Google heeft vorig jaar drie miljoen nepprofielen verwijderd van Maps

Google heeft vorig jaar ruim drie miljoen nepprofielen van bedrijven van Maps verwijderd. De zoekgigant maakt dat bekend nadat The Wall Street Journal een artikel publiceerde over fraude op Maps. Bedrijven zouden nepprofielen plaatsen om te doen alsof ze dichtbij een klant zitten.

Volgens Google is meer dan 90 procent van de nepprofielen verwijderd voordat gebruikers van Maps deze konden zien. De zoekgigant zegt dat 85 procent van de profielen is verwijderd met behulp van interne systemen. Naar aanleiding van meldingen van gebruikers zijn er ruim 250.000 bedrijfsprofielen verwijderd. Google zegt meer dan 150.000 accounts geblokkeerd te hebben die misbruik maakten van Maps. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Google geeft de cijfers nadat The Wall Street Journal een artikel publiceerde over fraude op Maps. De krant beschrijft daarin dat bedrijven zoals loodgieters bijvoorbeeld meerdere locaties registeren, om bij zoektochten tevoorschijn te komen als een bedrijf dat in de buurt van de klant zit. Ook zijn er frauduleuze bedrijven die de naam van een bestaand bedrijf inpikken en daar hun eigen telefoonnummer bij plaatsen, om klanten te winnen van concurrenten.

Volgens onderzoek van The Wall Street Journal resulteerde een zoekopdracht naar een loodgieter in een deel van New York in dertien valse adressen bij de eerste twintig resultaten. Bovendien was maar twee van de twintig bedrijven bereid om op het betreffende adres een afspraak te maken. Als bedrijven hun locatie op de kaart zetten, zijn ze verplicht om klanten op dat adres te ontvangen.

De problemen met fraude op Google Maps zouden de afgelopen tijd zijn toegenomen, omdat Google meer gebruik is gaan maken van advertenties op het platform. Door advertenties in te kopen verschijnen bedrijven bovenaan de lijst bij zoekopdrachten. Tegen betaling kunnen frauduleuze bedrijven op die manier naar boven komen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-06-2019 • 09:24

36

Reacties (36)

36
36
29
5
0
2
Wijzig sortering
Hoe zit het met de talloze nep reviews op google maps ? Totaal onbetrouwbaar
Eigenlijk zouden ze met een systeem moeten komen waarbij de verkoper/dienstverlener een uniek code moet geven aan de koper/dienstnemer die ze moeten gebruiken voordat ze een review kunnen plaatsen.

Of een uitnodiging sturen per email.

[Reactie gewijzigd door zazadanger68 op 22 juli 2024 14:39]

Dat klinkt natuurlijk als een goed idee, maar als je bij een klant allemaal fouten hebt gemaakt, waardoor je bijna zeker weet dat hij een negatieve review achterlaat, geef je die klant gewoon geen code.
Daardoor zullen er dan geen negatieve reviews meer zijn.
Die geef je dus af bij de dienst die je levert zodat dat niet mogelijk is.
En hoe ga jij dat als Google zijnde controleren?
True daar heb je een punt mee.
of iets bij wanneer je hebt betaald.
Dus wanneer de verkoper/uitbater geen code geeft kan jij geen slechte review plaatsen.
Dan zou ik alleen maar kaartjes weggeven aan mensen die erg tevreden zijn
Als het systeem goed werkt, is het aantal legitieme reviews veel groter, dus het gemiddelde klopt dan nog min of meer.
Het punt is dat het systeem met reviews uberhaupt nergens goed werkt. Niet bij Google, niet bij Trustpilot. Klanten of concurrenten kunnen werkelijk overal gewoon de meest gore onzin neerplempen. Zelfs al is het een keiharde leugen, dan nog nemen die partijen niet de moeite om het te verwijderen. Dergelijke reviews kunnen je jaar na jaar achtervolgen. Hoe je het ook bekijkt: "waar rook is, is vuur". Toch?
Laatst moest ik wegens een ongeval met spoed naar een orthopedische chirurg. Mijn huisgenote had mij er een aanbevolen, maar die had op Google Maps een hoop 1 sterren reviews. Eenmaal daar besefte ik me dat de meeste mensen daar gigantische aso's zijn zonder een greintje respect of opvoeding. De assistenten waren super aardig en de arts was erg behulpzaam en meelevend. Ik ben overgestapt van mijn reguliere arts naar dit artsenpraktijk, maar als het geen noodgeval was en ik de reviews had gelezen zou ik er nooit naartoe zijn gegaan.
Daarom. Ik heb er zelf ook veel last van gehad, toen ik een project stilzette omdat een klant zijn verplichtingen niet na wilde komen. De klant in kwestie vond het noodzakelijk om op alle mogelijke platformen en locaties mij met naam en toenaam zwart te maken, daarbij ondersteunt door allerlei familieleden die schijnbaar ook ooit zaken hadden gedaan.

Aangifte doen heeft geen zin, want het duurt maanden voordat de politie ook maar iets doet. Melden bij Google, Trustpilot of andere clubs heeft evenmin zin, want ze verdiepen zich niet in de onderliggende discussie en schuiven het gewoon af. Met name Trustpilot is extreem hierin. Daar werken echt de pooiers van de reviewers.

Bij Google heb ik gewoon een andere truc gevonden.
Jouw reactie is net zo goed maar een mening die jij nu "vrij" plaatst. Jij maakt nu ook Google en trustpilot zwart op basis van jouw eigen ervaringen.. Just saying.

Het punt is namelijk dat ik het ook heb meegemaakt. Dat geneuzel met "politie doet niets" is namelijk bullshit. Je zorgt gewoon voor een zaak, de rechter doet uitspraak voor smaad en dan is er een gerechtelijke uitspraak. Google luistert daar zeker wel naar. Sterker nog; het is het enige waar ze expliciet naar luisteren omdat ze daar tenminste wat mee kunnen. Een random mail met het verzoek van "boehoe dat klopt niet" heeft natuurlijk geen enkele poot om op te staan :)

Bovenstaande kan een fatsoenlijke advocaat zo voor je regelen en dat is zeker geen langdurig proces.
Jouw reactie is net zo goed maar een mening die jij nu "vrij" plaatst. Jij maakt nu ook Google en trustpilot zwart op basis van jouw eigen ervaringen.. Just saying.
Je hebt helemaal gelijk. Maar als mensen op "ervaringen Google" zoeken, zien ze niet direct mijn comment uit een topic van 21 juni 2019 op Tweakers.net bovenaan staan. Dat is wel een verschil natuurlijk.
Het punt is namelijk dat ik het ook heb meegemaakt. Dat geneuzel met "politie doet niets" is namelijk bullshit. Je zorgt gewoon voor een zaak, de rechter doet uitspraak voor smaad en dan is er een gerechtelijke uitspraak.
Natuurlijk doet de politie wel 'iets'. In mijn geval was het vooral een gesprek met de tegenpartij.Het heeft alleen maanden geduurd voordat het dossier aan de beurt kwam, maar ondertussen staat de negatieve vermelding wel gewoon online.
Google luistert daar zeker wel naar. Sterker nog; het is het enige waar ze expliciet naar luisteren omdat ze daar tenminste wat mee kunnen. Een random mail met het verzoek van "boehoe dat klopt niet" heeft natuurlijk geen enkele poot om op te staan :)
Natuurlijk was het geen random mail. Ik heb inhoudelijk alles goed voorbereid en de aanpak heeft er zeker toe geleid dat sommige fake reviews snel verwijderd waren. Maar de belangrijkste review bleef staan.
Bovenstaande kan een fatsoenlijke advocaat zo voor je regelen en dat is zeker geen langdurig proces.
Smaad en laster valt gewoon onder strafrecht. Voordat je daar goed en wel stappen in hebt gezet, ben je wel een tijdje bezig. Ook in civielrecht kun je daar wat in doen, maar ook daarvoor geldt dat je in aanloop naar een uiteindelijke uitspraak ook gewoon de vermelding nog steeds online hebt staan. Het plaatsen van een vermelding is 5 minuten, de effecten houden minstens weken aan.
Misschien aardig om je truc te delen? ;)
Het punt is dat het systeem met reviews uberhaupt nergens goed werkt. Niet bij Google, niet bij Trustpilot. Klanten of concurrenten kunnen werkelijk overal gewoon de meest gore onzin neerplempen.
Ik heb je -1 gegeven puur om je gelijk te bewijzen. O-)
On a side note: over het algemeen hebben -1 en +3 comments dezelfde aantrekkingskracht. Bij reviews kan dag zinvol zijn, maar hier lijkt me dat niet het beoogde doel. :+
Hoho... Denk even aan mijn karmascore. Die is nu al met -16 gezakt!
Weinig mensen nemen de moeite om een review achter te laten behalve als het erg negatief is. Die worden dan overstemd met heel wat “gekochte” positieve reviews.


Vaak genoeg gezien dat je stroom positieve achter elkaar ziet (bots)
Hoe zit het met de talloze nep reviews op google maps ? Totaal onbetrouwbaar
Ik gebruik bij zoeken van restaurants en hotels niets anders en vind het anders echt heel betrouwbaar voor wat betreft hotels en restaurants. Veel betrouwbaarder dan review websites eigenlijk.

Mijn formule, na letterlijk 100'en goede en slechte review scores te proberen, is als volgt:

Onder de 50 reviews: score negeren (waarschijnlijk van familie en vrienden of concurrent). Is een gokje waard om heen te gaan.

Onder de 4 sterren niet heen gaan.

Boven de 4 sterren kun je eigenlijk altijd wel proberen.

Pak een steekproef van de meest negatieve reviews en check of ermee te leven valt. Vaak zijn het dingen in de trant van "serveerster deed wel 10 minuten over het opnemen bestelling, onacceptabel". Nou voor mij prima acceptabel :)

Juist maps vind ik erg betrouwbaar en kritisch. Die reviews zijn de enige reden dat ik Google Maps gebruik. Voor navigatie e.d. heb ik OSMand+ en Moovit.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 14:39]

Ik zet nooit reviews op Google Maps. De melding opties staan ook uit, om de doodsimpele reden omdat ik bij elk bedrijf waar ik bij in de buurt kwam of stil stond gevraagd werd om een review. En aangezien mijn werk bestaat uit van A naar B naar C naar D etc te rijden, werd ik er knettergek van.

Mijn familie kreeg vergelijkbare meldingen terwijl die veel minder mobiel zijn en daar staat het dus ook uit. Ik kan me voorstellen dat heel veel mensen dus die meldingen uitzetten en daarmee dus ook geen reviews plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Miglow op 22 juli 2024 14:39]

heeft niks met jouw situatie te maken of jij van A naar D rijdt is niet relevant.
Hij heeft het dus over reviews die er al zijn en hoe dit wordt behandeld.

Buiten Google dus ook trustpilot etc ;)

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 14:39]

Volgens Google is meer dan 90 procent van de nepprofielen verwijderd voordat gebruikers van Maps deze konden zien. De zoekgigant zegt dat 85 procent van de profielen is verwijderd met behulp van interne systemen.
Dus meer dan 5 procent is niet verwijderd door interne tools, maar wel voordat gebruikers ze konden zien? Wat moet ik me daar precies bij voorstellen... :?
Verwijderd door werknemers van google (na een melding eventueel)?

Neem aan dat ze met interne systemen een stukje software dat nepprofielen herkent bedoelen.
Na een melding kan niet, want dan hebben gebruikers het al gezien (wie moet anders de melding maken?). Misschien dat 85% automatisch verwijderd is (puur door tools) en dat de tools het bij een klein deel niet zeker genoeg weten en, om onterechte bans te minimaliseren, een medewerker de beslissing laten nemen (dan telt het niet als "verwijderd door tools", maar zijn ze wel op tijd "voordat gebruikers ze konden zien")...?
Quote:"Als bedrijven hun locatie op de kaart zetten, zijn ze verplicht om klanten op dat adres te ontvangen"

Dan kunnen er in Nederland ook heel wat ZZP'ers van de kaart verwijderd worden.
Toen ik nog ZZP'er was ontving ik ook gewoon klanten thuis, hoor. Kan toch?

Naar mijn weten verifieerd Google de adressen gewoon door een code naar het postadres op te sturen. Dus je moet er op z'n minst post kunnen ontvangen. (en openen)
Het is natuurlijk wel raar dat ze in het voorbeeld bij de loodgieter thuis een afspraak willen maken en dan raar opkijken dat die daar geen klanten wil ontvangen...
Wie zegt dat je verplicht bent klanten te ontvangen, google zegt dat misschien in de voorwaarden maar als het doel is om te doen lijken alsof je dichterbij de klant zit zul je ook geen klanten kunnen ontvangen.

3 miljoen valt trouwens nog best mee. Facebook verwijderd dat dacht ik dagelijks aan nep accounts.
Kan dus best topje van de ijsberg zijn bij google maps.
En hoe zit het eigenlijk met de automatische voorspellingen in Google? Ook daar is het maar verrekte moeilijk om onterechte automatische voorspellingen weg te halen.
Ik zal hier wel om afgeschoten worden, maar google moet eigenlijk een KYC (identificatie met paspoort of ID) koppelen aan het plaatsen van reviews. Eigenlijk, met goede regelgeving, mag dat van mij overal wel.

Ik ben persoonlijk wel klaar met alle onzin, trolls en fake content op het internet. Mensen weten helaas niet beter, en vrijheden zijn erg leuk, maar de meeste mensen weten daar helaas niet goed mee om te gaan. Jammer.
Eén van de problemen met reviews op Google Maps is dat ze 'gamification' op het reviewproces hebben toegepast zodat mensen worden aangemoedigd om zoveel mogelijk reviews te plaatsen. Mensen die veel reviews plaatsen krijgen 'badges' en mooie ondertitels als local guide. Als gevolg hiervan zie je regelmatig vrij bedenkelijke reviews, in sommige gevallen krijg je een sterk vermoeden dat de reviewer nog nooit gebruik heeft gemaakt van diensten. Een slager in Middelharnis die een review krijgt van een Gambiaan. "Sells meat. 5 stars". Daar kan die slager niks aan doen, maar daar heeft geen enkele consument iets aan natuurlijk.
Ik heb gister toevallig een filmpje hier over gezien op YT, volgens mij was het de eigenaar van TEDX, de reden waarom google er niks aan wilt doen is (GELD) ze verdienen hier echt bakken met geld aan.
Waarom een concept veranderen als je er geld mee kunt verdienen over de rug van andere, dat zou het motto van google moeten zijn........


hier de link van het filmpje, dit onderwerp word aan het eind besproken.

https://www.youtube.com/watch?v=5c6AADI7Pb4

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.