Netflix bewaart door kijkers gemaakte keuzes bij Black Mirror-film Bandersnatch

Netflix blijkt alle keuzes te bewaren die abonnees maken tijdens het kijken naar de interactieve Black Mirror-film Bandersnatch. Deze film is sinds eind december te zien op het streamingplatform, waarbij kijkers diverse keren keuzes moeten maken.

Michael Veale, een Britse wetenschapper die zich bezighoudt met onder meer databescherming en machinelearning, gebruikte de algemene verordening gegevensbescherming om persoonlijke data inzake de Bandersnatch-film bij Netflix op te vragen. Hij stelt op basis van de door Netflix toegestuurde gegevens dat het streamingplatform de door kijkers gemaakte keuzes bijhoudt en die ook lang na het voltooien van de film nog bewaart, al is niet duidelijk hoe lang Netflix dat precies doet.

Netflix stelt in de antwoorden dat het de keuzes van kijkers opslaat om 'te bepalen hoe dit model van verhaalvertelling kan worden verbeterd in de context van een show of film'. Naast de specifieke gemaakte keuzes zijn ook andere gegevens opgeslagen, zoals de datum en grofweg het tijdstip waarop de keuzes zijn gemaakt. Daarnaast wordt bijgehouden of de verschillende segmenten van de film al eerder zijn bekeken.

Tegenover Motherboard licht Veale toe dat Netflix claimt dat het verwerken van deze data 'noodzakelijk' is voor de uitvoering van het contract tussen Veale en Netflix, maar hij vraagt zich daarbij af of dat wel echt zo is. Veale vindt dat Netflix op dit punt eerst om toestemming zou moeten vragen, wat momenteel niet gebeurt.

Veale meldt dat het verkrijgen van de data vrij eenvoudig is. Het zenden van een e-mail is al voldoende, al stelt de avg vrij specifieke eisen aan een dergelijk verzoek. Na het verifiëren van zijn paspoort kreeg Veale een link naar een website waar versleutelde bestanden met de data stonden die alleen via een door Netflix aangeleverde sleutel konden worden ingezien.

Volgens de wetenschapper bestaat er een kans dat hij de data netjes kreeg aangeleverd omdat hij een relatief bekende persoon is. Hij zegt te hopen dat hij met dit voorbeeld anderen heeft geïnspireerd om ook van hun rechten gebruik te maken. "Als bedrijven steeds vaker van dit soort verzoeken krijgen, moeten ze dit proces stroomlijnen en daar hebben alle gebruikers baat bij."

Black Mirror: Bandersnatch is sinds 28 december op Netflix te zien. Het is een interactieve film waarbij kijkers op verschillende momenten moeten kiezen uit twee opties. De film duurt in totaal 312 minuten, maar kijkers zien hier slechts anderhalf uur van, doordat ze op allerlei momenten keuzes moeten maken. Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig, rondom de fictieve game Bandersnatch.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-02-2019 • 13:54

125

Reacties (125)

125
121
69
4
0
38
Wijzig sortering
In dit geval vind ik dit niet verassend en ook niet perse erg. Dit is een nog niet veel gebruikt concept en Netflix zal dit project waarschijnlijk diep analyseren om hier inzichten in te krijgen.

Verder is de data een stuk minder privacy gevoelig naar mijn mening dan veel data die Facebook en Google in handen hebben. Ben benieuwd of we meer interactieve films krijgen, vond deze aflevering in ieder geval geslaagd.
Nou, k weet het nog niet.

Na alle meetbare informatie die FB, Google en companen van je opslaan gaat Netflix nu ook een profiel van je morele keuzes maken. Ik denk dat aardig prive is.

Welk advertentiebureau zou niet betalen voor een databestand van mensen die gegarandeerd gaan doneren om moederloze zeehondjes te redden?
" nu ook een profiel van je morele keuzes maken"

Dat is in het geheel niet het geval. De film biedt opties om het verhaal te laten vervolgen, waarbij een hoop keuzes (misschien wel alle die niet tot het uiteindelijke einde leiden) de film voortijdig laten eindigen in een soort 'game over'. Het is geen 'god-mode' waarbij jij mag beslissen wie er leeft of niet, en al was het wel het geval, dan nog slaat het op een fictioneel werk. Als dat al een morele keuze zou zijn dan kan je ook zeggen dat mensen die spelletjes spelen waarbij je iemand kan vermoorden (bij een hoop populaire spellen kan dat) allemaal geen spelletje spelen en steeds een morele keuze maken wie ze vermoorden of niet. Dat is wel een sterke inflatie van de term, we hebben het hier niet over militairen, artsen of rechters met directe uitwerking op het leven van een ander.

Los hiervan is het natuurlijk ook de vraag hoe persoonlijk dit te linken is, mensen delen vaak hun Netflix account, als het niet in het eigen gezin is is het wel met vrienden of familie. Het kan dan net zo goed zijn dat je neefje van 14 de film heeft doorgeklikt en dan lijkt het me voor Netflix ook niet direct logisch om dan jou als abonnementhouder te koppelen aan zijn keuzes bij de film...

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 23:49]

Ik heb Bandersnatch gekeken en daar zitten wel degelijk leven en dood keuze's in zoals "spring van gebouw", "vermoord je vader" em "vermoord Colin". Ik heb er persoonlijk overigens geen moeite mee dat Netflix analyseert wat kijkers met Bandersnatch doen. Ik hoop wel dat ze deze informatie anonimiseren en goed beveiligen.

Hier (spoilers!) kun je alle keuzes zien: https://uproxx.com/hitfix...atch-endings-flow-charts/

[Reactie gewijzigd door Nico de Vries op 22 juli 2024 23:49]

Maar het is een fictief leven en dus ook een fictieve dood. Lekkere Kwal had het over echte mensen met echte levens.

Er zullen vast zware onderwerpen in de film zitten, net zoals dat in games ook het geval is, maar alles wat je daar doet is fictief. Wat ik in een game of dergelijke serie (zou) doe(n), zou ik niet altijd ook in het echte leven doen. En dus moet je je afvragen of dit wel een valide manier is om een psychologisch profiel op te bouwen. Dan heb je het niet eens over het feit dat mijn Netflix-account door vier personen gebruikt wordt en het kijkgedrag dus totaal niet representatief is voor een kijkersprofiel van een enkel persoon.
Ik ben begonnen aan Bandersnatch en toen wat andere dingen gaan kijken. Maar als ik dergelijke keuzes ga krijgen, vraag ik me wel af of ik het nog wel wil zien.
Juist het feit dat je wat anders bent gaan kijken kan interessant zijn.
Bedenk dat ook de Keuze welke film je op welk moment kijkt een inkijkje in je psyche geeft.
Dus ook Filmkeuze en momenten van stoppen met kijken etc. zijn data punten.
Is dit een reflectie van je morele keuzes? In een game kies ik juist vaak voor opties die ik normaal nooit zou maken.

Ik denk ook dat de keuzes evt gebruikt kunnen worden voor een volgende serie/film om te kijken wat het "beste" verhaal opleverd voor de gemiddelde klant.
En ergens heb je wel de behoefte om dié keuze te maken. Ook dat zegt wat.
En dat je het in het normale leven niet zou doen is misschien alleen vanwege de gevolgen(zijn die er niet zouden sommigen het misschien alsnog doen)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 23:49]

Dit vind ik een beetje vergezocht. Ik denk dat er veel mensen zijn (waaronder mijn vriendin en ik) die gewoon voor de grap de meest vage keuzes gaan maken om te kijken waar het verhaal naartoe leidt.
Mogelijk dat vooral de eerste keuzes voor Netflix interessant zijn. Ik betrapte mezelf erop dat ik er een hele avond mee bezig ben geweest nadat ik de serie 'uit' had gekeken. Terugspoelen en opnieuw, 'wat als ik hier nu x kies' en 'hier y dan' (beetje systematisch afspeuren)..
Bij Bandersnatch vond ik de keuzes dan ook nog vrij tam(degene waar ik op reageerde had het over spellen). Maar zou iemand die tegen schelden is een optie kiezen waar je vrij zeker weet dat er scheldwoorden gebruikt worden? Of iemand die iets tegen LGBT's heeft een homo scene selecteren?
#anecdotal_evidence

Er is vast een statistiek die vertelt dat X% van alle kijkers van een interactieve film of spel keuzes maakt nav hoe ze dat IRL zouden doen. En als het dat juist niet is, en er zijn maar 2 keuzes, dan werkt het net zoals xor.

Het grote verschil zit hem in het feit dat dit 1 film betreft, terwijl Facebook, Google, en ook Netflix "ietsje" grotere big data analyses doen. Deze film is uniek en misschien een nieuwe trend/ontwikkeling, en daardoor zorgt nieuws over dit fenomeen voor pageviews.
Morele keuzes is wel een beetje vergezocht. In videogames als gta knuppel je de 1 na de ander kapot. Dat betekend niet dat ik dit in het dagelijkse leven ook een ontspannende bezigheid vind.
Ontspannend zou ik het niet noemen maar het lucht wel op :)
Ik heb Bandersnatch meerdere keren "gespeeld" en heb BIJNA alle keuzes gekozen, om zoveel mogelijk van de aflevering te zien, dus heel veel heb je niet aan die data als je mij reclame voor wil schotelen.
Of ze zien juist dat je dit soort keuze-films leuk vindt ;)
Als jij die doelgroep denkt te kunnen bepalen aan de hand van de keuzes in Bandersnatch heb jij die film volgens mij niet gezien ;)
Mijn keuzes tijdens het kijken van Bandersnatch werden meer bepaalt door mijn nieuwsgierigheid wat de gevolgen van die keuze waren dan dat het een morele beslissing was. In games zoals Red Dead Redemption 2 mag ik ook graag gewoon wat mensen overhoop knallen ook al rijden ze mij gewoon op hun paard voorbij. Dat wil nog niet zeggen dat ik dit soort dingen in het echte leven ook zou doen. Ik hou ook van horrorfilms maar dat betekent nog niet dat ik een seriemoordenaar of wat dan ook ben. Dus ze mogen van mij doen wat ze willen met die gegevens maar het bepaalt nog niet hoe ik als mens echt in elkaar zit. :)
Real World " West World."

De meeste mensen kennen hun eigen schaduw sowieso niet.
Is het eigenlijk ook niet nutteloos? Ik denk dat velen de film nog een paar keer overdoen met een andere keuze op ieder moment om de verschillen te zien.
Ik verwacht niet dat 99 van de 100 films straks je dit soort opties gaan geven, maar het bied in een aantal gevallen wel een toegevoegde dimensie die nog wel mooie gebruiksmogelijkheden gaat bieden.
Ik ben erg benieuwd wat de toegevoegde dimensie in deze film was. Ik was misschien wat bevooroordeeld omdat ik vooraf al dacht: wat een onzin.

Maar deze keuzes sloegen helemaal nergens op. En als je volgens de makers de verkeerde keus maakte werd je teruggestuurd zodat je uiteindelijk gedwongen wel de goede keus maakt... wat het hele concept weer verknalde.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 23:49]

Dat is bij een choose your own adventure boek ook, het concept komt daar ook vandaan. Vind het zelf een leuk concept
Niet verprutste, je hebt 1 branche gezien en krijgt de keuze om een ander pad te bewandelen. Wat hier ook perfect bij het verhaal paste.
Nee, daar is het te duur voor.
Ik vind heel dit project een beetje nutteloos. Vroeger hadden we dit ook al met Philips CD-I wat volgens mij redelijk geflopt is. Als ik een serie of film zie wil ik gewoon doorkijken zonder steeds onderbroken te worden om keuzes te moeten maken.

En inderdaad ik heb de game Heavy Rain veel gespeeld en daar ging ik ook steeds terug om andere keuzes te maken en de uitkomst te zien.
CD-I is eerder geflopt doordat het medium te vroeg verscheen, dan omdat het idee erachter niet werkte. CD-I was duur en video zat toen op zijn piek (lees: veel content voor een lage prijs). Een paar jaar later werd de DVD wel een succes. Met online heb je de medium beperking niet, want online is alang doorgebroken.
Idd ik was het al beu om te kiezen na het kiezen van de muziek tijdens zijn busrit.
Misschien is het wel intressant om te zien wie blij is met een enkele poging en wie een bepaald aantal keren terug gaan om alle opties te bekijken.
Misschien, maar dat zullen ze vast ook wel opslaan, eerste keuze weegt zwaarder mee. Denk wel dat je interesant onderzoek kan doen wat de gemiddelde kijker het leukst lijkt. En zo series/films kan verbeteren, why not?
Agreed. _O- Eerste keuze zegt wel wat, ja. >:)
Ik denk eerder dat die keuzes prima in een vervolg gebruikt kunnen worden waarbij je dus je eigen serie creëert en ook je eigen nare context maakt :p
maar dan wil ik ook de keuze hebben om mijn vorige keuzes wel of niet mee te laten werken. Wil niet dat mijn eerder gemaakte keuzes mij in een hokje drukt waar ik niet meer uit kom. (net zoals alle films en serie suggesties die netflix maakt)
Uiteindelijk druk je altijd jezelf in een hokje, daar heb je geen commercieel product voor nodig ;-)
Waarom is het noodzakelijk dat de keuzes aan zijn naam verbonden zijn voor diepere analyses? Ik vind dit altijd een wonderbaarlijk argument. Je kunt prima keuzes geanonimiseerd opslaan. Desnoods zelfs of de keuze is gemaakt door een man, in welke leeftijdscategorie en in welk (deel van het) land. Een 1 op 1 koppeling met een naam is nutteloos voor analyses. Tenzij je denkt dat er een verband zit tussen een specifieke naam als 'Jan Janssen' en het keuzegedrag. :+
Maar, puur vanuit een wetenschappelijk oogpunt, vaak weet je niet welke correlaties je op een later tijdstip wilt bekijken. Misschien wilt Netflix wel de keuzes die een persoon hier maakt vergelijken met de keuzes die een persoon bij een vervolg interactieve-film maakt, of bij welke films de persoon het liefst kijkt. Hierdoor is het simpelweg makkelijker om alle data persoonsgebonden te houden, en later naar allerlei correlaties te kijken.
Ik ben het met je eens - ik zie het kwaad ook niet direct.

Netflix ziet exact welke films of series ik op welk moment kijk.
En voor Bandersnatch zien ze dan een soort van tussenafleveringen die ik heb ingestart op basis van mijn keuzes. Sowieso is de opslag handig om verder te kunnen in het verhaal waar ik was gebleven, en daarbij zijn voorafgaande keuzes ook van belang. En dat nu ik klaar ben dit niet wordt gewist, ik had dat ook niet verwacht dat het gewist zou wordne.
Dat ik de keuze tussen "Spring zelf" / "Laat hem springen" heb gemaakt (en verrassing, ik heb ze allebei uitgeprobeerd) vind ik niet privacy gevoeliger dan dat mijn dochter My Little Pony aflevering 37 heeft ingestart.
Ik ben het niet helemaal met je eens, met de morele keuzes die je moet maken in Bandersnatch kun je een veel dieper psychologisch profiel opbouwen van een kijker dan met alleen series en films.
Daarnaast de de AVG er volgens mij heel duidelijk in, alles wat je als bedrijf opslaat over een persoon moeten ze toestemming aan dat persoon voor vragen.
Daarnaast de de AVG er volgens mij heel duidelijk in, alles wat je als bedrijf opslaat over een persoon moeten ze toestemming aan dat persoon voor vragen.
Als je denkt dat dat in de AVG staat dan raad ik je het aan om het document een keer daadwerkelijk door te lezen.
  • Alle informatie die een bedrijf van een persoon opslaat die niet herleidbaar is naar een persoon valt niet onder de AVG. Voorbeeld, een bedrijf mag best bijhouden of hoeveel klanten een man waren en hoeveel een vrouw
  • Om persoonsgegevens te mogen verwerken, is een wettelijke grondslag nodig. Een van de wettelijke grondslagen is toestemming van de betrokkene. Echter dit is niet de enige wettelijke grondslag.
Deze informatie valt toch wel degelijk te herleiden naar een persoon? De onderzoeker uit het artikel vroeg ZIJN informatie op, deze kreeg de keuze te zijn die hij gemaakt had. Dan is dit wel degelijk te herleiden naar een persoon en valt onder de AVG. Ik heb de afgelopen jaren bij klanten te veel gezien wat tot mijn grote verbazing onder AVG valt.
Daarbij is het nog de vraag of de gegevens die Netflix opslaat wel persoonsgegevens zijn. Netflix abonnementen worden gedeeld tussen meerdere (gezins-)leden. Is het dan wel direct herleidbaar naar een persoon?
Sorry haar maar psychologisch profiel opbouwen is geen "aluminium hoedje", het is een ding wat gewoon bestaat in de data science wereld. Het combineren van menselijk gedrag en data science is iets wat gewoon een ding is. Voor als je wat meer uitleg wilt hebben, zie hier de website van de UVA:

http://gsp.uva.nl/content...cience.html?1550077185266
Dit is een nog niet veel gebruikt concept en Netflix zal dit project waarschijnlijk diep analyseren om hier inzichten in te krijgen.
Volgens de GDPR is dat echter geen goede grondslag om persoonlijke data op te slaan of te verwerken.
Maar wat is in dit geval het verschil tussen keuzes in Bandersnatch en de keuzes in welke series je uberhaupt op Netflix kijkt? Daar hebben ze dan ook geen grondslag voor op het moment en zouden ze ook expliciet aan je moeten vragen of je dit okay vind dat ze het opslaan op opt-in basis.
Ziggo doet dit dan ook; vragen of ze je kijkgedrag mogen opslaan.
Er is een verschil tussen bijhouden bij jouw account en dit ook zo doorgeven aan 3e partijen. Die export kan volledig geanonimiseerd worden.
Ik heb de film met mijn vriendin bekeken. het begon erg leuk maar na een tijdje in een soort loop te zijn beland waar we iedere keer NET iets andere keuzes kregen, maar toch erg vaak weer de zelfde scene's moesten bekijken, ergerde ons na een tijdje mateloos. Op een gegeven moment wilden we gewoon het einde van de film zien.
Het concept is heel cool maar naar mijn idee is er nog genoeg te verbeteren
Als je niet kiest dan is het gewoon een serie. Krijg je m volledig te zien. Echter mis je wel alternatieve eindes :)
Ikzelf vond de netflix keuze geniaal bedacht.
Het is ook meer een belevenis die je alleen moet volgen met een scheutje thc oid. Dan komt de film echt tot zn recht.

De complete serie is eigenlijk een soort spirituele reis waarbij je je jezelf en medemens beter leert te begrijpen. Vandaar de naam.
Gaat niet zozeer om of dit erg is of niet, als zo'n data verzameling gebeurt moet dit volgens de juiste regels.
In dit geval beroept Netflix zich op de noodzaak in de context van de overeenkomst en dat is gewoon onjuist: de overeenkomst is een streaming dienst en gegevens over keuzes bijhouden tijdens een film is niet noodzakelijk om mij de streaming dienst aan te bieden.

Netflix kan zich beroepen op zijn gerechtvaardigd belang ("wij moeten dit meten om ons product te verbeteren") maar dan kun je je afvragen waarom dit dan per se op gebruiker niveau moet worden bijgehouden.

Toestemming zou ook kunnen, maar ja dan moet je die natuurlijk wel vragen.
Dat is het wel. Als jij halverwege stopt met Bandersnatch, wil je de volgende keer dat je het opstart dan weer alle keuzes doorlopen of door gaan waar je was? Of wat dacht je van een vervolg gebasseerd op de door jou genomen keuzes? Zo kan ik nog wel wat gegronde redenen verzinnen.
Dat is specifiek voor Bandersnatch, een type film dat er niet was toen ik mijn contract afsloot.
Dus daar vraag je toestemming voor als je Bandersnatch opstart, of wordt in ieder geval daarover geinformeerd.
Dan nog steeds houdt men teveel gegevens bij: welke keuzes zijn gemaakt is één ding, maar exact wanneer en de verdere verwerkingen is niet nodig voor het bijhouden waar ik was en dan moet je dus opnieuw toestemming vragen.
Netflix heeft ontzettend veel data om te analyseren.

Welke films en series kijken we?
Welke kijken we opnieuw?
Hoeveel afleveringen kijken we achter elkaar?
Welke scènes bekijken we opnieuw?
Wanneer haken we af?
Is er verband tussen familieleden?
Wanneer kijken we?

Angstaanjagend eigenlijk als je beseft wat deze gegevens over ons zeggen. Dankzij digitalisering ligt de data aan hun voeten.
Sowieso worden alle keuzes die je in Netflix maakt voor de selectie van een film opgeslagen. Dit vind ik vergelijkbaar. Ik denk dat we niet meer in een samenleving wonen waar dat niet zo is en dat ook niet meer terug kunnen draaien als we dat zouden willen. Ik ben hier niet ongevoelig voor maar het wordt iets dat je leert negeren, als een rugpijn of zo.
Het opslaan van de gemaakte keuzes is inderdaad niets anders dan het registreren van je voorkeuren voor series en films. Netflix weet ook of je van horror houdt of dat je Frozen tien keer hebt gekeken.

Het zou mooi zijn als je de suggesties aan en uit kan zetten. En uiteraard moet je het recht hebben om vergeten te worden als je je abonnement beëindigt.

Maar om nu ophef te maken over Bandersnatch is spijkers op laag water zoeken.

[edit]

De Netflix terms of use hebben het minstens drie keer over het opslaan van kijkgedrag. Echter niet in een specifiek hoofdstuk, maar telkens in een bijzin of in een bijvoeglijk naamwoord. De eerste zin begint met:

Netflix provides a personalized subscription service...

...means the personalized service provided by Netflix for discovering and watching Netflix content, including all features and functionalities, recommendations and reviews...

...include information on viewing history for the account...

[Reactie gewijzigd door f.v.b op 22 juli 2024 23:49]

Je kunt ook nog bedenken dat Netflix de input anoniem maakt, dat zou voor de analyze van dit type flim als entertainment niet uit moeten maken.
Ben ik het eigenlijk niet mee eens.
Een bepaald keuzetraject kan uniek zijn, en daardoor een kopie van je persoonlijkheid representeren. Vergelijkbaar zoals een kopie van je DNA zonder NAW-gegevens anoniem is, en desondanks toch jou (eigenlijk jij) (per definitie) representeert.

Wanneer er geografische data zoals land en provincie (wat redelijk anoniem is) meegewogen wordt, kan dit soort data in verkeerde handen toegevoegde waarde hebben voor indoctrinerende distributiekanalen.

De aanbevolen-voor-jou-sectie, is dan het (massa)wapen: voor iedere "fingerprint" een "personal feed", op maat.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 23:49]

Ik ben het met je eens, wat ik bedoelde was dat als het allealleen maar is voor die film dan kunnen ze de data anoniem maken. Dat ze dat niet doen laat zien dat het niet zo onschuldig is
Is het met deze film ook mogelijk om het meerdere keren te bekijken en telkens een andere keuze te maken?
Dit is juist wat er gedaan word eigenlijk. Ik heb meerdere keren gehad dat als je een foute keuze maakt je een deel opnieuw moest doen. Dit zorgde ervoor dat ik het juist niet zo leuk vond. Had het veel leuker gevonden als bijvoorbeeld het eind van de film gepersonaliseerd is naar de keuzes die je hebt gemaakt.
Dat is wat mij ook tegen hield van een tweede kijkpoging, had het gevoel dat ik somige scenes al drie keer gezien had en halverwege de film een sleur werd van “shit weer verkeerd weer de scene overnieuw”. Het concept is niet heel nieuw vroeger veel boeken gehad met zelfde concept maar dat was dan gewoon “the end” en niet “ga terug naar pagina 20 en probeer opnieuw” dat ze me keuzes bewaren boeit me helemaal niets van mij mogen ze ook als ze on toestemming vragen
Klopt, je hebt niet echt een keuze, want er blijft uiteindelijk maar 1 optie over die de film verder laat gaan. Bij de andere keuzes komt je steeds terug op hetzelfde stuk film
ik was van tevoren ook nog wel een beetje geïnteresseerd, maar toen ik van anderen hoorde dat je het verhaal 'fout' kan doen en dan gewoon teruggestuurd wordt, was ik wel erg teleurgesteld. dan is het dus lang niet meer echt jouw eigen verhaal.
dacht ik ook al aan, elke mogelijke keuze vinden en zo een map maken om de perfect ending te krijgen.
Die kaarten zijn er al, maar juist de verschillende eindes maakten het voor mij interessant.
Ik heb hem zelf al uitgeprobeerd, eigenlijk is er maar 1 logische verhaal lijn, want een bewust of onbewuste verkeerde keuze gooit je een aantal minuten terug om het fragment te "herbeleven" en andere keuzes te maken. Helemaal interactief vind ik het dus niet, beetje misleidende omschrijving in mijn ogen.
dat is niet met alle keuzes zo overigens, maar met de meeste wel. Maar je kunt desnoods de hele film "Resetten" en weer opnieuw beginnen. Heb ik gedaan omdat ik het niet voor elkaar kreeg een keuze overnieuw te maken.
Jazeker,

Het is zelfs zo opgezet dat je op een einde van jouw film de keuze krijgt om het verhaal op te pikken met een andere keuze (met een soort van Fast Forward van de gemeenschappelijke stukken). De belangrijkste keuzes zitten trouwens vooral op het einde zodat je alle eindes gezien kan hebben zonder dat je alles moet herkijken.
Sommige kleine keuzes kan je niet ongedaan maken (vb. keuze van ontbijtgranen, of muziek), maar zijn dan niet relevant voor het verhaal.
Kijk, dat vroeg ik me dus af. Of je keuze in Ontbijtgranen al bij voorbaat happy of bad ending zou zijn. Dat heeft me dus een uur van mn leven gescheeld, waarvoor dank. (Had t kunnen googlen natuurlijk, maar zelfs daar toen te lui voor;))
Ja. Wij hebben er een hele avond mee gevuld.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 22 juli 2024 23:49]

thanx! Ik zal hem binnenkort dan starten, stond al op mijn lijstje :)

[Reactie gewijzigd door Maximus Sceptus op 22 juli 2024 23:49]

Ja dat is de insteek van de film.
Ja, maar advies van mijn kant, begin niet geheel opnieuw.
Je hebt de keuze om 'terug te spoelen', als je dat doet openen zich nieuwe paden.
Ja, alleen je begint steeds van vooraf aan weer. Je kan niet steeds een keuze ongedaan maken het is Links of recht kies je links wou je rechts dan moet je helemaal overnieuw beginnen.

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 22 juli 2024 23:49]

Kan je geen bookmark maken? Of doorspoelen naar die scene?
Dat lijkt zeker zo en de vraag is of dat ook echt zo is. Achteraf kun je daar een goed beeld van schetsen.
Jazeker, heb ik gedaan zei de nieuwsgierige gek :)
Het is dan ook geheel in de geest van Black Mirror om dit op te slaan :P Je zou er zo een episode over kunnen maken; mensen worden preventief opgepakt en beschuldigd omdat ze XYZ keuzes hebben gemaakt.
Dat zou episch zijn! _/-\o_

Dit is zeker bij een relatief weinig gebruikt format zoals Bandersnatch waardevolle info.
Dus dit is echt wel iets dat ze nodig hebben lijkt me.
Met de tenlaste legging dat ik er weinig aan vond?

Als proef is het interessant en iedereen die hem gezien heeft en een beetje zat te kloten weet dat er een bepaalde verhaallijn te volgen is,
alleen het zou een misvatting zijn van Netflix om op basis daarvan fundamentele beslissingen te nemen.

Vb door bepaalde mensen vervolgens meer actie voor te schotelen of meer duister/horror/geestig/etc


Veel mensen vinden het gewoon niks aan, tempo wordt er telkens uit gehaald gevolgd door een gebeurtenis. En met meerdere mensen kijken is helemaal niks zonder dat er wordt geschreeuwd.
Het zou grappig zijn als ze een 2e film maken waarbij de keuzes uit de vorige film meegenomen worden.
Lijkt me vrij logisch dat Netflix dit opslaat.
Als je de film immers stopt en later weer wilt verder kijken moet dit wel op de juiste manier afgespeeld kunnen worden. Ik zie daar weinig privacy schendingen in.
Dat Netflix bijhoudt waar je naar gekeken hebt lijkt me ook geen bezwaar, je kijkgedrag zorgt er ook voor dat je persoonlijke aanbevelingen krijgt en zodoende niet honderden films of series hoeft te doorlopen om te bekijken of het wat is wat de moeite waard is om te bekijken.
Dat kan dus niet.. ik kan de film niet hervatten.

:?
Ik zie het probleem niet...
Zou het niet eens erg vinden als ze dat in games zouden doen. Zolang het maar bij keuzes blijft.
MMO's werken nu eenmaal niet anders, hardcore multiplayer games in E-sports: DOTA2, Counter Strike en Overwatch houden ook elke poep en scheet die je laat in het spel bij.
Zolang het bij anonieme keuzes blijft lijkt het me een ideale manier om te kijken wat wel en niet werkt.
Zou het niet eens erg vinden als ze dat in games zouden doen.
Letterlijk iedere TellTale game doet het al. Geeft ook leuke statistieken op het einde, met een overzicht van hoeveel mensen dezelfde keuze als jij gemaakt hebben, en hoeveel mensen een bepaalde actie gedaan hebben.
O ja, alweer vergeten. Goeie :-)
Zolang het bij anonieme keuzes blijft
En is dat nu zo en blijft het dat ook ?
Dit lijkt me toch logisch? Het is toch algemeen bekend dat Netflix alles bewaard zoals naar wat je kijkt (voor suggesties), waar je bent gestopt (als je volgende dag verder wil), etc?
Ik had wel in de gaten dat mijn keuzes ergens werden bewaard. Toen wij de eerste maal keken liep hij vast (vast als in, film deed niks meer). Afijn, uit film gestapt. Paar dagen later opnieuw opgestart en hij ging rustig verder waar we waren met de keuzes.
Anoniem: 569151 13 februari 2019 14:21
Ik zoek regelmatig op porno, sex maar schijnbaar slaat netflix dingen toch niet op, want dat soort films zijn nog steeds niet beschikbaar :+
Als de film zich niet op Jinx afspeelt zal het wel niks worden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.