'Grootste vr-park van Europa' opent maandag zijn deuren in Belgische Moeskroen

In het Belgische Moeskroen opent Virtual Park op maandag 4 maart officieel zijn deuren voor het publiek. Met een oppervlakte van 4000m2 gaat het volgens de initiatiefnemers om het grootste virtualrealitypark van Europa.

Het aanbod van Virtual Park, gelegen in de Belgische provincie Henegouwen, bestaat uit zes vr- en augmentedreality-games. De hoofdattractie is Arena 42 met de game After-H van ontwikkelaar SmartVR studio. Hier nemen twee teams van vier spelers het tegen elkaar op om de planeet Mars te veroveren. Er wordt in Arena 42 gebruikgemaakt van full body tracking, zodat elke beweging van de spelers wordt gevolgd en ze vrij kunnen rondlopen.

Team 51 is een versie van After-H: Legend of Mars waarin een team van vier tot zes spelers moet samenwerken. Ze zijn uitgerust met een vr-bril, een vr-geweer en geconnecteerde vesten, en kunnen zich in de ruimte van 100m2 vrij verplaatsen. Het doel is om de invasie van buitenaardse wezens af te slaan en te ontdekken wat er met de bemanning van een ruimteschip is gebeurd.

Andere attracties van Virtual Park zijn het vechtspel Robot Ring, de op de film TRON geïnspireerde racer V-Race, en The Playground, waarin het volgens de initiatiefnemers vooral draait om 'bewegen, plezier maken en leren'. Verder zijn er nog tien individuele cabines waar gamers op hun eigen tempo meerdere vr-werelden kunnen verkennen.

Virtual Park is opgedeeld in vier verschillende zones voor evenveel leeftijdsgroepen. Er is een welpenzone voor kinderen vanaf drie jaar, zones voor kinderen van minstens zes en negen jaar, en een apart gedeelte voor volwassenen. Het park zal driehonderd dagen per jaar geopend zijn en kan volgens de initiatiefnemers tot driehonderd bezoekers tegelijk ontvangen. Een ticket kost 60 euro voor volwassenen, 40 euro voor kinderen jonger dan 12 en 65 euro voor een speciale themadag. Voor deze bedragen mogen de bezoekers zes uur in het park blijven.

België heeft er de voorbije maanden flink wat virtualrealityparken bijgekregen. Op 26 februari opende Telenet in Hasselt zijn derde locatie voor freeroaming-vr in een dik halfjaar tijd. Eerder opende de provider vestigingen van The Park in de steden Antwerpen en Gent.

Virtual ParkVirtual ParkVirtual Park

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

01-03-2019 • 10:10

78

Reacties (78)

78
76
35
12
0
38
Wijzig sortering
Ik raad iedereen aan om VR een keer te proberen als je de kans hebt.

De beste ervaring is een Oculus Rift of een HTC Vive op een goede grafische kaart.

Een Occulus Rift (nieuw) kost nu 400 euro inclusief touch controllers. Ik had al een goede grafische kaart (1080 TI) en voor dat geld vond ik het wel een gokje waard. Ik wilde VR zelf ervaren.

Boven op de aanschaf van de Rift komen nog de kosten van de games, maar met een budget van 100-200 euro kom je al heel ver.

Ook al komt de headset uiteindelijk op een plank te liggen, ik vond het die 400 euro zeker waard (tweede-hands zijn ze goedkoper).

Ik heb ontzettend veel gespeeld en het is een zeer speciale ervaring. Games als SuperHot VR en Lone Echo, I Expect You To Die, Robo Recall, zijn de investering al waard en je krijg er veel game tijd voor terug.

Recent heb ik mijn headset weer eens afgestoft om Angy Birds VR te spelen, ook erg leuk, dat je er voor die 15 euro snel doorheen bent, maakt niet uit.

Heel veel mensen weten/beseffen niet hoe goed VR vandaag al is, ook al is de resolutie (screen-door-effect) nog niet zo hoog. De ervaring is echt speciaal.
Ik kan je verhaal alleen maar onderschrijven, behalve dit:
De beste ervaring is een Oculus Rift of een HTC Vive op een goede grafische kaart.
Sinds twee dagen heb ik de Pimax 5K+ in huis, en die brengt de ervaring echt een niveau hoger dan de Vive. Door het veel grotere Field of View heb je niet meer steeds het idee dat je door een duikbril zit te kijken, en door de hogere resolutie is het beeld ook nog eens veel scherper en het Screen Door Effect een stuk minder hinderlijk aanwezig. We beginnen het punt te naderen waar je echt "daar" bent in plaats van dat je ergens naar kijkt.

Edit:
Om weer wat dichter bij het onderwerp te blijven en voor mensen die niet meteen in de buidel willen tasten: ook in Nederland zit een aantal plekken waar je VR kunt ervaren. Zelf heb ik bovengenoemde Pimax 5K+ voor het eerst geprobeerd bij VRSpace in Gouda, die toevallig vandaag een soort inloopmiddag hebben.

[Reactie gewijzigd door TechSmurf op 23 juli 2024 01:42]

De specs zien er beter uit ik geloof wel dat deze beter is. Paar puntjes:

- nog niet te bestellen in Nederland, moet je importeren
- Prijs is waarschijnlijk dubbel dat van een Oculus Rift

Als dit geen punt voor je is kan dit een interessante optie zijn :)
Was niet zo onder de indruk van beide... Nu was de Occulus (devkit 1? 0? zoiets...) een aantal jaar terug op een GTX980 en dat was onspeelbaar naar mijn mening.

Een Vive op een GTX1080Ti was ook niet zo lekker. Project cars erop gespeeld b.v. en wow, maakt dat het een stuk moeilijker... Dan speel ik liever op 4K of 21:9 met 100 fps dan met de Vive op 70...

Wat de Primax betreft, leuk ding, maar volgens velen kwa controller en tracking nog een beetje "gen 1.5". Als in, men verwacht snel nieuwe hardware van Occulus en HTC. Nu Occulus van Facebook is, overweeg ik het merk niet meer en een Vive 2 zou nog wellicht een jaar weg zijn.

Hoe is de performance van een Pimax 5K? Ik vermoed dat m'n 2080Ti er niet genoeg voor gaat zijn? Een tweede (watergekoelde) 2080Ti ernaast zetten heb ik niet zo'n zin in.

Merk nu al dat op 3440x1440 (of 4K) die kaart toch nog af en toe niet genoeg is voor 75+ fps. minder dan dat in VR wordt ik niet heel vrolijk van...
Een Vive op een GTX1080Ti was ook niet zo lekker. Project cars erop gespeeld b.v. en wow, maakt dat het een stuk moeilijker... Dan speel ik liever op 4K of 21:9 met 100 fps dan met de Vive op 70...
[...]
Hoe is de performance van een Pimax 5K? Ik vermoed dat m'n 2080Ti er niet genoeg voor gaat zijn? Een tweede (watergekoelde) 2080Ti ernaast zetten heb ik niet zo'n zin in.

Merk nu al dat op 3440x1440 (of 4K) die kaart toch nog af en toe niet genoeg is voor 75+ fps. minder dan dat in VR wordt ik niet heel vrolijk van...
Ik heb zelf een 1080Ti, en dat draait als een zonnetje. Op de Vive kon ik alles spelen met een Radeon 480. Aan de andere kant haal ik met Fortnite (ja sorry) op 4K geen 60fps op de hoogste settings. Dus ik weet niet precies waar je je cijfers vandaan haalt, maar mijn ervaringen zijn anders. Vergeet ook niet dat de resolutie van de Vive maar 1080×1200 per oog is, samen net meer dan full HD.

Nu is er de laatste tijd aardig wat gebeurd in SteamVR om de frame rate hoog te houden, dat kan er best mee te maken hebben. Ook Pimax zelf heeft daar software voor ontwikkeld, het zgn Brain Warp. Staat nog een beetje inde kinderschoenen, maar veel mensen met tragere hardware hebben er baat bij.

Verder is het zo dat er een accessory in ontwikkeling is waarmee eye tracking mogelijk gaat worden, en daarmee ook foveated rendering wat eenhoop verbetering moet kunnen brengen in de frame rates zonder in te boeten op beeldkwaliteit. Alle kickstarter backers krijgen die trouwens als stretch goal toegestuurd.
Wat de Primax betreft, leuk ding, maar volgens velen kwa controller en tracking nog een beetje "gen 1.5". Als in, men verwacht snel nieuwe hardware van Occulus en HTC. Nu Occulus van Facebook is, overweeg ik het merk niet meer en een Vive 2 zou nog wellicht een jaar weg zijn.
Van wie heb je dit? De Pimax werkt met Valve's 2.0 tracking modules, die nog niet eens op de markt zijn (en is backward compatible met 1.0, zoals bij de Vive). Als controller kun je de Vive wands, Valve knuckles of Pimax' eigen, nog in ontwikkeling zijnde controllers gebruiken en ik meen ook de Oculus Touch, plus alles wat in de toekomst compatibel gaat zijn met Valve tracking 2.0. Over een Vive 2 heb ik al een tijdje niks meer gehoord, maar alles wat er van de bekende merken op de planning staat heeft een aanmerkelijk kleinere FOV en qua tracking/controllers gaat het zeker niet een 'next step' zijn.
en voor een goedkopere headset met hogere resolutie (dan Vive en Rift) Windows Mixed Reality brillen.
Indien je twijfelt, bekijk de reviews op het web.
1 ervan (de Lenovo Explorer) stond (eer)gisteren nog op iBood voor 200 euro.

Hoewel budget natuurlijk persoonsgebonden is, is mijn raad de volgende schaf het aan als je ook een game hebt dat je graag speelt al in gedachten hebt (warthunder, racegames)

Zelf gebruik ik de headset dagelijks, eerst Beat Saber (is onderdeel van mijn workout geworden), sinds kort VR poker. De games die Q hier vernoemd heb ik zelfs nog geen tijd gevonden om hieraan te beginnen.

Maar vooral, probeer het om de voor jou beste beslissing te maken

Handige vergelijking (Windows MR, Vive, Rift en GO)
https://tweakers.net/pricewatch/compare/863593;1113399;480416;1208343/

[Reactie gewijzigd door Soggney op 23 juli 2024 01:42]

Hoewel goedkoper met hogere resolutie kan de WMR niet op tegen de Touch controllers van Oculus; zij zijn waarschijnlijk de fijnste controllers op de markt en worden meegeleverd bij de headset. De volgende generatie controllers is waarschijnlijk nog vele maler immersiever, maar met de Touch heb je al een geweldige ervaring: lichtgewicht, nauwkeurig, gevoelig en wendbaar.
Maar ondertussen heb je wel oude hardware, met een duidelijk inferieur scherm. De controllers van Windows Mixed Reality headsets zijn best goed. Die doen het niet zoveel slechter dan die van de Rift. Zonde om op basis daarvan een goeie WMR-set te laten liggen.
Ik had een HP Windows Mixed reality headset. Die werkte de eerste maanden goed, maar af en toe viel het beeld uit en moest ik de headset opnieuw met de PC verbinden. Dit kwam vaker en vaker voor, en op een bepaald moment werkten de displays in de headset gewoon niet meer. Tracking in de WMR software zag er wel goed uit.

Uiteindelijk de headset teruggestuurd naar Coolblue ter reparatie. Na enkele weken kreeg ik het bericht dat ze de headset niet konden herstellen en mij een nieuw exemplaar gingen toesturen. Omdat ik geen zin had om na 3 maanden terug met dezelfde problemen te zitten, en ik intussen wel zeker was van de meerwaarde van VR (vooral voor simracing dan), ben ik direct na de levering naar een Coolblue winkel gereden om de HP headset om te ruilen voor een Oculus. Bij Coolblue deden ze hier trouwens totaal niet moeilijk over.

Thuisgekomen, Oculus software geïnstalleerd en sensors opgesteld. Toen de introductie met de robot begon wist ik meteen dat ik de juiste keuze gemaakt had. De resolutie is misschien iets lager, maar dit wordt goedgemaakt door een veel grotere "sweet spot". Bij de HP headset moest ik altijd zorgen dat hij op exact de juiste manier op mijn hoofd zat, en dan nog zien de beelden er in de Oculus naar mijn mening veel scherper uit. Als je een derde sensor voor de Oculus aankoopt merk je ook direct dat controller tracking een stuk beter werkt, pijlen afschieten kon met de WMR nog wel eens voor problemen zorgen.

Al bij al vind ik de Oculus een betere keuze dan WMR, ik heb wel enkel ervaring met de HP headset, en het mogelijk pech gehad met mijn exemplaar.
Je geeft zelf al aan je verhaal hierbij op één exemplaar van één model te baseren. Je laatste zin zou dus eigenlijk moeten zijn dat je de Rift een betere keuze vond dan de HP headset. Wat ik hieruit dus meeneem is dat Coolblue wel chill is, maar eerlijk gezegd verder niet zoveel meer.
Het verhaal van de sweet-spot en helderheid is iets wat ik online vaak tegenkwam in discussies over andere WMR-headsets. Dit in combinatie met de superieure tracking is voor mij reden genoeg om de WMR-headsets af te raden.

Heb je echter geen plaats voor het opstellen van 3 sensoren, dan ben je beperkt tot WMR, en mits je een goed werkend exemplaar hebt is dit nog steeds een zeer goede introductie tot VR.
WMR is ook een zeer goede voortzetting van VR. Als je last hebt van de sweet spot, kun je simpelweg een headset kopen met een betere sweet spot. Dat is de hele grap van WMR - het is een framework.

Ik zou de Rift nog steeds niet aanraden simpelweg omdat het - daar is ie weer - oudere hardware is met een opvallend hordeureffect. Het is leuk dat Oculus samen met Valve de markt een rotschop heeft gegeven, maar ondertussen is er gewoonweg betere hardware beschikbaar die niet alleen makkelijker aan te leggen is, maar ook waar je gewoon klaar mee bent bij je eerste investering. Geen extra uitgaven voor meer sensoren nodig. Geen extra USB-poorten nodig. Om van de ethische bezwaren nog maar te zwijgen.

Begrijp me niet verkeerd, WMR is allesbehalve zaligmakend, maar op dit moment zou ik geen twijfelaar aanraden om te investeren in VR. Laat maar de boel maar lekker wat meer volwassen worden tot alles netjes in één pakket zit.
De beste consumenten VR is inderdaad de Rift of Vive.
Als je een redelijk goede gaming PC hebt, met minimaal een 1060 zou ik zonder meer een Rift-touch aanraden.

Maar je kan al véél goedkoper aan de slag. Voor de mensen die niets hebben, is de Oculus Go een hele goede optie. Voor 200 EU beleef je al echt VR. De graphics zijn vaak wat cartoony, maar als je daar doorheen kijkt, is het top.

Als je een PS4 hebt, kan je voor niet al te veel meer geld met de PSVR aan de slag. Op dit moment het grootste, en snelst groeiende VR platform. Grafisch lever je iets in ten opzichte van de Rift of Vive, en de tracking is ook minder, maar een uitstekende optie wanneer je wel een PS4, en geen gaming PC hebt, of geen van beide hebt, en wat minder te besteden hebt.

Begin Mei (naar verwachting) komt de Oculus Quest op de markt. Volledig stand alone, en voor EU399,- krijg je een soort opgevoerde Go, met bijna Rift tracking.
had eens 5minuten via simple "oculus go" gespeeld, helemaal geweldig (voelt echt aan als next-gen gaming) direct Ps4 op V&A gezet en oculus go gekocht. Nu 2mnd later is er een Rift onderweg :) machtig mooie ervaring dat gamen zo.
Anoniem: 1092407 @Q2 maart 2019 13:49
Zeker een speciale ervaring want ik krijg er hoofdpijn van en word na 10 minuten kots misselijk. :p Duurt nog wel even voor ze die problemen hebben gefixt denk ik. Zit waarschijnlijk nog steeds een te grote vertraging tussen wat je hoofd doet en wat je ogen zien.

Kan best aan de opstelling gelegen hebben. Dit was met een PS4 en een bril van HTC meen ik. Het zag er best tof uit maar het is los van de problemen niet echt mijn ding om uren met zo'n bril op te gaan zitten.
Ik zou aanraden om een andere setup te testen want er is echt geen merkbare vertraging. Het kan aan de setup of het specifieke programma liggen. Geef nog niet op ;)
Als ik ondertussen geen kinderen had gekregen zou ik zeker nog VR gamen. Helaas heb ik 3 jaar geleden een HTC Vive gekocht, en heb ik die bij de geboorte van de kleine meteen verkocht omdat ik wist dat ik er geen tijd meer voor had.

Zodra de kleine groot genoeg is komt er zeker weer een VR bril. Zo'n speciale ervaring!
Waarschijnlijk heb je dan iets beters in handen tegen die tijd dan wat er nu te koop is, de Rift en Vive zijn oké maar het kan scherper, zoveel is wel duidelijk.
Voor niet gamers is dat niet echt een optie, maar geef je gelijk dat het een leuke ervaring is voor iedereen. Ben zelf naar VR-Base gewest en die ervaring is toch nog een serieus kaliber boven wat je thuis kan doen. Heb de vive, PS vr en WMR headsets thuis. Vrij rondlopen, tegelijk met 6-10 man in een arena, wapen dat best wat gewicht heeft en toch leuke forcefeedback enorm fun.
Zoiets is al eens geprobeerd in Roermond met Yumble alhoewel dat meer was dan alleen VR. Ook een dergelijk duur kaartje en in recordtempo weer dicht. :P
Ik twijfel aan de haalbaarheid van een pret- of vr-park al het belangrijkste doel een mass multiplayer met initeel hoge kosten is.

Ik zie VR-arcades wel als een optie maar dan meer zoals de klassieke opzet van een arcadehal. VR-stands waar je voor een paar euro kunt gamen (alleen of co-op met twee tot vier man) zonder vrij rond te kunnen/moeten. Klassieke model van spelen tot je game-over bent en dan weer nieuw geld erin droppen. Er kan dan aan de zijkant nog een hal zijn die geschikt is tegen extra kosten voor een groeps multiplay evenement maar het 'bread and butter' zal dan de reguliere arcade zijn.

En ja; ik denk dat een vr 'walking simulator' waarbij je gewoon op een rollerband een half uurtje kunt wandelen door een vr-landschap best gevraagd zal zijn.
Als ik kijk naar https://www.youtube.com/w...ontinue=162&v=x7Grrfv6AP8
Dan zie ik er zeker wel wat in. puur omdat je alles makkelijk overdekt kan doen. en ook in de vrieskou/hagel kan genieten.

En Yumble is wel een apart verhaal. https://www.looopings.nl/...-van-pretpark-Yumble.html

Ik denk ook dat ze ook te vroeg waren. nu begint VR ook bij de massa binnen te komen. En zijn ze sneller geneigd naar een VR park te gaan.
Ik zie ook meer in lokale speelhallen dan in pretparken: ik denk dan met name aan bioscopen die straks weer wat nieuws zoeken als 4D-zalen standaard zijn geworden.
In die opzet zou je dan elke maand een nieuwe game aanbieden, die je gezamenlijk aankoopt om kosten te drukken.

Ik hoop wel dat de prijs van al dat moois nog wat gaat schuiven: 10 euro per uur vind ik best pittig (voor een gezin zit je in no-time over de 100 euro, wat ik best okay vind voor een once-a-year uitstapje maar niet iets wat ik even spontaan doe)
Zoiets is al eens geprobeerd in Roermond met Yumble alhoewel dat meer was dan alleen VR. Ook een dergelijk duur kaartje en in recordtempo weer dicht. :P
Ik twijfel aan de haalbaarheid van een pret- of vr-park al het belangrijkste doel een mass multiplayer met initeel hoge kosten is.

Ik zie VR-arcades wel als een optie maar dan meer zoals de klassieke opzet van een arcadehal. VR-stands waar je voor een paar euro kunt gamen (alleen of co-op met twee tot vier man) zonder vrij rond te kunnen/moeten. Klassieke model van spelen tot je game-over bent en dan weer nieuw geld erin droppen. Er kan dan aan de zijkant nog een hal zijn die geschikt is tegen extra kosten voor een groeps multiplay evenement maar het 'bread and butter' zal dan de reguliere arcade zijn.

En ja; ik denk dat een vr 'walking simulator' waarbij je gewoon op een rollerband een half uurtje kunt wandelen door een vr-landschap best gevraagd zal zijn.
https://haptx.com/technology/
Dit bedrijf is begonnen als AxonVR, met een concept van een heel exosuit. Zelfs geen roller band.
https://www.youtube.com/watch?v=jk-3kZ7ytZs

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 23 juli 2024 01:42]

Het is niet "the first VR-park" van Europa, want ik ben afgelopen jaar naar Praag geweest naar GolemVR https://www.golemvr.com/, en zoals ze zelf zeggen "the biggest virtual reality experience in Europe".

Dat was al indrukwekkend. Zij hebben 250m2 in 1 game zitten, en ik moet zeggen: zo met een rugzakje met een PC erin, Oculus Rift en full body tracking was dit een hele leuke ervaring. Ben benieuwd naar deze in België; ik ga er zeker eens kijken.
Het lijkt hierop een gevalletje meten met 2 maten, 250 m2 vs 4000 m2.
1 ste is de omgeving van 1 game/main game, 2de lijkt me het hele complex (+ parking?) te zijn.
ja dus die in Praag lijkt me imposanter 250m2 voor 1 ruimte, die van België is “maar” 100m2 per ruimte volgens het nieuwsbericht, wel volledig wireless, en dat lees ik dan als zonder rugzak, dat zou dan wel weer een fijn voordeel zijn op foto zijn duidelijk backpacks te zien, dus dan lijkt Praag me gewoon imposanter
GolemVR is meer een grote escaperoom met VR.
Waar het hier om gaat is een park waar je meerdere vr-spellen kunt spelen in verschillende ruimtes, een shooter, een racegame, etc.

"Grootste" moet je dus lezen als: meeste verschillende games onder een dak en niet als 1 game met de meeste ruimte.
Maar wat gaan straks de wachtrijen worden?
tot driehonderd bezoekers tegelijk ontvangen
6 games, met even snel tot max 8 man per game, dus 48 per keer maximaal.

Lijkt me wel klote, 60 euro betalen en vervolgens bij elke game kotsmisselijk worden. Ik kan zelf maar max 30 minuten zo'n VR voor ik echt kotsmisselijk ben, maar veel hebben VR nog niet geprobeerd, kan je nog voor een verrassing komen te staan.
Dat zal een hele kleine groep zijn, gezien veruit de meeste mensen totaal niet misselijk worden van VR zolang je maar niet met je controller kan lopen (oftewel met het joystickje draaien, vooruit/achteruit, etc gaan). En er zijn vast uitzonderingen die sowieso misselijk worden, maar dit zal een hele kleine groep zijn.

Twee jaar geleden ofzo zijn we met het werk naar een VR hal gegaan, en dan hebben we het over een 25 man ofzo, gemiddelde leeftijd 40+, bijna geen enkele die ooit games speelt, en daarvan zijn er nul misselijk geworden.

Wat je wel hebt zeker als je voor het eerst doet, en wat een reden is om sowieso op meerdere niet al te lange sessies te houden, is dat je moet wennen aan vergence-accomodation problemen. Dat is simpelweg omdat huidige generatie headsets een vaste brandpuntsafstand hebben, terwijl in het echte leven ben je gewend als iets dichterbij komt dat zowel je ogen naar elkaar moeten draaien (en dat moet ook in VR), als dat je dichterbij moet scherpstellen (en dat hoeft niet in VR).
Ik probeer je antwoord te begrijpen: Klopt het dat je zegt dat je thuis met een VR bril op sneller misselijk kan worden, dan in zo'n hal? Dat de verklaring is dat de VR ervaring in de hal parallel verloopt met je eigen bewegingen. Dat het verschil dus niet is, waar @SinergyX vermoedelijk bang voor is (en waar ik ook last van heb) dat de controller bewegingen niet gelijk zijn aan je eigen fysieke ervaring? Dat het voornaamste verschil vooral met brandpuntsafstand te maken heeft.

Voor mij is het bovenstaande namelijk een eye-opener. Ondanks dat het logisch is en klinkt, was ik ook bang dat ik de VR ervaring aan me voorbij moest laten gaan. Ik ben geneigd te zeggen dat ik nu veel meer trek heb in een VR ervaring 'in het veld'. In de kamer moet ik me echt beperken tot spelletjes waarin ik niet hoef te bewegen in een omgeving. Men (VR-hal aanbieders) zouden dit in reclame-uitingen moeten uitleggen. Men mist anders potentiële klanten zoals ik.
Ik probeer je antwoord te begrijpen: Klopt het dat je zegt dat je thuis met een VR bril op sneller misselijk kan worden, dan in zo'n hal?
Ja en nee. Het is niet fundamenteel zo, maar het is zoals @.oisyn schreef: Het gaat mis zodra je bewegingen die je ziet niet overeenkomen met de bewegingen die je voelt. En net als bij wagen/zeeziekte, heeft de één daar veel meer last van dan de ander.

Ga jij thuis een spel als BeatSaber spelen (waarbij je op een vaste plaats staat, en ook de omgeving niet beweegt), dan is er niks aan de hand voor 99% van de mensen. Of een Space Pirates VR, daar beweeg je wel rond, maar alleen wat je fysiek beweegt, dus wat je ziet en wat je voelt komen overeen.
Bij een VR hal is het niet anders. Echter het grote voordeel van een VR hal: Je hebt veel meer ruimte. Bij de gemiddelde VR opstelling heeft een persoon misschien 3m x 2m de ruimte, dus zes vierkante meter. Als hij meer wil bewegen, dan zal hij met zijn joystick moeten bewegen. Optie A is teleportatie, waarvan weinig mensen misselijk worden, maar sommige wel van vinden dat het 'nep' aanvoelt. Optie B is gewoon lopen met je joystick, en dan krijg je dus dat wat je ziet (je beweegt) iets heel anders is als wat je voelt (je staat stil).
Bij deze VR hal heb je ruimtes van 100m2, dus je kan veel grotere spellen hebben waarbij je enkel beweegt door rond te lopen in de hal. En zolang je dat doet is kans op misselijkheid heel klein.

Ruwweg qua comfort bij VR heb je drie opties:
Comfortabel, dat zijn alle waar je enkel fysiek beweegt. Nagenoeg niemand wordt hier misselijk van.
Gemiddeld, waarbij je bijvoorbeeld door teleportatie beweegt. Sommige worden hier misselijk van, al met wat oefening zal nagenoeg iedereen dit zonder problemen kunnen doen.
Oncomfortabel: waarbij je continue beweegt met een controller. Dus bijvoorbeeld rondlopen met zijn joystick, maar ook een race spel. De meeste mensen zullen hier initieel ongemakkelijk van worden, maar met oefening kunnen ook de meeste het wel spelen. Maar zeker niet iedereen.
.oisyn Moderator Devschuur® @Sissors1 maart 2019 12:07
Ik ben zelf iemand die er vrij goed tegen kan. Maar toen ik bezig was met het VR voor Rise of the Tomb Raider en ik voor de grap met de controller al bunnyhoppend achteruit (dit kan in de release niet) door een testlevel navigeerde met ook veel hoogteverschillen was ik voor de rest van de dag echt wel even goed gedesorienteerd :P. Heel apart hoe lang dat unheimische gevoel ook blijft hangen.
.oisyn Moderator Devschuur® @Sissors1 maart 2019 10:58
zolang je maar niet met je controller kan lopen (oftewel met het joystickje draaien, vooruit/achteruit, etc gaan).
Dat is idd het fundamentele punt. Zeeziek, wagenziek en "VR-ziek" hebben allemaal dezelfde oorzaak: je visuele perceptie strookt niet met wat je evenwichtsorgaan ervaart. Dit is voor je lichaam een indicatie van vergiftiging (omdat bij vergiftiging je evenwichtsorgaan niet goed functioneert), en daarom wordt je misselijk en kun je gaan overgeven.

Zolang je niet met de controller kan lopen komen alle de bewegingen die je ziet puur van die je zelf met je lichaam maakt en dus in overeenstemming met je evenwichtsorgaan. Zaak is natuurlijk wel om de latency zo laag mogelijk te houden :).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 01:42]

Idd, je hebt weinig tot geen last van motion sickness, zolang je maar vrij bent met je hele lichaam te bewegen.
Ik heb zelf veel last van vr en reisziektes dus ik heb maar een beperkt aantal games dat ik kan spelen (heb zelf geen vr headset wel veel geprobeerd). Op de vive spellen zoals space pirate trainer gaan goed, maar wordt zelfs al misselijk van gorn na een tijdje. Op de PSVR heb ik zelfs last bij Tetris effect bij sommige levels.
Ik zelf heb best wel erg last van reiszeiktes en daarmee ook van VR sickness. Echter heb ik zodra het ook maar kon gelijk een Rift besteld. En ja, ik word hier zeker misselijk in. Spellen met open werelden waarin je rondloopt met je controller zoals hierboven omschreven zorgen ervoor dat ik 10 min later kots misselijk op de bank lig.

Echter, hoe vaker je VR ervaart, hoe minder snel je er last van krijgt. je moet jezelf niet dwingen, echt stoppen als je misselijk wordt, anders krijg je een soort van fobie. Maar als je het rustig opbouwt wordt je op een gegeven moment resistent. En krijg je een soort van zeebenen (VR legs).

Enige tijd niet meer gespeeld in VR door persoonlijke redenen (hersenschudding). En toen ik er weer mee ging spelen gelijk weer kotsmisselijk na 5 minuten. Dus je kan het ook kwijt raken ;)
Wikipedia: Roughly one-third of the population is highly susceptible to motion sickness, and most of the rest may get motion sickness under extreme conditions.

Dat is geen 'hele kleine groep'.
Het gaat niet over motion sickness, maar VR sickness. Je hebt geen motion sickness bij regulier VR, omdat je bewegingen overeen komen met wat je ziet het voor veruit het merendeel geen enkel probleem is. Het probleem begint pas als die niet met elkaar overeen komen. En dat is bij sommige spellen het geval, maar lang niet allemaal. En bij zo'n VR park lijkt het mij heel sterk als ze spellen waarbij bewegingen en zicht niet overeenkomen beschikbaar stellen.

Spellen als Beatsaber, Space Pirate trainer, etc, heb je geen last van enige vorm van motion sickness.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 01:42]

Hangt er van af wat jij als regulier VR definieert natuurlijk. Vanaf je in een of ander voertuig gezet wordt heb je het vlaggen. Maar zoals je zegt, dat zou niet slim zijn als ze zoiets zouden aanbieden in een VR park.
Bij mensen die flink last hebben van "reisziekte" (zeeziek, niet achterin de auto kunnen zitten, enz.) kan je er vanuit gaan dat bij VR de kans ook groot is op misselijkheid.

Voorbeeld, we zijn met een groepje van 4 een VR experience gaan doen, resultaat; 1 van de 4 al heel snel misselijk, logischerwijs was dat bij degene die ook flink last heeft van reisziekte.

Overigens is het niet alleen mijn eigen (n=1) ervaring, als je gaat zoeken of vragen naar VR ervaringen zie/hoor je dit wel vaker.

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 23 juli 2024 01:42]

.oisyn Moderator Devschuur® @HuisRocker1 maart 2019 11:40
Zie .oisyn in 'nieuws: 'Grootste vr-park van Europa' opent maandag zijn deuren in.... Je hoeft niet ziek te worden van VR, zelfs niet als je gevoelig bent voor reisziekte. Het is wel heel belangrijk hoe die VR-ervaring is opgezet.
Veel VR games/demo's hebben nu eenmaal beweging in het beeld die niet strookt met de fysieke positie van de gebruiker (vallen bijvoorbeeld), en daar kom je als gebruiker meestal pas achter als het te laat is.

Omdat ik, in tegenstelling tot degene die het overkwam, al wist dat dit kon gebeuren viel het me vooraf al op dat er geen waarschuwing vooraf gegeven werd, niet echt netjes (persoonlijke mening)...

Misschien dat er in de toekomst meer rekening mee gehouden gaat worden door VR ontwikkelaars zodat dit echt niet of nauwelijks meer voorkomt, maar een waarschuwing vooraf zou wat mij betreft op dit moment weldegelijk terecht zijn.
Ik zeg ook niet dat het een grote groep is, net als zeeziek, wagenziek of andere 'visie klopt niet dus ik wordt misselijk' problemen, maar is nog steeds een groep die er problemen mee hebben.

Zeker dat wennen aan focus (en ook niet met je ogen moeten kijken maar met je hoofd) wordt met de tijd wel beter (PC2 kan ik nu redelijke tijd goed rijden), maar als je 'blanco' daar gaat spelen kan het nog wel eens tegenvallen.

Het is ook niet enkel losse beweging, maar secondaire aspect van 3D waar ik al sinds dag 1 van 3D films al binnen halfuur hoofdpijn heb, ik kan bv zo'n cardbox gewoon uren ophouden zonder enig problemen, lopen of zitten, allemaal goed.

Ik heb nu denk 1,5 jaar al zo'n ding, het is in die tijd weinig beter geworden. Bij wagenziekte is het veelal een kwestie van op de weg te blijven letten (en niet te gaan lezen/etc), werkt het 'aanpassen' bij VR voor mij juist onnatuurlijk. En dan ga ik ook weinig moeite nog doen in iets wat ik bij voorbaat maar matig op z'n best vind, dan wacht ik nog wel op mogelijke AR parken.
Voelt met € 60,- wel erg prijzig.
Grappig hoe ik het juist wel mee vind vallen, maar de Efteling juist weer duur vind (wat kost dat tegenwoordig, €40?).

Ik weet niet precies waarom ik de Efteling duurder vind voelen dan €60 in zo'n gebouw, maar het zal iets te maken hebben met "cult of the new". De Efteling heb ik wel gezien in m'n leven, dus dan is €40 voor dezelfde ervaring nogal veel.

Als je €60 betaalt voor een geheel nieuwe ervaring met 4 verschillende kamers (wat het in principe €15 per kamer maakt) en je kan er de hele dag bezig zijn, valt dat nogal mee. Ik denk dat als ik er 2 keer geweest ben (gaat niet gebeuren, maar stel), die €60 opeen veel duurder voelt, puur omdat het geen nieuwe ervaring meer is.
Je mag voor die €60,- 6 uur blijven een hele dag blijven is er dus helaas niet bij.

De Efteling is ook duur zonder twijfel maar daar staat dan een groot park met meer attracties dan 4 kamers tegenover en in die prijs zitten dan ook nog zaken als. Machines welke beduidend meer onderhoud kosten dan VR computers, dure nieuwe achtbanen welke gekocht moeten worden, veel meer personeel, shows, enz enz.

Dan vind ik €60,- (50%. meer dan de Efteling) simpelweg een enorm stevige prijs. Ook als je de ervaring nog niet eerder gehad hebt.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 01:42]

In de Efteling (of andere pretparken) sta je wel 95% van de tijd aan te schuiven, tenzij je een priority pass koopt of zo maar van verdubbel je de prijs. Het is maar hoe je het bekijkt en wat je leuk vindt.
Of je gaat op dagen dat het normaal niet zo druk is ;) Tijdje terug naar de winter Efteling geweest op zo'n niet drukke dag. We konden rustig rondlopen en wachtrijen waren er niet. Het langste dat we moesten wachten was 5 minuten ofzo. Wat ik echter nog het belachelijkste vindt is dat je bovenop de entree van 38,50 ook nog 10 euro parkeerkosten moet betalen. Da's bijna gratis geld voor ze aangezien ze er (bijna) niks voor hoeven doen.
Of je neemt buiten de Vakanties 1 dagje vrij. kan je non stop doorlopen. dan is het prima te doen hoor.
In de Efteling (of andere pretparken) sta je wel 95% van de tijd aan te schuiven, tenzij je een priority pass koopt of zo maar van verdubbel je de prijs. Het is maar hoe je het bekijkt en wat je leuk vindt.
Als jij alleen voor de top-attracties gaat, ja
Maar de Efteling kan je prima een hele dag verblijven, en zelfs in de rij is het een belevenis.
( tenzij je al met de instelling achteraan schuift 'wachten is kut' )
En die zijn er inderdaad ook, die gaan dan proberen voor te dringen, alsof die 2 plekken 'eerder' zo geweldig zijn.
Als die vr-ruimte vol is moet je ook wachten.
Voor 3x 10 minuten karten betaal je tegenwoordig rond de 40 euro. Dan vind ik dit helemaal niet duur. Efteling moet je soms tot wel een uur in de rij staan, daar betaal je dus ook voor.
Als iets anders ook duur is betekend dat natuurlijk niet automatisch dat iets wat gelijk geprijsd is dan niet duur is.

Als 3x10 min karten €40,- kost (neem ik even van je aan, nooit gedaan) dan vind ik dat ook duur :)
Prijzen voor karten zijn idd gem. 12euro per 10 minuten per persoon. Maar idd zoals je zegt maakt dat het kaartje voor de efteling of vr kamer ding niet goedkoper. Wel benieuwd of er echt een motivatie achter de toegangsprijs zit of dat men iets heeft van: dit is nieuw hier kunnen we geld uit trekken.

(alle drie de dingen vind ik best leuk om eens te doen maar zal ze nooit doen voor de hedendaagse prijzen. Ik geef graag 100euro uit voor een lekker etentje met me vriendin en trakteer graag voor 100 euro me vrienden om een uurtje te poolen, maar de drie dingen hierboven overweeg ik pas als de prijs minstens 75% lager is. Zal nooit gebeuren dus ik blijf lekker in het restaurant zitten van me biefstuk met een peper roomsausje genieten) this maar wat de gek ervoor over heeft zullen we maar zeggen
Kan je zien, VR voor thuis komt niet echt van de grond, maar het lijkt wel dat dit wel misschien een suk6 gaat woorden, ook logies, een HEEL grote ruimte, wat je thuis niet heb en kost €60,-, en een VR bril voor de PC waar je ook mee kan lopen, kost je VEEL meer dan 1 of 2x per jaar €60,- en dat je een stevige Game-PC moet hebben.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 01:42]

Ah, die 6 uur had ik even overheen gelezen. Een tientje per uur dus, wat ik, voor een nieuwe ervaring, niet duur vind.

De Efteling heeft zeker meer waar voor z'n geld, maar als je er een paar keer bent geweest, wordt die €40 entree opeens "duurder". De eerste keer zou ik zonder twijfel €60 neerleggen voor een ervaring als deze VR-ruimtes, maar als er niet genoeg vernieuwd of toegevoegd wordt, zullen ze het moeten hebben van mensen die dit voor de eerste keer doen.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 23 juli 2024 01:42]

Nog nooit The Void gedaan veronderstel ik dan? :) Heb de Star Wars experience gedaan in Disney World Orlando, kostprijs 35$ voor in totaal 45 min... (Wat ik natuurlijk wel de prijs waard vond voor het gegeven, man wat was dat cool! :D )
100 m2? Dat is 10x10m?
Ja, of 5x20m, of een cirkel met een diameter van 11.3m
Of in de Decathlon VR 100x1m
Of een conus met een radius van 3.12m en een hoogte van 6.34m. Deze vorm schijnt echter niet praktisch te zijn in dit scenario.
Ik vind dat spelen in teams dan weer niet zo aantrekkelijk. Normaal gesproken speel ik ook liever singleplayer games. Zoiets als Doom of Wolfenstein in een VR park lijkt me dan wel weer erg vet. Maar ja, qua aantal bezoekers is dat niet echt haalbaar om dat in singleplayer te realiseren.
Het lijkt hier alsof ze in een open ruimte spelen. Hoe voorkom je dan dat je door een muur heen kan lopen of tegen elkaar aanbotst?

edit: bedankt voor de reacties, het gaat alleen in mijn hoofd mis als je door fysiek doorloopt terwijl je virtuele personage tegen de muur botst. Die kan niet verder, dus je krijgt een mismatch tussen jezelf en je virtuele ik. Dan kan het daarna zijn dat je fysiek dichter bij iemand bent dan het spel denkt dat jullie zijn, waardoor je tegen elkaar opbotst. Correct?

[Reactie gewijzigd door Mystery02 op 23 juli 2024 01:42]

Het lijkt me dat je getracked wordt en dus ziet waar de andere speler is als een character in het spel. De muren van de ruimte zullen wel overeenkomen met de muren van de map.
je voorkomt tegen een muur aan te lopen doordat in de VR-wereld het speel veld wordt afgebakend, je kunt het dus zien wanneer je bijna tegen een muur aanloopt door middels van een soort raster wat voor je verschijnt als je te dichtbij komt. Andere spelers kun je waarschijnlijk gewoon zien in het spel gok ik.
Dat zie je binnen in de VR wereld. Andere spelers zie je ook gewoon langs je lopen.
Vaak is in games duidelijk aangegeven waar de borders zitten en met personages zal dan ook wel rekening worden gehouden.
Anoniem: 1154585 1 maart 2019 10:13
Hoe gaaf is dat?!
60 euro vind ik behoorlijk wat geld voor maximaal 6 uur vermaak. 40 euro voor kinderen idem. Ik snap dat het nieuwe tech is en een nieuw soort entertainment maar dit is toch wel gortig. Het concept lijkt me echt heel vet maar niet voor die prijs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.