Hyundai gebruikt vingerafdrukscanners voor openen en starten Santa Fe-suv

Hyundai demonstreert op een autoshow in China zijn Santa Fe-suv voor 2019, die vingerafdrukscanners in de deur en naast het stuur heeft om de auto te kunnen openen en starten met vingerafdrukken.

Verschillende gebruikers kunnen hun vingerafdruk registeren bij het systeem. Ze krijgen daarmee niet alleen toegang tot de auto; de Santa Fe herkent de gebruiker en past dan bijvoorbeeld de positie van de stoel en achteruitkijkspiegel aan. In de toekomst moeten ook de positie van het stuur en de klimaatinstellingen worden gepersonaliseerd.

Vooral het integreren van de vingerafdrukscanners in de deurklinken zou lastig zijn geweest, claimt ZDNet, omdat het systeem bestand moet zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Hyundai heeft gekozen voor een capacitieve scanner met een foutmarge van 1:50.000.

Volgens de Korea Herald is Baidu's Duer-spraakassistent geïntegreerd en is er de optie om smartphones draadloos te laden. In het eerste kwartaal van volgend jaar moet de Santa Fe 2019 in China op de markt verschijnen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2018 • 16:34

65 Linkedin

Reacties (65)

65
62
46
5
0
10
Wijzig sortering
Het wachten is nu op de eerste gejatte auto die voor de gek is gehouden met een nep-vinger. Voor een telefoon van 1000 euro doe je misschien niet zoveel moeite, voor een auto van 35.000 euro is het ineens een stuk lucratiever.

https://www.theverge.com/...t-duplicate-hack-security

https://www.ccc.de/en/updates/2013/ccc-breaks-apple-touchid

[Reactie gewijzigd door Odie op 17 december 2018 16:39]

Het stelen van een autosleutel lijkt me nog altijd stukken lucratiever dan deze moeite ervoor doen hoor.. Bovendien, wie zegt dat een combinatie van sleutel en vinger geen vereiste wordt? De zwakte van keyless entry is dat je auto te openen is met alleen het signaal. Met een vingerscanner zou je de keyless 'sleutel' net zoals nu in je zak kunnen laten maar is die vinger je 2e verificatie.
Dat lijkt mij ook. Hiermee maak je het lastiger voor dieven omdat ze dan en een vingerafdruk en de keyless sleutel moet bemachtigen (of kraken). Terwijl het voor de gebruiker juist makkelijker is en meer service biedt door gepersonaliseerde zit -en spiegel standen.

Wat me minder lijkt is als het -10 is en er ijs op je deurklink zit. Ouderwets je sleutelgat ontdooien lijkt me. Misschien een standkachel die ook je deurklink verwarmd :Y)
Dat zeg ik (na een edit): voor een telefoon van 1000 euro ga je dat niet doen, maar voor een wagen van 35k wil je misschien wel effe de snoeischaar hanteren. Binnenkort standaard uitrusting van car-jackers.
Anoniem: 120539
@Odie17 december 2018 16:48
Als je ook maar dreigt om mijn vinger er af te knippen geef ik je nu ook mijn autosleutel al wel hoor; ik verwacht niet ineens een explosie aan vingerknip-incidenten.
...en wat nou als je vinger je autosleutel is? Go-go-gadget extra finger?
Er zal toch altijd wel een back-up sleutel zijn, voor het geval de vingerafdrukscanner kapot gaat.

Mijn auto kan ik ook nog altijd gewoon met een sleutel openen, in plaats van de afstandsbediening, immers.
En wat zeg je dan tegen die autodief? "Rij maar even mee naar mijn huis, dan zal ik mijn kluis even voor je openmaken om de sleutel voor je te pakken!"
Nouja. Liever dat dan een vinger minder. Het gaat hier wel om vrij prijzige autos. Dus dikke kans dat het sws een leasebak gaat zijn voor de komende tig jaar. Heel vervelend voor de leasemaatschappij maar bij fysieke bedreiging....

Denk niet dat ik daar heel lang over na hoef te denken.
ik ga er van uit dat je wel je sleutel bij je moet hebben als je de auto met je vinger afdruk kan openen.
Dat lijkt mij niet, anders kun je net zo goed de sleutel gebruiken voor keyless access en starten, wat nu al bij veel auto's standaard is.
Dit zou een tweede drempel kunnen zijn. Het reguliere keyless entry en starten, waarbij de toegang knop op de deur het keyless entry openen start met een juiste vinger, en het starten middels keyless start eveneens.
naja keyles is makkelijker als je de sleutel hacked / kopieert kun je keyles starten, maar als je dat nu zou doen en dan nog een vinger afdruk nodig hebt word het al een stuk lastiger , dus lijkt me niet zo onlogisch dat je de sleutel toch gewoon bij je hebt , maarja
Interessant is of de scanner kijkt of er bloed door de vinger stroomt. Veel systemen doen dat wel.
Of gewoon statische elektriciteit. Dat doen veel ook. Een neppe vinger is niet statisch geladen. Daarmee werkt het ook niet op een dood iemand. Dit is hoe de iPhone en meeste telefoons momenteel reageren. Een metalen ring die activeert via een puls.
Hoezo werkt statische elektriciteit niet bij een dood iemand? Als het bij een balon al werkt, denk je dan niet dat zoiets niet ook te faken is?
Dat werkt een stuk complexer dan je denkt of dan xoniq het samenvat. Maar: elektrisch gezien is er vrijwel geen meetbaar verschil tussen een vinger die je met je vingers vasthoudt of een vinger die aan je hand vastzit, en heel betrouwbaar is dat dus niet.
Daar komen de dieven pas achter als je vinger er al af is. Je kan het ze wel vertellen maar waarom zouden ze jou nou geloven? Dus nee, zo relevant is het helaas niet.

Die scanner moet de auto beschermen, terwijl de inzet van je vinger gewoon meer waard is dan die hele auto. Voor jou dan, dieven zal jou vinger worst zijn, maar die auto levert ze geld op.
Dan weten ze heel snel dat het niet werkt, en dan zijn er maar een paar slachtoffers als test.
Zal jij net in de snij steekproef zitten
Veel wel maar heel veel ook niet.
Quote uit het door jouw gequote niewsbericht:
"It is worth around $75,000 second-hand on the local market, where prices are high because of import duties."

Dan is "second hand" wel erg letterlijk.
Je haalt artikelen aan uit 2013 en 2016. Zijn de fingerprint scanners nog steeds zo kwetsbaar anno 2018/2019?
Kun je je fingerafdruk al veranderen als iemand hem heeft weten na te maken?
Je weet wel, de stap nadat je er achter bent gekomen dat iemand je password heeft gevonden / geraden / gekraakt?
Je kan natuurlijk een wondje maken wat een litteken achterlaat.
Dat is overigens nog niet zo gemakkelijk, want vingertoppen zijn nu net een plek waar de huid heel goed hersteld zonder litteken achter te laten.
Ik ben ooit eens zo dom geweest om iets gloeiend heets vast te pakken. Het duurde een paar weken voordat er weer een goede huid op mijn vingertop zat, maar dan zie je er niets meer van. De vingerafdruk schijnt ook weer precies hetzelfde terug te komen. Dat heb ik niet gecontroleerd wegens ontbreken van een afdrukt van voor die tijd.
Er zijn inmiddels vele soorten scanners die elk anders werken (optical, captive, ultrasonische). Het lijkt alsof nieuwe scanners minder goed zijn te foppen door deze technieken. Uiteraard zijn er wetenschappers die dit soort scanners met genoeg resources kunnen kraken. Het bestaat alleen uit zo veel randvoorwaarden zoals het bemachtigen van een hoge kwaliteit afdruk en diepte van de groeven zoals in de gelinkte artikelen staat.
Het punt is. De aanval lijkt nu mischien lastig, maar dat is telkens zo bij de introductie van een nieuwe scanner. Een aantal maanden daarna blijkt het dan meestal toch niet zo lastig / duur te zijn en is het een keuze uit 2: Of je past de gelekte "wachtwoorden" aan => Onmogelijk om je vingerafdruk te veranderen. Of je past de scanners aan => Ja, daar zitten we op te wachten, een auto die naar de garage moet voor een nieuwe scanner, lekker hip en handig zeg. En dat voor een miljoen auto's? Gezien ze kaarten al niet goedkoop periodiek up to date kunnen houden op alle auto's kun je wel vergeten dat ze een call back gaan doen bij een zero day op hun scanner.
Of een echte vinger... :X

[Reactie gewijzigd door slijkie op 17 december 2018 16:37]

Of een echte vinger... :X
Er bestaan sensoren die een hartslag kunnen voelen. (Wordt gebruikt in o.a datacenters). Een namaak vinger of dode vinger kan dan niks.

Ik gok dat het hier ook in zit.
Een opplak membraam van iemands vingerafdruk op jouw vinger, geeft netjes hartslag en warmte, ook dat is gewoon te kraken.
[...]


Er bestaan sensoren die een hartslag kunnen voelen. (Wordt gebruikt in o.a datacenters). Een namaak vinger of dode vinger kan dan niks.

Ik gok dat het hier ook in zit.
uit het artikel
Hyundai says its method to adding fingerprint technology uses human's capacitance; the reader differentiates between the electricity levels in various parts of the finger to prevent hacking or forged fingerprints.
Lijkt me idd heel logisch. Dit gebruiken telefoons al jaren.
Zo’n auto zal vast een gps unit hebben.
Anoniem: 310408
@Mic200017 december 2018 18:27
Zeker, maar tweakers praten blijkbaar graag over afgehakte vingers. Zal in de harde werkelijkheid natuurlijk nooit of extreme zeldzaam voorkomen maar het zoeken naar niet bestaande problemen niet tegenhouden. Elke keer als er weer nieuws met vingerafdrukken langs komt, is de afgehakte vinger niet ver weg. Vermoeiend maar ik neem maar aan dat het pubers zijn.

Autodieven knippen geen vingers af.
De Santa Fe zit eerder rond de 45.000€ en dan moet je niet al te veel opties kiezen ;)
Waar was het dat ze fingertjes afsnijden als je slecht was? Yakuza toch.

Lijkt opeens veel sneller te komen :d naar de wijde publiek inderdaad.
Als dat feature niet uitschakelbaar is - zal Hyundai aan mij geen wagens meer verkopen - dan vliegen ze zonder pardon op de door mij bewaarde zwarte lijst. Iets biometrisch kan nooit gebruikt worden als identificatie - dat slingert overal rond. Da's gewoon de wet van 't gezond verstand.
Als 2FA lijkt mij dat een prima oplossing!
Dus keyless entry + vingerafdruk bevestiging. Dan kunnen ze niet zomaar meer je keyless entry auto jatten met zender bij de voordeur en ontvanger bij de auto.

Dat de auto dan gelijk mijn settings overneemt is wel cool, al doet mijn sleutel dat ook al in beperkte mate. Zodra ik mijn sleutel gebruik om te openen (al dan niet keyless) gaat m'n stoel al in mijn stand. Dit voorkomt dat je altijd klem zit als je (kleine) partner er een keer in gereden heeft :-). Als die dan ook de temperatuur, favoriete zender en sfeerverlichting-kleur onthoudt ben ik tevreden.
Luxe auto's hebben vaak een memory optie 1-4. Elke memory can je exact je stoel zo aanpassen en opslaan. Dus wannee rje bijvoorbeeld 3 drukts op de stoel hij meteen weet hoe de rugleuning of massage aanstaat of wat dan ook. Zo bijzonder is het allemala niet.
Uw vingerafdruk is al 6 maanden oud, we raden u aan om uw vingerafdruk te wijzigen.

Oh wacht... :P
Sja biometrische autenticatie werkt alleen zolang de techniek onfeilbaar is. En dat is nooit lang. Je zou wel kunnen stellen dat het misschien lang genoeg is voor de (economische) levensduur van een auto, mits de sensoren geavanceerd genoeg zijn.
Zou ik dus nooit in zo'n auto kunnen rijden aangezien ik geen vingerafdruk heb. Bij mij is het egaal.
Is dit echt zo handig. Hoe doe je dat als je je auto uit wil lenen of als deze bij de garage staat voor onderhoud?
Even los van alle mogelijke risico's lijkt me dit best een handige oplossing. Voor het uitlenen heb je vast mobiele apps of kun je eenmalig een code ofzo regelen, of misschien houden ze wel een soort van sleutel in leven om dit op te vangen.
Geniaal, even met een transparant papiertje over de deurknop van de voordeur om de afdruk te kopieeren en dan over je eigen vinger tegen de auto houden en weg is de auto.

Biometrie als vingers zijn niet geschikt voor dit soort zaken. dan doen iris scans / voice scans het beter of toch maar een nfc chip in je nek.
We roepen bij een website voor de Albert Heijn folder dat het met 2-FA beveiligd moet zijn, gaan we nu 1-FA bioidentificatie op auto's doen. Slim!
En de hype (trend zo u wilt) zet zich voort. Mijn paard herkende me overigens al aan mijn loopje dus nog way to go. :)


Totaal nutteloos maar ach, dat noemen we vooruitgang.
Dit soort identificatie staat natuurlijk in de kinderschoenen, en is eigenlijk ook best vreemd. Je moet je ww elke maand veranderen, maar je vinger afdrukt natuurlijk bijna nooit.

Nog maar even daar gelaten dat die niet werkt als je natte vingers heb, of wat dan ook.

Niet voor niks vinden sommige bedrijven / instellingen de vinger afdruk niet voldoende en dwingen een code af om toegang tot vertrouwelijke gegevens te krijgen.

Wat ik altijd grappig vond was zn video van een vrouw die de telefoon van haar slapen man probeerde te unlocken door zn vinger er over te halen. En de man met zn teen de telefoon activeerde.
_/-\o_
Heb je net in je vinger gesneden (met een pleister erop) kun je je auto niet starten
Gelukkig heb je nog negen vingers

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee