Ik neem het je niet kwalijk, ik heb die economie ook gehad en is gebaseerd op het keyniaanse model en dat klopt van geen kant.
Ik ga er even vanuit dat je met bezit spaargeld bedoelt?
Om productie te vergroten moet je kunnen investeren. Investeren is pas mogelijk door onderconsumptie en sparen. Immers, land arbeid en kapitaal moet niet geconsumeerd worden om te kunnen investeren.
De reden dat het niet klopt volgens het Keynesiaanse model is vanwege de GDP = C+I+O+E-M. Dit is een model. Stel een economie op een eiland importeert niet veel, maar het is wel belangrijk. 100 = 50 + 25 + 25 + 5 - 5. Door een storm is de haven compleet kapot en imports en exports zijn niet meer mogelijk. De economie is nu nog steeds 100 = 50 + 25 + 25 +0 - 0. Deze economie importeert drinkwater, mensen drogen uit en worden ziek, dieren overlijden, etc. De impact op de economie is veel groter dan dat het model doet geloven.
Ander voorbeeld. We hebben een eiland met een gesloten economie. Er stort een vliegtuig van de centrale bank neer met zo veel geld, dat de geldhoeveelheid verdubbelt. Is deze economie nu rijker? Nee, nog steeds worden dezelfde goederen en diensten geproduceerd. Volgens het keynesiaanse model wel, al wordt er een CPI correctie toegepast.
Enige dat ik probeer aan te geven is dat Keynesiaanse model is gebaseerd op wiskunde. Er zijn ongetwijfeld betere voorbeelden te vinden.
Wat betreft dat bijdrukken schulden reduceert. Dit klopt. En het vermindert ook de waarde van spaartegoeden. Hier geef je direct mee aan dat er een welvaartstransfer plaatsvindt van de spaarder, naar de schuldenaar. Wie hebben de meeste schulden? Overheden. Wie zijn de grootste spaarders in een land? Mensen die ooit hopen met pensioen te kunnen gaan. Pensioenen worden nu al niet geïndexeerd en dat gaan ze ook niet meer.
Ik voorspel al sinds 2011 dat de pensioenfondsen gigantische klappen gaan krijgen, door het beleid van de ECB. De rente is kunstmatig laag, waardoor pensioenfondsen in zaken investeren met hoge risico's. Ze hebben het nu al moeilijk, maar wacht maar totdat de beurskoersen gaan dalen en bedrijven waarvan ze schuldpapier hebben failliet gaan.
Bedenk altijd dat de één zijn schuld, de ander zijn bezit is. Dus schulden elimineren klinkt leuk, maar vergeet niet de bezit kant.
Geld drukken maakt een economie niet rijker, meer productie en kapitaal maakt een economie rijker. Het enige dat centrale banken kunnen bereiken met geld drukken en overheden met vergroten van hun schuld is een tijdelijke onhoudbare groei in consumptie en dus de illusie van een welvarender economie.
Dit hebben we nu 10 jaar mogen ervaren, de gevolgen zijn complete misallocatie van resources en een crash groter dan de vorige. Dit komt er aan en of het dit jaar, volgend jaar of over 3 gebeurt, het is onvermijdelijk.
Wat betreft de rijken, rijker en de arme armer komt ook door dit beleid. Zij die de vers gedrukte valuta als eerste ontvangen (wall street, bankiers, projectontwikkelaars, overheden, etc) kunnen dit geld tegen de oude prijzen spenderen, zij worden rijker. Tegen de tijd dat jij en ik de valuta hebben, zijn de prijzen gecorrigeerd en is de waarde van de valuta al gedevalueerd en moeten we deze euro's tegen hogere prijzen gebruiken.
Inflatie is altijd een duistere belasting voor de gewone werkende burger. Er heeft een welvaartstransfer plaats gevonden van zij die de de valuta als laatst ontvangen naar zij die het als eerst ontvangen. De arbeider staat achteraan. Inflatie is zero sum, de één zijn winst is de ander zijn verlies. De afgelopen 20 jaar zijn centrale banken steeds meer gaan injecteren en het verschil is groter en groter geworden.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 23 juli 2024 11:05]