Belgisch bedrijf ontwikkelt nieuwe jpeg xs-standaard voor beeldcompressie

Het Belgische intoPIX heeft op de CES-beurs een nieuwe iso-standaard voor beeldcompressie voorgesteld. Met het jpeg xs-formaat kunnen videobeelden met een minimale vertraging worden uitgewisseld, iets wat bijvoorbeeld cruciaal is bij zelfrijdende auto's, drones en vr-toepassingen.

IntoPIX demonstreert tijdens de CES onder andere hardwarematige implementatie van de tico xs-codec op fpga- en asic-cores en cpu- en gpu-sdk's voor de jpeg xs-compressietechniek. De nieuwe iso-standaard jpeg xs is een aanvulling op het bekende jpeg-formaat. Het gaat volgens de ontwikkelaars om een compressiealgoritme zonder kwaliteitsverlies en met een heel lage latentie en complexiteit. Dit maakt het mogelijk om videomateriaal in ultrahoge definitie uit te wisselen via verbindingen met een lagere bandbreedte, zoals draadloze netwerken, zonder noemenswaardige vertragingen. Tegelijkertijd daalt met jpeg xs ook het stroomverbruik van elektronische toestellen.

De jpeg xs-standaard leent zich met name voor toepassingen waarbij een pijlsnelle video-overdracht geboden is. Denk aan zelfrijdende auto's die vertrouwen op beeldsensoren om ongelukken te voorkomen. Jpeg xs comprimeert de afbeeldingen volgens intoPIX op zo'n manier dat de latentie wordt beperkt tot één microseconde, het absolute minimum. Bij drones kan het compressiealgoritme gebruikt worden voor een live videosignaal tussen het toestel en de piloot, wat het risico op navigatiefouten verkleint. Ook bij virtual reality is een minimale vertraging – niet langer dan enkele microseconden – tussen het toestel en de videobron cruciaal voor de ervaring. Daarnaast profileert jpeg xs zich als de standaard om de kwaliteit van 5g en andere draadloze netwerken te verbeteren, onder meer met het oog op online gaming en rechtstreekse televisieuitzendingen.

Het jpeg xs-verhaal begon vijf jaar geleden bij intoPIX, toen het bedrijf met tico een eerste eigen compressiealgoritme creëerde. In 2016 deed de Joint Photographic Experts Group een oproep voor een nieuwe codec. De door intoPIX voorgestelde technologie kreeg de voorkeur en sindsdien leidt intoPIX het standaardisatieproces. "Jpeg-xs is de allereerste iso-compressiestandaard die in België is uitgevonden", zegt Pascal Pellegrin, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij het bedrijf. "Tijdens het standaardisatieproces en de kwaliteitsbeoordelingen konden we rekenen op de expertise en steun van de Belgische universiteiten UCL en VUB. Jpeg-xs is een mijlpaal in ons bestaan en wordt een belangrijke katalysator voor onze internationale groeiambities de komende jaren. We kijken ernaar uit om onze technologie tot leven te zien komen in tal van applicaties."

De eerste concrete implementatie van de nieuwe standaard staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019. Meer details zijn daarover nog niet bekendgemaakt.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

11-01-2019 • 10:32

50 Linkedin

Reacties (50)

Wijzig sortering
vind deze post wel een beetje summier, ze hebben feitelijk een techniek ontwikkeld die het mogelijk gaat maken om 8k video te streamen voor NHK waardoor ze 8k video beeld door een enkele 12G SDI kunnen laten lopen inplaats van 4..

https://www.newsshooter.c...d-by-nhk-to-broadcast-8k/

hier wat meer uitleg maar voor livestreamers kan dit een hele mooie codec worden om nog meer videobeelden over 4g te gooien en future proof te zijn voor 8k
ja alleen hebben ze het hier al bewezen en was de van sloot compressie een theorie..
Heb jij bewijs gezien dan?

Tot aan dit artikel had ik nooit van XS gehoord.

Klinkt als een Apple product.

Maar zonder adoptie zal het niets worden.

Ik hoop van harte dat we van alle codec moeras afkomen en een lichtgewicht codec over zal blijven.

reviews: Waar blijft de opvolger van jpeg? - De 'strijd' om een nieuw beeldfo...
yep..

en het feit dat NHK hier al diep in geïnvesteerd heeft welke als een van de eerste de spelen in 8k gaat uitzenden snap ik het ook wel.

bij de IBC waren ze hier al enigszins naar aan het hinten. dat ze aan het testen waren met een nieuwe compressie techniek om de stream mogelijk te maken..
Als jouw hardware en software iets niet kan blijf je met kip en ei en zolang Microsoft en Google het niet pushen zal het geen vaart lopen.

Vroeger bepaalde porno welke standaarden gangbaar werden.
Microsoft en google hebben hier niets mee te maken, dit gaat allemaal over televisie.

Dit is geen h264(5) of VP8 of AV1 codec die jij in gedachte heeft.

Net zoals we in Amerika en europa nog steed pal/ntsc hebben en niet 1 standaard (ja echt hier zit verschil in)

MS en google zijn de laatste die hier een grote vinger in de pap heeft (want ze moeten nml gaan betalen wat ze niet willen waarom AV1 bij youtube nu aan het groeien is)
Jpg XS niet licentie (kosten) vrij?

Gaat niets worden.

Linear TV kijken is aflopende zaak.
Trouwens, de basis voor jpeg 2000 is ook gemaakt door een Belgische dame -> https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Daubechies
Goed gevonden.... seksisme of wisten die Belgen echt niet wie ze was ?

Qua encryptie doen Belgen ook mee: AES
Niet echt, voor sommige mensen basiskennis. Ooit naar voordracht van haar geweest...
Beetje petje te boven ^^
Dat moet je ook maar net weten! Goeie link!
Hmm, niet mis, op je 21e afstuderen in de fysica...
Zal wel aan mij liggen, maar jpeg is toch voor plaatjes, en niet voor video?! Dit artikel doet het een beetje voorkomen alsof het ook om video gaat (maar dan vele malen efficienter en sneller dan, zeg, H264). Als dat echt zo is, dan lijkt me dat tamelijk revolutionair. :)
Het verschil is dat h264 beelden buffered en samenvoegt en interpoleert waardoor je nooit een lage latency kunt krijgen. Bij motion mjpeg wordt alleen een enkele frame gecomprimeerd en direct verstuurd.
Interessant. :) Dus, als ik het goed begrijp, betreft het hier geen compressie over meerdere frames, zeg maar, maar wordt iedere frame zelfstandig gecompressed en verstuurd (met lage latentie), toch?
Essentiële info, dit is precies het antwoord op mijn vraag. Dank!
JPEG staat ook voor Joint Photographic Experts Group. De meeste mensen kennen het van het .jpeg format, maar ze doen meer dan alleen dat ene format voor plaatjes. Nu dus ook voor video
Neen hoor, blijft voor afbeeldingen. MPEG is video, JPEG is afbeeldingen. Die organisaties werken nauw samen maar zijn niet dezelfde.

MPEG doet trouwens meer dan video. Zo werk ik nu al paar jaar aan MPEG-G voor genoomcompressie.
Nee als ik het zo lees dan is het een JPEG stream (ook wel een video genoemd waar dit op werkt en is het inderdaad iets dat voor video gebruikt wordt door gebruik te maken van de verschillen tussen de frames (iets wat dus op video wijst en niet zo zeer op een stille frame)

Schijnbaar hebben ze een manier gevonden om met zeer weinig rekenwerk toch een flinke compressie mogelijk te maken zodat realtime video ook van compressie voorzien kan worden en dus veel minder bandwidth gebruikt hoeft te worden om het te versturen wat weer hogere resoluties mogelijk maakt, of juist goedkopere oplossingen voor de zelfde video kwaliteit.
Het klinkt allemaal erg mooi, maar ik waag te betwijfelen of dit H264 zou verslaan wat betreft compressie. H264 is veel meer bedoelt om op flinke hardware flinke compressie toe te passen, waar real time en latency niet zo belangrijk zijn omdat er altijd gebuffered wordt of al het materiaal in 1x beschikbaar is. Het is heel iets anders dan een stream van realtime data. Om die reden zal de laatste dan ook een flink betere compressie kunnen toepassen omdat latency echt geen probleem is.
Jpeg2000 wordt in elke digitale cinema gebruikt. Het is idd voor afbeeldingen maar voor extreem goede kwaliteit zijn de technieken van AVC en HEVC minder geschikt. Niet ongeschikt gewoon minder :-)
het is inderdaad voor video niet voor plaatjes jpeg is de naam van het bedrijf niet de .jpg waar je gelijk aan denkt..
Zoals al in het artikel staat heet het bedrij IntoPIX. JPEG is een groep van bedrijven.
Er wordt de indruk gewekt dat het reeds een standaard is, terwijl er een standaard wordt voorgesteld...

Wel een interessante ontwikkeling!
De standaard is er al.. https://jpeg.org/jpegxs/
(ISO/IEC 21122)

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 11 januari 2019 10:39]

De standaard bevindt zich in DIS fase (Draft International Standard) de volgende (optionele fase) is FDIS (Final Draft International Standard om uiteindelijk in de IS fase te komen, de International Standard.

Nu is het zo dat vanaf de DIS fase enkel nog editorial changes toegelaten zijn of kleine technische aanpassingen dus je kan stellen dat hij bijna af is.
Vanaf de FDIS fase, bedoel je. In die fase stemmen de landen-organisaties over de FDIS, en bij die stemming mag je nog het laatste kleine commentaar inleveren. Maar dan moet het gaan om zulke kleine punten dat de stemmen van andere landen er niet van zouden afhangen.

Bron: was lid van ISO SC22-WG21 tijdens de FDIS van 14882:2003
Correct, foutje :-)
Status: under development
Dus niet echt.
Inderdaad, hier de bron : https://www.iso.org/standard/74535.html
EDIT: ah ja, die jpeg.org pagina zegt ook al "currently under development" :)

[Reactie gewijzigd door Twixie op 11 januari 2019 10:44]

Okay, dan is het geen voorstel meer tenzij er kennismaking bedoeld wordt natuurlijk ;-)
kijk eens op het bord in het plaatje.

ik denk dat het al een standaard is.
Ik vind de zinsnede 'zonder kwaliteitsverlies' interessant. Voor mij betekent dat 'losless', maar dat is toch helemaal niet zinvol voor drones en zelfrijdende auto's? Liever meer/grotere beelden dan zonder verlies, toch? Intern wordt er door zelfrijdende auto's vast niet gewerkt met jpeg-bestanden. Maar ik kan me vergissen...
Ken me wel voorstellen dat een (militaire) drone graag lossless beelden wil, liever dan meer. Voor, zeg, een surveilance drone is het maken van 10 frames per seconde al ruim voldoende.
als jij nu lossless beelden over kan sturen die max 1080p zijn over de satelliet verbinding dan zou je met deze techniek 4k beelden kunnen transferen over diezelfde verbinding met dezelfde hoeveelheid data..

de switch van h264 naar h265 deed dat bv ookal 1080p bandbreedte 4k resolutie

in dit geval doen ze de stap 4k bandbreedte 8k beelden..
Red cinema camera's hebben ook een lossless compressie over hun raw beelden..

en jpeg is puur de naam je moet het niet teveel naast het ''.jpg" gooien
Voor mij betekent dat 'losless', maar dat is toch helemaal niet zinvol voor drones en zelfrijdende auto's?
Dit lijkt mij juist erg zinvol. Stel je voor dat je auto een object niet herkent omdat de beeldcompressie er wat pixels heeft vervormt. Je wilt juist beelden die haarscherp zijn om een zo goed mogelijke beslissing te kunnen maken tijdens het automatisch rijden.
JPeg probeert al zonder kwaliteitsverlies te comprimeren. Een plaatje met 90% kwaliteit ziet er zo goed als hetzelfde uit als het origineel. Als je veel lager gaat (zeg 20%), dan krijgt je blokkerige zooi.

Maar het bericht is vertelt wel erg weinig over wat er nu gebeurt door deze codec.
Een simpele run length encoding is retesnel, maar geeft niet zo'n grote compressie (Is wel lossless btw), maar is verre van revolutionair.

Het lijkt erop dat ze afhankelijk van de setting een andere methode gebruiken om de plaatjes te comprimeren.
Is dit ook relevant voor fotografie?
Ik had destijds een mooi achtergrond artikel gelezen op tweakers over compressiestandaarden en dit klinkt wel erg positief al weet ik niet hoe het met de omvang zit (zal wel laag zijn).
Wat is de kans dat dit grootschalig toegepast zal worden?
nee dit heeft niets met het ''jpg'' te maken maar over video.
Behalve dat jpeg dit heeft ontwikkeld.
Volgens https://jpeg.org/jpegxs/ :
"It is particularly optimized for visual lossless compression as defined in ISO/IEC 29170-2 for both natural and synthetic images. The typical compression ratios are between 1:2 and 1:6 for both 4:4:4 and 4:2:2 images and image sequences with up to 16 bit component precision."

Het lijkt me dus te gaan om een (ietwat?) verbeterde vorm van lossless compressie voor low-latency. Vergeleken met H.264/5 verslechtert de compressie dramatisch, in ruil voor low-latency en lossless.
Dat is ook het doel van JPEG-XS, binnen een bepaalde tijd (zeer korte tijd) een plaatje comprimeren om binnen een bepaalde bandbreedte limiet te blijven. Bijvoorbeeld van een 4K camera naar een 4K opslag systeem via een verbinding waar maar 2K door kan. Later kan je dan H.264/5 gebruiken om de hele video stream te comprimeren.
Eigenlijk niet echt lossless dus 8)7
Visueel lossless is zoiets als "je ziet het verschil niet, maar het is er wel". Onhandige term.
Het mag een standaard worden, maar als er geen open source library is waardoor huidige applicaties makkelijk gebruik van kunnen maken, houdt het heel snel op.
jpeg zuig, en is zo 90's wat is er gebeurt met png ? en apng ?
Maar we zitten nog steeds met het aftandse Jpeg op camera's. Ik doe zelf alles met RAW maar daar gaat meer tijd en moeite inzitten. Maar het geeft wel mooie resultaten. Zou leuk zijn als er een nieuw formaat kwam die geen last heeft van blocking. JPEG 2000 zou gewoon door camera's ondersteunt moeten worden maar het gebeurt niet. als je een relatief hoge bitrate gebruikt vallen de "ringing artifacts" (vervaging en ringen rond randen) minder op.

Het is net als met MP3. Het heeft de naamsbekendheid. Maar er zijn al lang betere formaten zoals Opus en AAC. Kom op Nikon, Canon, Sony. Anyone? ik koop er meteen 1 als jullie het doen. Ja. Shut up and take my money. Doe het. (zucht)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee