Fisker kondigt elektrische suv aan voor minder dan 40.000 dollar

Het Amerikaanse bedrijf Fisker Inc. heeft een nieuwe elektrische auto aangekondigd. Het gaat om een geheel elektrische suv die voor minder dan 40.000 dollar in de verkoop moet gaan. Dit is het nieuwe bedrijf van ontwerper Henrik Fisker; de ontwerper maakte eerder de Karma.

Fisker Inc. meldt dat de nieuwe suv in de tweede helft van 2021 moet uitkomen voor minder dan 40.000 dollar. Over de exacte prijs geeft het bedrijf nog geen informatie. Het voertuig zou een bereik krijgen dat in de buurt van van 482km komt. Dat is op basis van een 'verbeterde lithium-ionaccu' met een capaciteit van meer dan 80kWh.

Nadere details geeft het bedrijf pas als de release naderbij is. Vooralsnog heeft de Amerikaanse fabrikant ook nog maar een enkel plaatje van de auto gepubliceerd. De topman van het bedrijf zegt dat de nieuwe suv bedoeld is om een 'betaalbare elektrische auto' op de markt te zetten die 'spannender' is dan wat er nu te krijgen is. Het nieuwe voertuig krijgt vierwielaandrijving en een tweetal elektromotoren, waarbij een motor de voorwielen en de andere motor de achterwielen aandrijft.

De fabrikant zegt dat een rijdbaar prototype aan het einde van dit jaar gereed moet zijn en dat op dit moment nog een productiefaciliteit voor het voertuig moet worden gebouwd. Op basis van dat laatste lijkt de release in 2021 of de richtprijs van onder de 40.000 dollar aan de optimistische kant.

Henrik Fisker is vooral is vooral bekend van de Karma, een opvallend vormgegeven, relatief dure elektrische sportauto die vanaf 2012 op de markt is. De auto wordt aangedreven door een elektromotor, maar er is ook een benzinemotor aanwezig die als een generator dient voor de 20kWh-accu. Daarmee is het elektrische bereik van 51km uit te breiden naar 370km.

Met het bedrijf Fisker Automotive produceerde Henrik Fisker de Karma, maar het ontwerp en de productiefaciliteit van deze auto kwamen in 2014 in Chinese handen. De ontwerper behield echter de rechten op de naam en het handelsmerk, wat in 2016 leidde tot de oprichting van het nieuwe bedrijf Fisker Inc.

Door Joris Jansen

Redacteur

18-03-2019 • 21:04

156 Linkedin

Reacties (156)

156
151
68
6
0
59
Wijzig sortering
Ik heb ernstige vraagtekens bij elektrische auto's en dan met name bij de productie van accu's. Stel je voor dat het gehele wagenpark van de hele wereld elektrisch wordt - lijkt me een onmogelijke opgave. De hoeveelheid lithium noodzakelijk gaat een enorme vervuiling opleveren in de producerende landen.

Ik word om eerlijk te zijn best moedeloos van de mensheid en haar stupiditeit. In landen als NL wordt elektrisch rijden aangrenzen als zijnde milieuvriendelijk, terwijl aan de andere kant van de wereld de natuur wordt verwoest om aan de vraag naar accu's te voldoen. Het is totale hypocrisie.

Wat is er eigenlijk mis met waterstof? Enkel de productie van is een technologische uitdaging, en een stuk schoner.
aangezien niemand u nog een antwoord heeft gegeven bij deze,

"Ik heb ernstige vraagtekens bij elektrische auto's en dan met name bij de productie van accu's. Stel je voor dat het gehele wagenpark van de hele wereld elektrisch wordt - lijkt me een onmogelijke opgave. De hoeveelheid lithium noodzakelijk gaat een enorme vervuiling opleveren in de producerende landen."

dit is dus niet echt waar kwa ecologische schaden. de plaatjes die u heeft gezien van "lithium" mijnen zijn 9/10 keer koper mijnen of ander soort mijnen. Lithium word gewonnen als zout door middel van water in de grond te pompen en dit te laten verdampen. dit is de goedkoopste manier die ook schaalbaar is. hierbij moet ik ook vermelden dat veelal deze manier van lithium winnen vaak gebeurt in gebieden dat hoog en droog is. letterlijk en figuurlijk waardoor er al weinig leven zich bevind om mee te beginnen waardoor je ook niet veel kan vernietigen. zout indampen is daar bij ook een process dat zeer vel over de wereld word gebruikt voor huis/tuin/keuken gebruik.

hier een paar links naar meer info hier over.
het eerste filmpje is ook gebaseerd op onderzoeken van onder anderen MIT en staan alle beschreven in de beschrijving.
https://www.youtube.com/watch?v=6RhtiPefVzM
https://www.youtube.com/watch?v=kGFiaWvD-KI
https://electrek.co/2017/...l-emission-cleaner-study/

"Wat is er eigenlijk mis met waterstof? Enkel de productie van is een technologische uitdaging, en een stuk schoner."

wat er mis is met waterstof is dat het niet schoner is.
om waterstof te produceren heb je energie nodig ongeacht hoe je het maakt. energie welke wij gebruiken komt voor als elektriciteit.
zowel een waterstof auto als een BEV rijden op elektriciteit waarbij de BEV 1 maal opgeladen word en dan kunt u deze gebruiken maar bij de Waterstof auto word die zelfde energie die u in een BEV zou stoppen eerst waterstof mee geproduceerd. dan moet dat onder een druk van 700 ish Bar gezet worden terwijl het ook vloeibaar word gemaakt onder lage temperatuur. wat vervolgens in uw "tank" gaat om vervolgens in waterstof cellen "gegoten" te worden over platinum om elektriciteit te maken. deze word opgeslagen in een accu om vervolgens te kunnen gaan rijden.

deze cellen zelf kunnen niet genoeg continu energie leveren voor dingen zoals optrekken of op de snelweg te rijden.

al met al is op het huidige moment een EV 80-92% efficient van elke kWh die er van het net komt en een waterstof auto 35-50%

dat betekent dus dat u 2 BEV's kunt opladen op de zelfde energie die een waterstof auto nodig heeft voor de zelfde afstand.
Je gaat er blind van uit dat ik niet weet hoe lithium gewonnen wordt. Er is ontzettend veel water nodig bij de winning van lithium. Op de plekken waar lithium gewonnen wordt is water schaars, voorzie toch problemen op deze schaal.

Zelfs Nederland is afgelopen jaar door droogte getroffen.

https://mobile-reuters-co...article/amp/idUSKCN1LE16T
ik snap dat u geen bronnen kunt vinden.
ook mijn bronnen niet door gekeken zeker?

anders had ik gehoopt op in ieder geval een aanvullend bericht daar over.

en nee ik ga nergens van uit. ik gaf alleen aan wat 9/10 bronnen als lithium mijn aan vinkt niet een echte lithium mijn is.
uw link kan ik helaas niet zien. en ja ik weet hoe veel water het kost. en als je echt grote productie wilt gaan dan hoeft dat water niet verloren te gaan en kan de benodigde energie opgewekt worden met onder andere PV-panelen bv.
Ja precies. Een ander nadeel van waterstof is dat het door vrijwel alle materialen heen diffundeert. Waterstof auto's hebben daardoor een nog hogere "lekstroom" dat de batterij auto's.

Maar waterstof heeft wel als voordeel dat je het over lange afstand kan vervoeren. Bijvoorbeeld, als je het uit zonne-energie in Spanje zou winnen. De elektrische transport verliezen zijn dan hoger dan de omzet verliezen van waterstof gas. Maar in dat geval heb je het over huisverwarming, industrie etc.

Onze zuiderburen hebben een paneel dat direkt waterstof uit zonlicht produceert:

https://spectrum.ieee.org...water-to-produce-hydrogen
allemaal waar en daarom zou waterstof ook zeer effectief kunnen zijn voor zwaar transport over lange afstanden.

en ja. dan heb je waterstof. maar dan moet je die nog steeds vloeibaar maken onder 700 Bar aan druk. en dat is nog steeds een grote kostenpost aan energie die nodig is.
Dat zijn twee zeer vaak gestelde vragen waarop waarschijnlijk niemand meer in wil gaan omdat ze al zo vaak beantwoord zijn. Het is nu even slimmer om wat tijd te steken in een eigen onderzoekje en dan de vragen zelf te beantwoorden.
Tip: stellen dat jij slim bent en de rest van de wereld dom levert je geen punten op :)
Onpopulaire mening, dat wist ik al. Ik ben nog nergens een fatsoenlijk antwoord tegengekomen, en verhalen over zogenaamde wonder accu's lees ik al zo'n 10 jaar.

Beetje zoals de waterpomp. Iedereen doet alsof het allemaal zo fantastisch is, maar de nadelen worden ondertussen weggekeken.

offtopic: waar stel ik dat ik slim ben en de rest van de wereld dom? De mensheid is nu niet bepaald goed bezig; oorlog, vervuiling, corruptie, kernwapens, klimaat, mass-shootings. Denk daar gerust anders over, voor mij is dit een feit.
Onpopulaire mening, dat wist ik al. Ik ben nog nergens een fatsoenlijk antwoord tegengekomen, en verhalen over zogenaamde wonder accu's lees ik al zo'n 10 jaar.

Er is dan ook nog geen antwoord. O-)

Maar het antwoord zal waarschijnlijk komen in de zin van in eerste instantie grootschalige winning op de vele plaatsen waar momenteel niet gewonnen wordt (met alle milieu-ellende van dien), en (veel) later recycling.

Dat laatste wordt nog een probleem, want verwerking van oude accu's is complex en duur en komt momenteel niet voor rekening van de koper of fabrikant van de auto. Daar zal de maatschappij dus nog een kostenregeling voor moeten bedenken. Gelukkig beginnen bepaalde auto-fabrikanten daar nu ook al over na te denken.
Onpopulaire mening, dat wist ik al
Ik geef geen oordeel over je opmerking (hoewel ik wel heb). Ik geef alleen maar aan dat het accu-argument zo vreselijk vaak wordt opgenoemd dat het de moeite niet meer loont om er een discussie over te beginnen.
Ik ben nog nergens een fatsoenlijk antwoord tegengekomen
Zeer waarschijnlijk ligt de grens van wat jij een fatsoenlijk antwoord noemt ergens onbereikbaar hoog. Flat Earthers vinden ook geen enkel antwoord goed genoeg om ze van hun overtuiging af te brengen.
offtopic: waar stel ik dat ik slim ben en de rest van de wereld dom?
Hiero:
Ik word om eerlijk te zijn best moedeloos van de mensheid en haar stupiditeit
Hoewel, bij nader inzien, er is een bepaalde interpretatie mogelijk waarbij je jezelf onder "de mensheid" schaart :)
Nog een rijdend prototype maken, en nog een productiefaciliteit bouwen. Vrij veel te doen nog eh.

De Fisker Karma is wel 1 van de mooiste auto's. Meneer Henrik Fisker designde o.a. ook de BMW Z8, en Aston Martin DB9. Qua design zit het wel goed, geen idee of hij ook aan deze suv gewerkt heeft.
Aha, designer van de Z8. Dat was idd een magistraal design. Ik heb deze schitterende auto nog gaan bezichtigen op het autosalon van Brussel. Zeer indrukwekkende lange neus en kort kontje. En de Karma vond ik idd ook een zeer mooie auto. Maar was er niet van alles mis met de betrouwbaarheid van deze auto?
Nogal ja. Qua design was het top. Maar dat was ook het enige wat er top aan was. Hier een ietwat schreeuwerig filmpje, maar heeft een duidelijk verhaal:
https://youtu.be/PTqhhkuGqsQ
Haha ja oude werkgever heeft een halfjaar ofzo zo’n ding gehad. Bijna wekelijks ergens afgesleept omdat dat ding stuk was, kon niet in parkeergarages omdat hij de bochten niet haalde en de afwerking van dat ding zouden ze zich voor moeten schamen.

Van een afstandje wel mooi en als het werkte reed het leuk, maar als dagelijks vervoer kon je beter een paar goede schoenen kopen. Kom je verder mee.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 19 maart 2019 08:02]

Ik ken iemand die een Z8 heeft, komt nooit uit de garage volgens mij, was een echt investeringsproduct, helaas. Alleen een keer eentje echt zien rijden in Zurich.
Reed gisteren nog achter i8, toen zag ik pas weer hoe mooi dat ding was. Zeker als je hem vergelijkt met de i3 wat maar een lelijk ding is...

[Reactie gewijzigd door bonus op 19 maart 2019 13:56]

Smaken verschillen. Ik vind de i8 een van de lelijkste auto's die ik ooit heb gezien. Dan zit er ook nog eens een slap hybrid systeem in en is 1 van de uitlaten geen uitlaat, maar een speaker. Ik voel plaatsvervangende schaamte als ik er eentje zie. Als ik er eentje zou krijgen of winnen, gaat de i8 dezelfde dag nog op marktplaats en koop ik een tesla er voor terug.
Daar heeft ie dan een redelijk goede keuze gemaakt.....nieuwprijs was rond de 175.000 en nu staan ze in Duitsland voor rond de 250K. Zo´n omgekeerde afschrijving redt je niet met een doorsnee Peugeot of Opel :)
Ik heb 'm in 2011 bij een dealer gezien en laten staan, want met 130.000 euro was die belachelijk veel duurder dan de Z4. Toch de verkeerde keuze geweest :(
Dat is natuurlijk balen, maar ik denk niet dat mijn bank akkoord was gegaan met het verhogen van het doorlopende krediet tot 130K.....dus die illusie was mij sowieso bespaard gebleven. :z
Fisker heeft inderdaad erg mooie auto's getekend. Maar vind juist de karma één van de minder mooie. Niet helemaal mijn smaak qua proporties en lijnen.
Die voorbumper zag er wat vreemd uit op de foto's dat geef ik toe. Maar de foto's doen het geen recht. Die karma is een wagen die je in het echt moet zien. beetje zoals een Audi TT.
Het front vind ik best mooi. Wat ik niet mooi vind is dat de motorkap vanaf de voorruit gezien eerst duidelijk omhoog loopt. Het onderste punt van de voorruit is overduidelijk lager dan het hoogste punt van de motorkap, waardoor het er voor mij uitziet alsof de passagiersruimte ingezakt is. Verder vind ik de achterkant veel te kort vergeleken met de neus.Voor mij is het ontwerp behoorlijk uit balans. En een TT in welke incarnatie dan ook vind ik ook niet mooi(valt op, maar dan houdt het ook op). Maar over smaak valt niet te twisten.
Die moterkap geeft het juist zon slanke uitstraling. ondanks dat ie 2400KG weegt. Die iets uitgeklopte wielkasten zijn ook netjes. niet te overdreven maar gewoon genoeg om de uitstraling te geven dat de carrosserie over de wielen heen staat ipv erop. Daarnaast hoe de cabine aan de achterkant wat naar binnen loopt.

Is ook bewust gedaan met die moterkap anders wordt de hele koets te hoog en dan krijg je die obesitas potvisuitstraling van een model X of Y (3 ook een beetje) of zon BMW X6 (dat is een X5 waar een vleugelpiano op gevallen is). Want dat vind ik meer verlaagde SUV's soort van. Die ogen zo dynamisch als een scootmobiel. Maar dat is mijn smaak.

Die TT is ook niet mijn smaak maar vind wel dat ze er op de foto's te saai uitzien. terwijl ze in het echt toch wat meer opvallen.
Laten we het gewoon niet over meningen hebben. Als er voor mij één auto is waar het lijkt alsof er een piano op gevallen is dan is het de Karma. Op het midden wel te verstaan..

De man heeft echt een paar mooie wagens op papier gezet, maar de Karma is er wat mij betreft niet één van.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 19 maart 2019 13:08]

Anoniem: 310408
@winwiz19 maart 2019 13:43
Dat is een video van twee jaar geleden, de huidige versie is naar verluid behoorlijk anders. Ik verwacht er niet veel van, eerst maar eens 100.000 verkopen en een service netwerk opzetten. Gezien de ervaringen heb je die service hard nodig.
De huidige (Chinese) auto is uiterlijk hetzelfde gebleven maar onderhuids vrijwel nieuw. Ervaringen uit het verleden lijken me niet relevant; de oude problemen hadden niets met de buitenkant te maken.
geen fan van de grille, maar de fisker was best mooi. naar verluid was het technisch wel niet zo goed.
Het design was wellicht mooi. Maar doordat de panel-gaps zo groot waren werd het onrustig en rommelig.
Als er nog niet eens een rijdend prototype is, dan zijn ze best vroeg met de aankondiging.
Anders heeft iedereen straks al een Model Y voor de deur staan.
Ja, waarvan er wel een prototype is en het bedrijf er achter een iets beter bewezen track record heeft. Ik denk dat de meesten dan toch wel voor die model Y gaan.
Fisker heeft ook een track record; de Karma.
Onwijs gave auto.
Een onwijs gave auto inderdaad, maar niet genoeg om het bedrijf samen met een flink bedrag aan Amerikaanse staatssteun bankroet te doen gaan O-)

Dit is een volledig nieuw Chinees bedrijf wat enkel de naam en andere juridische entiteiten opgekocht heeft ...
Volgens mij is dit van Fisker Inc, wat een privaat bedrijf is opgericht door Henrik Fisker.
Niet Karma Automotive wat Chinees is en de techniek etc overgenomen heeft.

De oude Fisker heet nu Karma Automotive en is in Chinese handen. De oprichter heeft een nieuw bedrijf gestart onder de naam Fisker.
Dus toch geen track record
Jawel. Alleen een hele slechte! Haha. Ik zou die man nooit financiële steun geven, in ieder geval ;)
OK, sorry.
Dat wist ik allemaal nog niet :+ |:(
Weet nog dat ik die tegenkwam op de autorai lang geleden. Wat een slee. Dat is een auto met koetswerk. Maar dat komt ook omdat die Hendrik Fisker ook ervaring heeft met auto's ontwerpen. Volgens mij heeft hij de BMW z8 ontworpen. (een james bond icoon) en nog meer van dat soort wagens.

Kan de koop niet adviseren. Er werd heel stoer gedaan maar dat ding bewoog amper in de praktijk en je stond vaker bij de garage dan op je oprit met dat ding. Maargoed poging 2. Het design is tijdloos genoeg om de auto (met iets onder de kap dat wel goed werkt) zo weer te produceren. Daarnaast is de standaard niet echt hoog als mensen tesla's al mooi vinden.
Ik heb hem een keer gezien bij het openen van een technische school (stond vlakbij de mijne), en het was inderdaad een mooie bak. Wat wel echt belachelijk was, was het geluid uit die auto, en dan bedoel ik uit de speakers... eigenlijk geen flauw idee of dit uit te zetten was, maar het is wel interessant om te zien hoeveel er veranderd is. 10 jaar geleden was het stille geluid iets wat toch werd gezien als onaantrekkelijk, sowieso was elektrisch iets voor hippies. Dat beeld is gelukkig nu wel heel anders.
Ja die speakers hadden er niet op gehoeven. maargoed het was ook 2009 toen dat ding het nieuws haalde. En toen waren elektrische auto's gewoon niet interessant.

leuk projectje. Zon 2dehands Karma op de kop tikken en alles uit die kap lepelen. Vervolgens druk je er een 6.5L V12 in. Supercharger erop. Hoppa. Met een as naar de achterwielen. Of je scoort een paar tesla moters en een leuk batterijenpakketje.
Als je ziet wat er goed verkoopt, nee. Veel mensen kopen gewoon een naam/imago en kenner er verder niets van.
Best jammer.
Goede designer die Hendrik Fisker maar blijkbaar een slechte bedrijfsleider. Spijtig dat de Karma zo onbetrouwbaar en slecht gebouwd was.
Om te zien dan. Want om hem te hebben is werkelijk om te janken.

De Karma was echt een grote onbetrouwbare homp metaal. Hij stond vaker bij de garage dan voor de deur.
Ik zou dan ook iedereen aanraden die een 2e hands Karma overweegt eerst eens goed de ervaringen op internet door te lezen.
De Karma hoort niet bij dezelfde Fisker als de huidige.
Het oude bedrijf Fisker is failliet gegaan en opgekocht door Chinezen die het hernoemt hebben naar Karma, de auto heet nu Revero.
Het huidige Fisker Inc. heeft vooral een track-record van niet uitgebrachte aangekondigde auto's (een sedan en een autonome shuttle). Hoewel Fisker Inc. net als het oude Fisker opgestart is door auto-ontwerper Henrik Fisker, is de sedan niet zo wild in uiterlijk als dat de Karma was.

De Karma houdt trouwens niet het imago een goede auto te zijn...
Ja met allemaal gestolen ideeen van Tesla toen de oprichter bij Tesla werkte.
Onwijs mooie auto van een afstandje, rampenpakket dat wekelijks bij de garage staat als je er een had.
Zie hieronder, dat is niet hetzelfde bedrijf.
Meeste? Model Y is nog steeds een auto met kale vanaf prijs van 40.000...

Excuus, 56.000 is de vanafprijs in benelux.

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 18 maart 2019 23:09]

Die 56 is dus niet kaal maar met premium pakket en long range.
Sorry, nee!
Fisker is toch wel andere koek dan Tesla!

Vooral vormgeving is echt super bij Fisker. Tesla is toch wel een beetje saai, we kennen het nu wel en dan brengen ze nog meer van hetzelfde uit...

Ik overweeg nu een model 3 bij gebrek aan beter, maar met zo’n Fisker heb je echt iets speciaals.

Nog even afwachten wat dit model gaat brengen, maar de karma was ook echt een super gave bak!

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 18 maart 2019 22:16]

De doelgroep van USD 40.000 zijn niet de typische early-adopters. De midden-inkomens willen een mooie auto maar ook ietwat zekerheid wat betreft bouwkwaliteit, service en continuïteit. Nu is Tesla daar geen ster in, maar het is een bestaand bedrijf met enigszins voorspelbare producten. Fisker is dat totaal niet.
Dat boeit mij in de lease stukken minder!
Jou niet, maar je lease maatschappij wel ;) het zou me sterk verbazen als je deze binnen pakweg 3 jaren kan rijden. Al helemaal in de lease.
Dat snap ik, wat ik niet snap is dat (vooral Tesla fans) mensen bij nieuwe bedrijven zo sceptisch zijn. Juist Tesla fans moeten weten hoe dit is, met een relatief jong bedrijf als Telsa.

Dit soort initiatieven moet je toch alleen maar toejuichen? Meer concurrentie is beter voor de consument. Niemand wordt beter van een keuze uit Tesla en Tesla...
Wees iets minder enthousiast en wat meer afwachtend. Electrek vatte goed samen wat ik dacht bij het zien van dit bericht:
First off, they are only unveiling a single angle of a rendering, which they already teased a week prior. I don’t think that’s the right way to announce a vehicle — especially for Fisker who is known for his beautiful designs.

This announcement looks like it was put together quickly and based on the fact that the vehicle has similar specs as Model Y, I think they announced this quickly to try and ride Tesla’s Model Y wave.

Secondly, Fisker keeps hyping its solid-state battery technology which was apparently supposed to come in 2019, but they now announce a new 2021 car, which doesn’t appear to be equipped with solid-state battery cells.

Speaking on the release of the vehicle, Fisker is talking about a large-volume vehicle, which would obviously be required to deliver a $40,000 price tag.

That’s simply impossible to deliver in the next 2 years if you don’t have a production facility already in the mid-to-late stages of development.

Also, they are developing this vehicle while still talking about bringing to market the EMotion, a high-end sedan. I don’t think a startup that never delivered a single car should be trying to bring two different vehicles to market at the same time.

Start by one. Let’s see what you can do with that.

Now, you add all those things to the fact that Fisker’s previous EV startup failed and I don’t see this project having a high chance of success.

I’d like to be proven wrong, though.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 18 maart 2019 23:18]

Fisker is toch wel andere koek dan Tesla! Vooral vormgeving is echt super bij Fisker. Tesla is toch wel een beetje saai
Grappig. Want Fisker heeft voor de Karma bij andere bedrijven ook autp's getekend. Hierboven al genoemd: de Z8 en de DB9. Nog niet genoemd: de Tesla Model S. Ja, ook dat is een Fisker ontwerp. Daarom heeft Tesla destijds ook Fisker aangeklaagd; ze vonden de Karma een rip-off van de Model S.
De Tesla roadster is er nog niet, wordt heel duur en is totaal niet praktisch. Het is een mooie auto, maar in dat segment zou ik er niet voor kiezen nee.

Ik zit meer in het segment van de Model 3. Ik heb er laatst een proefrit in gemaakt en ja, wat miet ik zeggen... Het is een auto die -denk ik- snel gaat vervelen. Hij blinkt nergens echt in uit, ja acceleratie, maar dat weten we nu wel.

Toch zie ik het als vervanger van mijn huidige auto, maar echt enkel om de kosten in bijtelling. Als dit straks verdwijnt zou ik nooit voor een Model 3 kiezen.

Tesla heeft geluk met de hele hype, als ik zie op YouTube de problemen die iemand als Björn Nyland heeft met zijn X en heel simpel zegt “ach dat komt de volgende beurt wel”. Daar gaat Tesla met de Model 3 rijders niet mee wegkomen. Het zijn meer mensen zoals ik, ik heb niets met het merk Tesla en wil gewoon goedkoop rijden. Ieder probleem sta ik voor bij je op de stoep...
De Tesla Roadster was de allereerste Tesla.

De nieuwe Roadster word de 2e Roadster van Tesla.

En hoezo hype? Het is juist alles wat Tesla goed doet wat de aandacht trekt, de traditionele merken hebben jarenlang geen electrische wagen gemaakt onder andere omdat de excuus was dat er geen laadpalen waren maar Tesla legt hun eigen laadpalen netwerk neer.

Accufabriek stampen ze gewoon uit de grond omdat dat nodig is.

Autopilot ontwikkelen ze gewoon omdat daar toekomst in zit.

Als het nou een gewone electrische auto was zonder punten waar het niet in zou uitblinken had je gelijk.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 19 maart 2019 07:03]

Het gaat mij meer om een auto rijden en hoe ik dat ervaar. Of de fabrikant wel of geen fabriek uit de grond stampt zal mij echt een worst zijn. Ja Tesla supercharger is een pre, maar geen must.

Autopilot geprobeerd, maar viel mij wat tegen. Je handen van het stuur houden resulteert vrij snel in meldingen en bij een minuut van het stuur wordt je gestraft door hem de rest van de rit niet meer te mogen gebruiken.

Het is grappig, maar ik ga dat echt veel minder gebruiken dan ik zou denken. Dan de recente prijsverhoging, nu 8500 euro voor de full package.

Zonder autopilot heb je net aan cruise control, niet eens adaptieve cruise control, daar moet je 3200 euro voor neerleggen. De Polo van mijn zwager heeft dat zelfs...

Het reed prima, maar er zat totaal geen emotie in. Materiaalgebruik viel tegen, afwerking viel tegen, infotainment was prima, reed prima, stoelen vielen tegen. Dit is een auto die sneller gaat vervelen dan je denkt.

Waarom dan toch als voorkeur? Bijtelling... Zodra dat voordeel wegvalt, zou ik zeker geen Model 3 kiezen...
Anoniem: 310408
@BlakHawk19 maart 2019 13:50
Autopilot geprobeerd, maar viel mij wat tegen. Je handen van het stuur houden resulteert vrij snel in meldingen
Ach je moet je handen toch ergens hebben. Ik rij 90% van mijn kilometers op autopilot, het went heel snel om even snel het stuur aan te raken. Meestal do ik het met mijn knie overigens.
Feit blijft, het viel mij tegen...
Ik zou het ook niet op de Model 3 erbij nemen.
Nee, want die model Y is niet mooi.
smaken verschillen nutteloze discussie.
Tja, een Mini Clubman en Mini Countryman verkoopt ook. Zelf een Fiat 500X en 500L blijken te verkopen...
Die vind ik nog altijd mooier dan de Y maar toch ook al lelijker dan de gewone Mini/500. Je kan het design van een sedan niet een-op-een overnemen voor een suv. Ik snap dat Tesla de merkidentiteit wil behouden maar ze lijken te veel op elkaar.
Anders dan de afmetingen lijken de Audi A3, A4, A6 en A8 ook allemaal op elkaar. Juist als je onderdelen kunt hergebruiken kunnen de kosten omlaag door schaal voordeel. Daarnaast kan men de Model 3 en Model Y grotendeels op dezelfde assembly line voltooien.

Tesla krijgt ook steeds meer de automatisering van de productielijn op de rails waardoor ook de 10.000 dollar personeelskosten van de Model 3 (op basis van een Duits onderzoek) steeds verder naar beneden kan. Hoe lager de prijs, hoe beter de EV in het bereik komt van de modaal verdiener..
Kan allemaal wel zijn maar het design is de belangrijkste factor bij aankoop van een auto. Of ga jij €50000 neertellen voor een auto die je niet mooi vindt?

Is het effectief zo dat de koplampen en achterlichten vd Y hetzelfde zijn als van de model 3? Dan is het nog erger dan ik dacht. Dan is dit louter om kostenbesparing gedaan. Het enige positieve eraan is dat het elektrisch rijden dan weer betaalbaarder maakt. Maar het ziet er helaas niet uit.
Anoniem: 310408
@Fredi19 maart 2019 14:04
Kan allemaal wel zijn maar het design is de belangrijkste factor bij aankoop van een auto.
Geen idee waar je dat vandaan haalt, de belangrijkste factor is al 30 jaar het merk, daarna technische details als motor type. Het uiterlijk komt pas daarna. Ik heb heel veel dure auto's bezeten waar ik gek op was maar die lelijk als de nacht waren. De Quattroporte met stip bovenaan. Die was (is?) zo lelijk dat ze tweede hands in grote delen van Europe vrijwel niet kwijt te raken waren.
Nee, de quattroporte is een mooie auto.
Zelfs de Volkswagen Golg gebruikt dezelfde onderdelen als in een Audi.

Dus de auto industrie is dan erger dan jij dacht?

En het is geen feit dat de design het belangrijkste is, sterker nog voor veel mensen is dat misschien wel het minst belangrijke.

Weer iets wat je als feit roept maar wat geen feit is 8)7
Het gaat over designelementen (koplampen, achterste lichtblokken) hergebruiken en niet over onderhuidse onderdelen die je niet ziet. Uiteraard gebruikt de Volkswagen groep dezelfde onderdelen. Zo kunnen ze goedkoper produceren. Het zou heel dom zijn moesten ze het niet doen.

Maar je moet eigenlijk maar een vraag beantwoorden en niet rond de pot draaien: Vind je de X en Y mooie auto's of niet? Ik weet toch al dat je niet gaat antwoorden omdat je niet kan toegeven dat je het een lelijke auto vindt en vele medetweakertjes met jou.
Wat maakt het uit of interne onderdelen worden gebruikt of designelementen?

En of ik de X of de Y mooi vind of niet is niet relevant.

Want het gaat om de techniek waar anno 2019 nog steeds geen enkele van de 100 jaar oude fabrikanten aan kan tippen.

Ik vind Porsche ook een lelijke auto, tevens de BMW X5 en Z3 en Z7.

Maar voor een ander zijn het bloedmooie auto's.
En of ik de X of de Y mooi vind of niet is niet relevant.
Jawel want daar gaat de discussie over. Maar als je zegt 'niet relevant' zeg je dat je hem niet mooi vindt. Het is een simpele vraag waar je een simpel antwoord moet opgeven (ja of nee).
Nee hoor, het is gewoon niet relevant.

Want als ik hem lelijk vind kan iemand anders hem weer mooi vinden.

Begrijp niet dat je over zoiets simpels je zo moeilijk doet.

De 1e Nissan Leaf werd gezien als een lelijke auto, echter kan je zelfs die niet kwalificeren als lelijk omdat het gewoon een kwestie van smaak is.

Het is echt heel simpel hoor, je leert al op de kleuterklas dat smaken verschillen.

En zoals ik al zei die Porsche die 200.000 euro kost vinden veel mensen ook mooi maar ik weer niet. Dat geeft al aan hoezeer smaken verschillen.
Dat is dan jouw smaak toch?

Niet iedereen heeft dezelfde smaak.
Ik heb nog niemand horen zeggen die op mij reageert dat ze de Y en X mooi vinden maar toch vinden ze het nodig om op mijn kap te zitten. Ik kom tenminste uit voor mijn mening maar jullie zijn bang om gedownvote te worden.
Over smaak valt niet te twisten enzo.
Anoniem: 310408
@Fredi19 maart 2019 13:59
Als jij dingen zegt als "Staaltje van slecht design." moet je niet gek opkijken als mensen daar commentaar op hebben. Goed design is geen kwestie van smaak, er zijn wel degelijk meetbare elementen. Hoe je klanten reageren, hoe makkelijk het te maken is, hoe zuinig het is met materiaal, de keuze van materialen.

Overigens is het model onder ontwerpers juist wel een succes omdat het de minimalistische Tesla stijl goed weet te handhaven. In de Amerikaanse markt is dat ongelofelijk belangrijk. Potentiële kopers lijken ook tevreden. Daarmee is het dus geen slecht design. Het is alleen design waar jij geen fan van bent. Dat is fundamenteel iets anders.
Vind jij het design mooi dan?
Joh er zijn zelfs mensen die een kapitaal neerleggen voor een X6. De een vindt t mooi de ander niet. Klaar.

Niks wat jij typt verandert de mening van een ander over wat hij/zij mooi vindt tenzij die persoon echt een ontiegelijke slapjanus is.
Tja, een Mini Clubman en Mini Countryman verkoopt ook. Zelf een Fiat 500X en 500L blijken te verkopen...
mini countryman is nu de auto waar het vergroten weinig of geen impact gehad heeft op de looks.
op een paar details na als je een foto zonder context van een countryman ziet , zou je niet eens weten dat het een verhoogd model is.
Vind ik best knap gedaan. Audi A2 daarintegen daar lijkt het alsof ze de wagen horzintaal opengesneden hebben en er 20 cm tussen gestoken hebben.

de clubman had een Fiat kunnen zijn.

nuja dat is mijn smaak en mening en we kunnen daar veel over discussiëren, maar iemands smaak veranderen met te praten zit er meestal niet in.
Ik rij sinds een paar maanden de 3, en om eerlijk te zijn is het een zeer plezierige auto :). Vind ik het mooie auto? ... ik vind het best aardig ogen, maar het is geen Model S of een BMW 6-serie. Maar daar staat tegenover, dat ie zeer vlot is, goed op de weg ligt, en gewoon veel rijgenot geeft. Kortom, rij iedere dag met een glimlach. Ik denk dat hetzelfde voor de Y gaat gelden.
Ik vind de model 3 mooi maar de Y niet. Staaltje van slecht design. Net als de X. Die ziet er ook uit als een verhoogde sedan. Dat moet Tesla echt beter gaan doen. Met hun autonomie zijn ze wel bij de beste.
Mn buurman heeft sinds een week zon ding op zn oprit staan. Maar ik vind er eigenlijk niet veel aan. Hij is heus niet lelijk hoor. (die X/Y wel, die zijn te lomp. Maar de S en de 3 zijn gewoon objectief NIET lelijk) probleem hier voor mij is dat die dingen er zo onpersoonlijk uitzien. Niets aan die kar geeft het gevoel dat tesla hem voor jou gemaakt heeft. het geeft mij het gevoel dat het net zogoed een lijnbus had kunnen zijn.

Er mist gewoon iets bij die dingen. Een beetje zoals een eigen kwastbeweging op een schilderij. Iets dat niet te meten is en op geen mogelijkheid beoordeeld kan worden.

Het is net alsof je ontslagen wordt uit de tesla fabriek als je een grapje maakt ofzo. (is natuurlijk niet zo maar dat gevoel krijg ik) Dat dit een soort resultaat is van een labaratoriumexperiment. Iets wat bedacht is door een robot. Er is alleen maar met het verstand gedacht zegmaar. En dat maakt een troosteloze indruk op me.
Mooi verhaal trouwens, de Fisker Karma was oorspronkelijk bedoeld als Tesla Model S, maar Elon Musk was het niet eens met het design. Hij had zelf specifiek om Henrik Fisker gevraagd, omdat de Model S een mooie auto moest zijn en de modellen van Fisker vielen in de smaak bij Musk.
Je krijgt een -1 omdat je je mening zegt alsof het een feit is.

Het klopt inderdaad dat de Y een verhoogde model 3 is, hij is namelijk voor het grootste deel hetzelfde.
Achja, er zijn mensen die de X ook mooi vinden en dat is niets meer dan een verhoogde S...
Wat maakt dat uit? Sommige zullen die mooi vinden jij niet, nogmaals smaken verschillen.
En hoe zou jij dat weten? Enquete afgenomen?
Je bron zegt trouwens niks over de looks.

Ik vind de Y trouwens mooier dan de 3 en dan gelijk welke platte sportkar zoals die karma.
Nogmaals smaken verschillen iedereen heeft gelijk nutteloze discussie .
Waarom zou iemand dit kopen?
Over een paar jaar is dit bedrijf waarschijnlijk weer failliet, en dan zit je daar met je auto die niet meer ondersteund wordt en het 10 jaar na aankoop compleet begeeft omdat de accu helemaal versleten en niet meer nieuw verkrijgbaar is.
als dat zo is...tegen die tijd is er wel onderdelen te krijgen na 10 j als dat zo is.
Een klein bedrijf als Fisker verkoopt waarschijnlijk heel weinig auto's, dus de markt voor onderdelen en reparaties zal een niche worden.

Een prius bijvoorbeeld (waarvan er 1.5 miljoen van zijn verkocht, dus een veel grotere markt) zijn accu vervangen kost al aardig wat (tussen de $2000 n $4000) en die heeft een veel kleinere accu dan deze 80 kWh volledig elektrische SUV, tegenover de 5 kWh van een prius..

En bij een prius is het nog mogelijk om de accu zelf te vervangen als je een beetje handig bent terwijl dat bij deze waarschijnlijk alleen bij een specialist te doen is, wat ook nog eens extra gaat kosten.

Kijk ook maar even hoeveel het kost om een Tesla model S batterij te vervangen: tienduizenden $.

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 18 maart 2019 21:51]

Het vervangen van een HV-accu in een gewone Prius kost 1650 euro inclusief arbeidsloon https://www.toyotablog.nl...rvangen-kan-heel-goedkoop
Dit bedrijf kan eventueel ook losse cellen vervangen ipv de gehele accu.
Het aantal accu's dat in Nederland vervangen is in de gewone Prius is minimaal, 13 stuks is wat mij bijstaat. Er zijn Prius taxi's met 1 miljoen km op de teller. Met de originele accu.

Die NiMH accu heeft een capaciteit van 1,2kWh. De accu's in de plug-in versies hebben een grotere capaciteit, van 4,4 tot 8,8 (tegenstrijdige berichten op internet, wellicht door verschillende of nieuwere versies van de plug-in). Deze zijn - in Europa - Lithium versies. Geen idee wat vervanging daarvan kost.

Toyota is coulant bij defecten aan het hybride systeem. Waarschijnlijk omdat ze hun naam hoog willen houden. Op het Prius forum was vorig jaar iemand met een toen 8,5 jaar oude Prius waarvan de inverter het begaf. Kosten van reparatie iets van 1800 euro. Factuur van 0 (nul) euro en een gratis leenauto. Reactie Toyota: dit had niet mogen gebeuren en daarom nemen wij de kosten voor onze rekening.
Een klein bedrijf als Fisker verkoopt waarschijnlijk heel weinig auto's, dus de markt voor onderdelen en reparaties zal een niche worden.
[...]
Kijk ook maar even hoeveel het kost om een Tesla model S batterij te vervangen: tienduizenden $.
Klopt, echter is Tesla niet langer een niche. Iedereen wil er eentje.Vergelijk het met het premium imago van Apple. Zonder Tesla hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Een Leaf is voor paupers. ;)
Zou mij in de lease weinig interesseren!
Leuk, al die plannen. Een EV lanceren is echter iets anders als een EV in massa produceren.
De enigste die dat trucje (eindelijk) echt goed beheerst is Tesla. De concurrentie loopt op dit vlak jaren achter.

Op dit moment rollen er bijna 6000 M3's /week van de band _/-\o_
https://www.bloomberg.com/graphics/2018-tesla-tracker/

[Reactie gewijzigd door revolution-nl op 18 maart 2019 22:24]

Behalve dan Nissan/Renault O-)
Die komen inderdaad in de buurt. De verwachting voor 2019 zijn 500.000 Tesla versus 370.000 voor Renault+Nissan. Tesla bouwt zijn voorsprong op Renault+Nissan wel met rap tempo uit.
Ik weet niet of die aantallen zo veel zeggen. Nissan/Renault had waarschijnlijk best 4x zo veel kunnen leveren als er vraag was en behoefte van het management om dat te leveren.

EV's zijn duur en vooral nog een niche markt in het Westen. Tesla was tot voor kort de enige die iets maakte wat niet meteen lelijk was. Het gaat er naar mijn smaak meer om hoeveel ervaring een bedrijf heeft, en Tesla heeft niet noodzakelijk een voorsprong. Integendeel, ik vermoed dat men qua productie-ervaring hoogstens de achterstand ingehaald heeft gezien de drama's van de 3-serie. Voorsprong van Tesla zit hem meer in integratie van componenten, en software updates.

Merken als Ford, BMW, GM, etc hebben allemaal 100 jaar eervaring in productie en ook allemaal ervaring in EV's maken. Die kunnen zeer waarschijnlijk snel opschalen zonder het moeizame leerpad van Tesla. Het is namelijk niet zo dat die merken geen EV's maakten omdat ze niet konden, maar ook omdat er geen winst mee te maken was/is.

We moeten oppassen geen mythische status aan Tesla toe te wijzen.
De competitieve voordelen van Tesla zitten oa in:

- De eigen batterijproductie (te delen met andere toepassingen) en - technologie. De productie per kWh zijn voor Tesla lager dan waartegen concurrenten moeten inkopen.

- Daarnaast heeft Tesla een enorm voordeel met het Supercharger netwerk. Dat maakt een enorm verschil in bruikbaarheid als je door verschillende landen rijdt.
Wellicht dat tesla een prijs voordeel heeft. Wellicht dat dit gecompenseerd wordt op andere gebieden.

En het bestaande laadnetwerk is een voordeel voor een gebruiker, doch geen productie-voordeel. Op termijn zal dat voordeel natuurlijk verdwijnen.

De stelling dat de concurrentie op dit vlak "jaren" achter loopt lijkt mij extreem onwaarschijnlijk. Tesla moet zich hoe dan ook vanaf volgens jaar in diverse markten voor het eerst in haar bestaan gaan bewijzen tegen ander modellen die qua prijs en capaciteiten ruwweg gelijk zijn, en niet langer lelijkapart ;) gestyled zijn. We gaan het dan zien.
Gelukkig is er al een goed dekkend netwerk van Tesla waardoor heel europa door kan zonder issues + alle snelladers die op veel plaatsen ook gewoon te vinden is. Frankrijk heeft bijna op elk tankstation een snellader. Maar goed ik bedank ga liever op de supercharger nette plekken om te laden zonder stank van benzine. Nette toilleten en als je wilt lekker even eten / drinken.

Zuid frankrijk - fanse alpen en terug alles op superchargers gedaan en 1 keer bij de Lidl gratis geladen omdat het kon en omdat we toch eten aan het halen waren. Verder de auto gewoon aan het stopcontact gehangen we hadden niet veel prik nodig.

En technisch zijn de tesla voor nu heer en meester tot op heden is geen enkele EV die ook maar iets in de buurt komt van een Tesla op EV gebied.

De Ipace goede eerste poging maar moet nog uit de baby stadium komen. Wachten op v2 :)
E-tron een leuke poging maar toch zelfde een beetje als de ipace goed begin maar lijkt nog lang niet op.
En de specs en ranges van zo extreeem tegen. Sommige zelfs geen 3 fase laden. Mag je 1-2 dagen je auto thuis laden als hij leeg is.

Leaf top auto dat zeker en v2 is echt best goed. Technisch weinig speciaal maar het werkt verder goed. Maar nog wel met veel nadelen. Het is echt een EV met handleiding (en dat geld helaas voor alle EV ! van tesla.
Ioniq ook prima auto zeker voor zijn 30kwh
i3 BWM dat is wel een echte EV maar helaas toch de nodige min puntjes. Wel een betere eerste poging dan Audi en Jaguar.

Tesla is just works je stapt in je rijd je gooit hem op de supercharger waar nodig is en verder geen omkijken meer na. En niet te vergeten auto pilot. Wat een uitvinding.
Dat eerste ben ik het wel met je eens. Het SC-netwerk is ook fantastisch, maar ik verwacht echter dat de bekende benzinestationsmerken binnen no-time kunnen opschalen zodra zij denken dat het winstgevens is om snelladers neer te zetten. Vanaf dab heb je ineens een EV (Tesla) die je nergens kan opladen, behalve op die paar SC'ers die net niet op je route leggen.
Ik begrijp niet wat je bedoeld. Hoezo zou je ineens een Tesla hebben die je nergens kan opladen?

Tesla's kunnen ook gewoon bij al die publieke snelladers opladen. CHaDeMo ('snel' lader) hebben ze al en CCS heeft model 3 reeds en voor S en X komt binnenkort een adapter. Daarnaast nog een heel groot europees Supercharger netwerk. Overigens kies ik momenteel nog altijd veel liever voor Supercharger (120kw gratis vs 50kw tegen woekerprijs).

Publieke normale palen zijn uiteraard ook geen probleem. Sterker nog, veel bekende EV merken (Jaguar, Hyundai, Nissan, Kia) halen daar maar 1 fase laden uit (3,7kw) waar Tesla 3 fase (11kw) haalt. Erg domme zet die ik niet begrijp.

Ze zullen voorlopig juist de EV's zijn met beste laadmogelijkheden. Voor mij één van de belangrijkste redenen om voor Tesla te gaan ondanks mindere afwerking. Deurhendel en spiegel die niet altijd de eerste keer wil uitklappen |:( . Praktisch veruit de handigste EV (laden en range).
Die 100 jaar productie ervaring wordt heus niet in de hersenen van iedere Audi, VW, Mercedes ingeplant ala Matrix.

Dat is een beetje een non argument, met die 100 jaar ervaring en miljarden aan cash kunnen ze nog steeds niet Tesla bijbenen. Het stelt dus in de praktijk niks voor die 100 jaar ervaring.

Het gaat juist om het ontwikkelen van de techniek en die hebben die traditionele fabrikanten juist niet en moeite om te ontwikkelen.

Ondanks de 100 jaar ervaring.

Terwijl voor Tesla dit de stap was naar massaproductie waarbij er dan wat vertraging is opgetreden wat normaal is bij een dergelijk technisch superieur product.

Met wat meer cash had Tesla makkelijk alle productieproblemen binnen no time kunnen oplossen.
Zo maar even stellig neerpennen dat traditionele autobouwers wel even de EV productie kunnen 'opschalen als het management het wil' is ongegrond.

Vrijwel alle merken die buiten China (PH)EV's leveren hebben melding gemaakt van accu leveringsproblemen en daarmee productieuitbreiding vooruitgeschoven. Bijv. Nissan en Hyundai, buiten Tesla de best verkopende EV merken, hebben dat het afgelopen jaar nog laten weten. Niet zo vreemd, vrijwel allemaal shoppen ze bij dezelfde kleine club batterijfabrikanten waar in een groeiende markt productie meestal achter loopt op de vraag.

[Reactie gewijzigd door styno op 19 maart 2019 13:56]

Ik weet niet of die aantallen zo veel zeggen. Nissan/Renault had waarschijnlijk best 4x zo veel kunnen leveren als er vraag was en behoefte van het management om dat te leveren. EV's zijn duur en vooral nog een niche markt in het Westen.
Tot nu toe wel, ja. Alleen: de nieuwe EU normen voor CO2 uitstoot zijn onhaalbaar met alleen benzine en diesel. Het gemiddelde per merk moet onder de 95 gram uitkomen, en dat is ongeveer wat je met een Prius kunt bereiken. Maar omdat EV's 0 gram uitstoten halen ze het merk-gemiddelde hard omlaag.

Dat is dus een acute bedreiging van Tesla. Mercedes moet goedkope elektrische auto;'s verkopen om S-klasses te compenseren, dus de Mercedes EV wordt desnoods met verlies verkocht. Klinkt dat idioot? De Aston Martin Cygnet is om exact deze reden gebouwd; andere merken gaan dat volgen.
Klinkt dat idioot?

Klinkt zeker niet idioot, want exact zo'n regel bestaat al in Californie en een paar andere US staten, alwaar uitstoot in klassen zit. Daar werden bepaalde auto typen alleen verkocht ivm dat soort regels.

Aanvullend heeft men ook een soortgelijke regel op federaal niveau. Deze regel is verantwoordelijk voor de geboorte van de SUV omdat die toen niet onder die regels vielen _/-\o_ Maar ook de E85 ethanol auto's waar men credit krijgtkreeg ook al wordt er nooit enige E85 getankt in de gehele levensduur van de auto. Moraal: autofabrikanten zullen inderdaad de meeste gekke dingen doen als men dit soort regels ook in Europa gaat maken.

Er bestaat verdere en soort cult rondom Tesla waarin men denkt dat het maken van EV's een soort voodoo is die enkel de engineers van Tesla beheersen en er een natuurwet is die verhinderde dat knappe koppen bij die andere fabrikanten die kennis niet ook al lang vergaard hebben. Realiteit is dat Tesla op bepaalde gebieden innovatief en vernieuwend bezig is (accu's, OTA, integratie software) en wellicht er een voorsprong heeft, maar op andere terreinen (o.a. autonoom rijden en productie) er geen enkele aanwijzing is dat men iets beheerst wat andere fabrikanten niet ook al lang kunnen.

[Reactie gewijzigd door Armin op 19 maart 2019 18:13]

Als een groot merk wil, halen ze in notime deze cijfers, maar ze verkopen op dit moment net zo goed de huidige benzine en dieselwagens, waarom zou je bergen investeren als je auto's nog steeds als zoete broodjes gaan? 6000 is een lachertje.

https://twitter.com/Steve...tatus/1013522801834254337
Deze vergeten vorig jaar? Ford doet deze cijfers in 4 uurtjes.

Met 6000 in de week zet je geen zoden aan de dijk, in Nederland alleen heb je al ruim 8 miljoen auto's, wil je ooit de illusie hebben dat we allemaal EV rijden, dan kost dat op zo'n snelheid kleine 1300 weken, ofwel ruim 25 jaar. Het is enkel dat ze werkelijk niets anders doen dan EV's maken, dan is het eigenlijk voor zo'n 'groot' merk best weinig als je kijkt naar echt grote merken.
Je hebt blijkbaar de cijfers van Audi dit jaar gemist en de auto verkopen in Amerika en Noorwegen.

Dat valt nog te bezien, vooralsnog hebben de Duitsers grote woorden maar als het puntje bij paaltje komt is er uitstel, kan men niet voldoende leveren of neemt men behoorlijke verliezen per unit op de koop toe. De productie van accupakketten voor bijv. de VW ID is vooralsnog niet gewaarborgd.

De tijd zal het leren..
Je hebt blijkbaar de cijfers van Audi dit jaar gemist en de auto verkopen in Amerika en Noorwegen.
Nou Noorwegen is een niche natuurlijk waar elektrische auto’s het toevallig heel goed doen door de enorme staatsteun, dat zegt niet zoveel. In Amerika is het nog steeds de auto op fossiele brandstof welke het echt goed doet. Of ik moet dat echt “gemist” hebben zoals jij schrijft.
vooralsnog hebben de Duitsers grote woorden maar als het puntje bij paaltje komt is er uitstel, kan men niet voldoende leveren of neemt men behoorlijke verliezen per unit op de koop toe.
Dat is (of misschien was inmiddels?) bij tesla niet anders toch?

Ik rij overigens een elektrische auto (Bmw i3) en wil nooit meer anders. Zodra Tesla de afwerking van de Duitsers gaat halen zou ik gelijk overstappen (de range heb ik niet nodig, ik rij maar 7500 km pj). Dit is alleen helaas nog verre van het geval.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 19 maart 2019 00:47]

Wat jij zegt klinkt exact als Kodak, Nokia, Philips enz die allemaal de boot hebben gemist.

Die grote autofabrikanten zijn ecgt wel in paniek nu want de situatie is nu zo ver dat hun bestaan zelfs in gevaar is.

Die vertrouwen er echt niet op dat ze hun benzinewagens kunnen blijven verkopen want de transitie naar electrisch is nu al in volle gang en is het juist de vraag wie het snelst zijn zaken op orde heeft.
Die vertrouwen er echt niet op dat ze hun benzinewagens kunnen blijven verkopen want de transitie naar electrisch is nu al in volle gang en is het juist de vraag wie het snelst zijn zaken op orde heeft.

Minder dan 1% van alle auto's zijn EV's en meeste analysten voorspellen dat ook in het westen hybrides en plug-in hybrides een zeer lange periode van overgang zullen voorzien. Immers een plug-in hybrid heeft vrijwel alle voordelen van een EV, maar vrijwel géén van de nadelen.

Plus alle grote (en al veel kleine) fabrikanten hebben reeds een EV. Dus er is niks gemist. De boot is nog niet eens de haven uit ...

Momenteel kan ik een benzineauto voor 10.000 euro inclusief belastingen kopen, maar moet zo'n 3x zoveel betalen voor een vergelijkbare EV. Ook kan ik verder rijden, (meer) trekken en heb de mogelijkheid in 5 minuten te tanken. EV's zijn de toekomst maar niet de nabije toekomst tenzij de overheid iets gaat verplichten. Dat is echter niet waarschijnlijk gezien de werkverschaffing die de autoindustrie in veel Europese landen verzorgt.
Als een groot merk wil, halen ze in notime deze cijfers, maar ze verkopen op dit moment net zo goed de huidige benzine en dieselwagens, waarom zou je bergen investeren als je auto's nog steeds als zoete broodjes gaan? 6000 is een lachertje.

https://twitter.com/Steve...tatus/1013522801834254337
Deze vergeten vorig jaar? Ford doet deze cijfers in 4 uurtjes.
Als een groot merk een begeerlijke EV zou maken zouden ze in notime Tesla cijfers halen, dat heeft Tesla ruimschoots bewezen, maar dat doen ze niet.

Ik vond deze reactie wel goed:
https://twitter.com/Clean...tatus/1014063231281844224

Maar er zitten nog vele rake goudmijntjes in de reacties. Bijv:
https://twitter.com/Twitamtrak/status/1013569235681828864
De enigste die dat trucje (eindelijk) echt goed beheerst is Tesla.
BAIC heeft dat anders ook onder de knie, aangezien die een stuk meer EV's produceren en verkopen dan Tesla. (en kwalitief gewoon goed, dat stereotype "Chinese auto's zijn bagger" is al een tijd niet meer van toepassing op de meeste merken")
jhaa.....
Leuk Fisker is terug na meerdere keren over de kop gaan. gaan ze nu eindelijk een keer leveren? en niet in de fik vliegen? zou leuk zijn. de Fisker Karma was een mooie (en gestolen ontwerp) auto. kunnen ze weer echt mooie EV's produceren die ook voor de massa markt zijn?
Uiteindelijk wel goed dat Tesla betere ontwerpen kreeg en niet voor dat lelijke ontwerp ging :p
Misschien interessant om nog wat aan het artikel toe te voegen wat er allemaal met het bedrijf is gebeurd sinds de Karma? Faillissement, nieuwe eigenaar, weer terug bij Henrik ik hou het allemaal niet meer bij. En de Fisker Karma zelf is toch niet meer te koop, of wel?
Het liep al tijden niet echt lekker, auto's waren technisch niet helemaal super. Toen verzopen er tijdens orkaan Sandy een flinke partij auto's, deed de verzekering moeilijk, en dat wat het einde van de Fisker Karma. Ik vermoed dat je er geen schroef voor kunt krijgen.
De auto wordt aangedreven door een elektromotor, maar er is ook een benzinemotor aanwezig die als een generator dient voor de 20kWh-accu.
oh je bedoelt dus een hybrid.................
Dat geld voor de fisker karma en niet voor deze SUV
mijn opmerking ging meer over de manier hoe het beschreven was dat het om een hybrid ging ;)
Daar zit nog wel een verschil.

Er zijn zuiver elektrische autos met een benzine generator aan boord, en er zijn elektrische autos met een benzinemotor aan boord die de aandrijving overnemen.

Een enorm verschil. En onterecht om ze beiden maar Hybride te noemen eigenlijk.
Nou nee. Zuiver elektrisch is letterlijk wat het zegt. "Direct drive" en "generator' zijn de twee hybride opties, afhankelijk van de mechanische verbinding tussen de wielen en de benzinemotor.
Tja. Of de generator nou in de auto zit of dat ik thuis een benzinegenerator gebruik om stroom op te wekken: De aandrijving van de auto blijft dan 100% elektrisch.

De stroom die je gebruikt om een elektrische auto te laten rijden kan uit benzine komen, uit gas komen, uit steenkool komen, uit bruinkool komen, wind, water, nucleair, noem maar op. Waar dat wordt opgewekt maakt in in een zuiver elektrische auto niet echt uit. Een hybride waarbij de aandrijving ook door de benzinemotor gedaan kan worden is iets heel anders. Dan heb je het over een motor, en niet over een generator.
Weer 1 van de zovele claims, waar gaat dit bedrijf het geld vandaan halen om deze auto te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen?

En sinds wanneer zijn autofabrikanten begonnen met auto's te 'lanceren' die ten vroegste pas binnen een x aantal jaar op de markt komen?
Inderdaad, voor het lanceren van auto’s kan je beter Elon Musk even bellen :+
De enige fabrikant met deftige EV's die jaren voorloopt op de concurrentie en al diverse modellen op de markt heeft met een laadnetwerk van superchargers en autopilot en een eigen accufabriek? Die Elon Musk?

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 19 maart 2019 06:57]

Ben je nu zuur aan het reageren?
1nsane refereert aan het belachelijke project dat hij een auto de ruimte in geschoten heeft. (waarschijnlijk omdat een raketlancering en alles wat erbij komt zo goed voor het milieu is)
Dat dus, ik moest de grap even maken ook al weet ik dat humor in reacties nogal eens op gefronst wordt.
Het project was om een Falcon heavy de ruimte in te sturen.
Dit is essentieel als je klanten wil bewijzen dat e.e.a. goed werkt zodat ze er een satelliet van 200miljoen of meer bovenop willen binden.

De PR was om een Auto i.p.v. een betonblok de ruimte in te sturen.
Dit was een perfecte PR stunt die qua kosten in het niet staat bij de opbrengst.

Die raket was toch de lucht wel ingegaan, met of zonder Tesla.

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 19 maart 2019 11:55]

Ben vooral benieuwd naar de continuïteit van het bedrijf. Dit is namelijk de tweede versie van Fisker. Bij de Karma hield het bedrijf het niet lang vol en dat werd vervolgens een Chinese auto.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee