Sony presenteert externe ssd's met opslagcapaciteit tot 2TB

Sony heeft nieuwe externe ssd's aangekondigd. De SL-M-modellen hebben een lees- en schrijfsnelheid van 1000MB/s, de SL-C-ssd's zijn langzamer maar compacter. Beide ssd's komen in varianten van 500GB, 1TB en 2TB.

Sony heeft de SL-M- en SL-C-ssd's van een opvallende aluminiumbehuizing met gele zijkanten voorzien. De fabrikant levert gele elastiekjes en labels mee. De opslagmedia zijn stofdicht en waterbestendig op basis van de ip67-classificatie. De usb-c-poort is afgedicht waardoor de ssd's waterdicht zijn tot één meter diep gedurende maximaal een half uur. Ook claimt Sony dat ze een val van tot aan drie meter zouden moeten kunnen doorstaan.

De SL-M-flashschijven zijn nvme-modellen met sequentiële lees- en schrijfprestaties van 1000MB/s. De SL-C-varianten zijn iets kleiner en bieden sequentiële leessnelheden van 540MB/s en schrijfsnelheden van 520MB/s. Sony meldt niet welke geheugencontroller de ssd's hebben. De usb-poort is van het 3.1 gen 2-type, voor doorvoersnelheden van theoretisch maximaal 10GBit/s.

De ssd's bieden hardwarematige versleuteling met aes256-encryptie en gebruikers kunnen deze van een beheerders- en gebruikerswachtwoord voorzien. Prijzen maakt Sony nog niet bekend. Sony breidt met de SL-M- en SL-C-modellen zijn lijn ssd's van SL-E- en SL-BG-modellen uit. Die bieden minder opslagcapaciteit en lagere snelheden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-04-2019 • 13:33

70 Linkedin

Reacties (70)

Wijzig sortering
Dit lijkt mij dan ook een product met oog voor productiemensen in het veld waar je te maken kan hebben met barre omstandigheden. Die letters + cijfers codering zijn een leuke toevoeging.
. Die letters + cijfers codering zijn een leuke toevoeging.
Handig om je paswoord niet te vergeten :+
Speciaal voor de pasen denk ik! ;-)

maar serieus.. wie bedenkt die kleur?

Als je keuze had gehad, kon ik het me nog voorstellen. maar nu kan je volgens mij gewoon kiezen uit geel.
Hmm. Mijn gedachtgang is een heel andere. Leuk idee, zien er gaaf uit, waarom staan die dingen niet in de pricewatch?
Edit: ik ontdek net dat na het kikken op een lelijke zwarte Sony er een hele categorie externe SSD is.

[Reactie gewijzigd door mashell op 8 april 2019 14:00]

Ja dat bedoel ik met keuze.. :) sommige mensen hadden voor geel gekozen.. ik ben meer een donkergrijs typje .. maar mijn dochter had er graag een in het lichtroze gehad met HelloKitty plaatjes erop :)
Donkergrijs? saai type dus, net als iedere andere individu die het bij de saaie kleuren houd. geef my maar knal geel of rood :-) ik vind ze eigenlijk nog wat te grijs. Zo is iedereen weer anders. :)
verre van saai.. ik hou meer van evenwicht.... als alles in mijn omgeving net zo hysterisch zou zijn als dat ik in mijn hoofd was.. dan zou mijn hele leven eruitzien als een teletubbie aflevering.
Lang geleden dat ik een aflevering heb gezien, maar waren die zo hysterisch :-) ze waren wel kleurrijk met groene grasvelden.
Of zo'n interessant type dat hij zich moet vermommen met een saai uiterlijk zodat hij ook nog door zijn dag heen kan.
0Anoniem: 217535
@trisje8 april 2019 21:11
Donkergrijs? saai type dus, net als iedere andere individu die het bij de saaie kleuren houd. geef my maar knal geel of rood :-) ik vind ze eigenlijk nog wat te grijs. Zo is iedereen weer anders. :)
Gaat mij net zo. Sterker nog: Sony en geel... Sports Walkman!
Ik heb dan ook een knal geel gel-hoesje. * Anoniem: 217535 is dol op geel. Favo kleur en smaak. Ik heb zelfs een hongkongse op de bank zitten... hahahaha

Alle gekheid op een stokje: Als ik voor Sony zou werken zou ik allang het idee op werpen om met een gele SMAAKVOLLE smartphone te komen en volledig in te zetten op geluid. Voor de audiofiel. Met dito bluetooth speaker.... Toffe niche waar je een statement mee kunt maken als producent en klant...
Je kan toch grijze/roze elastiekjes kopen?
Waarom staan die dingen niet in de pricewatch?
Wellicht omdat ze net aangekondigd zijn?
De SL-E en SL-BG staan wel in de pricewatch.
Omdat het net lente is :+ : "The SL-M series and SL-C series will be available from autumn 2019 and pricing is to be confirmed.
Ik vind het niet slecht, kan een zeer herkenbaar design worden. LaCie schijven zijn in mijn ogen ook niet zo mooi, maar iedereen kent ze wel.
Ik vind ze afgrijselijk, voor mij de reden om hem niet te kopen. Ik ga niet eens naar de prijs kijken, zo lelijk vind ik hem. Ieder zijn smaak en mening is anders uiteraard, maar geef mij maar een WD elements. Van mij mag een externe disk gewoon saai zijn en niet teveel opvallen. Dit is totaal geen strak Sony design vind ik, los van dat de combinatie geel, grijs en ribbels mij niet aanstaat.
Deze vind je terug in je tas :p Ben zelf wel eens mijn Samsung T5 externe SSD kwijt in mijn rugtas omdat die donker gekleurd is. Dit vind je dan weer sneller terug.
Je zegt er zo iets ...heb hetzelfde voor...vloeken en zoeken want belangrijke data ligt die gewoon in m'n zwarte rugzak. Black on black zie je niet. Deze licht gewoon op :)
Normaal heb ik voor alles wel een apart vak in mijn rugzak maar soms berg je niet altijd alles op zoals je eigenlijk wilt om de een of andere reden en dan is het inderdaad zoeken geblazen.
Ach who cares. Zolang de data die erop staat maar veilig is.
Ik zie een GRIJZE doos met kleine gele zijwand en losse elastieken bijgeleverd (zie plaatje 1)
Wat houdt je tegen om daar andere rubbers aan te hangen en / of hoesje te kopen

[Reactie gewijzigd door OxWax op 8 april 2019 15:45]

Misschien een verwijzing naar de Sony Sports lijn die je ooit had (voor walkmans e.d.).
Ik dacht eerder aan My First Sony :)
Echt he,

Je kan het een beetje vergelijken met die poepkleur van de Noctua fans. Echt het meest geweldige product ooit, maar als je je ergens ermee moet vertonen krijg je zeker vragen of opmerkingen.

Met een externe ssd zoals deze loop je dan echt direkt tegen de lamp!
Kan iemand uitleggen wat het voordeel is van een externe SSD? Zelf heb ik namelijk recent een SSD gekocht met een externe behuizing dat was een stuk goedkoper.
Nou, om maar wat te noemen: Dat'ie waterdicht is en waarschijnlijk een stuk compacter/lichter dan een behuizing voor een SATA drive. Daarnaast zijn ze een stuk sneller dan wat met SATA haalbaar is.

Als je een USB-C enclosure hebt voor een M.2 NVME SSD wordt het misschien een ander verhaal though.
Die heb je ook wel, maar het voordeel is inderdaad dat kant-en-klare modellen compacter en lichter kunnen zijn en niet per se de M.2 form factor hoeven te hebben
Zijn dit intern niet gewoon M.2 drives?
De smalle langwerpige (maatje mars-reep) zijn dat doorgaans wel, maar de vierkantere zoals deze hebben meestal ook een grotere printplaat met meer chips want goedkoper. Soms zijn dat in werkelijkheid ook de 2,5" variant met een SATA-naar-USB printje eromheen maar soms ook niet en is de printplaat geheel 'native', zoals bij de pocketvault: http://www.thessdreview.c...-pocket-vault-ssd-review/

Het zou anders ook raar zijn als ze M2 zouden zijn maar wel 2 maten aanbieden waarbij de grotere ook een stuk breder is ;)
nou ja, M.2 komt in drie smaken, 80/60/42 mm lang dus zelfs daarmee kan je aardig varieren.
Daar wordt je behuizing toch niet breder van... Zie de foto's van beide drives, de grotere is ook een stuk breder...
Dat verklaart een hoop, tnx :P
En wat voor USB Host heb je er bij gekregen? 3.0?
Of netjes USB C of 3.1 gen 2-type ?

Dat is wel een van de factor waardoor het een stuk duurder is. + Kwaliteit of course.
Is de jouwe ook "Ultra tough in every aspect; the SL-M series and SL-C series are dustproof, waterproof[1], impact proof[2] and highly durable[3]" ?
SSD's kunnen beter tegen een stootje dan HDD's. Voor als hij een keer van je bureau af valt, of als je hem achterop je bagagedrager wilt binden :)
De vraag stellen is hem letterlijk zelf beantwoorden of?
Je vraagt wat het nu is van een externe SSD.. en vervolgens zeg je dat je zelf een externe SSD hebt gemaakt?? Dan weet je, in ieder geval voor jouw doeleinde, toch wat het nut van een externe SSD is?
Er zijn in ieder geval genoeg use cases te bedenken voor een externe SSD.
Ik denk dat hij bedoelt dat hij de SSD en casing apart kocht ;)
Maar dan heb je dus als nog een externe SSD, alleen je heb zelf geknutseld meer niet.
Het komt dus nu zo over wat het nut hiervan gaat zijn, terwijl je het zelf eigenlijk ook nu heb alleen niet kant en klaar gekocht.

Het zelfde voor een gewone externe harde schijf, of een pc die je zelf in elkaar zet of kant en klaar bij de mediamarkt koopt.
Ik bedoel dat hij bedoelt is wat is het nut van een lose SSD met externebehuizing en een externe SSD zoals die van Sony waarbij de eerste optie goedkoper is als een externe ssd.
Kan iemand uitleggen wat het voordeel is van een externe SSD? Zelf heb ik namelijk recent een SSD gekocht met een externe behuizing dat was een stuk goedkoper.
"De opslagmedia zijn stofdicht en waterbestendig op basis van de ip67-classificatie. De usb-c-poort is afgedicht waardoor de ssd's waterdicht zijn tot één meter diep gedurende maximaal een half uur. Ook claimt Sony dat ze een val van tot aan drie meter zouden moeten kunnen doorstaan."

Ik denk dat als je 'm zelf in elkaar knutselt dat hij dan niet stof- en waterdicht is

[Reactie gewijzigd door rvhuehv op 8 april 2019 16:44]

Bij deze vraag sluit ik mij aan. Wat is het nut van een externe ssd tegenover en HDD?
Kan iemand uitleggen wat het voordeel is van een externe SSD?
Dat je niet helemaal je systeem open hoeft te schroeven om hem aan een andere PC te hangen bv?
"Sony presenteert externe ssd's met meer opslag dan huidige modellen"
Gelukkig wel.. het zou pas nieuws zijn geweest als het minder was dan de huidige modellen.
Ze hadden ook gewoon sneller kunnen zijn?
Als Samsung een nieuwe EVO uitbrengt mag die niet meer 512GB zijn?
Interessant uiterlijk.
Vooral interessant dat er, ondanks alle gele accenten, toch weer zo'n moeilijk irritante blauwe LED op moet. Wat is dat toch voor een mislukte fetish van praktisch alle hardwarefabrikanten.
Gewoon het gele rubbertje erover schuiven , probleem opgelost ;)
Ja zo kan je ook verwoorden dat ze lelijk zijn :D
Kwestie van smaakverschillen vindt je niet ;)
Op het ruggedized principe na lijkt hij kwa specs erg veel op een jeyi i9 ;)
Goede tip _/-\o_ Tevreden van ?
https://nl.aliexpress.com...YPE-C3-1/32874418125.html

*er ontbrak "l" in de link(met dank aan KBTBW)*

[Reactie gewijzigd door OxWax op 8 april 2019 15:53]

Ja hier de witte variant met het rode elastiekje, werd verstuurd uit Singapore, 30 dagen onderweg.
Ik hoop dat de prijzen ook een stuk lager zullen zijn dan bij de huidige modellen; die zijn namelijk in vergelijking met de concurrentie erg hoog.
Met dezelfde specs ? (waterproof, rugged , speed , ... )
Ja.

De huidige modellen van Sony hebben geen bijzondere IP-rating. Dus in de huidige situatie zijn er talloze vergelijkbare modellen met dezelfde snelheid, grootte en interface (bijvoorbeeld van Adata, PNY, Transcend, Samsung, en WD). Er zijn zelfs modellen met IP55 rating (minder dus dan IP67) die aanzienlijk goedkoper zijn dan de normale modellen van Sony (bijvoorbeeld Sandisk Extreme Portable).

Externe SSD’s met IP67 zijn er naar mijn weten niet zoveel. In ieder geval biedt G-Technology ze aan (G-DRIVE Mobile). Ook daarvoor geldt dat zelfs die een stuk goedkoper zijn dan de huidige normale modellen van Sony. Die lijken mij overigens ook nog wat steviger dan deze nieuwe SSD’s van Sony (daardoor ook groter en lomper).
https://www.amazon.com/G-...ble-Storage/dp/B0765QBGZZ

209 USD, 1TB. Eens benieuwd wat deze Sony's gaan kosten deze herfst.
Interessant, mits ik de prijs goed vindt. Ik wil namelijk een betrouwbare externe schijf hebben voor backups van data. Zodat ik niet teveel historische data in de cloud opsla.Ik heb nu een externe HDD, maar ben altijd bang dat daar wat verkeerds mee gebeurd en dus al mijn data kwijt ben.
.Ik heb nu een externe HDD, maar ben altijd bang dat daar wat verkeerds mee gebeurd en dus al mijn data kwijt ben.
Ook dit is niet meer dan een "externe HDD". Niet vergeten dat, indien data enkel hier op staat, je evengoed risico loopt.
Een back-up betekent dan ook een reservekopie. Op je PC/Laptop/stick of Cloud én op een 2de ander medium.
Een SSD is minder kwetsbaar voor schokken en valpartijen, maar de levensduur van Flash geheugen is i.ha. wel korter dan magnetische opslag, dus backups zijn (zoals met alles) geen overbodige luxe.
De kleur, kwestie van smaak.
Maar leuk als we een soort gelijk type straks in de PS5 terug vinden. Just a thought.
Wie levert de opslagchips eigenlijk? Sony maakt zelf toch geen SSD's of heb ik iets gemist?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee