Valve wijzigt Steam-algoritmen om gebruikers gevarieerdere aanbevelingen te doen

Valve heeft een update voor zijn gameplatform Steam uitgebracht met als doel om gebruikers in het gedeelte waarin gameaanbevelingen worden getoond, een gevarieerder en persoonlijker aanbod voor te schotelen.

Valve zegt dat het niet alleen algoritmische veranderingen heeft doorgevoerd, maar ook een aantal bugs heeft weggewerkt. Dat moet leiden tot een aanbod in de winkel dat 'preciezer en diverser' is. Volgens het bedrijf vonden spelers in het verleden te weinig verschillende spellen via het 'Meer zoals dit'-gedeelte en de aanbevelingen, waarbij in de aanbevelingen volgens Valve ook te vaak vooral de populairste games werden getoond, zonder een mate van op de gebruiker toegespitste aanbevelingen.

Het bedrijf achter Steam zegt dat het onder meer bugs tegenkwam in de 'Soortgelijk aan tags'-sectie van de aanbevelingsfeed; daar drukten de best beoordeelde games een te grote stempel op wat aan gebruikers werd getoond. Daarnaast meldt Valve dat het ontdekte dat op sommige plekken een te korte tijdsschaal werd gebruikt voor de berekening van de populariteit, wat leidde tot een 'onvoorspelbare onzichtbaarheid van bepaalde spellen'.

Om te controleren of de veranderingen ook daadwerkelijk effect sorteren, heeft Valve de wijzigingen in Steam alvast bij een kleine groep gebruikers getest. De aanpassingen voor de aanbevelingsalgoritmen en de bugfixes zijn in de afgelopen weken bij 5 procent van de Steam-gebruikers getest. Volgens het bedrijf bleek dat de gebruikers uit deze experimentele groep sneller geneigd waren om op de games te klikken die bij de aanbevelingen werden getoond. Dat zou tot 15 procent vaker gebeuren dan bij de controlegroep. Valve zegt dat er een hogere mate van personalisatie was en daarmee een grotere variatie in het aanbod van getoonde spellen. Ook zou de testgroep 75 procent meer unieke games hebben bezocht via het aanbevelingsgedeelte.

Valve noemt deze resultaten bemoedigend en stelt dat spelers door de 'verhoogde kwalitatieve specificiteit en een groter scala aan getoonde titels echt spellen vonden waarvan ze niet wisten dat ze die wilden hebben'.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-09-2019 • 09:37

33 Linkedin

Reacties (33)

33
32
14
1
0
11
Wijzig sortering
Ik heb persoonlijk een gruwelijke hekel aan dit soort "persoonlijke bubble" algoritmen. In het algemeen dan. Ze vormen ongemerkt een blinddoek voor je ogen. Je ziet allen wat men denkt dat je wilt zien.

Voorbeeld: youtube. Ook zo'n algoritme wat dingen aanbiedt die ik leuk vindt, op basis van likes. Helaas merk ik dat dat algoritme al gauw alles overneemt, en je alleen nog maar dingen ziet die je volgens dat algoritme leuk zou moeten vinden. Het gaat vervelen, want het is steeds meer van hetzelfde. Bezoek ik youtube zonder aangemeld te zijn, zie ik ineens allemaal nieuwe dingen die ik ook weleens wil zien.
Helemaal eens, ik ben ook bepaald geen voorstander van dat soort algoritmen... zelden dat het op Steam mij wat heeft laten zien wat mij interesseert. En vaak ook nog eens een hoop troep puur omdat een game in eenzelfde categorie valt waar je andere games in hebt... zeer ergerlijk.

Bij youtube is het niet eens op basis van likes... je kijkt 1x een video van een bepaald kanaal en je hele homepage wordt minstens een week volgegooid met videos van dat kanaal en in de maanden daarna komen ze nog met regelmaat langs ook al klik je er geen enkele keer meer op.
Bij youtube is het niet eens op basis van likes... je kijkt 1x een video van een bepaald kanaal en je hele homepage wordt minstens een week volgegooid met videos van dat kanaal en in de maanden daarna komen ze nog met regelmaat langs ook al klik je er geen enkele keer meer op.
Idd, iemand van de familie linkt even een video en heel je aanbevelingen zit er plots vol mee. Meestal haal ik die terug uit mijn geschiedenis, als je echt geen aanbevelingen wil op basis van je kijk geschiedenis kan je dat misschien forceren door geschiedenis volledig uit te zetten. (heb het zelf nog niet getest)

Ik vind het persoonlijk wél interessant, anders wordt alleen die populaire zooi aangeraden.
Dat vind ik idd ook storend aan die algoritmes, je zoekt één keer naar een bepaald iets, je krijgt weken hetzelfde te zien...

Ik vind het echter al eens fijner om iets out of the box te zien te krijgen, en niet iets waar ik weken geleden iets van opgezocht heb. Zelfde met die shopping toestanden op google. Eens je iets zoekt, staan de ads vol met soortgelijke producten, ookal heb je weken geleden het eigenlijk al gekocht :)

Op steam valt het voorlopig vrij goed mee, al moet ik wel zeggen dat ik eerder zoek in de top selling games lijst dan in de recommendations. De recommandations staan dan vol met games die hetzelfde zijn, of het scheelt niet veel, dan wat ik net gekocht heb... meestal wel ik net iets totaal anders, niet hetzelfde met een andere naam...
En dat is dan entertainment, met zoek-algoritmes kan het ook je werk beïnvloeden. Zoek bubble van Google is erg handig, ik hoef meestal maar een of twee keywords in te tikken zonder specifiek te zijn en google weet meestal wel wat ik bedoel en vind ik snel wat ik zoek. Behalve als ik wat obscuurders zoek en dit net niet op gaat. Dan blijft hij met dezelfde soort resultaten komen, zwaar irritant. Even duckduckgo of incognito mode, en ik vind ineens wel wat ik zoek.
Of zoals Spotify: Je hebt meer dan duizenden nummers met over 60 uren aan luister plezier. Speel je het op shuffle af, start elke keer die biased paar nummers die je gisteren, eergisteren, en dagen daarvoor ook gehoord hebt.

Luister je naar synthwave om een Cyberpunk thema te maken. Wil je het omdraaien met wat variatie en zo min mogelijk synthwave (omdat iedereen het doet), krijg je elke keer de recommendation om synthwave toe te voegen...

Dit soort dingen krijg ik inderdaad ook genoeg van! Ik hoop in ieder geval dat Steam nu ook wat meer variatie bied hierdoor, al ben ik zelf niet meer afhankelijk van dit systeem. Ik zoek liever aanbevelingen op subreddits zoals /r/patientgamers
Ja de youtube bubble is heel irritant, maar! Youtube kan oneindig dezelfde soort filmpjes tonen. Er worden niet zoveel games toegevoegd dagelijks als youtube filmpjes.
Zelf ben ik wel blij met dit algoritme op Steam. Misschien ontdek ik zo nog iets dat ik anders nooit gezien had.
Helemaal eens. Maar youtube wil dat je ads ziet. Niet dat je filmpjes ziet die jou interesseren. Gewoon dat je zo lang mogelijk blijft bingen. En daar is het algorithm statistisch gezien blijkbaar goed in. Anders hadden we het algorithme in huidige vorm niet gekend.
Zij proberen je dus meer uit je comfort zone te pushen om zo meer games te kunnen verkopen. Aan de ene kant interessant, aan de andere kant is dit niet persoonlijker, dat is gewoon onzin.
Simplistisch voorbeeld:

Je hebt nu 3d-shooters A, B en D. Dan krijg jij in de huidige opzet 3d-shooter C en E te zien, want jij houdt blijkbaar van 3d-shooters.

Maar stel dat veel andere spelers naast 3d-shooter A, B en D, ook bovengemiddeld vaak RTS-spel X en Y hebben, dan kan jij dus RTS X en Y als voorstel krijgen, want blijkbaar zijn veel spelers van A, B en D ook geïntereseerd in X en Y.
Of je ze zal kopen is natuurlijk aan jou.

Of bovenstaande persoonlijker is of niet, laat ik even in het midden. Maar onthoud in elk geval: "Je bent uniek, net als iedereen!" (Loesje)
Je uitleg is best wel onnodig gezien ik al zeg dat het interessant is maar niet persoonlijk, jij zegt daarna "Of bovenstaande persoonlijker is of niet, laat ik even in het midden". Dat iemand anders A en B leuk vindt, zegt niet dat als ik A speel, ook B leuk vind. Door dit toe te passen, gaan zij minder games voorschotelen die jij leuk vindt, maar meer varieren. Dit wordt dus tegenstrijdig aan een persoonlijk aanbod en wordt een relatief aanbod.

Dit soort marketingpraktijken zie je tegenwoordig best veel. Ook al hebben de bedrijven weinig informatie, krijg je "Persoonlijk" aanbod gebaseerd op weinig tot geen informatie.
Het probleem is dat de tagging van games veel te simplistisch is en niet ingaat op de inhoud danwel kwaliteiten van de game. Ik heb vrij veel FPS gespeeld via Steam, maar van een bepaald type, maar voor de een of andere reden bleef ik steeds meuk krijgen als CoD en PUBG. Het kan niet differentiëren in mijn smaak, maar lijkt puur te kijken naar de Massa kocht dit ook, dus...

Als ze daar anders mee om proberen te gaan, excellent!
Daar ben ik het zeker mee eens, een tag zegt niet veel over de smaak van de gamer. Aan de andere kant, een relatief aanbod op basis van andere gamers zegt nog minder over de smaak van een gamer. Uiteraard ben ik benieuwd naar deze vooruitgang, maar mijn punt was dat dit minder persoonlijk zal zijn en dat het meer klinkt als marketing.

Wij gaan het uiteindelijk merken : )
Zal mij benieuwen. Het moet in ieder geval beter kunnen. Het is nu zo dat mijn vrouw telkens aanbevelingen krijgt voor Hentai games omdat ze graag Japanse RPG's speelt...
Je kan zelf nog extra filters instellen om dit te voorkomen. Al zit die optie (imo) wel wat verstopt.
https://lifehacker.com/ho...-or-gory-games-1823732390
Het is nu zo dat mijn vrouw telkens aanbevelingen krijgt voor Hentai games omdat ze graag Japanse RPG's speelt...
Het zou ook kunnen zijn dat je je vrouw('s Steam account/spelvoorkeur) niet zo goed kent. :+
Tenzij je expliciet xxx titels laat weergeven zal je nooit hentai aanbevelingen krijgen.
Of je noemt alles wat op anime lijkt "hentai", of je heb het zelf beschikbaar gemaakt.
Ehm, staat dat niet standaard gewoon aan? Ik heb het expliciet uitgezet vorig jaar.
Het klopt dat ze een filter heeft uitgezet, omdat in het verleden het filter gold voor zowel spellen met geweld als content van sexuele aard. Naar aanleiding van jouw bericht ben ik er nog eens ingedoken, en ik lees nu dat de filters nu gescheiden zouden moeten zijn. I.e. dat je het filter uit zou moeten moeten kunnen zetten voor het een, en niet voor het ander. Ik zal er thuis nog eens naar kijken.

Ben wel benieuwd in hoeverre het filter voor sexual content aanzetten invloed heeft op spellen die niet van het niveau hentai zijn, maar die misschien wel eens een blote borst laten zien (denk Witcher achtige scenes).

In ieder geval blijf ik het raar vinden aanbevelingen voor hentai te krijgen als je geen enkele hentai game in je library hebt. En dan heb ik het niet over een enkele keer, maar op een gegeven moment was het de helft van haar aanbevelingslijst.
Same here. Sinds dat ik Assassin's Creed Odyssey heb gespeeld krijg ik ook hentai games in mijn suggesties. Waarschijnlijk omdat bij ACO "Nudity" als een van de tags heeft. Ook krijg ik vaak suggesties van games waarbij ik expliciet heb aangegeven dat ik er niet in geïnteresseerd ben.

Hopelijk werkt dit nieuwe algoritme.
Niet alleen dat, ik krijg op de voorpagina bij de aanbiedingen regelmatig spellen te zien die al in mijn Steam library staan.

Daarnaast kan het nieuwe systeem haast niet slechter zijn als het oude.
Heb Bijvoorbeeld 1,5 uur CSGO gespeeld en 5000 uur Civ 5(en verder vrijwel niks aan shooters), en toch is een groot deel van mijn discovery cue gevuld met zooi als CoD en MW enzo.
en dan staat er ook bij dat het aangeraden word omdat ik dus ooit counter strike heb gespeeld
En om de opmerking voor te zijn, ja er staan tientallen schietspellen op de ignore list, maar ze blijven nieuwe verzinnen om aan te raden.
Anoniem: 310408
@WardvO13 september 2019 10:47
Same here. Sinds dat ik Assassin's Creed Odyssey heb gespeeld krijg ik ook hentai games in mijn suggesties.
Maar dat doet Steam omdat ze gezien hebben dat bepaalde klanten beide soorten games gekocht hebben. Het algoritme zal dus wel juist zijn maar voor JOU niet correct.
Opzig goed, ben benieuwd of ik het ga merken.
Ik vind het aanbod AAA (of AA) titels gewoon mager/ondersneeuwen tov alle oude meuk en indie games. Dit zal waarschijnlijk ook veel te maken hebben met de versnippering van andere platformen (origin, battlenet etc). Ook zijn voor mijn gevoel de prijzen een stuk hoger, of althans, de acties veel minder interessant.
Ik ben in ieder geval vrijwel stilgevallen op steam store, waar ik voorheen regelmatig ging kijken of er nog leuke nieuwe dingen waren op steam.
Hopelijk werkt dit voor een keer. suggesties in elke game store zijn eerlijk gezegt slecht.
Psn/Steam hebben in principe grootste aanbod mogelijk ook op de Xbox store (Geen idee hoe dat heet) Heb geen MS console.

90% de games die ik mogelijk leuk zou vinden volgens de stores. Zijn juist vaak games die me totaal niet trekken.

Ook als je een Survival game als gift krijgt op Steam, is in eens al je store suggesties op Steam alleen maar Survivial Games. Word je knetter van.

Speel bijna elk genre, en moet nu zowat handmatig of een random trailer op het web tegen komen wil ik een interessante titel tegen komen/vinden.
Ook als je een Survival game als gift krijgt op Steam, is in eens al je store suggesties op Steam alleen maar Survivial Games. Word je knetter van.
Je kan ze ook gewoon niet klikken en zelf gaan zoeken. Aanbevelingen zijn gebaseerd op statistiek en je eigen gedrag. Als jij dus een Survival game in je library krijgt is het niet gek dat Steam denkt dat je daar interesse in hebt.

Maar om er nou knetter van te worden..... Dat lijkt me inderdaad problematisch.
Je geeft toch zelf het antwoord al, Meeste van mijn games zijn Point and Clicks/Action Adventures etc.
En krijg een Survival game als gift en al mijn suggesties zijn nu Survival only en geen andere genre's.

Dus dan speelt het algorithm niet goed op mijn statistieken in.
In mijn ervaring boden ze me sowieso alleen maar spellen aan die ik niet interessant vind. Spellen die niks te maken hebben met de categorieën die ik leuk vind, en zelfs voornamelijk spellen waarvan ik aangegeven heb de gehele categorie nooit meer te willen zien blijven ze gewoon tonen.

Slechter dan het was kan in ieder geval niet...
Valve mag ook wel wat aan de lay-out van de store doen

Los van dat de engine en alles eromheen prima functioneert.
Vind ik de lay-out van de shop op bepaalde vlakken nog zeer gebruikersonvriendelijk.
Maarja, daar zal zonder twijfel wel een module achter zitten om ons als consument te beinvloeden.
Blech, steam... Het is dat sommige games anders niet te spelen zijn. Ik heb liever GOG: Kopen, downloaden, installeren, klaar. Niet elke keer weer die stomme app openen en om je oren geslagen worden met ongewenste reclame.
Al het gemopper dat de aanbevelingen niet kloppen;
- Bouwt commercieel een profiel van je op is het niet goed. maar indien ze het wel doen is het vervolgens:
- Weten ze alles van je waardoor ze een goed profiel opbouwen is het niet goed.
- Weten ze weinig van je waardoor je profiel niet goed is, is het niet goed.
Je verwart hier vrij duidelijk twee verschillende doelgroepen met verschillende eisen. De groep die dit soort profiling vervelend vind vanwege privacy of bubbelvorming, en de groep die blij is met sugesties maar (eventueel) niet vind passen bij zijn smaak.
Volgens mij is er niemand die moppert over verkeerde aanbevelingen maar vervolgens klaagt over privacy issues of bubbelvorming, in ieder geval niet 'iedereen' zoals je zelf lijkt te suggereren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee