Coyote waarschuwt automobilist bij binnenrijden lage-emissiezone Antwerpen

Coyote System Benelux heeft gegevens over de Antwerpse lage-emissiezone in zijn navigatiesystemen geïntegreerd. Automobilisten met een Coyote-toestel of de app van het bedrijf ontvangen voortaan een waarschuwing wanneer zij de zone binnenrijden.

Sinds 2017 mogen de meest vervuilende voertuigen de Antwerpse binnenstad en het stadsdeel Linkeroever niet meer in, tenzij daar speciale toelating voor aangevraagd is. De community-rijhulpsystemen van Coyote, beschikbaar als toestel en als smartphone-app, waarschuwen de bestuurder voortaan wanneer hij een van deze zones binnenrijdt. Zo kunnen ze hun toelating nog tijdig in orde brengen en een boete vermijden.

Coyote brengt bij het binnenrijden van de lage-emissiezone de website in beeld waar automobilisten met een te vervuilend voertuig zich kunnen registreren. Dit dient te gebeuren binnen 24 uur na het binnenrijden van de zone, anders volgt er een boete. Wie in Antwerpen woont of er vaak moet zijn, kan een toelating aankopen. Daarnaast is er de zogeheten LEZ-dagpas van 35 euro, voor automobilisten die slechts eenmalig of zeer sporadisch in de Scheldestad moeten zijn.

Coyote maakt voor de nieuwe functie gebruik van de geografische informatie die de stad Antwerpen vrij beschikbaar stelt via het Open Geoportaal. Vanaf 1 januari 2020 zullen de toelatingsvoorwaarden voor de lage-emissiezone van Antwerpen overigens nog worden aangescherpt. Zo zullen ook voertuigen met een buitenlandse nummerplaat verplicht moeten worden geregistreerd. Dit geldt niet voor Nederlandse voertuigen, omdat de stad beschikt over de gegevens van de RDW of Dienst Wegverkeer.

Update, 14.40: Waze geeft sinds januari dit jaar ook de waarschuwing dat automobilisten een lage-emissiezone binnenrijden. De dienst doet dat voor de zones in Antwerpen, Gent en Brussel.

Coyote Antwerpen

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

17-06-2019 • 11:42

177

Reacties (177)

177
176
79
20
2
74
Wijzig sortering
Sinds februari is dit reeds actief in Waze, en dit voor Antwerpen én Brussel (die hier blijkbaar ontbreekt?) In Waze wordt er ook rekening gehouden met die zones bij de routeberekening (zie ik hier niets van staan). Je zal namelijk een route rond de zones krijgen indien je niet hebt aangegeven dat je de zone mag betreden. Vreemd dat dit blijkbaar zo'n groot nieuws is voor Coyote.
Maar zoals gewoonlijk op de Belgische manier gelden andere regels per steden. In brussel bv moet je je registreren als buitenlander, ongeacht hoe vuil je wagen is.
Jammer genoeg, inderdaad. We hebben eerst overwogen om met toegangen op basis van Euro-norm te gaan werken, maar er waren gewoon te veel verschillende regels tussen de zones om het werkbaar te houden.

Antwerpen valt nog wat mee omdat ze toch ietwat proberen om gebruik te maken van gegevens van buitenlandse wagens. In Brussel moet je op voorhand (of heel snel na het binnenrijden) je wagen geregistreerd hebben staan als je niet van België bent of men gaat er van uit dat je geen toegang hebt. En in Brussel is er totaal geen duidelijke indicatie dat je zo'n zone binnen gaat. Een zeer klein bordje geeft deze aan, maar dit bord valt totaal niet op en is ook totaal niet duidelijk. In Antwerpen is dit beter geregeld.
My vehicle is registered abroad
You must register, using an electronic form, before your visit. This registration application is free of charge.
You will be asked to provide vehicle data regarding the applicant (name, address, etc.).

If a vehicle enters the Low Emission Zone , and has not been registered in advance, a fine of 150 Euros can be levied (even if the vehicle complies with the conditions for access to the low-emission zone). Any inaccurate information submitted during registration is liable for an administrative fine of 25 Euros.
The vehicle registration is valid for 3 years provided that the vehicle owner’s situation does not change
Finally, please be aware that you must be registered in order to apply for an exemption.
https://www.lez.brussels/en
Maar als ik het goed begrijp. Ze zeggen zogenaamd dat ze vervuilde auto's niet in de stad willen hebben. Vervolgens zeggen ze... Ja het mag wel maar dan moet je betalen. Dit is toch gewoon weer de zoveelste verkapte belasting die wordt gerechtvaardigd door een milieu aspect aan te stippen. De gewone burger wordt dus het recht om een auto te hebben ontzegd terwijl meneer diknek gewoon lekker in zijn tesla mag blijven rijden want die is schoon... niet iedereen kan zo'n auto betalen!
Anoniem: 310408 @sygys17 juni 2019 12:53
Wel dat een staat gedrag van de burgers stuurt door middel van belastingen en heffingen is niet bepaald nieuw he? Ik neem aan dat jij ook denkt dat de torenhoge belastingen op sigaretten er alleen zijn om geld te kunnen binnen harken en niets te maken heeft met de gevolgen voor de gezondheid?

Het is langzamerhand steeds duidelijker geworden dat vervuiling door (zeer) oude auto's een groot probleem is dat jarenlang is onderschat. We weten nu dat het werkelijk jaren van een leven af kan halen en dat we met spoed moeten ingrijpen. Dat doe je door de bron van de vervuiling weg te halen. Mocht je met je newtimer een newtimer evenement bezoeken dan koop je gewoon een vergunning. Ik vind het niet meer dan normaal als ik met mijn auto uit 1962 een binnenstad in ga ik financieel gewezen word op het feit dat ik dat beter niet had kunnen doen.

Maar om mij nu voor diknek uit te schelden omdat ik een Tesla heb... Zou het beter zijn voor het milieu als ik een Fiat had?
Ach ja. En als je dan kijkt naar wat een gemiddeld container schip aan ellende uit stoot, dan blijkt de grootte van het probleem van die oude auto's wel mee te vallen.

Maar ja, wie heeft het nou over container schepen.....? Niemand. Dus de politiek wil makkelijk scoren door een paar autootjes aan te pakken. In plaats van de echte vervuilers.

Overigens besef ik me heel goed dat de hele wereld economie in stort zonder container schepen. Maar vreemd is het wel, dat er aan alle kanten soms de meest idiote maatregelen genomen worden, terwijl ander laaghangend fruit de dans ontspringt.
Maar die container schepen varen niet in de binnenstad waar de luchtkwaliteit direct van invloed is op de gezondheid. Die diesel waar zwarte rook uit komt wel.

Niet dat ik zeg dat die containerschepen niet flink mogen vergroenen, in tegendeel. Maar de effecten van geen vervuilende auto's in de binnenstad zijn weldegelijk goed.
De containerschepen misschien, maar de cruiseschepen wel...
Op het mooiste stukje Schelde in Antwerpen, aan ’t Steen, komt een 350 meter lange loopbrug voor cruiseschepen met een ponton en een nieuwe terminal. Antwerpen lijkt er alles aan te doen zo veel mogelijk cruises ’t Stad binnen te halen. Zo’n schip is nochtans onnoemelijk vervuilend. Het zijn varende steden. Om hen voort te stuwen is onnoemelijk veel brandstof nodig. Eenmaal aangemeerd in Antwerpen blijven de generatoren draaien, waardoor ze een hoge concentratie luchtvervuiling creëren.

Die cruiseschepen meren aan midden in de lage-emissiezone. Een oude dieselwagen mag ’t Stad niet meer in. Maar een cruiseschip mag varen tot aan de kathedraal.
Helemaal met je eens, maar vingerwijzen naar een andere vervuiler is absoluut geen argument om vervuilende auto's niet (ook) aan te pakken.
Dat beweer ik ook nergens. Ik ben voorstander om vervuilende wagens uit binnensteden te weren, meer autoluwe zones in te voeren, ... Maar qua beleid wordt vaak het totale plaatje vergeten. Naast auto's zijn niet alleen cruiseschepen, maar ook open vuren (bbq, open haard, kampvuur, ...) grote luchtvervuilers. We moeten dat niet allemaal gaan verbieden, maar een beetje extra bewustwording is welkom. De auto is één boosdoener, maar niet dé boosdoener.
Schepen zijn geen "laaghangend" fruit.
Schepen moeten voldoen aan de wetgeving van de vlag waaronder ze varen, daarom dat de meeste schepen varen onder vlaggen van arme landen (waar geen regels zijn).
Als Antwerpen zou zeggen "vervuilende schepen mogen de haven van antwerpen niet meer in", betekent dat er geen enkel zeeschip meer binnenmag in de haven van antwerpen, met als gevold dat die allemaal uitwijken naar Rotterdam. Schitterend voor de Nederlandse economie, rampzalig voor de Belgische economie.

Elke beslissing/tax/... wordt economisch afgewogen, en alles wat de economie schaadt wordt niet toegestaan.
Tenzij Rotterdam en Antwerpen en andere havens gezamenlijk optrekken

Kijk eens naar de luchtvaart, welke ontwikkelingen daar allemaal al jaren gaande zijn..... Daar kan het wel.
Die auto van 1962 is een oldtimer en mag wel die LEZ van Brussel binnen ;)
Als dat een 10 jaar oude Fiat is, dan is het beter om die nog even door te rijden ipv het milieu te belasten met het winnen en verwerken van de exotische materialen voor een Tesla. Daarnaast zou het mooi zijn als de tesla's alleen met efficiente zonnepanelen worden gevuld, maar dat is voor veel rijders niet het geval. Dus het is niet perse gezegd dat jij het milieu een plezier doet met je tesla.
Het is langzamerhand steeds duidelijker geworden dat vervuiling door (zeer) oude auto's een groot probleem is dat jarenlang is onderschat. We weten nu dat het werkelijk jaren van een leven af kan halen en dat we met spoed moeten ingrijpen. Dat doe je door de bron van de vervuiling weg te halen. Mocht je met je newtimer een newtimer evenement bezoeken dan koop je gewoon een vergunning. Ik vind het niet meer dan normaal als ik met mijn auto uit 1962 een binnenstad in ga ik financieel gewezen word op het feit dat ik dat beter niet had kunnen doen.
Even een nuance aanbrengen. de auto's in europa zijn zeker niet het grootste probleem, de scheepvaart is echt nog een heel stuk erger en daar gebeurt daar wijnig wat ontwikkeling betreft. Dus die oude auto's (zeker in antwerpen als havenstad) zijn echt niks op het geheel.

Electrisch rijden lost het probleem trouwens (nog) niet op omdat die wagens gewoon te duur zijn de meeste mensen, ongeacht of het en tesla is of niet :)

Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws...ie-van-a-1417819-a1033607
https://eenvandaag.avrotr...ls-alle-autos-ter-wereld/
Vervuiling door auto's is een overbodig probleem. ALLE auto's kunnen 100% schoon rijden met relatief weinig aanpassingen. Alleen is dat helaas helemaal verboden, en deze keer zonde enige twijfel voor het geld. Dus waar praat je over?
In de steden zijn scooters en brommers een veel groter probleem dan auto's en vrachtwagens.
Is mogelijk juist, maar dat is geen reden om vervuilende (vracht)auto's niet (ook) aan te pakken.
Klopt, maar accijnzen gaan wel steeds omhoog naarmate minder mensen roken / brandstof verbruiken. De staatskas gaat door deze acties in eerste instantie gespekt worden totdat iedereen inderdaad minder gaat verbruiken. Zodra de boel dan onder het "normale" nivo zakt gaan we de accijnzen weer verhogen want nadenken op de lange termijn is er niet meer bij en de staatsinkomsten moeten wel hetzelfde blijven...

Er gaan geruchten dat nu ook al de elektrische auto's aangepakt gaan worden. (BPM omhoog, wegenbelasting omhoog) want er komen er nu toch wel heel veel (lees: minder accijnsinkomsten op brandstof). Zolang Den Haag lekker korte termijn blijft denken mag het volk er weer voor opdraaien.
Spijker <-> kop. En dat is precies wat er ook hier mis is met het boetesysteem, of "het systeem" am-sich.

Het is al meermaals aangetoond dat vooral kleine boetes niet bijdragen aan gedragsverandering, en zeker niet op de lange termijn. Maar het is wél makkelijk geld verdienen. Net zoals accijns (lees; onzinbelasting) op brandstof, alcohol, gokken en loterijen. Alles waar men verslaafd aan kan worden of waar men afhankelijk van is.

Maar wel fijn hoor, die schone lucht in milieuzones. Sta je daar met je dieseltje terwijl de tweetakt scooters je om de oren vliegen. Een tweetakt scooter stoot evenveel uit als 2700 bestelbusjes.. go figure..
Het zijn geen kleine boete... het is maar liefst 150 euro bij de allereerste overtreding. De stad schept grof poen door hold-ups te plegen op argeloze bezoekers. Zelfs als je helemaal niet in de zone moet zijn wordt je toch slinks naar de brede Singel geloodst, waar geen bewoning is maar wel automatische emissiezone-flitscamera's.
Voor jouw beeldvorming; Een tweetaktscooter loopt op mengsmering. Dit is een mix van benzine en olie, een tweetakt motor verbrand dus direct de olie die voor de smering zorgt.

Een voordeel is dat tweetakt sinds vorig jaar langzaam wordt uitgefaseerd, maar er rijden er natuurlijk nog ontzettend veel. Stel dat er nog 4000 rijden in en rond Antwerpen, dan zit je aan de uitstoot van bijna 11 miljoen busjes.

En daarnaast stoot een vliegtuig bij de start en landing evenveel uit als een miljoen vrachtwagens. En laat er nu net een vliegveld nabij Antwerpen liggen dat zo'n 40.000 vluchten per jaar doet.

Je snapt dat een milieuzone in een stad als Antwerpen volstrekt zinloos is en derhalve als enige doel heeft om extra geld binnen te harken van de mensen die de staatskas al (onvrijwillig) spekken door uberhaupt een auto te bezitten.
Ik gooide er altijd diesel bij bij gebrek aan olie. Waarom doen ze dat dan niet? :+

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 08:34]

Ja,

dat denken we echt. En we denken het niet alleen het is ook zo.
en hoe weten we dat: omdat we ons informeren op basis van degelijk uitgevoerde onderzoeken.
in plaars van zomaar iets te roepen.

hierbij een selectie, dus voor jou dezelfde kans
https://ggdgelderlandzuid...tkwaliteit-fietspaden.pdf

https://publications.tno....KWYaj/TNO-2017-R11495.pdf

https://www.nature.com/articles/ncomms4749

tijd dus om na dieselgate ook een s goed te kijken naar andere vuilspugers, vooral als die het nog veel slechter doen.
niet iedereen kan zo'n auto betalen!
Niet iedereen kan een nieuwe Audi A4 betalen...
Maar je heb ook veel goedkopere keuzes, waaronder 2e hands als je specifiek elektrisch wil, maar je kan ook hybride nemen of een lage emissie wagen. Of een fiets of gewoon het OV... ;-)

Als ik in bepaalde gebieden zie hoeveel baggerbakken er rijden, zeker in grote steden, dan zouden ze van mijn part direct verboden mogen worden, want kennelijk is die APK keuring ook maar een wasseneus.

De gasten die moeten betalen, betalen straks weer voor het potje om elektrische auto's met subsidie te kunnen kopen. Dan wordt het voor die lui vanzelf interessant om over te stappen naar elektrisch. En niet kletsen over kosten, in de meeste steden waar dat al geld, betaal je al meer aan parkeerkosten dan dat.

En het is een tijdelijke situatie:
Sommige voertuigen die niet voldoen aan de vereiste euronorm mogen na 2020 de LEZ nog tijdelijk binnen tegen betaling:

Dieselvoertuigen met euronorm 4
Sommige professionele voertuigen met euronorm 3 of 4:
uitgerust voor toezicht, controle en onderhoud van infrastructuur en installaties van algemeen belang
uitgerust voor noodsituaties of reddingsoperaties in opdracht van de brandweer, politie,...
Voertuigen ouder dan 40 jaar

Dankzij deze overgangsmaatregel hebben bestuurders van deze voertuigen tijd om uit te kijken naar een alternatief. Een tijdelijke toelating aanvragen voor de periode na 2020 kan vanaf september 2019. Een aangekochte toelating is enkel geldig in de lage-emissiezone van Antwerpen.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 08:34]

Niet met een NL bril naar de BE markt kijken.
Elektrisch is in BE nog steeds onbetaalbaar. Ook is elektriciteit hier een nieuwe melkkoe waardoor de elektrische km ook duur is. Benzine en diesel daarentegen zijn hier vele goedkoper. Gisteren stond de benzine 95 en diesel beiden aan 1.339/l bijvoorbeeld.
Daarnaast zijn er in BE ook nog steeds parkeermogelijkheden en zijn garages er goedkoper dan in NL.
Ik heb net ff mijn kenteken ingevuld, ik heb een auto uit 2001 met een 1.6 benzine motor.
Ik mag volgens die website gewoon tot 2027 in de stad komen zonde kosten,
Een gewone burger kan best een auto kopen van rond dat bouwjaar, dus dat valt wel mee.
En tegen die tijd dat die auto's niet meer in de stad mogen komen is een electriche of een auto op waterstof ook weer goedkoper
Dus ik vind het wel meevallen
Waarom ben ik meneer Diknek omdat ik een Model 3 rij?
De gemiddelde persoon heeft niet zomaar een kleine €50k liggen voor een auto.
60k. En het is lease. En dan nog, omdat ik hard werk/goed onderhandel/het goed getroffen heb/geluk had ben ik een diknek?
Heerlijk hè afgunst, Nederlanders hebben massaal een hekel aan alles en iedereen die het beter heeft dan hen. Mooiste is dat diegene die hier relatief "slecht" hebben het altijd nog beter hebben dan een kleine 80% van de wereldbevolking.

Nou ja niet massaal het is vaak wel volk uit een bepaald milieu, om het diplomatiek te zeggen.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 23 juli 2024 08:34]

De -0 voor mij en +2 voor @veltnet zegt genoeg lijkt me.
Ja weinig van aantrekken, zitten teveel kansarme klagers op internet en het wordt hier ook steeds erger, nog even en het wordt een soort Geenstijl en dan wordt het tijd om te vertrekken naar beschaafdere oorden op internet. :)
Dus iedereen die zich een duurdere auto kan veroorloven dan de gemiddelde persoon is een diknek?
Ik vind dat argument ook bijzonder waardeloos, goed dat je het noemt.
U hebt nog nooit gehoord van handel in emissierechten?
Emissiehandel door Nederland
Deze emissiehandel vloeit voort uit het Kyoto-protocol. Nederland heeft zich verplicht om de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6% te verminderen ten opzichte van 1990. In Kyoto is ook besloten dat industrielanden een deel van hun reductieverplichting via maatregelen in het buitenland mogen realiseren.
Eh, in Nederland gelden er ook andere regels per steden, iedere stad heeft een eigen APV (reglement) en ook de steden met emissiezones hebben andere uitstootregels, dus zo "Belgisch" is die manier niet.
Grote verschil is wel dat je blijkbaar in Brussel
1. niet of niet afdoende (kleine bordjes) wordt gewezen op het feit dat je een milieuzone binnen rijdt en
2. je deze toestemming voor toegang tot de milieuzone apart en vooraf moet aanvragen (wie doet dat nou) omdat je anders een boete krijgt, zelfs al rijd je in de meest groene auto ever ooit.

Ikzelf heb vooral problemen met het tweede punt. Hoezo moet je vooraf toestemming vragen om ergens naartoe te rijden? Waarom wordt je daarop afgerekend? Iemand die met een Tesla Brussel inrijdt moet niet op dezelfde manier worden beboet als de persoon die met een Humvee Brussel (of welke plaats in NL of BE) inrijdt.
Plaats dan op z'n minst slagbomen zodat mensen een vignet kunnen aanschaffen wanneer ze de stad in rijden (ja dat klinkt absurd maar is desalniettemin meer logisch dan het rucksichtlos beboeten van passanten en dagjesmensen).

[Reactie gewijzigd door Jw_vdB op 23 juli 2024 08:34]

Omdat de gewesten hun eigen beleid hebben. Het zou beter op Europees niveau geregeld kunnen worden.
Dan komt de vraag: waarom is dit dan ineens wel nieuws? Ben dan wel benieuwd eerlijk gezegd....

Zou het eerder nieuws vinden als Waze dit zou introduceren. Ik heb daadwerkelijk geen flauw idee wat Coyote is..... 8)7
Als ik er vanuit mag gaan dat je in NL woont: in de titel staat dan ook iets over Antwerpen, België dus. Er zijn best wel wat Belgen die weten wat Coyote is ;) Het is grofweg gezegd de Belgische (betaalde) variant van Flitsmeister.
Waze doet het ook voor de pass in Zwitserland als je naar Italië gaat. Als ik mij niet vergis zelf met een info/webshop link.
Ik dacht heel even dat Waze een plaats in België was...
Uw voertuig heeft toegang tot de LEZ.
een nog onbepaalde datum na 31/12/2027

Ik mag met mijn auto nog zeker 8 jaar daar gewoon rondcruizen, en dat noemen ze een LEZ?

Welke auto's zouden er dan niet meer mogen, als een 2 liter turbo gewoon daar mag komen?
Oude dieselwagens, minimum euronorm5 vanaf 01/01/2020, benzine mag nog tot euronorm 2 in 2020, in 2024 worden de regels terug strenger.

Overigens kijkt men niet naar de werkelijke uitstoot, je mag jij een 8 liter V12 in een Amerikaanse pickup truck hebben, allemaal geen probleem als het maar voldoet aan de euronorm. En nee dit is geen Belgenmop, de lez zones in Nederland (en de rest in de EU), Arnhem, Rotterdam en Utrecht hebben vergelijkbare regels. Je hebt ook nog een pak lez zones waar enkel >3.5T aangepakt word maar vanaf 2020 is de lez in Amsterdam en Maastricht ook van toepassing op gewone wagens.

Geraak er op den duur nog maar aan uit met al die lokale regels die overal hetzelfde en toch niet hetzelfde zijn. Als buitenlander moet je u soms wel of soms niet registreren, info is ook niet altijd duidelijk, probeer maar eens te achterhalen wat je als buitenlander moet doen als je de lez zone in Arnhem wilt binnen geraken.
Integratie met apps zoals Waze zijn al langer bezig en zal broodnodig zijn om er nog aan uit te geraken hoe of wat.

Via https://urbanaccessregulations.eu/ kan je alvast centraal opzoeken hoe/wat/waar
Inderdaad, dit vraagt om een bredere aanpak: nu doen de steden hun zin en dat levert nogal wat onduidelijkheden op. Een europese richtlijn zou wenselijk zijn...
> Overigens kijkt men niet naar de werkelijke uitstoot, je mag jij een 8 liter V12 in een Amerikaanse pickup truck hebben, allemaal geen probleem als het maar voldoet aan de euronorm.

Maar als die aan de euronorm voldoet hoe kan dat dan een probleem zijn of er een 1 of 8 liter motor in ligt? De euronorm is immers ook een vaste maximale waarde van zoveel mg / km, dus dat is wel de maximale daadwerkelijke uitstoot...
Nee, dan zou het onmogelijk worden om die 8l V12 nog op de markt te brengen. De euronormen drukken hun vereisten uit in g/kWh, als je het vermogen kan verdubbelen mag je de uitstoot ook verdubbelen en blijf je binnen de norm. Vergeet ook niet dat diezelfde normen ook voor vrachtwagens gelden, eisen dat die exact dezelfde uitstoot hebben als een wagen is absurd.
Overigens haalt bijna geen enkel Euro6 diesel effectief de Euro6 norm wat NOx betreft.

Je bent mogelijk in de war met de CO2 uitstoot, die is niet opgenomen in de euronorm omdat deze milieuvervuiling moest tegengaan. CO2 is niet vervuilend voor het milieu maar heeft wel een invloed voor het klimaat.
Daar zijn normen voor opgelegd buiten de euronorm maar dat zijn gemiddelden die fabrikanten moeten halen of ze kunnen die afkopen van bijvoorbeeld Tesla. Zelfde verhaal als de overige industrie waar bijvoorbeeld stroomproducenten groene stroom certificaten kunnen verkopen aan elkaar.
> De euronormen drukken hun vereisten uit in g/kWh, als je het vermogen kan verdubbelen mag je de uitstoot ook verdubbelen en blijf je binnen de norm.

Waar haal je dat dan vandaan, want ook op https://en.wikipedia.org/wiki/European_emission_standards staat gewoon g/km en niet per kWh. Ik heb die eenheid eerlijk gezegd nog nooit gezien voor een verbrandingsmotor-norm. En

> Vergeet ook niet dat diezelfde normen ook voor vrachtwagens gelden, eisen dat die exact dezelfde uitstoot hebben als een wagen is absurd.

Is juist niet het geval, er zijn aparte normeringen, zie de tabellen in de link. Je hebt

- personenwagens
- light commercial vehicles in drie aparte gewichtscategorieen
- heavy-duty diesel engines
- large goods vehicles


Ik denk dat je met je

> Nee, dan zou het onmogelijk worden om die 8l V12 nog op de markt te brengen.

Juist wel het punt hebt geraakt: waar kan je die nu nog krijgen? De zware bakken zoals F250's zijn officieel werkvoertuigen en vallen dus onder de categorie 'light commercial vehicles' en hebben dus niet dezelfde norm als een SUV.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 08:34]

Je hebt gelijk, gedeeltelijk althans, voor zwaar vervoer drukt men in g/kWh uit, voor een gewone personenwagen in g/Km een willekeurige Doge Ram die ik even opgezocht heb is 2747kg en valt daarmee onder zwaar vervoer voor alle Euronormen.

Een V12 is altijd al moeilijk te krijgen geweest, er is ook weinig vraag naar gezien je het verbruik en belasting niet wilt betalen. Maar hij is te krijgen in meerdere Aston Martin modellen, BMW M760i, Ferrari, Lamborghini, Mercedes AMG S65, Rols Royce en ik vergeet er wel nog een paar.

Dan brengt mij dan wel op de vraag hoe pakweg een Lamborghini door die Euronorm testen geraakt gezien ze niet zoals de Amerikanen met hun gewicht in een uitzondering vallen. Ik kan je in ieder geval vertellen dat die auto's heel veel olieverbruik hebben omdat ze alvast niet meedoen aan scheiding van olie uit de carterdampen en alles dumpen in de verbrandingskamers. Voor een high performance motor lijkt mij dat het slimste maar milieutechnisch gezien is een geheel ander verhaal.
Simpel: ze produceren geen diesels. De diesel is het grote probleem om binnen de norm te krijgen en men moet tegenwoordig urea toevoegen (bekend als AdBlue) omdat de motor de uitstoot niet kan wegnemen. Het bezuinigen op Adblue heeft tot dieselgate geleid. Olieverbruik is zeker niet perfect maar zorgt uiteindelijk niet voor de bepalende bijproducten (of niet in significante mate), dus dat is bij zulke auto's ook niet problematisch om ze door de normen te krijgen. Het kan overigens wel gaan veranderen bij de volgende normeringen, het is dan ook niet raar dat je ook in die sector hybridetechniek ziet verschijnen, dat is niet alleen om snel bij het stoplicht weg te kunnen rijden.
Diesel motoren zijn duur om te maken vanwege hun hoge compressie wat ook extra gewicht betekend en houden niet van hoge toeren wat nefast is voor je maximum vermogen (maar ze hebben wel bergen koppel en zijn in de basis effecienter). Dat maakt ze niet echt geschikt voor iets als een Lamborghini, het is dus niet dat ze daar voor benzine kiezen vanwege emissies

Duitsland heeft net 210 000! benzine Corsa's en Adam's terug geroepen omdat ze heel ver buiten hun emissienormen zitten. Als VAG er niet in slaagt hun emmisies voor een stadswagentje met een minimaal gewicht & minimaal verbruik met een 1liter 3 cilinder benzine met alle eco opties erbij binnen die norm te houden, hou houd BMW dan hun V12 van 6.6liter benzine binnen diezelfde norm?

Is VAG dan zo incompetent en BMW 10 jaar verder in techniek? Of word er massaal gesjoemeld met testen, emissienormen, achterpoortjes, techniek dat op de testbank werkt maar niet in de prakijk (startstop, hybride systemen met een range van 10km, etc),?
Bmw heeft een hoger prijspeil en daardoor meer budget om dat soort zaken beter aan te pakken. Het zal deels ook wel een verschil in bedrijfsfilosofie zijn om ergens anders een grens te trekken. Maar cilinderinhoud wijst ook deels voor het probleem: kleinere motoren met nog hogere compressie heeft nog meer risico op die bijproducten. Al is dat niet allesbepalend, want een merk als Ford lukt het dus wel en biedt zonder blikken of blozen een Focus station met een 1L driecilinder. Je zou duskunnen stellen dat VAG hier wel de slechtste resultaten laat zien.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 08:34]

Ik had al een vermoeden dat je de prijs als argument ging gebruiken, diegene die echt achter de sjoemelsoftware zit is niet een of andere auto constructeur maar Bosh, katalysators en roetfilters komen van AS en voor de airco systemen moet je bij Nissens zijn. ESP en start-stop systemen zijn ook Bosh. Er is bitter weinig dat autofabrikanten zelf maken met uitzondering van de motoren.
Gezien die wagens hoofdzakelijk gebouwd worden met onderdelen van toeleveranciers zijn er geen heel grote verschillen in techniek, hoogstens dat autofabrikant X een goedkoper of duurder onderdeel/systeem gebruikt.

https://autofans.be/nieuw...ndhout-van-euro-6-diesels

Een onderzoek naar de werkelijke uitstoot van 4850 wagens, geen enkele diesel haalt er zijn opgegeven euronorm, benzine met moeite sinds euronorm 5.
Wat ze zelf maken heeft niets met het budget noch controle te maken, immers Bosch moet ook betaald worden en je hebt nog steeds mensen in-house nodig die checken dat wat je vendors aanbieden ook voldoet aan jouw kwaliteitseisen. Je tekent niet blind voor een third-party systeem wat je vervolgens blind in je product implementeert en maar afwacht tot er klachten komen.

Wat trouwens ook bij dieselgate is gebleken is dat het management van VAG wel degelijk er vanaf wist, en het is ooit begonnen doordat het managment van Audi niet wilde dat een bepaald model een vulopening voor Adblue zou krijgen. De Adblue tank moest daardoor groot genoeg zijn om alleen bij de servicebeurt gevuld te hoeven worden, maar toen kwam men in de knel bij de bagageruimte die kleiner werd dan van de concurrentie. Toen is besloten te gaan sjoemelen met het Adblue verbruik en zo begon het, niet omdat Bosch op eigen houtje het een leuk idee vond.

Wat trouwens het onderzoek in je link heeft getoond is niet helemaal wat je er van maakt. De euronorm is geen limiet voor de uitstoot in alle situaties, het is de limiet voor de uitstoot tijdens de vastgestelde testprocedure. Die testprocedure is wat men bij Dieselgate heeft geimplementeerd om de auto juist netjes de Adblue te injecteren, ging je vervolgens anders rijden dan ging de injectie weer omlaag of stopte zelfs. Maar dat betekent dus ook dat de euronorm niet betekent dat een voertuig nooit boven de normgrens komt, het is een regulering op basis van een procedure. De conclusie dat 'geen enkele diesel de norm haalt' is dus niet kloppend. Het is een beetje dezelfde 'wijsheid' dat geen enkele EV z'n WLTP-range haalt, ja dat klopt maar WLTP is ook niet real-life, het komt erbij in de buurt, simpelweg omdat real-life tientallen factoren kent en een testprocedure niet (immers om het ook eerlijk te houden).

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 08:34]

Dat er een verschil is tussen "test" en "praktijk" zal niemand verbazen, een test is gestandardiseerd en neemt niet alle variabelen mee zoals een bepaalde rijstijl of weermsomstandigheden.
Echter is het wel de bedoeling dat de test een werkelijk beeld geeft, geen enkele Euro6 diesel haalt de Euro6 norm. Na het dieselgate schandaal heeft Europa samen met de autofabrikanten de limiet voor NOx verdubbeld als "gunstmaatregel" omdat er geen enkele wagen aan voldeed.
Een fiat Tipo 1.6L zit momenteel 7 keer boven de Euro6 norm voor NOx, dan moet je niet afkomen met een verschil tussen test en praktijk, dat ding zou simpelweg geen Euro6 norm mogen hebben.
https://www.demorgen.be/t...ndere-realiteit~b8cd1654/

Het dieselschandaal is aan het licht gekomen omdat de Amerikanen wilde weten hoe die slimme Europeanen er in geslaagd waren zo laag te gaan in hun emissies. Het is met name VAG die daar massaal aan de grote klok is gaan hangen dat Europese wagens (met name VW wagens) zo milieuvriendelijk waren. De Amerikanen waren dus druk bezig met VAG wagens te testen. Dat in werkelijkheid de uitstoot tot zelfs 30 keer hoger lag lag eerst aan een defecte wagen, dan defecte meetapperatuur, dan waren de betrokken personen niet gekwalificeerd genoeg, ga maar door. Na jaren de Amerikanen blaasjes wijs te maken begonnen die eindelijk door te hebben dat de boel langs geen kanten klopte, toen heeft VAG hun sjoemelsoftware nog een update gegeven in een laatste poging het te verdoezelen en is alles uitgekomen. UIteraard wist VAG hiervan, net zoals alle andere Europese autoconstructeurs maar VAG is diegene die het met veel tamtam verkocht heeft in Amerika, VAG heeft er jaren de overheden bewust om de tuin geleid en VAG was bijgevolg diegene die de Amerikanen publiekelijk aan het kruis genageld hebben.

Dus ja, het management van VAG wist ervan, Bosh wist ervan en later zou blijken dat Daimler juist hetzelfde deed als VAG en BMW Group verklaard later dat ze per ongeluk ook die software gebruikt hebben.

Maar het punt waar het op neerkomt, hoe kan het dat Europese autoconstructeurs wagens uitbregen die hun emisienormen gigantisch, tot zelfs 30 maal de norm overschrijden, dat niemand in Europa vragen stelt en dat het nota bena Amerikanen zijn die de boel aan het licht brengen?
Wat is de waarde dan nog van een Euro3, 4 of 5 notering?

Dat Europa wakker is geschoten, continu nieuwe testen uitvind en nu ook net 210 benzine wagens terug roept toont enkel maar aan dat de Euronorm ziek is, heel ziek.
> Wat is de waarde dan nog van een Euro3, 4 of 5 notering?

Dat als je de testprocedure doorloopt, je op een bepaalde hoeveelheid uitstoot komt. Net als dat je de WLTP doet, je op zoveel CO2/km uitkomt voor een brandstofauto en op zoveel km bereik voor een EV. Dat is het enige doel. Door er allemaal dingen bij te halen met 'ja maar als we zus en zo rijden dan krijgen we een heel ander getal' verandert er niks aan. Dat is doen alsof het een soort natte-vinger-norm is, wat niet verklaart waarom steeds lichtere motorblokken worden gebruikt, Adblue tegenwoordig standaard is en sommige merken zelfs met diesel gestopt zijn. Dat is het doel van een normering.

> dat niemand in Europa vragen stelt

Klopt gewoonweg niet, Dieselgate heeft enorme gevolgen gehad en Euro7 gaat dit alleen maar moeilijker maken. Daar is niets zieks aan, het is gewoonweg een evoluerend systeem, net als dat NEDC ook weinig hielp en toen WLTP is gekomen. Er er met de kritiek op WLTP ook weer een nieuwe procedure gaat komen over 5, misschien 10 jaar. Zo gaan we rustig verder. Maar roepen dat real life metingen een testnorm overschrijden helpt niemand en is al zou oud als dat er testnormen bestaan.
>> Wat is de waarde dan nog van een Euro3, 4 of 5 notering?

>Dat als je de testprocedure doorloopt, je op een bepaalde hoeveelheid uitstoot komt.

Op voorwaarde dat alle auto's evenveel deviatie hebben ofwel dat ze allemaal evenveel vals gespeeld hebben. Dieselgate is niet de enigste manier waarop er gesjoemeld is geweest, start-stop systemen blijken in de praktijk en op de laastste testen helemaal geen effect te hebben behalve in de vroegere testen waar ze tot een liter minder verbruikten voor 100Km. Dan kan je dus een Euro 5 notering hebben met start stop systeem dat in de praktijk niets doet en waar een Euro 4 zonder dat start stop systeem lagere emissies heeft. Als dan ook nog is blijkt dat er wagens zijn (maar ook niet allemaal) die dankzij sjoemelsoftware plots 5 tot 30 keer minder uitstoten dan is je deviatie volledig van de pot gerukt.
Dan kan je inderdaad enkel zeggen, op test X heeft hij XX gescoord. En wat betekend dat dan? Niets als je het mij vraagt.

>> dat niemand in Europa vragen stelt

>Klopt gewoonweg niet, Dieselgate heeft enorme gevolgen gehad en Euro7 gaat dit alleen maar moeilijker maken

Correctie, dat niemand in Europa vragen gesteld heeft voor de Amerikanen Europa met zijn broek op zijn enkels heeft gezet. Het zou er nog aan mankeren dat Europa geen zware gevolgen geeft aan Dieselgate.
> Op voorwaarde dat alle auto's evenveel deviatie hebben ofwel dat ze allemaal evenveel vals gespeeld hebben.

Ze hebben geen deviatie want dat is alleen als je dezelfde procedure gevolgd zou hebben. Als Tweakers.net hier telefoons reviewt vermelden ze ook een standby batterijduur, dat is normaal gesproken een nieuwe telefoon met een 'vanilla' installatie. Als jij en ik en nog een groep onze telefoons in standby de batterij testen, zullen we gegarandeerd allemaal een kortere batterijduur meten, ik hoef je denk ik niet uit te leggen waarom. Dat betekent niet dat Tweakers.net liegt of dat de telefoons een soort 'review-mode' hebben omdat ze weten dat Tweakers.net ze test, het is simpelweg omdat onze telefoons factoren hebben meespelen die de nieuwe kale telefoons niet hebben.

> Dan kan je inderdaad enkel zeggen, op test X heeft hij XX gescoord. En wat betekend dat dan? Niets als je het mij vraagt.

Dat is een beetje als zeggen dat een rij-examen geen zin heeft omdat iedereen erna minder braaf rijdt dan ten tijde van het examen. Het effect is niet binair, het is niet alsof een auto die in 2000 door de norm komt dit jaar ook nog door de norm zou komen, dus er is wel wat verandert. Het is nu zelfs vaak zo dat men bij elke norm de motoren moet aanpassen, dus hoezo betekent de norm dan niks? Het effect is er toch juist? Alleen door op 1 manier te meten (real-life uitstoot vs norm) en daar de discrepantie te verbinden aan je beleving van het nut van de norm is nogal krom. De normen worden elke 5 jaar strenger, men kan niet anders dan de motoren aanpassen om steeds weer door de procedure te komen, dat is het nut van die norm. Dat je dat niet 1-op-1 kan doortrekken naar een real-life meting betekent niet dat het netto geen verschil maakt. Als telefoon A in de standbymeting 20 uur scoort en telefoon B 30 uur, dan weet je nog steeds dat in real-life de kans groot is dat B behoorlijk langer standby kan volhouden. Of ie dat ook 10 uur doet of 5 uur weet je niet exact, maar dat het 0 uur zal zou zijn is erg onwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 08:34]

Als je de vergelijking naar een telefoon in standby test wilt maken, als het getest toestel detecteert dat hij getest word zou hij in een profiel kunnen gaan waar hij in een ultra low batterij modus gaat waarbij je hem niet eens kan bellen om zo een veel beter test resultaat te bekomen. Tevens zou men een speciaal test exemplaar kunnen geven waar een andere batterij inzit. Of je zou zaken kunnen gaan afkoppelen die niet nodig zijn voor de test. Als ik dan in de praktijk ga meten en mijn telefoon houd het 7 keer minder uit in standby dan wat Tweakers test is er een probleem, als er vervolgens klachten blijven komen van mensen die 7 keer minder batterij duur hebben zal het niet lang duren iemand op onderzoek gaat, als bovenstaand bewezen is zal Tweakers berichten dat hun testen niet kloppen, waarom en hoe ze dit in de toekomst gaan voorkomen.

Dat is exact wat er met die euronormen aan het gebeuren is, men is heel de test procedure nu aan het omgooien en aan het kijken wat men kan doen om dat in de toekomst te voorkomen inclusief emissietesten op de openbare weg (RDE) in plaats van een gecontroleerde lab omgeving. Men kijkt ook om straffen op te leggen als het verbruik cijfers absurd veel afwijken van de realiteit

Dat de euronormen fabrikanten gestimuleerd hebben om lagere emissies te bereiken en effectief actie te ondernemen en dat er ook actie genomen is, daar gaat het niet om, het gaat erom dat we eigenlijk niet weten wat auto's werkelijk uitstoten door al het gesjoemel. Sommige hebben de befaamde sjoemelsoftware gebruikt, andere hebben hun versnellingsbak fysiek of software matig geoptimaliseerd om enkel in de test betere resultaten te krijgen. Of er gaat speciale olie in, iedere kilo dat niet nodig is word eruit gehaald, dynamo's worden gedemonteerd, spiegels worden gedemonteerd, bandenspanning word belachelijk hoog gezet en ga maar door.
Een Europeaan met een laag inkomen verdient nog altijd gouden bergen vanuit het perspectief van iemand uit Bangladesh. Het is altijd relatief. Turbo is ook niet echt de beperking, het gaat om de euronormering, zie het tabel op https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez-nieuw-vanaf-2020
Het richt zich dus hoofdzakelijk op diesels, een Euro1 norm benzine mag zelfs nog vrij rondrijden, ik zit op euro3, had ik niet verwacht. (zeker als je co2 uitstoot vergelijkt met huidige benzine modellen).
CO2 heeft ook niks met emissiezones te maken, wij stoten ook CO2 uit. Een emissiezone slaat op uitstoot die schadelijk is voor de directe omgeving, dus fijnstof, NOx, CO, SOx etc. Met name NOx is hierbij het grootste probleem en die komt met name bij oude diesels vrij omdat benzineauto's die met hun katalysator al reduceren. Dieselgate ging dan ook om de daadwerkelijke uitstoot van NOx.
Nog grappiger... met mijn 2.7 V6 Bi-Turbo van 1999 mag ik zelfs nog tot 1-1-2025 daar komen :D
Wassen neus dus.....
Wat wil je dan, dat ze de stad ineens voor iedereen ontoegankelijk maken? Natuurlijk voert men dit geleidelijk in en krijgen mensen tijd om zich aan te passen.
Niks wassen neus, de daadwerkelijke uitstoot hang van meer af dan puur de inhoud en het hebben van een turbo (snap eigenlijk niet waarom mensen dat noemen, het is slechts een turbine en doet niks qua chemische productie). Een benzinemotor heeft al een lagere uitstoot door de katalysator, dus die lost je probleem al grotendeels op. En diesels produceren inherent meer NOx door hun hogere compressie en dus hogere ontbrandingstemperatuur.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 08:34]

Ik vraag me echt af welke 10 liter benzine auto je moet rijden om daar niet meer binnen te komen.
De Euro norm zegt niets over CO2 uitstoot, maar wel over fijn stof en NOx (dus gericht op luchtkwaliteit, eerder dan milieu). Daarom is een 2.7 V6 BiTurbo Benzine uit 1999 niet noodzakelijk erger dan een recente Diesel. Qua CO2 uitstoot zit de diesel natuurlijk wel veel lager, die heeft maw een veel lagere impact op milieu (de klimaatverandering etc).

Dus wel logisch dat een stad zich focust op de luchtkwaliteit.
Ik heb het nagekeken, de auto heeft een Euro 2 norm en 274 g/km CO2.
Leek me alles behalve milieuvriendelijk/goed voor de luchtkwaliteit. ;)

Had verwacht dat auto's vanaf de Euro 3 norm pas toegelaten zouden worden (vanaf 2000 met 2de controle lambdasonde achter de katalysator)
In Duitsland zijn er namelijk wel al een paar plekken waar de Euro2 Benzine al niet meer welkom is namelijk
In principe zou geen enkele brommer / scooter meer mogen rijden daar. Daar komt toch een hoop rotzooi uit qua uitstoot, maar ze kijken alleen maar weer naar de auto. Als ik wel eens achter zo'n brommer aan rij met de fiets dan stik ik te met van de stank en troep die eruit komt toch veranderd daar niks aan. En dan kijk ik omhoog en zie het zoveelste vliegtuig over gaan 8)7
Je moet ergens beginnen, maar het zijn steeds de zelfde schouders die de lasten moeten dragen :(

Ontopic: En toch is het handig dat ze het doen, voor je het weet heb je weer een dikke boete aan je kont hangen.
Scooters/bromfietsen is uitgesteld omdat de ANPR camera's nog moeite hebben met hun kentekenplaten, ze worden zeker niet uitgesloten van de LEZ.
En brommers/scooters verschillen ook nogal qua uitstoot. Ik dacht dat in NL al nauwelijks er 2-takst verkocht werden, ik weet niet hoe dat in België zit.
Het heeft dan ook helemaal niets met luchtkwaliteit te maken.
Cruiseschepen mogen wel nog tot in het centrum van de stad bijvoorbeeld.
Welke auto's zouden er dan niet meer mogen, als een 2 liter turbo gewoon daar mag komen?
Omdat het mogelijk niet gebaseerd is op motorinhoud maar wel op de mix van uitstoot?
Overzicht van toelating van voertuigen met/zonder LEZ pas

https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez-nieuw-vanaf-2020

edit: aanpassing en toevoeging van text.

[Reactie gewijzigd door mahsalti op 23 juli 2024 08:34]

Tegen betaling mag je er wel rijden, gewoon extra inkomsten voor de stad dus. Ook lekker diesel weren, terwijl dat de milieuvriendelijkste motoren zijn. Ongelofelijk hoe je dit soort belasting als ‘goed voor het milieu’ kunt marketen.
terwijl dat de milieuvriendelijkste motoren zijn.
Kan u die claim staven met cijfers ea data?
Diesel mag dan wel minder CO2 uitstoten, de modernste diesels (van na 2015) zitten qua NOx-uitstoot nog ver boven die van benzineauto’s. Oudere diesels maken dat verschil alleen maar groter. En juist NOx is nou net hetgeen wat ongezond is voor mensen.
Oke en als je zo'n dagpas koopt, zetten ze met dat geld dan een extra filter ergens in de stad om de lucht te reinigen? Wat is het idee van dat je wel mag vervuilen als je maar betaald?
Zoals meestal met dit soort maatregelen: de stadskas spijzen.

De LEZ heeft geen nut en is heel hinderlijk ingevoerd. Op de ring mag je gewoon rijden. Neem je een afrit, kom je automatisch op de Singel terecht (een soort van een kleine ring, die binnen de LEZ ligt) die er vlak naast ligt.
De meeste toegangswegen naar deze Singel zijn 2 en 3-vaksbanen mét middenberm waardoor omkeren onmogelijk is.
Je krijgt de signalisatie ook pas op het einde (lees: op het moment dat je de LEZ binnen gaat rijden) te zien. Het is niet de eerste bestuurder die plots een boete van 100 euro of meer krijgt omdat hij amper 200m (per ongeluk) de LEZ is binnengereden om te kunnen terugkeren aan het eerstvolgende kruispunt.
Het is niet de eerste bestuurder die plots een boete van 100 euro of meer krijgt omdat hij amper 200m (per ongeluk) de LEZ is binnengereden om te kunnen terugkeren aan het eerstvolgende kruispunt.
Yep, 150 euro boete binnengekregen omdat Waze mij zonder pardon door de LEZ heen stuurde, zag pas te laat een bord waarop ook daadwerkelijk "emissiezone" stond en kon voor 200 meter weg dus die boete neerleggen.
"ik wist het niet" is een slecht excuus. Je hoort de lokale regels gewoon te kennen, of die nou relevant zijn voor de snelheid of de uitvoering van je auto (winterbanden, sneeuwkettingen, gele hesjes en alcoholtester aan boord, etc) of voor tolstickers en emissiezones. Gewoon maar gaan rijden in het buitenland en #yolo is vragen om een boete inderdaad.
"ik wist het niet" is een slecht excuus. Je hoort de lokale regels gewoon te kennen, of die nou relevant zijn voor de snelheid of de uitvoering van je auto (winterbanden, sneeuwkettingen, gele hesjes en alcoholtester aan boord, etc) of voor tolstickers en emissiezones. Gewoon maar gaan rijden in het buitenland en #yolo is vragen om een boete inderdaad.
Ik vond het gewoon aardig idioot dat zoiets niet beter staat aangegeven. Of ken jij elk bordje / symbooltje uit je hoofd?
Nee dat zeg ik niet. Maar als je je vooraf had geïnformeerd en “Antwerpen bezoeken met auto” had gegoogled dan waren de eerste hits voldoende om je te informeren.

Ik had dat overigens niet gedaan recentelijk maar voor mij waren de borden helder. Aangezien ik een diknek met een Tesla Model 3 ben (*kuch*) was het verder rijden voor mij niet zo groot probleem.
“Antwerpen bezoeken met auto”
Als dat de bedoeling was, dan had ik dat inderdaad eerst gegoogled :P We kwamen er toevallig langs onderweg naar onze bestemming en navigatie was leidend. (De borden zijn overigens best duidelijk "lage emissie zone" alleen zo jammer dat die er pas echt staan als je daar ook in bent al, en dat het onduidelijk is wie er nou wel en niet in mag)

*Venraiden4K rijdt een youngtimer met katalysator en een uitstoot waar de gemiddelde Prius jaloers op wordt maar zonder euronorm ( Die zit er bij sommige van hetzelfde type wel op, maar op deze niet :/ )*

[Reactie gewijzigd door Venraiden4K op 23 juli 2024 08:34]

Dat is wel heel gemakkelijk...
Heel die LEZ reglementering is 1 grote chaos. Weet jij bijvoorbeeld hoe de systemen in FR geregeld zijn?
Je rijdt door BE als je naar FR gaat. Je rijdt even af in Gent om te pauzeren. TADAAA: Je rijdt een LEZ in.

Dit zou Europees geregeld moeten zijn. Elke auto zou een stickertje moeten krijgen met een klassificatie.
Een stad die een LEZ wil hebben moet zeggen welke classificatie je wagen minimaal moet hebben, erboven mag je er niet in.
Zo moeilijk kan dit toch niet zijn?

Als je nu een bord LEZ ziet moet je aan de kant, je inschrijvingsformulier zoeken, online opzoeken welke normering er is,...
Ik ben het met je eens dat de situatie ter plekke beter kan, het is lastig om last minute uit te wijken (hoewel het wel kan) en ik ben het helemaal met je eens dat tol of emissiezones in Europees verband geregeld moeten worden.

Neemt niet weg dat het bij reizen buiten je eigen land handig is om je vooraf gewoon even te informeren over de geldende bepalingen. Dat moet je in Duitsland ook met de Umweltplakke (sterker nog, daarvoor moet je een fysieke sticker halen, hoe ouderwets). En ja, als ik naar Frankrijk ga dan hoor ik te weten dat ik overal een geel hesje en alcohol tester aan boord moet hebben, dat je voor Parijs zelf (niet de Périphérique) ook een milieusticker nodig hebt.
Ontmoedigingsbeleid. Met zo'n oude auto wordt het dan interessanter om aan de rand van de stad te parkeren en een park-and-ride te pakken. Doel bereikt: auto komt niet in de binnenstad.

Ze hadden het ook gewoon kunnen verbieden zoals in Duitsland maar hier laat je de keuze nog aan de bestuurder.
Veronderstel dat iedereen toch zoiets heeft van "Dan maar 35 euro", wat heeft het dan voor nut...
Die 35 euro wordt echt niet besteed aan betere lucht, dat verdwijnt gewoon in de algemene kas.

De enige andere optie is dan nog volledig verbod.
Als er nog maar 1 iemand beslist om die 35€ Niet te betalen en dus niet de stad in te rijden, is het toch al een positief project?
Minder auto’s in de stadskern is het doel van de overheid. Hoeveel minder? Dat ligt aan het moraal/luiheid/portemonnee van de burgers.
ACM Software Architect @HakanX17 juni 2019 12:05
In de praktijk zijn economische prikkels best wel effectief gebleken, vaak beter dan zowat elke andere prikkel.

Ik kan me voorstellen dat als iemand steeds weer moet betalen om de stad in te rijden, dat dat twee effecten heeft:
- Men krijgt een zekere prikkel om een schonere auto te kopen
- Men wordt eraan herinnert een vervuilende auto te hebben

Uiteindelijk is dit inderdaad een soort "soft ban", waarbij iemand alsnog erin kan als ie maar betaalt. Ik weet verder niet wat Antwerpen met dat geld doet. Je zou inderdaad hopen dat ze dat inzetten om e.e.a. dan alsnog te compenseren.
Zou helemaal mooi zijn als je via die app dan gelijk de dagpas zou kunnen kopen, maar gezien de prijs is het een stad waar ik niet meer heen ga.
35 Euro voor een dag mogen rijden in een stad, moet niet gekker worden.

Herstel, even op de website gekeken, je moet op benzine wel een hele erg oude auto hebben, zelfs voor diesel is het best te doen.

[Reactie gewijzigd door MeNTaL_TO op 23 juli 2024 08:34]

Sowieso kan ik je aanbevelen niét met de auto in Antwerpen te komen. Buiten de stad zijn er park&rides waar je gratis kan parkeren en met de tram op minder dan 20 minuten in het centrum bent.
Dat gezegd zijnde is de LEZ alleen van toepassing op écht oude wagens. Ik vind het krom dat die weg moeten blijven omwille van de luchtkwaliteit, maar vervolgens wel kunnen betalen om binnen te mogen :/
Sowieso kan ik je aanbevelen niét met de auto in Antwerpen te komen. :/
Omdat het hier één grote bouwwerf is :(
dat, en omdat je eindeloos in de file zal staan, hopeloos zal zoeken naar een parkeerplek én daarvoor nog eens goed moet betalen... dat terwijl het toeristisch interessante deel makkelijk te voet te doen is én er goed en betaalbaar openbaar vervoer is!
Yep, super handig als je niet meer dan een balpen als bagage mee hebt...
Daar gaat toch een koffer op hoor, zelfs met z'n tweetjes rijdt dat vlot.
Hetgeen ik mee heb lukt echt niet op een step, maar dat terzijde.
Probleem is dat het OV gewoon zodanig slecht is dat ik, zelfs met de massale files, nog altijd beduidend sneller ben met de auto dan met de trein+step/fiets.
Zolang het OV geen waardig alternatief is zijn alle overige pogingen leuk, maar niet afdoende.
Probleem is dat het OV gewoon zodanig slecht is dat ik, zelfs met de massale files, nog altijd beduidend sneller ben met de auto dan met de trein+step/fiets.
Zolang het OV geen waardig alternatief is zijn alle overige pogingen leuk, maar niet afdoende.
Helaas een waarheid als een koe (en ik moet maar in Brussel zijn, vlakbij halt... :( )
Ook maar beperkt. Want je mag hoogstens 8 dagpassen per jaar kopen. Er is geen enkele mogelijkheid om permanent met een oude wagen in de stad rond te rijden en de dagpassen zijn dan ook bedoeld voor wanneer je bijvoorbeeld een oldtimer event wil houden in de stad.
Dat is onjuiste informatie ;)
Afhankelijk van hoe vervuilend de wagen is, kan je ook een week- maand- of jaarkaart kopen
https://www.slimnaarantwe...taling/overzicht-tarieven

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 23 juli 2024 08:34]

Anoniem: 1153655 17 juni 2019 13:07
Is een rommeltje met allemaal die zones.... Je rijdt naar een stad en plots een bord dat je een milieuzone in rijdt... Iedere stad zo'n beetje met eigen regels zodat je als bestuurder totaal niet weet welke zone je wel en welke je niet in mag. Ik rij zelf een Volvo 850 uit 1996, benzine. Ijzersterk en niet kapot te krijgen. Voor mij zijn er een aantal zone's no go en veel plaatsen waar ik (voorlopig) nog wel in mag. Zou mooi zijn als er centrale (Europeesche) richtlijnen voor kwamen zodat je ook met oudere auto's precies weet waar je nog wel welkom bent. Het is natuurlijk weer een verkapte manier om oude auto's uit het straatbeeld te krijgen en mensen steeds meer druk op leggen om vooral nieuwe auto's te kopen en rijden. En dat in een stad met een wereldhaven als Antwerpen.... Begrijp me niet verkeerd, ik vind best dat we op het milieu letten, maar wel ironisch dat nu weer de automobilist de pisang is terwijl aan de andere kant alles wordt gedaan om de haven te laten groeien. Las toevallig wat artikelen over de uitstoot van schepen.... nee, dit is in mijn ogen ook gewoon weer de automobilist pakken omdat dit nu eenmaal een makkelijke doelgroep is. Heb ballen en weer de vervuilende zeeschepen uit je haven. Dan geef je pas om het milieu.......
Het is een veelgehoord excuus maar een man op straat merkt weinig van een cruiseschip dat kilometers verderop rook blaast. Het lijkt misschien wel dichtbij maar schadelijke uitstoot vermengt zich erg gemakkelijk waardoor de concentraties altijd zeer locatiegebonden zijn. Als je de online-kaarten van NOx metingen bekijkt dan zie je ook het snelwegenpatroon terugkomen maar vlak ernaast is de meting ruim binnen de norm. Oftewel die schepen weren heeft niet het beoogde effect wat het weren van vervuilende auto's wel heeft.
Dan geef je pas om het milieu.......
Volvo 850 gemiddeld verbruik 11l/100km
En de cruiseschepen mogen heerlijk verder varen want de vakantie is heilig.
https://www.ad.nl/auto/cr...uto-s-in-europa~ac9ac03b/
Dat is inderdaad schandalig, maar het is niet alsof schepen niet aan strengere emissienormen zullen moeten gaan voldoen: https://www.rijksoverheid...havens/zeevaart-en-milieu

Laten we daarnaast de slechte prestaties elders niet gaan gebruiken als excuus om verbeteringen tegen te houden.
Verbetering is een groot woord.
Emissiezones zijn gewoon verplaatsen van het probleem, de auto's die wij hier afdanken gaan gewoon naar een derde wereldland en rijden daar gewoon verder plus er rijdt hier een nieuwe rond in de plaats.
Ik carpool via de ring van Antwerpen (soms ook Brussel) en ik denk dat wij een van de weinige wagens op de ring zijn waar meer dan 1 persoon in zit.
Maar ik blijf bij mijn punt dat emissiezones enkel dienen om geld uit te slaan of plaatselijk de statistieken er wat beter uit te laten zien.
Ik vind dat altijd zo kortetermijndenken. Ja, die voertuigen gaan naar andere landen, waar ze schoner zijn dan degene die er nu rondrijden. Ondertussen komen hier schonere auto's, die op termijn weer naar dezelfde plek gaan. Zo druppelt het naar beneden. Ze lopen misschien een generatie achter, maar ook daar wordt de luchtkwaliteit dus verbeterd.
U denkt positiever dan mij :) Ik zie dit als mensen in ontwikkelingslanden gewoon meer auto's hebben dus zelf al koopt u een 'groenere' wagen wordt het probleem niet kleiner want daar is een extra wagen en hier is het dan 'beter'.
En precies als bij ons vroeger is daar dan de welvaart weer wat toegenomen, zij het met wat vervuiling erbij. Maar wie zijn wij om hen dezelfde ontwikkeling te ontzeggen als die wij hebben meegemaakt?
Zou een mooie boel zijn. Eerst de boel daar leegroven en dan onze welvaartsontwikkeling verbieden...
ACM Software Architect @Ramobo17 juni 2019 12:58
Er zijn verschillende redenen voor emissie-regels. Sommige emissies "reiken" heel ver, anderen zijn vooral heel lokaal. CO2 is een goed voorbeeld van die eerste, fijnstof juist van die tweede. Sommige soorten van die fijnstof vervallen/vervliegen zelfs al binnen enkele meters tot meer of helemaal onschuldige stoffen...

Dus voor de gezondheid van je eigen bevolking is het sowieso beter dat die auto niet lokaal rijdt en is het minder erg dat ie ver weg alsnog blijft rijden.

Althans, voor dergelijke vormen van uitstoot. Voor de impact van de CO2 en soortgelijke gassen verandert er dan inderdaad minder. Hoewel het zou kunnen dat die 'iets betere auto' die geëxporteerd wordt het in dat verre land het totaalplaatje alsnog een klein beetje verbetert.

Al met al is de impact voor je lokale bevolking dus wel degelijk groter dan 'de plaatselijke statistieken'.
Maar ik ben niet tegen die emissie verlaging maar ik zou het graag vanuit europa gepushed zien worden, nu kan je op reis gaan met je auto en in een paar steden in Europa mag je niet binnen maar dan tuffen die gewoon overal verder.
Ikzelf rijd met een bedrijfswagen en idd de wagens met hogere CO2 uitstoot zijn duurder geworden wat al een goede stap is maar ze moeten Diesel niet zo slecht laten uitschijnen ook. Ik heb nu tijdelijk een huurwagen tot mijn leasewagen er is en dit is een benzine en ik rij er per week een tank door maar met mijn diesel kon ik 2 weken over dezelfde afstand doen. Dus conclusie is dat ik waarschijnlijk evenveel uitstoot met mijn benzine huurwagen als met mijn diesel bedrijfswagen.
ACM Software Architect @Ramobo17 juni 2019 16:12
Het kan zeker allemaal beter :)

Consistentie in de regels zou erg helpen, duidelijke en tijdige markering dat zoiets op jouw route aan de hand is ook.
En diesel is inderdaad - ondanks het geklooi van Volkswagen en dergelijke - voor CO2 eigenlijk relatief goed. Het is alleen jammer dat het met allerlei andere vormen van uitstoot juist weer (relatief) hoger zit dan benzine.
Dit zijn regels die pas echt effectief worden, wanneer ze wereldwijd worden toegepast als ze echt vervuiling willen tegen gaan.
Locaal uitgestoten fijnstof is best wel een gezondheidsprobleem. Hoe dichter je bij een weg woont, des te lager je bloedgluthationespiegel.
Rommelen in de marge is veel interessanter dan in een klap het probleem oplossen. Als doelen zo snel behaald kunnen worden komen onze politici zonder werk te zitten, dat wil niemand.
En hoe zou jij het oplossen zonder een groot deel van de bevolking tegen de schenen te stampen?
Het is niet aan mij om op te lossen, ik heb me nooit verkiesbaar gesteld laat staan dat ik verkozen ben. Ik heb eveneens nooit gevraagd om al deze regelneukerij met slappe onderbouwing die elk jaar erger wordt.

Heel globaal stel ik dat de rekening bij de verbruiker hoort. In dit geval mag de industrie en het bedrijfsleven meer betalen en de burger minder. Er klopt immers weinig van de verdeling. Als er zo'n groot deel bij rederijen ligt, dan mag de rekening daar heen. Wordt je cruise dan aanzienlijk duurder? Jammer, je betaalt voor iets wat het kost. En als iets te duur is neem je het niet. De rekening voor je cruise hoeft niet gedeeld te worden door de hele bevolking. En als de cruisemarkt daardoor in elkaar klapt is dat jammer. Lijkt me verre van een eerste levensbehoefte.
Dus eerst betrek je een boude stelling, om vervolgens aan te geven dat het niet jouw probleem is, maar nog wel even in lekkere platitudes je gram halen. Vervolgens leg je de rekening bij 'den ander' zonder enige kennis van zaken en wat kunnen jou de gevolgen toch schelen.

Enige kennis van het fijnstofdossier lijkt u ook al te ontberen, want de 33 cruiseschepen die jaarlijks aanleggen in Antwerpen stoten 80% minder fijnstof uit dan de 350.000 geregistreerde voertuigen die in de aglommeratie Antwerpen rondrijden. Wil je het probleem aanpakken, vooral omdat fijnstof heel erg lokaal een probleem is, dan zul je beide op hun eigen schaal moeten uitpakken. Dat vergt ingrijpen in verschillende, complexe en overlappende productieketens, maar ook in menselijke gedragingen, ruimtelijke ordening en de portemonnee.

Helaas hebben politici daarbij niets aan kiezers zoals u........
Je stelt daarmee dat ik enkel mag klagen wanneer ik bereid ben het land te regeren. Het lijkt me dat het mijn goed recht is een mening te hebben, ongeacht of ik het zelf beter zou kunnen. Mijn initiële opmerking sloeg dan ook niet specifiek hierop, maar haalde dit onderwerp als voorbeeld aan.

Ik begrijp dat het complexer ligt. Maar de punten die jij noemt veranderen niets aan het mijne. Industrie ligt gewoon vlak om de hoek en is dus gewoon onderdeel van het lokale probleem. Ook op de lokale schaal is de verdeling oneerlijk.

En politici moeten niets aan kiezers hebben, kiezers moeten iets aan politici hebben. Zij zitten er voor mij, ik ben er niet voor hun.
Inderdaad, vorige week stond er nog eentje aangemeerd hier. Buiten het andere scheepsvaartverkeer op de Schelde....

Overigens mag je gewoon met je vervuilende auto de milieuzone in, zolang je dan maar betaalt is het geen enkel probleem.

En ook, de ringweg hier staat inmiddels zo'n 12 uur per dag vast. Ben benieuwd waar al die uitlaatgassen heen gaan maar die houden zich vast aan de regels en komen de stad niet in :)
Inderdaad, vorige week stond er nog eentje aangemeerd hier. Buiten het andere scheepsvaartverkeer op de Schelde....

Overigens mag je gewoon met je vervuilende auto de milieuzone in, zolang je dan maar betaalt is het geen enkel probleem.

En ook, de ringweg hier staat inmiddels zo'n 12 uur per dag vast. Ben benieuwd waar al die uitlaatgassen heen gaan maar die houden zich vast aan de regels en komen de stad niet in :)
Interessant... ik kreeg een gedachte... zijn schepen (vaartuigen) ook voertuigen?
Volgens mij wel, dus als je politie belt en vertel de politie dat je een grote voertuig hebt gezien die zware emissie uitstoot. Dan komen ze gegarandeerd ;), en wijs ze hele grote schip aan :P
(Geen idee of de politie je grap kan waarderen :+)

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 08:34]

Waarschijnlijk ga je dan op de bon voor het verspillen van hun tijd :P
En voor het incorrect gebruiken van geslachten in geschreven taal ;) Maar ik vermoed dat ze specifiek de wettelijke definitie van motorvoertuigen gebruiken, en dat zijn dan weer voertuigen voor gebruik op de weg.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 08:34]

Ook de scheepvaart zal de komende jaren strenger aangepakt worden. Maar je kan niet alles in 1 keer aanpakken en je moet rekening houden met de economische gevolgen.
Lage emissie zones gaan niet zozeer over uitstoot beperken als over de uitstoot weghouden uit die zone. Luchtvervuiling als gevolg van uitlaatgassen is namelijk erg lokaal.

Natuurlijk moet je dan ook wel zo'n cruiseschip z'n motoren uit laten zetten zolang het in de stad ligt.

Maar 't is trouwens niet alsof de norm die ze voor de zone gebruiken streng is. Je moet echt wel een heeeeeel erg vervuilende auto hebben om daar niet in te mogen. Ik heb een 14 jaar oude seat en had nog een norm speling.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 23 juli 2024 08:34]

Coyote? Heb ik echt nog nooit van gehoord, is dit een soort TomTom? :?
Is een legale radarverklikker op basis van meldingen in de community (zoals Waze)
Waze is veel meer dan een radarverklikker hoor ;) Maar het is wel inderdaad ook gebaseerd op een community, voor zover ik weet.

Coyote is begonnen met als doel een radarverklikker te zijn. Waze is begonnen als navigatie-app waar men achteraf de community allerhande gevaarmeldingen liet toevoegen (ongevallen, voorwerpen op de weg, beschadigd wegdek, ...). Het verschil in opzet zie je nog steeds.
Gisteren kwam ik er achter dat op de android telefoon van mijn meisje deze functies ook zijn toegevoegd in Google Maps. Inclusief ongevalmelder en kilomterteller. In de iOS app zitten deze functies er nog niet in.
Sinds vandaag bij mij in Google Maps ook de kilometerteller in de niet beta-app, voorheen al de flits- en ongeval melder.
Er land daar een roet van de schepen in de naastgelegen haven waar je U tegen zegt...
De uitstoot van 1 zo'n schip is gelijk aan zo'n beetje alle Diesel auto's die zich waarschijnlijk op dat moment in Antwerpen bevinden.

Maar zie dat Euro 3 met roetfilter en Euro 4 ook nog wordt toegelaten. Dus tenzij je een Diesel hebt van vóór 1990 zou het niet echt een enorm probleem moeten zijn gok ik.
Ik denk dat je je timeline een beetje verkeerd hebt. Diesels -met- roetfilter waren er eigenlijk niet voor 2000, euro 3 of niet. Dat begon pas ergens vanaf 2001-2002 langzaam op gang te komen.
Roetfilters voor oude diesels kunnen achteraf toegevoegd worden. Kost wat, maar voor sommigen de moeite waard. In Duitsland kom je het iets meer tegen.
In België is het net meer gangbaar om de roetfilter eruit te slopen :/
In België kreeg/krijg je een soort van vergoeding of vrijstelling van t 1 of ander bij het aanbrengen van een roetfilter op je oude Diesel.
Weet niet de exacte details, maar voor veel Diesels was dit mogelijk. (Maar alsnog vrij duur)
Dus als je oude Diesel al Euro 3 is, en je moet persé een milieuzone van België in...

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 23 juli 2024 08:34]

De LEZ is voornamelijk gericht op de luchtkwaliteit.
Die is heel lokaal, maw als een schip in de haven roet uitstoot, zal die hoofdzakelijk neerdwarrelen in de haven zelf. Lage impact op de luchtkwaliteit in de stad.
Ik kom dus regelmatig op de haven in Antwerpen en op de haven zelf heb ik vaak niet zo veel last van de lucht, wanneer het waait.

... En het waait meestal vanuit het westen... Dus waar dwarrelt het dan neer?
NOx en fijn stof blijft voornamelijk een lokaal probleem. Als het hard waait helpt het natuurlijk lokaal in de haven, maar dan waait het ook zo breed uit dat het niet meer die impact heeft op de luchtkwaliteit in het stadscentrum. Vandaar dat het voor de luchtkwaliteit in de stad niet (of amper) bepaald wordt door het roet van de schepen.
Street Canyons (zoals er vele zijn in het centrum van de stad) zijn het slechtst wegens te lage ventilatie.
https://www.sciencedirect...cle/pii/S1352231002008579
Ah thanks voor de link! Interessant stukje leesvoer.
Mooie zone, ook wel verklaarbaar met de industrie rond Antwerpen dat je de vervuilende voertuige niet je stad in wilt hebben.

Prijs is wel fors, zeker als je het vergelijkt met de umweltzones in DE. Al mag je daar gewoon niet in met een vervuiler. En als je geen plakaat hebt dat je auto schoon (tussen de 5 - 10 euro) is, wordt je aangepakt als vervuiler. Toch een mooie boete van 60 euro.
Al hebben die umweltezones ook weer een eigen nadeel. Je moet je op voorhand laten registreren. Op de dag zelf zal het afhangen van welke dag het is of je iemand vindt die je kan helpen. Moest enkele weken terug in zo een zone zijn op zondag en merkte het pas toen ik mijn bestemming in Waze ingaf dat ik zo een sticker nodig heb. Heb het dan maar zonder gedaan want het is onmogelijk om die op Zondag te krijgen.
> Je moet je op voorhand laten registreren.

Waar baseer je dit op? Zover mij bekend krijg je een sticker op vertoon van een kentekenbewijs dat je voertuigklasse bevestigt, je komt niet in een systeem terecht. Het is simpelweg een controlemiddel dat je niet 'gewoon' een groene sticker kan kopen en op een vervuilende auto plakken omdat je dan fraudeert. Ik vind het eerlijk gezegd ook vrij voor de hand liggend om zodra je tijd hebt zo'n sticker te bestellen in plaats van op de dag zelf voor het dilemma te staan, hij is immers permanent geldig.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 08:34]

> Je moet je op voorhand laten registreren.
Hierop : https://www.lez.brussels/en
Hij zegt umweltzones, die zijn in Duitsland (die dus de groene sticker hebben zoals hij beschrijft).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.