Blocks stopt wegens geldgebrek met modulaire smartwatch

Blocks stopt met zijn modulaire smartwatch, nadat het niet is gelukt om aanvullende financiering te verkrijgen voor de verdere ontwikkeling. Het bedrijf is al enkele jaren bezig om een slim horloge met uitbreidingsfunctionaliteit op de markt te brengen.

Het nieuws werd niet groots bekendgemaakt, maar binnen de Kickstarter-campagne liet het bedrijf achter de modulaire smartwatch weten dat het er mee ophoudt en het bedrijf zal worden opgedoekt. Alhoewel de post niet is in te zien voor mensen die niet meedoen aan het project, liet een van de backers op Reddit weten een e-mail te hebben ontvangen waarin werd bevestigd dat Blocks wordt geliquideerd. Mensen die het project hebben gesteund krijgen een bewijs dat zij schuldeiser zijn, al is niet duidelijk hoe groot de kans is dat er een bedrag wordt uitbetaald.

Dat Blocks ermee ophoudt komt niet als een verrassing. Het bedrijf had al enige tijd moeite om het hoofd boven water te houden en zocht naar aanvullende financiering voor de ontwikkeling van zijn modulaire smartwatch. Aanvankelijk had het slimme horloge al in 2016 uit moeten komen, maar die doelstelling werd ruimschoots overschreden. Eind 2016 was het bedrijf naar eigen zeggen ook al dichtbij een bankroet.

Blocks kondigde de modulaire smartwatch in 2014 aan en verscheen een jaar later op Kickstarter. Binnen een uur behaalde het bedrijf vervolgens zijn financieringsdoel. Weer een jaar later werd vervolgens een prototype gedemonstreerd, waarbij de functionaliteit van het horloge was uit te breiden met schakels die aan het bandje werden geklikt. Er waren daarbij plannen voor een extra accu, hartslagmeter, gps, nfc-chip en een zogenaamde adventure module, waarmee hoogte, luchtdruk en temperatuur werd gemeten. Ook werd nagedacht over modules voor een extra simkaart, vingerafdruklezer, led-licht en een programmeerbare knop.

Blocks smartwatch

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

17-08-2019 • 08:43

57

Reacties (57)

57
56
39
2
0
1
Wijzig sortering
Tsja uiteindelijk is het niet heel erg verrassend. Na goede pogingen met een modulaire smartphone van Motorola, op kickstarter en van Google bleken ook die al niet levensvattend.

Met een smartwatch speelt het probleem van meerdere losse componenten alleen nog maar meer. Het lijkt leuk, maar uiteindelijk is de smartwatch over een jaar of 3 gewoon uit ontwikkeld en zitten alle componenten die je wil er wel op. Als consument kies je dan gewoon uit diverse modellen wat het best bij jou past (health tracking, sport tracking, smartwatch etc)

Uiteindelijk is zeker een smartwatch toch te veel een item dat mensen (net als een gewoon horloge) als sieraad willen dragen. Allemaal losse componenten zal dus nooit echt iets gaan worden behalve voor een zeer kleine doelgroep (tweakers).
Ik denk dat modulair heel hip klinkt, maar uiterst onpraktisch is: je hebt altijd de verkeerde module. Wil je je zaklamp module hebben? Helaas, vandaag had je de hartslagmeter aan je horloge vastgemaak. Oplossing? Neem altijd alle modules mee, maar dat is weer onhandig en bulk; dan had je net zo goed een kleine zaklamp kunnen kopen.

Dat geldt niet alleen voor smartwatches en -phones, feitelijk heb je dat met alle mobiele producten: het is wenselijk om zoveel mogelijk functionaliteit in één voorwerp te hebben, zodat je voorbereid bent op onverwachte situaties. Een modulaire zakmes wat ruimte bespaart? Ik zie het niet gebeuren; je hebt altijd nodig wat je niet bij je hebt omdat er altijd iets gebeurt waar je niet op voorbereid bent.

Daarnaast heb je qua concurrentiepositie altijd een probleem: wat als de concurrent alles integreert in één product? Dan zijn alle modules waardeloos, tenzij er echt een groot voordeel tegenover staat. In het geval van Blocks was dat wellicht accuduur, echter zijn accu's nog volop in ontwikkeling en heb je op termijn gewoon geen USP.
Een belangrijk detail daarbij: de software is nooit modulair. Zowel smartwatches als smartphones zijn op dat gebied juist anti-modulair. Het OS moet en zal 1 grote samenhangende constructie blijven, want de afzonderlijke electronische componenten inclusief bijbehorende aansturing zijn overal verkrijgbaar en geen stuiver waard.
Veel software is juist wel modulair. Bij Linux en Windows kan je gemakkelijk extra hardware koppelen. Als de hardwaren niet native wordt ondersteund, kan dit met een extra driver worden opgelost.

Als je zelf de modules ontwikkeld kan je ook veel zaken standaardiseren. De data overdracht is ook grotendeels te standaardiseren. Daardoor zullen al veel verschillende modules mogelijk zijn.
Een "module" voor een smartwatch werkt alleen als Android Wear daarop draait...
Of op een eigen OS...
Nee. Android Wear is de naam. Het een andere naam geven verandert de situatie niet.

Zou leuk zijn, een smartwatch die een ARM64 Linux kernel opstart die een ssh-CLI via wifi serveert met eventueel root-permissies. Maar Android is helaas nog niet Linux, ondanks dat het deels code daarvan gebruikt, dus dat kunnen we voorlopig vergeten. Je kan natuurlijk een schone Linux supportende consumenten-SoC ombouwen tot watch...

lol, niet mee eens? O-)

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 20:29]

Ik weet niet of Blocks op Android Wear draait (is wel aannemelijk). Ze kunnen ook een alternatief OS bouwen. Pebble deed dat, Fit-bit doet dat nog steeds en Huawei heeft ook een eigen OS voor haar smartwatches. Huawei gebruikt in de laatste modellen wel weer Android Wear.
Bij een eigen OS maken ze het voor andere partijen ook lastiger om modules te ontwikkelen. Dat beschermt een beetje tegen goedkope rommel van anderen.
PC's en homecomputers waren ook altijd verzadigd met rommel. Horloges gelukkig nooit :+

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 20:29]

Een root/jailbreak procedure via de SDK van het oorspronkelijke besturingssysteem, die ook nog per apparaat verschilt (van de 30 misschien werkende apparaten) een OS noemen... The real world klopt wel. :+

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 20:29]

Mwoa je kan software wel zo schrijven dat het netjes samenwerkt. Als ik een nieuwe videokaart in mijn pc klik dan doet ie het ook, omdat de software ondersteuning goed is.
In de basis omdat die compatible is met de architectuur van je computer. Extra benodigde software wijst in principe op inconsistente hardware. Het had ook zonder kunnen werken. Helaas zitten we wat PC's betreft daaraan vast sinds de obsoletion van directe hardware-functionaliteit en protected mode API-besturingssystemen. In iets wat een ecosysteem (vendor lock-in constructie en niks anders) draait is modulair maken volledig onmogelijk. Software omvat tegenwoordig ook "features" die hardware niet kan bevatten.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 20:29]

Een bijkomend probleem is dat veel beoogde functies al op je mobiel zitten. Met een bluetooth verbinding maak je die ook op het horloge zichtbaar. Echt specifieke sensoren voor op een horloge (zoals een hartslag meter) zitten op elke sport of smart-watch. Daar bijna iedereen zijn mobiel tegenwoordig continu onder handbereik heeft is er gewoon geen vraag naar de modules.
Dat maakt gelijk dat je een product in de markt wilt zetten waarvan alleen de basis bruikbaar is, maar door compatibiliteit met uitbreidingsmodules gewoon te duur wordt. De enige module die bij smart-phones gebruikt worden zijn de powerbank en bluetooth oortjes/speakers.

Zoals zoveel kickstarter projecten klinkt het idee leuk, maar overschat men de vraag en onderschat men de ontwikkelingskosten.
Maar met een smartphone of tablet snap ik het nog een beetje. Je koopt 1 keer een heel goed scherm en een leuke soc en volgend jaar kan je er een nieuwe induwen.

Een beetje zoals pc componenten. Gewoon lekker upgraden zonder dat je gelijk alles weg hoeft te doen. Tablet schermen zoals die van de iPad zijn nu echt wel op een punt dat ze een jaar of 6 mee kunnen
Heb je ervaring met modulaire, mobiele apparaten? Ik wel. En wij allemaal. Want Bluetooth is een softwarematige (middels 2 hardwarematige radio's) oplossing welke een apparaat modulariteit geeft. USB idem (doch niet draadloos). Hardwarematig heb ik qua modulariteit ervaring met de Fairphone 2. Ik heb al diverse modules kunnen vervangen en repareren, en ik vervang m'n batterij ieder anderhalf jaar. Dat doe ik zelf.

Het voordeel van modulair is dat je eenvoudig een deel van een apparaat kunt vervangen als het stuk is. Het is een voordeel dat absoluut waarde heeft. Oudere laptops waarbij je een deel van de laptop kunt vervangen omdat je nieuwere hardware wilt of omdat het stuk is, hebben waarde. Het is niet zo dat een monolithisch apparaat per definitie beter is. Het is niet voor niets dat Apple fans teleurgesteld zijn met de toenemende monolithische aard van Apple producten zoals MPA/MBP/Mac Mini/iPad/iPhone. Ik kan hier zelf over meepraten gezien ik sinds 2010 gebruik heb gemaakt van 4 MBPs.

Ik heb dan liever een iets groter apparaat waar ik wel de batterij bij kan vervangen, en waar ik wel de hardware in mag vervangen. Ik beweer niet dat dit de enige, goede oplossing is. Integendeel! Wat jij echter beweerd is dat monolithische apparaten een panacee zijn. Dat is subjectief en onjuist.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 20:29]

Offtopic hoor, maar is er wel eens een initiatief / kickstarter geweest om oude mbp' s te voorzien van nieuw moederbord? Een nieuw i8250 moederbord voor de in 13" 2009-2012 modellen bijv. met win 10 / hackingtosh compatibiliteit? Voor die dingen zijn nog altijd goed accus tekoop enzovoort. Goede basis voor modulariteit.
Geen idee, goeie vraag.

Dat is ook een beetje het probleem met Fairphone 2. De core module vervangen is erg duur. Zit je al bijna tegen prijs van een nieuw toestel. Iemand had een nieuwe AMD64 core module gemaakt (hij wilde graag Windows op z'n FP2) maar kreeg eigenlijk geen ondersteuning van Fairphone. Het is ook geen 'ethische' core module, en deels een concurrent, dus ergens snap ik dat wel maar het illustreert ook het probleem.

Softwarematig kun je deze oudere MPBs (mits AMD64 zijn) op zich nog best gebruiken. Ze draaien macOS 10.13. Die ondersteuning loopt met de komst van 10.14 af. 10.14 kun je met wat hacks draaien (IIRC iets met font smoothing of anti aliasing dat je moet fixen want geen retina).

Hardwarematig kun je ze met iFixit setjes aardig pimpen (zoals je voorbeeld geeft met batterij maar ook fans, koelpasta, enz). Ze zijn qua performance/gewicht wat zwaar voor hedendaagse standaarden. Ook weet ik dat je ze naar iemand als Louis Rossman op kunt sturen die ze dan repareert. Hij vertelde me wat prijzen, en het komt er op neer dat als je gehecht bent aan zo'n machine hij hem kan repareren. Maar als je uit gaat van marktprijzen, is het het niet waard.
Ik ben het eens met je gedachtegang, maar ik denk dat je de scope iets breder trekt dan ik bedoeld had.

Mijn punt was dat mobiele hardware waarin je keuzes moet maken welke functionaliteit je selecteert, onpraktisch zijn. In het geval van de smartwatch: je kunt slechts één module meenemen, terwijl een concurrent alles in één device weet te monteren zodat je nooit dat probleem hebt.
Tsja uiteindelijk is het niet heel erg verrassend. Na goede pogingen met een modulaire smartphone van Motorola, op kickstarter en van Google bleken ook die al niet levensvattend.
Die van Motorola ken ik niet, maar Google heeft het nooit geprobeerd.

Google had alleen vage plannen en niet-publieke prototypes. Het modulaire smartphone project is afgeblazen voordat er ook maar 1 versie op de markt is gekomen. De dev kits van die modulaire telefoon zijn voor zover ik weet nooit verzonden naar ontwikkelaars (waaronder ikzelf; ik heb een kit aangevraagd en op de aanvraag niet eens een reactie gekregen). Ik zou dat geen "poging" durven noemen...

Modulaire smartphones zijn IMO vanuit de consument gezien een heel goed idee. Vanuit de huidige Smartphone producenten gezien is het een waardeloos idee: alleen maar risico dat de modulaire smartphones markt aandeel afpikken van de normale smartphones. Risico dat bepaalde modules door andere fabrikanten gemaakt worden. Risico voor Google dat het open karakter van modules en drivers voor concurrentie op de OS markt zorgen, enz.
Of de smartwatch is een beetje het item net als het kermishorloge dat mensen simpelweg niet willen dragen.
Sinds ik een Garmin sport horloge heb zie ik wat mijn LG Android smartwatch miste:
- wel goede hartslag meting
- accu 7x24 uur ook bij GPS
- gps er in
- scherm altijd aan en afleesbaar
- geen gedoe met Bluetooth want hij kan alles standalone
- dus apple / android agnostisch, geen lock-in daar (maar wel bij Garmin wellicht ooit).

Zou een generieke smartwatch dit hebben, werd hij meer gedragen. Wat dat betreft zijn die dingen niet af.
Ok, jammer. Het concept klinkt goed, en een deel van de modules lijkt niet heel moeilijk te realiseren (led-licht, extra accu). Vraag me af waar het fout is gegaan.
daar denk ik..
Modulair klinkt leuk, maar als je een stuk of wat (modules) telkens bij je moet hebben om de volledige potentie te benutten kan je net zo goed (ook eco-friendly gezien) een alles-in-één unit kopen.
En.. modulair heeft bij mij meteen de bijklank ‘bulky’ om twee redenen;

1. Als iets uit elkaar gehaald kan worden heb je connecties nodig die ook betrouwbaar moeten blijven.
Daarbij moeten die connecties ook nog eens redelijk geschikt zijn voor iemand met kolenschoppen, dus een beetje stevig en niet té priegelig

2. Bij een volledig geïntegreerd moederboardje en diverse hardware componenten kun je veel meer ruimte-efficiënt knutselen/ontwerpen als alles aan elkaar geplakt en gesoldeerd kan worden.

Zelfs Google met project Ara enzo (gebaseerd op Dave Hakkens’ phoneblocks) heeft het nooit gered.

Mwêh.. een batterijtje wisselen tot daaraantoe, maar al te gek moet het niet worden :)
Kan me indenken dat het juist wel,lastig is te realiseren. Een horloge heeft niet heel veel ruimte voor blokken. Als het op een telefoon al nauwelijks lukt is dat bij een horloge helemaal rampzalig.
Als ik de beschrijving lees van die modulaire smartwatch begrijp ik niet goed dat het project sowieso ooit gestart is ... er bestaan tegenwoordig genoeg smartwatches die al die modulaire functionaliteit in een mooie compacte behuizing weten te stoppen. Lijkt mij een oplossing voor een probleem dat niet bestaat.
Tegenwoordig wel. Als je kijkt naar toen deze campagne gestart werd (december 2013) was dat nog niet het geval. Juni 2014 kwam Android Wear op de markt en dat kwam de populariteit en mogelijkheden van de smartwatches ten goede. Inmiddels is het modulaire concept (bijna) volledig achterhaald.
Als je kijkt naar toen deze campagne gestart werd (december 2013) was dat nog niet het geval.
Deze KS campaign werd gestart in oktober 2015.
De campagne an sich werd afgetrapt in december 2013 ("campagne" in de brede zin van het woord), maar de KS-campagne werd inderdaad pas in oktober 2015 gestart.
Prima maar nu zijn we 4 jaar verder en je kunt de ontwikkelingen niet bij benen op dit gebied.
Met een goed idee alleen ben je er niet. Ook niet als het geld is opgehaald. Dan begint het pas. Uiteindelijk zul je op financieel gezonde wijze een bedrijfje moeten kunnen (leren) runnen. Ik vraag me af of Kickstarter de mensen daar eigenlijk wel adequaat bij begeleidt. Dat zou m.i. wel moeten. Ook om de belangen van de mensen die projecten financieren te beschermen door de kans op dit soort zaken zoveel mogelijk te reduceren.

Iedereen met een project zou verplicht zich de kennis eigen moeten maken die essentieel is voor een rationele bedrijfsvoering. Daar zou Kickstarter de instrumenten voor moeten bieden die mensen de gelegenheid geeft om dat te doen.

Ik heb geen idee in hoeverre dat momenteel wel of niet gedaan wordt. Daar heb ik in elk geval nog nooit iets over vernomen in berichtgeving.
Dat doen ze niet. Is geheel aan de mensen die iets steunen om te beoordelen. Ze strijken een percentage op en klaar is Kees. Kickstarter-scams zijn er (mede daardoor) vreselijk veel, en idem dito voor Indiegogo.

Over het algemeen kan je er bij hardware (fysieke producten in de breedste zin van het woord) wel vanuit gaan dat het niet gaat werken als ze minder dan $200,000 op willen halen. Want dat is wel het bedrag dat je tenminste nodig hebt om hardware te ontwikkelen. En dan is het nog krap.
Ligt er ook een beetje aan of er andere investeerders zijn die bijvoorbeeld kickstarter campagnes ook als animocheck willen gebruiken. Dan is die die paar ton meer een soort van extra investering die nodig is om het overige geld te krijgen.
Tja als het makkelijk was en er geld te verdienen was had een commercieel bedrijf het al gedaan.

Kickstarter is vaak meer voor de afwijkende dingen en daar loop je natuurlijk groot risico.
Eh, er hebben al commerciële bedrijven pogingen gedaan/dingen geleverd via crowdfunding? Canonical poogde het op Indiegogo, Xiaomi poogde ook op één van de twee (KS of IGG), Planet Computers ook op Indiegogo en die hebben al succesvolle producten geleverd (wel een klein bedrijf, maar het voldoet aan jou definite van commercieel bedrijf). En er zullen er vast nog meer zijn die ik niet zo uit mijn hoofd kan benoemen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 20:29]

je begrijpt en leest het verkeerd.

Producten die simple zijn en makkelijk geld aan te verdienen lopen niet via kickstart dat doen grote bedrijven inhouse.
Hmm, soms is het een variatie op een product dat al bestaat maar dan met een twist. De vraag is dan: hoe ambitieus is die twist? Als ik kijk naar Pebble, dan was die smartwatch revolutionair. Grote bedrijven speelden er op in, en ze waren binnen no time weggevaagd.
Ik was zo'n eikel die honderden Euries armer is.
Maar het is inderdaad jaren geleden dat ik mijn geld in dit project geïnvesteerd heb.
Tijd heelt alle wonden :-)
Jeugdig enthousiasme. Goed idee. Zowel de soft (overgenomen) als de hardware (oplichters) leveranciers haakten af.
Zeer slechte projectleiding. etc. etc. anderhalfmiljoen down the drain.
Het heeft me extra voorzichtig gemaakt nog eens in kickstarters te investeren.
Alhoewel de Revols in ear noise canceling headphone zag ik toen ik ook wel zitten.
Uiteindelijk zijn die jongens gered door Logitech en heb ik hem alsnog na twee jaar ontvangen.
Werkt prima. Maar was al een klein beetje achterhaald qua techniek en zeker voor die prijs.
Als ik iéts heb geleerd van een Kickstarter doen: doe één ding, en doe het goed.

[Reactie gewijzigd door WeeJeWel op 22 juli 2024 20:29]

Als ik iéts heb geleerd van een Kickstarter doen: doe één ding, en doe het goed.
Lekker makkelijk gezegd. Vaak weet je bij een project pas hoeveel het totaal gaat kosten als je bijna klaar bent. Ook is publiciteit enorm belangrijk.

Smartwatch wereld is gewoon een lastige wereld en je moet echt met iets onderscheidents komen wil je enige kans op succes hebben.
Tja, volgens mij is de Homey ook heel lang erg onstabiel geweest. Dus dat goed doen klinkt als een goed idee, maar kan toch heel erg lastig zijn.
Anoniem: 951889 17 augustus 2019 11:15
Is er überhaupt ooit een succesvol modulair product geweest? Volgens mij wegen de voordelen (nog) niet op tegen de nadelen. Behalve zelfbouw desktops, en zelfs dat is relatief gezien een niche markt.
De FairPhone 2 is redelijk modulair en aardig succesvol. Daarnaast ook de Raspberry Pi. Voor de rest valt het inderdaad erg tegen.
Wat betreft de Pi, voor elke nieuwe versie moet ik gewoon een compleet nieuwe Pi bestellen.

Het is echt niet dat ik even wat RAM wissel of een andere processor er in zet.

Een computer (in case) is modulair. De verschillende onderdelen zijn uitwisselbaar met andere PC's en vervangbaar voor nieuwere/betere 'modules'.
Het is modulair in de zin van dat je er 100.000 dingen van kan maken, van computers tot tablets tot handhelds.
Daar ben ik het niet mee eens. Het is geen kant & klaar passende hardware waarmee je verschillende configuraties kan maken door modules te combineren en dat het gewoon werkt. Het is meer versimpelde productontwikkeling, je moet nog steeds letten op pinouts en software compileren (of zelfs schrijven) om het allemaal lekker werkend te krijgen, en dan nog is het in 9/10 gevallen een hoopje losse printplaten (met een zooi losse draden als het niet allemaal "hat"s zijn)
Maar dat is dus niet de betekenis van 'modulair'.
Je bent in de war met multifunctioneel.
Auto's? Fietsen? Telescopen, bedden, ikea kasten, gitaren, piano's, zeilboten, keukens, tuinsetjes, tuinslangen en attributen(gardena) enz enz enz.
En wat dichter bij huis: PC, server, NAS, DAS, 19” rack, audio sets, cameras.
Je thuisnetwerk is in principe modulair. Modem, router, switch, ap, hub, kabels.

Doorgaans kies je apparatuur die de rol het beste vervult en breid je uit met extra functies, waar nodig.

Maar ook daar zie je convergentie. Modem/router die zowel bedraad als bekabeld kan en in bridge/AP-modus kan.

Vaak ben je toch nog wel goedkoper uit met minder features voor een apparaat.
Dit is een sterk punt. Open standaarden zorgen voor modulariteit. Ethernet, bijvoorbeeld (en ook WLAN) zorgen er voor dat apparaten met dezelfde protocollen met elkaar kunnen praten. Hierdoor ontstaat inderdaad modulariteit. Je kunt ook ipv 1 router van je provider de boel opsplitsen via een router, een NAS, een AP, enz. Heck je kunt zelfs Docker of VMs als een bouwsteentje gebruiken. Dit alles dankzij open standaarden.
Sorry hoor. Wijsneuzerij is een concept uit jouw hoofd, ik zat zonder bijbedoelingen geïnspireerd door je vraag modulaire producten af te gaan. Zijn er toch veel. Consumenten electronica ook wel. Om te beginnen de pc inderdaad, een schoolvoorbeeld van modulair design. Laptops tot op zekere hoogte ook, hdd, accu, toetsenbord, muis. Inderdaad je thuisnetwerk: kabels, switches, routers, modems.

WiFi apparatuur, muziekelectronica, pedalen, versterkers, speakers. Koffiezetapparaten. Fototoestellen met accu's, sd kaarten, en lenzen.

Eigenlijk alles wat niet zo klein hoeft te zijn dat het allemaal op 1 printplaat moet. En alles van Apple.

Miniaturisering en proprietary designs: de tegenpolen van modulair design.
Voor mij is dit de zoveelste bevestiging dat er te weinig interesse is voor herbruikbare producten. Mensen hebben liever goedkoop en snel en gooien hun oude product dan weg. C.q. wegwerpcultuur.
Mogen onze kinderen allemaal gaan opruimen.

Misschien heb ik het niet helemaal goed uitgezocht. :X

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 22 juli 2024 20:29]

Nee hoor. Deze gasten hebben er gewoon een zooitje van gemaakt. Nader inzien ook niet verassend. Het was een team van jonge naïeve studenten die dachten dit wel even voor elkaar te krijgen, iets wat Google al jaren niet voor elkaar kreeg met project Ara.
Een smartwatch met fysieke microtransacties ;) mij niet gezien

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.