Curatoren verkopen na bedrijfsfaillissementen geregeld klantgegevens door, waaronder die van failliete webwinkels. Volgens de privacywetgeving moeten klanten daar toestemming voor geven, maar daar wordt vaak niet om gevraagd. Curatoren negeren de privacywet soms helemaal.
Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer en onderzoeksplatform Investico. Zij bekeken verschillende faillissementen en de dataverkoop die daarmee gemoeid ging.
Curatoren kunnen na een faillissement van een bedrijf de klantgegevens verkopen om schuldeisers af te betalen. Die data levert soms duizenden euro's op. Investico keek onder andere naar een webshop over hoortoestellen, waarvan het klantenbestand 7500 euro opleverde.
Het is niet zomaar toegestaan om persoonlijke gegevens door te verkopen zonder expliciete toestemming van de klant zelf. Als een bedrijf eerder in bijvoorbeeld een privacybeleid belooft de gegevens niet door te verkopen, mag dat ook niet na een faillissement. Volgens Investico negeren curatoren dat en vragen ze soms geen toestemming.
Volgens juristen met wie Investico sprak, zouden curatoren niet weten hoe zij de privacywet moeten interpreteren, omdat die de afgelopen jaren vaak veranderd is. De Autoriteit Persoonsgegevens zou bovendien de afgelopen jaren vaak van standpunt zijn veranderd. Ook vinden sommige curatoren de privacywetgeving ondergeschikt aan het belang om zoveel mogelijk geld op te halen voor schuldeisers. "Het belang van de boedel gaat gewoon voor", zegt een van hen.