Eerste draagbare cassettespeler met bluetooth 5.0 bereikt Kickstarter-doel

De Chinese fabrikant Ninm Lab heeft via Kickstarter voldoende geld bij elkaar gebracht voor de realisatie van een draagbare cassettespeler met bluetooth. De IT’S OK, zoals het gadget heet, kan aan een hoofdtelefoon of speaker worden gekoppeld en heeft ook een opnamefunctie.

Met de IT'S OK blaast Ninm Lab de in de jaren tachtig razend populaire walkman nieuw leven in. Onder het retro-uiterlijk schuilt volgens de fabrikant de eerste draagbare cassettespeler die via bluetooth 5.0 met een hoofdtelefoon of speaker kan worden verbonden. Daarnaast heeft het apparaatje een klassieke 3,5mm-hoofdtelefoonuitgang.

Net zoals de betere walkman uit de vorige eeuw beschikt de IT’S OK over een opnamefunctie om zelf muziek of spraakberichten op te nemen. De fabrikant levert het gadget compleet met een leeg cassettebandje met een speelduur van zestig minuten. In tegenstelling tot moderne draagbare muziekspelers is de IT’S OK niet oplaadbaar, maar werkt het toestel op twee AA-batterijen. Opmerkelijk is wel dat het apparaatje geen stereo- maar alleen monogeluid weergeeft.

Voor de realisatie van de IT’S OK moest Ninm Lab via Kickstarter het bedrag van 11.419 dollar zien binnen te halen, omgerekend 10.178 euro. Met nog 26 dagen te gaan en een tellerstand van bijna 55.000 dollar, ruim 49.000 euro, is dat doel inmiddels ruimschoots bereikt. Geïnteresseerden kunnen het crowdfundingproject nog steeds steunen met een bijdrage van 67 euro en krijgen zo een korting van vijftien procent op de uiteindelijke prijs van 77 euro. De verwachte verzenddatum van de cassettespeler is december 2019.

De introductie van de IT’S OK valt samen met de veertigste verjaardag van de originele Sony Walkman, die op 1 juli 1979 het levenslicht zag. Sony produceert nog altijd Walkman-toestellen, maar die gebruiken al lang geen cassettebandjes meer. Wel introduceerde de Japanse fabrikant begin dit jaar een platenspeler die via bluetooth met een speaker of hoofdtelefoon kan worden verbonden.

It's okIt's okIt's ok

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

10-07-2019 • 10:12

283

Reacties (283)

283
274
163
39
4
81
Wijzig sortering
Voor iedereen: Zo slecht was de cassette echt niet... Nou ja, de apparatuur en cassettes die jullie (ouders) gebruikten misschien wel. Zie hier een leuk uitlegfilmpje waarin de cassette er een stuk beter uitkomt:

https://www.youtube.com/watch?v=jVoSQP2yUYA

(deze walkman zal trouwens niet veel soeps zijn)

[Reactie gewijzigd door funk-e op 23 juli 2024 03:22]

Ik krijg de indruk dat geen enkele cassettespeler (in welke vorm dan ook) die dit decennium is uitgebracht iets anders ondersteunt dan roestcassettes zonder Dolby. Dat maakt ze wat mij betreft meteen minder interessant dan tweedehands exemplaren uit de jaren '80 en vroege jaren '90. Die kun je vaak voor een habbekrats vinden, al moet je dan vaak wel de snaar vervangen en de koppen schoonmaken.
Eens , de bouwkwaliteit is niet meer die van vroeger... Maar die oude hebben meer liefde nodig vaak dan enkel een vergaan snaartje en wat vuil, de bronzen glijlagers zullen ook wel na al die jaren droog staan : Klueber ISOFLEX PDP 65
Condensatortjes hebben ook niet t eeuwige leven...
W
Wat dat 'zonder Dolby' betreft: Dolby geeft (al járen) geen licenties meer uit voor de ruisonderdrukkingssystemen van weleer (B/C/S), reden waarom je die nooit meer terug zult zien op nieuwe apparaten.
Dat is inderdaad waar, maar dat maakt voor de eindgebruiker weinig uit - of het nu een beslissing van de fabrikant is of van Dolby, het maakt de decks hoe dan ook minder interessant dan oudere decks die het wel ondersteunen. (Daarnaast blijven de goedkope constructie en gebrek aan ondersteuning voor Type-II en Type-IV nog staan, die nog belangrijker zijn dan Dolby.)
De cassette was eigenlijk nooit bedoeld als HiFi drager, meer voor gebruik in een dictafoon...

Uiteindelijk zijn er tal oplossingen verzonnen om het ding beter te krijgen :

Noise reduction systemen : Dolby B/ C/ HXpro / DBX / Nakamichi High-COM II
Damping in het cassette houder / deurtje
Automatische BIAS : CompuBias
Automatische Azimuth afstellingen : Nakamichi NAAC
Of eigenlijk een nog betere auto azimuth oplossing van Philips : Marantz MAAC (Marantz SD930) , die "volgt" continu de tape...
Auto reverse oplossingen voor 3 koppers... : Nakamichi RX505
Betere Gelijkloopoplossingen om WOW en Flutter tegen te gaan...
Zelfs decks die de tape uit de cassette trekken en hem dan min of meer net als een spoelendeck afspelen....

Allemaal zaken die het simpele cassette bandje tot een HiFi medium, gemaakt hebben.
Draai nu op een Marantz SD930 , Nakamichi RX-202, RX-505 en een JVC TD-V1010 super digifine.
Stuk voor stuk top HiFi decks...

Probleem is wel dat we nu aan het einde van onze tape voorraad komen om cassettes te maken, de oude voorraden zijn uitgeput. Er wordt echter weer een fabriek opgestart ( Oude tape machine zijn destijds omgebouwd om magneetstrips te maken , een aantal worden nu terug omgebouwd. Er is onlangs een moderne Ferro tape gemaakt waar een aantal studio's helemaal wild van zijn....) https://www.nationalaudiocompany.com/

[Reactie gewijzigd door hatex op 23 juli 2024 03:22]

Waarom naar verre oorden kijken als er ook dichter bij huis interessante zaken gebeuren :) National Audio had voor zover ik lees een produktielijn van magneetstrips voor pasjes overgenomen en die omgebouwd voor produktie van magneetband voor muziekcassettes.

Wat De Bandjesfabriek uit ons eigen kikkerlandje doet vind ik interessanter klinken: Die maken muziekcassettes van magneetband van het Franse Mulann Industries. Mulann heeft de machines waarop Philips zijn magneetbanden maakte in bezit (misschien dat je het merk PDM nog herinnert) en produceert daarop magneetband volgens de receptuur van BASF. Of het beter is dan wat National Audio doet... daar heb ik de ballen verstand niet van, maar gezien zowel Philips als BASF grote namen waren, klinkt mij wel beter in de oren magneetstrips omvormen tot muziekcassettes.
Die magneetstrip machine van national audio company was voorheen al een tape machine , is destijds omgebouwd naar magneetstrip en is nu wederom terug omgebouwd naar tape....
Mulann heeft ook gewone audio tape... en is samen met N.A.C. de enige fabrikant.

Hier een stuk over beide : https://eu.news-leader.co...ssette-making/3501329002/

Die cassettes van mulann word gewoon onder hun eigen merk geleverd : https://www.recordingthemasters.com/audiocassettes/
Betere Gelijkloopoplossingen om WOW en Flutter tegen te gaan...
Zelfs decks die de tape uit de cassette trekken en hem dan min of meer net als een spoelendeck afspelen....
..of zoals Nakamichi deed simpelweg het aandrukviltje in de cassette wegdrukken omdat dat voor ongelijke bandloop kon zorgen..
Volgens mij was dat om het schuren van het "viltje" langs de tape te omzeilen en daarmee ruis te verninderen. Niet zozeer om wow en flutter tegen te gaan …
Dat kon omdat er een andere manier was om band / kop contact te bewerkstelligen : dual capstan

[Reactie gewijzigd door hatex op 23 juli 2024 03:22]

ohh, afaik ging het om de bandgeleiding.. maar, hoe dan ook: ze waren wél fantastisch bezig met de kwaliteit van de compact cassette tot ongekende hoogte te tillen.. tot Eddy overleed en de zoons het overnamen misschien.. ;)
Zoals alles staat en valt het met de kwaliteit van de apparatuur en materialen.

Bij sommige (vooral goedkope) spelers kon er te veel spanning op de tape komen te staan, waardoor het in de loop van de tijd iets uitgerekt kon worden. Bij een Walkman die vaak op allerlei plekken open en dicht ging, of een cassettespeler in de auto die altijd min of meer open stond, kwam er makkelijk stof op de afspeelkop, wat de tape kon beschadigen en ook voor extra weerstand kon zorgen (wat weer voor te veel spanning kon zorgen).
Lege cassettebandjes waren er in veel kwaliteiten en bij de bandjes van 90 minuten was de tape zelf al iets dunner en dus kwetsbaarder. En wanneer je zelf veel muziek opnam kocht je vaak de goedkoopste 90 minuten bandjes. Gekoppeld aan ietwat brakke opnameapparatuur en brakke Walkmans/ autoradio's en heel veel afspelen kon dat al snel een dof geluid en gejengel opleveren. (In de brandende zon op het dashboard of de hoedenplank of los in de jaszak of schooltas was ook geen bergplaats die kwaliteitsbevorderend was.)

Originele muziekcassettes hielden het al een heel stuk langer uit, zelfs bij brakke apparatuur. In kwaliteitsapparatuur miste je alleen wat extra dynamiek die je wel op een LP had, maar dan moest je een goede opname hebben, heel goede apparatuur en muziek die die dynamiek bevatte wilde je daar iets van horen.
Die originele cassettes waren echter op een veel hogere snelheid opgenomen waardoor er van (zeer) hoog nauwelijks meer sprake was..
Ik kocht altijd metal tapes van rond de 5 gulden. Deze waren best goed, toch hoorde ik direct al het verschil met de originele CD. Vooral het gejengel in zuivere noten omdat de band toch nooit 100% continu dezelfde snelheid heeft en gebrek aan hoog met dolby ruisonderdrukking, of irritante ruis zonder dolby ruis onderdrukking. Mijn dek ondersteunde zelfs DOLBY-C op metal tapes.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_noise-reduction_system
Het gejengel was een resultaat van de bewust kleine mechaniekjes. Vooral bij walkmans waren ze extreem compact.

Bij een platenspeler heb je nog een redelijke massa die voor een zekere traagheid zorgt, maar bij cassettebandjes is de snelheid vrijwel altijd helemaal afhankelijk van het toerental van het motortje. Als de tape dan ook maar even een fractie meer weerstand heeft doordat hij niet perfect opgerold is of zo, dan hoor je dat al.

Een vliegwiel zou dit kunnen verhelpen maar dan heb je weer het probleem dat de tape niet meer kan slippen bij problemen…

Alles bij elkaar begrijp ik niet dat iemand ooit terug wil naar tapes, behalve vanwege ‘het gevoel’ en de nostalgie.
Je hebt met je laatste zin precies beschreven waarom iedereen hier bij wegkwijnt ;-) (ik niet overigens hoor). Hetzelfde met de LP-opleving.
Ik ben het niet eens met je stelling omtrent LP. Cassette heeft altijd last gehad van de compressie en kan in geen weg vergeleken worden met LP of de grote broer van de cassette band; de reel to reel tape.
Hoe dan ook bij een digitale drager blijft de kwaliteit in dezelfde vorm. Bij een LP of analoog medium zijn er zoveel externe factoren die de kwaliteit van de drager na verloop kunnen laten degraderen. Verder kan je ook discussiëren over de kwaliteit van de dragers zélf. Als je het puur technisch benaderd dan is een digitale Hi Res Audio stream volgens mij superieur aan een analoge LP setup. Ik heb dure setups gehoord met platenspelers en element combi's van 10k wat echt wel mooi klonk maar Sara K in high Res klonk echt zoveel beter voor een fractie van de prijs. Maar muziek is natuurlijk meer dan een technische audiophile benadering. Het is natuurlijk ook beleving en het succes van de LP leeft voort uit de nostalgie / emotie beleving.
Als je de cassette bewust hebt meegemaakt dan wil je daar echt niet meer naar terug.
Nam 40 jaar geleden veel op van geleend vinyl wegens geen geld om alles te kopen
Gebroken tapes, ruis, jengel, doordruk effect, had ik al gezegd RUIS.
Toen de cd en spelers betaalbaar werden en ik meer ging verdienen alle tapes en deck in een grote vuilniszak aan de weg gezet en nooit spijt gehad.

Retro vinyl heb ik trouwens ook nooit gesnapt, wat een troep was dat vergeleken met een cd.
Ik gebruik al 30 jaar tapes en ik moet zeggen, als ik er en doel voor had, zou ik er zo weer aan beginnen.
Die ruis vind ik helemaal niet storend, het is ook alleen maar hoorbaar in zachte passages.
Issues met tape heb ik nooit gehad, ik gebruikte altijd CrO2 cassettes en fatsoenlijke decks.
Het is ook een heel fysiek medium, met mooi oplichtende VU meters, draaiende capstans, het feit dat je zelf je opnames beter kunt maken door de techniek te beheersen en uiteraard de mogelijkheid om direct alles op te nemen en dat die opnames dan van jou zijn, iets dat bij zowel CD's als MP3 spelers vaak niet kan.
Ik hoor niemand over het doorspoelen. Naar mijn idee met afstand het grootste nadeel, zelfs tegenover LP's.
LP's lenen bij de mediatheek (bibliotheek maar dan voor platen) en die gewoon opnemen op casette. Ik had uiteindelijk best een flinke verzameling.
Tegenwoordig is het bij mij allemaal streaming. Geen gedoe met enorm veel plaats die je nodig hebt voor Vynil of Casette. Ben ook niet zo'n audiofiel. Lang leve Spotify
CD's worden vanwege de vraag naar streamingdiensten steeds lastiger verkrijgbaar. Het verdwijnen van de CD-winkels is daar voorbeeld van, maar bijv. ook Amazon die eerst de MP3-bestanden aanbiedt en weggemoffeld ergens de CD.

Er is een grote groep mensen waarbij lossy codecs goed genoeg zijn en gaan voor de streamingdiensten á la Spotify.
De groep mensen die nog steeds CD's wensen te gebruiken gaan het steeds lastiger krijgen en in verlengde daarvan begrijp ik waarom 'n deel van deze mensen de LP zullen aanschaffen (zeker als de CD niet meer verkrijgbaar is, maar de LP wel).

T.z.t. wanneer we de hand niet meer omdraaien voor bandbreedte of opslagcapaciteit verwacht (hoop) ik dat diensten weer de 'betere kwaliteit' gaan aanbieden, en mensen zelf de keuze geven dat ze de data gaan comprimeren afhankelijk van de drager waarop ze het op afspelen.
Zodra data in hogere kwaliteit makkelijker verkrijgbaar is, zal de LP-hype afnemen verwacht ik.

Persoonlijk zie ik het nut van de LP wel in als de CD niet verkrijgbaar is, maar als ik het album online kan streamen op bv 192kHz en 16 of /24bit dan zal mij het nut qua kwaliteit van de LP ontgaan. De nostalgische redenen daargelaten.

Disclaimer: Ik begrijp de voorkeur van mensen waarbij efficientie qua grootte belangrijker is dan de mogelijke kwaliteitswinst die gehaald kan worden door die hogere sample-en/of bitrate. Ieder zijn ding. :)
Ik denk dat je voor een deel gelijk hebt, mensen grijpen liever een LP dan een streaming dienst.
LP art is ook veel mooier, ook een reden om een LP of CD te kopen, de emotie van het boekje doorlezen als je een nieuwe CD koopt.
Toch denk ik dat fysieke dragers niet verdwijnen, je dure gekochte library die in de cloud staat kan zomaar verdwijnen als de dienst falliet gaat. En een CD naar MP3 of iets losless rippen kan ik zelf ook wel.
Ik moet trouwens de nieuwste rammstein nog aanschaffen (op cd uiteraard) :)
Nou eh, het is maar net hoe hoog/laag je de lat legt.
Heb nog steeds wel herinneringen aan dat ik ergens begin jaren 90 een bak geld gespaard had voor een Nakamichi tapedeck. Hoewel deze relatief goed klonk, zeker met de duurste TDK en Sony cassettes, kwam het absoluut niet, ook maar enigzins beetje in de buurt van een CD.

Aantal jaren hierna een Philips DCC gekocht, dat had wel een goede geluidskwaliteit. Blij dat ik de oude analoge cassette kon dumpen.
sommige NAK's hebben een , hoe zeg je dat, nogal "eigenzinnige" geluidsweergave.
De één loopt er mee weg, de ander krijgt het niet naar wens afgesteld...

Qua getalletjes :
Marantz SD930
Frequency Response: 20Hz to 22kHz (Metal tape) (zelfde als cd)
Signal to Noise Ratio: 90dB (DBX) (theoretisch max van een cd is 96)

Nu zegt bovenstaande niks over de geluidskwaliteit, dat is voor een groot deel ook persoonlijk.
Ik vind CD's van nature vaak schel en hard klinken , tapes geven een meer natuurlijke warmte.
Maar dat zijn uiteraard mijn oren...
DCC vind ik ook wel aardig klinken (onlangs voor het eerst aangeschaft :) )

Op sommige momenten vind ik zelfs mijn 8 track nog lekker (wow en flutter is echt ruk)
Met een tape meer dan 40dB dynamisch bereik halen kun je vergeten.
Ja de versterker in het deck heeft misschien een dynamisch bereik van 90 dB (geloof ik niet) maar dat is vast het intermodulatie vrije dynamische bereik niet.

En natuurlijke warmte is ook maar distortie die je niet wilt hebben :+
En natuurlijke warmte is ook maar distortie die je niet wilt hebben :+
Als je het geluid er mooier door vind klinken, waarom zou je het niet willen hebben? Het gaat uiteindelijk toch om wat je zelf mooi vindt?
De Nakamichi 1000ZXL klonk echt niet zo beroerd als een gemiddelde cd-speler hoor! ;)
Doe mij maar een Pioneer CT-95.
Anoniem: 1322 @funk-e10 juli 2019 12:17
En vergeet niet te vermelden dat dit ook voor video geld :)
Ik heb vroegâh heel wat dure cassettedecks e.d. gehad en altijd goede cassettebandjes gebruikt, wie kent ze niet? TDK SA en SA-X. En toch kon ik altijd de azimuth fouten horen. Het was ook erg moeilijk de koppen goed uitgelijnd te krijgen en dan hangt het ook af van de behuizing van het cassettebandje. En dan had je Autoreverse, dat was helemaal een drama. Vooral ook met overspraak vanwege de dubbele spoelen in de koppen. Later had je roterende koppen die beter waren, maar toch..

Heb ook heel wat cassettebandjes weggegooid omdat daarmee de azymuth niet goed te krijgen was. Ik vond het mooie apparaten, maar het was inferieure techniek en technisch een drama. Dan waren tapedecks beter maar door hun grootte onhandiger in gebruik. Later een HiFi videorecorder gebruikt als audiorecorder en kon je lekker 8 uur op een 4 uurs tape opnemen ;)

Dat vinyl weer "in" is begrijp ik nog wel een beetje uit nostalgische motivaties, maar analoge taperecorders? Blij dat die tijd achter ons is gelaten.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 23 juli 2024 03:22]

Cassette was zeker zo slecht nog niet, zeker niet met een walkman welke automatisch de leeskop omdraaide zodat je het bandje niet hoefde om te draaien (scheelde weer openen, minder stof inname.)
In een walkman werd de kop niet omgedraaid: de meeste walkmans konden alleen maar afspelen. Er zat gewoon een 4-sporen kop in.
Nu ja hoe het ook zij ik had er 1 met 2 knopjes aan de bovenkant waarmee je het bandje kon omdraaien, op het einde van 1kant ging dat automatisch
Voor iedereen: Zo slecht was de cassette echt niet... Nou ja, de apparatuur en cassettes die jullie (ouders) gebruikten misschien wel. Zie hier een leuk uitlegfilmpje waarin de cassette er een stuk beter uitkomt:

https://www.youtube.com/watch?v=jVoSQP2yUYA

(deze walkman zal trouwens niet veel soeps zijn)
Super leuk,

ik wilde deze ook net posten.

Kijk eens wat je met een goed loopwerk cassettedeck en dolby S kan bereiken. Dat is echt indrukwekkend! De titel is ook treffens "Better than you don't remember".

Helaas voor het grote publiek te duur en te laat. En ook niet betaalbaar genoeg, want bij alle analoge apparatuur maakt de kwaliteit van je loopwerk en afstelling misschien nog wel meer uit, dan de kwaliteit van de overige electronica. Bottleneck bij veel van die decks nu is dat de aandrijving van het loopwerk vaak met een snaar ging en dat het rubber daarvan vergaan is. Ook wil het smeervet nog wel eens opdrogen, waardoor de mechaniek stokt. Helaas, het is echt leuk zo'n oude tape te horen. Ik kocht TDK-SA60 en SA-90 type II Chroom tapes. Die presteerden super zonder meteen de hoofdprijs te kosten. De meesten kochten echter goedkope type 1 tapes zoals de TDK-D60 en D90 die nogal wat ruis gaven.

Veel kopers van goedkope cassetterecorders hebben ook nooit het gemak van autoreverse (automatisch omdraaien van de cassette naar de muziek op de achterkant) en het automatisch, zoals een CD speler door nummers heen spoelen met een pijltoets tot een volgend nummer met 1 druk op de knop ervaren.

Laat staan de digitale DCC cassettespelers. Ook belicht door "Technomoan" op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=CkGMJBqZawA of de digitale DAT recorders die met een soort van micro video cassette opnamen. https://www.youtube.com/watch?v=F4K1QKKPX_g
Vind het iedergeval wel interessant dat mensen zoveel willen betalen voor een mono cassette speler.
Ik zie verder niet waarom beide spelers precies het zelfde zouden moeten zijn(die van de kickstarter en alibaba) het design is standaard. Verder lijken de meeste cassette spelers best veel op elkaar.
Alibaba link van video: https://m.alibaba.com/pro...tails#show_specifications
Promo foto's van kickstarter: https://drive.google.com/...vvB60by/view?usp=drivesdk
Aan de buitenkant niet hetzelfde nee, maar hoeveel fabrikanten van cassette-loopwerken denk jij dat er zijn? DIt ding is gewoon zo 'n low/no budget walkman waar ze 'n BT chippie hebben ingeduwd.
Niet alles in de jaren '80 was fantastisch zoals sommigen hier denken. Het was eigenlijk gewoon een langdurende crisistijd met veel (jeugd)werkloosheid, opkomende AIDS en het besef dat de losse jaren '70 veel schade hadden aangericht. Verder was het geld op om nog op dezelfde voet verder te gaan, dus er werd zwaar bezuinigd. De muziekkwaliteit holde achteruit in de loop v.d jaren '80 - gelukkig kwam er in de jaren '90 weer een frisse wind, maar het was jarenlang -in het algemeen- behoorlijk triest gesteld.
..en dan had je dus ook nog die LP's met krassen van de bibliotheek, cassettes die vastliepen in je deck, walkmans die 4 AA batterijen nodig hadden - oplaadbare batterijen had je nauwelijks en waren gemaakt met Nickel Cadmium met maar liefst 500 mAh en loodzwaar.
Toen kwam de cd...magie was het, zo leek het. Achteraf bleek het nog jaren te duren voordat digitaal opgenomen/gemasterde muziek op cd beter ging klinken dan analoge bronnen. Vandaar de vele remasters die in de jaren '90 op cd uitkwamen.

..gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel: bandjes van de radio opnemen, basicode, Ronflonflon met Jacques Plafond, Geef je Ouders maar weer de schuld, Prince, Commodore 64, achterstevoren achterin een auto met grijs kenteken zitten zonder geblindeerde ramen...

[Reactie gewijzigd door salipander op 23 juli 2024 03:22]

Waarom zou je vandaag de dag nog een opname- en afspeelmedium willen gebruiken dat veruit inferieur is aan mp3 en andere digitale technieken? Vinyl snap ik wel, maar cassettebandjes?
Zal je verbazen hoe goed het geluid op casette kan wezen.
https://www.youtube.com/watch?v=H5m6zs1UIVg
Lang niet zo goed als digitaal. Dat is gewoon objectief meetbaar. En digitaal is ook niet aan wow, flutter, ruis en slijtage e.d. onderhevig.
Inderdaad. Tape en vinyl is veruit inferieur aan digitale technieken.
Anoniem: 818773 @warp10 juli 2019 11:09
Met een CrO2 of Metal cassette kun je betere opnames maken als met een MP3 filetje, ik heb zelf een cassettespeler in mijn oude auto en neem regelmatig muziek op op cassettes met een fatsoenlijk cassettedeck (Akai GX706D). De ruis die veelal in de MP3-files zit is veel sterker als de "cassetteruis" Dolby gebruiken met een PC als bron heeft dan ook geen enkele zin in dat geval. Uit een cassettedeck kan echt een hoge kwaliteit geperst worden. Zolang je maar BASF/Maxell/TDK cassettes gebruikt en een fatsoenlijk deck hebt.

De grotere broer van de cassette (Bandrecorder) wordt nog veel al in muziekstudio's gebruikt. Dan praat je over Studer A820 machines die de tapes wel 16 keer zo snel draaien als een cassette en waarvan de tape ook nog is 2 keer zo breed is, (Dus 32 keer zoveel ruimte per seconde om muziek op te nemen). Bij zulke machines is het bijna onmogelijk om er met digitale technieken betere resultaten uit te persen. Vergeet niet dat een bandrecorder analoog is, dus een ietsiepietse ontstemde gitaar komt er 100% op, (bijv 439,9421 HZ op de bandrecorder wordt 439,94 HZ in je digitale file) Of de verschillen hoorbaar zijn is een ander vraagstuk, maar tape is zeker niet minderwaardig aan digitale technieken!

Overigens het product wat in het artikel hierboven omschreven wordt komt niet in de buurt van een MP3tje, maar daar is het product ook niet naar gemaakt. Een fatsoenlijk deck bouwen tegenwoordig is gewoon lastig omdat productspecifieke onderdelen (Vooral de magneetkoppen) niet meer massaal geproduceerd worden en je daardoor OF kwalitatief matige onderdelen krijgt of het product is direct niet meer te betalen.
Met een CrO2 of Metal cassette kun je betere opnames maken als met een MP3 filetje
Blindtesten met audiofielen hebben aangetoond dat een MP3 vanaf 160kbit nog maar zeer lastig is te onderscheiden van een audio CD.
Dit terwijl cassette niet eens half zo goed klonk als een audio CD, hoe kun je beweren dat je opnames beter zijn dan een MP3 8)7
Tegenwoordig, ook al is MP3 eigenlijk al ernstig verouderd, zit het meestal al op 256 of 320kbit.
De combinatie van Dolby-S op een type IV-cassette geeft geluidskwaliteit die in hetzelfde bereik ligt als een audio-CD en is beslist beter dan 160 kilobps MP3.

Als je over cassette spreekt, dan moet je eerst de vraag stellen "welke cassette". Cassettes zoals de meeste mensen ze herinneren is vaak Dolby B op type II cassettes en dan is de uitspraak "nog niet half zo goed" wel passend. Cassettetechniek is sinds het op de markt kwam in de jaren '60 evenwel enorm verbeterd en in de goude jaren, eind jaren '80/begin jaren '90 was de cassette opgeklommen tot HIFi-geluidskwaliteit.

Cassettedecks uit die periode zijn prachtige wondertjes van techniek en om die reden heb ik er nog eentje in bedrijf. Puur voor de nostalgie, want op zich ben ik helemaal om naar digitaal.
Ik had destijds een Nakamichi CR7, weliswaar niet het ultieme topmodel, maar een flink stuk beter dan een mainstream Philips/Sony/JVC/etc, en kocht uitsluitend 60 minuten tapes (die hadden een iets dikkere band), voornamelijk TDK MA-XG en Sony Metal-XR
Hoewel het zeker goed klonk, had dit echt weinig met 'CD kwaliteit' te maken.
Ik was destijds dan ook vaak 'de klos' om gehuurde CD's (van de bibliotheek en videotheek) naar tape te zetten voor vrienden/kennissen, en deed dat ook vaak voor mijzelf.
Aan de setup was destijds ook weinig aan op te merken. NAD versterker en Deense 3weg speakers (weet alleen het merk niet meer)

Maar je hoorde toch echt een duidelijk groot verschil, met name in de dynamiek tussen tape en CD. Een 160kbit MP3 komt daarentegen zo (relatief) dicht bij CD dat de meeste blindtesters het verschil nog maar moeilijk uit elkaar kunnen houden.
Ik zit even de specificaties van dat apparaat te lezen, op zich voor zijn tijd een uitstekend cassettedeck, maar hij kan geen Dolby-S, dat is nog net te vroeg voor dat apparaat. Om CD-kwaliteit uit een cassettebandje te halen is Dolby-S echt noodzakelijk; het verschil tussen Dolby-C en Dolby-S scheelt gauw 10 decibel in signaal-/ruisverhouding. Het heeft ermee te maken met dat Dolby-S adaptief is en verschillende dingen per frequentieband doet, terwijl Dolby-C statisch is.
Ja, dat claimt de reclamefolder van de fabrikant. "Dolby Labs claimed that most members of the general public could not differentiate between the sound of a CD and a Dolby S encoded cassette."
De praktijk is echter anders. Bovendien gebruikt geen hond 160kbit meer voor mp3tjes, de standaard ligt al minstens een jaar of 10 op LAME encoded 320 CBR.
[...]
Dit terwijl cassette niet eens half zo goed klonk als een audio CD, hoe kun je beweren dat je opnames beter zijn dan een MP3 8)7
Dat gold misschien voor de mainstream cassettespelers.. maar er waren uitzonderingen die toch écht beter konden dan de gemiddelde CD..
In het mp3 formaat zit helemaal geen ruis. Hoe kom je daar nu bij? Hooguit als het al in de bron zat. En bandrecorders zijn geen cassettebandjes. Dat is appels en peren vergelijken.
Het hangt er een beetje vanaf was je onder "ruis" schaart. Als je op het sissende geluid doelt dat op FM-radio en muziekcassettes door je muziek heen komt, ja, dat is bij MP3 geheel afwezig. In een iets bredere definitie van ruis, beschouwen we iedere afwijking van het signaal als ruis. MP3 is een niet exact omkeerbare compressie en dus veroorzaakt MP3 afwijkingen van het signaal, en dus ruis. Je kunt ook prima een signaal/-ruisverhouding bij MP3 gebruiken om te bepalen hoeveel het signaal vervormd is, net als bij analoge ruis.
Waarom zou je vandaag de dag nog een opname- en afspeelmedium willen gebruiken dat veruit inferieur is aan mp3 en andere digitale technieken? Vinyl snap ik wel, maar cassettebandjes?
Het warme geluid van een cassette is tegenwoordig digitaal niet te krijgen. Er zijn veel mensen die er toch oren naar hebben .
Zo'n cassette geeft inderdaad veel meer warmte. Als je hem in de fik steekt.

Voor de echte liefhebbers gaat er ook niks boven het geluid van radiobuizen. Die klinken echt veel mooier dan halfgeleiders. Als je ze op de grond gooit tenminste.
Hetzelfde argument wat voor vinyl gebruikt wordt, dat het "warmer" zou zijn. Die "warmte" is juist niets anders dan kleuring van het geluid door vervorming. Transistors en dan zeker de Mosftets, kunnen alles tig keer beter wat een ouderwetse buis kan. Een groot gebrek van vinyl en cassette is verder het gebrek aan dynamiek, kanaalscheiding, cleanheid (afwezigheid van ruis dat inherent is aan de gebruikte techniek zoals groef/naald en band/kop contact) en frequentiebereik.
warme geluid van cassette???
Wie heft jou dat wijs gemaakt?
Je moet even beter op de username letten denk ik ;)
Een kennis werkt met radioactieve stoffen. Alles wat hij in het lab naar binnen brengt, wordt nucleair afval en moet daarom in het lab blijven. Daarom mag hij maar beperkt nieuwe dingen meenemen. Om die reden hebben ze daar nog cassettebandjes :)

[Reactie gewijzigd door pmeter op 23 juli 2024 03:22]

Wat doet die radioactiviteit met de tape zelf vraag ik me af?
Als die RA aan de tape kan zou ik me eerder zorgen maken voor mijn dikkopjes 8)7
Schijnbaar kan dat wel, aangezien andere spullen ook nucleair afval zouden worden.
Ik vraag me af wat ze uiteindelijk met hem gaan doen.. :D
In die situatie lijkt me juist dat een mp3-spelertje veel handiger en goedkoper is. ;)
Om je oude opnames te kunnen luisteren of over te zetten?
B.v. je kind dat 20 jaar geleden een liedje zong, of je opa die wat zegt en nu niet meer leeft?

Om nieuwe opnames te maken die klinken alsof ze jaren oud zijn? Analoge foto's schijnen ook meer in zwart-wit geschoten te worden dan in kleur.

Om je jeugd te herbeleven?
Als je per se oude opnames wil beluisteren of overzetten (of je jeugd wil herbeleven) dan zijn er nog zat cassettespelers te krijgen. Bandjes digitaliseren kan prima met een snoertje, daar heb je geen bluetooth 5.0 voor nodig. En als je muziek ouder wil laten klinken is daar meer dan genoeg software voor te krijgen.
Slechts 1 reactie komt in mij op: waarom, WAAROOOOMMM????

(OK, omdat het kan en nostalgie werkt, maar toch...)
Zelfde reden als dat mannen naar een barbier gaan voor 250 euro ipv naar een kapper voor 25. Pure hipsterflauwekul. (/edit - andere mooie vergelijking van @sys64738 : zelfde als mensen die weer analoog gaan fotograferen).

Cassette's hebben geen shuffle, je weet niet welke muziek wordt afgedraaid, je kunt niet even snel een bepaald nummer opzetten, rewinden kost tijd, geluid is ruk, medium is breekbaar, cassettes zijn nergens verkrijgbaar, opslag "per MB" is peperduur etc etc etc. Deze kickstarter is een inhoudsloos hypeje die vooral resulteert in een groeiende afvalberg.

[Reactie gewijzigd door Anders op 23 juli 2024 03:22]

Dit is zo'n dingetje voor de Stranger Things doelgroep. Voor van die hippe kinderen die nu tussen de 16 en 25 zijn en de jaren 80 en 90 nooit hebben meegemaakt, maar dankzij Stranger Things denken dat de jaren 80 echt de bom waren.
Ook in de Synth/Vapor/Chillwave cirkels verkopen artiesten hun tracks soms op cassette. Merkwaardig maar deels ook onderdeel van de stijl.
Ook in de Synth/Vapor/Chillwave cirkels verkopen artiesten hun tracks soms op cassette. Merkwaardig maar deels ook onderdeel van de stijl.
De mensen die muziek uit die scene verzamelen hebben vaak thuis ook een fatsoenlijk deck staan, zoals een Sony, Akai, Teac of zelfs een Nakamichi uit de jaren 80.

Het loopwerk van dit plastic prul is daar niet eens mee te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 23 juli 2024 03:22]

Het loopwerk van mijn Sony walkman uit die tijd – deels bestaande uit een elastiekje, net als bij bijna alle andere spelers, ook niet-draagbare – is ook al lang tot stopverf gereduceerd hoor :+

Akai maakte vooral veel goedkope meuk en bij Sony was veel verschil in kwaliteit tussen de instappers, midden en topsegment. Op zich zegt 'Sony' weinig.
Off topic;

Je kunt nieuwe "stiekjes" krijgen om 'm weer werkend te krijgen.

Ik kijk regelmatig Techmoan op youtube en hij doet dat regelmatig, maar hij verwijst ook naar andere bronnen. (https://www.youtube.com/channel/UC5I2hjZYiW9gZPVkvzM8_Cw)
Klopt, alleen is het oude elastiekje normaliter al vergaan top een soort smurrie die maar al te vaak tussen de fijne radertjes terecht gekomen is.

Ik vond mn oude Sony walkman uit de jaren negentig terug op zolder maar het was alsof er stopverf in het mechaniek zat. Daarbij zijn de minuscule schroefjes en bedrading die ook in mijn geval ook naar het deksel liep een hindernis. Het platte kabeltje raakte beschadigd tijdens het open maken (merkte ik pas later) waardoor het (mede) einde oefening was.

Bij een groter apparaat, een echt los component / cassettedeck wilde ik ook het elastiek vervangen, maar dit kan alleen door het complete loopwerk te demonteren en in tweeën open te schroeven… Hierbij vallen allerlei asjes los. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar het is niet voor iedereen weggelegd dit tot een goed einde te brengen, vrees ik.
Noem iets als een een Akai GX-9 geen goedkope meuk, dat was een high-end deck wat mee kon komen met de instappers van Nakamichi, of met de ES en QS serie van Sony. Akai en Teac hadden net zo veel ervaring met magneetbanden als Sony.

In de jaren 90 werd er erg veel massaproductie uitgebracht omdat het vooral gebruikt werd om CD's over te spoelen naar bandjes die je in je walkman kon luisteren, maar in de jaren 80 waren de cassettedecks nog van prima bouwkwaliteit en geen plastic.
Akai was met zijn Super GX koppen wel legendarisch. De duurdere decks van Akai waren wel de betere en klonken erg goed. Heb er verscheidene gehad, tot aan de drie-GXkops aan toe. Het waren ook de eerste met roterende GX-koppen voor Autoreverse, hoewel ik daar nooit een fan van ben geweest. Driekops, dat was het.
High-end of niet, in heel veel mechanieken zaten elastiekjes wat de zwakste plek was.

Daarnaast hadden ook high-end modellen dempertjes die goed gesmeerd moesten blijven omdat het anders snel versleet zodat die niet openging. Werd die open gewrikt omdat die ‘klemde’ 😆


Dit soort initiatieven is helemaal is vanuit een ander opzicht vreemd,
in de regel zal er nog altijd digitaal worden opgenomen, dan naar analoog, vervolgens weer naar digitaal.
Leuk omdat het kan, maar de motivatie is echt markt gestuurd.
Met stijl en genre heeft het niet zo veel meer te maken. Tegenwoordig kom je steeds meer cassettes tegen met van alles en nogwat. Artiesten als Madonna, Kylie Minogue, Prince en Björk hebben in de afgelopen paar maanden cassettes uitgebracht en vorig jaar kreeg je bij een deluxe versie van het laatste album van onze eigen Within Temptation ook een tape (maar volgens mij was die niet los te krijgen).

Ik vraag me alleen af waar mensen dat nog op afspelen want je kunt bijna nergens meer een nieuw tapedeck kopen. Media Markt heeft in het hi-fi gedeelte 44 platenspelers, 10 CD spelers en zelfs SACD spelers (geflopt formaat) en jukeboxes, maar niet 1 tapedeck. Bol.com heeft 2 tapedecks maar van onbekende merken ("Renkforce"? watte?), waaronder een Crosley, waarvan iedere vinylliefhebber weet dat je hun platenspelers niet moet kopen, dus hun tapedeck zal ook wel niks zijn...

Blijkbaar zijn lege tapes ook niet meer te betalen; €25 voor 1(!) TDK SA-90? In de jaren 90 kocht ik die in 5- of 10-packs voor bijna niks. Je kunt bijna beter die voorbespeelde tapes van Björk kopen, die kosten minder, en daar overheen opnemen. Of je moet zo'n doffe Maxell willen hebben, die waren 25 jaar geleden ook al niks...
Darksynth/wave hier, maar ik heb gewoon mijn oude spelertje nog O+

En ja ik koop een hoop op mc/lp
Het heeft zijn eigen geluid. En binnen subculturen zie ik er ook echt wel meerwaarde aan. Zo vind ik het jammer dat zeker dat in de EDM (house, trance, gabber) weinig tot niets meer op vinyl wordt uitgegeven. Hoort er toch echt wel een beetje bij vind ik.

Maar een subcultuur is niet een jochie van 160cm groot met een Christiano Ronaldo haarstijl die Africa van Toto luistert, want dat is zo'n cool nummer uit Stranger Things.
Eigen geluid, zoals ruis, jengel, vervorming...
Welke band heeft de uitgifte van platen níet weer aangezwengeld. Volgens mij ben je momenteel origineler als je een CD uitbrengt als artiest.
Hoe lang voordat we de jeugd weer met Boomboxes/Gettoblasters rond zien lopen ipv. mobieltjes die blikkerige muziek krijsen? Waarschijnlijk heb je dan wel betere geluidskwaliteit... ;-)
Kwam ze afgelopen week al tegen, op de hoek bij de chinees. Er lagen wat tassen op de grond met een hoop jeugd eromheen. Uit één van de tassen kwam een berg muziek.

Je zal maar lekker met de familie bij de chinees zitten te eten en buiten ligt een moderne boombox (accu houdt het tegenwoordig ook lekker uit) keihard Ronny Flex te spelen.

Vroeger was muziek iets persoonlijks, maar tegenwoordig moet de hele groep van jouw vreselijke herrie mee genieten.
Idd, ik krijg er het schijt van als ik zo'n puber met zo'n speaker op straat kruis. Je eigen muziek moet je voor jezelf houden en niet opdringen aan anderen. Als ze dan zo'n muziekgenre afspelen die totaal niet het jouwe is(bijv. van die achterlijke rap muziek waarvoor je niet moet kunnen zingen) dan krijg ik het.

Overigens komt er echt wel goed geluid uit zo'n speaker. Veel bas maar jammer genoeg kunnen ze te luid.
Vroeger? Vanaf dat muziek draagbaar is zijn er groepen die in het openbaar samenkomen en muziek luisteren.
Jouw vroeger is de mijne niet (je komt uit een dorp wellicht?) , het was vroeger niet anders wat betreft muziek en jongeren, 20 jaar geleden zaten ze (of moet ik zeggen 'we') net zo voor de Chinees. Ik stoor me persoonlijk meer aan de matige kwaliteit dan aan de muziek die ze afspelen ondanks dat het soms gewoon gejank is. Muziek is altijd muziek geweest, voor de een persoonlijk en voor de ander niet.

Live and let live speelde vroeger ook een grotere rol in de samenleving, dat is nu wel anders. Zal wel met het weer en stressige samenleving te maken hebben. In de warmere landen zie ik nog wel tolerantie voor elkaars keuzes. Intolerantie en vrijheden afnemen maakt mensen anders. Een voorbeeld is de manier waarop 'de zuipende Britten' zich gedragen op vakantie in een land met minder regels ten opzichte van bijv de Spanjaard die gewend is minder op de vingers gekeken te worden. Ander voorbeeld is het gestunt van de Nederlandse vuurwerk liefhebber die niks mag en de antivuurwerk lobby ten opzichte van de Italiaan waarbij het er gewoon bij hoort bij elke religieuze aangelegenheid. (veel zwaarder spul dan hier, ook gestunt, maar als je ermee op groeit leer je wat wel en niet kan, dat leer je niet als alles verboden is)

Ontzettend duur apparaatje overigens, oplage kwestie, of dikke marge? (ik ga er van uit dat dit verre van high end is, anders was het uiteraard wel een koopje)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 03:22]

Met hoe sommige van die portable bluetooth speakers eruit zien verwacht ik niet dat het nog lang duurt.
? Men loopt al een paar jaar met die bluetooth JBL miniboomboxjes over straat herrie te maken.
Zou een verbetering zijn als men de ouderwetse gettoblasters zou gebruiken, het geluid van die miniboomboxjes is echt om te huilen.
Nou, sommige van die Bluetooth speakers klinken echt geweldig. Die draagbare radio's van vroeger, ja ook de grote, klonken voor geen meter en zat er nauwelijks bas in.
Elke morgen als ik richting het station fiets kom ik scholieren tegen met een speaker in hun bierkratje. Dus ze lopen al met speakers rond, en het geluid van die Beats speakers is niet slecht alleen totaal geen bass.

En boomboxes/ghettoblasters zijn er al, al denk ik niet dat de hippe kids met een DeWalt radio gaan rondlopen (die overigens echt erg goed geluid produceren) https://www.toolnation.nl...jaar-dealer-garantie.html
En boomboxes/ghettoblasters zijn er al
Sorry, just not big enough! ;-)
https://allthatsinteresti...ads/2017/07/ll-cool-j.jpg

Edit:
Ik zit maar te denken aan zoiets:
https://www.youtube.com/watch?v=wEhLhgQjryA

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 03:22]

Dat denk ik ook soms :D Als je je muziek de wereld in gaat bleiren, zorg er dan voor dat de kwaliteit tenminste in orde is.
Betere kwaliteit geluid maakt de muziek er alleen niet beter op :'(
Hebben inmiddels toch een boombox achter op de fiets, of voorop, in het mandje zodat een ieder daar van kan genieten ook de gehele straat
Jaren 80 waren de bom. Je mocht gewoon naar school fietsen zonder helm, later thuiskomen (als je maar een belletje gaf), sigaretten roken, drank kopen. Topless op 't strand liggen als je dat wilde, douchen in je blote kont na het sporten. Zonder gordel in de auto zitten, buiten spelen, fikkie stoken, de eerste (spel)computers kwamen in huis, net als video en walkmans.
Met uitzondering van de gordel in de auto mag letterlijk alles nog. Maar, ach, het is een nostalgiedraadje dit.
Het belangrijkste verschil is hij vergeten.
Er waren geen smartphones.

Je kon nog 't kieken uithangen zonder dat dit automatisch gefilmd werd op op tinternet gesmeten werd.
Maar wel videocamera's, dus ook zonder internet konden je familie en vrienden zien wat je had uitgehaald ;)
maar niet in de broekzak van iedereen zoals de phonecams nu..
En als er iemand stond te filmen viel dat immens op..
bwaa...
Dat waren ontiegelijk dure dingen met een erbarmelijke kwaliteit die enkel werden boven gehaald bij speciale gelegenheden.

Als je nu 100m in je adamskostuum stapt langs een drukke straat ben ik zeker dat je binnen de 5min. op facebook en twitter staat.
Als je dat 30 jaar geleden deed dan werd dit gezegd op 't werk of op de speelplaats de dag erna. Hemelsbreed verschil.
Misschien was hij toen 15 ;)
Er is ook nog zoiets als "sociale druk" met het eeuwige gevaar dat je op internet belandt.

Daarom gaan veel vrouwen niet meer topless liggen zonnen, douchen er veel niet meer in de blote kont (wat een stuk beter schoon maakt dan een onderbroek oid nog aan in de douche na het voetballen). Want hoe denk je dat je het vindt als je als vrouw als hoer wordt uitgemaakt omdat je bruin wilt worden zonder veel strepen, of dat een "leuke" teammaat je kloten op internet plempt omdat je je staat te wassen?

Fikkie stoken mag sowieso al niet meer zonder een vergunning, wat in de jaren '80 nog wel mocht, sigaretten kopen of drank mag niet meer als je geen 18 bent (kraaide toen geen haan naar, ik dronk m'n eerste glas bier toen ik 13 was). En je ouders worden als onbekwaam bestempeld als je als kind zonder helm gaat fietsen.

Vroeger mochten we meer omdat niemand bang werd gemaakt door horror verhalen in de media dat er een hoop gekken rond liepen. Die liepen toen ook rond, daar niet van, maar we wisten het niet.
En waarom zou je zonder gordel in de auto willen zitten?
In bomen klimmen, papier inzamelen zonder vergunning, disco's met 110dB, de schoolkrant drukken op een stencilmachine, je meisje appen dmv propjes door de klas. Andere tijden...

Nu wachten op de revival van de Bluetooth Tapedeck
De jaren 80 waren ook de bom... *denkt aan zijn Philips VG8020 en NMS8250*
De jaren 80 waren ook echt de bom en Stranger Things is een vet goeie serie :-)
Is idd een leuke serie, alleen met een net iets te hoog kindergehalte..

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 23 juli 2024 03:22]

Ja duh, het gaat om een groepje tieners. Maar dat maakt het nog geen kinderserie, ik vind het een van de betere producties van Netflix.

Maar ontopic: zo'n recordertje is lekker retro. Wat ik alleen niet snap is dat ze hem aan de ene kant wel oppimpen met bluetooth zodat ie met wireless headsets werkt, maar dat je er dan wel AA's in moet trappen en hem niet oplaadbaar maakt met een USB-c kabeltje.
Ik zeg ook niet dat het een kinderserie is.. :/
Ik snap sowieso niet waarom men (vooral in Europa) vast blijft houden aan die verouderde AA penlite cellen of nog erger de snel-leeg AAA batterijtjes terwijl een 3,7 volts 18650 Li-Ion cel geen drol kost en zelfs de laadelectronica incl. Micro-USB conector nog geen euro kost. Heb deze zelf gekocht bij AlieExpress om verschilende apparaten waar eerst twee AA's in zaten oplaadbaar te maken.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 23 juli 2024 03:22]

Natuurlijk waren de jaren 80 de bom (Koude Oorlog, weet je wel :> )
dan lig ik in me nette pak diploma's en me cheques op zak.................................
Jaren 80 was cool. vooral voor een kind als ik destijds tussen 10 - 19 jaar oud
Ik was ook van die leeftijd destijds.
Space Shuttle tijdperk! :)
Zat aan de buis gekluisterd. en toen ging ie boem live op tv.
Totdat ze erachter komen dat de walkman van papa, of opa, toch iets beter geconstrueerd was. ;)
Dit zijn echt brollen! Net als die nieuwe chinese cassettedecks.
Je kunt beter iets van Marktplaats halen en desnoods de riempjes laten vervangen, dan hier geld in steken!
In alternatieve muziekkringen zijn tapes al weer een paar jaar een ding.
Ik schat zomaar in dat het cassette bandje + speler bij goede tijden slechte tijden zijn rentree gaat maken 8)7

Was bij de LP ook zo een paar jaar geleden.

Moet wel gehyped worden natuurlijk :X

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 23 juli 2024 03:22]

Als je het niet erg vind houd ik het lekker bij digitaal. Ik kom uit de analoge tijd en ben toch echt blij dat ik die achter me heb gelaten! _/-\o_
Jij hebt het concept "commercële televisie" helemaal door! ;)

Als je dan ook de vuistregel "waar reclame voor gemaakt moet worden heb je niet echt nodig" blijft hanteren komt het goed.
Whaha, dit probeer ik al heel wat jaartjes. Je hebt gelijk!

Nog zo'n dingetje:
Net even wat verder door de knietjes bij supermarkt schappen:

Op ooghoogte liggen vaak de reclame artikelen en A merk artikelen.
Appie Heijn zoveel mogelijk boycotten, zij verplaatsen hun artikelen te vaak in mijn ogen, zodat je veel moet zoeken naar je producten die je "wel" nodig hebt, in de hoop dat je net wat meer mee neemt dan nodig.
Een boodschappenlijstje helpt erg goed tegen dit fenomeen.. :9

Ik probeer er indd wat bewuster mee om te gaan

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 23 juli 2024 03:22]

Ja ik vind het ook een wat onwezenlijke combinatie van technieken. Het kan inderdaad dus waarom niet...
Waarom kan je ook stellen op diverse moderne technieken/oplossingen.

Als er een markt voor is, is het simpel een vraag&aanbod.
Dan kun je er een cassettetape-adaptor in doen en je telefoon op aansluiten :p

https://en.wikipedia.org/wiki/Cassette_tape_adaptor

O-)

* letatcest doet dat nog steeds in de 2CV 8-)
Waarom? Omdat we nu digitale camera's en internet hebben.

Zo heb ik nooit een foto kunnen posten van mijn microcassette drumloop. Tape door een gaatje uit de speler, om een pen heen en dan terug door het gaatje. Opname gemaakt van een paar maten drums en een "tick" van de midi sequencer, en die met plakband tot een "loop" gesmeed. Super!
Gaaf! Moest meteen denken aan Jean-Michel Jarre, hij heeft dit laatst alsnog gedaan, in deze tijd van sequencers en electronica, voor een track samen met Air. Gewoon een stuk tape, een liniaal en plakband. Filmpje, vanaf 20:30.
Als Tweaker moet je het antwoord weten.

Omdat het fucking kan.
De echte vraag is "waarom niet?". En gezien het bedrag zijn er bijna 1000 mensen geweest die er genoeg in zagen om er €67 aan uit te geven. Ik hoef m ook niet, maar kan best begrijpen dat er wel een markt voor is. Tapes hadden, ondanks hun gebreken, gewoon een coolheidsfactor die CD's nooit hebben gehad en Spotify nooit zal hebben.

En met 200 reacties and counting, is dit het meest populaire artikel op deze site vandaag, dus blijkbaar zijn er genoeg mensen geweest die bij het lezen van de titel meer wilden weten :)
Omdat de vijftigers van vandaag dat aan hun kinderen willen laten zien, en ze dan gelijk moeten geven dat het onhandig, slecht en totaal voorbijgestreefd is.
LP's en cassettes zijn echt niet meer bij de tijd.

Maar als het kan, en mensen willen er geld voor geven, waarom niet....
Anderzijds, hoe moeilijk is het om vandaag nog ergens een goede Sony walkman op een rommelmarkt te vinden.

Namaak antiek verkoopt ook, daarom hoef ik het nog niet.
Oh, een goede sony walkman nodig?
Ik heb er hier nog eentje in mij lade liggen.
Type? Een goed werkende DD-Quarts, of beter nog een D6C zou ik wel willen hebben.
Bij mij ook. Nooit wil ik nog terug naar die slechte kwaliteit van cassettebandjes. Veel te veel ruis.
Dat hebben andere mensen dan weer met LP's en andere met CD's. Er is blijkbaar een niche voor, of zoals hier ook al staat vermeld: het is even hip.
Retro is leuk en wel, maar de kwaliteit van cassettebandjes was dusdanig beroerd dat we blij mogen zijn dat we van die krengen af zijn. Ruis, jengelen, noem het maar op.
Dat valt reuze mee met dolby s noise reduction en fatsoenlijke kwaliteit tape (type III, Ferrochrome).

Maar dat was vroeger duur, dus iedereen kocht de elcheapo tapes (type I, ijzer oxide) en sowieso waren de goedkope prerecorded tapes ook vaak een van de latere generaties van de master.

Dit ding is volgens mij precies wat jij denkt dat de kwaliteit van cassette was, want er word nergens over noise reduction gesproken en in de comments zeggen ze dat het alleen de crappy Type I afspeeld.

Dus voor het hipster volk, niet de audio liefhebber.
IEC type III is maar kort en weinig gebruikt. Ik neem aan dat je type IV bedoeld.
De geluidskwaliteit van cassettebandjes was prima. Alleen de zelfgemaakte tapes op laagst mogelijke kwaliteit tape viel tegen. Officiele releases op tape doen nauwelijks tot niet onder voor CD-kwaliteit.
Je bedoelt voorbespeelde cassettes? Man man, wat waren die slecht. Standaard kreeg je een berg ruis en weinig hoge tonen. Voor dat geld (even duur als een toenmalige LP) gebruikten ze niet eens chroomdioxide (CrO2) tape. Je kocht beter de LP en nam die zelf op op een TDK-SA of SA-X cassette.
Dat geloof je zelf toch niet he.... Signaal-Ruis, Dynamische Range, Kanaalscheiding, Resolutie, frequentiebereik, allemaal doet het in factoren onder voor CD. Ik zou zeggen neem eens een goede recording op CD, plemp die met een goed deck met THX op een goede metal tape, en vergelijk het origineel met de kopie. Luister met een goede koptelefoon, en je hoort werelden van verschil, ook al zal die tape best heel goed zijn.

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 23 juli 2024 03:22]

Officiele releases op tape doen nauwelijks tot niet onder voor CD-kwaliteit
Een cassette komt in de verste verte niet in de buurt van een CD.... En al helemaal een officiële release niet...
Om nog niet te spreken over het verschil in volume.
Het volume van 1 tape is voldoende om TB's aan muziek op SD kaarten op te slaan.
TDK kan de SA90 productielijnen weer afstoffen :+
Je kunt ze nog steeds bestellen hoor, alleen betaal je er een vermogen voor:
https://www.bol.com/nl/p/tdk-sa-90/9200000023272849/
LP's zijn meestal goedkoper dan 1 zo'n lege tape...
Ja ik zag het ook, je moet het er maar voor over hebben, gaat redelijk de richting wat een gek er voor geeft :) . Vroeguh, 25 gulden voor een straatje TDK's
Je kan er om lachen maar de Nederlandse fabriek van een fabrikant waar ik zo ff niet op de naam kan komen heeft het sinds de jaren 80 niet zo druk gehad.

[Reactie gewijzigd door Finger op 23 juli 2024 03:22]

Je bedoeld de bandjesfabriek?
Nee, zag laatst een documentaire over cassette bandjes en omdat de meeste fabrieken gestopt zijn, zijn er nog eennpaar over die mega veel produceren. Vooral bestemd voor buiten europa.
Ik was meer een Maxell XL II man.
Waarom al die potlood reacties? Dat is een mythe. Potloden zijn ongeschikt!

Voor zover ik weet gebruikte iedereen een Bic pen. Die werken wel.
Bic is een Franse producent, en was - vooral in de jaren 80 - waarschijnlijk niet zo heel bekend in Nederland. Mogelijk is dat nog steeds niet het geval, want "geef eens die blauwe bic" wordt door geen enkele Nederlander begrepen. Nederland en Frankrijk gaan nu eenmaal niet zo goed samen, het is iets cultuurhistorisch. Te veel op hun donder gehad van Louis XIV indertijd. :+

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 23 juli 2024 03:22]

Potloden waren meestal te dun. Bic ftw.
Of gewoon met je nagels :)
Potloden werkten even goed. Menig bandje met pen of potlood vooruit of achteruit gespoeld. Ook potloden zijn er namelijk in verschillende diktes. ;)
Klopt als een bus.
De pink voldeed ook bij gebrek aan beter. Niet het meest comfortabel alleen.
Wanneer je alleen een potlood bij de hand had werkte dat ook best. :)
Net als twee vingertoppen tegen elkaar. (al werd de cassette dan meestal wel een paar keer door de kamer gelanceerd).
Potloden deden het prima, zolang ze maar niet bij de AC TION vandaan kwamen :+ :+
Verders is Bic Frans, al eens iets uit Frankrijk goed zien werken? :+ :+
Dit is een must-have voor mij. Met nog zo'n 200 uur aan radio-materiaal op cassette. Interessant ook voor digitalisatie.
Digitaliseren kan toch prima bedraad?
Oh, ik zou het ook bedraad doen, via de 3,5mm jack. Gewoon een leuke extra monitorfunctie als ie bluetooth heeft. 5.0 ook nog, dat zal toch de volledige cassetteresolutie redelijk goed weergeven.
Voor minder dan de helft koop je een apparaatje dat cassettes digitaliseert.
Alleen als je het leuk vindt om met een potlood de bandjes weer in de cassette te draaien, naar slechte kwaliteit te luisteren of als je dol bent op minuten lang door te spoelen, dan is dit een nuttige aankoop.
@Contagion , @AibohphobiA BoB en @Bor dank voor de goede zorgen :). Heb alles lang geleden al eerder gedigitaliseerd met een deck met Dobly HX-Pro. Ideaal. Heb alleen het deck niet meer, maar mijn digitale speelgoed om analoog naar digitaal om te zetten is nogal verbeterd sinds die tijd.
Dus leek me leuk om nog eens te spelen met die opnamemogelijkheden. Voor de echte digitalisatie is er inderdaad vast nog wel een leuke prosumer 2ehands te krijgen, dus als ik serieus ga voor herdigitalisatie komt er weer zoiets in huis.

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 23 juli 2024 03:22]

Je digitale speelgoed heeft echter geen invloed meer op de kwaliteit. Het heeft echt helemaal geen zin om bandjes te gaan samplen met 24-bit ofzo.
Denk dat 96/24 ook de ruisstructuur beter meeneemt en zo de authenticiteit van de tape beter bewaart.
Volgens mij heb ik ook wel ergens iets (software?) gezien die ruis, kliks en "pops" aan je geluid toevoegt om 't weer zo mooi als een LP te laten klinken. We kunnen ook wel wat authentieke "wow and flutter" digitaal genereren om ook het tape gevoel te laten herleven...

(Oh, man, wat ben ik blij dat we van die LP en MC troep verlost zijn)
Veel van dat materiaal wat ik heb opgenomen is ten dele interview afgewisseld met muziek van de geïnterviewde(n). Dus kan wel leuk gaan spelen om iets oud te laten klinken, lijkt me niet zinvol. De unieke opnamen in een zo'n goed mogelijke representatie digitaal tot mijn beschikking hebben is wel zinvol.
Nee dat komt omdat niet de elfjes maar de reuzen erop gaan zitten schijten en daarna stampvoetend de ruisstructuur erin stampen...
Je weet hopelijk dat HX-Pro bij afspelen helemaal niets doet, maar het alleen iets is wat gebruikt wordt om op te nemen?

Dolby B, C, of S doen wel wat met afspelen maar alleen als je het met hetzelfde Dolby type hebt opgenomen klinkt het goed.
Heb HX Pro er nog even op nagelezen en je hebt gelijk. Van de andere dolby's wist ik het wel. Des temeer reden om de boel nog eens te digitaliseren, tijd en zin genoeg. Thnx.
Het gebruikte Dolby-circuit moet dan wel fatsoenlijk zijn.. meestal weken compressie (bij opname) en expansie (bij weergave) dusdanig van elkaar af dat de klank er niet beter op werd (het Dolby zadel, anyone?). En een goede Dolby-unit kostte al snel meer dan een simpel deck (compleet mét Dolby).
En dat lag ook nog eens aan de (correcte) uitlijning van de koppen op de tape. Ik heb zelf een Sony deck staan met Dolby S, en als ik daar iets op opneem en weer afspeel klinkt het waardelozer dan wanneer ik het gewoon 'droog' opneem zonder Dolby.

Dat terwijl mijn koppen niet eens zo raar staan afgesteld, maar als ze er al een beetje naast staan bij opnemen of afspelen dan wordt de frequentierespons dusdanig anders dat Dolby er weinig meer van kan maken.

Zelf gebruik ik liever fatsoenlijke tapes (TDK SA90 en D90) en dan opnemen zonder Dolby.
Dolby S was destijds onbetaalbaar.
Dan hoop ik voor je dat 'ie ook een externe voeding krijgt ipv alleen op batterijen.
Dan had je in al die jaren tussentijd toch al gewoon je cassettedeck of walkman via de analoge uitgang aan de PC audio ingang kunnen hangen om dit te doen? Ik verwacht zelfs dat je met een casettedeck en een beetje audio ingang van je PC een betere ADC in huis hebt dan met deze 'it's ok'. Een casettedeck heeft misschien nog wel Dolby B/C/S/SR/HX Pro waarmee je de opnames hebt gemaakt om de ruis van de opname te ondrukken en dat mist hier dan ook. En als het apparaat een Bluetooth aansluiting heeft dan moet je op je PC ook een manier vinden om deze digitaal af te tappen. Een stuk lastiger dan via de audio ingang waarvoor 'record' functionaliteit is gemaakt.

Kortom, ik begrijp de 'must-have' eigenlijk niet. Als die 200 uur je veel waard was geweest dan was je al veel eerder begonnen aan digitalisatie (magnetische tapes zijn niet erg stabiel en de kans op achteruitgang van je media is erg groot).
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Orion6410 juli 2019 10:36
Voor digitalisatie zou ik eerder kiezen voor een wat beter cassette deck of een dedicated oplossing. Deze "walkman" is niet gebouwd met een zeer goede geluidskwaliteit als doel. De prijs is daar ook niet naar.

Dit is echt een gadget welke inspeelt op retro gevoelens. Cassettes zijn log, traag (zoeken, spoelen etc) en kennen een geluidskwaliteit om doorgaans niet over naar huis te schrijven. De hele website heeft het ook continu over een soort romantisch gevoel. Wanneer je naar de foto's kijkt vallen vooral de gebruikte goedkoper materialen op.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 03:22]

Ik zou even goed door de specs en comments heen lopen op de site. Het is nogal een basaal ding, volgens mij zelfs mono als ik het goed begrepen heb.

Support ook alleen Type 1 tapes, en geen noise reduction. Dat hij Bluetooth 5 heeft maakt niet veel uit als de tapedeck zelf bagger is.
Regelmatig lees ik over BT 5, maar over het bestaan van dongles met die capaciteit eigenlijk niets.
Zijn die al op de markt? Hebben ze nut ? Wie verkoopt ze?
Doe jezelf een plezier en koop voor die 67 euro een goed, tweedehands deck op Marktplaats. Die hebben een veel beter loopwerk dan dit Chinese gebakje.
Het nut van iets dergelijks ontgaat me toch een beetje.
Ik zoek eerder iets dat tegen een hoog tempo een berg aan cassettes van vroeger kan digitaliseren.
Dit heeft precies zoveel nut als bv analoog fotograferen (hoewel daar het proces nog wel verschil maakt). Het is het nostalgische gevoel maar verder compleet nutteloos. De kwaliteit is beroerd (hoewel dat bij fotografie als "classic look" gezien wordt) en het is super onpraktisch ivm huidige mogelijkheden. Maar goed, ieder zijn ding.

Wel grappig dat iedereen het ineens over het digitaliseren van zijn oude tapes heeft. Wat voor unieke opnames heb je dan op tape die je niet opnieuw kunt vinden?

En waarom nu pas druk maken over digitaliseren? Tik gewoon ergens een tapedeck op de kop en gebruik het analoge signaal als input voor goede AD converter/geluidskaart. Had je al jaren geleden kunnen doen want die tapes worden er niet bepaald beter op met de loop van de jaren.

[Reactie gewijzigd door sys64738 op 23 juli 2024 03:22]

Het is dat de digitale camera met steeds meer pixels en een RAW formaat steeds beter wordt maar het haalt qua kwaliteit het niet met een goede analoge camera. Hetzelfde denkt men ook over de langspeelplaat.
Over deze walkman kan ik inderdaad de vraag "waarom?" stellen. Een cassettebandje is hooguit 2 uur met tussendoor omdraaien terwijl een simpele mediaspeler met een paar gig aan geheugen vele uren aan zelfs ongecomprimeerd muziek kan opslaan. Nostalgie kent een markt wat duidelijk te zien is aan bv. homecomputers maar dat komt omdat de spellen vandaag de dag niet dat soort plezier geven als dat wat we vroeger ervaarden maar met het afspelen van muziek is het met de huidige mediaspelers niets anders.
Maar misschien is het een leuke datarecorder voor mijn ZX Spectrum :P
"Dit heeft precies zoveel nut als bv analoog fotograferen (hoewel daar het proces nog wel verschil maakt)."

In de eerste zin spreek je jezelf al volledig tegen ;-)
Ja dat er aan toegevoegd omdat dat het stokpaardje is van analoge fotografen. "Dan moet je beter nadenken over je foto". Je moet altijd goed nadenken over je foto. Niets houd je tegen om dat met digitale camera ook te doen.

Zou muziek ook "beter" klinken als je veel moeite moet doen om het begin van dat ene nummer te vinden?!? Allemaal onderdeel van de ervaring. :Y)
Excuus. Dan heb ik te vroeg gereageerd.
En de geluidskaarten worden er ook niet beter op trouwens. In de jaren '90 kon je uitstekende audiokaarten kopen voor onder de 50 gulden, wat tegenwoordig in de PC zit heeft dan wel allerlei snufjes maar geen behoorlijke S/N.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.