Zelfs als we een factor twee verbetering in bovenstaande aspecten krijgen, blijft het een beroerd ding. Hoe lang denk je dat 100% verbetering duurt? Vijftien jaar?
Willen we wel 100% verbetering? Is "beter dan wat we nu hebben" niet afdoende?
Momenteel zijn er al situaties met files bij de pomp (bv op vakantie). Het is onvoorstelbaar dramatisch wat de EV gaat betekenen qua files.
De reden dat er files aan de pomp zijn, is omdat benzine-tap-punten, in vergelijking met stopcontacten, bijzonder zeldzaam zijn.
In vergelijking met de waterstofauto is de EV al een mislukking voordat deze breed geaccepteerd is.
Ah, het "waterstof" treintje komt langs, ik zat er op te wachten. Laat ik het maar even herhalen: een waterstofauto is een auto die de nadelen van een elektrische auto combineert met de nadelen van een brandstofauto.
Enige pluspunt is een iets kortere tank tijd, tenzij er net iemand voor u was, dan moet de pomp weer even 'op temperatuur' komen, en kunt u - zoals EV-rijders doorgaans plegen te doen - even naar binnen om naar het toilet te gaan, koffie te bestellen, een broodje te eten, een krantje open te slaan, de benen strekken uzw.
Ze vertellen ook dat ons aardgasnet naar waterstof omgebouwd kan worden.
Dat is fijn. Die 'bescheiden aanpassingen' moeten we ook zelf betalen? En wat kost waterstof ongeveer om een huis te verwarmen? Is dat slechts 100% duurder dan aardgas of vele malen meer?
In de landen om ons heen stappen ze nu over op aardgas (terwijl wij nu van het aardgas zouden moeten).
Ja, die vreselijke zeurende Groningers ook! Ze hadden gewoon moeten leren fatsoenlijke huizen te bouwen. In plaats van kleinzerig te doen over een trillingkje af en toe.
Het zou toch mooi zijn als zij straks met Nederlandse technologie op waterstof kunnen overstappen.
Dat zou mooi zijn. Maar daarvoor hebben we een té grote achterstand in kennis en technologie. Momenteel is waterstof een feestje voor de Japanners die al astronomische bedragen in onderzoek en ontwikkeling hebben gestoken. Momenteel zijn zij bezig met de ontwikkeling van een waterstof-tanker waarmee in woestijnen opgewekte waterstof getransporteerd kan worden. Als dat een beetje een succes is, zal de rest van de wereld in Japan tankers moeten kopen (net als bij hun vorige uitvinding, de mammoettanker). Ach, ze moeten toch al in Azië wezen voor de brandstofcellen en de batterijen.
Het enige waar ik de Nederlanders nog wel voorop zie lopen is het mierenzuur-verhaal. Want dan kunnen wietplantages gevoed worden door elektriciteit opgewekt uit het afval van de productie van XTC.