen in dezelfde straat!
Ik zou het artikel eens goed lezen.
Wel gek dat dan weer via google maps moet, met een beetje pech heeft google dan ook meteen je thuislocatie, wat is het verschil met nu, gewoon een adres invoeren, maar dan met een periodieke check om het opnieuw in te voeren.
En in principe is Google Maps wel weer voor de gek te houden door een app zoals Fake GPS zodat de aldaar ingegeven locatie wordt opgenomen in je timeline (permanent of tijdelijk). Zo kan Spotify dus weinig met GPS noch met Google Maps informatie.
En mensen zoals jij verzieken het voor iedereen. Er is een groot verschil tussen met vrienden / familie delen of via commerciele sites account toegang kopen.
De grootste grap is dat je je adres helemaal niet kunt wijzigen bij Spotify.

Ik ben verhuisd, 2 jaar geleden al, maar zelfs de help pagina van Spotify zegt dat je je oude adres moet behouden.

Dus mijn werkelijke locatie klopt nooit!
Je kan het veranderen....door je account op te heffen, en een nieuwe te maken.
Ook kan je je adres nergens zien, dus goed onthouden hoe je het hebt ingevuld, want als je iemand aan je familie abbo wil toevoegen moet deze het precies hetzelfde invullen.
Dus kan je het niet veranderen.
Opheffen is natuurlijk geen workaround dan ben je alles kwijt en moet je weer door een hele nieuwe account procedure incl betalingsgegevens invullen. Dat is geen serieus alternatief.
Was ook meer een grapje hoe Spotify dat zelf als 'oplossing' geeft hier: https://support.spotify.c...ount_help/change-address/
Misschien kan je wel een nieuw adres instellen wanneer je het family abonnement volledig stopzet, alle accounts op de gratis versie zet, en vervolgens opnieuw een family abonnement afsluit. In dat geval behoudt je de playlists. De andere accounts kunnen vervolgens indien gewenst ook weer aansluiten.

https://community.spotify...mily-Account/td-p/4396390
Werkt ook niet. Spotify is wel zo netjes om het adres te ontkoppelen als je een support mail stuurt en de situatie uitlegt.
Je kan het veranderen....door je account op te heffen, en een nieuwe te maken.
En dan ben je je library en playlists en whatnot dus kwijt? Of kun je dat exporteren?
Dit kan je zelf niet doen, maar de support kan dat wel voor je doen.
Om je account op te heffen moet je sowieso de support contacteren, gewoon even vragen om je playlists over te zetten en klaar is Kees.
En je personalisatie, zetten ze die ook over?

en zet Spotify wel playlisten over? Lijkt me stug dat ze hier dan geen tool voor maken en dit support laten doen..
Enkel playlists voor zo ver ik weet.
Nee hoor, www.spotmybackup.com. :D

Ook @24shure

edit: en ook @Jazco2nd

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 13 september 2019 13:09]

Met spotmybackup kun je je afspeellijsten en library backuppen
Als ik in mijn settings naar https://www.spotify.com/nl/family/address ga dan wordt er wel gevraagd een adres in te voeren? Zou niet weten of ik destijds mijn adres heb ingevoerd maar obv dit scherm zou ik haast denken van niet. Weet niet wat dit scherm geeft voor gebruikers die (wel) hun adres hebben ingevoerd?
Dat is voor de initiële opzet van je Family abonnement. Deze pagina is niet bedoelt om je account naderhand mee te wijzigen. Dit is volgens mij de eerste stap die je te zien krijgt als je een uitnodiging accepteert voor het lid worden van een Spotify Family.
Ik ben de "beheerder" van mijn family abo dus dan zou ik niet de mogelijkheid moeten hebben om nog ergens een adres in te vullen, right? Lijkt er dus op dat Spotify mijn adres niet heeft óf dat ik m wel mag wijzigen.
Toen ik mijn family jaren geleden aanmaakte heb ik mijn adres gewoon leeg gehouden, en de mensen die ik toe heb gevoegd ook.
Ja deze melding heb (al langere tijd) ik ook en ben account beheerder. Zonder dit te doen kan je niet door, ik heb het dus niet gedaan. Maar als ik straks wijzigingen wilt doen ontkom ik er niet aan :-(
Je kan in Spotify inderdaad alleen het land veranderen.
Je hoeft je adres dus alleen te veranderen als je naar het buitenland verhuisd.
Als je die regel doortrekt zal alleen het land gebruikt kunnen worden voor de controle.
Ik ben benieuwd wat de criteria zijn, moet je op 1 adres wonen? In dat geval kun je toch een ander adres invullen? M
Ik ben benieuwd wat de criteria zijn, moet je op 1 adres wonen? In dat geval kun je toch een ander adres invullen? M
Een van de voorwaarden voor Spotify Premium for Family is inderdaad dat je allemaal op hetzelfde adres woonachtig bent, dit is altijd ook zo geweest.

Ik persoonlijk vind het ook een goede zaak dat ze het gaan controleren, er zijn zat mensen die een family account nemen en samen met bijvoorbeeld vrienden delen.

De grootste reden die ik hiervoor hoor is "Ja ze controleren het toch niet of we allemaal op hetzelfde adres wonen" en nu gaan ze dat wel controleren en is het "Ja maar dat is blablabla". Uiteindelijk is die manier van "account sharing" een van de redenen om de prijzen te verhogen, iets wat je regelmatig ziet bij andere diensten.
Ik persoonlijk vind het ook een goede zaak dat ze het gaan controleren, er zijn zat mensen die een family account nemen en samen met bijvoorbeeld vrienden doen.
Het probleem zit hem in de naam en de uitvoering. Er zijn veel mensen die geen familie zijn, maar die op hetzelfde adres (lijken te) wonen, zoals in studentenflats. Ook collega's kunnen voor Spotify net doen alsof ze op hetzelfde adres 'wonen' (maar in feite werken ze op hetzelfde adres) Er zijn ook veel gezinnen, bijvoorbeeld met gescheiden ouders of anderszins, die niet op hetzelfde adres wonen. Bewoners van studentenflats en collega's mogen dus wel Spotify Family en gezinnen dus niet?

Ik snap wat Spotify wil bereiken, maar dit is geen oplossing. Gezinssituaties kunnen complex zijn, en met deze maatregel lijkt Spotify een bedrijf dat ervan uit gaat dat elk gezin op hetzelfde adres verblijft. Daardoor komt Spotify hiermee niet alleen over als een bedrijf dat gebruikers wantrouwt, maar ook als bekrompen en conservatief, in plaats van inclusief. Bonuspunten voor het verzamelen van locaties van kinderen: dataverzameling bij kinderen ligt op elk punt gevoelig.

Dat wekt geen sympathie op en de concurrentie op de streamingmarkt is moordend. Daarom nemen concurrenten deze stap niet en zitten ze vermoedelijk met een bak popcorn achterover leunend te kijken hoe gebruikers boos worden op Spotify vanwege dit beleid. Een advertentie met 'wij begrijpen dat je als familie niet altijd op hetzelfde adres woont' lijkt me in de komende weken heel effectief voor concurrenten.

Spotify heeft zijn hand in een wespennest gestoken.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 13 september 2019 09:04]

Mij lijkt het allemaal niet zo omslachtig.

Ook met de 'compleet' abonnementen van KPN/XS4ALL/Telfort, maar ook T-Mobile, Vodafone/Ziggo geeft het voordeel alleen als de verschillende abonnementen op het zelfde adres staan.

Waarom zou dit wel kunnen voor gezamelijk voordeel, en zou Spotify of elke andere streamingsdienst dit niet kunnen/mogen?

Ja, het enigste verschil is dat bij die 'compleet' abonnementen iedereen een eigen abonnement kan hebben, en zelf een overeenkomst hebben, en zelf hun deel betalen, maar van korting en extra's genieten via 'compleet'.

Wij hebben zelf een 'Familie' abonnement bij Tidal voor muziek, iedereen heeft zijn eigen account, individueel een eigen overeenkomst, en deze kunnen later toegevoegd en losgekoppeld worden aan het 'Familie' abonnement (waarbij het hoofdaccount de rekening betaald). Geen idee hoe dit bij Spotify werkt.

Bij bijvoorbeeld Netflix vind ik het namelijk erg irritant dat niet iedereen individueel een eigen account heeft. Als je het 'Familie' abonnement verlaat, ben je al je eigen data kwijt...
Het verschil is dat bij genoemde providers er geen verificatie plaats hoeft te vinden via gps
Zoals ik begreep word niet de gps gegevens gebruikt, maar moet je een locatie op de kaart aangeven?
Bij Quad Play checkt men de NAW gegevens.
Of wat dacht je van andersom. Mijn schoonzusje zit op ons familie account, heeft een tijd op hetzelfde adres gewoond, dat was zo ten tijde van het nemen van het familie-abbo. Momenteel heeft ze een postadres maar ivm zendelingenwerk ergens op een schip rond Afrika geen vast woonadres. Dan mag ze niet mee doen :?
Het lijkt er dan ook op dat de naam 'family' niet helemaal terecht is, en het, zoals hierboven al eerder gezegd, beter 'huishouden' had kunnen heten. Het criterium lijkt dus het adres te zijn, en niet het bloedverwant en/of aangetrouwd zijn. In die zin zijn studentenhuizen, kantoorcomplexen, scholen, etc dus geen probleem, en valt jouw schoonzus inderdaad niet meer onder het abonnement.

Dit overigens zonder hier een waardeoordeel over te vellen.
het is voornamelijk met de vertaling die de meeste mensen maken waar het probleem ligt. In het engels kan 'family' zowel familie als gezin betekenen.
Volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Family is de oplossing dat je het woord specifieker kunt maken met een prefix. Dat maakt de naam Spotify Family langer. Er is ook een andere term voor huishouden: household. Duidelijker kan haast niet, maar het is een minder mooi woord dan family waar je fuzzy feelings van krijgt. Die keuze (en deze keuze voor onduidelijkheid) ligt echter geheel bij Spotify.
Bewoners van studentenflats en collega's mogen dus wel Spotify Family en gezinnen dus niet?
Dit is gewoon een gevalletje de voorwaarden niet lezen, er staat heel duidelijk:
6 Premium-accounts voor gezinsleden die op hetzelfde adres wonen.
Studenten en collega's zijn over het algemeen geen gezinsleden die op het zelfde adres wonen. Als gezinsleden niet op hetzelfde adres wonen, mag het ook niet. Das toch allemaal niet zo moeilijk?

Of ga je ook zitten miepen dat er geen coca in Coca Cola zit? Of dat het World Wide Web (www) toch niet de hele wereld spant? Of dat de KPN niet langer Post en Telegrafie doet (KPN = Koninklijke PTT Nederland N.V. => PTT = Posterijen, Telegrafie en Telefonie).

Het punt hier is dat teveel mensen de voorwaarden niet (willen) lezen voordat ze iets aanschaffen en aannames doen die gewoon niet redelijk zijn. Als je puur kijkt naar de naam 'Family' is de Engelse term die veel kan betekenen: https://www.merriam-webster.com/dictionary/family

@arnoudwokke De volgende stap zou kunnen zijn dat men gaat kijken of de achternamen kloppen, meer dan twee verschillende en er worden moeilijkere vragen gesteld... Locatie is slechts een van de qualifiers, niet op dezelfde locatie wonen is direct al een strikeout, de volgende stap is kijken of het 'gezinsleden' zijn.

In het geval van gescheiden ouders mag het duidelijk zijn dat papa en mama geen gezin meer zijn, afhankelijk van wie wettelijk in welke capaciteit verantwoordelijk is voor de kinderen is een family unit. Als mama verantwoordelijk is voor de kids en papa heeft ze alleen in het weekend, dan zullen de kinderen wonen bij mama en op bezoek zijn bij papa (ook al blijven ze daar het weekend slapen), ongeacht hoe papa en mama dat brengen naar de kids...

Dit is niet veel anders dan de (il)legaliteit van bv. Windows licenties, tot op heden heb ik nog nooit gehoord dat MS is langs geweest op een woonlocatie om te checken of jou OEM licentie daadwerkelijk wel juist is gebruikt... Dat maakt onjuist gebruik van die licentie niet opeens legaal... Als er een boom omvalt in het bos en er is niemand die dat hoort... In dit geval gaat Spotify in het bos staan.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 13 september 2019 10:48]

Ik weet wat er staat, maar ze komen wel door de check heen, en gezinnen die niet op hetzelfde adres (meer) wonen niet. Dát is het probleem van deze check juist: locatie zegt weinig over of iemand gezinslid is, het zegt alleen iets over de plek waar iemand is.
Hoe zou je het anders willen gaan doen? Niet controleren is duidelijk geen optie, te zien aan alle manieren waarop deze deal is misbruikt.
Ik zou inderdaad zeggen niet controleren en blij zijn dat mensen uberhaupt weer betalen voor muziek.
Moeten ze wel eerst winstgevend gaan worden.
Windows OEM zit niet aan een adres vast. MS houdt bij OEM licenties wel degelijk bij aan welke hardware deze gekoppeld is. HDD met je OEM windows install in een volledig nieuwe PC stoppen is geheid kans maken op licentie problemen.
[...]


Dit is gewoon een gevalletje de voorwaarden niet lezen, er staat heel duidelijk:

[...]

Studenten en collega's zijn over het algemeen geen gezinsleden die op het zelfde adres wonen. Als gezinsleden niet op hetzelfde adres wonen, mag het ook niet. Das toch allemaal niet zo moeilijk?
In plaats van wonen zouden ze er beter gedomicilieerd van maken. Gezien je domicilie (in België) slechts op één locatie kan. Dat zou onmiddellijk het issue met kotstudenten, samengestelde gezinnen en andere uitzonderingen oplossen.
Wonen zegt niets over de gezinssituatie an sich.
Je kan met 4 man een appartement huren zonder dat er enige familiale banden zijn.

Spotify zorgt, zoals sommigen hier ook al aangekaart hebben,met de abonnementsnaam family voor foute interpretatie bij de abonnee.
In Nederland sta je altijd ingeschreven bij de gemeente waar je woont. Op kamers wonende studenten moeten zich bij de gemeente waarin ze wonen (verplicht) inschrijven (en dan worden ze automatisch uitgeschreven bij de gemeente waar ze daarvoor woonden).
Dat verschil tussen "wonen" of "gedomicilieerd" bestaat hier dus niet.
Hoe ga je dan om met gescheiden ouders die co-ouderschap hebben? Volgens fiscale regels tellen de kinderen in dat co-ouderschap mee in beide huishoudens ongeacht waar ze bij de gemeente zijn ingeschreven.

Die kinderen voldoen dus aan:
- behoren bij dezelfde familie (het zijn mijn kinderen)
- behoren bij twee gezinnen (die van mij en van mijn ex)
- behoren bij twee huishoudens (idem)
- maar kunnen maar op 1 adres zijn ingeschreven terwijl ze op 2 adressen evenveel wonen.
Simpel: Adres waarop ze ingeschreven staan.
Niet mee eens. Spotify heeft van het begin af aan gezegd dat een family abbo geldt voor "Gezinsleden die op hetzelfde adres wonen".

Je kan alles uit verband trekken. Wil je ook chipsfabrikanten gaan afvallen, omdat je partner die ivm een LAT relatie in een ander huis woont niet uit de zelfde familiezak chips kan eten?
Eens! Als Spotify echt zo te werk gaat ga ik maar eens verder kijken.
Ik zit zelf te denken over te gaan naar Google Play Music. Daar hoef je enkel in hetzelfde land als de family manager te wonen.
Alleen zal sommige muziek misschien niet beschikbaar zijn daarop wat wel op Spotify is.
Maar krijgt ieder lid van die family wel de ingestelde betaalmogelijkheid (tenzij minderjarig maar dan kan je dus veel dingen niet), dus als jij jouw CC gebruikt kunnen andere die ook voor Google diensten gebruiken! Dus die deel je ook niet zomaar met iedereen...

En welke muziek denk je te missen? Youtube heeft eindeloos meer muziek dan welke muziekdienst dan ook :) Gezien ze niet alleen voor 99.9% hetzelfde aanbieden als Spotify, maar ook elke mix die op de reguliere youtube staat in de playlist gezet kan worden.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 september 2019 10:20]

Muziek wat ik misschien zou missen zou voornamelijk obscure black metal bands zijn waar ik soms wel naar luister haha. Maar je hebt 'n punt, YouTube heeft eindeloos meer muziek dan muziek stream diensten en daar zal hoogstwaarschijnlijk wel spul op staan dat niet op Google Play Music is.
En Google Play Music heeft ook nog eens de voorwaarde dat ieder member in een family 18+ moet zijn. Voor mij persoonlijk geen probleem, maarja.

EDIT: Verkeerd gelezen, de family manager moet 18+ zijn op Google Play Music. De rest kan jonger zijn.

[Reactie gewijzigd door JerryA op 13 september 2019 12:11]

En Google Play Music heeft ook nog eens de voorwaarde dat ieder member in een family 18+ moet zijn.
Dat herken ik niet, ik kan family members toevoegen die jonger zijn dan 18 jaar maar die krijgen mogelijk wel een kleiner aanbod (zowel YT/Google Music), en kunnen dus niet betalen met de betaalmethode zonder bevestiging van mij :D

En ja hele specifieke dingen die zou je kunnen missen, je kan het geloof ik een maand gratis proberen dus dan zou je er wat moeite in kunnen steken om uit te zoeken of er genoeg op staat en/of je wat mist.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 september 2019 11:42]

[...]
Dat herken ik niet, ik kan family members toevoegen die jonger zijn dan 18 jaar maar die krijgen mogelijk wel een kleiner aanbod (zowel YT/Google Music), en kunnen dus niet betalen met de betaalmethode zonder bevestiging van mij :D
Heb verkeerd gelezen, 18+ geld alleen voor family manager. Heb m'n bericht aangepast :p
Hoe het gezinsabonnement werkt

Met een YouTube-gezinsabonnement kun je je betaalde YouTube-lidmaatschap delen met maximaal vijf andere gezinsleden (van dertien jaar en ouder) in hetzelfde huishouden (op basis van het woonadres).

Werkt het anders voor Play Music ?
Ja en dat is dus de oplossing voor Spotify: concertkaarten, merchandise en muziek gaan verkopen en dit voor de hele familie beschikbaar stellen (met respect voor minderjarigen).
Begrijp nog steeds niet hoe zij dan gaan controleren of je op het adres woont waar het account is voor afgesloten. Komen ze bij je langs, GBA. Dus hoe gaan ze dat fysiek controleren.
[...]
Bonuspunten voor het verzamelen van locaties van kinderen: dataverzameling bij kinderen ligt op elk punt gevoelig.

[...]
Hoe ben jij erachter gekomen hoe deze nieuwe methodiek exact werkt? Ik ben er namelijk nog niet achter gekomen.
The notice said that Spotify could ask for location data to check for fraud "from time to time" but didn't specify when or how frequently those checks would happen.
Ik vind eerlijk gezegd dat je dit keer nogal op de zaken vooruitloopt, zonder enige vorm van bewijs dat bijvoorbeeld location tracking van kinderen plaats gaat vinden. Dat ben ik niet van je gewend.
Spotify heeft zijn hand in een wespennest gestoken.
Ik denk dat de meeste mensen het hier wél mee eens zijn :)
Valt allemaal wel mee. In tegenstelling tot wat je beweert gaat Spotify er namelijk helemaal niet vanuit dat elk gezin op hetzelfde adres verblijft. Spotify biedt domweg een abonnement aan voor gezinsleden die op hetzelfde adres woonachtig zijn. Dat is iets anders. En ja, gezinsleden die niet op hetzelfde adres wonen hebben daar niks aan. Nou en. Er zijn wel meer dingen op de markt waar je niks aan hebt. So what.
Uiteindelijk is die manier van "account sharing" een van de redenen om de prijzen te verhogen, iets wat je regelmatig ziet bij andere diensten.
Hoewel hier wel echt een kern van waarheid in zit. Werkt het toch ook de andere kant op. Ik ben zo'n notoire account deler, ik deel mijn Netflix, Videoland, Spotify, Office 365 en Usenet accounts met een select groepje mensen.

Waarbij wij voorheen allemaal onze content van Usenet afhaalde, zijn we daar nu bijna mee gesopt en gebruiken nu (bijna) alleen nog legale diensten.

Hiervoor betalen we elke maand. Dit zouden we niet doen wanneer we allemaal de volle mep betalen. De diensten krijgen nu dus gewoon elke maand abonnementsgeld i.p.v. helemaal geen geld. Als je op die manier maar genoeg klanten hebt, kom je er uiteindelijk ook wel uit.

Het is natuurlijk wel logisch dat Spotify (en de rest) liever 6x 10 euro heeft dan 1x 15 euro, echter is het in praktijk meestal meer 1x 15 euro of 6 x 0 euro.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 13 september 2019 09:00]

Mooi hoe je dat omschrijft.. Als het delen van accounts niet is toegestaan, is jouw gebruik van zo'n dienst nog steeds een vorm van piraterij. Immers, ze krijgen wel betaald voor één account, maar niet voor de '3 of 5 accounts' zoals het geval zou zijn mochten jullie allen de dienst gebruiken zoals in de gebruiksvoorwaarden omschreven.

Vorm van goed praten, maar je begrijpt toch zelf ook wel dat 't niet helemaal klopt wat je doet?

Begrijp mij niet verkeerd: Snap heel goed dat 't zo werkt. Accounts sharen. Het leven is al duur genoeg :-) Maar kom niet aanzetten dat 't legaal is. En dat jij vind dat 't wel uit kan, wil nog niet zeggen dat 't daarmee toegestaan is.

#IkHebGeenVriendenEnNuBetaalIkDeVolleMep :-)


Je zou ook géén entertainment kunnen consumeren. Kost ook niet de volle mep. Is zelfs gewoon vrijwel gratis.
Het werkt twee kanten op, consumenten zien ook dat bedrijven als Spotify belastingregels ontwijken door lege BV’s te starten in landen waar weinig tot geen belasting geheven wordt.

Waarom zou ik mij schuldig voelen als deze bedrijven hetzelfde doen op grote schaal. Moraal verwerpelijk gedrag.

Het enige verschil is dat ik geen leger advocaten kan betalen die mazen in de wetten gebruiken, waardoor het is toegestaan om in een lege BV je hele omzet weg te schrijven. Omdat je zogenaamd een heel hoog bedrag aan royalties aan je eigen lege BV moet betalen, zodat die lege bv alle omzet van je onderneming draait.

Dat ze er juridisch nog niets aan kunnen doen, wil niet zeggen dat het niet net zo oneerlijk is!

Maar het vingertje naar de consument wijzen is wel zo makkelijk.

Ik share mijn spotify ook, als ik gemaand word hiermee te stoppen, stap ik over naar Apple music of iets anders.

Wat ik overigens ook zeer verwerpelijk vind, is dat Spotify blijkbaar voornemens is om locaties van mijn minderjarige kinderen gaat controleren. Ik ga toch eens kijken of ik sowieso niet ga overstappen, want dat vind ik écht not Done!
Je hoeft je niet schuldig te voelen, maar ook geen kronkels op te zoeken om het goed te praten dat je iets doet dat niet mag volgens de voorwaarden...
Ach, die bedrijven praten hun belastingontduiking ook altijd goed.
Waarom niet? Omdat eigen rechtertje spelen niet hoort, en in functionerende een rechtstaat onnodig is. Iustitia obtinebit.
Zie het als een langzaam veranderings process, mensen die illegaal downloaded normaal Vonden vinden het nu normaal om iets te moeten betalen (en vervolgens te delen). Op den duur, als delen te ongemakkelijker wordt is de stap naar netjes betalen dan ook niet meer zo groot. Precies waar de industrie op aan het aansturen is.
Volgens mij is rens-br's intentie niet om alles legaal te doen, maar staat gemak voorop. Hij praat dus ook niets goed.
Spotify is misschien wel het mooiste voorbeeld van een platform dat middels gemak het illegale kanaal heeft verslagen. Videodiensten proberen het, en het lukt redelijk, echter blijft daar aanbod een probleem.

Bijkomend voordeel van rens-br's methode is dat het ergste dat kan gebeuren dat een dienst je account blokkeert. Wanneer je van usenet/ torrents blijft downloaden ben je wettelijk in overtreding en zou je daarvoor een boete kunnen krijgen (ook al is die kans miniem, helemaal als je via VPN download).
De grote platenmaatschappijen en sterren die al honderden miljoenen hebben willen simpelweg nog meer royalties, en Spotify moet dit doen om het verlies te dempen, dat is het echte verhaal.

Dezelfde sterren die altijd zo de mond vol hebben over gelijkheid en hoe links ze wel niet zijn etc. maar zelf massaal via fiscale constructies belasting (die alleen de elite zich kan veroorloven) ontwijken en de prijzen maar blijft verhogen. Case in point: Bono.
Misschien leuk voor de platenbazen maar voor Spotify niet, die moet dus naar verhouding per euro inkomen meer afdragen omdat er van die klaplopers zijn die anders geen zin hebben om te betalen. Niet voor niks heeft Spotify net aan winst (voor het eerste kwartaal ooit), wat nog geen 1% is van de omzet is en dus absurd weinig/fragiel.
Het is natuurlijk wel logisch dat Spotify (en de rest) liever 6x 10 euro heeft dan 1x 15 euro, echter is het in praktijk meestal meer 1x 15 euro of 6 x 0 euro.
Als maar 1 persoon toch die 6 euro betaald gaan ze er al op vooruit hoor (niet qua omzet, wel qua winst), jouw voorstelling is een overdrijving om wat goed te praten, niks meer en niks minder (en nee ik ben ook niet heilig, maar dat pretendeer ik ook niet)...

Google doet het daar dan weer heel slim, iedereen waarmee je Google Music/Youtube Music deelt kan met jouw ingestelde betaalmethode betalen, dan moet je andere wel heel erg vertrouwen om ze de mogelijkheid te geven met (bijv.) jouw creditcard gegevens te betalen (en de risico's dat zijn toestel niet goed beveiligd is accepteren).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 september 2019 10:26]

Ik snap het wel, maar het is toch eigenlijk niet zo ingewikkeld.. account sharing buiten je huisadres met familie mag gewoon niet... als je dan een hoop reacties leest zijn mensen verontwaardigd dat spotify zich aan zijn eigen regels gaat houden..

Wat jij zegt snap ik, maar is natuurlijk ook geen reden; het is alsof je vroeger altijd banken overviel maar nu bent overgestapt op zakkenrollen en dan heel verontwaardigd bent als je daarvoor wordt opgepakt; “ik doe het toch beter”...
Net als bij bv Windows en Photoshop.

Ja je mag het niet kraken. Maar één van de redenen van het succes is dat het altijd makkelijk is geweest. Sterker nog Windows 10 is prima te gebruiken "illegaal" sterker nog een niet geactiveerde windows 10 is amper als illegaal te beschouwen.

Photoshop was/is nog altijd heel makkelijk illegaal te gebruiken. Hierdoor zal je veel mensen die het nooit gaan betalen toch aan Photoshop.

Als je dit te streng gaat controleren gaan mensen op zoek naar alternatieven. Ik vraag je ook af of spotify het wil. Of dat de mediabedrijven dit proberen af te dwingen. Bijvoorbeeld omdat er op een family abonnement minder royalties betaald worden ofzo.
De winst voor Adobe en Microsoft zit hem ook niet in de particuliere gebruikers. Adobe heeft een zelfs een speciale aanbieding voor studenten. Ze proberen dat zo hard mogelijk te pushen bij die groep, zodat ze later als ze gaan werken een voorkeur hebben voor Photoshop en Office, want als bedrijf wil je geen illegale software gebruiken. Maar een professioneel pakket van Adobe of Microsoft kost je zo duizenden euro's per jaar aan licentiekosten
Sterker nog Windows 10 is prima te gebruiken "illegaal" sterker nog een niet geactiveerde windows 10 is amper als illegaal te beschouwen.
Een niet geactiveerde W10 hoeft dan ook niet illegaal te zijn, maar een geactiveerde W10 is niet per definitie legaal. De legaliteit is geheel afhankelijk van de licenties die je afneemt en of je aan die licentievoorwaarden voldoet. Zeker dat laatste is bij veel gekochte keys al niet het geval...

De meeste PCs die werden verkocht waren voorzien van een Windows licentie, het percentage zelfbouw is miniem te noemen (ook mijn eerste PC kwam bij de Vobis vandaan). Zeker tegenwoordig waarbij significante hoeveelheden laptops worden verkocht. Daarnaast kon je, afhankelijk van je opleiding, voor peanuts een legale licentie kopen voor de duur van je opleiding voor bv. MS Office en bepaalde Adobe producten. Die brede adoptie is, zeker in Nederland, toch net iets dieper gevestigd in legaliteit dan dat de doorsnee Tweaker denkt...
Leg dat eens uit voor veel gescheiden ouders, kinderen die bij beide ouders wonen, of alleen in het weekend bij ene ouder. Kan goed zijn dat 1 ouder het abbo betaald terwijl kinderen daar alleen in het weekend zijn.
Leg dat eens uit voor veel gescheiden ouders, kinderen die bij beide ouders wonen, of alleen in het weekend bij ene ouder. Kan goed zijn dat 1 ouder het abbo betaald terwijl kinderen daar alleen in het weekend zijn.
Kan mij niet voorstellen dat ze consequent en continue je locatie meten. Dus als ze in het weekend ook gebruik maken van Spotify dan is er toch niks aan de hand ?

Het gebruik van spotify is (ook gezinnen die wel op een locatie wonen) vooral onderweg.
Ja dat is heel goed dat controleren. Want dan kunnen we weer met ze alle illegaal downloaden. Een paar euro per maand dokken prima. Maar als teveel gedoe wordt ben ik bang dat er vele zeggen ik download het wel en laat Spotify :)
Mijn zoontje woont 50% bij mij en 50% bij z'n moeder.
Waar woont hij volgens Spotify?
Anoniem: 599181
13 september 2019 08:49
Als ik in straat x woon en mijn broer 1 straat verder is hij plots geen familie meer.

Dit is meer een abonnement voor een gezin met tieners/twintigers die nog thuis wonen.
De volgende tekst staat groot op de family pagina van Spotify ;)
6 Premium-accounts voor gezinsleden die op hetzelfde adres wonen.
Zoals veel "family' abonnementen is de benaming "gezins" abonnement correcter. Dus tenzij je broer bij je in woont voldoet hij niet aan de voorwaarden en ben je technisch illegaal bezig.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 13 september 2019 08:55]

Ook gezins abbo is niet correct want je kinderen kunnen dan wel onderdeel van je gezin zijn maar op een andere locatie wonen en dat mag dan dus niet.

Maar goed als spotify dit echt gaat handhaven is het gewoon de vraag of de mensen die hier gebruik van maken niet overstappen. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij er geen gebruik van maakt, geen behoefte hebt je gps data te delen je ook een andere aanbieder pakt.
De correcte term is dan denk ik “huishouden”? Dat bekt wel wat saaier :+
Idd huishouden is mooi woord.

Schreef het hier onder echter wel al ergens. Veel kinderen met gescheiden ouders en dus een gedeeld huishouden, hele week bij ene ouder en weekend bij ander ouder. Ben je dan woonachtig op het adres van de ene ouder die jou abbo betaald.
Je bent woonachtig op het adres waar je staat ingeschreven.
Of je moet je inschrijven op het adres waar je woonachtig bent? ;-)
Voor de overheid is het zo dat je je idd op 1 adres moet inschrijven, dat wil echter niet zeggen dat je woonachtig kan zijn op 2 adressen.
Genoeg ouderen die overwinteren in Spanje, die wonen deel van het jaar hier, ander deel daar.
En gaat Spotify dan vragen om een uittreksel uit het GBA? Dat lijkt me de enige waterdichte manier om dit te controleren.
Het woord 'Family' heeft in het Engels een andere betekenis dan hier. Daar betekent het eerder je gezin terwijl hier in Nederland familie een veel breder begrip is.

Maarja Spotify Premium Huishouden bekt inderdaad niet zo lekker. :+
Family = gezin
Relatives = familie
Maar goed als spotify dit echt gaat handhaven is het gewoon de vraag of de mensen die hier gebruik van maken niet overstappen.
Overstappen naar wat? Hebben andere diensten flexibere voorwaarden (als je ze tenminste leest)? En is dat dan goedkoper?

Ik vermoed dat mensen die paar euro per maand extra gaan betalen of terug gaan naar illegaal downloaden samen met de gratis versie gebruiken...
Ook gezins abbo is niet correct want je kinderen kunnen dan wel onderdeel van je gezin zijn maar op een andere locatie wonen en dat mag dan dus niet.
Er staat letterlijk: "Om in aanmerking te komen voor het Premium for Family-abonnement, moeten de primaire accounthouder en de houders van onderliggende accounts gezinsleden zijn die op hetzelfde adres wonen"

Als ze dus niet:
#1 op hetzelfde adres wonen
#2 een gezin zijn

Je broer op hetzelfde adres (dus niet in dezelfde straat) is technisch gezien ook geen gezin, tenzij je een van je ouders erbij heb wonen. Volgens VanDale is een gezin ouders+kinderen.

Er staat nergens dat GPS wordt gebruikt, dat zou ook redelijk onzinnig zijn, waar ik woon en waar ik ben zouden hele verschillende dingen kunnen zijn geheel afhankelijk van mijn werk/privé situatie. Ze gebruiken echter Google Maps, wil je dat niet zal je of moeten kijken naar een andere leverancier of voor een abo die dat niet doet en zou je meer geld kwijt kunnen zijn.

Aannames zijn de moeder van alle F-ups!
Technische schendt je de algemene voorwaarden van Spotify, er is niks illegaals aan. Het is geen wet.
Anoniem: 599181
@Caayn13 september 2019 11:00
Dat is wat ik bedoel, vind persoonlijk dit type abonnementen vreemd.
Mooi goedkoop als je als studenten op hetzelfde adres woont! Die studenten zijn namelijk altijd één grote familie :+
In dat geval wordt locatie checken ook erg moeilijk en kan je, ondanks het niet mag, waarschijnlijk zonder problemen door delen
Dan moet wel iedereen onthouden op welk adres de houder van het abonnement precies woont.
Weet jij dan niet van je beste vrienden op welke straat/huisnummer ze wonen dan?
Dat wel.
Maar niet per se van de vrienden van mijn vrienden.
Dan kun je tweede graads delen al tegen gaan.
Maar niet per se van de vrienden van mijn vrienden.
Dan kun je tweede graads delen al tegen gaan.
Wow, dat gebeurd? Dat is vrij schofterig te noemen, vind het niet meer dan billig dat ze hier (streng) tegen op treden.
Meer schofterig dan eerste graads delen buiten de familie/gezin/huishouden zoals bedoeld door Spotify?
Of je houdt je gewoon aan de voorwaarden en je gebruikt je spotify samen met je gezin op 1 adres en je hoeft niet allerlei constructies te verzinnen zodat jij 5 man allemaal 2.5 euro hoeft te betalen aan 1 abo.

Als je het niet waard vind om te betalen dan neem je de gratis versie of los je het anders op..

Eerst werd er muziek gedownload omdat het legaal lastig was om muziek binnen te halen en nu is er een goeie oplossing.. moet daar ook mee worden gefrutseld omdat ..uh. te duur ofzo.. of weet ik het. Raar gedoe. betaal gewoon voor wat je afneemt.
Ik snap het ook niet zo goed. Mensen zijn tegenwoordig nooit tevreden blijkbaar. Vroeger betaalde je 45 gulden voor een cd met 15 liedjes, die je niet eens allemaal mooi vond. Nu kun je voor 10 euro per maand oneindig veel muziek luisteren. Dat is echt niet duur. Mij hoor je niet klagen. :)
Precies dit. Spotify biedt een abonnement aan voor gezinsleden die op hetzelfde adres wonen. Hoe moeilijk is het om dat te begrijpen. Dat er heel veel misbruik van wordt gemaakt leidt ertoe dat Spotify het op een zo privacyvriendelijke mogelijke manier wil checken, Wil je daar niet aan meewerken, dan neem je het abonnement niet af. Sim-pel. Ik snap de verontwaardiging hier echt niet.
Mijn god, dit ja. Die massale verontwaardiging omdat Spotify iets wat misbruik van de regels is *een beetje* aan wenst te pakken..
Misschien moet je die verontwaardiging toejuichen. Mensen worden misschien eens wakker als het om privacy gaat en waarom moet spotify jou gps data hebben, nu af en toe, straks iedere maand dan continue.
Misschien moet er iets beter gekeken worden waar je precies verontwaardigd over moet/mag zijn.
Verontwaardiging over oneigenlijk of onnodig gebruik van privacygevoelige informatie: prima.
Verontwaardiging over gebruik van informatie zoals nodig voor controle van schending van voorwaarden: nergens voor nodig. Houdt je gewoon aan de regels...
Misschien kan je beter lezen wat er in het artikel (en in de nieuwe voorwaarden) geschreven staat :)

Er wordt helemaal geen gebruik gemaakt van GPS data. Spotify gaat Google maps gebruiken (als sub-app) zodat Spotify Family gebruikers makkelijk kunnen aangeven waar ze wonen.

Het zou me niet verbazen als je ergens een cirkeltje op de kaart moet selecteren, zodanig dat Spotify wellicht niet eens weet waar je precies woont of wat jouw exacte adres is?

In het artikel staat zélfs beschreven dat ze ooit wat getest hebben met GPS, maar daar juist snel weer van afgestapt zijn.
Dan heeft Google toegang tot jouw GPS, niet Spotify.

Als jij op Google maps alleen maar een "ongeveer" locatie hoeft op te geven waar je woont (dus niet waar je op dat moment *bent*), laten we zeggen op dorp of wijkschaal, is er niet zo heel veel aan de hand.

Wat mij opvalt is dat jij veel meer details lijkt te kennen over hoe de technologie en processen exact werken, terwijl ik die nergens kan vinden. Voor mij lijken het daarom aannames.
Hoe je het ook verkoopt, je geeft spotify dan toegang tot google maps die als je het aan hebt staan toegang tot je gps geeft. Is uiteindelijk hetzelfde doel, toegang tot je gps gegevens.
Nee een indicatie van waar je woont, het hoeft niet eens je huidige locatie te zijn.

Dat de helft van de mensen die reageert niet verder is gaan lezen dan het titel is best wel zorgelijk, hoe moeilijk is het (en ja ik trap er ook heus wel eens in) om je eerst een beetje te verdiepen en dan pas te klagen, als er dan nog wat te klagen is. Het clickbait titel van tweakers helpt daar natuurlijk ook niet in, je locatie wordt niet periodiek gecheckt, maar je adres wat je hebt ingevuld bij het afsluiten van het abonnement zou mogelijk periodiek geverifieerd/gevraagd worden...
Je locatie wordt niet gevraagd, nog niet. Je moet ondertussen toch weten dat je zet de deur op een kier, geef ze de vinger en de rest komt vanzelf. Maar goed dat is een aanname die helaas vaak wel waarheid wordt.
Ik neem 6 streams af voor Spotify. Zo lang het werkt doe ik het zo, maar ik ga nooit 15 euro betalen voor alleen mijn vrouw en ik.

Dan kijken we tegen die tijd wel naar alternatieven.

Waarom moet de consument zich schuldig voelen, terwijl dit soort bedrijven massaal belastingparadijzen opzoekt? Dan kun je zeggen dat het legaal is, maar dat klopt niet helemaal natuurlijk.
Klinkt natuurlijk leuk wat je schrijft. De vraag is echter hoeveel % van de gebruikers misbruikt het abbo op deze manier. Als het niet mag zouden die gebruikers dan ook apart een abbo nemen.

Maar wat jij eigenlijk doet is het goedpraten van een schending van privacy voor het doel controle.
Wat is de volgende stap dat je continue je gps aan moet hebben staan ?
Dit soort zaken zijn het begin van steeds groter wordende controle en datahonger van bedrijven. Het begint zoals nu met een logisch klinkende motivatie. Ondertussen moet je toch ook weten, staat de deur open kun je wachten op de volgende stap.
Nee ik zou idd geen 10 euro per maand voor spotify over hebben. Ook geen 10 euro per maand voor netflix, geen 10 euro per maand voor npo plus. Dan kijk / luister ik domweg gewoon minder.

Maar nu via gedeelde abonnementen heb ik het er wel voor over.
Om heel eerlijk te zijn denk ik dat het goed recht is van Spotify om te controleren op de manier die zij het best toepasbaar vinden, mits ze er maar eerlijk én duidelijk over communiceren.

Als jij het, als consument, in dat geval niet mee eens bent: opzeggen en alternatief zoeken.

Gelukkig hoef je niet continu de GPS aan te hebben, daar lijkt in zijn geheel geen sprake van te zijn. Beter lezen.
het gaat er om dat je via je gps, locatiedata moet geven
Waar staat dit dan?
Zelf deel ik ook een family abbonement met vrienden. Maar deze vrienden wonen allemaal in de buurt. Indien Spotify regelmatig vraagt om je thuis locatie te bevestigen, komen mijn vrienden toch gewoon even langs? En als ze echt lui (slim) zijn gebruiken ze een gps spoofing app om hun locatie te vervalsen.

Kortom, veel werk geweest voor Spotify om dit te ontwikkelen maar ik vrees dat het relatief weinig gaat uithalen.
Nee, want ik vermoed dat het delen onder jouw (lees: een) vriendengroep niet perse hetgeen is wat ze proberen te voorkomen. Online zijn verschillende diensten beschikbaar die het mogelijk maken om o.b.v. EUR. 2-3 per maand te abonneren. Je wordt dan onderdeel van een Spotify Family Subscription met volstrekt onbekenden.

But that's just my thought :P
Dat is wel wat ze proberen te voorkomen, want vrienden vallen niet binnen het gezin (family).
De meeste mensen snappen geen gps spoofing app, het werkt ook niet op iOS. Dus ik denk dat ze er wel een groot aantal mensen er mee uit halen. Maar ik ben bang dat ze hier ook flink wat klanten mee weg gaan jagen. Netflix laat het oogluikend toe en kijk hoe groot ze nu zijn?
Netflix heeft totaal geen controle. Ik heb vnaf het begin een abbo bij netflix usa. Kijk met vpn dus verschillende ip adressen uit verschillende landen. Geen enkel probleem.
enige dat ze doen is dat soms ip adressen van vpn dienst niet werken dus is het soms even zoeken welke vpn locatie wel met netflix werkt.
Vraag mij af hoe ze dit willen doen. Luister vooral naar muziek onderweg of op werk...
Heel eenvoudig. Je controleert alleen bij een bedrade of WIFI verbinding zodat je onderweg al redelijk weg kunt filteren. Wellicht dat dit ook wel kan op basis van ISP. Vervolgens koppel je de meest gebruikte locaties aan de profielen. Als je dan ziet dat profiel A 80% van de tijd op locatie X zit en profiel B 80% van de tijd op locatie Y, dan weet je al genoeg.

Maar dit soort aankondigingen worden ook vaak gedaan om mensen "bang" te maken en zo hopen te voorkomen dat mensen het gaan delen.
Behalve dat ik bij mijn ouders, mijn zus, op mijn werk en diverse andere plaatsen ook aan de WiFi hang...
Dat zal dan waarschijnlijk allemaal met hetzelfde profiel zijn. Met Spotify Family kun je meerdere accounts hebben en dan zullen ze het waarschijnlijk per profiel gaan bijhouden. Met machine learning kun je dan echt wel patronen gaan herkennen en wat detecteren.
Lol, ik weet niet of ze op deze schaal machine learning zullen gaan inzetten.
Het gaat over miljoenen gebruikers. Dat zal bakken geld kosten... Raken ze alle winst die ze hiermee kunnen bereiken weer kwijt...
Dat wordt dan knap lastig als je én geen toestemming geeft voor locatie op de achtergrond, én geen toestemming geeft voor toegang tot je wifinetwerken. Als je dat wel doet is het nog steeds niet betrouwbaar genoeg.
Met een Geo-IP lookup kom je al een aardig eind en daar hoef je geen toestemming voor te geven.
En hoe bepaalt Spotify welk ip adres van je thuis is?
Dat hoeven ze helemaal niet te weten. Ze kijken gewoon naar de verschillen tussen de profielen die je hebt ingesteld. Als daar enorme verschillen in zitten tussen de vaste IP adressen, dan is er mogelijk stront aan de knikker...
Ik baal een beetje van die locatie policies van Spotify. Ik woon in Oostenrijk, betaal in Oostenrijk, maar ik wil wel Nederlandse muziek horen! Best veel muziek uit Nederland kan je in Oostenrijk gewoon niet luisteren, of je krijgt een Duitse versie... Neem bijvoorbeeld Herman van Veen. Er is bijna niets Nederlands te vinden, behalve Duitse versies. Nu is HvV een typisch geval natuurlijk omdat hij zoveel Duitse platen heeft, maar veel Nederlandse producties kan ik gewoon niet horen. Jammer...
Ja, dat is een licentie ding. Dat is handjeklap tussen Spotify en platenproducenten. Er zijn ook genoeg artiesten die in Nederland niet te vinden zijn. Soms zijn er zelfs albums waar nummers uit missen, omdat het ooit hits waren en dus een extra licentie nodig is.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 13 september 2019 09:14]

Je hebt kans dat dit niet 'door Spotify' komt, maar door de copyrighthouders die niet willen dat Spotify in andere gebieden uitzenden.
Deels zeker waar denk ik. Maar helaas is bijna alles uit NL in de top 40 grijs ipv klikbaar.
Gewoon VPN standaard gebruiken.
Ik heb ooit NordVPN voor €99 aangeschaft voor 5 jaar op 5 apparaten. Ideaal.
Enige nadeel is dat de Blokada app bij mij ook continu aanstaat en beide tegelijk kan niet.
Dat zal helaas niets uitmaken, want mijn creditcard is Oostenrijks... dat bepaalt de regio, samen met de locatie (land) van de registratie. Ik heb de helpdesk van spotify hier al mee lastiggevallen ;) .
Hmm vreemd, volgens mij heb ik gewoon mijn Revolut kaart gekoppeld. Die is officieel Brits.
Heb gewoon alle NL muziek. Zelfde als Netflix trouwens, heb US Netflix, betaling (in $) via Revolut.
Ik heb de FAQ nog eens opgezocht: https://support.spotify.c...hange-my-country-setting/
Als je Premium hebt, kun je Spotify overal ter wereld gebruiken, zolang als je maar wilt. Maar als je definitief naar een ander land verhuist, moet je een nieuwe betalingsmethode kiezen die is uitgegeven in je nieuwe land:
  • Log in op je abonnementspagina.
  • Klik op Betalingsmethode wijzigen.
  • Selecteer Land wijzigen onderaan en selecteer je nieuwe land in de pop-up.
  • Voer een nieuwe betalingsmethode in (die in je nieuwe land is uitgegeven).
En ik woonde dus al in een ander land :(

[Reactie gewijzigd door WienerBlut op 13 september 2019 11:05]

Dat zijn geen policies van Spotify, maar de licenties die ze gebruiken.
Misschien denk ik te makkelijk, maar als alle andere gebruikers die mail ff doorsturen naar degene die het abo beheert en even z’n inlogs meestuurt dan kun je dit toch makkelijk faken?
Zoals ik het lees moet je dan gewoon bevestigen dat het woonadres klopt, hoe ze dat willen controleren weet ik niet, maar het is hoe dan ook eenvoudig te omzeilen.
Klopt, maar als ze in die mail een link zetten naar Google Maps en daar je locatie mee ophalen kun je dat minder makkelijk faken.
Dit doet Spotify al meer dan een jaar, om de x maanden krijgt een lid van mijn Spotify groep de vraag waar hij/zij woont. Scheelt dat iedereen hetzelfde niet bestaande adres gebruikt, waarschijnlijk is dit niet meer mogelijk na de Google Maps integratie.
Waarom een niet bestaand adres? Je kunt ook gewoon het adres gebruiken van de abonnementhouder toch? Ze kunnen toch niet zomaar controleren of alle leden daar echt wonen?
Omdat Spotify niet hoeft te weten waar ik woon, ik heb een abonnement op Spotify voor de muziek. En ik zie er geen meerwaarde in om mijn woonadres met Spotify te delen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee