CBR: rijden met navigatiesysteem wordt verplicht bij Nederlands rijexamen

Het rijden met navigatie wordt vanaf maart volgend jaar verplicht bij rijexamens in Nederland. Dat zegt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Nu heeft elke examenauto al navigatie, maar die hoeft de examinator niet te gebruiken.

Vanaf maart volgend jaar moeten examinatoren de navigatie gebruiken, tenzij er een technische storing met het navigatiesysteem is, zo meldt De Telegraaf. Dat sluit volgens het CBR beter aan op hoe veel mensen in het dagelijks leven rondrijden. "De meeste Nederlanders hebben tenslotte navigatieapparatuur in hun auto en dan is het ook belangrijk te weten hoe je ermee om moet gaan als je op weg gaat in je voertuig", aldus een woordvoerder van het CBR.

De aanwezigheid van een navigatiesysteem is sinds 2011 verplicht in auto's waarin kandidaten examen mogen doen. CBR zegt niets over of het een ingebouwd navigatiesysteem moet zijn of dat het ook een smartphone mag zijn die dienst doet als navigatiesysteem. In de lijst met vereisten voor examenauto's heeft het CBR genoteerd dat een aanvullende snelheidsmeter die werkt via een smartphone in elk geval is toegestaan. Het gebruik van navigatie moet ook aantonen of kandidaten de aandacht goed kunnen verdelen tussen het in de gaten houden van de navigatie en het verkeer.

Navigatie?

Rij jij vaak met navigatie in de auto?

Ja, ik gebruik een smartphone
46,4%
Ja, ik gebruik ingebouwde navigatie
24,1%
Nee, ik heb dat niet nodig
13,0%
Ja, ik gebruik een losse navigatie
10,3%
Nee, ik rij geen auto
6,3%

Aantal stemmen: 5.648. Deelname gesloten op 11-01-2019 06:19. Stemmen is niet meer mogelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-12-2018 • 06:21

148

Reacties (148)

148
138
89
12
0
33
Wijzig sortering
Ik zal wel heel ouderwetsch zijn, maar als ik dit soort nieuwsberichten lees:
https://salzburg.orf.at/news/stories/2953770/
waarbij de bestuurder van de dure Audi quattro braaf de navi volgt en zichzelf vastrijdt op een skipiste... Tja... 8)7
Dan denk ik, waar is ons gezonde verstand gebleven?
Een beetje (of liever flink wat) richtingsgevoel is ook een onderdeel van verantwoord en veilig autorijden. Vroegâh, met papieren kaarten was het ook niet verstandig om alsmaar op het papier te turen i.p.v. op de weg te letten. Maar ook al is dat papier nu een schermpje geworden, dan nog behoort de aandacht van de bestuurder bij het verkeer, op de weg.

Groot nadeel van alle klein-scherm navigatie vind ik het gemis aan overzicht. 'The big picture' zie je niet. Terwijl als je b.v. een grote lap landkaart neerlegt en in eerste instantie globaal je route overziet, dan ben je ook voorbereid op afwijkingen, omleidingen, e.d. Dan heb je een idee, in je hoofd, van wat, waarheen is.
Je ziet dat nu wel gebeuren als de navigatie zelf de weg kwijt is of niet goed functioneert, dan raakt de gebruiker in paniek. Wat moet ik nou?
Terwijl als je je (letterlijk) mentaal hebt voorbereid, dan ben je niet afhankelijk van dat digitale hulpmiddel. Maar dat geldt uiteraard voor nog veel meer digitale assistentjes.

Wat is er mis met wat geografisch inzicht? Het kan echt geen kwaad om een idee te hebben van wat N/Z/O/W is. Waar je heen gaat? En hoe je traject verloopt.

Wat ik helemaal niet begrijp is mensen die dagelijks dezelfde woon/werkverkeer route afleggen en dan nog op die navi schermpjes zitten te turen. :+

Tot slot @ CBR examinatoren en rijinstructeurs: het zou jammer zijn als we een generatie autobestuurders kweken die volkomen afhankelijk is/wordt van digitale enhancements. Maar wacht, nog even, en bij volledig autonoom rijden is dat probleem ook weer verholpen!
Dat kan nog leuk worden... :X

Hele volksstammen aan navi-slaven reden de afgelopen weken verkeerd, of nog erger, voerden levensgevaarlijke manoeuvres uit op de A6. Als RWS nieuwe rijstroken opent, keurig de bebording aanpast, maar dat vrijwel geen enkele navi-s/w die update al kent. Mensen reden gewoon dwars door de middenberm en sommigen zakten daar zelfs in weg.
https://www.omroepflevola...gaal-wisselen-van-rijbaan
Maar bedenken dat je misschien ff op de borden moest kijken? ff opletten dat er al de nodige aankondigingen waren dat de afslagen veranderd waren? Neeeuh, dat zat er niet in. :|

[Reactie gewijzigd door ehtweak op 23 juli 2024 16:16]

> Wat ik helemaal niet begrijp is mensen die dagelijks dezelfde woon/werkverkeer route afleggen en dan nog op die navi schermpjes zitten te turen. :+

Hier wil ik even op reageren als Utrechter:
Ik heb zelf altijd mijn navigatie aan al ken ik de weg uit mijn hoofd, want mijn navigatie weet namelijk of er stukken vaststaan of niet. En dat kan dat ding beter dan ik! Nu zijn er een hele hoop wegen Utrecht in en weet ik op die manier of het slimmer is om een afslag eerder te pakken en bijvoorbeeld Utrecht centrum te trotseren, of toch aan te sluiten in de file.
Zo doe ik dat ook... het heeft mij al meer dan eens gered doordat de navi mij een alternatieve route liet zien omdat het ergens vaststond vanwege een ongeval oid... richting Schiphol gebeurd dit bijvoorbeeld met regelmaat. Tevens leer ik een onbekende route ook prima als ik de eerste paar keer het op de navigatie doe en zie ik ook geen verkeersborden over het hoofd... ik vraag mij daarom ook wel ernstig af waar bestuurders mee bezig zijn als dit wel gebeurd wanneer ze navigatie gebruiken... ik vermoed dat het dan sowieso al niet de beste chauffeurs zijn.
Jij ziet ze niet over het hoofd, omdat je er naar blijft zoeken/kijken.
Maar waarom zou je? Al die informatie staat immers ook op je navigatie, toch?
Zo denken er blijkbaar een hoop....want daardoor gaat het mis.
Verkeersinformatie is inderdaad de enige goede reden om navigatie te gebruiken in gebieden die je verder gewoon zou moeten kennen. Het zou goed zijn als ze het op die manier aanleren tijdens rijles. Maar een beetje richtinggevoel kweken icm bewegwijzering zou wel nog prioriteit moeten krijgen.

Over 20-30 jaar is dit uiteraard allemaal anders. Dan rijden auto's autonoom en is het een soort OV op maat waarbij je een bestemming opgeeft en het systeem de rest afhandelt. Niet heel anders dus dan hoe je nu als reiziger door het OV navigeert. Je moet weten bij welk spoor de trein vertrekt maar of je dan vervolgens noord- of zuidwaarts gaat zal veel reizigers worst wezen. We zitten nu dus slechts in een overgangsperiode. Over 50 jaar doen computers alles voor de mens en dan kunnen of leren we helemaal niks meer. :P
Ik herken mezelf daar ook in. In utrecht is dit heel erg handig met alle werkzaamheden en het plotseling opduiken van busbanen de afgelopen tijd. Al moet ik wel toegeven dat ik meestal op moment van vertrek maar keuze maak voor een route.

Het gebeurt maar heel af en toe dat tijdens de rit naar het werk deze route ga afwijken.

Los daarvan is mijn grootste ergenis in utrecht de kruispunten waar vaak bij rechtsafslaan je nog steeds voorrang moet verlenen aan fietsers die ook dan groen krijgen. Groen betekent meestal niet direct dat je kan afslaan. Je herkent daardoor heel erg snel mensen in het verkeer die niet zo vaak in utrecht komen. Daardoor ontstaat het ploseling remmen, het rijden op busbanen gebeurt ook steeds vaker omdat het in mijn ogen ook niet meer overzichtelijk genoeg is wanneer deze beginnen en eindigen. Persoonlijk ken ik 3 van dit soort locaties op mijn route waar ik echt op moet letten dat ik niet aangereden wordt door iemand die het overzicht is verloren en op de verkeerde baan terecht komt.
Dit is in Nederland ook wel een van mijn grootste ergenissen aan/in het verkeerd: stoplichten waar je toch nog niet echt kan gaan, bijvoorbeeld door kruisende fietsers die dan ook groen licht hebben.

Dat, en het extreme overaanbod aan verkeersborden. Een bord voor de rotonde, om aan te geven dat je over 50 meter een rotonde op gaat rijden. En nog eentje om aan te geven dat je geen voorrang hebt als je de rotonde opkomt. En nog eentje om aan te geven dat je voorzichtig moet doen. En nog haaietanden om aan te geven dat je geen voorrang hebt. En nog eentje om de snelheid te benadrukken. Allemaal borden om een stukje weg van < 100m lang hemelsbreed te overbruggen. . .
Da's ook precies de reden dat ze dit nu in het examen integreren; kijken of de jonge bestuurders nog rekening houden met de situatie ipv blind de navigatie volgen.

Eerlijk gezegd vind ik persoonlijk de opdracht "volg borden centrum" of "ga op zoek naar de dichtstbijzijnde parkeergarage" lastiger dan domweg een navigatie volgen. Bij die laatste kun je vaak honderden meters vooruit kijken (en plannen). Bij het eerste ben je aan het rijden én actief aan het zoeken naar borden met aanwijzingen. Veel meer om rekening mee te houden.
Als ze dan een examen als het 'echie' willen laten lijken, is het voeren van een gesprek met degene die rijdt ook een mooie toevoeging. Want die jonge bestuurders zitten uiteraard vaak met vrienden in een auto.
Ja en als het dan helemaal een proef van bekwaamheid moet worden, is het rijexamen om twee uur 's nachts met drie aangeschoten vrienden in de auto die aan het bekvechten zijn bij welke shoarmatent nog een afzakkertje gehaald moet worden.
Het gaat er natuurlijk om dat iemand laat zien dat het mogelijk is om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. Niet dat iemand bij de top 5% beste chauffeurs van Nederland hoort,al zou dat wel het fileprobleem oplossen.
Het gaat er natuurlijk om dat iemand laat zien dat het mogelijk is om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer.
Of zoals mijn rij-instructeur altijd zei: dat de verzekering kan zien dat je een minimaal niveau hebt om zonder schade te berokkenen (aan derden) aan het verkeer kan deelnemen. Want daar is je roze pasje eigenlijk voor bedoeld.
Anoniem: 457607 @ehtweak21 december 2018 13:32
Waarom mensen die ergens de weg kennen alsnog navigatie gebruiken? Ikzelf doe dat niet maar om file informatie te ontvangen? Flitsers? Tijdsberekening richting thuiskomst? Genoeg redenen te bedenken.

Over geografisch inzicht: vrij arrogant om dat zo neer te zetten. Dat is namelijk iets wat je hebt of wat je niet hebt, het is te verbeteren maar de ene blinkt er in uit, de ander totaal niet. Sommige mensen konden vroeger al zonder kaart of hulpmiddel bijna direct naar een nieuwe plek toerijden, de ander heeft er flink meer moeite mee.

Als zijstraat, je staat er misschien niet bij stil, maar wegbewijzering in NL zijn totaal niet behulpzaam vergeleken met bijvoorbeeld amerika. Stel je even voor dat je een buitenlander bent en niets weet van de geografie hier. Je weet wel je bestemming en in welke windrichting dat ligt tov je huidige lokatie. Onderweg is er niets, maar dan ook echt niets, wat je helpt de juiste richting te rijden...

...tenzij je de relatieve ligging van alle steden onderweg uit je hoofd kent. Ik verzin even een voorbeeld: je moet vanuit het zuiden naar amsterdam. Stel je dus voor dat je niet bekend bent. Je komt op een snelweg die splitst naar Utrecht en naar Nijmegen/Zwolle. Het enige wat je weet is dat je naar het noorden moet.

Welke van deze twee richtingen zijn noordelijk? Liggen de plekken voor of na mijn bestemming? Kan ik ook de tweede richting als alternatief gebruiken om alsnog noordelijk te komen? Nul informatie. In amerika had er gewoon noord en oost gestaan. Zoals het hoort.

Voor de doorgewinterde kilometervreter en NL inwoner inmiddels geen groot probleem, maar ik geef maar aan dat ons systeem richting zeer slecht aangeeft.

Verder is de mentaliteit beroerd hier, en dan doel ik niet op de linksrijders, juist op de mensen die daar over klagen. De 80% die zichzelf een bovengemiddelde chauffeur vind. De weg is van ons allemaal en heeft niet als doel jou als eerste op de bestemming te krijgen. Het doel is ons allemaal veilig op de bestemming te krijgen. Je deelt de weg met mensen van allerlei pluimage: leeftijd, ervaring, enz. en daar heb je het maar mee te doen.

Dus wanneer je achter die linksrijder zit die naar je zin te langzaam gaat, misschien heeft die al een kwartier achter een vrachtauto gezeten, en hebben "goede chauffeurs" keer op keer extra gas gegeven om het gaatje dicht te rijden, zo sociaal zijn ze wel. Of misschien is het wel je oude moeder die haar dochter van het vliegveld gaat halen. Je weet wel, dat moedertje wat 40 jaar geleden haar rijbewijs gehaald heeft en nu met de Suzuki Alto het moderne verkeer betreed, met 5 keer meer autos dan voorheen. Doodsbang, terwijl "goede chauffeurs" haar bijna van de weg duwen, flitsen en toeteren.

Een goede chauffeur in het moderne verkeer incasseerd voornamelijk. Geeft een ander de kans de beweging te maken. Duwt of trekt niet wanneer er iemand voorzit, ook al gaat die te langzaam. Een goede chauffeur zorgt dat iedereen rustig, veilig en in gedegen tempo op de bestemming komt.

Om dat te doen maak je zo min mogelijk rem en duw bewegingen en wisselingen van rijstroken. Je laat de grijze brei als een geheel doorkachelen. De zelfverklaarde "goede chauffeurs" doen exact het omgekeerde: voordurend remmen, duwen, wisselen. Het zijn file veroorzakers, en daarmee juist slechte chauffeurs.
Ik ben zelf een fan van Waze. Die is redelijk snel met updates en meldingen van gewijzigde situaties z.a verkeers controle, wegwerkzaamheden flitsers enz. Plus is het makkelijk om uit te zoomen naar het bigger picture (als je still staat natuurlijk, brave rijder hier ;)
Ik wil ook even erop inhaken.

Ik gebruik sygic, en die heeft als onderdeel van het programma dashcam.

Dus al weet ik de route uit mijn hoofd, dan gaat mijn mobiel alsnog op de houder en de camera op de weg.

Bij het geval dat de webcam door een harde klap wegvalt dan wordt het meteen op de micro sd opgeslagen.

Heeft geen nut als de telefoon steeds valt maar het gaat om het idee.
Ik vind je reactie een beetje storm in een glas water.

Navigatie is altijd complementair aan je eigen autorij kunsten en geografisch inzicht.

En wat gebruikte men vroeger? Een kaart... of zou men ipv daar ook een geografisch inzicht voor moeten gebruiken volgens jouw stellingen?

Navigatie kan een enorme aanvulling zijn om sneller de route te vinden in deze haastige wereld. Ipv van te voren op de kaart de route van 200km uitzoeken en dan in de stress raken als ik in een onbekende stad rondrijd... moet stoppen en weer de kaart opzoeken? Nee Dankje.

Tuurlijk is het vervelend als een navigatie niet up to date is en niet gelijk loopt met (tijdelijke) wegen aanpassingen. Echter een papieren kaart gaat daar ook niet snel zichzelf in updaten :9

Punt blijft, de navigatie of de kaart is complementair aan het autorijden en niet leidend. Als uit automatisme of door navigatie een weg wordt gepakt die gesloten is, blijft het de verantwoordelijkheid van de bestuurder om op te letten. Als de bestuurder dat niet snapt vind ik het probleem niet bij de navigatie liggen.

Daarnaast vind ik het goed dat ze op navigatie rijden toepassen bij examens. Ik zie zo voor mij dat enkele teveel stress / prikkels krijgen van autorijden en tegelijkertijd de weg op het navigatiescherm in de gaten houden...

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 23 juli 2024 16:16]

Hoe je ermee om moet gaan?

Zijn er geen belangrijkere dingen te leren tijdens lessen die vaak tientallen euro's per les kosten?
Navigatie lijkt me wel het minste qua zorgen. Als je ziet hoe sommige mensen rondrijden...
Ze zullen ook zeker niet bedoelen hoe je dat ding moet instellen, maar hoe je veilig kan rijden als je ook je navigatie aan hebt staan. Aangezien je je de navi vaakt gebruikt als je niet weet waar je heengaat moet je dus: rijden,opletten,kijken/luisteren naar je navi. Dat ze hier nu extra aandacht aan besteden is dus prima lijkt mij.

Aangezien er een hele generatie is die geen kaart of borden kan lezen en alles op google maps doen is het geen overbodige luxe.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 23 juli 2024 16:16]

Maar die hele generatie die geen kaarten leest, die kan dan toch juist prima omgaan met een digitale navigatie zoals op de smartphone?

Dit klinkt meer als werkverschaffing, dan als een reël issue. Ik zou meer zien in een verplicht herhaalcursusje na 5 of 10 jaar rijbewijs. En natuurlijk een instant verscheurd rijbewijs als je het in je hoofd haalt om 3 banen op te schuiven, en dan voor een vrachtwagen de uitvoegstrook te pakken. Waarbij iedereen voor je op de rem moet.

Mensen die de navigatie niet snappen, zijn wel mijn minste probleem op de snelweg ...
Je begrijpt zijn punt niet... Het gaat er niet om dat je snapt hoe de navigatie werkt, het gaat er om dat je goed kunt blijven rijden terwijl je de navigatie gebruikt. Dus niet dat je op de linkerbaan blijft hangen terwijl je er af moet en dan als de navigatie zegt dat je er af moet verschrikt naar rechts knallen zonder goed uit te kijken want 'ja de navigatie zegt het'. Het gaat er eerder juist om dat je wel altijd je eigen hersenen blijft gebruiken in het verkeer.
Werkverschaffing lijkt het me sowieso niet, het enige wat hier gezegd wordt is dat in het examen de navigatie gebruikt moet worden. Er word je op dat moment niks geleerd, het gaat alleen om het checken of je goed kunt rijden. Dat leren heb je als het goed is al gehad... als je ineens niet meer kunt rijden als je de navigatie gebruikt dan lijkt me dat de rijles al gefaald heeft.
Maar dan nog, je zou het verplicht kunnen stellen voor de rijlessen, maar voor een examen vind ik het te ver gaan. Het is echt niet noodzakelijk om goed auto te kunnen rijden.
Autorijden is ook in een grote stroom van prikkels en waarnemingen overzicht houden door juist te handelen op de juiste input. Een schermpje dat praat is een hulpmiddel of afleiding afhankelijk van hoe je hem gebruikt. Gezien een navigatiesysteem in wat voor vorm ook bijna door iedereen gebruikt wordt is dit zeker iets waarvan je moet aantonen dat je daarmee kunt omgaan.
Maar hoe test je dan dat het goed aangeleerd is tijdens de lessen?
Dat heet een rijexamen ;) Maar uiteindelijk leert men pas echt rijden als ze alleen in de auto rijden, tijdens lessen en examens rijdt men doorgaans vrijwel dezelfde routes en veelal in gebieden waar je sowieso al bekend bent... ik zou lessen en rijexamens daarom ook veel liever veel meer 'at random' zien en lessen en examen doen op plekken waar je normaal niet komt... dan pas wordt duidelijk of je echt het inzicht hebt ipv gewend zijn aan de bekende route.
Hij zegt juist dat het niet verplicht moet zijn bij een rijexamen... vandaar mijn vraag.
Diezelfde vraag kan voor alle aspecten van autorijden gesteld worden, dus wat is je punt?
Volgens dezelfde logica zouden we niet moeten keuren op werkende lichten bij auto's want als je enkel overdag rijdt is dat ook "niet noodzakelijk". Er zijn genoeg mensen die niet in het donker rijden met hun auto's, zoals mijn moeder, en er zijn ook veel mensen die niet met een GPS rijden, maar het zijn allebei vaardigheden waarvan we wel verwachten dat een toekomstig chauffeur ze onder de knie heeft.
Hoewel ik het niet oneens ben met de andere punten, zijn er genoeg mensen die hebben bewezen dat ze niet naar hun navigatie kunnen luisteren en rijden tegelijk. Ze DENKEN dat ze het kunnen, maar ja, vaak denken ze ook dat ze kunnen smsen/bellen/appen/eten/praten met kinderen op achterbank/etc tijdens het rijden. Toch zijn ze altijd wel te herkennen op de weg.

Dezelfde generatie die geen kaart kan lezen, groeit op met een smartphone in de hand, en heeft niet door dat je soms ook naar andere dingen moet kijken... tijdens het lopen, of fietsen e.d.

Iemand die net leert rijden heeft nog niet de automatische handelingen die iemand heeft die al heel lang rijd, om die mensen dus te leren hoe ze hun aandacht moeten verdelen lijkt mij geen overbodige luxe. Zeker als ze al beginnen met het idee dat een smartphone de hele wereld is.
Ik heb zelf vorig jaar (pas) examen gehaald. Het komt er op neer dar je een adres krijgt (in mijn geval van CBR) en dat je dan de instructies op moet volgen. Is ook weer niet zo heel erg moeilijk.
Verder ben ik het wel met Jeroenneman eens: de rijstijl van de gemiddelde weggebruiker is “het” ook niet- met 80 een vrachtwagen in halen op een 130 snelweg-met-twee-banen, rechts in halen, bochten afsnijden; ik noem zomaar wat. Ik maak het bijna dagelijks mee.
Alle mensen die klagen dat ze rechts worden ingehaald rijden te lang links. }>

met excuus voor het hoge Wilders-gehalte :)

[Reactie gewijzigd door D-Day op 23 juli 2024 16:16]

Muah, ik word ook wel eens rechts ingehaald maar ik rijd prima door. Probleem is dat er dan links een treintje zit. Naar rechts gaan betekent dan vaak dat je jezelf klem rijdt omdat iedereen links elk mogelijk gat dicht gooit.

Zie helaas wel heel vaak dat mensen op drie- of vierbaanswegen de een of twee rechter banen compleet negeren. Ik kan daar echt met m'n hoofd niet bij.
Wat dan weer gebeurt (het niet helemaal naar rechts gaan) omdat die baan nu juist door vrachtwagens wordt gebruikt en die rijden tenslotte altijd langzamer.

Dus op zich is het nog niet eens zo slecht. Waarschijnlijk is het beter om rechts inhalen gewoon toe te laten, dan wordt alles wat minder krampachtig (zoals dat genoemde "gaten dicht rijden"). Juist op snelwegen kun je prima met cruise-control rijden - maar niet helemaal rechts. Want daar rijden de vrachtwagens...

Voorop gesteld dat snelheid niet het grootste probleem (lees veroorzaker van ongelukken). Ook is een lagere snelheid dat niet perse. Aangezien we toch niet allemaal achterop de vrachtwagens klappen. Natuurlijk is een hogere snelheid wel degelijk een factor. Gelijkblijvende reactie-tijden [bij de mens] + langere remwegen geven (bij die hogere snelheden) natuurlijk extra risico.
helemaal mee eens! Ik heb daar ideeën over, zoals een magneet op de vluchtstrook die activeert bij een lege rechter rijbaan en de rest naar rechts trekt :)

of naam en toenaam (nummerplaat) op de waarschuwingsborden

of...

[Reactie gewijzigd door D-Day op 23 juli 2024 16:16]

Heeft wat mij betreft totaal geen raakvlak met Wilders. Het is gewoon een feit dat teveel mensen te lang links rijden. Vooral op de A4 in de Haarlemmermeer neemt het idiote vormen aan. Op de derde of vierde baan van de vijf banen 120 rijden waar je 130 mag terwijl alle andere banen leeg zijn. Niet incidenteel maar bijna de norm.

[Reactie gewijzigd door Gé Brander op 23 juli 2024 16:16]

Alle mensen is wel heel erg scherp gezet... ik hou van doorrijden maar ga altijd naar rechts als daar de ruimte voor is. Maar er zijn zat bestuurders die constant door het verkeer heen 'weven' en hun auto in de kleinste gaatjes proppen om toch maar even in te halen over rechts... het zijn ook wel vaak bepaalde type auto's.
Ik erger mij op mijn beurt ook aan de mesen die te lang links blijven rijden }>
Ik ga dan echter toch zelf niet rechts inhalen of bumperkleven. Daar heb ik zelf ook een hekel aan.
Ik houd zelf wel zo veel mogelijk de maximum snelheid aan. Ga er eerder (een beetje 8)7 ) overheen, zelfs...
Iedereen in Nederland rijdt te lang links. Dat heeft als gevolg dat je langer op je baan moet blijven als je geen zin hebt om hele einden 80 te rijden. In Duitsland werkt dat anders, maar daar heb je in Nederland heel weinig aan. Aangezien ik niet verwacht dat dit binnenkort veranderd, kan je je beter aanpassen aan wat het andere verkeer doet.

Aan de andere kant, als je iemand rechts inhaalt, maak je het probleem erger. Diegene kan daardoor namelijk niet aan de kant.
Ik moest in 2016 ook in mijn examen doen m.b.v. de navi. Zo nieuw is het niet.
In 2008 heb ik ook examen gedaan met navigatie. Was toen geen verplicht nummertje volgens mij maar omdat die dingen toen flink in opkomst waren werd het wel aangeraden om het sowieso mee te nemen in de lessen.
Aangezien er een hele generatie is die geen kaart of borden kan lezen en alles op google maps doen is het geen overbodige luxe.
Ik geef toe ik kan geen kaartenboek lezen verdwaal ik als man. Maar qua navigatie zie ik het gevaar niet. Als je niet oplet heb je altijd een stem die je de weg lijdt.
Enkel op stem afgaan is toch niet in alle situaties mogelijk. Zeker als er veel straten samen komen of op korte afstand van elkaar liggen. Dus dit lijkt me zeker goed voor bij het examen te implementeren.
En daar maken veel mensen de fout. Krampachtig en gevaarlijk afslaan omdat ze bang zijn verkeerd te rijden als de navigatie dat zegt. Je navigatie brengt je ook wel op je bestemming als je een straatje later afslaat, zeker in steden waar dit soort ‘problemen’ het meest spelen.
Je navigatie brengt je ook wel op je bestemming als je een straatje later afslaat, zeker in steden waar dit soort ‘problemen’ het meest spelen.
Klopt, maar je moet wel goed opletten bij afslagen bij sommige buitenlandse snelwegen. Een verkeerde afslag kan wel eens een uur omrijden betekenen. ;)

Is overigens niet het einde van de wereld. Beter opletten op de informatie die de navigatie geeft. Niet enkel de gesproken instructies, maar ook de richting. Al geeft de navigatie aan dat je voor een volgend stuk richting een bepaalde weg of stad moet rijden, dan is het beter om daarop gebaseerd bij verkeersknooppunten de borden te volgen in plaats van puur de navigatie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 16:16]

Dus doe je blind op gehoor wat de navi zegt en rij je dus bij iemand de tuin in?
Nee tuurlijk niet. 8)7
Daarom ook het leren rijden met navigate.
Dus het juist interpreteren van de aanwijzingen en het op tijd verplaatsen naar de juiste rijbaan etc etc

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 23 juli 2024 16:16]

Als je dan toch op de man gaat spelen bij mensen, kan ik dat ook wel bij jou doen. Als je zo goed rijdt als hoe je typt in de enkele berichten die ik hier lees, dan ben ik toch bang dat jij eerder de amateur bent i.p.v. de rally rijder.
de enige die een bijzonder taalgebruik heeft ben je toch echt zelf.... De meesten proberen je nog met normale communicatie te bereiken maar dat lukt blijkbaar niet :+
Mij betichten van een bepaald niveau, terwijl je zelf op een veel lager niveau acteert. Interessant om te zien hoe je iets volledig kunt verdraaien, dat is een competentie die ik niet bezit. Respect daarvoor! :)
Anoniem: 998261 @HKLM_21 december 2018 10:26
Lekker generaliserend. Je klinkt als een ouwe lul.
En wat als het netwerk of een dienst plat komt te liggen?
Gebruik maken van technologie om het dagelijkse leven makkelijker te maken is praktisch niemand tegen (lijkt mij), maar dat hele volksstammen inmiddels reddeloos verloren zijn zodra ze geen beroep meer kunnen doen op hun digitale hulpjes (bijvoorbeeld mensen die dat niet kunnen ineens op borden moeten rijden omdat de route-assistent omgevallen is), dat is toch vrij zorgwekkend (in mijn optiek).

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 23 juli 2024 16:16]

Dan heb je offline maps?
Dat zou je weten als je wat minder op de verkeersborden zou kijken en wat meer op je smartphone :P

We vertrouwen nu toch ook op gas water en elektriciteit netwerken? Waarom is het internet opeens zo anders en niet te vertrouwen (in deze context)?

Voor je het weet wordt daar net zo goed op vertrouwd en dan is opeens het volgende netwerk eng en niet te vertrouwen. En krijg je oude zeikerds die de jeugd met hun vertrouwen in het nieuwe "quantum-net" belachelijk maken omdat het niet te vergelijken is met gas, water, internet en elektra.

Nu daarover lopen zanikken is vergelijkbaar met mensen die zeiken dat je de kraan thuis niet moet vertrouwen en dat mensen verwend zijn omdat ze niet meer weten hoe je een waterput moet graven.

[Reactie gewijzigd door WORPspeed op 23 juli 2024 16:16]

Ik weet niet hoe jij mijn comment hebt weten te verwringen om tot jouw reactie te komen (boeit me verder ook niet), maar vooruit, ik probeer het nog een keer: ik heb er geen enkel probleem mee dat gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen die het leven makkelijker maken (digitale assistenten incluis), maar ik ben niet van mening dat kennis van die assistenten ten koste van 'real-life'-kennis moet gaan. Het zijn hulpmiddelen, en een mens zou ook zonder die hulpmiddelen fatsoenlijk moeten kunnen functioneren en opereren. Mensen die dat niet kunnen zijn in dat soort situaties namelijk slechts een gevaar voor zichzelf, en veel belangrijker nog, voor anderen.

Even los daarvan: de vergelijking tussen - bijvoorbeeld - een routeplanner enerzijds, en gas/licht of water anderzijds, is natuurlijk volstrekt vals. Tenminste, ik mag toch aannemen dat je het verschil kunt zien tussen non-essentiele spielerij enerzijds, en primaire/essentiele levensbehoeften anderzijds.
en gas-, water leidingen en elektriciteit netwerken zijn GEEN primaire essentiele levensbehoeften.
Onderdak, voedsel en water (niet het gemak van de leiding) zijn dat wel.
Je kan makkelijk overleven zonder die LUXE
Dus snap niet hoe jij niet ziet dat internet ook net zo een luxe (aan het worden) is.

'real-life;-kennis is ook zo een non-begrip.

Mensen moesten vroeger jagen/verzamelen om te overleven. Nu hebben we dat uitbesteed aan anderen en gaan de meesten alleen naar de supermarkt. Heeft de supermarkt dan ook geleid tot het verliezen van essentiele 'real-life'-kennis?
En dat gaat zelfs om taken om jezelf in leven te houden, voedsel.
Nu gaat het om navigeren tussen steden.
Want een dagje niet naar maastricht kunnen rijden omdat je vergeten bent je maps offline beschikbaar te maken en je geen antieke kaart kan lezen is opeens erger dan een dag niet eten omdat je vergeten bent hoe je moet jagen/verzamelen?

Nee, ga jij maar je essentiele 'real-life'-kennis opbouwen (vuur maken, jagen, verzamelen, waterputten graven) met de andere padvinders en doomsday-preppers. Gaat de rest van de mensheid wel een normaal leven leiden ondertussen.

Het leukste is nog wel de ironie in dat smartphones reliance zogenaamd ten koste gaat van real-life kennis, maar borden/kaarten lezen in plaats van de weg vragen/onthouden/uitzoeken (zoals men vroeger deed VOORDAT al die borden er stonden en VOORDAT iedereen toegang had tot kaarten) is zeker niet ten koste gegaan van kennis.

Die borden net zijn net zo een luxe als de maps op je telefoon!
Het gaat om het natuurgetrouw maken er van. Elke automobilist komt vaak zat een voorganger tegen die of de boel ophoud door wispelturig rijgedrag ,of een onverwachte actie onderneemt. Simpelweg omdat de interpretatie van de aanwijzing dat het navigatie systeem aangeeft eerder onzekerheid bied dan duidelijkheid bij de bestuurder. En dat al helemaal bij de oudere bestuurder 50+ die doorgaans zo digibeet is als de.....p... En twijfelt tussen zijn of haar eigen intuïtie en de aanwijzing van het navigatie systeem.
Als ik zie hoe vaak mensen de navi vol in hun gezichtsveld hebben en daarmee een enorme dode hoek creëren is het gebruik van zo'n ding leren nog niet zo'n stom idee.
Als ik zie hoe slecht de layout van sommige ingebouwde dingen is waardoor je je ogen van de weg moet halen ;-).

Op de voorruit creëer je niet zo snel een dode hoek. Juist door wegkijken naar een heel andere locatie heb je een 100% dode hoek(tijdelijk).
Jaja, je hebt een punt dat als je wegkijkt voor bv de AC je tijdelijk niet (goed) kan zien wat er om je heen gebeurt.

Echter dat houd niet in dat als iemand z'n navi recht in zijn gezichtsveld plaatst, daar geen permanente dode hoek vormt, tenzij die persoon door z'n navi kan heenkijken. Dat is mark-k zijn punt.

De navi plaats je ergens waar je evenwel kijken kan wanneer het moet, terwijl ze niet het zicht dusdanig belemmert dat het een gevaar kan opleveren voor jou en de overige weggebruikers.
BV in de hoek linksonder van de voorruit.

Als de politie constateert dat je navi dusdanig geplaatst is dat het zich belemmerd wordt, kan ze een boete opleggen van €220 onder feit P041a volgens het feitenboekje van het OM.
Instellen zelf hoort er ook bij. Ben je handig pak je het snel op en kan je met 5 min wegrijden. Ben je niet zo handig. Dan krijg je van je instructeur extra uitleg. Of kan je, het zelf leren.

Vergeet niet, je leert al clusteropdrachten, herkennings punten, bijzondere verrichting. En je doet dit ook tijdens je examen. Inclusief rijden met Navi en zonder Navi.
"OK Google, navigeer CBR_[plaatsnaam]." Hoe moeilijk is dat eigenlijk?
Niet iedereen rijd met smartphone / carplay. Ik heb zelf Apple carplay maar gebruik nog steeds ingebouwde Navi vanwege active Info display :)
Misschien doordat ze meer naar het scherm van de navigatie staren dan naar de weg kijken?
Hoe je ermee om moet gaan?
Lijkt me juist een goed plan om dat aan te leren.

Je moet de mensen de kost eens geven die hun (losse) navigatiesysteem direct onder de binnenspiegel plakken. Ben je meteen de helft van je blikveld kwijt. Over onveilig gesproken :X

Of, nog erger, je ziet ook steeds meer mensen die het ding pal voor hun neus plakken. Dan weet je tenminste zeker dat je gevaarlijk bezig bent, hoewel ze het zelf niet door lijken te hebben.

Aangezien mensen zelf blijkbaar niet kunnen bedenken dat je zo'n ding zo laag mogelijk moet plakken en dus niet midden op de ruit, lijkt het me geen slecht idee om het ze dan maar op deze manier aan te leren.
Ik denk niet dat er hele lessen aan toegewijd zullen worden, denk dat veel rijscholen gewoon een route rijden met de navigatie aan in dat geval. Ik snap wel dat het CBR dit in hun examens wil hebben, aangezien je er wel een beetje feeling voor moet hebben.. Als je als beginnend bestuurder net een week je rijbewijs hebt, je rijdt naar een onbekende stad en je hebt totaal geen feeling voor de aanwijzingen van je navigatie, dan kan ik me voorstellen dat het gevaarlijke situaties op kan leveren. Dus ja, een blikschade of 100 per jaar zullen ze hier misschien mee voorkomen.

Boeiend is anders, maar als je er mee kan voorkomen dat iemand in het ergste geval een fietser plat rijdt, waarom niet..
Ze zouden het nog veel verder door moeten trekken naar rijden met ACC, Lane assist e.d.
Dat is nou niet bepaald een standaard in het verkeer :+ Ik heb in de 10 jaar dat ik m'n rijbewijs heb al flink wat wagens onder m'n kont gehad van heel wat merken maar pas één wagen met adaptive cruise control (niet eens lane assist dus). En één wagen met reguliere cruise control. In mijn ogen is het het beste om te leren rijden in een wagen die zo basic mogelijk is zodat je écht leert rijden en niet afhankelijk wordt van alle toeters en bellen die je vindt in de luxe uitvoeringen. Om die reden hoop ik ook dat de focus niet te veel op navigatiesystemen wordt gelegd. Navigeren op basis van bewegwijzering en herkenningspunten blijft een stuk beter voor je rijvaardigheid.
Ik doel ook niet op afhankelijk worden van de technieken maar juist op het leren gebruiken van hulpsystemen en leren wat het vooral niet kan: Anticiperen.
het is wel te hopen dat het navigate programma dan wel aan enige standaard gaat voldoen.
Hoe oud.mogen de kaarten bijvoorbeeld zijn? Ik denk niet dat per se een onderdeel van het examen wordt dat je een foute aanwijzing doorziet, wat met oudere kaarten nog al eens voorkomt..
Ze examineren niet zozeer of je op je plaats van bestemming komt, maar of je veilig rijd. Een verkeerde kaart is dus niet een ramp.

Als de navigatie aangeeft linksaf en het is niet meer mogelijk om veilig in te voegen, dan verwachten ze dat je verkeerd rijdt. Niet dat je snel zonder te kijken het stuur naar links gooit.

Dat gezegd hebbende, examen is gebruikelijk in de lesauto. Ik neem aan dat je rij-leraar je probeert te helpen het examen te halen en dus zo'n prettig mogelijk navigatiesysteem kiest.
En autokaarten zijn hoe dan ook minder up-to-date dan online kaarten vooralsnog. Nou, is ineens het spannendste deel van het rijexamen voor mij, kaartroulette! XD
Het doel is duidelijk om te kijken of je met een navigatiesysteem veilig tot een bestemming kan geraken. Het ligt dan aan jezelf om een navigatiesysteem uit te kiezen waar je je goed bij voelt en dat je bij foute instructies hier op de juiste manier mee omgaat.

Net zoals je dat zou doen als je ergens rijdt waar je nog nooit eerder bent geweest. Een goede test voor het rijexamen dus, lijkt me.

Als je recente kaarten wilt hebben kan je best kijken naar Waze. Bijna dagelijkse updates en de mogelijkheid om fouten te melden die dan vrij snel verwerkt worden en toegepast worden op de kaart. Best wel tijdens het examen geen meldingen gaan maken...
Nota: ik help als vrijwilliger bij Waze op het Global Champ niveau, dus je mag me als vooringenomen beschouwen
VOor een examen lijkt me een fout in de kaarten juist een pre. Dan kan worden beoordeeld hoe je met onvoorziene omstandigheden omgaat. Ze zouden ook een route kunnen kiezen waarvan bekend is dat er een afgesloten straat in zit. Dat zijn vaardigheden die je wilt examineren.
Werd tijd. Tegenwoordig wordt bijna geen kaart meer gebruikt. Als je ziet dat sommige bestuurders blindelings hun navigatie volgen en de gekste ongelukken maken dan is het noodzakelijk om dit verplicht te stellen.
En mensen die voorheen een kaart of stratengids tijdens het rijden probeerden te lezen maakten geen ongelukken? Wat dat betreft is het met navi's juist wat veiliger geworden... Overigens was kaartlezen toen nooit onderdeel van de rijlessen, dus dat mag en kan je rustig gevaarlijker noemen dan het rijden met een navi.
Dat is klinklare onzin.
Navigeren met kaart = vooraf opzoeken hoe je moet rijden en de borden volgen.
Mis je de afslag, dan rijd je op de borden verder, of stop je even om op de kaart te kijken.
Niet tijdens het rijden de kaart bekijken.
Mag ik hieruit opmaken dat je die tijd nooit hebt meegemaakt?

Mensen die 5 kilometer van tevoren links voorsorteren op een 5 baanssnelweg terwijl ze 80 a 90 rijden waar je 120/130 mag, omdat ze niet snappen dat de navigatie zei links aanhouden (als hij bedoeld dat je alleen niet rechtsaf moet slaan) zijn ook levensgevaarlijk.
Navigatiesystemen hebben het niet veiliger gemaakt, eerder onveiliger. Kijk maar wat er gebeurt als een weg dicht is en het navigatiesysteem dat niet weet.....dan gaan mensen in paniek rare dingen doen. Terwijl er vaak gewoon van die mooie gele borden staan.
Klinkklare onzin? Ik kan mij de tijd pre-navi's nog heel goed herinneren en vele bestuurders waren tijdens rijden bezig met een kaart of een stratengids, rustend op het stuur en zo proberen de weg te volgen... dat waren geen veilige situaties. Even een snelle blik op het scherm van je navi's of gewoon de gesproken instructies opvolgen zijn dan echt wel een stukje veiliger.

Ik zou zeggen dat jouw bewering omdat men een navigatiesysteem gebruikt de borden langs de weg daarom ineens niet meer zal zien veel twijfelachtiger... want dan is men simpelweg niet aan het opletten. Mensen die in paniek rare dingen gaan doen omdat een weg is afgesloten? Kom op hoor... tuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dan moet je wel een heel angstige bestuurder zijn als je daardoor in paniek raakt.
Vele bestuurders? Hmmm....ik ben ze zelden tegengekomen, zeker als je bedenkt dat iedereen op de kaart reed als ze buiten hun eigen omgeving kwamen. Of op de borden. Dus de weinig keren dat ik het tegen kwam in verhouding tot het geheel is vrij klein.
Daarentegen kom ik nu elke week meerdere mensen tegen die rare toeren uithalen doordat ze de navigatie te letterlijk nemen of te bang zijn om 1 meter om te rijden.
Maar goed, dat is mijn persoonlijke ervaring, als jouw omgeving veel veiliger is geworden door navigatie kan dat ook natuurlijk.
Dan blijft het in mijn ogen nog steeds wenselijk om een beginnende bestuurder te leren hoe deze zijn/haar aandacht moet verdelen tussen op de weg letten en het kijken naar een schermpje.

@MicGlou hieronder: Helemaal mee eens :)

[Reactie gewijzigd door buzzin op 23 juli 2024 16:16]

Ik ben voor mijn huidige carriere werkzaam geweest in transport en logistiek en was daarvoor heel veel op de weg... ik heb het genoeg gezien.

Die mensen die jij tegenkomt die rare toeren uithalen... tja, niet iedereen is een begaafd bestuurder, ik zie er ook genoeg rare capriolen uithalen zonder een navigatiesysteem. Naar mijn idee is ondanks de strenger geworden rijlessen en exameneisen de kwaliteit van de gemiddelde bestuurder er niet op vooruit gegaan helaas.

Uiteraard moet er tijdens lessen en examens genoeg aandacht worden gegeven aan dergelijke zaken, maar dan moet men het wel goed aanpakken. Zoals het nu normaal gesproken gebeurd krijgt men les en doet men examen in een omgeving waar de leerling al bekend is, dat maakt het allemaal wel een stuk eenvoudiger. Goed lesgeven en examen doen in onbekende omgeving zodat men ook echt wat leert ipv al te weten waar iedere bocht en stoplicht op de route zit.
Even stoppen is niet altijd een optie, de vluchtstrook mag je er immers niet voor gebruiken en er is vaak genoeg geen parkeerplaats tussen afslagen. Dus de kaart lezen tijdens het rijden kwam vaak genoeg voor. Want dat is voor een goede chauffeur geen probleem. Althans, dat riepen die "goede chauffeurs" toen. Net zoals het feit dat een goede chauffeur best wat biertjes kan drinken.
Waarom moet je op de vluchtstrook (of waar dan ook waar het niet kan) stoppen?
Ik ben vaak genoeg niet meteen goed gereden, even van de snelweg afslaan en daar even stoppen bij een tankstation ofzo. Dat was onderdeel van reizen.
Dat geldt nog steeds trouwens, als je niet zonder gevaarlijk toeren bij je afslag kunt komen, kun je net zo goed even stukje omrijden...maar niet iedereen schijnt dat te snappen (en dus sta ik tegenwoordig elke dag stil op de A4 bij afslag N11, omdat niemand door schijnt te hebben dat het 'maar' een parallel weg is....)
Weet niet of het echt waar is, maar ik heb altijd het idee gehad dat racen met minimaps in games als mariokart mij een voorsprong gaf in het rijden met navigatie. Iets met aflezen waar je heen moet terwijl je wel alles in de gaten houdt. :+
Sowieso heb je een voorsprong als je mariokart hebt gespeeld :P
Haha, zeker! Rainbow-road (wainbow woad, woohoo)

Maar even serieus, ik denk dat gamers zowiso een voorsprong hebben door een goed getraind reactievermogen
Hmm...misschien, maar word dat dan niet gecompenseerd door het idee dat bij een misser ze gewoon respawnen? }>

Ik wil mariokart voor Tomtom! :+
Ik heb ooit een mario kart thema voor de tt gehad.. Kan wel ff het eea opzoeken
Redelijk off-topic, maar wil het toch even kwijt. Ik zie namelijk dat bijna de helft gebruik maakt van een mobiel in de auto voor navigatie en nog eens 10% een losse unit ala Tomtom. Regelmatig kom ik laat uit mijn werk, vaak om de files te omzeilen, en dan is het donker. En het is ongelovelijk hoeveel mensen met hun mobiel en of tomtom in het midden van hun raam rijden! Midden in het zichtsveld :( . Vaak is het ook nog zo dat ze niet hebben gehoord van de nachtstand. Dus er staat een felle lichtbron binnen je auto te schijnen voor je zichtsveld. Deze personen mogen wat mij betreft niet meer meedoen.

[Reactie gewijzigd door skaars op 23 juli 2024 16:16]

Ik verbaasde me ook over de uitslag van die poll: 50% gebruikt voor navigatie zijn mobieltje. Telefoons hebben tegenwoordig grotere schermpjes dan vroeger, maar het kan toch wel een gepriegel zijn om iets goed te zien, of te wijzigen. Kan dat niet goed rijmen met het idee van verkeersveiligheid, aandacht, concentratie en goed zicht op de weg houden. Plus alle bijkomende afleiding zoals inkomende gesprekken, Whatsapp notificaties en sms-geluiden....
Android Auto is daarom wel erg handig. Grotere knoppen, onderdrukt bepaalde notificaties en stuurt zelfs automatisch een WhatsAppbericht terug dat je aan het autorijden bent.
Hopen dat ze bij die verplichting dan ook mensen goed duidelijk maken wat de juiste plaats is voor een navi... ik zie toch nog veel te vaak dat mensen dat ding vrijwel midden op de voorruit plakken of zelfs recht voor de snufferd, dat komt uiteraard het overzicht en de verkeersveiligheid niet ten goede.
Navigatie in het midden van de voorruit zie ik echt heel vaak. Zelf heb ik m'n telefoon uiterst links en zo ver mogelijk naar onder zodat het m'n zicht niet belemmert.
Ja... ik snap er ook niets van waarom mensen dat doen, gaat wat mij betreft het gezonde verstand voorbij. Toen ik nog een houder met zuignap had zat deze ook steevast zoveel mogelijk links in de hoek. Tegenwoordig heb ik een beugel/houder aan het dashboard wat nog fijner is. Ingebouwde navigatie gebruik ik al tijden niet meer... kaarten raken snel verouderd en updaten is belachelijk kostbaar. HereWeGo en GoogleMaps zijn wat dat betreft veel meer up-to-date dus daarom gewoon via de telefoon.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 juli 2024 16:16]

Toen ik mijn praktijk examen had voor mijn auto rijbewijs in 2016 moest ik deze ook afleggen a.d.h.v een route op de navigatie. Ik vroeg toen aan mijn examinator waarom dit moest en toen gaf hij al aan dat dit in de toekomst een standaard zou worden.

Een van de voornaamste redenen zou zijn dat beginnende bestuurders de concentratie op de weg & andere weggebruikers zou verliezen zodra de navigatie begon te vertellen sla over 500 meter linksaf of iets dergelijks. Ik merkte het zelf ook tijdens mijn examen zodra de navigatie informatie gaf ik mijn gedachte (niet compleet) verloor op de weg.

of is het omdat ik een man ben en niet zo goed kan multitasken? Compliment dames.
of is het omdat ik een man ben en niet zo goed kan multitasken? Compliment dames.
Zo goed kunnen vrouwen nou ook weer niet multitasken hoor. Ben laatst nog tegen een paaltje gebotst met de fiets omdat ik "even" iets in Google Maps wou opzoeken :X
Haha, verkeer blijft toch maar lastig
De meeste mensen rijden het rondje rond de kerk en hebben eigenlijk helemaal geen navigatie nodig. Dat je een keer een uitleg krijgt over de navigatie lijkt mij meer dan voldoende.
Anoniem: 998261 @sjaool21 december 2018 10:27
Waarom dan nog uberhaupt rijexamen doen??
Dat is wel heel erg drastisch. Maar er wordt nu heel dramatisch gedaan over de navigatie etc. Ik zie dat om heel eerlijk te zijn alleen maar als een luxe. En gebruik het ook alleen als ik ergens heen ga waar ik nog nooit ben geweest of als ik naar het buitenland reis. Voor autorijden blijft een examen natuurlijk altijd noodzakelijk zelfs bij zelfrijdende auto's!
Het punt is, dat voor een beginnende bestuurder alles nieuw is, en zal deze dus snel een navigatie gebruiken (en terrecht). Dan is het wel handig, dat ondanks het nog niet automatisch alle handelingen kunnen uitvoeren, de bestuurder weet in hoe verre je je aandacht moet verdelen etc.
Voor een ervaren bestuurder is het uiteraard makkelijker om dit te leren, ook zonder instructeur, maar ja, je moet allemaal ergens beginnen, en laten we dat dan meteen goed doen.

Wil niet zeggen dat het een groot gedeelte van het examen hoeft te zijn, kan prima een simpel opdrachtje zijn.
Ik mis een optie: android auto/apple car play. Je gebruikt niet het ingebouwde, niet persee je telefoon. Je maakt gebruik van beide. Ik heb het altijd aan staan op mute om te kijken hoelaat ik ongeveer op werk, thuis of bij een klant ben.

Lijkt mij wel lastig om gebruik te maken van de navigatie als de kaarten niet helemaal up to date zijn. worden rijscholen dan verplicht om die kaarten zoveel mogelijk op te date te houden? Anders kan men beter naar google maps overstappen of concurent.

Met mijn rijexamen was er ook een stukje met navigatie terug naar het cbr. De kaart was niet up to date en die wilde mij laten spookrijden.

Het lijkt een goede ontwikkeling dat er ook gekeken wordt hoe iemand met navigatie zich in het verkeer verplaatst. Ik kom toch regelmatig gevallen tegen waar op de borden de banenen op de snelweg allang staan aangegeven maar sommige mensen op het laatst nog moeten wisselen. Puur door de navigatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.