NexDock 2-laptopdock voor smartphones bereikt Kickstarter-doel

De opvolger van de NexDock, de NexDock 2, heeft zijn doel bereikt op Kickstarter en zal in productie gaan. Er is bijna 500.000 dollar opgehaald met een oorspronkelijk doel van ruim 50.000 dollar. De laptopdock wordt aangedreven door een smartphone of RaspBerry Pi.

De NexDock 2 bouwt voort op de eerste NexDock. Het apparaat beschikt over een aluminium behuizing, een full-hd-scherm, een toetsenbord en een aantal aansluitingen waaronder usb-c. Het product beschikt niet over een processor, geheugen of een besturingssysteem; daar moet een smartphone of bijvoorbeeld mini-computer voor zorgen.

Ook eventuele wifi- en 4g-connecties verlopen via de telefoon. Door de ingebouwde accu zal de laptop ook verbonden apparaten van stroom kunnen voorzien. De NexDock 2 werkt op termijn met verschillende apparaten, zoals smartphones, computesticks of een Playstation 4. Vooralsnog is er echter alleen ondersteuning voor Huawei- en Samsung-smartphones.

Voor 209 dollar krijgen geïnteresseerden het apparaat, een usb-c-lader en de daarvoor benodigde kabels. Naar verwachting zullen de eerste exemplaren in september geleverd worden. In 2016 kwam de eerste versie van de NexDock uit. Die werkte toen alleen nog met Windows 10-smartphones, had een minder goed scherm en minder uitgebreide functionaliteiten.

Nexdock 2

Door Valentijn Demandt

Stagiair nieuwsredactie

21-04-2019 • 09:26

59 Linkedin

Reacties (59)

59
56
48
3
0
3
Wijzig sortering
In de filmpjes op de NexDock website staat het scherm telkens aan maar je ziet gewoon de launcher van de telefoon. Benieuwd of het echt zo werkt. Ik heb zelf een vergelijkbaar product: de Superbook (https://www.sentio.com). Zelfde idee: "laptop" bevat alleen accu, scherm en input, telefoon doet al het werk. Die Superbook werkt met DisplayLink (=mirroring) en een app op je telefoon die zorgt voor alle desktopfunctionaliteit. DisplayLink vereist blijkbaar dat je scherm aan staat, dus alles wat ik op die Superbook doe zie je continu ook op je telefoon. Persoonlijk vind ik dat irritant en zonde van het stroomverbruik (ondanks dat brightness wel gedimd wordt)

Ik kan niet vinden of de NexDock ook werkt met DisplayLink. Als dat het geval is werken veel Raspberry Pi-distributies niet out of the box omdat ze drivers missen. De NexDock heeft een HDMI input-poort, de Superbook niet.

[Reactie gewijzigd door jacobras op 21 april 2019 10:24]

Wanneer heb jij je Superbook ontvangen?
Ik wacht net als vele anderen al bijna 3 jaar op dat ding maar hoor er helemaal niets meer van.

https://www.kickstarter.c...-into-a-laptop-f/comments

Ik weiger dan ook om iets nieuws te bestellen via Kickstarter.

[Reactie gewijzigd door fulgore op 21 april 2019 11:34]

Ik had er ook een besteld het leekt toen echt een goed idee / product de superbook, maar na de eerste melding dat ze het niet gingen halen en de optie om je geld terug te vragen gelijk gebruik van gemaakt en ook netjes mijn geld terug gehad.

Ik denk dat de "boys" die het opgezet hadden te naïef waren en er vanuit alle kanten misbruik van is gemaakt door de toeleveranciers en zo daardoor snel droog kwamen te staan en nu stilletjes weer thuis in de garage van hun ouders wonen.

Maar zelfs nu... wat is de toegevoegde waarde van dit product ??? niks want je kunt net zo goed een Android tablet met keyboard gebruiken of een Chromebook en je telefoon verbinden als je internet nodig hebt.
Ik denk dat de toegevoegde waarde is dat je alles op 1 device hebt staan wanneer je een telefoon gebruikt. Je kunt natuurlijk dingen synchroniseren via cloud services, maar dan heb je nog steeds twee apparaten met opslag en alle andere interne componenten. Dit is dan waarschijnlijk goedkoper, en je zit gewoon altijd op hetzelfde apparaat dus alles is altijd up to date.

Daar gaan we denk ik sowieso wel heen in de toekomst, gewoon één apparaat dat al onze informatie bevat en we draadloos op alles kunnen aansluiten, of alles wordt gewoon een thin-client met alles in de cloud. En dat vind ik stiekem best wel jammer.
Je bestelt toch ook helemaal niks via Kickstarter? Je investeert in een product, en als alles gaat zoals gepland wordt het product in productie genomen. Vaak krijgen de 'backers' het product in ruil voor hun investering. Daar zitten nergen garanties.
hoezo 'investeer' je in een product? Ik vind die term nog veel misleidender* dan het als 'soort webshop met voorverkoop' te benoemen; je wordt nl. GEEN mede-eigenaar, en je ontvangt GEEN dividend als het product een succes is. En heeft me lang op het verkeerde been gezet over wat 'crowdfunding' en 'kickstarter' eigenlijk waren.

Je geeft, op zijn best, een soort achtergestelde lening aan een bedrijf zonder ervaring dat van echte banken geen funding kon krijgen.
Waar je als 'rente' wat 'korting' op een product kan krijgen mocht het ooit geproduceerd worden. Behalve dat je, tov een echte bank, geen inzicht in de financiën krijgt.
Meestal is het dus echter een soort 'donatie' aan een bedrijf ipv aan een non-profit.

*Ja, er bestaan crowdfunding sites waarin je via mede-eigenaar kan worden. Maar die zijn vaak van een andere financiële orde, en wordt vaak verwacht dat je ook tijd en kennis in het nieuwe bedrijf investeert.

[Reactie gewijzigd door mbb op 21 april 2019 22:59]

Backing betekend ondersteuning en dat is wat je doet. Investeren hoeft natuurlijk niet per definitie een aandeel tegenover te staan. Een belofte in iets dat het te lopen risico goedmaakt is genoeg
Je HOEFT er natuurlijk geen gebruik van te maken, het KAN; JOUW KEUS.
Definitie "investering": Een investering is een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald.

Bron: Wikipedia https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Investering

Waar zie jij dat je hierdoor 'mede-eigenaar' wordt? Waar staat dat je iets uitgekeerd moet krijgen?

Je mag het er niet mee eens zijn, maar dan had je je van tevoren iets beter mogen inlezen in wat Kickstarter is. ;)
Je niet inlezen en dan wel een ongenuanceerde comment met 'fake news' kreten neerzetten lijkt me toch voor zich spreken... Juist door dit soort comments wordt 'fake news' de wereld in geholpen. Je draagt dus zelf net zo hard bij.
Je hebt blijkbaar het idee dat er geen risico vast zit aan investeren. Niks is minder waar.
Dat "backing" waar je het over heb is hippe taal ter vervanging van bestaand taal gebruik. Net zoals dingen als bijv "selfie" "app".
Jij ziet wat de belofte is voor je investering. Als daar dan geen aandeel van het bedrijf bij zit is het aan jou om te bepalen of je ermee acord gaat. Doe je dat niet maar ga je toch geld geven is het je eigen domme schuld, niet je interpretatie ervan.
Ik heb de mijne een half jaar geleden ontvangen.

Maar het is helaas waardeloze hardware. Werkt niet met DeX alleen hun eigen zeer brakke software, en het is ontzettend brak gebouwd. Als je hem dicht klapt dan moet je bijvoorbeeld op het scharnier drukken anders staat het scherm helemaal bol omdat het scherm te slap is voor het sterke scharnier. Touchpad loopt aan, enz..
Wauw, daar heb ik helemaal niks van meegekregen. Het viel me wel op dat de software een tijdje geen updates meer heeft gehad.

Wat betreft de hardware heb ik dezelfde ervaring als @GekkePrutser. Ik kon helaas niet terugvinden wanneer ik mijne exact heb ontvangen, maar het zal iets korter dan een jaar geleden zijn geweest (gebacked in 2016!). Heb het ding slechts enkele keren gebruikt (geprobeerd), maar dat komt vooral vanwege de software. Het werkt allemaal niet zo soepel en het zit vol kleine bugs. Achteraf gezien had ik beter een Chromebook kunnen kopen, dat overweeg ik nu.

Misschien wordt het straks mogelijk om de software van NexDock te gebruiken, daarmee lijkt het zelfs mogelijk te zijn om je mobieltje normaal te blijven gebruiken terwijl de boel gedocked is.

[Reactie gewijzigd door jacobras op 21 april 2019 15:11]

Dit mag Tweakers best wel even vermelden in het artikel.
Om te voorkomen dat mensen bij de NexDock 2 op de zelfde manier getild worden.
Hoezo? NexDock 2 komt niet van Sentio. En bij Kickstarter heb je nou eenmaal risico. Het product is namelijk nog niet in productie net zoals producten die je in de winkel koopt. Dat gaat in de meeste gevallen goed, maar heel soms gaat dat mis.
Ja ik snap dit echt niet bij sommige mensen. Kickstarter is geen webshop, maar je doet investering, vaak in ruil voor een product. Dit kan risico's met zich mee brengen.

Ben zelf al een paar keer de pineut geweest, maar ik heb wel elke keer in m'n achterhoofd dat er risico's zijn.
Ik heb de NexDock. En die is prima van kwaliteit. Ik heb dus ook gepledged voor de 2 versie.
Ik heb de nexdock ook, maar de kwaliteit van het scherm en de speakers en het feit dat ze het direct over een opvolger hadden en een computecard variant die nooit is gekomen, maakt dat ik deze ronde niet mee doe. Daarnaast vind ik 'm te duur. Tov voorganger hebben ze technisch een chipje en het paneel veranderd voor 169 dollar. Maar goed vele anderen die wel hebben gebackt vonden het interessant genoeg
Hallo,
Had wel begrepen dat men druk aan het uitleveren was gegaan. En wellicht er even aktief achteraan te gaan. Men schijnt best wel veel terug zendingen te hebben.
Ik heb de mijne (gold uitvoering) ruim een half jaar geleden ontvangen.
Werkt naar goed, maar naar een tijdje niet meer voor werk. Nu aan telefoon zoon om game te spelen en streams te kijken.
1 nadeel door de prijs die men opgaf moet je hem wel laten inklaren (die koste me volgens mij 30 a 40 euro) maar dat weet tegenwoordig met alles wat uit het buitenland (buiten Euro zone) komt. En het gaat steeds geautomatiseerd. Ik kan me nog een "The Walnut Creek CD set" herinneren en een ambtenaar me opbelde om te vragen wat het was en in wat voor categorie het mogelijk zou vallen.

[Reactie gewijzigd door psdata op 21 april 2019 15:17]

Ik heb zelf wel eens geëxperimenteerd met sentio en vergelijkbare apps. Zakelijk dacht ik met een citrix receiver goed te kunnen werken, maar ben er nog niet achter hoe je de rechter muisknop kan laten werken.

Gebruik ik best vaak, ben ik achter gekomen...
Ik denk dat de telefoon in de pr foto's een samsung is. In dat geval kan ik bevestiggen dat dex(samsung hun desktop ervaring) idd werkt zoals beschreven door jouw. zowel je telefoon als de dex zouden in theorie appart kunnen gebruikt worden. in de praktijk gaat hij steeds vragen om de app te sluiten om hem in de andere modus te gebruiken(dus er kan maar 1 versie per app draaien).

Ik ben zelf niet overtuigd van deze laptopdock, ik gebruik dex nu al even met mijn s10+ en ik kan zeggen er is wel degelijk een reden waarom samsung er een ventilator op heeft gezet. bij deze versie zou ik ook niet verbaast zijn als er meteen klachten komen dat de gsm's throttle door de hitte. Ik had veel liever dat je je toestel kon docken in de laptopdock en ik had toch wel een ventilator toegevoegd om de gsm te koelen, eventueel ipv de touchpad zoals het concept van razer (moeilijk te doen omdat alle toestellen verschillende afmetingen hebben)https://tweakers.net/revi...dock-voor-smartphone.html

[Reactie gewijzigd door suljo op 21 april 2019 22:56]

Gaat natuurlijk never nooit niet gebeuren maar wat zou ik zoiets graag voor mijn iPhone willen hebben!
Ik kan alles met mijn iPhone doen maar mis alleen groter scherm. Ik gebruik nu airplay naar mijn tv regelmatig maar de interface van de iPhone blijft verticaal. Zo dicht bij dus...

En laten we ook de Padphone van Asus niet vergeten. Smartphone, tablet en laptop in een.
Het grootste probleem is dat die pogingen allemaal commercieel geflopt zijn, dat nodigt niet echt uit als fabrikant om opnieuw in te stappen.
Dit zijn de momenten dat ik baal dat ik geen Android telefoon heb. Ik begrijp niet zo goed waarom versie 1 maar op zo'n kleine schaal geleverd is. Ik zie hier zoveel mooie mogelijkheden voor.

Ideaal voor de doorsnee student die nooit verder zal komen dan de browser en zijn office pakket. Wordt zo'n duur telefoon abonnement met BKR registratie toch nog een beetje goed gepraat.

Hoeveel accountmanagers kun je wel niet voorzien van een nexdock met toestel van de zaak? Ik denk dat die groep behoorlijk groot is.

En überhaupt de gemiddelde carbon footprint een beetje verlagen. We leven allemaal vanaf onze telefoon, maar omdat die schermen niet altijd het juiste formaat zijn voor de job nemen we maar een desktop of tablet erbij.
Het origineel was nog uit de tijd allen windows 10 mobile ondersteuning had voor externe schermen ed. Daarna is samsung pas met Dex gekomen (en anderen vast ook met iets), het origineel had dus al een hele kleine markt (continuum enabled windows 10 telefoons, de elite x3, lumia 950 en 950xl)
De Motorola Atrix uit 2011 had al een lapdock nog voor dat Windows 10 Mobile op smartphones iets was.

https://images-na.ssl-ima.../813XQMKHRmL._SL1500_.jpg
Anoniem: 414214
@mono-oXide21 april 2019 12:45
Heb zelf de razr en de lapdock pro....
Snap ook niet dat dat niks geworden is.
Werkt nog steeds super.
En dus al lang voordat dit product er was of Samsung dex.
Ja de Atrix is een fijn apparaat. Ik gebruik hem nog steeds als "KMM" (Keyboard Mouse Monitor) voor mijn servers. Goedkope manier om een console te hebben die weinig ruimte inneemt. Want eigenlijk is het gewoon een HDMI scherm met een USB toetsenbord en touchpad.
Ik heb alleen de accu's eruit gehaald, die waren toch dood en ik was bang dat ze zouden ontbranden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 april 2019 14:45]

Motorola was idd eerder, maar die Atrix werd ook nauwelijks verkocht en geen enkele andere Android fabrikant (ook Motorola niet) is ernee door gegaan. W10M was ook geen hardloper maar er zijn toch een tien miljoen wel van verkocht, dat was iig nog een beetje een markt voor die docks.
Ik heb zelf zakelijk een elite x3 van Mn accountmanager bij HP gekregen, en als je het OS even weg denkt die gewoon niet genoeg ondersteuning had overal, dan was dit echt een uitstekend product. De weinige apps waren het probleem op Windows 10 mobile. Een goeie 4 maanden gebruikt, maar daarna toch weer terug gegaan naar Mn iPhone en HP Elitebook 830 G5.

Dit was overigens al nadat de x3 “dood” verklaard was. Was puur om te kijken of het type systeem aansloeg
Versie 1 heb ik thuis liggen maar bijna nooit gebruikt, heb vooral het idee ondersteund en zie nu dat nummer 2 een heel stuk vooruit is gegaan! Versie 1 voelt erg goedkoop aan, het scherm heeft een lage resolutie, lage helderheid en slechte kleurweergave. Dus zit nu te denken aan versie 2 en ik zou het fantastisch vinden als dit een groot succes gaat worden.
Origineel was niet goed genoeg. Scherm en speakers waren zo slecht dat het de ervaring gaf van een te goedkope 10 jaar oud tn laptop. Met dex werkte het niet vanwege 720p en blijkbaar waren ze niet tevreden genoeg om het in de losse verkoop te doen
Welke functie heb je nodig op je telefoon wil dit werken? Ik heb naar dit project gekeken maar volgens mij heb je hier een functie op je telefoon nodig dat je beeld kan uitsturen via de USB poort. Weer ergens anders lees ik dat het via een app wel kan. Heb zelf een Nokia 6.1 (2018). Aangezien het zo gemengd was of dit zou werken heb ik het niet gedaan (ook de ontwikkelaars waren toen niet duidelijk).
Zie toegevoegde links
Werkt bij mij plug en play
Je hebt meer nodig dan wat je schrijft. Op de website melden ze dat enkele Samsung en Huawei telefoons met "desktop mode feature" geschikt zijn, en dat deze modus vanaf Android Q standaard in het besturingssysteem gaat zitten.
Is het niet eerder een smartphonedock dan een laptopdock? Bij een laptopdock verwacht ik iets waar ik een laptop voor nodig heb?
Het is een dock in de vorm van een laptop ;-) En het kan ook voor andere devices gebruikt worden als mini-computer:
Het product beschikt niet over een processor, geheugen of een besturingssysteem; daar moet een smartphone of bijvoorbeeld mini-computer voor zorgen.
Maar als extensie voor een smartphone zie ik inderdaad wel de meeste potentie ;)

[Reactie gewijzigd door iMars op 21 april 2019 09:53]

en dan wordt het al aangedreven door een raspberry pi waardoor je eigenlijk zo al kan werken.
Nee, het wordt door niets aangedreven
Je kan er in theorie wel een rPi op aansluiten of dus je telefoon.
sorry, te snel gelezen. Je hebt gelijk.
Echt nieuw is het niet. MIRAXESS is ook al een tijdje bezig. En zijn in de fase dat ze bijna kunnen uitleveren, maar let op, dat zeggen ze al een tijdje.

Ik hoop toch echt dat op korte termijn echt positief nieuws is te melden. Anders zou de NEXTBOOK ook interessant kunnen worden voor mij. Maar ben zo bang dat men nog een heel proces door moet tot daadwerkelijke oplevering.

https://www.indiegogo.com...martphone-into-a-laptop#/

Mijn hoop is nog altijd de MIRAXESS. Maar ben echt zoekende naar deze oplossing.
Miraxess is best dichtbij ja, op Mobile World Congress heb ik hun prototypes geprobeerd en die zaten goed in elkaar (veel beter dan de superbook). Ze hebben er zelfs 2: Die van de kickstarter die hun "top" model is, en een "budget" model.

Hoe dan ook zou ik niet preorderen maar even de kat uit de boom kijken naar de echte produktiemodellen hoor!
Voor één keer deed ik gek en deed ik mee aan de kickstarter. De filmpjes van de Miraxess zeggen ook dat het product best goed orde is. Maar zal niet vaker aan een kickstarter meedoen gezien de historie hiervan. Eigenlijk zonde, vind ik.

Hoop nog steeds op een goede afloop :)
Als ik mijn Mate 20 pro aan een beeldscherm koppel krijg ik een Linux like desktop met alle Android apps beschikbaar. Wat mij betreft is alleen een multi usb (-c) dock met voeding nodig. Telefoon, toetsenbord, muis en beeldscherm erin en gaan. Op m'n werk al heel veel mensen versteld laten staan als ik zonder laptop presentaties geef.

Update:
https://www.androidauthor...es-vs-desktop-pcs-888855/

https://consumer.huawei.c...ied-the-new-desktop-mode/

[Reactie gewijzigd door blackSP op 21 april 2019 10:22]

Dit kan een interessante uitbreiding voor de Librem 5 zijn. Die heeft ondersteuning om als volledige Linux desktop gebruikt te worden via de USB-C aansluiting. De SoC heeft ondersteuning voor USB C, USB 3.0 en HDMI 2.0a.

Gebaseerd op de prijs lijkt het erop dat dit apparaat enkel bestaat uit een HDMI scherm, een USB toetsenbord, USB touchpad, USB (C) hub en een powerbank, netjes verpakt in de shell van iets dat op een notebook lijkt. Daar hoeft niets mis mee te zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 april 2019 10:45]

Is nu beperkt tot een aantal Samsung en Huawei telefoons.

Op hun eigen website begaan ze ervan uit dat in Android Q hier meer mogelijkheden zijn:

Future-Proof

Although NexDock is not compatible with any other Android phones at the moment, “Desktop mode” will be included with most upcoming phones in the future with native support from Google with Android Q update.
best duur . voor datzelfde geld heb je tegenwoordig al een complete Chromebook. als dit soort dingen voor onder de 100 te krijgen zijn is het mss interessant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee